Papaglamz.com selepas setahun

Assalamualaikum

Diam tak diam dah setahun usia Papaglamz.com ni yer. Ahamdulillah. Entah apa la selama setahun ni PapaG mencarut kan? Asalkan tak jadi cencorot dah la. Rasanya dalam setahun ni macam-macam jugak la perubahan-perubahan dalam blog PapaG. Dari segi isi kandung, wajah dan juga template. Dalam setahun Papaglamz.com sudah pun menukar template sebanyak 5 kali. Waowwww banyaknyeee... Over tak? Well said, orang kata masih dalam mencari identiti kan? Bermacam eksperimentasi la yang PapaG kena buat. Bukan mudah nak mencari yang terbaik untuk di persembahkan pada semua pembaca. PapaG buat ni semua kerana pembaca la. Hehehe

Papaglamz.om

Selain bertukar wajah, selama setahun berada di ruang maya ni, ada la dua tiga group blogger yang PapaG join. Yang pertamanya group Sahabat Blogger. Group ni la antara first PapaG masuk. BTW, first-first join group terus jadi admin group kat facebook. Blurrr kejap. Kita layan kan je la. Dalam waktu yang sama, selain group Sahabat Blogger, PapaG join satu group blogger yang mana di sini PapaG dapat belajar selok belok berblog dengan lebih detail la. Contohnya macam mana nak tackle trafik datang ke blog kita, nak master dalam SEO, belajar nak edit-edit template. Belajar simple-simple coding dalam blog dan macam-macam lagi la. Jujur cakap la, dalam Exchange Feed Group PapaG belajar ni semua. Yang paling best, ramai cikgu-cikgu yang terus setia memberi pendapat dan ilmu dalam group ni. Sekarang ni 2 group blogger ni la yang PapaG join dan akan tetap setia insyallah. Hikhikhik

Rezeki dalam berblog? Ermm ada la sedikit sebanyak rezeki yang PapaG dapat bila berblog ni. Adala 3 or 4 kali berpeluang mendapat hadiah dari giveaway-giveaway yang PapaG join. Selain tu, ada juga review-review berbayar atau iklan-iklan yang PapaG telah dipertanggungjawabkan untuk mempromosikan produk-produk mereka. Alhamdulillh. Tu cerita join giveaway orang. Papaglamz.com juga ada anjurkan giveaway. First giveaway yang PapaG anjur ialah Red Carpet Giveaway Bersama Papaglamz. Terima kasih bagi mereka yang join GA ni. Pada pendapat PapaG, GA ini boleh di katakan berjaya sebab mencapai target KPI PapaG sendiri. alhamdulillah. Tahniah buat yang berjaya untuk GA ni. Selain GA PapaG juga ada anjurkan Segmen Jom Catwalk Bersama Papaglamz. Segmen ni hanya untuk menari bloglist yang akan di letakkan di blog PapaG. Alhamdulillah segmen ni pun ramai juga yang support. Terima kasih sekali lagi.

Bila tengok semula entri-entri lama, tak sangka banyak juga entri-entri yang PapaG dah taip. Termasuk entri ni Papaglamz dah ade 591 entri. Entah apa la yang PapaG merepek kan dalam entri-entri ni semua. Selain entri, alhamdulillah selama setahun, page view Papaglamz.com dah melebihi 100K. Dan ini juga mencapai target KPI PapaG. Alhamdulillah. Ni yang menambah lagi semangat PapaG untuk terus berblog. 

Akhir kata dari PapaG, doakan semoga Papaglamz.com terus aktif dengan perkongsian entri-entri yang menarik untuk di baca. Kalau mana yang salah tu boleh la kritik. PapaG open. Tapi kritik tu bercara kan. Better menegur seseorang itu tanpa orang lain mengetahuinya. Yela kita ni kan hidup bermasyarakt. Jika kamu menjaga aib rakan-rakan kamu. Insyallah Allah akan enjaga aib kamu di akhirat nanti. Gitewww. Ok la. Bai....

With Love
Papaglamz

-sekian-

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

Assalamualaikum

[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015

With Love
Papaglamz

-sekian-


Pengalaman Membuat Batik di Natural Batik Village Kuantan

Lokasi pusat batik di Kuantan Pahang


Assalamualaikum

Pada suatu ketika dahulu batik sangat sinonim dengan masyarakat jawa. Kedatangan seni batik di tanah melayu memberi impak dalam dunia seni di negara kita sampai ke hari ini. Batik bukan sahaja di guna pakai dalam pakaian tapi motif batik diguna dalam banyak lapangan contohnya seni bina rumah, seni perhiasan dan sebagainya. Di kawasan pantai timur sangat popular dengan pengeluaran kain-kain yang bercorakkan batik. Berbagai jenis kain dan juga motif lakaran batik telah dilukis ataupun ditekap diatas pelbagai jenis kain termasuklah sutera. Kebanyakan mereka yang berkunjung atau bercuti di Pantai Timur ini pastinya akan membawa pulang cendramata yang mempunyai motif batik sebagai kenang-kenangan.

