Segmen #FamilyBlogger

Assalamualaikum

Segmen #FamilyBlogger | Calling for all bloggers. Siapa bloggers kita satu family kan? Jom join Segmen #FamilyBlogger dari hiphiphorray ni. Mudah dan senang je nak join. Klil baner di bawah ni. 



With Love
Papaglamz

-sekian-

MELAKA | Dr.N Yusmizee Merawat Tulang Belakang Secara Naturopatic

Yusmizee Naturopatic Centre, Melaka


Assalamualaikum

Dr.N Yusmizee Merawat Tulang Belakang Secara Naturopatic | Jarang sekali kita mendengar tentang perubatan alternatif secara Naturopatic. Secara ringkasnya Naturopatic membawa maksud perawatan sesuatu penyakit atau masalah kesihatan secara semulajadi yang menekankan konsep kepada penyembuhan sesuatu penyakit oleh tubuh badan sendiri tanpa menggunakan apa-apa ubatan yang bersifat kimia. Di Malaysia sahaja, sudah terdapat 300 naturopath berdaftar di bawah Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia. Dan diantara 300 naturopath yang berdaftar itu, Yusmizee  Naturopatic Centre, Melaka adalah antara yang berdaftar di bawah persatuan ini. 


Antara kaedah popular di dalam perawatan secara naturopatic ini ialah pengamalan makanan herba, tumbuh-tumbhan, homeopati, urutan dan berbagai lagi. Pengamal perubatan semulajadi seperti ini mempunyai banyak ubatan dan cadangan untuk menyokong persekitaran yang sihat supaya tubuh boleh memulihkan diri sendiri. Mereka melihat setiap orang adalah unik melalui gaya hidupnya, diet, program senaman, keadaan mental dan emosi dan juga sejarah peribadi apabila membuat cadangan rawatan tertentu.

Di Pusat Rawatan Yusmizee, terdapat berbagai kaedah rawatan yang di tawarkan antaranya ialah Terapi Hipnosis Minda, Rawatan Resdung, Akupuntur Sinergy, Urutan Tradisional serta Terapi Pembetulan Tulang Pinggul dan Tulang Belakang. Menarik bukan? PapaG percaya, boleh di katakan majoriti rakyat di negara kita sering mengalami kesakitan sendi pada bahagian pinggang dan tulang belakang. PapaG sendiri ada masanya pinggang dan tulang belakang PapaG akan berasa lenguh-lenguh dan tidak selesa. Jadi, adalah elok jika sekali sekala manjakan diri kita dengan berurut secara tradisional bagi membantu memulihkan atau membetulkan semula tulang pinggang dan tulan belakang kita. 

Yusmizee Naturopathic Centre, beroperasi di Bangunan MARA Alor Gajah Melaka

Kalau sesiapa ada rasa sakit pinggang, masalah sakit pinggang berpanjangan boleh lah ke sini tetapi sebelum itu mesti buat temujanji dahulu kerana selalunya terdapat pesakit datang terus ke klinik perlu menunggu lama untuk menerima rawatan. 

Di Klinik Yusmezee Naturopathic Centre, sakit pinggang boleh dirawat. Kaedah rawatan tidak melibatkan pembedahan . Di Kliniknya, Dr.N Yusmizee menggunakan teknik-teknik pembetulan tulang pinggang yang bermasalah dengan kaedah rawatan naturopatic.


DrN Yusmizee Bin Yusoff 
Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia (MANIS)
Pusat Pengajian Sains Perubatan (USM Kubang Kerian).
Tel : 012-3556736 Alamat : Lot 2.33, Tingkat Satu Bangunan Mara Alor Gajah, 78000 Alor Gajah. Melaka

With Love
Papaglamz

-sekian-

RESEPI AYAM GRILL BERSOS CENDAWAN

Ayam Bakar / Chicken grilled


Assalamualaikum

RESEPI AYAM GRILL BERSOS CENDAWAN MABELES | Ok tetiba tak boleh tido. Aktivti biasa malam-malam ni ialah browse-browse facebook tengok resepi. Mana jumpa resepi yang menarik PapaG parking dulu kar blog. Mana tahu satu hari nanti PapaG nak try boleh cari kat blog Papaglamz.com je kan? Hehehe. Resepi tengah malam ni PapaG ambil dari Kak Durah (FB) iaitu resepi Ayam Grill Bersos Cendawan. Cara nak buat juga agak mudah.

chicken-grilled

Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.

Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.

Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best

Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus

RESEPI MUSHROOM SOS

Bahan-Bahan
Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak

Cara-Caranya:-
Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
Masukkan sos carbonara.Tambah air.
Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
Sesuaikan rasa.Tutup api

SELAMAT MENCUBA

With Love
Papaglamz

-sekian-

Terus Ceria Bersama Photographer Nizar Faez

Photographer Rasmi 1stEFGathering


Assalamualaikum

Terus Ceria Bersama Photographer Nizar Faez | Merakam moment-moment terindah dalam hidup adalah satu perkara yang amat besar ertinya. Lebih-lebih lagi moment yang dirakam itu adalah moment yang begitu bersejarah dalam hidup kita. PapaG percaya kini banyak cara-cara mudah untuk kita merakam moment-moment terindah dalam hidup kita. Tapi, percayalah merakam moment terindah lagi bersejarah adalah lebih menarik dan bermakna jika ia dirakam oleh seorang profesinal.

Terbaru, detik sejarah bagi ahli blogger Exchange Feed Group telah tercatat. Ya..!!! Gathering pertama EFG merupakan satu detik bersejarah yang pasti kami tidak lupakan. Jadi, bagi merakamkan moment-moment bersejarah ini, Nizar Faez sangat berbaik hati untuk menjadi photographer rasmi event kami pada hari tu. Satu je yang paling menarik dengan si Nizar ni selain memang terror dan profesional dalam merakam gambar detik-detik moment kami ialah, beliau sangat ceria dan sporting. Rasa dah macam dia pun sebahagian dari blogger EFG jer. Trade mark yang tak boleh dilupa ialah CERIAAAAA..!!! For those yang attend gathering ni mesti faham kan? Hehehehe 


Memang sangat sesuai dengan tagline prinsip Abang nizar ni, Moment To Be Remembered, beliau sangat komited dalam menghasilkan shoot-shoot terbaik di gathering kami tempoh hari. Kalau korang sudi singgah di laman website www.nizarfaezstudio.com korang akan nampak dengan sendirinya betapa serious dan komitednya beliau untuk menjadi seorang photographer yang berjaya. Berikut antara hasil kerja yang cantik yang dihasilkan oleh si Nizar ni.




Berikut antara koleksi gambar wedding dan pre-wedding yang PapaG curi dari wesite nizar studio. Kalau nak melihat lebih banyak lagi boleh terus ke laman webnya sendiri.




Oh..!!! Sebelum terlupa, untuk tahun 2016 ini Nizar Faez studio menyediakan pakej perkahwinan menarik dengan had masa selama 8jam bersama outdoor photo session secara percuma! Menarik kan? Dan yang paling best kalau kita mahu photograher ketika percutian ke luar negara pun Nizar Faez ada sediakan. Seronok lah kita berjalan tanpa perlu risau tentang gambar kan. Gambar pun mesti cantik punya! 

Kalau korang nak melihat artwork NizarFaezStudio dengan lebih lanjut boleh la contact detail seperti di bawah ni.

