Sayonara....


Assalamualaikum

Sedih VS Jeles Ada Orang Dah Nak Balik Malaysia | Firstly, selamat pagi orang-orang Malaysia. Bangun.. Bangun.. Solat subuh. Hehehe. PapaG di German ni baru nak masuk pukul 12 malam. Baru nak masuk waktu tido. Korang ingat lagi entri PapaG yang bertajuk 2 Perkara membuatkan anda TERUJA bila travel di bumi Eropah yang PapaG tulis sebelum ni? Ala PapaG ada cerita tentang ke'eksited'an kalau berjumpa rakan senegara di negara orang. Kalau tak baca lagi mohon KLIK DI SINI. By the way, diorang nak balik Malaysia dah. Huarghhhh...!!!! Jeles. Dan ada sikit la sedih. Sapa nak ajak kami jalan-jalan naik kereta lepas ni? Hahaha

Walauapapun, PapaG doakan korang selamat dalam penerbangan dan sampai Malaysia dengan selamat. Tunggu team Lab dan Quality pulak balik. Make sure sediakan karpet merah masa kami balik nanti. Hehehe. Doakan kami kat sini tabah dan terus semangat untuk belajar lagi. 





Ok tak sangka pulak banyak jugak gambar kita ramai-ramai. Hahaha. Ok la sampai sini je PapaG larat tulis, Keletihan seharian bersama diorang pusing satu Stuggart. Nanti PapaG ceritakan kisah di Stuggart, Germany lain kali yer. Ok la nak tido. Good naitz rakan-rakan di German. Untuk rakan-rakan di Malaysia, selamat pagi dan selamat bercuti.

With Love
Papaglamz

-sekian-

#PROJEK100BUKU | BUKU BERGAMBAR YANG WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH


Assalamualaikum

Buku #Projek100buku buku bergambar kanak-kanak berkualiti dan murah | Selamat pagi rakan-rakan dan sahabat di Malaysia. Semasa Papag tulis entri ini, waktu di German baru pukul 11. malam dan di Malaysia dekat pukul 6. Sambil-sambil mendengar radio Sinar FM dari internet ni, azan subuh di Kuala Lumpur sudah berkumandang. Rindunya dengar azan dari corong-corong speaker di masjid-masjid atau surau-surau macam di Malaysia. #Nangessss

Ok la, entri kali ni macam lari tema sikit dengan cerita PapaG di German ni, tapi PapaG just nak sharing satu projek dari rakan blogger PapaG sendiri yang di beri nama #Projek100Buku. Jadi, bagi korang yang nak tahu lebih lanjut tentang projek ni, MESTI BACA SAMPAI HABIS ENTRI INI. Hehehe




Korang perasan tak, peranan buku dalam kehidupan sangat penting. Kebiasaannya, dari bukulah kita dapat ilmu. Al-quran sendiri dalam bentu buku kan? Dan wahyu pertama sendiri pada Nabi kita ialah BACALAH. Selain dari itu, sejak dari alam persekolahan lagi kita telah berdamping dan bersahabat dengan buku. Buku merupakan aset paling penting dalam dunia pembelajaran. Ia memberikan kita ilmu dalam pelbagai bidang. Walaupun zaman telah berubah kepada dunia moden dan teknologi, buku masih menjadi pilihan di sekolah mahupun Universiti. Buku sentiasa dekat dan terus menerus bersahabat dan memikat hati kita, dari kita kecil hinggalah dewasa.

Seriously cakap dulu masa kecik-kecik PapaG ni jenis tak suka sangat nak baca buku-buku yang typical. Maksudnya yang banyak sangat tulisan. Macam novel. Serious baca sehelai dua je. Macam tu jugak la kanak-kanak lain kan? Cuba kita bawa anak-anak kecil berlalu di hadapan kedai buku, adakah mereka akan berhenti untuk melihat dan menyelak buku-buku yang dipamerkan ataupun tak tertarik lansung dengan buku. Pastinya mereka akan tertarik hati dengan buku yang bukan hanya typical sahaja kan? Mereka lebih berminat dengan buku-buku yang berwarna warni atau mempunyai watak kartun yang comel. Buku sememangnya sangat dekat di hati kanak-kanak tapi untuk memupuk budaya membaca di kalangan kanak-kanak hingga dewasa memerlukan sokongan dari kedua ibubapa.

Atas kesedaran pentingnya budaya membaca di kalangan kanak-kanak dan juga memberikan ilmu bermanfaat yang menarik untuk kanak-kanak, Karangkraf telah menganjurkan #projek100buku bagi menyediakan bahan bacaan berkualiti dengan harga yang mampu dimiliki oleh setiap keluarga.