Menarik di Natural Batik Village Kuantan

Baru-baru ini PapaG berkesempatan berkunjung sebentar di pusat batik ni. Saja berjalan-jalan mengisi masa lapang bersama keluarga. Kalau nak di kira, banyak kali juga PapaG telah berkunjung ke sini. Natural Batik Village terletak berdekatan di Pantai Balok Kuantan. Di sini, sangat banyak jual cendrahati. Bermacam-macam produk jualan yang berasakan batik. Sampai kan tali leher pun ade yang di lukis corak batik. PapaG suka cuci-cuci mata kat sini. Suasan kedai yang mesra pelanggan menajdikan pusat batik ini sebagai satu lokasi yang baik untuk anda dan keluarga bersantai sambil melihat keindahan seni yang ada di sini.

Selain menjual produk-produk yang telah siap, Natural Batik Village menyediakan peluang pada penunjung yang datang untuk mencuba melukis atau mewarna corak batik di atas sehelai kain mengikut citarasa kita sendiri. Tapi semua ini berbayar la. Dan hasil batik yang kita lukis tu boleh la kita bawa pulang sebagai kenang-kenangan. Mesti puas hati. Yela, batik hasil tangan sendiri kan? Confirm letak dalam frame gantung kat dinding. Hehehe. Selain dapat membuat batik anda sendiri, anda juga boleh melihat demo bagaimana sesuatu batik itu di hasilkan dari A - Z. Dari sehelai kain yang putih sampai la jadi kain batik yang bercorak yang cantik. 

Natural-Batik-Village-Kuantan

Natural-Batik-Village-Kuantan

Natural-Batik-Village-Kuantan

Natural-Batik-Village-Kuantan
 
Haa tengok Ibu Dhia tu. Seronok posing. Hihihi. Jadi korang semua jangan lupa kalau datang ke Kuantan singgah kejap dekat Natural Batik Village SDN BHD ni tau. Boleh beli cendrahati sebagai kenang-kenangan.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Bebudak ni kalau dah balik kampung...

Budak bandar balik kampung


Assalamualaikum

Dalam keluarga, PapaG merupakan anak bungsu. Ke semua 6 orang adik beradik PapaG sudah pun berkahwin. Dan masing sudah mempunyai anak. Jumlah anak saudara termasuk Imtiyaz semua sekali ad 17. Dan anak buah yang paling tua sekarang ni umur dia 17 tahun. Dan cucu yang paling kecik sekarang ni Imtiyaz la. Setahun 5 bulan. Diorang panggil PapaG dengan gelaran Pok Su. Ye la pak cik yang bongsu kan. Kalau semua balik kampung, meriah la rumah nenek dan atuk dengan bebudak ni. Nasib la rumah atuk awak tu kukuh. Tak la runtuh.

Dulu masa PapaG bujang, kalau anak-anak buah balik kampung, rajin la juga melayan diorang ni. Ye la, dah kat kampung ni macam-macam benda diorang nak main. Kat badar tak boleh nak main. Satu yang mencuit hati PapaG. Satu hari tu ade la 3 orang anak buah PapaG ni baru je sampai rumah nenek diorang. Yang kelakarnya, keluar je dari kereta terus kebun atuk nenek yang di tujunya. Bukan nak salam dulu ke ape ke. Bila di tanya buat apa kat kebun tu? Diorang kata main kawen-kawen. Hahahah. Main kawen-kawen kau. Siap ade ayah, ibu dengan kakak. Ibu masak tanah, ayah pergi kerja petik daun pokok dan kakak pergi sekolah kutip batu. Belajar kira batu katanya. Ya allah, kelakar la korang ni....!!!!

Budak-Kampung-Seri-Merlong
 Yang baju belang lelaki tu ayah, tudung merah kakak, tudung pink ibu

Budak-Kampung-Seri-Merlong

Macam tu la ragamnya diorang ni. Kalau tak main dekat luar rumah, main dalam rumah. Main la kejar-kejar dari rumah depan sampai la belakang. Rumah nenek diorang ni ade tangga. tu yang ada satu hari tu Imityaz jatuh tangga. Sebab dok sebok nak ikut lari-lari berkejar-kejaran dengan mereka. Tak padan kecik. Nak main dengan orang yang dah besar. Itu kalau anak buah PapaG yang umurnya bawah 7 or 6 tahun. Kalau yang dah besar sikit, dah sekolah menangah, si anak dara ni sebok la melepak dalam bilik dengan sepupu diorang. Entah apa la yang di buatnya tu. Kejap ketawa, kejap menjerit. Dah namanya perempuan macam tu la. Kalau bab novel ni entah berapa novel la diorang katam. Yang lelaki pulak main basikal. Kalau tak pon ajak pok su die naik motor pusing kampung. Belanja ABC atau cendol. Memang terbaeekk...!!!

Budak-Kampung-Seri-Merlong
 Korang mesti pernah main benda ni. PapaG tumpang sekaki

Budak-Kampung-Seri-Merlong
Ni la kesan jatuh tangga. Kasihan...

Rindu dengan diorang ni sebenarnya. Bila dah kerja ni masa nak jumpa amat jarang. Setahun kadang tu nak jumpa 5 kali pun susah. Harap kan raya je la. Untung nasib kalau PapaGtak kena standby kerja masa raya, dapat la jumpa. Kalau kene kerja, x la jumpa. Sebab tu kadang rasa nak je ajak satu family bercuti. Set masa cantik-cantik, kita bercuti la kat mana-mana je pon. Spend time bersama katanya kan? Insyallah la satu hari nanti. 