Facebook : Nizar Faez Studio
Instagram : @nizarfaez
Telefon : 017-6970864

With Love
Papaglamz

-sekian-

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY


[by Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd]

Bersempena Musim Mencandat Sotong 2016 dan Tahun Melawat Kelantan 2016 , Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (Peneraju Pakej Kelantan Tours) ADA menganjurkan Give away melalui Blog www.nazlee.com . Tujuan adalah untuk memperkenalkan kepada umum berkenaan pakej-pakej pelancongan yang disediakan oleh Xceltravel seperti di laman web rasmi mereka   xcelltravel.com 

Salah satu daripada pakej-pakej yang ingin diperkenalkan adalah PAKEJ MENCANDAT SOTONG 2016 (KELANTAN) . Jika korang yang berminat 'candat' boleh lah turun mencandat sotong, jika tak dapat turun mencandat tahun ini, kita semua berpeluang menyarung t-shirt mencandat sotong khas daripada penaja (gambar di bawah). Peluang mudah menang dengan cara menyertai MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY ; bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016



Terdapat 10 helai t-shirt tersebut untuk dimenangi (10 pemenang) dengan mengikut syarat-syarat  mudah seperti berikut :

1) FOLLOW PAGE FACEBOOK Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.facebook.com/xcelltravel/)

2) FOLLOW INSTAGRAM Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.instagram.com/xcelltravelofficial/)

3) Buat 1 Entri blog

4) Penyertaan terbuka untuk Blogger Malaysia .

5) Tempoh GA bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016

Ok, selamat bergiveaway !

With love
Papaglamz

-sekian-


Jatuh Cinta Dengan Quran Al-Mumayyaz dari The Voilet Sofia

1stEFGathering, Bacaan Yaasin dan Doa Selamat


Assalamualaikum

Jatuh Cinta Dengan Quran Al-Mumayyaz dari the Voilet Sofia | Melihatnya dari luar sahaja sudah menangkap mata untuk terus memandang dan terus membukanya. Kuasa al-quran kan? Kitab suci bagi umat islam yang menjadi panduan utama yang merangkumi segala segi sama ada soal kehidupan bermasyarakat, keluarga dan keseluruhan hidup manusia. Al-quran Al-mumayyaz boleh PapaG katakan antara al-quran yang terbaik yang PapaG pernah lihat dan baca. Pengisian di dalamnya yang bukan hanya sekadar quran tafsir semata-mata, malah ianya di selitkan juga beberapa ilmu-ilmu hadis dan tajwid yang memudahkan kita untuk memahami sesuatu ayat itu. 



Selain itu, bacaan arab dalam tulisan rumi bagi PapaG adalah salah satu tarikan yang paling best yang terdapat pada al-quran al-mumayyaz. Mudah la bagi mereka yang baru hendak berjinak-jinak belajar membaca al-quran. AL-QURAN AL-MUMAYYAZ adalah mushaf Quran yang memiliki ciri-ciri kelebihan seperti berikut:

  • Khat Utsman Thaha
  • Tajwid Warna
  • Transliterasi Per Kata
  • Terjemah Per Kata
  • Terjemah Per Ayat
  • Tesaurus
  • Asbabun Nuzul
  • Etika Membaca Al-Quran
  • Indeks Doa dalam Al-Quran
  • Indeks Alfabet
  • Sejarah Pengumpulan Al-Quran
  • Panduan Hukum Tajwid.

Sebenarnya, The Voilet Sofia telah bermurah hati menghadiahkan kami seorang satu al-quran al-mumayyaz ni semasa 1stEFGathering. Hanya tuhan sahaja yang tahu perasaan dan betapa bertuahnya kami dapat mengenggam senaskah al-quran yang best ni. Insyallah akan kami gunakan sebaik mungkin dalam mengamalkan pembacaan al-quran setiap hari. Tq Sofia....!!!!!

Sekiranya anda berminat untuk memiliki Al-Quran Al-Mumayyaz ini juga? Cepat WhatsApp The Voilet Sofia untuk order!

