Penghargaan Pembayaran Semula PTPTN

/
3 Comments
Assalamualaikum semua. Sekarangni nak buat apa sahaja perlukan duit. Makan minum, hal rumah tangga keperluan dan macam-macam lagi la. Korang masa belajar dulu dapat biasiswa ataupun buat duit pinjaman? Sangt beruntung yang mendpat biasiswa. Macam PapaG ni buat pinjaman je. Pinajam PTPTN la. Sekarang ni PapaG dah mula membuat pembayaran semula PTPTN. Alhamdulillah rezeki ade lebih sikit, kita bayar lah segala hutang yang ada. Ingat hutang WAJIB dibayar tau. 


Sebenarnya dah lama juga PapaG habis belajar. Dekat 5 tahun jugak la. Sekarang ni la baru berkemampuan untuk membayar semula pinjaman PTPTN tu sikit-sikit. Lebih-lebih lagi kan sekarang ni pihak PTPTN anjurkan kesemua peminjam untuk menukarkan pijamannya kepada ujrah kan? PapaG taknak la melepaskan peluang ini. Ramai yang kata dan pihak PTPTN sendiri meguwar-uwarkan yang ujrah ni mempunyai banyak kelebihan dan memudahkan peminjam. Yang PapaG tahu kdar interesr tahun berkurangan kepada 1% setiap tahun. Entah la. PapaG isi je la permohonan ujrah ni. Yang penting segala kos pengurusan yang ada tertangguh selama dekat 5 tahun sebelum ini dengan automatik tidak perlu kita bayar. Kiranya kos pengurusan kita mula dari 'ZERO'. Macam tu la lebih kurang.

Walauapapun, hutang tetap hutang. Walau macam mana pun keadaannya, duit dah pun kita guna. Ijazah dan diploma pun dah dapat. Bayar je la kan. Ni bukan nak promote suruh korang-korang semua bayar PTPTN tau. Just nak cerita apa yang PapaG buat je. Kalau dah mampu bayar la, kalau tak mampu pergi berunding dengan pegawai PTPTN. Tapi takkan la kerja dah 5 6 tahun tak boleh bayar lagi kan? (Statement terkecuali orang yang tak bekerja ye)

Ok la baru tadi PapaG dapat satu email penghargaan dari PTPTN sebab dan mula bayar semula pinjaman ni. I is rasa sangat dihargai tau. Hahaha. Terima kasih la ye PTPTNku kerana menghargai ku. So, kalau nak rasa dihargai oleh PTPTN tu, bayar la semula hutang yang da tu. Heehehe

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

3 ulasan:

  1. Haha..terasa dihargai gitu bila lepas bayar je dpt e-mail...sama la kita...

    BalasPadam
  2. Saya pula dah abis belajar setahun but still xbayar hutang ptptn lg huhu, in shaa Allah, lepas nie nak urus ke pertukaran ujrah and bayar hutang :)

    BalasPadam
  3. Dapat juga penghargaan sebab first time bayar...

    BalasPadam