Apa yang Best kat Pulau Perhentian; A Diver Perspective

/
4 Comments
Oktober 10, 2016
Assalamualaikum semua. Korang rasa macam mana kalau korang ada kawan yang bercerita tentang pengalamannya bercuti dengan nada yang sangat excited sangat-sangat kat korang? PapaG ikut rasa teruja sekali tau. Rakan PapaG ni menceritakan pengalamannya yang menarik tentang apa yang best kat Pulau Perhentian melalui email PapaG. Oleh sebab dia ni seorang DIVER tegar, kau main lagi die bercerita keseronokan beliau dive dekat Pulau Perhentian kan. Saje nak menjeleskan kita. Tak pe, kau tunggu one day, I will come to Pulau Perhentian. Insyallah.

budget hotel kuala terengganu, hotel grand continental kuala terengganu, hotel ming star kuala terengganu, hotel di kuala terengganu, hotel bajet kuala terengganu, hotel murah kuala terengganu, 5 star hotel in kuala terengganu, j suites hotel kuala terengganu, sama sama hotel klia, sama sama hotel klia2, sama sama express, concorde inn kuala lumpur international airport, sama sama hotel buffet, klia transit hotel, tune hotel klia, hotel near klia, kuala lumpur international airport arrivals, kuala lumpur international airport map, klia to klia2, kl airport departures, kota bharu to kuala lumpur flight, kl airport arrivals, kuala lumpur international airport 2, klia2 flight schedule, homestay di kuala terengganu berdekatan pantai, homestay murah di kuala terengganu, senarai chalet murah di kuala terengganu, chalet tepi pantai di kuala terengganu, tempat menarik di terengganu, senarai homestay kuala terengganu, homestay di bandar kuala terengganu, homestay kuala terengganu tepi pantai, apa yang ada di pulau perhentian, pulau mana yang best, pakej pulau perhentian 2016, pulau perhentian besar, pakej pulau perhentian 2016 murah, sealife inn kampung nelayan, pulau perhentian kecil, pulau perhentian resort,

Hi My Friend Faizal,

It’s been a long time since I last emailed you something here. Sebenarnya aku baru je balik dari dive trip ke Pulau Perhentian (sunburn pun belum hilang lagi). Tak sabar nak share dengan ko apa yang aku jumpa kat sana. Sebenarnya, walaupun selalu dive sebelum ni (usually in Borneo), ini merupakan  first time aku try kat Terengganu. I must admit that apa yang aku jumpa kat situ tak sama dengan apa yang aku jumpa kat tempat-tempat sebelum ni. For me, tak fair la kan kalau nak compare what we see in Laut Sulu dengan apa yang kita  jumpa di Laut China Selatan. Topografi dan kedalaman pun dah lain. Itu belum lagi cakap pasal visibility dan hidupan yang boleh dijumpai kat situ. Jadi, aku just nak share pasal apa yang ko boleh expect untuk jumpa di site-site di sekitar pulau ni. Boleh la ko pergi Pulau Perhentian nanti-nanti kan? Aku harap email aku ni berguna untuk ko. First thing first, untuk ke sini, aku ambik flight dari Kuala Lumpur airport ke Kuala Terengganu. Dari situ, aku ambik teksi (sejam setengah perjalanan) ke jeti Kuala Besut. Lepas tu, naik bot ke pulau (boleh juga ambik bot dari jeti di Marang). So, I utilized three mode of transportation in one day (jalan udara, darat dan air)! Hehe. Complete tiga pengalaman kau boleh rasa. BEST....!!!! 

budget hotel kuala terengganu, hotel grand continental kuala terengganu, hotel ming star kuala terengganu, hotel di kuala terengganu, hotel bajet kuala terengganu, hotel murah kuala terengganu, 5 star hotel in kuala terengganu, j suites hotel kuala terengganu, sama sama hotel klia, sama sama hotel klia2, sama sama express, concorde inn kuala lumpur international airport, sama sama hotel buffet, klia transit hotel, tune hotel klia, hotel near klia, kuala lumpur international airport arrivals, kuala lumpur international airport map, klia to klia2, kl airport departures, kota bharu to kuala lumpur flight, kl airport arrivals, kuala lumpur international airport 2, klia2 flight schedule, homestay di kuala terengganu berdekatan pantai, homestay murah di kuala terengganu, senarai chalet murah di kuala terengganu, chalet tepi pantai di kuala terengganu, tempat menarik di terengganu, senarai homestay kuala terengganu, homestay di bandar kuala terengganu, homestay kuala terengganu tepi pantai, apa yang ada di pulau perhentian, pulau mana yang best, pakej pulau perhentian 2016, pulau perhentian besar, pakej pulau perhentian 2016 murah, sealife inn kampung nelayan, pulau perhentian kecil, pulau perhentian resort,