Facebook : The Voilet Sofia
Instagram : The Voilet Sofia
Telefon : 019-999 9597

With Love
Papaglamz

-sekian-

Resepi Chicken Cheese Ball

Koleksi resepi ayam dan bebola ayam


Assalamualaikum

Resepi Chicken Cheese Ball | Ok tadi PapaG scroll timeline FB terjumpa satu resepi dari Tips penurunan berat badan berkesan. So untuk tidak resepi tu hlang, PapaG paskng dulu la kat blog PapaG ni yer. Ingat ni bukan resepi PapaG. Resepi orang. Mana tahu nak buat nanti PapaG boleh refer kat sini kan. Nak buat bebola ayam ni macam mudah je. Jom PapaG kongsikan.

bebola-ayam

Bahan-Bahan

500g Ayam/Daging Kisar
200g Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
300g Breadscrumb (Serbuk Roti)
400g Tepung Ubi
3 Biji Kentang
1 Biji Telur (Putih Sahaja)
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam

Cara Membuat

1. Kupas kentang dan rebuskan kentang dengan sedikit garam sehingga empuk. Toskan dan lenyek sehingga hancur.
2. Campur kentang lenyek tersebut bersama-sama Ayam/Daging kisar.
3. Campurkan tepung ubi secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan tepung sikit-sikit sehinggalah adunan boleh dibentuk.
4. Bentukkan adunan tadi menjadi bebola doh sebesar bola ping pong.
5. Leperkan bebola untuk disumbatkan cheese (Lagi banyak cheese lagi sedap). Tutup dan bentukkan kembali kepada bulat.
6. Pecahkan telur (Putih Sahaja) dan pukul sehingga kembang. Sediakan sepinggan breadscrumb (Serbuk Roti).
7. Celup bebola tadi didalam telur. Golek-golekkan sehingga sekata.
8. Golek-golekkan bebola atas breadscrumb pula. Golek sehingga serbuk roti tu kena pada semua tempat.
9. Goreng homemade Chicken Cheezy Balls anda dengan suhu api dapur yang sederhana untuk mengelakkan hangus hitam.
10. Siap untuk Dihidangkan.

Jangan lupa untuk mencuba tau. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Lelaki ini buat 4 perkara berikut bila isteri dia marah

Cerita kisah rumah tangga


Assalamualaikum

Lelaki ini buat 4 perkara berikut bila isteri dia marah | Alam rumah tangga sudah pasti ada pasang surutnya. Kejap rasa cinta. Kejap rasa marah. Merajuk dalam rumah tangga ni juga adalah perkara biasa yang berlaku dalam rumah tangga. Tipu la kalau dalam rumah tangga langsung korang tak pernah bergaduh ataupun saling menarik muka. Mesti pernah. Yang pentingnya bagaiman kita nak handle rasa amarah serta rajuk-rajuk kita tu. 

Isteri-sedang-marah

Tak keterlaluan juga jika PapaG katakan bahawa isteri ni lebih banyak marah dan rajuknya berbanding lelaki. Yela, sifat wanita itu sendiri yang sensitif dan mudah tersinggung membuatkan mereka mudah terasa. PapaG sendiri kadang kala pernah membuat Ibu Dhia korang  merajuk jugak. Kadang dalam penulisan PapaG sendiri dan juga segala posting-posting status di media sosial, boleh membuatkan isteri PapaG yang sorang tu merajuk dan terasa. Jadi kena la berhati-hati dalam mengatur kata dan bicara dalam setiap entri PapaG kan. Hati isteri kena jaga juga kan? Siapa lagi yang nak menyayangi dia kalau bukan kita. Siapa lagi yang nak jaga hati mereka jika bukan kita suaminya. Insyallah.

Menjadi seorang lelaki ni kadang pening jugak nak menghadapi situasi di mana isteri yang kita sayang tu merajuk atau sedang marah kat kita. Ada 4 cara mudah yang boleh kita cuba kalau nak tenangkan hati isteri yang sedang marah. Antaranya:
  • Cubalah untuk berbicara dengan baik dan halus.
  • Cubalah untuk menyentuh tanganya dengan lembut.
  • Cubalah untu memujuk dirinya dan tanyalah.
  • Cubalah untuk peluk dirinya dan cium keningnya.