Akhir kata dari PapaG buat korang semua, Pok Su doakan agar korang semua sihat dan berada di bawah lindungan Allah. Ingat masa kecik-kecik ni study elok-elok. Cari ilmu setinggi mungkin. Jangan hampakan harapan mak ayah korang tu. Penat kot nak besarkan korang. Bila Pok su dah ada Imtiyaz, baru la faham apa itu erti pengorbanan seorang ibu dan ayah. Good luck semua...!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Rahsia Kulit Kepala Sihat Dengan Limau Nipis

Rawat kulit kepala gatal dengan perahan limau nipis dan semula jadi


Assalamualikum

Masalah kulit kepala gatal adalah antara yang menghantui PapaG. PapaG ada la juga pakai shampoo yang ada di pasaran untuk menghilangkan kegatalan di kepala. Tapi kalau pakai shampoo selalu, rambut akan jadi kering pulak. Kadang-kadang tu terasa nak mentradisionalkan diri. Cuci rambut dengan perahan limau nipis. Ramai yang tahu limua nipis sering kali di gunakan dalam ramuan untuk merawat rambut yang gatal. Sifat limau yang berasid dan mampu mencuci juga menjadikannya antara extract terpenting dalam pembuatan shampoo pada masa kini. Oh maaf entri ni bukan entri review produk yer. Hehehe..

Cara-hilangkan-gatal-kulit-kepala

Ha berbalik pada mencucui rambut dengan limau nipis ni. Memang best. Apa tidaknya lepas je basuh korang akan tersa rambut begitu bersih. Bau pun segar jer. Cara untuk mencuci rambut dengan perahan limau nipis mudah sahaja. Korang ambil sebiji limau nipis. Potong kepada dua. Perahkan di atas kepala dan tenyehkan di seluruh rambut. Urut-urut sikit rambut tu. Biarkan perahan limua meresap ke dalam kulit. Biar kan 10 hingga 15 minit. Kemudian cuci. Mudah kan. Hasilnya pasti memuaskan. Cuba lah.

Cara-hilangkan-gatal-kulit-kepala
Yang atas tu sebelum. Dan yang bawah tu selepas. Haaa berbezakan? Lebih kemas dan SANTIK....!!!!

Sebenarnyakan banyak lagi petua-petua orang dulu yang boleh kita ikut untuk mengubati kulit kepala yang gatal dengan menggunakan sumber alam semulajadi. Betul tak? Jom PapaG kongsikan beberapa tips dan cara untuk kita mengatasi masalah kulit kepala yang gatal dengan bahan-bahan semulajadi.
Dengan menggunakan daun rosemary, cincang daun dan rebuskan dengan manambahkan 3 uncang teh charmmomile. Didihkan selama 5 minit. Kemudian cucilah kepala anda dengan air rebusan tadi.
Gunakan aloe vera pun boleh juga. Mudah je. Sapukan aloe vera di kawasan kepala anda. Biarkan seketika dan cuci
Boleh juga guna kan kulit tembikai. Tenyehkan kulit tembikai di seluruh kepala anda. Biar seketika dan cuci
 Mudah kan? Selamat mencuba tau. Kita usaha selebihnya serah pada Allah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tarikan Menarik di Muzium Sungai Lembing

Muzium sungai lembing di Pahang


Assalamualaikum

Salam bahagia buat semua pembaca yang PapaG sayangi. Harapan PapaG agar anda semua berada dalam keadaan sihat dan sejahtera. Amiin. Korang ingat lagi coretan artikel yang pernah dikongsikan pada semua berkenaan Sungai Lembing? Kalau tak ingat, boleh klik di sini. Semasa di sini, PapaG melawat Muzium Sungai Lembing. Muzium ini mempunyai tarikan tersendiri yang mampu menarik minat para pengunjung yang datang. Muzium ini membawa para pengunjung menerokai zaman kegemilangan Sungai Lembing yang menjadi pusat perlomgbongan terbesar di dunia suatu masa dahulu.

Gambar kenangan di Muzium Sungai Lembing

Semasa di dalam muzium ini, PapaG sempat merakam beberapa gambar kenangan yang boleh dikonsikan dengan anda semua. Bila melangkah masuk sahaja ke dalam muzium, anda akan di hidangkan dengan jamuan mata tentang fakta-fakta dan sejarah-sejarah berkaitan sungai lembing dan juga perkembangan kegiatan perlombongan di sini. Antara yang di kongsikan ialah tentang asal usul Sungai Lembing, perkembangan awal Sungai Lembing dan objektif penubuhan muzium ini.

Muzium-sungai-lembing

Selepas membaca sejarah penubuhan muzium dan serba sedikit perkembangan aktiviti perlombongan di sini, di satu sudut lain, pengunjung akan di perkenalkan dengan bermacam jenis batuan dan logam yang pastinya menerujakan. Batuan ini terbentuk hasil daripada proses di dalam bumi. Ini kena tanya pakar geologi la untuk keterangan yang lebih lanjut. Tapi memang best. Banyak batuan yang tak pernah PapaG jumpa ada di pamerkan di sini. Dan yang pasti bijih timah yang mentah dapat Papag lihat dengan mata kepala PapaG sendiri. Selain itu, pihak muzium juga mempamerkan model tempat di mana aktiviti perlombongan di lakukan. Ini dapat memberi gambaran kepada para pengunjung tentang lokasi dan juga suasana di tempat perlombongan. Menarik tau.

