Tinta Papaglamz |#| Jalan-jalan cari GUCCI


Asslamualaikum

Beli hadiah untik wife. Senyum lebar kau main lagi. Kesian dompet yang Papaglamz basebagai hadiah hantaran tunang masih di pakai lagi. Dah lusuh pon. Tetap nak pakai jugak. Sentimental value katanya. Huhuhu. Actualy bagus jgak. Tak la tipis poket Papaglamz ni kan? Hehehe.
GUCCI jugak menjadi pilihan
p/s : Seharian berjalan cari dompet ni jer. Tak sempat langsung Papaglamz nak bermanja-manjaan dengan blog Papaglamz ni. Ni je la entri untuk hari ini. Mata dah layu. Selamat malam. Zzzzzzzzzzzzzz....

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Cerita HOMESCHOOLING


Assalamualaikum

Demi menyahut cabaran homeschooling. Ni la step permulaan Papaglamz. Haaa maka wife Papaglamz menghadiahkan Imtiyaz set permainan yang cumil2. Rasa macam Papaglamz yang nak main dulu. Hehehe

Papaglamz pun tumpang sekaki. Jom tengok ape yang terjadi. Huhuhuhu
Scene yang pertama

Scene yang kedua

Kesian si belalang

Ni semua Imtiyaz yang punya. Ayah sebooookkk....!!!!
p/s : Pasni nak belikan set masak-masak la. Boleh tolong ibu masak kat dapur. Nak cari set tukang-tukang macam tak ayu jer nanti. Hehehehe

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Papaglamz.com sebulan jagung


Assalamualaikum

Hari ni genap sebulan umur papaglamz.com sejak 29 Oktober 2014. So, jom nyanyi ramai-ramai.

Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to Papaglamz.com...
Happy birthday to you...

Selama sebulan ni Papaglamz rase seronok. Sharing maring kat blog. Naseb baek tak mereng okay la kan? Banyak komen-komen yang memberangsankan dan yang menggelikan hati bila baca. Agak banyak juga post yang Papaglamz buat dah rupenyer. Even Papaglam berblogging pakai phone je Lenovo S290, gigihnye la kan berentri, bersegmen, berbloglist, berblogwalking sgala bagai. Lamanya nak tunggu bulan April sebab ad orang nak hadiah kan birthday kita laptop kat Papaglamz. Ermmm, blh tak klu bagi hadiah dulu? Kikiki

Ok ni rumusan trafik Papaglamz.com

Pageviews : 4545
Follower : 60
Bilangan entri : 55
Bilangan komen : 355
Top komenter : Eny Abdullah. Kebanyakan entri Kakak ni rajin komen. Tq Akak. (tak pandai nak analisis. Kira2 camtu je)
Post yang paling popular : Tinta Papaglamz l#l Imtiyaz dah nak jadi Kakak? TERKESIMA ad 159 view

Analisis terkini

Follower yang Papaglamz love sangat. Hahah
Haa tu je la rumusanye. Harapnye untuk bulan yang ke dua ni Papaglamz akan terus istiqamah dan glamz gituuu.. hahaha. Ok la. Nak sambung kerja.

p/s : Bekerja dihari sabtu. #PITAM

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Satle blog walking


Assalamualaikum.

Akhirnya.... Satle Papaglamz berblogwalking semua peserta dari SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH. Letih uolllsss. Nak PITAM. So hari ni entri ni je la. Jari kebas plus handphone ala-ala hang gitu.

p/s : Papaglamz berblogging guna handphone jer. Laptop hilang. Boleh kalau nak meminta simpati. Hehehe

-sekian-

Semasa |#| Ragam UPSR


Assalamualaikum


26 November 2014, keputusan UPSR keluar. Macam-macam ragam pelajar yang dapat keputusan. Suka, duka, gembira, excited dan sebagainya la. Tahniah Papaglamz ucapakan bagi yang mendapat keputusan cemerlang. Bagi yang tak berapa nak cemerlang tu, don't give up. Perjalanan adik-adik dalam menuntut ilmu ni panjang lagi.

Tak dapat 5A bukan bermakna masa depan adik-adik semua gelap okay. UPSR je pon. Tak payah la nak sedih-sedih segala bagai. Tahun depan masuk tingkatan satu boleh la belajar lagi. Papaglamz dulu pon time UPSR tak la setraigh mana pon A nye. Dapat la merasa 1A. Masuk je Universiti. Abes je degree. Tapi ok je skrg ni. Kehidupan yang gembira jer. Alhamdulillah.

Pada Papaglamz, jangan la kita melihat sesuatu daripada bilangan A je. Sebab anak-anak tu ade kelebihan masing-masing. Ibu bapa perlu bijak mencari di mana kelebihan anak-anak yang boleh kita serlah kan. Elbert Einstain tu dulu masa kecik-kecik bukan pandai pon. Siap ada sakit dysleksia lagi. Tapi die suka bermain dengan mencipta alat-alat permainan bermekanik. Last2, jadi pemenang anugerah Nobel bidang fizik kot.

p/s : Belajar lah untuk berfikir. Bukan belajar untuk menghafal. Dalam kehidupan sebenar kita di hadapkan dengan pelbagai masalah untuk kita berfikir mencari jawapan. Tiada penyelesian yang kita boleh hafal ye adik-adik semua.


-sekian-

Foodsglamz |#| Kuey Teow Kungfu Purnama Merindu


Assalamualaikum

Adehh.. Hancussss la diet Papaglamz. Macam mana nak selim ni? :-(
Memalam buta kelaparan. Mengidam kuey teow kingfu ni. Makan berteman bulan purnama la kat warung depan taman Papaglamz ni. Memang faveret Papaglamz menu ni kat sini. Memenuhi citarasa. Kalau nak ke warung ni moh le. Taman Dato' Rashid Semambu, Kuantan Pahang.
Nyum... Nyum... Nyum...
Dah la, Papaglamz nak menambahkan lelemak yang dah sedia ade di dalam badan ni di samping layan lagu Purnama Merindu dari Siti Nurhaliza. Enjoy uolsss.

p/s : Makanan dh lama sampai tapi tak makan-makan sebab update entri. Pelayan pon pelik. Lantak la dek oi.