PapaG pasti ramai lelaki yang tahu 4 perkara ni. Tapi tu la kadang kita malu nak buat. Bukan nak kata orang. PapaG sendiri pun. Tapi apa salahnya kan sekali sekala. Buangkan rasa malu tu. Jom sama-sama cuba. Insyallah. Keharmonian dan keberkatan rumah tangga akan kekal selama-lamanya.

p/s: Kalau Ibu Dhia kau baca entri ni jangan dia saje2 merajuk n marah dah le. Yela nak rasa kita buat 4 cara ni kat dia kan? Hahahaha.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Percutian Keluarga di Kelantan bersama Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd

Cuti-cuti Malaysia, Tahun Melawat Kelantan 2016, 1stEFGathering


Assalamualaikum

Percutian Keluarga di Kelantan bersama Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd | Sudah menjadi kebiasaan PapaG dan wife, setiap hujung tahun kami akan luangkan beberapa hari untuk pergi bercuti bersama. Macam tahun lepas pernah PapaG ceritakan tentang percutian kami di Melaka. Jadi pada tahun ini, sempena tahun melawat Kelantan, PapaG terasa nak pergi bercuti di Kelantan pulak la. Kalau hendak bercuti, PapaG lebih prefer bercuti dengan agent percutian. Sebab apa? Sebab ianya lebih mudah. Tambahan pula jika bercuti melalui agent ni segala jadual dan tempat-tempat yang hendak dilawati sudah dirancang. Kita hanya perlu ikut sahaja. Tak perlu la susah-susah nak cari jalan la, sesat-sesat ke dan beberapa lagi kesukaran kan?

percutian-di-kelantan

Sabtu yang lepas, semasa 1stEFGathering, first time PapaG dengar satu agent travel yang cover percutian di negeri Kelantan. PapaG tahu pun sebab mereka menjadi antara salah satu penaja gathering tersebut. Memang sangat kebetulan kan? Boleh la lepas ni PapaG buat servey. Mana tahu ada yang menarik. Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd merupakan satu agent percutian yang menyajikan bermacam pakej yang menarik buat anda yang hendak bercuti dan berehat bersama keluarga. Antara pakej yang ada seperti berikut:
  • Kelantan Islamic Heritage Tour
  • Kelantan Historical Tour
  • Kelantan Buddhist Tample Visit
  • 3D2N Kelantan Buddhist Tample City Tour
  • 3D2N Kelantan Historical Tour
  • 3D2N Kelantan Islamic Heritage Tour
  • Adventure Tours : 2D1N Budget Fishing Trip & Snorkeling (Perhentian Island)
  • Adventure Tours : 3D2N Budget Fishing Trip & Snorkeling (Perhentian Island)
  • City Tour Bird Watchung and River Cruise
  • 2D1N City Tour Bird Watching and River Cruise
  • 3D2N City Tour Bird Watching and River Cruise
  • 1 Day Trip To Perhentian Island
Banyak tak? Jadi bagi anda yang ingin bercuti bersama keluarga ataupun rakan-rakan anda, boleh la berurusan dengan pihak Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd sendiri. Biasanya PapaG kalau nak bercuti hujung tahun, awal-awal tahun PapaG akan servey dulu. Mana yang best dan berkenan di hati, PapaG akan pilih la. 

percutian-di-kelantan

Oh lupa, saja nak bagi tahu, dalam banyak-banyak pakej percutian yang disediakan oleh pihak Excelltravel & Tours Management ni, PapaG sangat berminat dengan pakej 3D2N Kelantan Islamic Heritage Tour. Yela, seperti kita sedia maklum Kelantan adalah antara negeri yang mempunyai latar belakang sejarah islam yang tersendiri. Jadi, PapaG teringin sangat nak belajar dan merasai sendiri dengan lebih dekat tentang kehidupan masyarakat islam di negeri Kelantan. Adakah perbezaan yang ketara dengan negeri-negeri lain ataupun tidak. Jadi, insyallah hujung tahun nanti kalau tiada aral melintang nak bercuti di Kelantan la.