Muzium-sungai-lembing

Sebenarnya banyak lagi pameran-pameran yang menarik berkenaan aktiviti perlombongan di muzium ini. Antaranya peralatan-peralatan yang digunakan unutuk melombong, replika terowong untuk melombong dan macam-macam lagi. Yang menarik sangat perhatian PapaG ialah peralatan pejabat kuno yang di gunakan oleh syarikat perlombongan di sini. Antara alatnya ialah telefon-telefon lama sebagai alat komunikasi, alat-alat menaip, mesin kira-kira dan bermacam lagi la. Korang mesti teruja bila melihat mesin-mesin yang biasanya di gunakan di pejabat pada zaman dahulu.

Muzium-sungai-lembing

Muzium-sungai-lembing

Muzium-sungai-lembing

Muzium-sungai-lembing

Rasanya kalau PapaG nak ceritakan satu persatu apa yang ada di sini memang tak cukup satu entri kan. PapaG rasa korang perlu datang sendiri ke muzium ini untuk merasai keterujaan dan keseronokan meneroka zaman kegemilangan aktiviti perlombongan di Sungai Lembing ni. Selamat datang ke Sungai Lembing...

With Love
Papaglamz

-sekian-

Resepi Ikan Masak Asam Pedas

Ikan masak asam pedas yang mudah di sediakan


Assalamualaikum

Rasanya lama PapaG tak kongsikan resepi-resepi dari air tangan PapaG ataupun dari isteri. Jadi malam ni sebelum tidur nak kongsikan pada pembaca semua resepi mudah untuk menyediakan ikan masak asam pedas. Bahan-bahan yang digunakan mudah sahaja. apa sahaja yang ada di dapur. Yang penting kalau nak masak asam pedas ni kena ada cili dan asam. Kalau nak tambah buah nanas pun ok jugak. Tak kisah la. Yang penting ada bahan yang berunsur masam dan pedas, jadi la masak asam pedas. Pusing lagu mana pun insyallah jadi punya lah. 

Resepi-Ikan-Masak-Asam-Pedas

Sebelum PapaG berkongsi resepi ikan asam pedas air tangan isteri yang tercinta, cuma nak bagi tahu ikan masak asam pedas ni antara favorite menu PapaG. Kalau masak asam pedas mesti PapaG request kuah lebih sikit. Sebab nak hirup. Biar la pedas pun. Memang suka sangat. Bila wife pandai masak ikan asam pedas ni macam bertabah-tambah sayang gitu. Ala-ala asam pedas untuk suami kan. Khas dari hati. Hikhik

Resepi ikan asam pedas mudah simple dan sempoi

Bahan-bahan

1kg Ikan (PapaG suka ikan kembong yang besar-besar. Ikan lain pun boleh)
3 gegenggam Cili kering (Kalau nak pedas boleh tambah)
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
Sedikit halia
Sedikit kunyit hidup 
Asam jawa
Gula
Garam
Serai
Daun kesum

Cara-cara memasak ikan masak asam pedas

Blender cili, bawang merah, bawang putih, halia, dan kunyit. Panaskan kuali dan minyak. Tumis bahan yang telah di blender tadi bersama serai wangi. Biarkan kering sehingga naik bau. Kemudian masukkan airdan air asam jawa. Kemudian masukkan daun kesum yang telah di basuh. BIarkan mereneh seketika. Masukkan ikan dan sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Jika kurang masam boleh tambah air asam. Biarkan mendidih dengan api yang sederhana. Ingat api jangan terlalu kuat. Nanti ikan akan hancur. Tak syok makan kalau ikan hancur. Duri di sana-sini. Menganggu nak makan nanti. Kalau dah mendidih dan ikan dah masak, boleh lah hidang kan. Mudah kan? Ni sresepi yang simple je la. Kalau yang tak simple boleh la masukkan kacang bende atau pun nanas. Ikut cita rasa masing-masing la. Selamat mencuba.

With ove
Papaglamz

-sekian-





Atasi Kulit Muka Berminyak dengan Remedy PLUSH

Cara mengatasi masalah kulit muka berminyak untuk lelaki. Produk skin care terbaik untuk kulit muka berminyak.


Assalamualaikum

Sebenarnya ini adalah kali pertama PapaG mencuba produk rawatan kulit ataupun skin care product yang berbentuk serum. Orang kata serum ni tindak balasnya lebih cepat dan berkesan. Jadi, PapaG mencuba la. Rata-rata kita tahu masalah kulit muka yang utama ialah jerawat. Jerawat itu berpunca dari banyak faktor. Antaranya kulit muka yang berminyak. Kalau korang nak tahu, kulit muka PapaG adalah jenis yang berminyak. Jadi, diantara 5 serum keluaran Remedy.my yang ada iaitu Luminous Serum, Golden Serum, Plush Serum, Serene Serum dan Radiance Serum, Plush Serum menjadi pilihan PapaG. 