ISTIMEWANYA BUKU #PROJEK100BUKU

  • Dihasilkan oleh penulis dan pelukis tempatan dengan bimbingan pelukis seni naif  dan penulis buku kanak-kanak berpengalaman, Yusof Gajah yang pernah memenangi pertandingan ilustrasi kanak-kanak di Pulau Nami,Korea dan kini berperanan sebagai juri dalam pertandingan tersebut.
  • Dengan bimbingan Yusof Gajah, buku buku ini di hasilkan mengikut format buku kanak-kanak di peringkat antarabangsa.
  • Berkonsepkan buku bergambar yang menitikberatkan gambar/ilustrasi, yang mana walaupun kanak-kanak tak mampu membaca tapi masih boleh memahami jalan cerita hanya dengan melihat gambar.
  • Sangat dekat dengan dunia kanak-kanak ,yang mana buku ini dihasilkan dari sudut pandangan seorang kanak-kanak dan menitikberatkan apa yang disukai dan gemari kanak-kanak.
  • Memberikan kanak-kanak ilmu tentang budaya hidup melayu ,dan kisah masyarakat di Malaysia yang kebanyakkan nya tidak diketahui oleh kanak-kanak disebabkan kurang pendedahan.
  • Buku bergambar ini bukan sekadar membantu kanak-kanak belajar membaca,tetapi juga berperanan menyelesaikan permasalahan yang di hadapi ibubapa dalam mendidik anak-anak dari segi kebersihan, kesihatan, pemakanan dan juga emosi.


    



MENGAPA BUKU #PROJEK100BUKU WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH


  • Mempunyai 100 judul buku yang menarik untuk dipilih
  • Mempunyai 5 kategori buku untuk memudahkan pemilihan.
  • Ilustrasi yang comel dan berwarna warni.
  • Harga mampu milik, hanya RM3 sebuah.
  • Saiz buku yang kecil dan ringan sesuai dengan kanak-kanak.
  • Cerita pendek sebanyak 16 mukasurat yang padat dengan ilmu pengetahuan dan nilai murni.
  • Didatangkan dengan kotak menarik untuk simpanan koleksi 100 judul buku sekiranya anda membeli 100 tajuk.




           
Untuk  dapatkan buku-buku #projek100buku secara online boleh dapatkan dengan melawati blog salah seorang pelukis ilustrasi #projek100buku ini di www.housewifearts.blogspot.my .Untuk maklumat lanjut tentang buku #projek100buku boleh juga ikuti laman sosial pelukis ini di FACEBOOK

dan INSTAGRAM . Buku-buku #projek100buku ini boleh juga didapati di kedai-kedai buku milik Karangkraf.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tips travelling ke luar negara


Assalamualaikum

6 Dokumen Penting Yang Harus Ada Ketika Pemeriksaan Imigresen Di Negara Orang | Kadang korang rasa pening nak bawa barang apa masa nak travel kan? Untuk kali ini PapaG nak bagi tips macam mana kita nak mudah untuk lepas dari pemeriksaan imigresen di negara orang. Imigresen di German ni sangat detail ye. Ketaq kaki nak kena periksa. Dengan muka ketatnya, tanpa senyum, soalan yang di beri tu kasar tanpa lemah lembut. Banyak jugak soalan yang di tanya semasa PapaG nak lepaskan diri dari pemeriksaan imigresen. Jadi, untuk tidak membuatkan anda tidak lama kena periksa, sediakan dan susunlah dokumen-dokumen perjalanan korang tu elok-elok semoga mudah untuk di capai.

Tip-travelling-dokument-penting-perjalan

Antara dokumen yang penting semasa korang di kaunter pemeriksaan imigresen seperti di bawah ni:
  • Passport. (Paling penting. Benda pertama pegawai imigresen tu akan tanya)
  • Document booking hotel.Tak kira secara online ke ataupun ada agent yang tolong booking kan. Korang kena bawak jugak dokumen ni sebagai supporting dokumen.
  • Surat jemputan. Surat jemputan ni kalau korang ada jemputan-jemputan rasmi ke negara tu korang boleh bawak. Macam PapaG aritu pegawai imigresen tu minta surat jemputan dari BASF Germany untuk training selama sebulan. Nasib baik PapaG ada print masa nak datang aritu. Selamat. Alhamdulillah
  • Jadual perjalanan. Kalau korang bercuti, mesti agent travel akan bagi korang satu jadual perjalanan atau aktiviti. So, untuk memudahkan korang, print dan masukkan siap-siap dalam satu fail dokumen ini. Mana tau masa kat kaunter pemeriksaan imigresen tu nanti korang boleh tunjuk sebagai dokumen tambahan kan.
  • Surat booking kapal terbang. Masa nak travel for sure tiket flight dah booking untuk pegi dan balik kan? So, print dokument ni. Dan simpan siap-siap dalam satu fail. Insyallah dokument booking flight ni nanti boleh membantu korang untuk lepas dari pemeriksaan imigresen.
  • Duit yang di tukar. Kadang pegawai imigresen nak tengok duit yang kita tukar. PapaG sure korang yang nak pergi berjalan mesti dah tukar duit siap-siap kan? Jadi, simpan la duit tu elok-elok dalam poket atau dompet. Kalau pegawai imigresen tu nak tengok, boleh la tunjukkan.
PapaG rasa ini je la antara dokumen-dokumen penting yang korang boleh sediakan bagi memudahkan korang lepas dari pemeriksaan imigresen nanti. Kalau ada terkurang minta tolong tambah dan betulkan ye. Semoga percutian korang membawa seribu makna dan dipermudahkan. SELAMAT BERCUTI.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Pengalaman di muzium Speyer, German