Korang pun kalau nak bercuti di Kelantan jangan lupa jadikan Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd sebagai agent percutian pilihan tau. Sebab banyak pakej yang best yang boleh korang cuba. Kalau nak kenal lebih lanjut tentang Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd boleh contact details di bawah ni.

Instagram : @xcelltravelofficial
Telefon : 010-9282086

With Love
Papaglamz

-sekian-

Buffet Asia di Restaurant The East Mannheim, Germany

Pengalaman di Germany


Assalamualaikum

Buffet Asia di Restaurant The East Mannheim, Germany | Ok diam-diam dah seminggu lebih juga PapaG balik dari training di German. Well said, it is a good experienced (Gituuuuuuuuu omputih kau....). Hahaha. Ok la kalau dah namanya lidah asia ni, memang tak sah la dok mencari makanan yang ade pedas, masam, masin, manis sekali arung. Alhamdulillah PapaG terjumpa satu restaurant di Mannheim. Restoran yang menyajikan makanan-makanan asia sudah semestinya menjadi pilhan PapaG. Restaurant The East Mannheim sudah pasti menjadi restaurant pilihan mereka-mereka yang datang di German. Seriously, masa PapaG di sini, kebanyakannya orang asia yer. Chinese la yang ramai. 





Restaurant ni basically menyediakan set buffet. Banyak juga hidangan yang berasaskan asia ada kat sini. Antara yang menjadi pilihan PapaG ialah dia punya seafood. Memang sedap. Kita boleh pilih seafood apa yang kita nak then tumis bersama sambal atau soso pilihan kita sendiri. Terpulang nak pedas ataupun manis ataupun kicap masin. Pilihan kat tangan korang. 

Agak lama jugak la PapaG habiskan masa di restaurant ni. Orang kata slow-slow kayuh kan. Bagi perut tu slow-slow masuk makanan. Baru la boleh telan sampai selori makanan kat restaurant tu kan? Hahahah. Walaupapepon, kalau ke Mannheim jangan lupa datang The East Restaurant tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Blogger Gathering of The Year by Exchange Feed Group

#1stEFGathering


Assalamualaikum

Blogger Gathering of The Year by Exchange Feed Group | Pertamanya jutaan kesyukuran PapaG panjatkan di atas perlaksanaan gathering petama dari blogger Exchange Feed Group. Sebelum tu korang tahu ataupun tidak apa itu Exchange Feed Group atau dalam nama singkatan dia EFG? Pernah PapaG ceritakan dalam entri #ExchangeFeedGroup | Bukan Sembang Kosong suatu ketika dulu. Sepanjang penubuhan sekitar penghujung 2014 sehingga kini, EFG telah mempunyai keahlian seramai lebih kurang 35 orang blogger yang aktif. Alhamdulillah. Dan pada sabtu lepas bersamaan 19 Mac 2016, buat julung kalinya EFG mengadakan gathering pertama. 

exchange-feed-group

To be honest, #1stEFGathering merupakan gathering blogger yang pertama yang PapaG join. Bukannya join sebagai peserta, malahan juga sebagai organizer secara tidak langsung. Banyak ilmu yang PapaG dapat dari orang-orang lama untuk menguruskan gathering seumpama ini. Ya..!! Memang teruja. Apa tidaknya gathering kami kali ini diadakan di rumah baru founder EFG sendiri iaitu Mommy Irra dari irrayyan.com. Kiranya ala-ala majlis masuk rumah baru jugak la ni. Nak tahu kat mana rumah Mommy Irra, korang kena melawat blog beliau la. Nanti beliau ceritakan sendiri.