-sekian-

Foodsglamz |#| Sirap ais mawar berduri aduh sakitnya


Assalamualaikum

Dalam 2 3 hari ni matahari kat Kuantan ni memancarkan sinarnya yang begitu indah sekali. Memang agak panas la. Tapi alhamdulillah, boleh la kami-kami menjemur kain. Papaglamz ade 2 bakul baju yang tak di sidai lagi tu. Ok nak sidai baju.

Tapi sebelum tu nak recharge energy untuk sidai baju tu dengan air Sirap ais mawar berduri aduh sakitnya. Haaa nama die kelazzzzz uolllss. Hahaha.
Jemput tengok
Dah la. Jom minum. Papaglamz nak minum sambil nak melihat baju-baju Papaglamz tu tersidai dengan sendirinya.

-sekian-

Tipsglamz |#| Berbaik sangka


Assalamualaikum

Manusia dikurnia dengan pelbagai perasaan. Terkadang kita rasa gembira, bahagia dan suka. Dan adakalanya juga kita rasa sedih, hiba, pilu dan duka. Namun, Manusia diberi akal untuk bereksperimentasi cara bagaimanakah yang sepatutnya kita guna untuk hidup bahagia di dunia.

Papaglamz juga ingin hidup sentiasa gembira dan bahagia. Keinginan untuk memiliki kebahagiaan di dalam kehidupan pastinya bermula dari dalam diri seseorang itu. Dengan adanya hati yang bahagia, nescaya seluruh kehidupanya pasti akan bahagia. Di dalam rumah tangga kebahagiaan itu bermula dari setiap hati penghuni rumah tangga itu sendiri yang pastinya suami dan isteri.
Okayyy.. Ni cmne plak? Terlampau berbaik sangka ni.
Pinjam dari ayeemayam.com
Ya....!! Untuk terus kekal bahagia kita perlu sentiasa bersangka baik dengan pasangan kita. Tiada sebarang sangsi di dalam hati. Jika pasangan tidak bersangka baik antara satu sama lain, nescaya ikatan perkahwinan yang di bina akan terlerai.

p/s : Jom wujudkan rasa baik sangka sesama suami dan isteri.

Tinta Papaglamz |#| Mangsa ke kreatifan


Assalamulaikum

Hurmm naseb la anak ku. Jadi anak Papaglamz. Dok merengek manja. minta di bawa ke sana sini. Masuk kan dalam mesin basuh terus terpelik dan tersuka. Kreatif kan Papaglamz? hahaha
Yang kiri tu macam REDHA je muka die.
p/s : Mesti die rasa macam naik kereta kan? Ala-ala macam jalan-jalan cari makan gitu. Jangan terbasuh baju dengan anak-anak sekali dah la uolss.. hehehe

-sekian-

Mummylicious Susu Kambing Khas untuk ibu mengandung


Assalamualaikum

Mummylicious Susu Kambing merupakan susu yang diperkaya dengan khasiat susu kambing semulajadi. Antara kelebihanya:

-Mengandungi makanan-makanan sunnah seperti susu kambing, kurma, za'faran, madu, buah tin, epal, kismis, delima, buah zaiton dan badam. Yang man makanan sunnah ini baik untuk kesihatan.

-Baik untuk diamalkan oleh ibu sedang mengandung. Boleh menghalang bayi dari pada menghidapi sakit kuning. Insyallah. Sebagai makanan tambahan untuk ibu supaya tidak keletihan yang teramat. Juga membantu untuk tumbesaran bayi.

-Boleh diguna sebagai 'milk booster'. Menambah serta memperkaya susu ibu dengan nutrien-nutrien keperluan bayi. Anak akan cepat kenyang.

Papaglamz dah rasa. Memang kurang bau hamis susu kambing tu. Ada tiga perisa strawberry, lavender dan chocolate. Sedaaapp. Di tambah dengan khasiat-khasiat yang dimilikinya. Apa lagi, jom serbu duta mummylicious. Boleh la korang semua beramah mesra dengan beliau untuk mengetahui lebih lanjut tentang mummulicoous susu kambing ni.

email : imah_ctn@yahoo.com
Fb : Mummylicious Susu Kambing Online Shop
Tel : +60199849463
Papaglamz punyer. Jom cube. Sedap...!!!

p/s : Jangan lupa tau beli dan rasa.

-sekian-



Tinta Papaglamz |#| Anak Luar Nikah. Di manakah Imej Kita? *Repost*


Assalamualaikum

Tak di sangka artikel yang Papaglamz tulis untuk join contest yang di organized oleh Buasir Otak terpilih sebagai pemenang. TERKESIMA...!!!! Papaglamz repost semula artikel dalam blog Buasir Otak untuk tatapan peminat Papaglamz yang sangat-sangat Papaglamz sayangi. Hehehehe.