Kelebihan Serum PLUSH keluaran Remedy.my

Mesti korang nak tahu kenapa PapaG memilih Plush Serum kan. Masa mula-mula membaca kebaikan serum ni, dah di tulis siap-siap dekat kotak dia SESUAI UNTUK KULIT BERMINYAK. Inilah antara sebabnya. Serum plush ni mampu mengawal masalah kulit muka yang berminyak selain mengecilkan saiz liang-liang roma dan pastinya mampu mencegah jerawat-jerawat nakal dari tumbuh dengan jayanya di muka kita. Insyallah. Yang menarik lagi tentang Serum Plush ni ialah dia sangat kaya dengan vitamin E. Rata-rata tahu, kebaikan vitamin E dalam penjagaan kulit kita kan? Jadi, serum ini adalah sesuai bagi mereka yang begitu menitikberatkan kesihatan dan kecantikan kulit anda. Kulit muka yang sihat mampu menghasilkan wajah yang cantik dan berseri.

Cara-mengatasi-masalah-kulit-muka-berminyak

Testimoni pengguna Serum Plush dari Remedy.my

Setelah beberapa minggu PapaG menggunakan Serum Plush dari Remedy.my ni, alhamdulillah perubahan yang memuaskan hati PapaG. Biasanya PapaG akan menyapukan serum ini pada kulit muka sebelum pergi kerja. Ternyata di kala waktu tengahari, kulit PapaG tidak lagi berminyak. Ia sangat berbeza la dengan sebelum ni. Biasanya masuk tengahari je, mula la rasa tidak selesa pada kulit muka. Bau pun kurang menyenangkan. Kerap masuk ke bilik air membasuh muka la. Walaupun PapaG bekerja di dalam bilik aircond, kulit muka tetap berminyak. Alhamdulillah Serum Plush membantu PapaG mengatasi masalah kulit muka berminyak. Tapi kena rajin tau. Kalau tak rajin pakai memang tak mana la. Hehehe

Cara-mengatasi-masalah-kulit-muka-berminyak

Cara-mengatasi-masalah-kulit-muka-berminyak

Cara-mengatasi-masalah-kulit-muka-berminyak

Jadi macam mana? Ok kan serum Plush ni? Mampu menyelesaikan masalah kulit berminyak. Jangan lupa untuk mencuba tau. Dengan harga buat masa ni hanya RM 79.00, serum ini mampu anda guna dalam masa 2 bulan lebih kurang la. Jimat...!!! Di tambah pula kesan yang yang terbaik...!!! Bagi anda yang tak nak ketinggalan promosi-promosi dari Remedy.my ataupun nak tahu lebih lanjut tentang produk-produk kecantikan yang di keluarkan, boleh hubungi Remedy Malaysia di laman sosial seperti di bawah ni.

ALAMAT:
Remedy Malaysia,
No 315C, Lorong Selangor,
Pusat Bandar Melawati,
Kuala Lumpur

INSTAGRAM:

WEBSITE:

FACEBOOK:

Ok la sampai di sini sahaja coretan dari PapaG. Mana yang baik dari apa yang PapaG kongsikan jadikan lah sebagai panduan. Mana yang buruk jadikan sempadan. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Aku Budak Kampung Seri Merlong

Kenangan di kampung


Assalamualaikum

Kampung ku indah. Kampung ku permai. Suasana kampung pastinya mengasyikkan. Suasana yang jauh dari hiruk-pikuk kesibukan di kota, amat menenangkan. PapaG masih lagi terkenang ketika zaman kanak-kanak. Suatu masa yang memang tidak akan dapat diulang kembali. Ingat lagi, teman-teman sepermainan sama-sama bermain. Macam-macam permianan kami cuba. Main pondok-pondok, kawen-kawen, masak-masak, kejar-kejar, dan macam-macam lagi la. Bila dah meningkat dewasa pulak, mak ayah belikan basikal, seharian la pusing kampung dengan basikal masing-masing. Makan pun tak ingat dah masa tu. Kelakor je la.

Dalam banyak-banyak aktiviti yang PapaG lakukan masa kecik-kecik dulu, satu yang PapaG sangat suka. Berkubang dalam sungai atau parit. Ya Allah, ni la rasanya permainan paling best di alam semesta. Di kampung PapaG ada satu parit yang dulunya memang jadi tempat untuk berkubang. Memang popular. Bebudak dari kampung sebelah pun datang ke kampung PapaG nak berkubang sama. Khabarnya sejak PapaG belum lahir lagi tempat tu dah popular. Tapi kini dah tak lagi. Parit mula ditumbuhi semak-samun. Jadi masing-masing dah takut nak terjun.

Baru-baru ni PapaG lepak-lepak dekat parit ni sambil snap gambar sekeping dua dengan kawan-kawan lama. Memang menggamit kenangan la. Ingat nak terjun tapi, melihat keadaan parit yang agak menyeramkan, tak jadi la. Dah tua-tua ni rasa geli pulak nak terjun. BTW, sebab masa kecik dulu rajin berkubang la sekarang ni PapaG pandai berenang tau. Dedulu tak pandai berenang tau. Sekarang ni kalau di campak ke kolam-kolam mana pun insyallah boleh lah berengan-renang ketepian.  

Gambar kenangan di kampung

Kenangan-di-kampung-seri-merlong

Kenangan-di-kampung-seri-merlong

Kenangan-di-kampung-seri-merlong

Kenangan-di-kampung-seri-merlong


Korang mesti ade kenangan-kenangan yang best kan masa kekecik dulu kat kampung? Apa pulak perkara yang korang paling suka masa kat kampung dulu? Moh la share dengan PapaG.

