100 Plus Menyegarkan Walkathon Toray BASF Petronas 2015

Assalamualaikum

100 Plus best | Buat mera yang aktif dalam bersukan pastinya minuman isotonik 100 Pluss menjadi pilihan tepat bagi mendapatkan kembali kesegaran dengan segera. Baru-baru ini BASF PETRONAS Chemical dan TORAY telah menganjurkan walkathon sempena Responsible Care week 2015. PapaG pun menyertai walkhaton ni. Sebenarnya banyak juga aktiviti yang telah dijalankan sepanjang minggu responsible care ni. Antaranya blood donation, confine space trainig, dan macam-macam lagi la.

Memang acara walkathon ni adalah acara tahunan yang akan menjadi pilihan PapaG. Apa tidaknya mudah je. Korang perlu berjalan kaki je. Kalau berlari penyertaan korang akan terbatal. Dalam acara ni PapaG dapat tempat pertama dari belakang yer. Yela alang-alang acara berjalan, betul-betul kami berjalan la. Ala-ala mak jemah gitu. Hihihi. Yang penting kami happy dah la, Dan lagi satu dapat minum 100 Plus free. 

walkathon

walkathon

walkathon

walkathon

Gambar last ni adalah antara geng-geng yang paling last sampai ke garisan penamat. Hehehe. Yang penting kami happy. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Makan Sampai Kenyang di Aniq Steamboat Kuantan dengan Hanya RM 19.00 Sahaja

Harga makan di Aniq Steamboat, Kuantan


Assalamualaikum

RM 19.00 makan di Aniq Steamboat, Kuantan | Baru-baru ni PapaG dan isteri berpeluang makan steamboat di Aniq Steamboat Kuantan. Saja sekali-sekala makan steamboat untuk dinner apa salahnye kan? By the way, Aniq Steamboat ni adalah antara tempat makan yang paling popular di Kuantan ni. Lebih-lebih lagi di dalam facebook group Warga Kuantan. Memang viral sangat cerita tentang Aniq Steamboat ni. PapaG tahu tentang kedai makan ni pun dari kawan-kawan di tempat kerja yang bercerita dan pencarian PapaG di group Warga Kuantan tu la.

Aniq-steamboat

Steamboat yang berkonsepkan buffet dengan tema MAKAN SAMPAI KENYANG memang la menjadi pilihan ramai pengunjung. Apa tidaknya sepanjang PapaG berada di sini, memang tak pernah kosong la. Penuh dengan orang. Sebenarnya PapaG dan wife pun bernasib baik sebab kebetulan semasa kami sampai ada satu meja yang baru sahaja selesai makan. Jadi kami tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan tempat duduk. Yang pasti memang hot stuff la meja-meja di Aniq steamboat ni. Ye la, api kat atas meja kan? Hot la tu. Hehehe

Bercerita tentang makanan yang disediakan pula, mungkin bagi yang ingin sedikit kelainan ketika makan malam boleh cuba steamboat di sini. Di Aniq, korang boleh merebus ataupun memanggang segala seafood, daging, ayam dan macam-macam lagi makanan yang di sediakan. Selain makanan steamboat, ada juga makanan seperti mee goreng, nasi kerabu, ABC, kek & pelbagai jenis kuih-muih. Jangan risau memang kenyang. Memang sesuai sangat dengan tema kedai steamboat ni iaitu MAKAN SAMPAI KENYANG. Dan yang paling best lagi, harga sangat la murah dan berpatutan. Hanya RM 19.00 satu kepala korang boleh makan sebanyak mana yang korang suka. Tapi ingat...!!! JANGAN MEMBAZIR.

Aniq-steamboat

Aniq-steamboat

Mesti korang semua nak tahu Aniq Steamboat ni kat mana kan? Kalau nak tahu tempatnya ianya berhadapan dengan Giant Kuantan di Medan Selera Warisan. Jika dari bandar Kuantan tu terus menuju ke Giant. Bila sampai di trafik light hadapan Giant buat U-Turn dan belok kiri di simpang pertama yang korang jumpa. Sampai la. Memang mudah jer. Kalau susah-susah google map je Aniq Steamboat Kuantan.

Aniq-steamboat

Aniq-steamboat

Komen PapaG tentang Aniq Steambot ni. Kalau tentang makanan memang memuaskan la bila di banding dengan harga dan servis dari semua staff pun ok. Diorang tambah kuah untuk merebus tu tanpa di suruh dan terus-terusan tersenyum. Memang mesra pelanggan la. Komen PapaG tentang kedai pula mungkin sempit sikit la. Susah untuk kita bergerak nak ambil makanan. Almaklumla kita ni saiz macam gajah nak bergerak sana sini perlukan keluasan. Jadi, wife PapaG la yang jadi mangsa. Hehehe. Walau apepun PapaG bagi 8 bintang untuk Aniq Stemboat ni. Korang jangan lupa tau singgah-singgah makan kat kedai makan ni. Gerenti syok la. Hehehe

With Love
Papaglamz

-sekian-

Gunakan ‘Baby Harness’ Sebagai Langkah Keselamatan Anak Anda di Tempat Awam

Anggap anak sebagai anjing jika pakai baby harness


Assalamualaikum

Gunakan ‘Baby Harness’ Sebagai Langkah Keselamatan Anak di Tempat Awam | Memandangkan Imtiyaz sudah meningkat dewasa, sebagai langkah keselamatan buatnya supaya tidak hilang, PapaG teringin nak cuba gunakan ‘Baby Harness’ kalau berjalan-jalan di tempat awam. Biasa la, sebelum nak membeli tu kita tanya-tanya dulu rakan-rakan minta pendapat. Ramai yang memberi komen positif dan ada juga yang memberikan komen negative. Sebenarnya penggunaan ‘Baby Harness’ di Malaysia ni tak la popular sangat. Terbaru PapaG terbaca satu artikel Awal Ashaari menggunakan ‘Baby Harness’ pada Lara Alana telah mendapat kecaman daripada peminat. Ada yang mengatakan perbuatan itu berdosa kerana mengganggap Awal seperti menyamakan anaknya dengan seekor haiwan peliharaan iaitu anjing.


Beratnya kecaman yang diberi tu kan? Bagi PapaG as long as ianya untuk keselamatan anak kita tiada salahnya kalua nak guna ‘Baby Harness’ ni. Yela kita ni kadang kala terleka. Dan yang paling penting di tempat awam ni pelbagai perkara boleh berlaku. Kadang tu penculikan berlaku depan mata tapi kita tak boleh buat apa pun. Mungkn selain daripada mengelakkan anak hilang, penggunaan ‘Baby Harness’ ini mungkin dapat membantu kita mengawal serta mengelakkan anak kita daripada bermain di tangga bergerak (escalator) di mana-mana shopping complex. Bahaya tau tangga bergerak ni. Banyak kemalangan-kemalangan ngeri yang terjadi di tangga bergerak ini sehinggakan boleh membawa maut. Jadi, tak salah nak gunakan ‘Baby Harness’ ni kan? Asal tujuan untuk keselamatan anak kita, why not kita cuba.

Buat mereka yang belum ada anak lagi, kalau koang nak tahu sebenarnya susah tau jaga anak yang baru pandai berjalan ni. Sangat-sangat susah. Kita perlukan 200% perhatian pada anak kita jika berada di tempat awam. Kadang tu bila kita pandang ke tempat lain, beberapa saat je anak kita dah kat tempat lain. Tu belum lagi dengan cerita anak kita menyorok di dalam baju-baju yang tergantung di kedai baju. Berpeluh la kita mencari rupanya dia dalam kedai tu jugak. Jadi, kawal pergerakan anak dengan menggunakan ‘Baby Harness’ mungkin juga adalah satu tindakan yang tepat demi keselamatan anak kita tu. Insyallah

Jom PapaG kongsikan beberapa komen dan pandangan rakan-rakan PapaG berkenaan pengguaan ‘Baby Harness’ ni.