************************************************


Masalah anak luar nikah di Malaysia seperti tiada penghujungnya. Baru-baru ini negara kita digemparkan dengan berita seorang remaja wanita mencampakkan anak yang baru dilahirkan dari tingkat 3 rumahnya kerana tidak mahu menanggung malu disebabkan kelahiran bayi itu. Ditambah lagi dengan berita terbaru di Shah Alam seorang bayi lelaki telah ditinggalkan di hadapan surau taman Platinum, menunjukkan bahawa kancah kelahiran anak luar nikah di negara kita kian meruncing. Statistik daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada tahun 2009 menunjukkan bilangan anak luar nikah yang didaftarkan adalah sebanyak 17,303 orang. Manakala pada tahun 2011, satu peningkatan yang ketara iaitu sebanyak 18,652 orang telah didaftarkan. Memang benarlah apa yang di war-war kan pada masa kini SATU HARI SATU BAYI LUAR NIKAH dilahirkan. Mengapakah fenomena sebegini rupa tetap berlaku? Sedangkan majoriti penduduk di negara Malaysia adalah penganut yang beragama islam. Agama islam sama sekali melarang penganutnya untuk menghampiri zina seperti yang dirakamkan dalam firman Allah dalam surah al-Israa' ayat 32 yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk,”.

Papaglamz begitu tertarik untuk mengupas isu ini berlandaskan mata Tinta Papaglamz sendiri. Sememangnya kita tahu negara kita Malaysia agama rasminya ialah Islam. Namun, islam yang bagaimanakah penganut-penganutnya anuti? Adakah islam yang jati? Ataupun Islam yang hanya pada nama? Agama Islam menuntut para penganutnya menjalani kehidupan seharian dengan tatasusila ditambah dengan undang-undang yang tertentu. Penghayatan Islam dalam diri seseorang yang kian rapuh merupakan faktor utama kebanjiran anak luar nikah di negara kita. Cara hidup yang jauh terpesong dengan landasan-landasan agama Islam sudah sebati dalam jiwa mereka. Kita lihat sahaja berapa ramai anak remaja yang tidak lagi menutup aurat serta bergaul bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim mereka. Ramai bukan? Mereka seperti sudah terbiasa dengan perkara sebegitu. Malah jika ada yang menutup aurat dan menjaga pergaulan akan di cop sebagai kolot dan ketinggalan zaman. Pergaulan bebas begini yang menyumbang kepada kejadian zina lantas menyumbang kepada kelahiran anak luar nikah di negara kita.

Kepincangan institusi rumah tangga juga merupakan faktor penyebab kelahiran anak luar nikah. Ibu bapa yang sibuk bekerja sehingga lupa untuk menunjukkan keprihatinan mereka kepada anak-anak akan melahirkan generasi yang kekurangan kasih sayang. Ibu bapa yang menyerahkan sepenuhnya tanggungjawab mendidik serta membesarkan anak-anak mereka kepada pengasuh merupakan satu kesilapan besar dalam pembentukan kehidupan anak-anak mereka. Bukankah anak-anak itu umpama kain putih? Ibu bapa yang sepatutnya mencorak dan mewarnakan kain putih itu. Jadi, lukislah dan warnailah kehidupan anak-anak kita dengan corak-corak serta warna-warni jati diri Islam yang penuh dengan tatasusila dan keindahan sejak dari kecil lagi. Seperti kata pepatah melayu melentur buluh biarlah dari rebungnya. Andainya penerapan nilai-nilai akhlak mulia bermula sejak dari kecil lagi, nescaya akan lahirlah generasi yang berakhlak mulia skali gus fenomena anak luar nikah pastinya dapat diatasi dengan sebaiknya. Insyallah.


Kegairahan dalam mencapai kemajuan teknologi tinggi yang moden juga merupakan faktor penting masalah ini. Dewasa kini, melayari internet merupakan salah satu keperluan bagi setiap individu. Ditambah pula dengan kemunculan gadjet-gadjet yang berteknologi tinggi begitu mudah didapati di pasaran menambahkan lagi kemudahan dan kebebasan remaja-remaja kita mengekses laman sosial. Cuba bayangkan sekiranya pelajar-pelajar yang masih mentah bebas melayari laman-laman sesawang yang berunsurkan porno, tidak dinafikan mereka akan terikut-ikut lantas melakukannya bersama rakan sekelas mereka. Hal ini terbukti dengan kes pelajar berumur 12 tahun mengandung telah dilaporkan baru-baru ini. Laman-laman sosial yang muncul bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan juga faktor yang menyebabkan perkara seperti ini berlaku. Dengan adanya istilah Cinta Maya, ramai remaja-remaja yang kesepian khususnya wanita yang tertunduk dengan janji-janji kosong lelaki buaya yang dikenali di laman sosial. Sekiranya kewujudan laman sesawang yang boleh menjerumuskan remaja-remaja kita ke dalam kancah zina dibiarkan bebas begitu sahaja, pastinya permasalahan kelahiran bayi luar nikah tidak akan ada penghujungnya.

Nah...!! Begitulah betapa peri pentingnya untuk kita mengetahui apakah yang menyebabkan masalah kelahiran bayi luar nikah di negara kita ini kian meruncing. Ternyata didikan awal oleh ibu bapa menjadi punca yang paling utama. Sekiranya ibu bapa dapat mendidik anak-anak mereka dengan akhlak-akhlak mulia sejajar dengan ajaran agama Islam, nescaya walau sehebat mana pun ancaman dari anasir-anasir luar terhadap anak-anak pasti akan dapat dihalangi. Perlu diingat, Allah sentiasa bersama-sama orang yang mengingatinya. Maka ajarlah anak-anak kita ilmu mengenal tuhan nescaya Allah akan membantu kita untuk menjaga mereka. Dengan penyelesian masalah ini sudah pasti imej negara Malaysia sebagai sebuah negara Islam pasti akan terjaga.

-sekian-

Lestarikan cinta di dalam seni

Assalamulaikum

Ingin mengabadikan cinta cara kreatif? Jom ikut Papaglamz. Papaglamz dapat peluang untuk mengabadikan nama Papaglamz, wife dan anak dalam tulisan khat yang sangat chanteeekkk. Penuh seni. Dan yang penting ala-ala sweet gitu.

