Gaun Kanak-kanak yang Comel

/
5 Comments
Assalamualaikum semua. Lepas dah tahu basic-basic menjahit ni. Tangan dok gatal nak pegang gunting je. Nasib la banyak baju-baju dan seluar-seluar yang tak guna dalam stor. Akan jadi mangsa kejap lagi kesemuanya. Tetiba rasa nak jahit gaun kanak-kanak yang comel. Nak jahit baju gaun budak ni kena ada pola. Terbaca satu blog ni dia ajar cara nak buat pola baju dengan kita trace semula baju yang dah siap. Hurmmm, menarik. Nampak macam mudah kan?

So, PapaG pun try la trace semula gaun yang Imtiyaz ada. Memang menjadi. Dapat la traca pola untuk bahagian depan dan belakang serta untuk kain kembang gaun dia. Lepas dah ada pola Papag nak trace pula di atas kain. Untuk permulaan PapaG korbankan kain pelikat lama PapaG tau. Nak guna kain yang cantik-cantik wife PapaG tak bagi. Dia tu garang tau kalau bab-bab kain dan baju ni. Takut tak jadi nanti tak la membazir katanya.


Ok la. Ok la. PapaG buat gaun comel ni dengan kain pelikat PapaG sendri. Potong punya potong, jahit punya jahit, dan akhirnya……. JADI…..!!!!! Ok la, nampak la rupa gaun tu walaupun dari dekat sebenarnya korang akan nampak potongan dan jahitan yang senget benget. Tu belum tengok jahitan leher yang melingkar-lingkar macam ular kena pukul. Tapi ok la, boleh dipakai sebagai basahan dalam rumah. Nak pakai bawak jenjalan MEMANG TAK LAAAAAA. Memalukan.

Tu cerita first time la. Orang kata practice make perfect kan? So PapaG cuba la nak jahit gaun yang comel ni kali kedua. Kali ni wife macam dah percaya sikit. Dia bagi baju lama dia yang masih cantik lagi corak dan teksturnya. Ok bila buat kat atas kain yang cantik ni, kena la lebih berhati-hati kan. Pola lama dah ade, just potong atas kain yang berbeza je. Alhamdulillah gaun kali ini nampak cantik. Walau ada la beberapa kali terpaksa tetas semula jahitan di cantuman kain sebab salah cantum kan? Terbalik cantum la. Itu dan ini la. Macam-macam. Hahaha. Pengalaman sangat. Jahit punya jahit lama-lama siap la jugak. Alhamdulillah.


Haa macam mana? Ok tak? Model siap bagi support posing lagi tau. Cubaan kali kedua ni ok la. Nampak elok even tak berapa sempurna. Si kecik tu siap cakap “AYAH WAT BAJU IYAZZZ”. Suka la tu maknanya. Ok la sayang nanti ayah buatkan lagi yer. Insyallah. Ok la korang, sampai sini je entri kali ni. Komen-komen positif je yer. Jangan nak caras-caras pulak. Hehehehe.

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

5 ulasan:

  1. Morning...
    ala...comey nye model...
    teruskan la usaha...
    nanti boleh keluarkan gaun kanank² pulak papaG

    BalasPadam
  2. wahh papaG, cayalah... bolehlah jaitkan kak ana satu ni :)

    BalasPadam
  3. pandainyeeeee..jadi jugak tu kan

    BalasPadam
  4. bertuah la mamaG dapat papaG yang pandai jahit ni...

    BalasPadam