Assalamualaikum

Fakta Menarik Tentang Muzium Speyer, Germany | Speyer merupakan satu daerah di German harus anda lawati. Daerah ini merupakan satu daerah lama yang mempunyai nilai sejarah tersendiri yang msih lagi terjaga sehingga ke hari ini. Korang masih ingat lagi entri tentang gereja Kathedral Speyer yang PapaG kongsikan sebelum ni? Kalau belum baca mohon KLIK DI SINI dan komen tau. Hehehe. Selain terkenal dengan gereja, di Speyer juga terkenal dengan dengan sebuah muzium kejuruteraan ataupun teknikal. Muzium ini menghimpunkan teknologi-teknologi kejuruteraan dunia serta sejarah perkembangan teknologi dari awal pembangunan sehinggalah sekarang.

musem-speyer-germany


Buat pengamal kejuruteraan, pada PapaG ini adalah tempat yang harus anda lawati jika berkunjung ke German. Bukan sekadar melihat-lihat, mungkin ada sesuatu ilmu yang anda dapat jika berkunjung ke muzium ini. Untuk memasuki muzium ini, anda perlu membayar sebanyak 17 Euro tau. Kalau convert duit Malaysia dalam RM 70 ringgit. So, kalau mampu tu masuk la. Kami tak masuk cuma bermain di sekitar luar kawasan muzium sahaja. Ada macam-macam juga permainan yang ada di sini. Jadi budak kecik kejap. Hehehe



musem-speyer-germany

musem-speyer-germany

musem-speyer-germany

Walaupun tak masuk, tapi ade je yang menarik di luar muzium ni kan. Kalau sesapa datang German jangan lupa jadikan muzium Speyer sebagai satu tempat yang korang perlu singgah dalam list korang tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Pengalaman di Heidelberg, Germany


Assalamualaikum

Menarik di Istana Lama Heidelberg, Germany | Melihat gambarnya di dalam internet sahaja dah membuatkan PapaG terpukau. Inikan pula bila menjejakkan kaki di istana lama Heidelberg ni. Istana yang menjadi sebut-sebutan ramai di Eropah adalah diantara 9 istana tercantik di German. Sudah pasti ia menjadi tarikan pelancong tidak kira dari dalam mahupun luar negara. Ternyata kerajaan di sini amat menjaga dan memelihara istana-istana lama sehinggakan ia masih tersergam indah hingga ke hari ini.

heidelberg-castle-palace
Sumber google

Alhamdulillah Papag berpeluang untuk melihat dengan mata sendiri serta merasai suasana persekitaran istana Heidelberg. Secara ringkasnya, istana ini telah di bina sejak awal abad ke-13 lagi. Sehingga tahun 1764, istana ini telah mengalami beberapa kerosakan dan kemusnahan samaada berpunca daripada peperangan ataupun bencana alam. Pembinaan semula istana ini dari satu zaman ke satu zaman pemerintahan yang lain membawa kepada kepelbagaian gaya seni bina yang menambahkan lagi keindahan istana.

heidelberg-castle-palace

Untuk memasuki kawasan istana ini, anda perlu membeli tiket yang berharga 7 euro. Oleh kerana istana ini terleatak di atas bukit dan agak tinggi, anda perlu menaiki kereta api khas yang akan membawa kita ke istana. Sekiranya anda memerlukan pemandu pelancongan yang akan membawa anda pusing-pusing sekitar kawasan dan ruangan istana, anda perlu membayar lagi 5 euro. Ok la sambil jalan-jalan boleh dengar cerita dari pemandu pelancongan. Bahasa inggeris tau. Jadi boleh la faham sikit.

heidelberg-castle-palace

heidelberg-castle-palace

heidelberg-castle-palace

Masa PapaG melawat istana lama Heidelberg ni, hujan renyai-renyai. Start dari kami sampai dalam pukul 11 sampai la kami nak balik dalam pukul 2.30 petang masih hujan lagi. Bila hujan, keadaan sekitar di sekitar bandar Heidelberg agak sunyi. Jika tidak banyak la kedai-kedai tepi jalan yang akan jual cendramata. Key cahin ke, magnet fridge ke dan macam-macam lagi. Dan bila hujan, lanskap nak ambil gambar di istana lama ni pun agak tidak menarik. Rasa nak repeat la datang sini kalau ad masa nanti. Insyallah. Hehehe.

