Awal Muharram | Doa Awal dan Akhir Tahun

/
6 Comments
Oktober 13, 2015

Cara membaca doa awal dan akhir tahun


Assalamualaikum

Detik 1 Muharam setiap tahun  pastinya menjadi titik bersejarah buat setiap umat islam di dunia ini. Sejarah penghijrahan Baginda Rasulullah SAW dari Kota Mekah ke Kota Madinah dalam menjalankan perintah Allah dan memperkembangkan ajaran Islam pastinya penuh dengan pengajaran-pengajaran yang boleh kita ambil sebagai panduan dalam hidup kita.

Antara amalan yang digalakkan ketika tibanya bulan Muharam setiap tahun adalah membaca doa awal dan akhir tahun. Dalam entri ini PapaG ingin kongsikan pada semua pembaca bacaan doa awal tahun dan doa akhir tahun sebagai panduan kita bersama.

Cara membaca doa awal dan akhir tahun

Cara membaca doa awal tahun dan akhir tahun

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.

DOA AWAL TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Jadi di kesempatan ini PapaG ingin mengucapkan salam Maal Hijrah buat semua pembaca Papaglamz.com yang di sayangi. Semoga tahun ini kita melangkah ke tahun yang baru dengan azam untuk meningkatkan amalan kehambaan kita pada Allah. Insyallah. Selamat bercuti juga.....

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

6 ulasan:

Papaglamz dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.