Tinta Papaglamz |# Mencari Titik Fokus

/
52 Comments
Januari 15, 2015

Asslamualaikum

Haaa topik ni macam nak sama dengan topik SET YOUR TERGET je kan? Tapi tak serupe. Papaglamz just nak sharing tentang permulaan Papaglamz nak create blog ni je. Ok sebelum ni 4-5 tahun lepas kot Papaglamz pernah buat blog jugak. Nama blog tu TINTA MERAH. Address www.tintamerah.blogspot.com. Tapi tu la, hidup segan mati tak mau. Setahun ade la 4 - 10 entri jer. Haa banyak kan? That day Papaglamz memang tak tau nak kongsi kan ape. Cacamarba jer. Last-last delete and say good bye. Je laaa..
focus

But now... This is Papaglamz.com. Haaa uolss tengok la sendiri kan? Hahah. Truely, memang susah sangat nak cari fokus point untuk blog ni. Nak create memang la senang tekan create new je kan? Untuk pengisian? Hurmmm, para blogger tau betapa susahnya nak cari topik pengisian. Kan kan kan.

Siap bermuzakarah lagi dengan wife tercinta untuk cari nama blog. Hehehe. Memula nak fokus pasal family. Anything pasal kekeluargaan la gitu. Tips rumah tangga, resepi masakan, travel dan sebagainya la. Last-last terjebak dalam dunia Shaklee pulak. Tapi masih ade fokus lgi la. Family and health kan. Hehehe. Ternyata bila ade fokus, mudah untuk Papaglamz mencari topik-topik yang Papaglamz nak kongsikan. Alhamdulillah sejak 2 bulan 15 hari Papaglamz.com berada di alam maya ni, setiap hari ada sahaja coretan-coretan mengarut dari Papaglamz. Hehehe

Tu lah die kebaikan kalau kita fokus. Seriously. Dalam hidup kita pun, kita perlu sangat-sangat fokus. Fokus pada matlamat, impian, target dan sebagainya. Terus fokus dan fokus. Jangan sampai hilang fokus. Kalau tak fokus, jadi la macam sampan di lautan yang tak berkemudi. Arus ke utara dia ke utara. Arus keselatan dia ke selatan dan seterusnya la tiada hala tuju yang jelas. Last-last dok berpusing kat situ jer.

Bila cakap pasal fokus ni, dalam berbisnes macam tu jugak. Bila kita ade target, kita akan fokus. Bila fokus mudah la kita hendak mencari jalan untuk membawa perniagaan kita. Samada terus maju ataupun statik di takuk lama, samada mundur dan terus lingkup. Kita yang tentukan.

So.... come on.... Create your aim... Look at it deeply... Create your own way to focus on that aim... Insyallah you will success... Last but not least...

DO WHAT YOU LOVE, MONEY WILL FOLLOW YOU

#MasihPerluBelajarLagi......

Pengedar Shaklee Anda
Faizal @ Papaglamz
0196141393
Fb: Rayyan Faizullah @ Papaglamz
COD: Kuantan
Penghantaran Pos Seluruh MALAYSIA

-sekian-


You may also like

52 ulasan:

  1. Balasan
    1. Hehee.. Tq jenjalan kt sini.. :)

      Padam
    2. papaglamz sangat hebat menulis

      Padam
  2. singgah sini ye . jom join segmen shahril yang terbaru .

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/segmen-jom-masuk-ke-bloglist-shahril.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok.. Nanti Papaglamz join insyallah.

      Padam
    2. saya pun nak join jugak nanti

      Padam
    3. jom ramai-ramai kasi meriah segmen tersebut

      Padam
  3. Balasan
    1. Hahahha.. Chantekzz sgt.. X secantik pojie yg berseni tu.. Hehehe

      Padam
  4. amboi.. nak buat blog pun discuss dgn isteri nampak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada discussion lebih baik. Bukan mudah mencari nama untuk blog. Nama blog seolah-olah melambangkan identiti blog dan diri

      Padam
    2. seperti saya, nama blog sekarang ini dah ditukar 2 kali sebab yang dulu2 nampak macam kebudak-budakan sikit. =)

      Padam
    3. titik fokus saya direct kepada giveaway dan segmen.. tak pandai saya nak menulis cerita untuk blog

      Padam
  5. yeahhhh . setiap yang buat mesti ada target untk berjaya . inshaAllah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup.. Even sekecil-kecil perksra pun kite perlu ade target..