Ok la sampai di sini sahaja. Jumpa next entri dalam siri pengalaman PapaG di bumi German ni yer. Babai.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Pengalaman di bumi Eropah


Assalamualaikum

Perkara pertama yang akan korang lakukan bila salji turun | Masa PapaG tulis entri ni waktu di Malaysia dah tengah malam. Kat German ni baru pukul 5.30 petang. PapaG baru je balik dari kerja. Tapi kejap lagi dah nak maghrib. Kat sini maghrib cepat. Tapi subuh sama macam kat Malaysia dalam pukul 6 pagi waktu German. Kiranya siang di sini pendek. Yela musim-musim macam ni memang siang dia pendek dan malam dia panjang. 

Pagi tadi masa PapaG nak pergi kerja tak di sangka-sangka bumi Ludwigshafen di turuni gerimis sajli. Agak lama juga la. Dari pukul 7 pagi sampai la pukul 12 tengahari. Seriously ini adalah pengalam pertama PapaG tengok depan mata macam mana salji tu turun dari langit. Sejuk memang la sejuk. Macam nak beku yer. Ni baru gerimis. Kalau salji yang lebat entah tak tahu la apa akan jadi. Kejung kebekuan di tengah-tengah landasan keretapi kot. Hehehe





Bila salji turun apa lagi perkara pertama yang mesti dilakukan ialah amek gambar la. Buat kenang-kenangan gitu. At least ad bukti kita pernah rasa apa itu salji dengan mata kepala kita sendiri. Kat Malaysia susah kot. Haaa masa yang ada amek la gambar. Dah macam bebudak kecik jer. Lebih-lebih lagi geng-geng OTM yang sekali training kat German dengan PapaG. Seronok betul diorang menikmati suasana salji di kawasan rumah diorang. 

Walauapapun inilah pengalaman paling tak boleh PapaG lupakan bila dapat pegang salji dengan tangan sendiri. Ala macam air batu kisar jer. Cuma di jatuh dari langit jer. Dan lagi halus dari air batu kisar tu. Tapi kalau di bagi pilihan, Papag lebih rela khaltulistiwa. Tak sanggup la nak membeku di tengah-tengah jalan tu. Alhamdulillah Malaysia masih AMAN. Tetibe. Hahaha

p/s : Thank geng OTP BASF Petronas Chemical sebab aku pinjam gambar-gambar korang.

With Love
Papalamz

-sekian-

Jalan-jalan travel di German


Assalamualaikum

Berhujung minggu di sekitar kawasan Katedral Speyer German | Kathedral Speyer adalah antara kawasan yang agak popular di German. Di kawasan ini terletaknya satu gerja yang mempunyai pengaruh yang cukup besar kepada perkembangan arkitekstur Romawi semenjak abad ke-11 dan ke-12 serta ke-18 sehinggalah kini. Pada waktu ini, gereja ini masih lagi berfungsi tau. Memang sangat lama. Kalau kita tengok pada binaannya batu-batu yang digunakan merupakan batuan-batuan lama yang mempunyai nilai estetika dan sejarah yang tersendiri. Jadi memang tidak hairanlah Kathedral Speyer menjadi salah satu gereja yang mempunyai pengaruhnya yang tersendiri terhadap perkembangan komuniti Yahudi di German.

Ok la, itu sedikit sejarah. The main story is kitorang ronda-ronda sekitar kawasan gereja ini. Kebetulan hari Ahad adalah hari ibadah diorang kat sini, jadi masa PapaG ke sini sangat ramai orang. Di tambah pula cuaca cerah dan tak hujan. Memang ianya waktu yang elok untuk menghabiskan masa bersama keluarga di sekitar kawasan gereja ini.

gereja-speyer

Gambar ini adalah sebahagian daripada pandangan sisi gereja Kathedral Spreyer. Nampak sangat besar kan? PapaG ada masuk juga dalam gereja ini. Suhu di dalam sangat sejuk. Yela keadaan luar yang sejuk dan dinding gereja yang di perbuat dari batu ini menambahkan lagi suasana sejuk di dalam gereja. Kalau korang pegang dinding tu macam nak beku. Tak pasti la pulak diorang pasang heater ataupun tidak.

gereja-speyer

Gambar di atas ni pula adalah pandangan dari luar bahagian utama gereja. Kalau masjid kita panggil kawasan yang adanya mimbar tu la. Korang nampak tak batu-batu binaan yang lama dan ala-ala old school tu? Ni la antara keunikan struktur binaan yang ada di gereja Kathedral Speyer ni. Kat German ni gereja memang la besar-besar dan canggih-canggih kan? Negara diorang. What you expect? Hehehe

gereja-speyer

Haaaa ni adalah the best thing yang korang boleh cuba bila jalan-jalan di kawasan gereja Kathedral Speyer ni. Makan ais krim. Walaupun suhu yang sejuk, itu tidak menghalang kitorang semua untuk mencuba ais krim kat sini. Dengan harga 1 Euro sahaja korang dapat satu ais krim samaada nak dalam kun ataupun dalam mangkuk. Pilihan di tangan anda. Nampak tak keriangan kami bagaikan bebudak kecil di situ? Rasanya la kan. Orang-orang yang lalu kat situ mesti cakap budak dari kampunga mana la kitorang ni kan? Hehehe

