BAHAYA STRESS KETIKA HAMIL

/
10 Comments
Februari 07, 2015
Assalamualaikum

Berita tentang kehamilan merupakan satu berita gembira bagi seorang wanita. Ia merupakan rahmat yang dikurniakan Tuhan buat hambanya. Namun, ada kalanya kehamilan boleh menyebabkan satu bebanan perasaan (emosi) dan juga fizikal pada wanita. Masalah Ibu stress ketika hamil banyak berlaku pada wanita yang hamil tanpa di rancang ataupun wanita yang tinggal berjauhan dengan suami atas kekangan kerja.
“Dalam satu kajian yang dilkukan di UK mendapati bahawa seramai 15% wanita yang ditemuduga pada usia kehamilan 32 minggu saat mengalami saat yang paling menekankan perasaan, STRESS”

Mengikut panduan yang diberikan oleh NATIONAL INSTITUTE OF MENTAL HEALTH, US, tanda-tanda kemurungan adalah:
  • Sukar untuk memberikan tumpuan, mengingati fakta-fakta yang terperinci atau sukar membuat keputusan.
  • Selalu rasa penat dan kurang bertenaga.
  • Rasa bersalah, tidak penting atau rasa dipinggirkan.
  • Rasa tidak mempunyai harapan.
  • Sukar untuk tidur (insomnia), mudah terjaga di awal pagi atau selalu mengantuk.
  • Rasa mudah marah atau tidak menentu.
  • Hilang rasa minat pada aktiviti atau hobi yang satu masa dulu sangat digemari dan tiada minat pada hubungan seksual.
  • Rasa sakit pada tubuh yang berpanjangan seperti rasa sakit kepala, kejang atau masalah penghadaman yang tidak berkurangan walaupun telah memberikan rawatan.
  • Rasa tidak berselera untuk makan atau rasa mahu bayak makan.
  • Rasa sedih yang berpanjangan, gelisah, risau atau kekosongan.
  • Rasa mahu bunuh diri

Pada dasarnya kemurungan atau stress yang dihadapi oleh ibu hamil dapat diatasi dengan cara menenangkan diri atau bersikap sentiasa positif. Selain itu, peranan suami uga penting. Suami seharusnya kerap member sokongan dan menunjukan sikap mengambil berat pada isteri agar ibu akan berasa dirinya di hargai dan mempunyai tempat yang kukuh untuk bergantung. Sebagai seorang muslim, semasa hamil, banyakkan ibadah dan membaca al-Quran kerana ia adalah cara terbaik menguruskan stress dan tekanan perasaan. Allah yang menjaga hati dan perasaan, member ketenangan dan karisauan pada hambanya.

Selain mengatasinya secara emosi, terdapat perbahasan antara doctor-doktor tentang pengunaan ubat antipsychotic yang merawat penyakit stress atau kemurungan ini. Namun, ubat-ubatan yang terdapat di pasaran kebanyakanya adalah yang dihasilkan secaca sintetik. Untuk keselamatan, Ibu yang hamil sebaiknya mengambil ubatan yang di hasilkan secara semula jadi bagi mengelakkan sebarang kesan terhadap bayi yang dikandungkan. Sebgai contoh, pengambilan vitamin seperti Vitamin B-Complex Shaklee yang di perbuat daripada sumber bahan semula jadi boleh di jadikan sebagai satu alternative yang terbaik untuk merawat masalah kemurungan ketika Ibu hamil. Kandungan vitamin B yang terkandung di dalam vitamin ini insyalah mampu di jadikan sebagai ubat penenang yang selamat dan semula jadi buat ibu-ibu ketika hamil ataupun ketika berpantang.
Oleh sebab Vitamin B-Complex merupakan vitamin yang boleh menjadi penenang ketika ibu hami, vitamin ini merupakan antara produk yang terdapat di dalam set hamil dan berpantang Shaklee. Dengan jaminan yang terbaik, Papaglamz sememangnya mengesyurkan ibu-ibu yang sedang bersalin atau sedang berpantang untuk mencuba set ini.

PIIHAN DI TANGAN ANDA

p/s: Anda boleh memilih mana-mana set pilihan. Untuk konsultasi boleh la hubungi Papaglamz.

 
Penasihat Nutrisi Ibu, Bayi dan Keluarga
Faizal @ Papaglamz
0196141393
Fb: Muhammad Faizal @ Papaglamz
COD: Kuantan
Penghantaran Pos Seluruh MALAYSIA

-sekian-

Jangan lupa untuk join contest kat bawah ni:



You may also like

10 ulasan:

  1. wahhhh.... banyak rupanya tanda2 stress ea..??? ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaaa.. Jgn strew2 yer.. Cool jer..

      Padam
  2. wanita hamil sememangnya mempunyai mood pasang surut, kadang rasa stress, kadang rasa happy...bila rasa stress seeloknya tak patut dibiarkan lama2..

    BalasPadam
  3. jagalah isteri ketika hamil jangan kasi stress

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mad Parihh dh beristeri ke? Kekeke

      Padam
    2. parih nanti kalau ada isteri jangan bagi stress2
      =p

      Padam
  4. Bgs papaglamz... suami2 semua kena take note ni. Baru lah boleh jadik suami mithali.. :D

    BalasPadam
  5. jarang lelaki nak ambil tahu hal nie.. gud one papaglamz.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin ada yang ambil tahu tapi tak begitu peka

      Padam