SAYA BUDAK KAMPUNG. KAMPUNG SAYA NAMA DIA KAMPUNG SERI MERLONG. SAYA SUKA KAMPUNG SAYA…..!!!!!

With love
Papaglamz

-sekian-

Segmen: Jom Tingkatkan Followers

Assalamualaikum

Korang nak tambah folower tak?

Jom join segmen ni

Klik pada banner untuk maklumat lanjut


Jumlah follower PapaG sekarang ni 531 orang

Nak tag kawan-kawan untuk join segmen ni




With Love
Papaglamz

-sekian-

Selfie Anak Bapak

Gambar selfie anak dan bapak


Assalamualaikum

Korang sihat ke hari ni? Alhamdulillah kita bertemu kembali. Ok la dalam entri ini PapaG hanya nak berkongsi pada pembaca semua perkembangan puteri PapaG sorang tu. Sapa lagi Dhia Imtiyaz la. Sekarang ni Imtiyaz dah berumur setahun 5 bulan. Selari dengan pertambahan umur, bertambah la juga keletah-keletah yang mencuit hati. Yang best Imtiyaz dah pandai selfie tau. Ni ikut perangai ayah dia kot. Hahaha

Satu perangai yang buat PapaG ketawa seorang diri kalau teringat ialah, bila kita cakap CANTIK dekat Imtiyaz nanti sebok dia cari cermin nak tengok muka dia. Hurmm, kalau dah namanya perempuan tu kan? Dengan cermin memang tak boleh di pisahkan. Tu belum lagi tiru gaya ibu die berbedak. Kalau di biarkan habis la bedak satu botol di kerjakan. Baru-baru ni Ibu Dhia ade belikan tudung kecik yang comel untuk Imtiyaz. Yang peliknya, bila Ibu dhia yang pakaikan, kejap je sebok nak suruh bukak. Tapi, kalau PapaG yang pakaikan, tak nak bukak pulak. Siap selfie bagai lagi. ANAK BAPAK katanya. Walau pun tak duduk dengan PapaG, tapi die macam naja jugak la ngan PapaG ni. Hehehe. (Alaaa imtiyaz sayang jugak dengan ibu dhia la. Majuk kang ibunye kalau cakap macam ni.)

Selfie-anak-bapak-yang-ceria

Selfie-anak-bapak-yang-ceria

Selfie-anak-bapak-yang-ceria

Selfie-anak-bapak-yang-ceria

Selfie-anak-bapak-yang-ceria

Selfie-anak-bapak-yang-ceria

Bila imtiyaz dah besar ni, tetiba teringat kata-kata seseorang pada PapaG berkenaan anak ni. Dia kata anak ni rezeki dalam hidup kita. Tapi, bukan rezeki yang datang bergolek tanpa usaha kita lakukan. Anak ni boleh jadi pemberi rezeki pada kita untuk kita masuk ke syurga. Tapi, dia juga akan menyebabkan kita masuk ke neraka. Jadi, sebagai ayah yang juga merupakan ketua keluarga, tanggungjawab memimpin keluarga itu bukan sahaja untuk hidup aman di dunia malah di akhirat nanti. Insyallah. Jadi, para ibu ayah sekalian, didiklah anak-anak dan keluarga sehabis baik dengan ajaran-ajaran berlandaskan islam. Insyallah hidup kita akan diberkati dan dirahmati oleh Allah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

El-Dorado Timur di Sungai Lembing

Perlombongan bijih timah popular di Sungai Lembing Malaysia, 


Assalamualaikum

Siapa yang masih ingat lagi mata pelajaran sejarah masa sekolah menengah? Ada satu bab tu menceritakan tentang kegiatan ekonomi masyarakat di Tanah Melayu sebelum merdeka. Dalam sejarah perkembangan ekonomi di negara kita, pada suatu masa dahulu aktiviti perlombongan bijih timah adalah antara yang paling popular. Salah satu lokasi perlombongan yang sangat terkenal pada suatu ketika dulu ialah di Sungai Lembing.

Perlombongan-di-sungai-lembing-El-dorado

Kegemilangan sektor perlombongan pada waktu itu menjadikan sungai lembing salah satu pusat perlombongan terbesar di dunia. Tercatat dalam satu sejarah bahawa pekan kecil ini pernah di panggil dengan nama El-Dorado Timur kerana di sini terdapat satu perkampungan Inggeris yang sangat terkenal pada waktu itu. Namun, aktiviti perlombongan yang aktif selama hampir 100 tahun mula menyepi akibat kejatuhan harga bijih timah dunia dan juga faktor-faktor lain yang mendatang.

Inisiatif kerajaan Pahang dengan membina Muzium Sungai Lembing pastinya mampu mengimbau kembali sejarah kegemilangan kegiatan perlombongan di kawasan ini bagi menjadi tatapan serta pengajaran generasi kini dan akan datang. Dengan terbinanya muzium ini juga sudah pasti aktiviti-aktiviti pengumpulan dan kajian artifak yang di jalankan mampu menjadi sumber rujukan bagi penyelidikan-penyelidikan masa kini disamping mampu memulihara dan menjaga hasil peniggalan bahan bersejarah secara teratur dan baik.