Bila first time Papaglamz melihat hasil tulisan yang telah diframekan ni. Masyallah, indahnye seni khat ni. Setuju tak kalau Papaglamz cakap yang seni tulisan jawi ni dah semakin hilang di telan zaman? Sayang kan? Ni la identiti melayu islam yang sebenarnya.

Jadi, Papaglamz sangat respect pada penyambung warisan seni ini. Terima kasih sebab sudi buat kan hiasan cantik untuk Papaglamz ye dik. Huhuhu. Papaglamz doakan semoga beliau terus istiqamah dalam meneruskan bakat yang beliau ada.
Yang ni Papaglamz punya. Cantik kan? 

Antara hasil kerja yang telah di hasilkan. Sangat berbakat.
Pada sesiapa yang nak tiru macam Papaglamz ade perhiasan khat ni, jom la beramah mesra dengan penulisnya.

Facebook : Akmaluddin Mohd Fauzi

p/s : Untuk pengetahuan, penulis hanya buat untuk pasangan yang dah berumah tangga dan bernikah. Untuk yang couple2 tu. Sorry.. Tak layan. Tak nak dapat saham akhiray katanya.

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Sory terDIVA


Assalamualaikum

"Why bother...?!! Ups...!! Tibe-tibe termarah. Sory TerDIVA pulak".

Dalam seharian kita bekerja, sudah pasti ad tekanan samada dari bos ataupun rakan sekerja kita. Sabar je la dik oi. Huhuhu.


p/s : Kesabaran itu sebahagian dari imankan. Tuhan beri dugaan untuk menilai iman seseorang hambanya. Perlu diingat, kita tak akan diduga melampaui batas kemampuan kita. Dengan dugaan juga menjadikan kita lebih kuat. Bersyukurlah sebab tuhan masih menegur kita dengan cara memberi musibah atau dugaan yang kita perlu tabah menghadapinya dan kemabali kepada Allah.

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Coklat Moist BERJAMPI CINTA


Assalamualaikum

Sedang leka mengemas-ngemas buku di laci. Tiba-tiba jumpa diari. Hahahahaha. Tetibe kenakalan menjengah. Kome2 bace la sendiri.

Sweetnye la org tu. Sape la kan? Sayang orang tu KETAT-KETAT tak nak lepas dah.
28 Mei 2013 - 2 hari lepas bertunang
p/s: Kadang-kadang dalam rumah tangga ni kene mengenang kembali akan kisah-kisah lama. Sebab cinta ni kena sentiasa diperbaharui. Lagi-lagi cinta dengan Allah. Sentiasa kita kena muhasabah diri, mengenang kembali betapa Maha Pengasih dan Maha Penyayangnye dia. CINTA PAPAGLAMZ PADA WIFE KERANA ALLAH.

-sekian-

Foodsglamz |#| Kentang Goreng Biarlah Rahsia buat tetamu


Assalamualaikum

Di kala malam menjelma. Ade la seorang sahabat tibe-tibe nak datang rumah. Naseb baek la Papaglamz dah kemas rumah. So, dengan rasa hormat kasih sayangnya, Papaglamz pun "OK datang la".

Kalau time-time emergency ada tamu datang, dah tu kita ni sensorang je kat rumah, sesimple sajian boleh di sajikan ialah "Kentang Goreng Biarlah Rahsia". Biarlah rahsia simbolik pencarian kentang goreng memalam buta. Hehehe

Bahan:

Kentang goreng frozen yang ade di kedai runcit.

Cara buat:

Panaskan minyak.
Masukkan kentang.
Goreng dengan api yang perlahan untuk kentang yang lembut.
Siap dan hidang la.
Mudah kan?

Cantik tak food presentation Papaglamz? Hahaha

Ni lah dia orangnye
p/s : Tetamu yang datang ke rumah kita tu membawa barakah. Maka sambut lah mereka dengan sebaik mungkin. Semoga dengan kehadiran mereka akan membuka kan lagi pintu-pintu keampunan dan rezeki untuk tuan rumah. Insyallah.

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Mati Itu Pasti. Allahuakbar...!!!


Assalamualaikum.

MATI ITU PASTI. Bila? Di mana? Dengan siapa? Bagaimana? itu semua di luar jangkauan akal manusia biasa. Ianya terletak dalam genggaman tuhan Maha Pencipta. Dia yang menghidupkan, dan dia juagalah yang akan mematikan. Dia lah yang berkuasa ke atas segala makhluk di dunia ini. Sebagai manusia seharusnya kita sentisa bersedia untuk menghadapi mati yang pasti.

Papaglamz mendapat satu berita yang amat menyedihkan. Sahabat Usrah wife Papaglamz telah kembali di sisi penciptanya. Allah lebih menyayanginya. Yang pasti hanya redha dan doa lah yang akan mengiringi pemergian Arwah.

Arwah seorang guru yang berdedikasi. Meningalkan seorang balu serta seorang anak sulung dan seorang lagi bakal lahir bulan 12 ni. Bersamalah kita mendoakan agar rohnya berada dikalangan orang-orang yang terpilih di sisi Allah. Aamiin.
Dalam Kenangan

Statu FB Arwah minggu lepas

"Memahami erti tujuan sebenar hidup...
Terima kasih Ya Allah kerna sering mengingatkanku saat ku terleka terlalai...
Ternyata ENGKAU terlalu menyayangiku...
Hanya rahmat maghfirah keampunanMu yang ku dambakan...
Buat insan2 yang pernah ku coretkan dosa pada kalian semua,
ampun maafkanlahmaafkanlah segala salah silapku,
hidupku dah tak lama di dunia yang penuh tipu daya lagi fana' ini...
Khas buat anak2ku, jadilah insan soleh solehah
mujahid mujahidah bekalan bermakna buat abi
di hari muka nanti..."
p/s : Nak study tentang 40 hari tanda-tanda kematian.

