9 Pekerjaan Popular di Malaysia Pada Masa Kini

/
15 Comments
April 27, 2015

Mencari Kerja Di Malaysia


Assalamualaikum

Salam sahabat buat pembaca Papaglamz.com semua. Papaglamz harap semua sihat walafiat. Insyallah. Tentunya pembaca Papaglamz.com ade yang masih belajar kan? Papaglamz doakan semoga proses pembelajaran yang anda sedang lalui dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Timba sebanyak pengalaman yang boleh tau adik-adik semua.
Job_Seekers

Diam-diam dah masuk 3 tahun Papaglamz meninggalkan alam universiti. Dan dah 3 tahun jugakla Papaglamz sudah memasuki alam pekerjaan. Alam universiti dan alam pekerjaan adalah dua situasi yang sangat berbeza. Seriously, kalau diikutkan semasa belajar Papaglamz rasa sangat seronok. Inilah masa untuk kita menerokai pengalaman-pengalaman yang berharga untuk kita masa hadapan.

Bagi adik-adik yang baru sahaja mengambil keputusan SPM, Papaglamz ucapkan tahniah dengan keputusan yang engkorang dapat tu. Sikit ke banyak ke A engkorang, itulah rezeki atas usaha yang telah engkrang lakukan. Terima je la ye. Haa jangan lupa buat pemilihan yang betul dan terbaik untuk melanjutkan pelajaran. Kerana inilah titik permulaan langkah bagi menentukan bidang pekerjaan apa yang bakal engkorang ceburi kelak.

Baiklah, Papaglamz kongsikan sedikit 9 bidang pekerjaan yang paling popular dan dikehendaki pada masa kini di Malaysia. Harapnya dapat membantu adik-adik dalam merangka cita-cita masa hadapan insyallah.
  • Jualan dan pemasaran
    • Juru pemasaran.
    • Akauntan
    • Agen insurans kereta.
    • Perbankan. 
    • Wakil jualan produk.
    • Perunding pengiklanan.
    • Tele pemasaran)
  • Kejuruteraan dan Teknikal
    • Juruteknik mekanikal.
    • Kejuruteraan.
    • Juru elektrik.
    • Rekaan industri.
    • Juru teknikal.
    • Juru teknik komputer.
    • Program komputer.
    • Lain-lain
  • Katering dan Hospitality
    • Pengurusan hotel, restoren, katering.
    • Chef.
    • Seni kulinari.
    • Penyambut tetamu.
    • Pemandu pelancongan.
    • Juruterbang, flight attendant.
    • Stewardess.
    • Waiter.
    • Agen pelancongan.
    • Receptionist hotel.
    • Bellboy hotel.
    • Chef de partie.
    • Perkhidmatan pelanggan.
    • Public relation hotel.
    • Pengemasan bilik
  • Keewangan dan Akaun
    • Akauntan.
    • Pegawai bank.
    • Insurans.
    • Kerani.
    • Cukai.
    • Pegawai audit.
    • Pegawai taksir 
  • Perkeranian dan Pentadbiran
    • Kerani.
    • Pembantu pengurus pentadbiran.
    • Setiausaha.
    • Pembantu peribadi. 
    • Pegawai sumber manusia.
  • Pengurusan
    • Pengurus perniagaan.
    • Pembantu pengurus hotel / restoren.
    • Pengurusan sumber manusia.
    • Pengurusan majlis.
    • Pengurusan banquet.
    • Pengurusan persidangan
  • Seni
    • Pereka grafik.
    • Seni visual.
    • Perfileman.
    • Pereka landskap.
    • Penyunting, video, animasi, pengiklanan.
    • Pereka fesyen.
    • Pendandan rambut dan kosmetik
  • Perubatan
    • Jururawat.
    • Doktor.
    • Pergigian.
    • Pembedahan.
    • Pengurusan.
    • Fisioterapi
  • Pendidikan
    • Guru
    • Pensyarah
Sumber : Job Malaysia

-sekian-





You may also like

15 ulasan:

  1. Bakal cikgu di sini. Hiksss :D

    BalasPadam
  2. Paling senang dpt keje bahagian perubatan...

    BalasPadam
  3. HEE... hari tu untuk UPU sy letak sains kesihatan untuk semua pilihan. letak jururawat untuk pilihan pertama dan pilihan kedua MRI kot. fisioterapi pon ada mohon juga rasanya, tapi yang tu mak yang letakkan xD harap2 dapat salah satu tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamiin.. Papa doakn adik semoga berjaya di masa hadapan. Ijsyallah. Study smart k..

      Padam
  4. bagus juga ada list seperti ini ya PapaG

    BalasPadam
  5. dulu cita2 nak kerja bahagian perubatan tetapi result spm tak cukup strong nak apply bidang tu haha so apply bidang lain.. tunggu result jelah sekarang ni. hee apa2 pn nice sharing papa ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Good luck dlm ape jua bidang yang scha ceburi...

      Padam
  6. Sheila dlm bidg landskap.

    Tp sheila rs paling senang nk dpt keje bidang kerani. Coz semua bidang memerlukan kerani.

    BalasPadam
  7. Sheila dlm bidg landskap.

    Tp sheila rs paling senang nk dpt keje bidang kerani. Coz semua bidang memerlukan kerani.

    BalasPadam