Cara Mudah Menjahit Pelikat Pants

/
1 Comments
September 27, 2016
Hi semua. Sejak PapaG post tentang pelikat pants di facebook hari tu, ramai juga yang bertanya bagaimana nak membuatnya. Jadi, dalam entri kali ini PapaG nak kongsikan pada korang semua step by step cara mudah menjahit pelikat pants. Semoga bermanfaat untuk semua. Insyallah.

cara jahit pelikat pants, cara buat pelikat pants, cara buat seluar pelikat pants, cara menjahit harem pants, cara membuat seluar pelikat, cara jahit seluar pelikat johan, cara membuat hantaran kain pelikat, cara buat seluar afdlin shauki, cara menjahit seluar pelikat, pola seluar pelikat, cara jahit seluar tidur, seluar pelikat afdlin shauki, cara jahit seluar pelikat afdlin shauki, cara buat seluar kanak-kanak, cara jahit seluar tidur, cara buat seluar palazzo, seluar pelikat murah, seluar pelikat online, diy seluar pelikat,

Ini pelikat pants yang dah siap.

cara jahit pelikat pants, cara buat pelikat pants, cara buat seluar pelikat pants, cara menjahit harem pants, cara membuat seluar pelikat, cara jahit seluar pelikat johan, cara membuat hantaran kain pelikat, cara buat seluar afdlin shauki, cara menjahit seluar pelikat, pola seluar pelikat, cara jahit seluar tidur, seluar pelikat afdlin shauki, cara jahit seluar pelikat afdlin shauki, cara buat seluar kanak-kanak, cara jahit seluar tidur, cara buat seluar palazzo, seluar pelikat murah, seluar pelikat online, diy seluar pelikat,

Sediakan sehelai kain pelikat. Make sure tak berjahit lagi la. Orang panggil pelikat lepas.

cara jahit pelikat pants, cara buat pelikat pants, cara buat seluar pelikat pants, cara menjahit harem pants, cara membuat seluar pelikat, cara jahit seluar pelikat johan, cara membuat hantaran kain pelikat, cara buat seluar afdlin shauki, cara menjahit seluar pelikat, pola seluar pelikat, cara jahit seluar tidur, seluar pelikat afdlin shauki, cara jahit seluar pelikat afdlin shauki, cara buat seluar kanak-kanak, cara jahit seluar tidur, cara buat seluar palazzo, seluar pelikat murah, seluar pelikat online, diy seluar pelikat,

Kain pelikat tadi di lipat seperti gambar di atas ni. Pastikan lebar kiri dan kanan sama. Dalam 14 inci kot kalau guna kain pelikat biasa tu.


Kemudian, kita buat untuk hujung belah kanan dulu. Temukan hujung garis A dengan hujung B dan lipat menjasi seperti gambar di sebelah kanan.


Selepas dah lipat hujung A dan B tadi, jahit hujung yang bertemu tu. Dalam gambar ni aku label sebagai E dan F. Biar mudah nak bezakan. Faham tak...??? 

Bila dah siap jahit, buat step yang sama untuk hujung sebelah kiri pula.



Dah siap jahit tu, kita nak buat lubang pinggang pula. 

Mula2 hamparkan kain yang dah siap dijahit tadi di atas lantai atau meja. 

Dalam gambar kat atas ni korang nampak tak titik merah tu? Ok, memula korang cari titk merah tu dengan cara buat satu garis lurus dari setiap hujung kiri dan kanan. Titik ni sebagai reference kita untuk buat lengkuk pinggang tu nanti.

Korang nampak garis lekuk putus2 kat dalam gambar tu? Kalau korang perasan jarak antara titik merah tu dengan garis putus2 sepanjang kain tu adalah sama. 

Cara nak kira jarak antara titik merah dengan gari putus2 tu macam kat rumus kat bawah ni:

(Diameter punggung / 6.28) + 3.5 inch.

***6.28 tu ada rumus matematik yang aku guna. Sapa budak2 matematik yang belajar rumus mencari lilitan bulatan mesti faham pasal ni. Kalau yang tak tu, GUNA JE LA 6.28 tu. MUDAH.


Ok, bila dah dapat jarak antara titik merah dan garisan lekuk putus2 tu, lakar la atas pelikat pants korang tadi. Sambungkan garisan putus2 tadi tu. Dan gunting bahagian yang aku contengkan dengan warna merah tu.

Ok setel untuk bahagian pinggang.


Ok sekarang ni untuk bahagian kaki pulak. Sebelum tu make sure labuh kaki cukup la. Kalau tak takut nanti singkat pulak. Nak ukur labuh kaki dari bahagian garis lekuk yang kita potong tadi tu bawah.

Kalau labuh ad lebih, potong la kain yang lebih tu. Korang kena pastikan, lepas korang gunting, lubang bawah seluar muat untuk korang masukkan kaki. Kalau tak muat, tak boleh la nak pakai seluar tu nanti. Kat sini korang kena pandai adjust2 gitu la.

Tu je la. Mudah kan? Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

1 ulasan:

  1. terrornya.. ada ambik upah tak ni?? kalo ada nak bagi kain mintak tlg jahitkan.. bagitau baper jer bayaran.. hehehhe

    BalasPadam