-sekian-

Semasa |#| Kerajaan umum penurunan harga minyak, -PITAM-


Assalamualaikum

First time dengar ko main melompat-lompat Papaglamz. TENUNG kali kedua. Eerrrrrrrmmm.... Eerrrrrmmmm... Korang baca la sendiri. Surat khabar KOSMO 19 November 2014 muka surat 3. Dalam surat khabar lain pon ade jugak. Viral kan. Hahaha
KOSMO 19 Nov 2014
p/s : Rasa nak main permainan 'TARIK TALI' la. Jom bloger-bloger wat gathering kejohanan TARIK TALI.

#Kbai
#Pitam

-sekian-

Testing.. Mummylicious Susu Kambing


Assalamualaikum

Macam tak percaya....!!!! Percaya la wahai Papaglamz. Dapat tester Mummylicious susu kambing dari seorang kawan yang baru dikenali. Erkkk...!!! Untuk apakah ini? Tak pe la, bagi Papaglamz rasa dulu then Papaglamz story mory kat sini yer.

Sesiapa yang nak beramah mesra dengan kawan Papaglamz ni boleh la contact-contact mersra dengan beliau. Hehehe

email : imah_ctn@yahoo.com
Fb page : Mummylicious Susu Kambing Online Shop

Test-testTest-test 1.... 2.... 3.....

....???....
p/s : Macam nak kene tambah lagi satu menu tab kat atas tu la. Hahaha

#TerbaringSambilPejamMata

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| Temui Papaglamz di Facebook, Twitter dan Instagram


Assalamualaikum


Dengan ini Papaglamz mengistiharkan Papaglamz boleh di temui di Facebook, Twitter dan Instagram dengan nama profile yang sama PAPAGLAMZ. Jangan lupa like dan follow yer uollll-uollll semua.

#BeranganFamousSambilCatwalk

-sekian-


Facebook page
Twitter profile
Instagram profile

Tinta Papaglamz |#| Imtiyaz 6 bulan? Dah besar? Kakak?


Asslamamuallaikum

Tanggal 17 November 2014 genap la anak papaglamz yang sulung ni 6 bulan. Tak perasan. Hahaha. Kalau ibunye tak bagi tahu harus la tak tahu. Maafkan ayah sayang.

Buat titipan anak Ayah....
Dhia Imtiyaz Binti Muhammad Faizal

Dhia Imtiyaz puteriku,
Sinaranmu pancaran jutaan kesyukuran,
Kau terpilih menjadi amanah untuk ku,
Ayahmu...

Imtiyaz puteriku,
Saat Ayah menatap kasih wajah mu,
Berjuta rasa menerpa dihati,
Ayah berdoa agar,
Kau menjadi anak solehah,
Jadikan dirimu sebagai kunci,
Untuk Ayah membuka pintu,
Syurga untuk kita sekeluarga.

Aamiin..

Saya dah 6 bulan

Ayah tak de kerja balut2 saya
p/s : Harap la Papaglamz istiqamah berblog ni sampai Imtiyaz besar. Boleh die bace. Hahaha

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| "Bloglist Aynorablogs.Com Tahun 2015"

Assalamualaikum

Dalam usaha mengglamz kan Papaglamz.com maka join la benda alah ini.
KLIK SINI
Jom la join ramai-ramai. Boleh klik link pada banner di atas

Nama : Muhammad Faizal Bin Mohd Musa @ Musa
Email : faizalmusa88@gmail.com
Web page : www.papaglamz.com
Mula berblog : 29 October 2014
Tentang blog : Banyak penulisan -penulisan tentang kekeluargaan. Ade juga di selitkan tentang makanan popular sekitar tempat tinggal Papaglamz. Bila Papaglamz melancong ke mana-mana, Papaglamz akan sharing juga. Dan tidak lupa penulisan Papaglamz tentang isu-isu semasa. Jangan lupa follow dan terjah entri-entri glamz dari Papaglamz.

-sekian-

Semasa |#| Harga rumah naik 3-4% menjelang GST


Assalamualaikum

Papaglamz pasti ramai yang dah tau pasal jangkaan kenaikan harga rumah sebanyak 3-4% bila GST mula di laksanakan 1 April 2015 nanti.

Papaglamz senyum yang teramat manis dan ikhlas sangat (tangan di bahu mata tengok atas) bila dengar berita ini. Hurmm, entah la. Tak nak komen lelaju nanti kang kene tangkap. Papaglamz baru nak bermanja2 plus berjinak2 dengan dunia blogging.

By the way, congratulation for those yang dah beli rumah awal-awal lgi. Macam mana la nasib generasi-generasi muda masa kini yang macam Papaglamz uang baru je nak memulakan tapak kehidupan dengan family. Masa ni pun kita dah rasa kesempitanya, apatah lagi anak cucu Papaglamz nanti.

Print screen dari utusan online
p/s : Rezeki Allah tu luas. Sebagai hambanya kita hendak berusaha sebaik mungkin. Disamping berusaha jangan lupa tanggungjawab kita sebagai hambanya. Doa juga supaya kos sara hidup akan berkurang, rezeki diCUKUPKAN. Insyallah. Mana tau tetibe belakang rumah terjumpa lubuk emas. Heheh

#Amek cangkul nak korek tanah kat taman permainan depan rumah cari harta

-sekian-

Foodsglamz |#| Nasi goreng campak-campak Diari Hatiku


Assalamualaikum

Haa ok tak nama menu tu? Ala-ala lagu Siti Nurhaliza. Masih ingat lagi lagu tu? Sape masih ingat, bace la entri ni sambil nyanyi yer. Hehe.

