Tinta Papaglamz |#| Nafkah duit buat Isteri

/
15 Comments
Februari 16, 2015
Assalamualaikum

Pepagi blog walking dapat satu info tentang rumah tangga. Terasa nak share pulak. Huhuhu. Dah lama tak mencoret-coret dalam segmen Tinta Papaglamz kan. Dok bershaklee jer. Hihihi.
 nafkah_suami
Soalan: 
Jika suami sudah sediakan makan minum, tempat tinggal, pakaian, dan segala keperluan rumah, adakah suami perlu memberi duit setiap bulan pada isteri?

Jawapan (Ustaz Azhar Idrus) :
Jika suami telah menyediakan tiga perkara iaitu makan minum, pakaian, dan tempat tinggal, maka dia telah dikira menunaikan nafkah isteri.

Jika isteri duduk di rumah tak buat kerja apa-apa, tak masak, tak basuh baju, makan order dari restoran saja, baju hantar dobi, dia tak kemas rumah, dia tak melahirkan anak, tak jaga anak, tapi dia hanya main facebook siang malam 24 jam, maka tak perlu lagi beri duit belanja setiap bulan.

Tapi jika isterinya membuat kerja-kerja di rumah seperti memasak, membasuh baju, mengemas rumah, dan sebagainya, maka suami kena lah beri duit untuk isteri setiap bulan. Tak perlu tunggu isteri mintak baru nak beri, jadilah suami yang gentleman. Diakan isteri kita yang kita duduk tergila-gila sebelum akad nikah dulu. Jangan buat tak ingat pulak.

Jangan lupa, isteri juga yang mengandung sembilan bulan dan dia yang menggadai nyawa melahirkan anak kita dengan kesakitan yang amat sangat semasa nak keluar anak. Suami ada rasa sakit begitu? Tak ada. Yang adanya suami hanya duduk mundar-mandir saja di luar bilik bersalin, kadang-kadang siap mengurat nurse lagi.

Jadi, suami cuba fikirlah samada dengan memberi seribu ringgit sebulan untuk isteri itu cukup atau tidak berbanding dengan kesakitan dia melahirkan anak, kesusahan dia menjaga anak, beri susu anak, basuh berak anak, dan sebagainya...

p/s: Insaf.. Sayangi Isteri Anda Ketat-ketat.

***IKLAN***

Anda boleh memilih mana-mana set pilihan. Untuk konsultasi boleh la hubungi Papaglamz.

 
Penasihat Nutrisi Ibu, Bayi dan Keluarga
Faizal @ Papaglamz
0196141393
Fb: Rayyan Faizullah @ Papaglamz
COD: Kuantan
Penghantaran Pos Seluruh MALAYSIA

-sekian-

Jangan lupa terjah entri ni:



You may also like

15 ulasan:

  1. terima kasih kerana menghargai isteri anda hihihi,,

    BalasPadam
  2. nice tips utk mereka yg dh berkahwin.. heheh

    BalasPadam
  3. Tu lahh asyik shaklee je heheheh... tip bagus ni... nak suruh husband akak baca wakakakakak

    BalasPadam
  4. siap mengurat nurse lagi yang tak tahan tu..sempat lagi kan..hahaha

    BalasPadam
  5. tulah kan, suami patut lebih menghargai isteri, bukan sikit pengorbanan dia =)

    BalasPadam
  6. Nice sharing...kan bagus kalau semua insan yang dah bergelar suami baca ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. baca dan praktikkan lagi bagus sis..hehe

      Padam
  7. Jangan ngorat nurse tau masa isteri bersalin ... He he he ...

    BalasPadam
  8. Jangan ngorat nurse tau masa isteri bersalin ... He he he ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tula pasal, kalau ada yang ngorat sempat lagi kan

      Padam
  9. Btl tu papaglamz. Walaupn isteri bekerja, suami perlu juga bg nafkah. Melainkan isteri tu dah meredhakan, besar pahala utk isteri.

    BalasPadam