Jadi kesimplannya, janganlah cepat memberi respons yang negatif terhadap sesuatu perkara tu kan? Lihat dengan lebih dalam. Cari di mana kebaikan dan di mana keburukannya. Mulakan langkah menjaga keselamatan anak-anak anda di tempat awam dengan menggunakan 'Baby Harness' ni. Insyallah jika kita memakainya dan ditambah dengan sikap prihatin kita pada anak-anak serta tidak cuai, kes kehilangan anak di tempat awam pasti dapat dielakkan.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Panduan Bakal Pengantin Menghadapi Debaran Malam Pertama

Panduan buat bakal pengantin


Assalamualaikum

Debaran Malam Pertama | Menghadapi malam pertama sebagai suami isteri adalah saat-saat paling manis yang pastinya menjadi seribu satu kenangan buat semua pasangan pengantin yang ada di dunia ini. Mungkin pengalaman malam pertama yang bakal dilalui adalah satu pengalaman realiti dan nyata, bukan lagi pengalaman yang selama ini kita dengar atau baca dari mana-mana sumber sama ada media cetak atau elektronik. Sebagai pasangan yang baru memulakan hidup bersama, pastinya anda harus mempelajari panduan atau tips-tips menghadapai malam pertama agar anda tidak terkejut. 

Pengantin-malam-Pertama

Beberapa perkara harus diberi perhatian:

Persiapan Fizikal

Sudah siap sediakah keadaan fizikal anda untuk menghadapi malam pertama? Khususnya kaum wanita. Pengantin perempuan biasanya lebih penat memandangkan selalunya mereka tidur lewat sehari sebelum majlis perkhawinan berlangsung dan harus bangun awal untuk persiapan hari perkhawinan. Maka ada baiknya jika sang suami melihat dan bertanyakan keadaan fizikal isterinya sebelum melakukan’aktiviti’. Malam pertama tidak semestinya harus dijalani pada malam sesudah majlis perkhawinan,sekiranya pasangan kepenatan. Apa salahnya menunggu keesokan harinya, setelah keduanya sudah bersedia, maka laluilah malam pertama.

Persiapan Mental

Bagaimana dengan persiapan mental dan psikologi anda? Apakah anda sudah benar-benar siap sedia untuk malam itu? Sering kali kenikmatan malam pertama tidak dapat dirasakan dengan maksimum kerana ketidaksediaan mental dan psikologi dari pasangan pengantin baru. Jika ada salah seorang daripada anda belum sedia secara mental dan psikologi maka seeloknya berterus terang supaya keduanya bahagia dengan malam pertama yang bakal dilalui.

Cukupkah Ilmu Di Dada?

Hubungan suami isteri bagi pengantin baru adalah bidang baru yang perlu dipelajari lebih lanjut. Ibarat anda akan ke satu destinasi. Kalau sebelum sampai,anda hanya mendengar,kali ini anda akan melihat sendiri tempat tersebut. Jadi sebaiknya bekalkan diri anda dengan pengetahuan yang memandai tentang hal ini. Pengetahuan ini akan memberi panduan untuk melakukannya dengan betul dan seterusnya mencapai kepuasan. Suami harus tahu bahawa isterinya memiliki respons yang berbeza. Lelaki jauh lebih mudah terangsang, sedangkan wanita memerlukan waktu yang lebih lama. Sekiranya suami mengetahui hal ini nescaya mereka tidak akan terburu-buru.

Tahu Bahagian Tubuh Yang Sensitif

Apakah anda telah tahu tentang ‘errogenous zone’(bahagian tubuh yang sensitif  terhadap rangsangan) pada diri anda dan pasangan? Pengetahuan tentang hal ini akan memudahkan suami memahami sama ada isterinya sudah bersedia atau tidak.Namun bagi isteri untuk mengetahui apakah suaminya telah bersedia atau belum tentu jauh lebih mudah.

Jangan Makan Berlebihan

Saranan ini lebih ditujukan kepada pengantin lelaki. Sebelum menikmati malam pertama sebaiknya anda jangan makan terlalu banyak (terlalu kenyang). Jika anda makan terlalu banyak maka akan terjadi adalah sebahagian besar darah akan berkumpul di bahagian perut anda untuk membantu proses percernaan makanan. Akibatnya anda tidak akan mencapai ‘ketegangan’ yang dikehendaki dan seterusnya membuatkan anda dan pasangan tidak mencapai kepuasan dalam hubungan seksual.

Tinggalkan Kenangan Yang Indah

Peristiwa di malam pertama akan meninggalkan kesan yang mendalam. Ia akan menjadi kenangan indah buat pasangan suami isteri. Untuk itu, pastikan anda melakukannya dengan penuh kelembutan dan tatatertib supaya yang ditinggalkan adalah kenangan indah semuanya .

Begitulah tadi yang beberapa panduan bagi menghadapi debaran malam pertama yang PapaG kongsikan dari artikel Ensklopedia Petua Melayu Lama di Facebook. Ni antara yang PapaG guna tau. Muahahha. Ok la. Selamat mencuba yer. (^_^)y

With Love
Papaglamz

-sekian-

Kismis Tok Guru Pilihan Ibu Bapa Untuk Kecergasan Minda Anak-anak

Kismis makanan berkhasiat untuk anak-anak


Assalamualikum

Khasiat dan kelebihan kismis tok guru | Bertemu kembali semua. Kali ni PapaG nak cerita sikit tentang kebaikan kismis Tok Guru yang kerap kali PapaG beli untuk diberi pada anak PapaG. Sebenarnya rahsia kelebihan dan kebaikan kismis Tok Guru ni ramai yang telah ketahui. Almaklum la ianya antara kismis yang agak popular di Malaysia ni kan? Sebut je kismis, mesti jenama Tok Guru antara yang terlintas di dalam fikiran.

Kismis-tok-guru

PapaG pasti ramai yang mengetahui akan kebaikan dan kelebihan dalam mengamalkan makanan kismis. Lebih-lebih lagi untuk anak-anak yang masih muda dalam membentuk minda yang lebih cergas dan segar. Memang sesuai la kalau makan kismis Tok Guru ni. Amalkan dengan memakan kismis setiap pagi, insyallah ia akan dapat mencerdaskan minda, menguatkan daya ingatan dan juga sebagai persediaan menghadapi peperiksaan. Kismis ini bukan sahaja sesuai digunakan untuk meningkatkan kecerdasan otak dan minda, malah sesuai untuk yang menuntut ilmu, mereka yang belajar menghafaz Al-Quran, mereka yang belajar menghafaz Hadith dan juga untuk para Hafiz dan Hafizah. Antara khasiat dan faedah kismis Tok Guru ialah menghilangkan penyakit lupa, menguatkan daya ingatan, mencerdaskan minda, membersihkan hati, mencerahkan mata dan menghilangkan balgham. 

Kismis-tok-guru

Banyak kan khasiat dia? Yang paling best ialah kismis ini telah telah dibacakan ayat-ayat Al-Quran dan didoakan oleh Ustaz dan para pelajar Maahad Tahfiz Nikmatillah Pulau Melaka, Kelantan. Insyallah dengan keberkatan ini dapat memberi manfaat kepada kita sebagai pengguna. Jom sama-sama amalkan makanan berkhasiat kismis ni. Insyallah kita akan dapat manfaat darinya.

With Love
Papaglamz

-sekian-

BIOLAC Susu Formula Terbaik Untuk Anak Anda Sihat Selepas Susu Ibu

Susu untuk si comel selain susu Ibu


Assalamualaikum

Biolac susu penuh nutrisi terbaik selepas susu ibu | Alhamdulillah Imtiyaz sudah memasuki umur 1 tahun 6 bulan dan dia masih lagi menyusu ibu dia. Cuma penyusuan itu sudah berkurang sedikit sebab kadang dia tak puas. Jadi, untuk menampung kuantiti susu yang sudah berkurang tu, kami mencari-cari susu alternatif yang terbaik untuk anak kami. Jadi, kami terjumpa susu BIOLAC yang di katakan susu terbaik selepas susu ibu. Ini adalah susu cubaan pertama yang PapaG beri untuk Imtiyaz dan alhamdulillah ianya serasi. Tiada pula masalah alahan susu ataupun cirit birit dan sebagainya. Isyallah susu ini akan menjadi susu pilihan kami sebagai ibu bapa bila Imtiyaz sudah di pisahkan dari penyusuan ibu sepenuhnya nanti. 