Nak buat nasi goreng ni senang je. Just prepare bahan seperti berikut:

Bawang merah
Bawang putih
Cili hijau
Bilis
Telur
Nasi putih
Sayur apa-apa jenis pon

Nak masaknye pon lagi la mudah. Tumbuk bawang merah, putih, bilis dan cili hijau sampai lumat. Tumis atas kuali sampai la naik bau. Masukkan nasi putih. Gaul bagi rata. Pecah kan telur. Gaulkan nasi bagi rata. Last sekali masukkan sayur yang sudah di potong. Dah siap. Mudah kan?

Bahan-bahan

Siap...!!! Ok tak? Even x macam Chef Amar yang buat pon,  at least ni air tangan Papaglamz okay
p/s : Menu mudah untuk bujang-bujang n di kala hujung bulan POKET kekeringan. Hehehe

#NakDownloadLaguDiariHatiku-SitiNurhaliza

-sekian-

Tinta Papaglamz |#| SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

Assalamualaikum
http://www.ayuinsyirah.my/2014/11/segmen-blogwalking-bersama-ayuinsyirah.html?m=1

Papaglamz join  SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH.

Kalau nak join tekan lelaju kat link banner atas tu.

Selamat berblogwalking

-sekian-


Tinta Papaglamz l#l Imtiyaz dah nak jadi Kakak? TERKESIMA


Assalamualaikum

Maka bermula lah kisah. Di awal pagi subuh yang hening, wife Papaglamz memuntahkan segala isi perutnya. Pening-pening katanya. Masa tu tak de pape expectation pon. Buat-buat macam tak ade apa yang berlaku.

Tapi..... Kejadian yang sama berulang kembali sebanyak empat kali. Pukul 8, 10 dan 11 pagi... Oooooohhhh.... APAKAH....?!! Berdebar-debar jantungku. Ahakzz..!!!

Kami pegi la klinik sebab macam dah teruk sangat pening kepalanya. Sampai klinik masa dalam bilik doktor lelaki.

Doktor : Ye puan sakit ape?
Wife : Saya muntah-muntah 4 kali tambah pening kepala.
Doktor : (Dengan serta merta melihat Papaglamz yang sedang menggendong Imtiyaz yang baru berusia 6 bulan seraya berkata) "PROTECTION??????".
Papaglamz : (TERKESIMA, TERPITAM, TERMENINGGAL, TERARWAH DAN TER TER TER TER TEEEERRRRR seraya berkata) Ermmmm, ofcos la doctor, saya pemandu yang berhemah okay. (dengan mata yang terkebil-kebil)
Wife : (Senyum sokmo)
Doktor : Ok la kita buat procedure bisa untuk confimation.
Papaglamz dan Wife : OK (Pasrah)

Selesai ikut procedure semua. Confirm wife Papaglamz tak preggy pon. Doktor cakap muntah disebabkan tekanan darah rendah. Memang sebelum ni pernah ada tekanan darah rendah pon. So no need to worry la. Just cukup kan rehat n tido. ALHAMDULILLAH. Last, sebelum keluar tu salam doktor dengan penuh kemesraan:

Doktor : Berapa bulan anak Encik ni?
Papaglamz : Nak masuk 6 bulan.
Doktor : Hati-hati memandu ye Encik.
Papaglamz : (Berlalu pergi sambil kenyit mata kasih sayang kat doktor dan berjalan CATWALK)
Monolog Papaglamz : Eh eh eh doktor ni bergurau senda kasoh sayang plak ngan aku.

BUKTI

Ayah... Imtiyaz tak ready lagi nak jadi KAKAK okay.. Hati-hati memandu..
(Marah sambil berkerut)
p/s : Sayangi orang yang anda sayang. Jika sakit ke ape ke, cepat-cepat la membantu. Tolong bawak pegi klinik ke. Bagi kata-kata semangat ke. Sebab time-time ni la die memerlukan kita.

-sekian-

Tinta Papaglamz l#l Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya


Assalamualaikum

Anak-anak umpama kain putih, ibu bapa yang akan menjadi pelukis yang akan mencorak serta mewarnai kehidupan anak-anak. Ibu bapa seharusnya memulakan lakaran kehidupan anak-anak sejak dari kecil lagi. Ini kerana, pembentukan akhlak seseorang itu adalah lebih berkesan jika di mulakan sejak dari kecil lagi. Umpama melentur buluh, biarlah dari rebungnya. Seandainya pelenturan atau pembentukan sahsiah itu berlaku ketika anak telah dewasa, ditakuti ianya agak sukar. BULUH AKAN PATAH.



p/s: Membaca al-quran boleh membersihkan hati.

-sekian-

Tinta Papaglamz l#l Kehebatan seorang Ibu, MELAHIRKAN


Assalamualaikum...

Seperti biasa bersyukur yang teramat sangat sebab hari ni Papaglamz masih lagi di beri peluang untuk bernafas di muka bumi ini. Alhamdulillah..

Papaglamz rindu kat mak dan bapak kat kampung tu. Haaa tetibe teringat la time wife Papaglamz masa nak melahirkan anak first kitorang. Excitednye tu tuhan sahaja la yang tau. Siap dah amek cuti awal 3 hari dari tarikh due date, wife plak dah amek seminggu awal. Tapi tunggu punya tunggu tak nak jugak keluar. Huhuhu.

Seminggu jugak la dari tarikh due date tu baru la rasa nak bersalin tu. Sebenarnya bukan excitednya menanti tu yang Papaglamz nak cerita. Papaglamz sangat respek dan tabik spring la kat wife Papaglamz. Yela, pernah dengar tak kalau dah seminggu baby x keluar jugak, nanti ubat akan di bagi dekat wife untuk paksa baby tu kluar.

Jadi, wife Papaglamz terpakse membersalinkan dirinya. Start masuk ubat tu, mula la contraction yang amat menyakitkan itu. Papaglamz ingatkan lepas je masuk ubat terus boleh bersalin. Rupanya tidak. Selagi jalan tak buka lagi selagi tu la wife kene menempuhi kesakitan tu.

MASYALLAH......

Papaglamz sangat bersyukur dapat isteri yang sangat sabar. Walaupun sakit, tak pernah sikit pon Papaglamz dengar sebarang rungutan dari die. Malah jika Papaglamz datang untuk melawat, senyuman yang teramat indah tetap la terukir di wajahnye. Papaglamz sayang isteri KETAT2 okay.

Lepas 36 jam, baru la jalan untuk baby tu keluar terbuka luasnya. Lame tau dekat dua hari menunggu untuk jalan tu terbuka. Lepas dh terbuka tu, wife n Papaglamz pon masuk la ke dewan bersalin. Time ni ready2 untuk bersalin la. Ramai la dengan nursenye, doktor, doktor praktikel n tukang sapu segala bagai pon ade dlm dewan bersalin tu. Hospital kerajaan kn. Huhuh

Time nak bersalin tu pulak. Untuk bakal2 ayah tu, nasihat Papaglamz ikut bersama isteri anda ketika hendak bersalin tu. Kalau pon tak dapat merasa kesakitan, at least dapat la bg semangat. Memang Papaglamz tak dapat nak gambarkn macam mana keadaan baby tu nak keluar. Doktor potong itu ini. Papaglamz blh beristighfar je kat sebelah melihat ape yang nurse2 dan doktor2 buat kerja diorang.

Alhamdulillah, selepas bertarung nyawa selama 2 jam. Lahirlah puteri sulung Papaglamz pada 17 Mei 2014 pukul 2.30 petang (tarikh tu betul mase tu x pasti. lupe. hehehe). Jujur Papaglamz cakap ni. Lepas je baby tu kluar, Papaglamz dan wife tak boleh nak cakap pape. Terkesima sekejap. Siap nurse tu tegur 2 or 3 kali suruh iqamahkn baby tu. Yang bestnye, Papaglamz tak terkeluar suara time iqamah tu. Yang keluar air mata okay. Tak kisah dah sape ade kat situ. Ala-ala dak tecik Papaglamz menangistak mengalahkan baby yang baru keluar tu. Hahahaha. OK segan. Tapi ni pengalaman.

Haa macam tu la. Bertarung nyawa untuk melahirkan sorang anak. Sebab tu la syurga tu di bawah tapak kaki ibu ka. Jangan derhaka kepada ibu dan bapa. Banyak kali tuhan sebut dalam quran tentang menghormati ibu bapa ni kan? Betapa tingginya martabat mereka. Jadi hormatilah dan sayangi mereka.

Ape la yang seronoknye tu kan? Hehehe

Wajah-wajah bunga syurga. Tiada dosa lagi.

Macam pelik je. Hehe

Dan sekarang ni anak Papaglamz dah nak masuk 6 bulan. Cepatnye masa berlalu. Dan dah banyak la perangai-perangai yang kadang kala membuat kan kita ni tergeram yang teramat. Nasib baik la anak sendiri kan. Papaglamz sabooorr je la. Yang paling best, bila kami berjumpa sabtu ahad, asyik nak Papaglamz pegang die je. Letak je menangis, tinggal sikit menangis. Menangis yang tak ade air mata pon. Wife Papaglamz cakap kalau Papaglamz tak de ok je. Senyap je. Budak yang sangat baik. Ish ish... Ni kes balas dendam sebab seminggu tak jumpe ke ap ni?. Huhuhu. Tak pe la. Bila lagi nak manja kan kalau bukan sekarang?

p/s: Ada anak tu menyeronokkan. Dalam seronok tu, terselit satu tangungjawab yang besar kita kena pikul. Lagi-lagi jadi AYAH. Segalanya tertanggung atas bahu AYAH. Yang paling utama Dosa dan Pahalanya. Selagi anak tu belum baligh lagi, AYAH la yang akan mendapat saham atas segala yang dilakukan oleh si anak. Jadi, anda sayang AYAH dan IBU anda.? Jom koreksi diri, perbetulkan niat di hati. Insyallah kita akan sejahtera di dunia dan AKHIRAT nanti. Aamiin.

-sekian-

Tinta Papaglamz l#l Sengsaranya bertangguh


Assalamualaikum

Sengsaranya. Astagfirullahalazim. Tetibe hari ini terajin nak melipat kain yang dah tertangguh yang agak lama. Bila melihat longgokan yang amat banyak ni terasa nak buat inovasi mesin melipat baju yang automatik. Still, manusia kan? Nak mudah je semua. Dalam dok belek-belek timbunan kain yang agak banyak ni, tibe akal Papaglamz terfikir satu perkara. Bila Papaglamz menangguhkan untuk melipat kain ni, Papaglamz rasa sengsara nak melipatnya.

Tapi.... Kalau kita menangguh-nangguhkan untuk buat kewajipan yang Allah suruh macam mana la agaknye kan? Paling popular, ni pun yang Papaglamz pernah buat pastinya menangguh-nangguhkan untuk solat di awal waktu kan. Telinga dah dengar azan, tapi hati cakap "ala nantilah, ade kje lgi ni. Waktu kan panjang lagi". Hurmm.. Tula, macam mana la agaknya solat kita yang kita tangguh-tanguhkan itu. Sengsara ke tak? Sempurna ke tak? Kadang kala kita lebih mementingkan kerja atau urusan dunia daripada seruan Allah. Entah la...... Krikk.... Krikkk.... Krikkk... Krikkk...

Bismillah. Baru permulaan. Chaayoookkk....!!!!!
p/s: Mode insafi diri sambil meneruskan melipat kain keseorangan. Krikkk... Krikkk... Yeay...!!! Esok jumaat. Jumpa wife dan My litle princes... Tibaa jaa.. huhuhu. Walauapapun, beristiqamahlah dalam beribadah. Lakukan sesempurna mungkin Insyallah..