      Padam
  6. fokus tu penting untuk capai matlamat

    BalasPadam
  7. betul T_T
    pengisian tu ha susah for bloggers eheh
    welcome back papaglamz gituuuu huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la. Kadang2 nk terneninggal cari topik.

      Padam
    2. kerana itulah saya hanya menumpukan pada giveaway dan segmen sahaja.. pernah menulis blog dulu.. tapi kelaut rasanya

      Padam
  8. mengekalkan fokus itu satu cabaran..

    BalasPadam
  9. aah.. kena fokus.. Tapi saya ni kejap je.. lepas tu dah tak fokus.. Mcm mane ek nak kekalkan fokus ni... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang jer.. Kene ade target.. Dj ade taget.. Cipta jalan nk capai target tu. Dh ade jln, try disiplinkn diri untuk ikut jalan yg kita buat. Orang kata. HENDAK SERIBU DAYA, TAK NAK SERIBU DALIH kn.. Hehehe

      Padam
    2. hahaha nak displin tu yang susah

      Padam
  10. kadangkala, kita sibuk ikut jadual, mengikut aturan hidup, komitmen atas perkara yg mendatang, kita lupa fokus dan matlamat asal. perlu waktu utk duduk, merenung n muhasabah d mana asalnya aku dan ke mana akhirnya aku. jalan apa yg aku pilih dan peribadi apa yg aku harus terapkan.

    fokus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul.. Papaglamz pun kdang duduk pkir.. Kemana senanya nk tuju. Dlm berblog ni pn kne ade hla tuju.. X kn nk berblog saje jekan? WE HAVE TO SOMETHING FROM HERE. Mybe yg blh merubah jln hdup kye spy jd lbeh baik. Insyallah. Doa je la n trus berusaha.. Hehhehe

      Padam
  11. aishh.. termenung sekejap.. ^^ perkongsian best ni

    BalasPadam
  12. tu lah kena lebih focus dan blog kena lebih niche baru org tau mana nak cari kita bila diperlukan hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu, setiap blog mesti ada niche tersendiri

      Padam
    2. setiap blogger ada kelebihan masing-masing

      Padam
  13. fokus pada matlamat yang dikehendaki, insyaallah akan berjaya

    BalasPadam
  14. nak menulis blog pun kena fokus.... hahahhaha... sejak jadi surirumah leh nak beblog... dah keje nanti xtaw mcm ner... jdi macam dulu2 balik zaman anak dara... sebulan sekali baru update... huhhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua benda yang kita buat mesti kena fokus

      Padam
    2. betu2 tu kena fokus baru dpaat hasilnya... hihihi

      Padam
    3. hurmmm kalau komited kerja pun masih boleh berblog

      Padam
    4. azman arsad:rasa xsempat berblog... kalau dah keje... 12jam 8pgi -8mlm... sini keje kilang jah ada kekosongan... kita xmau p lagi fikirkan keje 12jam... huhuhu... xpernah lagi lama macam tu... zaman anak dara aritu 8jam jah...

      Padam
  15. kadang-kadang boleh fokus sekejap je, lepastu mengelamun ntah kemana

    BalasPadam
    Balasan
    1. fokus dan komited insyaallah berjaya

      Padam
  16. bhahaha faham benar. memula dulu nak buat travel blog tapi travel pun skali skala and suam suam kuku saja. jadi memikirkan yg CT actually rajin pusing2 dalam malaysia especially penang.. why not lebihkan ratio entry jalan2 aja hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya juga ada cadang nak buat travel blog tapi tangguhkan dulu.. belum punya fokus untuk buat travel blog nih

      Padam