Testimoni-kelebihan-susu-biolac

Tiada siapa yang dapat menyangkal bahawa susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi dalam membekalkan gizi yang secukupnya. Tapi bila perlu gantian, BIOLAC adalah yang terbaik. Susu yang dipasteur, mengandungi kombinasi-kombinasi khas garam tisu biokimia yang diformulasikan oleh Prof. Dr. Azizan Ismail yang berperanan untuk kesuburan dan pertumbuhan fizikal, emosi dan mental, kecergasan dan kecerdasan, menyihatkan kulit dan rambut, menguatkan tulang dan gigi, membaiki penghadaman, pencernaan dan perkumuhan, megurangkan raga, tangis dan memudahkan penjagaan. Sesuai digunakan dari peringkat bayi hingga kanak-kanak berusia 2 tahun.

Apa yang PapaG baca, dalam susu Bio-Lac ni memang ditambah beberapa zat mineral dalam bentuk garam tisu biokimia, termasuklah kalsium fosfat. Cuma kalsium yang terdapat dalam susu ini adalah dalam bentuk diperhalus melalui proses triturasi ke peringkat 10-6. Dalam keadaan sehalus ini zat ini mudah larut, dicerna dan diserap melalui membran sel melalui proses osmosis dan tidak akan menimbulkan pengambilan berlebihan sehingga ke tahap toksik. Dengan itu ia adalah sangat selamat bagi bayi dan kanak-kanak. 

Testimoni-kelebihan-susu-biolac

Kelebihan-kelebihan susu Biolac

Mencerdaskan Akal 

Dengan kebaikan fosfat-fosfat kalsium dan magnesium, Biolek membantu menyuburkan dendron dan dendrit. Dendron berfungi mengumpul maklumat dalam otak menerusi sentuhan sinaps. Sentuhan antara sinaps (sinaps aksosomatik) membentuk laluan neural (neural pathway) untuk membawa maklumat yang dikehendaki. satu neuron mungkin mempunyai 1,000 hingga 10,000 sinaps. 

Menguatkan Ingatan 

Lemah daya ingatan ataupun lemah daya untuk mengingat membawa kepada masalah lupa. Kelemahan tenaga dan daya boleh dikuatkan. Antara fungsi makanan adalah untuk menguatkan. Kajian yang telah dilakukan oleh Dr Schuessler menunjukkan enam jenis garamtisu biokimia yang diperlukan oleh otak sebagai makanan. 

Menambah Tenaga Mental 

Tenaga mental adalah dalam bentuk tenaga elektrik. Jika berlaku kekurangan tenaga elektrik, ia boleh dijanakan kembali daripada tindakbalas kimia, sama seperti “rechargeable battery”.

Testimoni-kelebihan-susu-biolac

Banyak kan khasiat dan kelebihan susu ni? Susu ni juga harga dia mampu milik. Tapi sekarang ni harga dia lebih mahal berganda-ganda selepas GST di perkenalkan. Jika sebelum GST, harga satu paket ialah dalam RM 24.00 tapi selepas GST jadi RM 35.00 untuk 500g. Nak lebih murah jadi ahli dan beli terus satu kotak. Dalam satu kotak tu ad 6 paket. Boleh la murah sikit. Tak pe la, demi anak kan, yang penting anak-anak membesar dengan sihat. Insyallah. Selamat mencuba susu BIOLAC keluaran Era Edar Marketing ni tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tutorial DIY Bunga Rose dari Riben (Rose Ribbon)

DIY- Cara Membuat Riben Ros (Rose Ribbon)

Assalamualikum

Tutorial DIY Bunga Rose dari Riben (Rose Ribbon) | Ok la entri kali ni PapaG nak kongsikan pada semua cara-cara mudah membuat bunga rose dari riben. Bunga rose yang terhasil ni korang boleh buat brooch atapun buat hiasan di mana-mana sahaja yang anda inginkan. 

Tutorial-buat-bunga-rose-dari-riben

Langkah pertama : Sediakan riben sepanjang 2 jengkal. Lebih kurang la.

Langkah kedua : Lipat kira-kira satu inci dari hujng riben tadi seperti dalam gambar ke-2

Langkah ketiga : Hujung yang pendek lipat ke dalam dalam 45 darjah lipatan.

Langkah keempat : Gulungkan riben yang dilipat tadi. Di bahagian siben yang panjang, lipat ke luar dalam 45 darjah.

Tutorial-buat-bunga-rose-dari-riben

Langkah kelima : Selepas melipat bahagian riben yang panjang sepeti langkah keempat tadi, gulungkan lagi riben. 

Ulang langkah melipat dan menggulung sehigga penghujung riben. Mudah kan? Kena praktis banyak kali untuk menghasilkan kelopak bunga rose yang cantik. Ni hasil tangan PapaG yang masih amatur lagi. Tak la cantiksangat. Selamat mencuba tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Botol Susu MAM Pilihan Terbaik Untuk Anak Kecil Anda

Botol susu yang seakan payudara ibu untuk si manja


Assalamualaikum

Botol Susu MAM Pilihan Terbaik Untuk Anak Kecil Anda | Sebagai ibu bapa kadang kala susah juga hendak membuat pilihan botol susu yang terbaik manakah yang elok ataupun sesuai untuk si manja kita. Begitu jugalah dengan PapaG. Seawal usia anak PapaG 3 bulan kami sekeluarga agak sukar mencari botol susu yang terbaik yang boleh kami gunakan untuk anak kami. Alhamdulillah pencarian kami berhasil. Botol susu jenis MAM adalah yang terbaik yang pernah PapaG gunakan buat anak sulung PapaG. Pemilihan botol susu MAM ni atas sebab puting botol ini adalah seakan-akan payudara ibu. Jadi baby akan minum dengan mudah. 

Botol-Susu-MAM-Pilihan-Terbaik


Pada mulanya, anak PapaG tak nak minum perahan susu ibu yang kami berikan menggunakan puting botol susu biasa. Jadi, atas nasihat beberapa kawan, kami cari la botol susu MAM ni. Alhamdulillah anak kami minum dengan mudah menggunakan botol susu ini. Selain kelebihan puting botol susu ini yang seakan-akan payudara ibu, botol susu ini dapat mengelakkan anak kita daripada kembung dan tersedak semasa minum susu. Ini kerana di bahagian bawah botol susu ini di lengkapi dengan sistem pengudaraan yang baik bagi memastikan aliran air susu yang keluar dari dalam botol susu ini bersifat semulajadi dan mengurangkan tekanan vacum di dalam botol susu. Jadi, botol susu ini amat sesuai untuk si kecil yang baru hendak belajar menggunakan botol susu ataupun menyapeh anak anda dari susu ibu.

Botol-Susu-MAM-Pilihan-Terbaik

Kalau PapaG biasanya masalah utama yang PapaG lalui bila menggunakan botol susu ni ialah masalah nak basuh bahagian bawah di dalam botol. Rasanya semua ibu bapa menghadapi masalah yang sama kan? Kelebihan lain botol susu MAM ni ialah kita boleh buka bahagian bawah botol bagi memudah kita untuk membasuh botol dan semestinya pembasuhan botol susu akan lebih bersih. Betul tak? Kiranya botol susu MAM ni membolehkan kita menjaga botol susu agar lebih bersih dan anak kita akan terhindar dari menggunakan botol susu yang kotor kan? Inilah antara kelebihan botol susu MAM yang membuatkan PapaG tertarik dan menggunakannya sampai sekarang.

Botol-Susu-MAM-Pilihan-Terbaik

Botol-Susu-MAM-Pilihan-Terbaik

Itulah sedikit sebanyak kelebihan menggunakan botol susu MAM ni. Dan yang paling best botol susu ni tahan lama tau. Kalau botol susu biasa pengalaman PapaG lihat anak-anak buah pakai lebih kurang 8 bulan dah kena tukar baru. Masalah utama puting berkerak. Tapi, sekarang Imtiyaz sudah berumur 1 tahun 6 bulan pun masih lagi menggunakan botol susu dan puting yang di beli semasa dia berumur 3 bulan tu. Tahan kan? Jadi kepada semua ibu bapa boleh lah gunakan botol susu MAM ni untuk si manja anda. Memang berbaloi la. 

Sebelum PapaG berundur diri, PapaG kongsikan sesuatu.

Cara-cara mudah membersihkan botol susu anak anda.

1.Sediakan peralatan yang tepat

Gunakan peralatan yang tepat ni bermaksud, jangan berkongsi span basuh pinggan piasa dengan botol susu anak anda. Takut ada 'cross contimination' dari pinggan-pinggan yang di basuh kepada botol susu anak anda. Gunakan juga sabun khas untuk membasuh botol susu anak anda.

2.Basuh botol susu selepas digunakan.