For me it is ok la kalau sesiapa yang ada family or anak-anak kecil yang nak hang out lepak-lepak melihat keindahan struktur bangunan lama dan juga alam fauna kat kawasan ini. PapaG rasa kalau musim bunga mesti tempat ni lebih cantik. Sebab sekarang ni musim winter, semua pokok tak berdaun. Jadi tiada la warna-warni keindahan alam gitu. Selain gereja, berdekatan kawasan ini ada satu muzium kejuruteraan yang sangat popular di sini. Pasal muzium ni nanti PapaG cerita dalam entri yang lain yer. Ok la, rasanya cukup sampai di sini. Kita jumpa dalam entri yang lain pula. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Pengalaman di German


Asslamualaikum

2 Perkara membuatkan anda TERUJA bila travel di bumi Eropah | Apa khabar semua? Masa PapaG menulis entri ni, waktu di Malaysia dah tengahari. Waktu di German pukul 7 pagi. PapaG baru je bangun dari tidur. Selamat bercuti buat pembaca semua. Hari ni PapaG takde plan lagi nak ke mana. Sementara memenuhi masa yang ada ni, PapaG menulis khas untuk pembaca semua. Suka tak? Suka tak? Suka tak? Hahahaha

Ok la, bila di tempat orang ni kadang kala ada beberapa perkara yang boleh membuatkan kita teruja atau orang putih cakap excited. Korang nak tahu apa yang membuatkan PapaG teruja bila berada di bumi Eropah ni? 

Berjumpa rakan satu negara

Di bumi Eropah korang akan rasa begitu teruja bila korang berjumpa dengan rakan-rakan yang sama negara. Of course la Malaysia kan? Dia punya gembira tu Allah sahaja yang tahu. Gembira dan bersyukur bila boleh bercakap dalam bahasa sendiri sesama kita. Baru-baru ni PapaG terjumpa rakan-rakan dari Malaysia di sini. Mereka ni sebenarnya dari satu tempat kerja yang sama dengan PapaG. Cuma semasa di Kuantan kami tak la selalu berjumpa. Ye la lain department kan. Tapi, bila jumpa kat sini kami macam dah lama jumpa. Borak-borak tu macam dah lama kenal. Padahal kat Malaysia tak kenal pon. Ternyata berada di negara orang membuatkan hubungan kita antara rakan senegara bertambah erat. (Certain case tak jugak. Heheh)

germany-trip

Haaa ni la mereka yang PapaG maksudkan. Sekarang ni pulak join group wassap diorang. Seronok je gurau-gurau dalam group. Memasing dok sebok tunjuk skill nak masak siap dengan food presentation lagi. Tu nanti PapaG ceritakan dalam entri yang lain pulak la yer. Rilek laaaa. Pelan-pelan kayuh. Hehehehe. 

Berjumpa rakan seagama berlainan bangsa

Perkara lain yang membuatkan PapaG teruja bila berada di bumi Eropah ni ialah bila berjumpa rakan-rakan seagama yang berlainan bangsa. Alhamdulillah kat German ni mudah jugak untuk kita mencari masjid. Kiranya di dalam setiap bandar ad satu atau dua masjid. Cuma kita kena pandai cari je la. Tu la pentingnya kawan-kawan dari negara yang sama. PapaG kalau tak jumpa diorang, memang tak tahu kat mana masjid sekitar bandar Ludwigshafen ni. Sekali lagi terima kasih korang. 

Bila jumpa rakan seagama ni sangat menerujakan dan seronok bila dapat memberi salam kat diorang. Seriously kat Malaysia jarang kita bagi salam. Tapi sebenarnya kan kalau lama kita memberi salam kat orang rasa rindu sangat. Selain tu bila mendengar laungan azan dan bacaan al-quran di dalam masjid di sini hati sangat sebak. Tak macam Malaysia, kita selalu berpeluang mendengar laungan azan dan bacaan al-quran kan. Tapi kat sini sangat jarang. Dan azan diorang kat sini tak boleh terdengar di luar kawasan masjid. Jadi, bersyukurlah di Malaysia. Insaf kejap. (-_-)

masjid-di-german

Ni gambar PapaG di hadapan masjid di bandar Manhein. Don't expect masjid-masjid kat German ni besar macam masjid-masjid kat Malaysia yer. Masjid ni macam satu bilik lot hujung bangunan je. Tak la besar sangat. Tapi cukup la untuk melakukan ibadah dengan selesa. Alhamdullah. Masjid ni terletak di kawasan penduduk turkey di Manhein. Dalam entri lain insyallah PapaG kongskan cerita tentang masjid ini. Tunggguuuuu......