Faizal, kalau kau nak tahu, Pulau ni terbahagi kepada dua iaitu Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Kalau pasal tempat penginapan, kau takyah la risau. Once kau touch down ke negeri ni, you gonna see lots of hotel Kuala Terengganu kat area bandar. Canggih-canggih, dah sama macam hotels in Kuala Lumpur dah, hihi. As for me, I chose to stay at this one small chalet kat area Long Beach di Perhentian Kecil. Aku memang sengaja nak stay kat area ni sebab orang cakap malam kat sini tak mati. They were right. I had lotsa fun there! Dan yang paling penting, kau boleh pegi je kat mana-mana dive operator yang ada kat sekitar sini. Diorg semua mostly sangat friendly dan akan tolong untuk make sure kau dapat layanan tiptop. My tips is, belajar sikit cakap ganu, nanti mudah nak communicate (dan bargain harga!) Back to out main topic. Aku dah janji nak story pasal dive sites kat pulau ni kan tadi? So here it goes. 

1) Tokong Laut (the Temple of the Sea)

Point ni merupakan antara point yang femes kat pulau ni. Di kedalaman 24 meter, kau boleh jumpa giant puffers, giant morray, scorpion fish dan bamboo sharks yang biasanya merayau-rayau kat bawah batu. Yang paling cool sekali, the sight of school of snapper tu dah jadi kebiasaan. Even at kat safety stop, kau boleh jumpa nampak boxfish (my favourite!!), squid dan varieties of nudibrand! (be observant enough).

2) Terumbu Tiga (the Three Brothers) 

This site is made up of a huge boulder dan ada soft coral. Ada juga banyak gua-gua kecik yang kau boleh swim through. Expect to see ranges of pelagic fishes, barracuda and blacktips here. Kalau kau bertuah, boleh la nampak penunggu area ni, the turtle! Dan point ni jadi tempat yang sangat cantik kalau dalam gambar sebab ada boulder tu. Jadi, prep your GoPro babeh! 

3) Shark Point

Point ni memang sangat femes kalau korang nak tengok shark (as the name suggest), especially the blacktip. Point ni sangat sesuai untuk beginner sebab tak dalam. Selain tu, kau juga boleh spot angel fish, turle dan barracuda kat sini. 

4) Sugar Wreck

Mengikut review, sini pun antara point yang paling best kat perhentian. Di kedalaman 18 meter (with good visibility), ko boleh explore kapal seluas 90 meter ni dengan aman. Apa yang best lagi, kau boleh expect untuk jumpa bamboo shark, the majestic lion fish (remember to stay away from it) dan coral cat shark.  

Ni adalah antara points yang aku sempat check out. Actually ada lagi a few wrecks dan point-point lain yang best, tapi aku belum lagi berpeluang nak explore dan itu la reason aku kena datang sini lagi lepas ni! HARAP AKU BOLEH BAWAK KAU PULAK NANTI (Sila sediakan budget sendiri tau). Hehehehe. On my next trip, most probably aku nak try homestay di Kuala Terengganu dulu, then baru masuk pulau. That way, aku boleh la menyelami lagi budaya dan cara hidup masyarakat kat sini dengan lebih mendalam. Korang yang masih belum sampai ke sini, ini la masanya. Pick a hotel Kuala Terengganu and make your way to this sanctuary! 

Macam mana? Syok tak baca pengalaman aku ni? Apa kata ko kumpul budget, nanti ada masa aku bawak ko jalan-jalan bercuti di Pulau Perhentian ni. Tapi sebelum tu jangan lupa belajar-belajar la menyelam. Seronok menyelam ni. Banyak khazanah dalam laut yang akan ko dapat tengok. Orang kata semakin dalam menyelam, semakin banyak khazanah indah ciptaan Allah yang jarang kita lihat, kita akan jumpa. And pleasee, jangan lupa share pasal pengalaman percutian ko nanti. Ok la sampai sini je email aku ni. Nanti ada lagi perkara yang menarik, aku kongsikan kat kau. Jangan lupa share dalam blog kau ye. Bye.

Gila kau tak excited bila baca story pengalaman bercuti di Pulau Perhentian dari rakan PapaG ni. Harapnya satu hari nanti dapat la PapaG pergi merasa untuk dive di Pulau Perhentian. Insyallah. Ok la, sampai sini sahaja PapaG kongsikan kat korang semua pengalaman rakan PapaG ni. Kalau ada lagi perkongsian pengalaman dari rakan-rakan PapaG, nanti PapaG kongsikan kat korang ye. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-



You may also like

4 ulasan:

  1. Wah seronok giler..kita yang baca ni pon rasa cam nak g sana jugak laa pejal..nice sharing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan.. harap entri membantu org yg nak pergi pulau perhentian

      Padam
  2. kite pun tak penah g pulau perhentian..klu nak g jangan lupo ajak deh..hahahahah

    BalasPadam
  3. Memang seronok Bonde dah pi Perhentian....

    Ni Citer Pulau Rawa... http://www.bondezaidalifah.com/2016/09/pengalaman-percutian-di-hotel-johor.html

    BalasPadam