Amat dicadangkan agar selepas sahaja bayi anda habis menyusu, terus basuh botol. Kalau lama-lama tunggu ditakuti nanti kotoran akan melekat pada botol susu dan sukar untuk dicuci. Lama-lama kotoran tu akan menjadi kerak susu dan botol susu itu akan tidak tahan lama la. 

3. Keluarkan bahagian botol ketika dibersihkan

Ini adalah langkah yang perlu dan WAJIB korang ikut. Puting, bahagian bawah botol (kalau guna botol susu MAM) dan apa sahaja yang boleh di leraikan, kita bukak. Liraikan satu persatu supaya setiap inci botol susu anda di cuci dengan sempurna. Biasanya di bahagian celah-celah botol ni susah hendak di cuci. Dan di kawasan itulah selalunya lumut-lumut nakal mudah membiak.

4. Sterilkan botol susu anak

Bab menstrilkan botol susu bayi ni seeloknya dibuat setiap kali selepas mencuci. Tapi PapaG buat dalam seminggu sekali. Asalkan kita cuci dengan baik dan betul, insyallah botol susu kita tu berada pada keadaan yang baik. Menstril ni bertujuan untuk membunuh bakteria-bakteria yang ada pada botol susu dengan memanas botol susu bayi anda. Biasanya PapaG rendam sahaja dalam air panas selama 15 -20 minit. Itu sudah mencukupi. Insyallah botol susu anak anda akan bersih.

PapaG harap perkongsian ini berguna untuk anda semua. Selamat mencuba.

With love
Papaglamz

-sekian-

GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN

RYSYA SKINCARE - LY Pembersih Muka


Assalamualaikum

RYSYA SKINCARE - LY Pembersih Muka | Dalam penjagaan kecantikan wajah tentu sekali mencuci muka dengan pembersih adalah salah satu langkah yang utama. Mencuci wajah dengan pembersih khas pastinya akan menaggalkan segala kotoran yang melekat pada wajah kita. Sebenarnya banyak produk pembersih muka yang ada di pasaran. Tapi, PapaG tertarik dengan satu pembersih muka dari RYSYA SKINCARE ni. 

 RYSYA-SKINCARE

RYSYA SKINCARE - LY Pembersih Muka adalah pembersih muka bersifat lembut untuk menanggalkan solekan. Komponen yang menyediakan ciri-ciri kebersihan yang sangat baik, kulit lembut sempurna dan segar "Natural Moisture Barrier". Selepas membilas, ia akan menjadikan kulit licin bersih tanpa mengeringkan kulit. 

Arahan: Gunakan dua kali sehari pada waktu pagi dan malam. Letakkan cleanser pada tapak tangan yang basah. Bila berbuih, perlahan-lahan urut seluruh muka, elakkan bahagian mata. Bilas sehingga bersih. 

Kelebihan LY Pencuci Muka

Kulit dilindungi, kelihatan berseri, dan terasa lembut dan tenang. Mengimbangi kelembapan kulit, membantu mengekalkan penghidratan dan mengelakkan kulit dari kekeringan .Sesuai untuk semua kulit, termasuk kulit sensitif. 

Jom kenali lebih dekat tentang RYSYA SKINCARE

Rysya Skincare adalah set penjagaan muka premium di mana set kecantikan ini setaraf dengan kualiti dan mutu set premium yang sudah ada lama di pasaran.

 RYSYA-SKINCARE

Diasaskan oleh pengasas Rysya Skincare, Puan Noorazlina Mohd Noor dan Rozita Che Wan (Che Ta) adalah duta kepada produk ini. Che Ta juga telah menggunakan produk ini selama dua bulan. Dan beliau dapati produk penjagaan kulit Rysya mampu menyerlahkan seri wajahnya. Malah beliau menasihati kaum wanita yang berusia 40an sepertinya jangan asyik sebuk dan tidak menjaga penampilan diri.

"Siapa kata bila dah masuk 40an dah nampak tak cantik. Persepsi macam itulah yang membuat ada wanita lari dan menyorok bawah katil sebab rasa dah tak cantik. Malah ada yang baharu 30 tahun tapi gigi pun dah tak ada sebab abaikan soal penjagaan kecantikan,” kata-kata Che TA sewaktu perasmian produk Rysya Skincare baru-baru ini.

Menurutnya, beliau menggunakan kesemua lima rangkaian produk Rysya seperti cleanser, toner, serum, krim magik dan sabun sarang burung dimana produk berkenaan mampu mencerahkan kulit serta melambatkan proses penuaan.

“Saya syorkan semua wanita menggunakan produk Rysya Skincare ini kerana dengan kandungan vitamin C dan 24 karat emas serta sarang burung boleh menyerlahkan seri wajah anda,” kata Che Ta yang sudah mempunyai tiga orang anak.

Rysya Skincare memasarkan produk halal untuk memenuhi permintaan dan keperluan industri produk Halal malah berkualiti tinggi mengikut piawaian antarabangsa.

Mendapat kelulusan  Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), rangkaian produk Rysya Skincare meliputi lima jenis iaitu  Cleanser,  Toner, 24K Gold Serum, 24K Gold Miracle Cream dan Bird Nest Body Scrub.

 RYSYA-SKINCARE

Dapatkan RYSYA SKINCARE - LY Pembersih Muka secara PERCUMA

Pasti ramai yang nak cuba produk Rysya ni kan. Kebetulan Mumy Lynda dari Azlindaalin.com nak bagi 2 produk ini secara percuma. Syarat penyertaan amatlah mudah. Jangan lepaskan peluang. Nak cantik.. Nak cantik.. Join la Giveaway dari Mummy Linda ni. Klik link di bawah untuk info lebih lanjut.


Selamat mencuba...!!!!

With Love 
Papaglamz

-sekian-

Panduan Perjalanan Balik Kampung atau Bercuti Yang Selamat dan Menyeronokkan

Tips perjalanan balik kampung atau bercuti


Assalamualaikum

Panduan Perjalanan Balik Kampung atau Bercuti Yang Selamat dan Menyeronokkan | Pabila tibanya cuti sekolah pastinya ramai yang meracng untuk bercuti ataupun balik kampung. Mungkin perjalanan anda ketika bercuti ataupun balik kampung jauh dan meletihkan. Mari PapaG kongsikan pada anda beberapa panduan atau tips perjalanan yang mudah bagi memastikan perjalanan anda menuju destinasi percutian selamat dan menyeronokkan.

Shell-snack-panduan-perjalanan

Tips perjalanan yang mudah dan pasti menyeronokkan

1. Jika anda memulakan perjalanan di awal pagi, pastikan anda mulakan hari dengan makanan dan minuman yang mengenyangkan.

2. Sediakan tuala muka lembap dan simpankan ia di dalam kotak penyejuk ais. Segarkan diri dengan mengelap muka anda apabila rasa mengantuk pada waktu petang atau jika bayi dan adik berasa resah dalam cuaca panas ini.

3. Pastikan setiap orang memakai tali pinggang keledar mereka dan anak-anak kecil berada di dalam kerusi kereta kanak-kanak (car seat) Jika menunggang motosikal, pastikan topi keledar diikat dan dipasang dengan betul.

4. Jika anda tertanya-tanya mengenai trafik sepanjang perjalanan, gambar keadaan trafik semasa di lebuhraya dapat dilihat di laman web Lembaga Lebuhraya Malaysia, di laman web Lebuhraya PLUS.

5. Muat turunkan Waze atau aplikasi navigasi Google Map pada telefon pintar anda supaya apabila trafik perlahan, anda boleh mendapat maklumat daripada pengguna lain mengenai apa yang menyebabkan kesesakan dan sama ada anda boleh keluar mengikuti laluan alternatif.

6. Periksa tekanan tayar dan minyak enjin hari sebelumnya. Jangan lupa untuk menambah air pada radiator kereta dan untuk pengelap cermin depan anda.

7. Pastikan lampu belakang, lampu brek dan lampu petunjuk semuanya dalam keadaan baik. Ini adalah penting terutamanya bagi penunggang motosikal!

8. Jika anda letih atau mengantuk, jangan teragak-agak untuk berhenti di R&R terdekat untuk berehat seketika atau untuk menukar pemandu. Jangan lupa singgah di mana-mana Shell Select market kerana kami menyediakan berbagai jenis makanan untuk anda mengembalikan kecergasan anda.