With Love
Papaglamz

-sekian-

Menarik di German


Assalamuaalaikum

Budaya menarik di German yang jarang orang Malaysia buat | Hari ni masuk hari ke 6 PapaG berada di bumi Eropah, German. Alhamdulilah lagi 3 minggu akan balik semula ke Malaysia. Tak sabar juga nak tunggu ni. Selama lebih kurang seminggu di sini macam-macam perkara juga yang berlaku. Ada yang best dan ada juga yang tak best. Yang tak bestnya tu ialah bila tak faham bahasa diorang. Orang-orang German sangat mengibundakan bahasa diorang. Memang langsung tak bercakap bahasa inggeris pun. Bos-bos di kilang tempat PapaG berkerja pon mereka semua gunakan 'broken english' dan bahasa isyarat dengan PapaG kalau hendak berkomunikasi. Berbeza sangat di Malaysia. Level-level bos je mesti english fluent dan power. Hehehe

good-manner

Selain bahasa yang berbeza, ada satu perkara yang PapaG suka kat sini. Mereka sangat peramah. Tak kira di mana sahaja mereka akan bertegur sapa. Sama ada berkata Hallo ataupun Gutten Morgen (Selamat Pagi) Tak kira di dalam train, jumpa di tengah jalan, naik tangga, dalam pejabat, dalam pantri dan di mana-mana sahaja la. Budaya yang sangat baik untuk diikuti kan? Dalam islam sendiri disuruh untuk kita meluaskan salam. Mereka ni bukan beragama islam tapi mereka macam mempraktikan akhlak islam jer. Insaf betul PapaG kat sini. Mungkin kat Malaysia kita jarang membudayakan perkara ini. Tu yang tak biasa dan kekok kan.

Kalau korang nak bershopping di supermarket atau di mana-mana sahaja. Diorang tak sediakan plastik tau. Memang semua yang datang berbelanja terutamanya barang dapur akan bawa bekas sendiri atau plastik bag sendiri. Kalau tak bawa plastik bag sendiri kena beli la. Kat Malaysia pun ade jugak tapi cuma hari sabtu ahad je kan? Tu pun tak semua supermarket yang buat. Sangat menjaga keharmonian alam sekitar ye di sini. Tu baru hal plastik bag kat kedai. Kalau kat rumah pulak ada sistem sendiri untuk korang buang sampah. Kita sendiri yang kena asingkan sampah kertas, palstik, botol dan biologikal sampah kat dalam rumah baru lah buang kedalam tong sampah yang akan di angkut oleh lori sampah. Kalau tak nanti kena saman. 

Sebenarnya ada lagi beberapa perkara menarik yang orang German buat tapi kita tak buat di Malaysia yang boeh kita ikut. Tapi nanti la PapaG ceritakan dalam entri yang lain yer. Harapnya rakan-rakan di tanah air sihat sejahtera. Doakan PapaG di sini semoga sihat yer. Jumpa lagi dalam lembaran yang lain. #SalamPerantauan (^_^)y

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dari KLIA ke Frankfurt, Germany


Assalamualaikum

Kaki Kekejangan 13 Jam Lebih Dalam Flight dari KLIA ke Frankfurt Germany | Alhamdulillah ada sikit kesempatan untuk PapaG menulis dalam entri yang baru ni. Ok la, rasanya masa PapaG update entri ni, waktu Malaysia tengah malam kot. Kat German ni baru pukul 4.30 PM. Anggaran jarak masa dalam 7 jam gitu la. Kalau korang nak tahu, PapaG dari KLIA pukul 11.30 malam dan sampai ke lapangan terbang Frankfrut Germany pukul 5.30 pagi. Memang nampak kejap je kan. Tapi korang kena ingat yang waktu di German ini adalah lebih lambat 7 jam dari waktu di Malaysia. Sebab tu penerbangan sebenar makan masa 13 jam lebih. 


Fuhhhh.... Jenuh 13 jam dalam kapal. Kaki kejung yer. Hehehe. Sampai je di sini waktu masih pagi dan suhu pada waktu ini dalam 5 darjah selsius. Kiranya musim sejuk la. Tapi tak de la bersalji. First time sampai je dah kena dengar taklimat, check in apartment, masuk ke dalam kilang tempat PapaG akan training, buat site visit kejap dan macam-macam lagi tanpa henti. Korang bayangkan turun-turun je flight terus buat semua tu. Kaki macam nak patah je. SERIOUSLY.. Tapi nak buat macam mana orang kat German ni sangat mementingkan masa. So, kat tempat orang ni kita kena la ikut diorang kan? Ikut yang baik je tau. Yang tak tu tak yah la nak ikut sangat.


Ok la, nanti PapaG story lagi tentang German ni dalam entri yang lain. Insyallah. Doakan PapaG sihat dan selamat di sini yer. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Pengalaman pertama di negara eropah


Assalamualaikum

Papaglamz terbang ke German | Berjumpa lagi semua. Ok la dalam entri kali ni PapaG nak bagitahu pada semua yang PapaG diberi peluang untuk terbang ke German atas urusan kerja. Semasa entri ni publish, PapaG sudah berada di dalam kapal terbang menuju ke sana. Perasaan amat teruja sekali sebab diberi peluang sebegini rupa oleh company tempat PapaG bekerja. PapaG harap peluang ini dapat PapaG gunakan sebaik mungkin untuk menimba pengalaman di tempat orang. Insyallah.