Sebenarnya perancangan untuk mengadakan gathering sudah lama. Tapi tu la, slow-slow kami rancang untuk mengumpulkan seberapa banyak blogger yang ada dari EFG, dan akhirnya 17 blogger bersama family dan rakan masing-masing dapat dikumpulkan. Bila bercerita tentang pengisian program, sebenarnya aktiviti sangat pack. PapaG sendiri bila dah petang-petang tu rasa sangat exhausted. Tambahan pula petang tu PapaG pun tak tahu kanapa tiba-tiba PapaG boleh terjadi MC pulak menggantikan Abe We dari wayneharraz.com. Korang faham-faham jela bila bercakap diwaktu panas-panas ni mudah sakit tekak kan. So, hari ni tekak PapaG macam perit-perit gitu. Jangan batuk sudah la kan. Doakan ye.

Ok la PapaG konsikan sedikit pengisian aktiviti dari mula program sampai la penghujung program. Pagi tu, bermula tepat pukul 9 pagi, rumah Mommy Irra sudah mula riuh. Yela riuh dengan sponsor2, riuh dengan blogger2 yang mula berkumpul. Geng Wowballoon sebok menghias khemas dan laman rumah dengan balloon-balloon yang cantik dan comel. Geng Majestics Event pulak sebok menyusun kerusi dan meja serta membuat hiasan terakhir pada khemah yang mereka pasang. Tak lupa juga PapaG dan PCL dari nazlee.com serta beberapa orang blogger lain gigih menggantung backdrop yang sangat comel dari Dexsigner and Printing. MERIAH PAGI TU...!!!!!

Selepas satel semua tu, kami berkumpul di dalam rumah untuk meneruskan acara membaca yaasin dan doa selamat memohon kepada Allah semoga majlis ini akan berjalan dengan lancar. Kami sangat bertuah kerana kami dapat membaca Yaasin menggunakan Quran Al-Mumayyaz khas dari The Voilet Sofia. Alhamdulillah. Terima kasih pada Sofia sudi menghadiahkan kami quran ini sorang satu tau. Nanti PapaG ceritakan lebih lanjut tentang kelebihan quran mumayyaz ni dalam entri yang lain.

exchange-feed-group

exchange-feed-group

exchange-feed-group

exchange-feed-group

exchange-feed-group

Selepas siap slot membaca yaasin dan doa. Kami keruang luar rumah dan khemah untuk menjalankan aktiviti yang seterusnya. Kami amat teruja melihat photobooth yang di taja oleh Kotak Lensa sudah tersedia di depan backdrop kami. Apa lagi, dengan tidak membuang masa masing-masing pun berposing la. PapaG, Ibu Dhia dan Imityaz juga tak nak melepaskan peluang untuk berposing tau. Hehehe

Sepanjang pagi tu macam-macam aktivi juga yang kami lakukan antaranya cabutan bertuah, teka silang kata, bergambar dengan produk-produk sponsor dan macam-macam lagi. Rasanya gathering ni meriah dengan sponsor. Keletihan juga sebenarnya sebab ingin memberikan yang terbaik kepada semua sponsor yang sudi menaja #1stEFGathering ni. Penat-penat pun kami enjoy. Sebenarnya gathering kali ini adalah salah satu batu loncatan bagi kami yang masih baru dalam dunia mereview untuk kami belajar. Yela, penubuhan EFG itu sendiri adalah satu wadah atau tempat untuk belajar kan? Jadi inilah masanya untuk kami terapkan ilmu-ilmu yang kami belajar dari mereka-mereka yang berpengalaman dalam menulis review. Insyallah dengan kerjasam EFG dan semua penaja akan membuahkan satu kejayaan bersama. Akhir kata dari PapaG. Terima kasih sekali lagi kepada semua penaja kerana menaja dan memeriahkan gathering kami.

