GUSI BERDARAH PENYEBAB BAU MULUT YANG TIDAK MENYENANGKAN

/
2 Comments
Mac 06, 2015
Assalamualaikum
gusi_berdarah
Eeeeee... Gigi berbau? Pastinya menganggu aktiviti seharian kan? Setiasa tidak selesa. Kekadang tu time memberus gigi pun gusi kita akan berdarah jugak kan? Tapi, adakah anda tahu kenapa gusi kita kerap berdarah?

  • Pengenapan lembut mengandungi bakteria yang melekat di bahagian gigi berhampiran gusi adalah punca masalah ini.
  • Jika dibiarkan, plak yang berubah warna menjadi kuning dan kelabu ini menjadi lebih tebal dan akan mengeras membentuk karang gigi (kalkulus) jika tak disingkir.
  • Plak bakteria ini kemudiannya mengeluarkan bahan-bahan asid toksin yang boleh menyebabkan gusi menjadi merah serta membengkak.
  • Pada peringkat ini, ia dipanggil radang gusi. Bagaimanapun, jika tidak dikawal ia akan menjadi periodontitis.
  • Plak bakteria serta kalkulus akan terus membentuk sehingga ke dalam gusi dan memusnahkan fiber periodontium serta tulang alveolus yang menyokong gigi.
  • Kesannya, gusi menjadi renggang dari gigi lalu meninggalkan satu ruang dipanggil pokok periodontium.
Itula tadi beberapa sebab kenapa gusi kita boleh berdarah.

Berikut adalah cara-cara untuk mengelakkan gusi kita berdarah terus berlaku.


Memberus gigi dengan betul - Berus gigi sekurang-kurangnya 2x sehari dengan berus gigi jenis medium atau yang berbulu lembut. Salah pilih berus gigi juga penyumbang kepada masalah gusi berdarah. Guna ubat gigi yang berflourida dan pastikan keseluruhan bahagian gigi dan lidah diberus. Plak pada lidah boleh menyebabkan nafas berbau dan merupakan persekitaran yang ideal untuk bakteria. Jika anda tidak boleh berus, kunyahlah chewing gum yang bebas gula yang ada Xylitol.

Pilih berus gigi yang berbulu lembut (soft bristle) untuk elak gusi berdarah
Flos gigi - bagus untuk membuang sisa-sisa makanan, plak dan menghalang kaviti daripada terbentuk di antara gigi.

Gunakan ubat kumur antiseptik seperti Listerine untuk mencegah pembiakan bakteria pada gusi.
Berjumpalah doktor gigi sekurang-kurangnya 6 bulan sekali untuk memantau masalah gusi anda.

ADAKAH SHALEE MEMPUNYAI CARA MENGATASI MASALAH GUSI BERDARAH?

Sudah semestinya. secara amnya kekurangan Vitamin C dan Kalsium boleh membawa kepada radang dan pendarahan gusi. Maka dengan pengambilan beberapa Vitamin yang mengandungi nutrient-nutriet tersebut insyallah masalah gusi berdarah anda akan selesai.
gusi_berdarah
Set penjagaan gigi dan gusi terdiri dari pada Sustained Release Vitamin C dan Osteomatrix. Set ini berupaya dengan jayanya menjaga kesihatan gigi anda dengan mengelakkan gigi anda rapuh menjadi rongak serta menghalang daripada gusi anda berdarah.

Sustained Released Vitamin C - Berfungsi meningkatkan lagi sistem pertahanan badan bagi melawan jangkitan bakteria yang terdapat di gusi yang menyebabkan gusi berdarah serta keradangan gusi.

Osteomatrix - Osteomatrix adalah tablet Kalsium yang terbaik keluaran Shklee. Kalsium diperlukan untuk menjaga kepadatan gigi. Waktu hamil terutamanya adalah paling mudah bagi gigi mereput dan lebih banyak kalsium diperlukan.

Berikut Papaglamz kongsikan testimoni pengguna yang berjaya setelah menggunakan set penjagaan gigi dan gusi ini.

Gusi_berdarah

p/s: Anda boleh memilih mana-mana set pilihan. Untuk konsultasi boleh la hubungi Papaglamz.

 
Penasihat Nutrisi Ibu, Bayi dan Keluarga
Faizal @ Papaglamz
0196141393
Fb: Rayyan Faizullah @ Papaglamz
COD: Kuantan
Penghantaran Pos Seluruh MALAYSIA

-sekian-

Jangan lupa terjah entri ni:






You may also like

2 ulasan:

  1. assalamualaikum
    singgah pagi
    kunjungan jumaat

    BalasPadam
  2. gusi berdarah pun shaklee boleh sembuhkan.. waaa!

    BalasPadam