SOLAT TANPA TELEKUNG BOLEH KE?

/
0 Comments
Februari 14, 2016

Kewajipan menutup aurat


Assalamualaikum

SOLAT TANPA TELEKUNG BOLEH KE | Solat merupakan satu perintah untuk umat islam yang wajib dikerjakan. Solat merupakan rukun islam yang pertama. Jika kita tidak bersolat maka tiak sempurnalah islam kita. Dalam solat sendiri adanya rukun-rukun yang wahib di patuhi antaranya ialah menutup aurat. Kalau kita perasan ramai orang islam yang bersolat khasnya perempuan mesti memakai telekung Tapi adakah telekung ni WAJIB di pakai ketika solat?

aurat-wanita

Kadang tu ramau yang salah tanggapan yang mengatakan memakai telekung itu merupakan salah satu syarat wajib sah solat. Yang sebenarnya pemakaian telekung bukanlah sesuatu yang wajib. Boleh je nak bersolat tanpa telekung, tapi pastikan pakaian anda ketika itu menutup aurat anda dengan sempurna. Kalau sempurna, boleh je bersolat tanpa mengunakan telekung. Mudah je kan? 

Pakaian Muslimah yang betul dan tepat dengan kehendak syariat Islam ialah:

1) Menutup semua bahagian tubuh melainkan muka dan tapak tangan.
2) Pakaian tersebut tidak mempunyai ciri-ciri perhiasan yang boleh menarik perhatian.


Semoga bermanfaat buat semua

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

Tiada ulasan:

Papaglamz dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.