9. Jangan lupa sediakan makanan kesukaan si manja untuk mengelak dari perlu berhenti kereta jika dia lapar.

Rest and Refresh di stesen Shell RA Talang Enterprise, Ayer Keroh, Melaka

Jika anda lalu melaka, singgahlah sekejap di Shell RA Talang, Ayer Keroh Melaka untuk berehat sebentar dan mengembalikan kecergasan anda. Sudah pasti pemanduan anda akan lebih sihat dan menyelamatkan.

Bukan itu sahaja. Anda berpeluang untuk mencuba Shell V-Power Racing di stsen minyak Shell RA Talang, Ayer Keroh. Satu-satunya pam minyak Shell yang menyediakan petrol jenis ini di Melaka. Jangan lupa juga layari Facebook Page Shell RA Talang Enterprise >>>Klik Disini<<< dan like sebagai tanda sokongan anda pada stesen kami. Semoga dengan adanya saluran maya ini staff-staff Shell RA Talang Enterprise akan lebih dekat dengan anda. Segala update terkini tentang promosi dan juga pertandingan-pertandingan akan di kemaskini di page ini. Jumpa di sana.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Lelaki Boroi Itu Seksi Ke?

Assalamualaikum

Lelaki boroi tu seksi ke? Mungkin sesetengah berpendapat lelaki boroi itu seksi dan sesetengah juga tidak. Apakah itu satu fakta atau auta mungkin terjawab bila kita sama-sama fikirkan sebab nak kata auta sepenuhnya juga tidak munasabah, jadi ada betul dan ada salahnya. Kalau sebut buncit nampak kasar pula jadi kita tukar sedikit kepada boroi sebab gambar pun tunjuk macam boroi, tak gitu?


92% lelaki berkahwin akan boroi setelah 2 tahun dan keatas tempoh perkahwinan

Boleh dikira betul jugalah sebab kebanyakannya depa ni kalau dah kawin mana tak suka masakan isterikan? Boleh kira juga kalau dah kawin mestilah nak keluar makan-makan dengan isterikan tiap-tiap hari atau hujung minggu. Jadi layankan saja masa-masa perdana macam ini haha.

89% kes penceraian berlaku kepada suami yang masih six pax dan masih tampan

Apakah tampan itu sama dengan kacak atau macho? Lelaki six pax dan masih tampan? Macam tak puas hati sajakan dengan lelaki six pax, kenapa mesti six pax? Kalau tampan atau kacak itu boleh dikira lagi. Ini bermakna seolah-olah perempuan suka akan lelaki badan berketul-ketul nampak macho tak begitu?

19% sahaja melibatkan penceraian dikalangan lelaki boroi

Tengok tak besar sangatkan peratusannya melibatkan lelaki boroi, lepas ini mesti ramai isteri-isteri akan berusaha boroikan suaminya. Haha hati-hati semua para lelaki, tapi isteri-isteri juga suka kalau suami dia berbadan tegap.? Berketul-ketul malah kacak tambah tampan lagi tapi setia hingga hujung nyawa.

Lelaki boroi lebih penyayang dan berfikiran jauh, ada betul?

Kuncinya senang, sebelum berkahwin perempuan lebih cenderung kepada lelaki six pax atau kacak atau tampan tapi setelah kahwin perempuan lebih suka suaminya buncit atau boroi supaya tak ada perempuan lain yang berkenan. Haha setuju?

Untuk aweks2 kat luar sana kalo nak cari calon suami cari yg boroi tapi jgn sesekali suami org.  Lelaki boroi saham tinggi ooo skang ni. Tapi kebanyakan yang boroi tu suami orang. Pandai-pandai na..Hahaha

P/s: Sekadar coretan. Papepon boroi-boroi jugak jangan sampai menjejaskan kesihatan sudah lah. Boroi ke... Tegap ke... Sado ke... Yang penting kalau hati dah sayang semuanya ok sahaja. Demi kasih sayang dan cinta muka tak kacak pun tak ape. Ala tak kacak pun malam-malam tidur tutup lampu jugak. Tak nampak la. Hehehe

With Love
Papaglamz

-sekian-

Sumber: CariGold.com

Panduan penjimatan minyak petrol

Cara menjimatkan minyak kereta dan kenderaan


Assalamualaikum

Dengan harga minyak yang agak tinggi sekarang ni, tentunya ramai yang tercari-cari cara-cara ataupun panduan yang berkesan bagaimanakah langkah-langkah untuk menjimatkan penggunaan minyak petrol kenderaan masing-masing. Macam tu jugak la PapaG. Apa kata jom baca beberapa tips yang PapaG dapat ni untuk menjimatkan penggunaan minyak kereta masing-masing.

Tips-jimat-minyak-semasa-harga

Memandu Dengan Kelajuan Yang Sesuai

Sikap dan cara pemanduan kerana banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Jangan gopoh dan membuat sesuatu secara mengejut. Misalnya ketika menuju ke plaza tol atau membelok di selekoh tajam, jangan sesekali menukar gear (misalnya gear 5) terus kepada gear rendah dan brek secara mendadak.

Kurangkan Berat/Bebanan Kereta

Anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan minyak melebihi tahap biasa. Jadi, jangan bawa barang yang tidak perlu (kereta anda bukan stor). Perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Penambahan berat sebanyak 50 kilogram meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 2 peratus.

Tayar Diisi Dengan Tekanan Angin Yang Betul

Tekanan angin mesti betul. Tekanan angin yang tidak mengikut spesifikasi mengakibatkan penggunaan minyak ertambah 5 peratus. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. Jangan biarkan tayar kurang tekanan angin kerana ia menyebabkan kereta dipandu lebih berat dan ini tidak menjimatkan minyak.Tekanan tayar yang kurang menyebabkan menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 35 peratus. Periksa dan tetapkan tekanan tayar mengikut spesifikasi kenderaan anda sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Lakukan Penyelengaraan Dan Servis Berkala

Penalaan enjin yang tidak sesuai meningkatkan penggunaan minyak sehingga lebih 50 peratus. Pastikan palam pencucuh, tali kipas dan penapis udara diperiksa secara berkala.

Kurangkan Kelajuan

Lebih perlahan anda memandu, lebih jimat minyak digunakan(dan tidak disaman). Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) meningkatkan penggunaan minyak. Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j, penggunaan minyak bertambah 10 peratus, 105 km/j (15 peratus) dan 110 km/j (25 peratus).

Matikan Saja Enjin Kereta Jika Menunggu

Jika kereta tidak bergerak, matikan enjin jika sekadar menunggu seseorang. Menunggu suami, isteri atau kawan yang singgah di kedai runcit untuk membeli barangan kadang kala boleh menjadi terlalu lama. Ini mungkin kerana terdapat ramai pelanggan di kedai tersebut. Jadi, buka tingkap kereta dan matikan sahaja enjin untuk menjimatkan minyak kereta anda. 

Bijak Dalam Penggunaan Gear

Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan. Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran petrol kerana tekanan terhadap enjin menjadi terlalu tinggi. Gunakan mod `ekonomi' jika kereta anda memilikinya. Pemanduan dengan kadar yang laju pada gear rendah boleh meningkatkan penggunaan minyak sehingga 45 peratus dari yang sepatutnya. Penggunaan kenderaan bertransmisi manual, membolehkan anda menjimatkan minyak.

Membrek Pada Jarak Yang Selamat

Jika anda sudah tahu di mana hendak berhenti, misalnya di tol atau stesen minyak di tepi lebuhraya, perlahankan kenderaan dari jarak yang selamat. Jangan membrek secara mengejut.

Rancang Perjalanan

Rancang perjalanan terlebih dahulu sebelum ke sesuatu destinasi. Ini dapat mengelakkan dari kesesakan lalulintas dan secara tidak langsung akan dapat menjimatkan minyak.

Panaskan Enjin Sebelum Memulakan Perjalanan

Hidupkan enjin sekurang-kurangnya 5 minit sebelum memulakan pemanduan. Ini untuk meningkatkan prestasi enjin dan memastikan enjin dapat berfungsi secara optimum.

Minimumkan Perjalanan Jarak Dekat

Kurangkan perjalanan jarak dekat kerana ini mampu meningkatkan minyak sebanyak 40 peratus. Sebagai langkah penjimatan minyak, eloklah menaiki motosikal atau mungkin berbasikal (jika di kampung) untuk ke surau atau kedai berhampiran.