Germany

Untuk pengatahuan semua, PapaG bakal berada di German selama sebulan. Insyallah jika tiada aral melintang 13 March PapaG akan kembali ke Malaysia semula. Sebenarnya berat juga hati nak meniggalkan kampung halaman. Lebih-lebih lagi isteri dan anak tercinta. Kami memang tak pernah berjauhan dalam jangkamasa yang lama. Tapi nak buat macam mana kan? Demi tugasan PapaG redhakan juga. Orang kata bekorban gitu kan? Hehehe

PapaG tak dapat bayangkan lagi bagaiman suasana yang bakal PapaG hadapi di German nanti. Dengarnya cuaca di sana sekarang ni musim salji. Sejuk yang mencecah negative (-) darjah selsius. Sebab tu la sebelum PapaG terbang kesana, PapaG diberi taklimat untuk membawa pakain-pakian yang sesuai untuk musim sejuk ni. Dalam entri lain nanti PapaG kongsikan apakah barangann yang perlu atau tidak perlu korang bawa untuk travel di negara luar ketika musim sejuk. Insyallah.

travel-stuff

Ok la, sampai di sini sahaja coretan ringkas dari PapaG. Doakan semoga PapaG selamat dan dipermdahkan urusan di German nanti ye kawan-kawan. 

p/s : 13 jam lebih naik flight dari Malaysia macam meletihkan je kan? Ermmm tak pe la kita hadap je.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Kewajipan menutup aurat


Assalamualaikum

SOLAT TANPA TELEKUNG BOLEH KE | Solat merupakan satu perintah untuk umat islam yang wajib dikerjakan. Solat merupakan rukun islam yang pertama. Jika kita tidak bersolat maka tiak sempurnalah islam kita. Dalam solat sendiri adanya rukun-rukun yang wahib di patuhi antaranya ialah menutup aurat. Kalau kita perasan ramai orang islam yang bersolat khasnya perempuan mesti memakai telekung Tapi adakah telekung ni WAJIB di pakai ketika solat?

aurat-wanita

Kadang tu ramau yang salah tanggapan yang mengatakan memakai telekung itu merupakan salah satu syarat wajib sah solat. Yang sebenarnya pemakaian telekung bukanlah sesuatu yang wajib. Boleh je nak bersolat tanpa telekung, tapi pastikan pakaian anda ketika itu menutup aurat anda dengan sempurna. Kalau sempurna, boleh je bersolat tanpa mengunakan telekung. Mudah je kan? 

Pakaian Muslimah yang betul dan tepat dengan kehendak syariat Islam ialah:

1) Menutup semua bahagian tubuh melainkan muka dan tapak tangan.
2) Pakaian tersebut tidak mempunyai ciri-ciri perhiasan yang boleh menarik perhatian.


Semoga bermanfaat buat semua

With Love
Papaglamz

-sekian-

Konsert 5 Divo


Assalamualaikum

5 Divo Penyatuan 3 Negara Dalam Satu Konsert | First time membaca 5 Divo ni dah macam konsert eldivo pulak bunyinya. Tapi bukan ye. Ianya merupakan satu konsert yang bakal menggabungkan 5 artis yang terkenal dan mempunyai kekuatan tersendiri  dari 3 buah negara iaitu Malaysia, Singapura dan Indonesia. Pastinya peminat-peminat Hafiz, Hazama, Taufik Batisha, Afghan dan Judika tidak sabar menantikan konsert ini.

Konsert

Dafi yang merupakan orang penting dalam perlaksanaan penganjuran konsert ini meluahkan rasa teruja dan gembiranya akan satu impian yang dahulunya hanyalan angan-angan kini bakal menjadi kenyataan. Konsert yang bertujuan selain berhibur dengan barisan artis terbaik, konsert berkenaan juga adalah simbolik penyatuan tiga negara menerusi muzik. Dengar memang menarik je kan?

Bagi yang hendak tahu, Konsert 5 Divo akan diadakan pada 13 Februari 2016 di Stadium Malawati, Shah Alam jam 8.30 malam. Mesti ramai yang nak menonton ni kan? Dalam 5 artis yang ada, korang pilih yang mana? PapaG pilih Judika. Suka sangat dengan suara dia. Hehehe

With Love
Papaglamz

-sekian-

Bayi susah tidur


Assalamualaikum

Bila anak tak nak tidur ini yang berlaku | Pernah atau tidak suatu ketika anak korang yang dah tidur tiba-tiba terbangun dan tak boleh tidur semula? Bila hal ini terjadi, jenuh la hai kita ni sebagai mak bapak nak teman kan die sepanjang malam. Sapa yang pernah rasa kita geng. Macam anak PapaG sendiri kadang kala ada juga perangai macam ni. 