-sekian-

Tipsglamz l#l Cara teguran yang kelas untuk isteri tercinta daripada suami


Assalamualaikum

Nak cube sesuatu tak? Buat para suami yang nak tegur isteri tu, apa kata kita guna strategi terbaek ni. Ad 2 step.

First step, puji melambung tahap keawanan kayangan angkasa lepas yang teramat lah tinggi. Ermmm, contoh:

...Ayang ni super best la.
...Ayang ni so very the beautiful macam Elsa Frozen (sebab sokmo tengok)
...Ayang ni isteri yang solehah sangat. Iman pun tinggi kalah abang.
...Ayang ni sooooo romantik. I loooiikkkee.
...Ayang ni very caring.
...Bertuah abang dapat ayang.
...Ayang la makmum yang paling setia di sisi abg.

Okayy.. Picture curi dari panduanislam.com
Lepas je dah puji dengan pujian sebegitu. Bila dah ala-ala terberangan tahap tak terhingat dunia tu. Mulakan la second step, operasi menegur dengan kesopanan dan kesusilaannye. Insyallah mudah le nak dengar kata. Kikiki.

p/s: Tibe terlintas pasal benda alah ni. Nak praktis la. So, jom praktis sama2. Nanti share kat sini. hahaha.

#Kbai #Pitam

-sekian-

Semasa l#l Bantuan Rakyat 1 Malaysia, BR1M 2015


Assalamualaikum

Bantuan Rakyat 1Malaysia untuk tahun 2015 telah memulakan operasinya. Untuk permulaan pihak kerajaan meminta kepada semua penerima BR1M 2014 untuk mengemaskini maklumat diri dan tanggungan. Proses mengemaskini akan bermula dari 1-31 Disember 2014. Pengemaskinian boleh dilakukan secara atas talian seperti link ini https://ebr1m.hasil.gov.my/

Untuk pengetahuan semua, BR1M 2015 akan akan diagihkan kepada semua penerima melalui pemindahan wang ke dalam akaun bank. Sebab tu la ketajaan menggalakkan semua penerima untuk mengemaskini maklumat melalui atas talian atau ke kaunter LHDN berdekatan.

Pemberian wang adalah secara berperingkat Januari, Mei dan September. Jadi jangan lupa untuk kemaskini.

Kadar baru BR1M 2015

p/s: Orang nak bagi.. Kita amek je la.. Kikiki

-sekian-

Foodsglamz l#l Tropicana Garden Food Garden, East Coast Mall

Assalamualaikum

Kalau sebut ECM. Papaglamz 'gerenti' orang-orang Pantai Timur mesti tau apakah tempat itu. Betul tak? Betul tak? East Coast Mall ni adalah tempat untuk mereka-mereka yang suka shopping. Dan agak terkenal sebenarnya. Sebab di Kuantan ni ad dua je shoping mall yang ala-ala grand gitu. Salah satunya ECM ni la. 

Macam-macam ade. Dari Parksonnya, Body Shopnya, kedai-kedai buku, kedai-kedai baju, kedai emas yang bergemerlapan dan banyak la. Haa tak lupa panggung wayang dan pusat karaoke. For sure la ni tempat paling fofular kat sini. Papaglamz pun suka. Hehehe. Dulu time bujang pernah je ke tempat itewww. Tapi sekarang ni macam nak cuci tangan dah. Hahahaha. Insyallah.

Ermm. Macam melalut jer. Okay okay. Dalam ECM ni ade satu food court yang popular 'Tropicana Food Garden'. Ye la ni je satu-satunye food court kat sini selain MCD dan KFC dan Chiken Rice Shop dan fast foood court yang lainya. Food court ni memang luas seluas mata memandang. Ala-ala penat nak mengira keluasanye okay. Hehe.

Ada something yang agak membuatkan Papaglamz terkesima tu style pembayaran kat sini. Macam touch and go. Kita ke kaunter, nanti customer akan dapat satu kad then kita kena la top up duit dalam kad tu. After that, boleh la kite ke mana-mana kaunter makanan yang ad di food court tu untuk membeli maknan.

Bermacam jenis makanan ade start dari timur, utara, selatan dan barat pun ade. Papaglamz dan sahabat (tibe x g ngan wife kan? hehehe) nak mem'western'kan diri ini. Kami order Lamb Chop bicara mani menghiris kalbu. Ok tak nama menu dia? Haaa ade sejarah. Better tak yah cerita sini. Nanti jadi mengumpat pulak. Hihihi. Siap order, kad pun di'swab'kan di mesin yang ad di kaunter order makanan tu. Tunggu la Lamb Chop bicara manis menghiris kalbu Papaglamz dan sahabat tu sampai siap. At last..... Siap. Maka melangkah lah dengan langkahan perwira kemeja makan nak 'menyentap' eh.. eh.. Nak bersantap. Maka makan la Papaglamz dengan sopan santunya. 

Bila makan je... Tetiba terasa Lamb Chop ni terpaksa bertukar nama. Papaglamz namakan Lamb Chop ampunkan aku. hahaha. Tak de la. Merapu je. Seriously sedap. Tak jadi nak SENTAP. Haha. So ok la. Sesiapa yang nak rasa lamb chop, Papaglamz suggest tempat ni. Jangan lupe. Bermulut manis la ketika bercakap. Tiba jaaaa. Hahaha.

Pintu masuk
Lamb Chop dan kad untuk swab.
Selepas. Licin kan?

 Tropicana Garden Food Garden East Coast Mall, Kuantan Pahang
09-560 9886
google map: http://maps.google.com/?cid=5861230500569792915&hl=en&gl=us

Eh lupe. Incase top up dalam kad tu masih ada. Nak balik time pulang kan kad tu balance duit akan di kembalikan
-sekian-





Google+ Followers