Gunakan Saiz Tayar Dan Sport Rim Yang Sesuai

Saiz tauat dan sport rim yang tidak sesuai akan menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 10 peratus.

Isi Petrol pada Waktu Yang Sesuai

Waktu yang paling sesuai untuk mengisi minyak adalah di waktu pagi atau malam. Ini kerana pada waktu ini minyak petrol kurang termeluwap ke udara akibat cuaca panas. Elakkan mengisi minyak terlalu penuh atau sehingga tertumpah. Berhenti mengisi minyak selepas nozzle di pam minyak berbun "klik".

Barang yang Perlu Dibawa

Anda harus membawa barang yang perlu sahaja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan. Carrier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan minyak pada kadar 5 peratus.

Kesimpulan

Jika anda mendapati penggunaan minyak kereta anda sebulan sangat tinggi, periksalah puncanya terlebih dahulu. Ia mungkin berpunca daripada keadaan teknikal kereta atau mungkin sikap pemanduan anda. Maka, sebelum membeli sebarang alat bantuan penggunaan minyak, di pasaran eloklah anda mengamalkan tip-tip yang dinyatakan di atas dan lihat perubahannya.

sumber : www.smartconsumer.my

With Love
Papaglamz

-sekian-

Datuk Lee Chong Wei Juara Badminton Terbuka China 2015

Badminton China Open 2015


Assalamualaikum

Ternyata Datuk Lee Chong Wei masih lagi berada pada kelas yang tersendiri apabila menjuarai pertandingan berprestij badminton Terbuka China. Kejayaan ini membidas segala kesangsian orang ramai akan kebolehan Datuk dalam arena sukan badminton. Ternyata umur bukan penghalang untuk terus menggapai kejayaan. Tahniah Datuk kerana telah mengharumkan nama negra di mata dunia

Lee-Chong-Wey-Juara-Terbuka-China

Dalam perlawanan akhir, Datuk Lee Chong Wei merangkul kejuaraan Terbuka China selepas menundukkan juara dunia, Chen Long. Pemain nombor satu negara itu, menang 21-15 dan 21-11.

Syabas dan tahniah sekali lagi diucapkan.

With Love
Papaglamz

-sekian-

111 Stesen Shell Terpilih Yang Menjual Petrol V-Power Racing di Malaysia

Shell V-Power Racing Improve Performance Through advance Technology


Assalamualikum

Berikut PapaG kongsikan kepada pembaca semua senarai penuh 111 buah stesen minyak Shell terpilih yang menjual Petrol V-Power Racing di Semenanjung Malaysia. Harap perkongsian ini berguna untuk anda. 

Shell-V-Power-Racing


Stesen-shell-menjual-V-Power-Racing

Stesen-shell-menjual-V-Power-Racing

Stesen-shell-menjual-V-Power-Racing

Stesen-shell-menjual-V-Power-Racing

Stesen-shell-menjual-V-Power-Racing

Stesen-shell-menjual-V-Power-Racing

Senarai stesen Shell terpilih yang menjual petrol V-Power Racing in adalah sumber daripada laman web rasmi Shell. Untuk maklumat lanjut, korang bolehlah layari laman webnya. 

Dapatkan Petrol V-Power Racing di Stesen Shell RA Talang Enterprise, Ayer Keroh Melaka

Buat orang-orang Melaka, anda berpeluang untuk mencuba Shell V-Power Racing di stsen minyak Shell RA Talang, Ayer Keroh. Satu-satunya pam minyak Shell yang menyediakan petrol jenis ini di Melaka. Jangan lupa juga layari Facebook Page Shell RA Talang Enterprise >>>Klik Disini<<< dan like sebagai tanda sokongan anda pada stesen kami. Semoga dengan adanya saluran maya ini staff-staff Shell RA Talang Enterprise akan lebih dekat dengan anda. Segala update terkini tentang promosi dan juga pertandingan-pertandingan akan di kemaskini di page ini. Jumpa di sana.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dapatkan Petrol V-Power Racing di Stesen Shell Terpilih Malaysia

Shell V-Power Racing Improve Performance Through advance Technology


Assalamualaikum

Baru-baru ini Shell telah melancarkan petrol yang terbaru V-Power Racing di Malaysia bermula November 2015. Tidak semua petrol stesen Shell di Malaysia menjual petrol jenis ini. Hanya stesen-stesen terpilih di setiap negeri di pilih untuk menjualnya. Ingin tahu di mana lokasi stesen-stesen Shell yang menjual petrol V-Power Racing? >>>KLIK SINI<<<

Shell-V-Power-Racing


Berikut PapaG kongsikan kenyataan rasmi Shell Malaysia berkenaan penjualan petrol V-Power Racing di Malaysia. Di petik dari laman web rasmi Shell.

In line with the Government’s directive, we will be offering RON95 as the main fuel grade in the country. As such, Shell needs to optimize selected stations in our network and increase capacity for RON95 to meet customer demand. We are pleased to inform that Shell V-Power Racing will continue to be available at over 111 Shell stations in Peninsula Malaysia.

Perbezaan antara Petrol V-Power dengan Petrol V-Power Racing

Mesti ramai yang bertanya akan perbezaan antara Petrol V-Power dangan V-Power Racing ni kan. Secara ringkasnya V-Power Racing adalah petrol yang di formulasikan lebih baik dari V-Power. Kandungan bahan bakar yang di panggil Oktana adalah setinggi 98-99% dalam setiap liter isian. Berbanding petrol V-Power, kandungan oktana hanya sebanyak 97% sahaja. Secara teorinya, lebih banyak kandungan bahan bakar oktana, semakin tinggi kuasa pecutan kenderaan. Serta enjin kenderaan anda akan lebih bersih.

Ini bermaksud, dengan penggunaan petrol V-Power Racing, prestasi kenderaan anda pasti akan menjadi lebih baik. Kerana enjin anda terjaga bukan sahaja mempunyai prestasi enjin yang tinggi malah pembaharuan petrol ini dalam menyuntuk elemen-elemen pengurangan geseran di dalam enjin ternyata berjaya. Patut la Petrol Shell V-Power Racing ni di guna pakai di dalam kereta lumba formula satu Ferrari. Jadi kalau kita isi V-Power Racing dalam kenderaan kita, ala-ala sama dengan Ferrari la. Hehehe.

Dapatkan Petrol V-Power Racing di Stesen Shell RA Talang Enterprise, Ayer Keroh Melaka

Buat orang-orang Melaka, anda berpeluang untuk mencuba Shell V-Power Racing di stsen minyak Shell RA Talang, Ayer Keroh. Satu-satunya pam minyak Shell yang menyediakan petrol jenis ini di Melaka. Jangan lupa juga layari Facebook Page Shell RA Talang Enterprise >>>Klik Disini<<< dan like sebagai tanda sokongan anda pada stesen kami. Semoga dengan adanya saluran maya ini staff-staff Shell RA Talang Enterprise akan lebih dekat dengan anda. Segala update terkini tentang promosi dan juga pertandingan-pertandingan akan di kemaskini di page ini. Jumpa di sana.

With Love
Papaglamz

Ubi Rebus Gula Tabur

Assalamualikum

Makanan ubi ni popular pada zaman datuk nenek kita dahulu. Lebih-lebih lagi semasa zaman penjajahan Jepun di Tanah Melayu. Selama Jepun menjajah, ubi kayu la jadi makanan ruji masyarakat seharian waktu itu. Sebabnya sekatan makanan dan juga darurat pada waktu itu menyukarkan rakyat mencari sumber makanan harian. Yang muda, tanam ubi je la. Tapi, zaman sekarang ni rasanya macam sudah terbalik pula. Sekarang jarang kan kita makan ubi kayu ni? Tak kira la ubi kayu yang di rebus ataupun goreng. Almaklumlah zaman moden. Entah-entah kenal ke tak dengan ubi kayu. 

Resepi-masak-ubi-kayu

Terbaru, PapaG bali kampung dan mak bapak bekalkan PapaG dengan ubi kayu untuk di bawa pulang ke Kuantan ni. So, hari ni hari sabtu (semasa entri ini di tulis) PapaG tidak bekerja ada la masa sedikit nak masak ubi yang di bawa dari kampung. Ala masak mudah-mudah jer. Kita buat ubi rebus gula tabur.