Baru-baru ini Imtiyaz terjaga dari tidur sambil merengek. Tak tahu la kenapa. Di buai tak nak. Bagi susu tak nak. Nenen pun tak nak. Last-last kami bawak keluar dari bilik duduk kat ruang tamu suruh dia main. Terus senyap. Dan yang bestnya Imtiyaz mintak buku dan pen nak menulis. Korang dapat bayangkan tak? Pepagi buta nak main dan menulis. Kita ni dah kengantukan yang amat. Nak tinggal main sensorang menangis. Mintak di teman gituuu. Tabahkan je la hati ni.

Rasanya cerita anak bangun tengah malam ni bukan PapaG je yang melalui. Setiap ibu bapa yang ada anak kecil pastinya pernah melalui. Malah lebih teruk lagi. Ya..!! Memang ini sebagai salah satu cabaran untuk kita membesarkan anak. Orang kata biar susah-susah dahulu asal senang-senang kemudian. For sure ramai yang tahu ANAK-ANAK NI KAN SAHAM AKHIRAT KITA. Jadi, pelaburan saham akhirat itu tidak semudah yang disangka. Bersabarlah. Insyallah di akhirat nanti kita dapat hasilnya. SELAMAT BERAMAL

With Love
Papaglamz

-sekian-

Senarai Pemenang


Assalamualaikum

Rasanya tibalah masa yang di tunggu-tungu ni kan? Apa lagi keputusan pemenang MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz la. Selama hampir sebulan jugak la GA yang PapaG buat ni, alhamdulillah akhirnya sampai juga tarikh penamat dia. Jadi dalam entri kali ini PapaG nak umumkan pemenang la. Tapi sebelum itu PapaG nak mengucapkan berbanyak banyak banyak banyak dan sangat sangat sangat pada semua blogger dan rakan-rakan yang join GA yang tak seberapa ni. Bilangan peserta yang join ialah seramai 141 orang. Terkejut tengok senarai perserta tau. Hehehe.

Ok la, untuk pemilihan pemenang kali ini, seperti biasa PapaG gunakan khidmat Random.org macam yang PapaG cakap dalam entri sebelum ini. Jadi bagi mereka yang tidak terpilih sebagai pemenang, PapaG mintak maaf sangat-sangat. Korang marah la Encik Random yer. Die yang pilih nombor pemenang. I is ikut jer. Hehehe. BTW, anggap je la itu sebagai rezeki kan? Tapi betul-betul terkejut melihat mereka yang join. Hurrmm, lepas ni boleh la buat lagi. Insyallah. Tapi make sure korang join lagi tau kalau PapaG buat segmen nanti.

Jadi... Dengan ini PapaG mengumumkan peserta-peserta bertuah sebagai pemenang MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz seperti berkut:

Tempat pertama

Pemilik blog : http://nurrahabdullah.blogspot.my/2016/01/maa-takaful-cash-giveaway-by-papaglamz.html

Hadiah - RM 50.00 + Diari Khas dari MAA insurance


Tempat kedua


Pemilik blog : http://www.yanieyusuf.com/2016/01/maa-takaful-cash-giveaway-by-papaglamz.html

Hadiah - RM 30.00 + Diari Khas dari MAA insurance

Tempat ketiga


Pemilik blog : http://shapurplegirl.blogspot.my/2016/01/maa-takaful-cash-giveaway-by-papaglamz.html

Hadiah - RM 20.00 + Diari Khas dari MAA insurance

Saguhati pertama


Pemilik blog : http://www.syuhadasalleh.my/2016/01/maa-takaful-cash-giveaway-by-papaglamz.html

Hadiah - Diari Khas dari MAA insurance

Saguhati kedua


Pemilik blog : http://fitri1986.blogspot.my/2016/01/maa-takaful-cash-giveaway-by-papaglamz.html

Hadiah - Diari Khas dari MAA insurance

Saguhati ketiga


Pemilik blog : http://topseofriendly.blogspot.my/2016/01/maa-takaful-cash-giveaway-by-papaglamz.html

Hadiah - Diari Khas dari MAA insurance

Untuk menyemak kedudukan anda di dalam senarai peserta sila KLIK DI SINI

Begitulah senarai pemenang untuk giveaway yang PapaG anjurkan. Tahniah buat semua perserta. Yang tidak berjaya tu tunggu next segmen di Papaglamz.com yer. Lebih gempak dan mantap katanyaa. Insyallah.

Nota buat pemenang

Pemenang tempat 1 - 3 
- Sila wassap detail seperti di bawah ke talian 0196141393
>> Nama penuh
>> Alamat
>> Nombor akaun bank dan nama bank
>> URL entri giveaway

Pemenang saguhati
- Sila wassap detail seperti di bawah ke talian 0196141393
>> Nama penuh
>> Alamat


>> URL entri giveaway

With Love
Papaglamz

-sekian-