Lokasi Muzium Sungai Lembing

Baru-baru ini PapaG telah meluangkan sedikit masa bersama wife dan Imtiyaz melawat muzium ini. Lokasi muzium ini terletak di tengah-tengah Pekan Sungai Lembing. Perjalanan dari bandar Kuantan kira-kira memakan masa lebih kurang 30 minit. Bagi memudahkan pencarian anda, PapaG kongsikan koordinat untuk ke muzium ini (3.9138205,103.0300554).

Perlombongan-di-sungai-lembing-El-dorado

Perlombongan-di-sungai-lembing-El-dorado

Di katakan pekan ini sangat unik. Walaupun tidaklah semegah dahulu, tapi hasil peninggalan aktiviti perlombongan yang hampir mencecah 100 tahun lamanya menjadikan pekan ini begitu unik. Keunikan yang dapat kita lihat antaranya ialah lokasi serta reka bentuk binaan yang mempunyai gabungan antara seni bina melayu pahang dan inggeris serta landskap panorama yang indah dan menyegarkan. Almaklumlah, kawasan sekitar pekan ni adalah hutan, jadi segar je udara di sini. Dan tarikan utama di pekan ini ialah muzium dan juga terowong bawah tanah sedalam 30 meter yang boleh di masuki oleh pelawat-pelawat yang datang. Tapi berbayar la.

Itu lah dia sedikit sebanyak yang PapaG dapat kongsikan tentang pekan kecil ini. Insyallah dalam lembaran akan datang, PapaG akan kongsikan apakah yang menarik yang anda boleh lihat di dalam Muzium Sungai Lembing. Tunggu tau. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

segmen blogwalking by mirza syazwina

Assalamualaikum

Jom join segmen ini.

Ada hadiah misteri dari dalam kotak yang bakal di menangi.

Nak join klik banner


Selamat bersegmen

With Love
Papaglamz

-sekian0

"Sweat Challange" di Pusat Badminton Semambu

Badminton lover, Lokasi Pusat Badminton Semambu, Kuantan


Assalamualaikum

Semalam PapaG berkesempatan ala-ala beriadah bersama-sama rakan sepejabat di Pusat Badminton Semambu, Kuantan. Setelah sekian lama tak turun gelanggang badminton, tetiba rindu zaman kegemilangan muda-mudi dulu main badminton masa kat universiti. Walaupun tak la sehebat Lee Chong Wei kan. Tapi at least pandai la nak buat pukulan servis dan balas shuttle dari pihak lawan kan. Memandangkan dah lama tak main badminton, raket lama pon entah ke mana entah. Jadinya, semalam petang jugak PapaG cari reket baru sebab malamnya nak main dah. #Gigih

Lokasi-Pusat-Badminton-Semambu

By the way, PapaG beli reket memurah je. Tak mampu la nak beli yang memahal sangat. Asal boleh pukul dan selesa cukup la. Beli ni pun sebab baru dapat payment produk review dalam blog. Kalau tak, memang tak beli la. Guna konsep pinjam meminjam je la. Hehehe. Kalau nak harapkan duit gaji, memang tak la. Cukup-cukup pakai tampung untuk perbelanjaan bulanan keluarga jer. Tapi, I is bersyukur. Alhamdulillah. Cukup...!!!!

Dimana lokasi Pusat Badminton Semambu?

Tak kenal maka tak cinta. Betul tak? Macam tu la, tak sampai maka tak tau la tempatnya kat mana. Rasanya selama 3 tahun PapaG menetap di Kuantan, baru 3 kali menjejakkan kaki di Pusat Badminton Semambu. Pada awal-awal dulu memang sesat. Tapi selepas kali ke tiga tak sesat dah. Lokasi pusat badminton ini terletak berdekatan kawasan perindustrian semambu. Sebenarnya memang agak tersorok sikit la. Tapi kalau nak mudah korang google map je koordinate lokasi dia ni (3.8404588,103.3320109) insyallah jumpa la nanti.

Sebenarnya banyak je lagi pusat badminton di Kuantan selain di Semambu. Pusat badminton di semambu bukan sahaja menyediakan gelanggang badminton, tetapi di tingkat atas bangunan terdapat gelanggang bagi mereka yang ingin bermain ping pong atau table tennis. Kira-kira ada 5 gelanggan ping pong di sediakan. Gelanggang badminton pula memang banyak la. Lebih 20 gelanggang kot. Tak sempat pula nak kira. Hehehe.

Lokasi-Pusat-Badminton-Semambu

Lokasi-Pusat-Badminton-Semambu

Walau apapun seronok dapat lepaskan gian main badminton. Terima kasih la buat member-member yang sudi mengajak kita ni. Memula malu nak join. Last-last kita redha je la. Masa ni la nak berpleuh. Kalau tak, dok mengada p blog je la kerjanya.

P/s: Tq guys, make sure next time ajak aku lagi. Mahal aku beli reket ni. Tak kan main sakali jer. Kalau tak ajak, aku SEMBELIH...!!!

MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA

With Love
Papaglamz

-sekian-

THENAMYBLOG 1st ANNIVERSARY

Assalamualaikum

Sempena dengan Ulangtahun yang menggembirakan ini, dengan rendah hati THENAMYBLOG menjemput sekalian blogger budiman agar dapat menyertai segmen yang telah dianjurkan yang tidak menawarkan sebarang hadiah wang tunai ini. 


