AWAS..!!! ANEMIA MEMBUNUH..!!!

/
6 Comments
Februari 05, 2015
Assalamualaikum

Semasa sedang hamil segala-galanya ibu akan berkongsi dengan bayi. Ini termasuklah nutrient yang di perlukan oleh seseorang yang normal. Perkongsian ini kadang kala akan menyebabkan  Ibu kekurangan beberapa zat yang sangat penting dalam tubuh sekiranya ibu tidak mengamalkan pengambilan makanan yang seimbang dan mencukupi. Sebagai contoh zat besi. Dalam tubuh kita, zat besi diperlukan untuk memastikan pembentukan darah merah sihat berlaku. Sekiranya zat besi di dalam tubuh kita tidak mencukupi, sel darah merah tidak akan dapat di hasilkan. Ini akan menyebab kan Ibu kekurangan darah ataupun Anemia.

Kekurangan darah merah adalah sangat merbahaya bagi ibu yang hamil. Hal ini akan menyebabkan beberapa komplikasi yang agak serious. Antaranya:
  • Risiko buat ibu:
    • Mungkin akan mengalami keguguran
    • Akan berlakunya kelahiran pra-matang (lahir tidak cukup bulan)
    • Melahirkan anak yan tidak cukup berat
    • Tumpah darah ketika bersalin
    • Koma atau meniggal dunia (untuk anemia yang serius)
  • Risiko kepada bayi:
    • Kekurangan berat ketika lahir
    • Lahir tidak cukup bulan
    • Kelemasan ketika lahir
    • Pertumbuhan terbantut

Masalah kekuangan darah merah dapat diatasi dengan cara ibu-ibu mengambil pemakanan yang sihat dan seimbang serta mengandungi kandungan Zat Besi yang tinggi. Antara makanan yang tinggi dengan zat besi termasuklah:
  • Daging merah
  • Ikan
  • Sayuran berdaun hijau (Bayam merah, Brokoli, Kailan, Kangkung, Sawi)
  • Bijirin dan buah-buahan kering yang kaya dengan zat besi (Jagung, Prun, Kismis)
  • Telur
  • Tauhu, Kacang buncis, Kacang Merah, Kacang Hijau

Berita baik bagi mereka yang tidak dapat untuk mengambil kesemua makanan yang kaya dengan zat besi itu. Produk Shaklee iaitu Vita-Lea Iron Formula adalah multivitamin yang dirumus khas bersama-sama zat besi. Ia sangat sesuai untuk semua yang inginkan kesihatan yang optimum, malah sesuai untuk ibu-ibu hamil yang mengalami masalah kekurangan zat besi.
Untuk pengatahuan semua juga, Vita-Lea merupakan salah satu produk yang terdapat di dalam set premium untuk ibu-ibu hamil. Sekiranya anda mengamalkan set ini, insyallah kesihatan anda dan anak ana pasti terjaga. Buat suami-suami. Berilah ganjaran untuk yang tersayang yang sedang engandungkan zuriat anda. Memberi itu satu amalan yang sungguh muli.
TANGAN YANG MEMBERI LEBIH BAIK DARI YANG MENERIMA

 p/s: Anda boleh memilih mana-mana set pilihan. Untuk konsultasi boleh la hubungi Papaglamz.

 
Penasihat Nutrisi Ibu, Bayi dan Keluarga
Faizal @ Papaglamz
0196141393
Fb: Rayyan Faizullah @ Papaglamz
COD: Kuantan
Penghantaran Pos Seluruh MALAYSIA

-sekian-

Jangan lupa untuk join contest kat bawah ni:



You may also like

6 ulasan:

  1. bila dah hamil macam-macam risiko dapat

    BalasPadam
  2. ohh baru tahu . bahaya dua2 boleh terkena kesan

    BalasPadam
  3. Shaklee ni produknya serba lengkap :)

    BalasPadam
  4. Senang ambil vitalea ni.. multivitamin yg superb...

    BalasPadam
  5. ishh seram lak bace..huhu..macam2 risiko eh..

    BalasPadam

Papaglamz dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.