Kalau korang ada ubi dengan gula, boleh dah buat ubi rebus gula tabur ni. Mudah sahaja, kupas ubi dan potong ikut kesesuaian periuk. Masukkan air dalam periuk dan rebus lah sehingga empuk. Sesudah empuk, toskan air dari periukdan taburkan gula pasir mengikut kesesuaian yang anda suka. Gaulkan gula dan ubi yang dah empuk tadi. Buat dalam periuk tu jugak masa tengah panas. Untuk memastikan gula itu mencair dan menyaluti ubi tadi.Hidangakn dengan taburkan gula melaka atau gula merah bagi yang suka la. Kalau tak, makan macam tu pun dah ok. 

Lain-lain korang boleh makan ubi rebus ni dengan sambal tumis. Lagi terhangkat. Serious. Cubalah.

With Love
Papaglamz

-sekian- 

Punca dan Cara Mengatasi Penyakit Anemia (Kurang Darah Merah)

Masalah kekurangan darah merah dalam darah, Kesan-kesan anemia pada Ibu yang hamil


Assalamualaikum

Bila sebut Anemia, mungkin ramai yang tahu apakah penyakit itu. Buat yang tidak tahu apakah yang dimaksudkan dengan PENYAKIT ANEMIA, ia adalah sejenis penyakit yang di sebabkan oleh KEKURANGAN SEL DARAH MERAH (RED BLOOG CELL DEFICIENCY) dalam darah kita. Ia sangat berkait rapat dengan bilangan Hemoglobin (protein pembawa oksigen) dalam darah. Secara ringkasnya Hemoglobin dalam darah yang berada di sekitar paru-paru kita akan mengangkut oksigen dari kawasan ini keseluruh tubuh badan kita. Cuba bayangkan jika kita kekurangan sell darah merah, pastinya tubuh kita akan kekurangan oksigen. Betul tak?

Punca-dan-Cara-Mengatasi-Penyakit-Anemia

Anemia ketika mengandung atau hamil

Semasa wife PapaG hamilkan anak yang pertama, di hujung kehamilan kira-kira dalam 2 minggu sebelum bersalin, tahap Hemoglobin (Hb) wife sangat rendah iaitu 9 mg/L. Bacaan Hb normal bagi seseorang ialah 13 mg/L ke atas. Agak menakutkan jugak la. Yela bahaya kepada ibu dan bayi sekiranya kekurangan darah merah atau Hb dalam darah. Lebih-lebih lagi sudah hampir bersalin. Jadi doctor nasihatkan untuk mengamibl makanan yang mengandungi zat besi yang tinggi. Dan alhamdulillah beberapa hari sebelum bersalin, Hb wife PapaG kembali normal. Nak tahu Papag buat apa? Teruskan baca entri ni.

Gejala Anemia (Kurang Darah)

Setiap penyakit tentu kita dapat kesan tanda-tanda awalnyakan. Sama juga seperti penyakit Anemia ni. Tanda-tanda yang ketara PapaG dapat lihat semasa wife kekurangan Hb ialah mukanya selalu pucat dan lemah. Memang tak larat nak pergi kerja. Yela mungkin kekurangan oksigen dalam tubuh, itu yang menyebabkan keletihan dan lesu. Nasib baik bukanlah Anemia yang sangat serious. PapaG kongsikan antara gejala atau syndrom pesakit Anemia.

Muka menjadi pucat
Untuk mengetahui seseorang itu menghidap anemia atau tidak, mudah sahaja lihat pada wajahnya. Adakah pucat atau tidak. Lebih-lebih lagi lihat pada kelopak matanya. Regangkan kelopak mata kita dan perhatikan bahagian bawah mata. Jika bahagian bawah mata pucat, ia adalah tanda seseorang itu menghidapi Anemia.

Mudah keletihan
Macam yang PapaG katakan tadi, jika kita sering keletihan ia adalah tanda seseorang itu menghidapi Anemia. Oleh kerana kuantiti sel darah merah rendah, ia akan menyebabkan penurunan kuantiti oksigen dalam tubuh. Sedangkan penghasilan tenaga dalam tubuh sangat bergantung pada kuantiti oksigen yang ada. Jadi, semakin rendah sel darah merah, semakin rendah oksigen dalam tubuh dan tenaga yang di hasilkan juga berkurang.

Sering sakit kepala
Penghidap sakit anemia kerap kali akan mengeluh sakit kepala. Kekurangan darah merah mengakibatkan oksigen yang di hantar ke kepala berkurangan. Lantas, menyebabkan sakit kepala.

Sesak nafas
Akibat daripada kekurangan darah merah ia akan menurunkan kuantiti oksigen dalam tubuh kita. Hal ini akan mengakibatkan penderita anemia sering sesak nafas dan rasa termengah-mengah ketika melakukan aktiviti seharian.

Denyutan jantung tidak teratur
Denyutan jantung tidak teratur mungkin samada denyutan terlalu cepat ataupun terlalu perlahan. Ketika tubuh mengalami kekurangan oksigen, denyutan jantung akan menjadi pantas. Hal ini akan menyebabkan jantung berdebar, tidak teratur dan pantas.

Faktor penyebab penyakit Anemia

Ramai yang tahu penderita penyakit anemia di sebabkan oleh kekurangan sel darah merah. Namun, ramai yang tidak tahu bagaimana kekurangan sel darah merah itu boleh terjadi. Punca utama kekuranga sel darah merah ialah kerana kekurangan zat besi dalam darah. Ada juga penyebab-penyebab lain antaranya:

  • Kekurangan vitamin khususnya Vitamin c yang membantu penyerapan zat besi dalam makanan serta vitamin B-12 yang banyak terdapat pada daging dan susu.
  • Masalah tulang belakang yang gagal menghasilkan sel darah dengan dengan optimum.
  • Hemolytic anemia dimana  kadar kemusnahan darah merah yang lama lebih tinggi daripada penghasilan darah yang baru oleh tulang belakang.
  • Sickle sel anemia di mana bentuk atau struktur sel darah merah yang tidak normal. Kebanyakannya berbentuk sabit. Kecacatan ini akan menyebabkan sel darah merah mudah termusnah dan mengakibatkan anemia

sickle-cell-anemia

Rawatan untuk pesakit Anemia

Mungkin PapaG tak begitu arif dalam merawat ni. Tapi, apa yang PapaG dapat sarankan ialah cara untuk mengatasi daripada anemia ini menyerang kita. Macam wife PapaG pun bukannya serious anemia pun. Dengan mengambil makanan yang tinggi kandungan zat besi mungkin mencukupi di tambah beberapa vitamin lain. Makan kerang dan karangan laut baik sebagai sumber zat besi. Bila doktor cakap wife PapaG kekurangan darah merah je, seminggu makan kerang saje. Sampai nak muntah katanya. Jemu ataupun tidak jemu, tapi demi baby makan je la.

Okla, sampai sini perkongsian PapaG. Harap bermanfaat. Jumpa lagi di dalam entri yang lain.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tanah Runtuh di Lebuh Raya Karak

Natural disaster


Assalamualikum

Semalam (12 Nov 2015) kita di kejutkan dengan kejadian tanahruntuh di lebuh raya Karak KM 52.4. Berita tentang kejadian ini pada mulanya PapaG dapat dari wassap dan kemudian barulah dari berita di televisyen. Nampak tak berita di wassap lagi laju? Pada mulanya macam tidak percaya. Tapi bila sudah masuk dalam berita di TV percayalah. Apapun, takhziah PapaG ucapkan bagi yang mangsa yang terlibat dalam kejadian taah runtuh di Karak tempoh hari. Semoga kalian semua tabah.

Tanah-runtuh-di-karak

Petikan berita Astro Awani kejadian Tanah Runtuh di Karak

Kuala Lumpur: Satu kejadian banjir lumpur berlaku di KM 54.2 Lbuhraya Kuala Lumpur Karak berhampiran BukitTinggi petang tadi. 

Menurut laporan awal akaun twitter LEmbaga Lebuhraya Malaysia, kesemua lalauan terhalang dan trafik di kedua-dua arah sesak.

