Luahan Hati Lelaki Ini Sebagai Ayah Meruntun Hati Yang Membaca

/
0 Comments
April 10, 2016

Hati seorang ayah


Assalamualaikum

Luahan Hati Lelaki Ini Sebagai Ayah Meruntun Hati Yang Membaca | Hari cuti ni dok skrol timeline FB terjmpa satu posting yang amat meruntun hati yang memebaca. PapaG amat faham apa yang ingin di sampaikna oleh pemilik hati seorang ayah ni. Sebab situasi kami berdua adalah sama. Seorang ayah yang tidak berpeluang untuk melihat secara depan mata anaknya membesar dek kerana kekangan kerja. Jom PapaG kongsikan luahan hati ayah ni.

baby-girl-and-father

*************
As a father, mestilah aku sedih jugak bila banyak benda aku terlepas lalui detik anak aku membesar and xdapat selalu ada dengan dia. Anak sulung and perempuan. For sure she's my princess.

This week, mama dia belikan mainan kereta sorong, I'm not there to share the excitement sekali.

This week, first time dia belajar pakai selipar, I'm not there ajar dia jalan properly and show her, sama ja baby macam pakai kasut. 

Even awal2 first dia belajar berjalan pon aku xdapat tgk/ajar dia. Few weeks after baru balik.

Cuma alhamdulillah, bila balik, dia macam gam melekat dengan aku. And apa2 semua datang dekat papa.

Ada orang cakap, kenapa hg xresign ja. Balik duduk kampung. Wife hg dah kerja kedah.

I wish that making decision in life was that easy. You got one point, there you go. It is a wise decision and you should make it.

Ada orang kata, xkan hg sayang kerja hg lebih dari family sendiri.

Tapi dia xtau, wife dapat posting kedah was not part of the plan at all. Apa yang ada sekarang was plan before kawen lagi.

Kalau berhenti, ada puluhan ribu hutang wang yang perlu diganti. 
Kalau berhenti, terlepas cita2 sejak dari matrikulasi. 
Kalau berhenti, mungkin dah susah untuk habiskan pengajian nanti. 
Kalau berhenti, sia2 usaha dapat tempat yang diimpi.

Susah bagaimana nak terangkan dilema keputusan kehidupan yang kau perlu buat bagi orang faham. Even kau sebenarnya xperlu pon terangkan supaya dia faham. Dan aku buat semua keputusan lepas berbincang dengan isteri. It was not solely my decision.

And how I hope people will stop ask/makes heartbreaking questions/statements that makes me looks like irresponsible father/husband like, "kenapa xresign ja? Balik la duduk dengan family." "Alah, puluhan ribu duit tu boleh dicari".

Mungkin aku kena terangkan definisi dilema sekali.

Hey, aku bukan selalu luah perasaan kat FB pon. Bagi la chance.

The end.

******************

Walau apapun, kehidupan harus diteruskan. Hanya mampu positif dan redha dan percaya ada hikmah di setiap perancangannya. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

Tiada ulasan: