Tutorial Meletakkan Widget Top Komentar

/
7 Comments
Mei 14, 2015

Memasang Widget Top Komentar di Blog


Assalamualaikum

Ok entri kali ini adalah entri macam note buat Papaglamz yang baru belajar blog ni. Macam mana nak buat widget top komentar di dalam blog kita. Mudah je nak buat. Papaglamz tahu pun sebab pergi blog walking di blog kengkawan. 

Top komentar ni penting bagi Papaglamz untuk menghargai kerajinan mereka-mereka yang sudi datang singgah dan komen dalam blog Papaglamz.com ni.

Ok la, tak moh cerita panjang. Jom ikut langkah-langkah mudah ni untuk pasang widget Top Komentar di blog anda.

1. Log in blogger.com

2. Dashboard >> Layout >> Add gadget >> HTML/Javascript

3. Copy code bawah ni
<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?YourBlogUrl=URL BLOG &ExcludedNick1= NAMA ADMIN &ExcludedNick2= Anonymous &ShowHowMany=10 &ExcludeCommentsBefore=01-04-2015&IncludeCommentsBefore=30-04-2015 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>
4. Paste ke dalam box HTML/Javascript

5. Edit coding.
URL BLOG = Url Blog korang contoh http://www..papaglamz.com/
NAMA ADMIN =  Papalamz
10 = Jumlah komentator
01-05-2014 = kiraan tarikh komen mula masuk Hari-Bulan-Tahun
31-05-2014 = kiraan tarikh komen berakhir Hari-Bulan-Tahun

6. Dah siap Edit. Save!

Mudah kan? Selamat mencuba.

Credit : Mimin Adam

-sekian-


You may also like

7 ulasan:

  1. nice tutor. nk cuba laaa . ehehhehe

    BalasPadam
  2. nanti nak cuba...thanks papaG

    BalasPadam
  3. tutorial top komentar yang sangat berguna. ini cara menghargai pengunjung kan?

    BalasPadam
  4. Apsal mimi takde dalam list top komentar? Err. Kena komen banyak lagi ni. Haha

    BalasPadam
  5. Papaglamz, buat tutorial nak cantik kan menu tab sekali? Sampai harini tak reti :(

    BalasPadam
  6. saya dah letak dah. maceh hehehe

    BalasPadam

Papaglamz dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.