Tambahnya, pengguna di nasihatkan menggunakan laluan alternatif dari Kuantan keluar ke persimpangan Bentong manakala dari Kuala Lumpur keluar ke Persimpangan Genting Sempah

HARAP MAKLUM

With Love
Papaglamz

-sekian- 



Koleksi LEGO Shell V-Power Edisi Terhad Menemui Anda

Koleksi Lego edisi terhad dari Shell, Shell V-Power


Assalamualaikum

Bila bercakap tentang LEGO pastinya ianya satu permainan yang di minati oleh ramai kanak-kanak serata dunia. Mungkin bukan sahaja kanak-kanak orang dewasa juga ada segelintir yang meminati LEGO dengan mengumpulkan koleksi-koleksi LEGO yang terkini sebagai koleksi peribadi. Berita baik bagi penggemar LEGO, Shell telah melancarkan Koleksi LEGO® Shell V-Power terbaru, yang terdiri daripada pelbagai pilihan kereta mainan Ferrari yang diperbuat daripada kepingan bata LEGO. Koleksi terbaru yang boleh didapati di stesen-stesen Shell di seluruh negara seiring dengan semangat inovasi yang memacu kemajuan teknologi dan prestasi bahan api Shell V-Power.

Terdapat 6 model LEGO yang anda boleh dapatkan. Antaranya ialah kereta Ferrari, set garisan penamat, podium, Jurutera Ferrari Scuderia LEGO, set stesen Shell seperti yang terdapat di litar Fiorano dan juga patung mainan saintis Shell LEGO. Koleksi-koleksi LEGO Shell V-Power yang menarik ini adalah hasil kolaborasi antara Ferrari dan juga kumpulan LEGO. Sudah pasti ianya satu kolaborasi yang sangat menarik.

Koleksi-Lego-edisi-terhad-dari-Shell

Pelancaran Koleksi LEGO Shell V-Power di Malaysia

Buat pengatahuan semua. Baru-baru ini majis perasmian Koleksi LEGO Shell V-Power telah di adakan di Blue Concourse, Sunway Pyramid pada 5 November 2015. Perasmian ini telah dirasmikan oleh Tuan Haji Azman Ismail, Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading SDN. BHD. Sudah pasti dengan pelancaran Koleksi LEGO ini mampu memenuhi kehendak peminat-peminat LEGO dan juga perlumbaan kereta tak kira kanak-kanak dan juga orang dewasa. Bersempena pelancaran koleksi lego ini, Shell turut menjemput orang ramai untuk mengunjungi pusat aktiviti LEGO Shell V-Power di Sunway Pyramid (5-8 Nov) dan Plaza Gurney, Pulau Pinang (12-15 Nov) di mana mereka berpeluang untuk menyaksikan kereta Ferrari model LEGO secara lebih dekat dan menikmati permainan interaktif dan pelbagai aktiviti menarik. 

Cara untuk mendapatkan Koleksi Lego Shell V-Power

Dengan pembelian minimum Shell V-Power dan Shell FuelSave sebanyak RM40 atau pembelian minyak pelincir Shell Helix sebanyak 4 liter, para pelanggan berpeluang membeli satu daripada enam model LEGO yang berharga antara RM9.90 dan RM13.90. Para pemandu turut berpeluang membeli Lori Tangki Shell edisi terhad pada harga RM9.90 dengan setiap pembelian Shell V-Power sebanyak RM40 atau pembelian Shell Helix HX5 dan HX7 (4 liter), dan secara PERCUMA dengan setiap pembelian Shell Helix Ultra (4 liter). 

Peringatan buat semua tentang Koleksi LEGO Shell V-Power

Model-model baru akan diperkenalkan setiap Ahad mulai 1 November hingga13 Disember 2015, dan boleh dibeli sehingga 31 Januari 2016. Dapatkan segera sementara stok masih ada. Para pelanggan juga digalakkan untuk berkongsi gambar-gambar koleksi LEGO Shell V-Power dan detik-detik indah bersama orang tersayang dengan menggunakan hashtag #ReadySetBuild.

Buat orang-orang Melaka, layari Facebook Page Shell RA Talang Enterprise dan like sebagai tanda sokongan anda pada stesen kami. Semoga dengan adanya saluran maya ini staff-staff Shell RA Talang Enterprise akan lebih dekat dengan anda. Segala update terkini tentang promosi dan juga pertandingan-pertandingan akan di kemaskini di page ini. Jumpa di sana.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Anda perlu baca (Klik Link di bawah)

Persiapan menghadapi kelahiran untuk suami atau ayah

Persiapan bakal ayah


Assalamualaikum

Mendengar tangisan pertama dari bayi yang baru menjengah ke dunia realiti tentunya saat indah yang tidak dapat digambarkan. Ada rasa gembira dan ada rasa terharu dan macam-macam lagi. Itulah yang PapaG rasai saat berada di sisi wife yang sedang bertarung nyawa untuk melahirkan anak pertama kami. Saat-saat menanti kelahiran insan yang tersayang mungkin penuh dengan cerita-cerita yang menarik. Yela, persiapan barang-barang untuk menyambut kelahiran, persiapan emosi dan berbagai lagi persiapan yang kita perlu lakukan. Sebagai bakal bapa atau ayah, apa pula persiapan perlu kita lakukan?

bakal_ayah
Gambar sekadar hiasan

Seriously, bukan isteri sahaja yang akan merasa cemas saat-saat menanti kelahiran anak ni. Percayalah, ayah atau suami juga mempunyai perasaan yang sama. Lebih-lebih lagi pada mereka yang menemani isteri di dewan bedah. Melihat secara langsung proses bersalin itu sangat mencemaskan dan juga menginsafkan. Kita sebagai suami harus kuat memberikan sokongan dan dorongan pada isteri. Untuk mempersiapkan diri menghadapi kelahiran, sebagai seorang suami apakah yang harus anda lakukan?

Siapkan diri dengan ilmu

Pastikan anda mempunyai ilmu tentang kelahiran dan kehamilan. Anda harus tahu apakah itu kontraksi? Apakah tanda-tanda awal juga tanda-tanda isteri anda hampir bersalin. Tahu apakah tindakan yang hendak dilakukan sekiranya isteri anda hampir bersalin dan berbagai lagi ilmu yang harus anda pelajari agar anda tidak terkejut atau panik jika situasi ini datang secara tiba-tiba. Mungkin boleh menghadiri kelas antenatal di mana-mana hospital ataupun bertanya pada yang pakar. Insyallah jika ada ilmu, anda pasti dapat menghadapi dengan tenang.

Siapkan keperluan diri

Bukan sahaja keperluan diri isteri dan anak sahaja perlu disediakan. Keperluan suami juga perlu ada. Mungkin anda perlu berada di hospital lebih dari sehari. Jadi, persiapkan juga keperluan diri seperti baju, seluar, tuala dan sebagainya. Dengan persiapan ini, insyallah diri anda akan terurus.

Bersedia untuk melalui sebarang kebarangkalian

Kita hanya merancang Allah yang menentukan. Kadang tu memang isteri akan bersalin mengikut tarikh untuk bersalin yang telah ditetapkan. Tetapi ada sesetangah kes isteri anada akan bersalin lebih awal atau lewat. Dalam situasi ini kita sebagai suami harus bersedia untuk menghadapi sebarang kebarangkalian yang berlaku. Kalaupun bukan tarikh bersalin, mungkin secara tiba-tiba doktor menasihati untuk bersalin secara pembedahan. Dan mungkin pelbagai lagi komplikasi-komplikasi yang harus kitahadapi dalam situasi ini. Jadi, anda harus bersedia.

Jangan ambil hati

Bila kita dalam keadaan yang sakit atau genting, kadang kala seseorang itu akan berubah sikapnya. Begitu juga bagi ibu yang sedang menghadapi proses bersalin. Kesakitan dan keletihan yang dialami menyebabakan mudah hilang pertimbangan diri. Oleh itu, jika situasi ini terjadi pada anda, maka bersabarlah. Jangan mudah terasa dengan kata-katanya.

Rasanya banyak lagi panduan yang boleh anda praktikkan dalam menghadapi kelahiran insan yang tersayang. Nak tahu kena la kerap bertanya. Jadikan orang yang lebih berpengalaman dari kita sebagai tempat untuk kita menambah ilmu. Jangan malu bertanya. Nanti sesat jalan pula. Walauapapun PapaG doakan semoga urusan anda dan juga keluarga anda dalam menanti detik-detik kelahiran anak anda akan dipermudahkan oleh Allah. Perkara penting yang harus anda suami isteri praktikkan ialah BERSABAR. Insyallah semua dipermudahhakn.

With Love

Papaglamz

-sekian-

Google+ Followers