KEPENTINGAN PERIOD ATAU KITAR KHAID DENGAN DIRI WANITA

/
6 Comments
Mac 16, 2015
Assalamualaikum

Perempuan @ Wanita dengan period sememangnya tidak dapat di pisahkan. Betul tak? Kalau tak macam pelik jer kan? Hahaha. Ok ok ok. Papaglamz seorang lelaki, tetibe berbicara tentang period segala bagai ni kan? Nak percaya sila kan, tak nak percaya pun silakan jugakz. Hehehe. Gurlzzzz please komen this entri. Hahaha
By the way, tahukah anda kepentingan kitaran haid bagi seorang wanita?

Kitaran haid yang teratur & lancar adalah penanda kepada tahap kesuburan yang baik bagi seorang wanita. Bagi seorang wanita yang telah berkahwin, kitaran haid yang teratur menjadi petunjuk utama untuk merancang untuk hamil mahupun menentukan sama ada kehamilan telah terjadi ataupun belum. Ia diukur melalui kedatangan haid yang lewat pada bulan-bulan di mana mereka merancang untuk mendapatkan zuriat.

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita bernasib baik mempunyai kitaran haid yang teratur. Sesetengah wanita mungkin tidak datang haid setiap bulan, ataupun didatangi haid yg terlalu panjang pada sesetengah bulan. Ini tentunya menimbulkan kerisauan khususnya mereka yang sedang merancang untuk hamil mahupun yang ingin mendirikan rumah tangga.

Secara teorinya, proses untuk mendapatkan zuriat ataupun merancang kehamilan amat berkait rapat dengan kitaran haid seseorang. Ia boleh dikatakan 'berkadar langsung' pada kebiasaanya di mana; wanita yang didatangi haid setiap bulan adalah wanita yang subur; di mana ovum-ovum matang yang berpotensi untuk disenyawakan 'dilepaskan' setiap bulan oleh ovari pada hari-hari tertentu (yang dipanggil sebagai 'hari subur'). Kebarangkalian untuk hamil adalah sehingga 90% sekiranya pasangan tersebut melakukan hubungan seks/intim pada 'hari-hari subur' seorang wanita. Justeru, mana-mana wanita yang mempunyai kitaran haid tidak teratur, seperti kitaran bilangan hari yang tidak tetap (bukan antara 28-35 hari) ataupun mempunyai kedatangan haid yg panjang (bukan antara 4-8 hari), peluang untuk menentukan 'hari subur' menjadi lebih sukar. Secara tidak langsung, kebarangkalian untuk hamil juga adalah rendah.

ANDA MEMPUNYAI MASALAH KITAR KHAID YANG TIDAK STABIL? SHAKLEE BOLEH MEMBANTU.

 GLA COMPLEX berfungsi menstabilkan hormon dan sangat baik diambil oleh wanita, ia menjaga dalaman dan kesannya, sangat baik. Dengan bahan asasnya minyak Bunga Borage, minyak biji bunga matahari serta Vitamin E semulajadi, GLA Complex juga mampu untuk:

  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
  • Membantu meningkatkan kesuburan.
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid).
  • Membantu dalam menangani menopus.
  • Menguatkan kuku dan rambut.
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri.
  • Membantu menangai ekzema.
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid.
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
  • Menguatkan imuniti tubuh.
  • Memperlahankan proses penuaan.
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung.
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi.
  • Mengawal kolesterol.
  • Untuk fungsi saraf.
IZINKAN SAYA MEMBANTU ANDA MENGATASI MASALAH KESIHATAN ANDA. JOM TERJAH WASSAP PAPAGLAMZ LELAJU

p/s: Anda boleh memilih mana-mana set pilihan. Untuk konsultasi boleh la hubungi Papaglamz.

 
Penasihat Nutrisi Ibu, Bayi dan Keluarga
Faizal @ Papaglamz
0196141393
Fb: Rayyan Faizullah @ Papaglamz
COD: Kuantan
Penghantaran Pos Seluruh MALAYSIA

-sekian-

Jangan lupa terjah entri ni:





You may also like

6 ulasan:

  1. GLA Complex memang saya consume dulu... semasa sebelum hamilkan anak... dan kitaran haid itu memang penting untuk dipantau...

    BalasPadam
  2. as'salam..
    alamk..yaya shy la nk komen..haha
    actually mmg ade prob ni..mcm2 ubt mkn pun xjln..jumpe dok pon bg ubat jap je..pastu jadi balik..huhu
    agk2 gla complex tu bpe lame mkan bru leh nmpk hasil ye..?
    bpe rm..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyallah. Kita usha..Allah tntukan.. Harga pasaran 91. Feel free wasap papaglamz 0196141393 utk eksklusive consultancy dr saya.. Hihi

      Padam
  3. bagus ni.. berapa harga nya papaglamz

    BalasPadam
  4. Hai kak eni.. Alhmdulillah rmi yg guna period diorg stabil.. Harga rm91.. Feel free to wassap saya kak. 0196141393. Eksklusif consutancy saya bagi utk akak. Hehe

    BalasPadam