Apa yang ikhlas tuan blogger janjikan adalah 
5 blog bertuah akan kekal bertepek di sebelah kanan bloglist thenamyblog selama setahun. 
3 blog review.

Dengan itu, sila ambil peduli 4 perkara dibawah;

1. Follow THENAMYBLOG and/or Google + namy yul
2. Buat satu entry berkenaan THENAMYBLOG 1st ANNIVERSARY
3. Last but not least, jangan lupa tinggalkan URL entry diruang komen ya.
4. Dateline: tengah malam 31 Oktober 2015

Sekian, terima kasih.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Nikmati Mee Hoon Sup Johor di Tengah Hutan

Sup pure dari johor, Kelainan rasa sup johor, Air terjun sungai pandan


Assalamualaikum

Baru ni PapaG dan keluarga menghabiskan masa di Air Terjun Sungai Pandan macam yang PapaG kongsikan di dalam entri Lokasi Air Terjun Sungai Pandan di Kuantan sebelum ni. Di sekitar kawasan itu terdapat gerai-gerai kecil yang di buka bagi memudahkan kepada para pengunjung untuk menikmati makanan ringan sambil-sambil mandi-manda. Dalam banyak-banyak gerai tu, PapaG tertarik dengan satu kedai ni yang menjual sup pure dari Johor. Memandangkan PapaG ni pun berlidah johor cuba la sekali.

Kelainan-rasa-sup-johor

Ternyata pemilik gerai ni berasal dari johor. Bila dah jumpa orang kampung apa lagi pakat la sembang panjang lebar. Gerai yang simple bukan sahaja menjual sup pure dari johor ada juga makanan ringan lain seperti keropok goreng, kacang rebus dan air. Bila di tanya tentang waktu operasi gerai ni, pemilik berkata gerai ni mula beroperasi pada jam 9 pagi sampai la petang. Kira-kira nak gelap tu tutup la. Tak kan ada orang memalam buta datang ke air terjun ni kan? Kang lain pulak yang jumpa. Dan gerai ni di buka setiap hari. Insyallah. Sebab pemilik gerai ni cakap selama berniaga kat sini tak pernah tutup lagi la. Jadi, siapa yang nak rasa sup johor di sini, datang je la. Isyallah jika ada rezeki anda pasti dapat mencuba.

Apa kelainan sup dari johor?

Ok ini hanyalah pendapat dari PapaG. Kelainan yang utama bila makan mee hoon sup atau mee sup di Kuantan dan bezakan dengan sup dari Johor, ada sedikit kelainan pada rasa. Kebanyakan sup di Kuantan ni dia macam ala-ala kearah rasa tom yam sebab ada masam-masam sikit. Kalau sup johor langsung tak de rasa masam. Selain tu, kalau makan sup ni tak sah kalau tak de SAMBAL KICAP. Kat johor memang popular makan sup dengan sambal kicap. Kat Kuantan ni bukan tak ade, ada cuma tidak la sepopular di johor. Lagi pedas lagi mengancam kot. Hehehe.

Kelainan-rasa-sup-johor

Haa nampak tak dalam gambar kat atas tu? Sambal kicap wajib mesti ada di sebelah tu. Hehehe. Ok la sampai sini je perkongsian dari PapaG. Kalau nak datang sini jangan lupa try sup johor ni. Jangan lupa jugak hello-hello PapaG. Boleh mandi-manda sama-sama. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Sukaa Sukii Giveaway by SFCT

Good morning....!!!!!

Pepagi lagi PapaG nak join GIVEAWAY la.
Korang pun join sekali tau. 
Syarat mudah jer. 
Hadiah pun boleh tahan.
Nak join klik baner kat bawah ni.


Ok. Jangan lupa join.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Getuk Ubi Abang Sado

Resepi getuk ubi


Assalamualaikum

Bagi yang mengikuti PapaG di instagram, korang ingat lagi tak tutorial ala-ala poyo cara-cara nak kupas ubi kayu? Video tu diambil sebaik sahaja PapaG cabut ubi kayu tu dari pokok dia tau. Sapa yang tak tengok lagi. Boleh la tengok video kat bawah ni.


Haaa rentetan dari proses mengupas tu. PapaG rebus la ubi-ubi tu tadi. Petang tu kami minum petang makan ubi cicah sambal tumis. Sedapnya ya Allah. Dah lama tak merasa makanan kampung yang macam ni. Sesekali merasa sedapnye tu alin macam la.


Esok paginya ubi rebus tu msih berbaki. Jadi, terasa nak bersenam pagi-pagi buata dengan membuat getuk ubi. Resepi getuk ubi ni mudah jer. Korang kena ada ubi yang sudah direbus, kelapa parut, garam dan gural merah. Gula ni tak kisah nak gula pasir pun boleh. Kesemua bahan tadi tu masukkan dalam periuk. Lepas tu tumbuk la sampai lumat. Dah lumat ratakan kesemua bahan tadi di atas dulang atau loyang. Siap la untuk di makan.

Getuk-Ubi-Abang-Sado

Getuk-Ubi-Abang-Sado

Mudah kan? Selamat mencuba tau. Tapi sekarang ni mudah ke nak cari ubi kayu? Entah la...

With Love
Papaglamz

-sekian-

Google+ Followers