Biobax Cool Therapy
Biobax Cool Therapy 
#biobaxcooltherapy

Kelantan City Tour Xcelltravel
Kelantan City Tour Xcelltravel 
#xcelltravel

Alludra International (Jus Orlin)
#orlin

Kotak Lensa Instant Photo Booth
Kotak Lensa 
#kotaklensa #instantphotobooth
IG: kotaklensa 

The Violet Sofia
The Violet Sofia
#thevioletsofia
#almumayyazbyvioletsofia

Fennelle Beauty
#fennellebeauty 
#fennellerenewalserum

VCO NUTRASENSE
VCO NUTRASENSE
#VCO #Nutrasense
IG: nizam84

Nizar Faez Studio
Nizar Faez Studio
#nizarfaezstudio

VanLela Hiphoody
VanLela Hiphoody
#hiphoodyvanlela

Balloon Decoration
Majesticevents Sdn Bhd
Majesticevents Sdn Bhd
#khemahkahwin

Cafe Cerita Kambing
Cafe Cerita Kambing
#cafeceritakambing #kambingbakar

Produk Kesihatan Forever
#aloeveraklang0136283485
#aloeverashahalam0136283485

Qaseh Zamri Collection
Qaseh Zamri Collection 
 #qasehzamricollection

Yusmizee Naturopathic Center,  Alor Gajah Melaka

#yusmizeenaturopathic

Qesyamin
#qesyamin

RaisahRafhanah
#headchain #flowercrown

Hazirah
#muchochocolatechips

Sakura Sasuke
#sakurastyle

Acit Guest Book
#hantaranmurahsaya

LadyDaissy Pastry
#LadyDaissyDoorgift

Design&Printing 
#dexsignprinting

Aniq sya 
#aniqsyaquqiz

Homemade Cookies 
#myhomemadecookies

Jus kedondong asam boi 
#manjavakedondongasamboi
FB: Man Java 

Reqa Creative
#reqacreative
FB: reqacreative 

Alhamdulillah! majlis berjalan dengan jayanya! 

p/s: Sebenarnya banyak lagi yang Papag nak ceritakan tentang gathering ni. Slow-slow la ea PapaG cerita. Insyallah dalam lembaran yang lain PapaG story lagi.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Spend Time Dengan Pemilik Blog Jindriska di Rüdesheim, Germany

Nasi lemak terlajak laris orang German


Assalamualaikum

Spend Time Dengan Pemilik Blog Jindriska di Rüdesheim, Germany | First of all tak sangka dalam diam tinggal lagi seminggu je PapaG nak habis training kat German ni. Tapi kan, nak tunggu seminggu ni habis macam lebih lambat dari biasa jer. Tuhan je yang tahu. Ok la malas nak pikir. Iolls sabar je la tunggu next week nak balik Malaysia nanti kan. By the way, time dah nak hujung-hujung minggu berada di bumi Deutchland ni, PapaG sempat berjumpa dengan sahabat blogger PapaG iaiti Aisya (esah) di sini. Sebenarnya, Esah ni orang Malaysia cuma dia study kat sini. Dah kawen yer. Jangan nak menggatal nak masuk jarum. Kat sini pun PapaG jumpa esah dengan suami die. Masing-masing baru habis hantar Thesis dan bulan 4 ni nak balik Malaysia. Happy dengar berita korang dah abes belajar dan dah nak balik Maaysia. Semoga semuanya dipermudahaka. Insyalallah.

Ni la si esah dan dia punya besties. Suami dia la. (^_^)y

Bila datang rumah esah teringat PapaG masa study-study dulu. Cuma bezanya PapaG study kat Malaysia je. Tak macam diorang study OVERSEA uolss. Meletz. Buat kenduri sekampung kalau PapaG dapat peluang study oversea. Hahahaha. Best dapat jumpa korang.  Serious cakap, PapaG lebih suka cari dan jumpa kawan-kawan yang kenal dari Malaysia dekat German or bila kat negara orang. Bukan anti dengan orang sini. Sebab bila jumpa rakan senegara ni rasa lebih selesa lagi. Yela, rakan seagama, sama culture. Kira wave length sama gitu la kan? At least kita tahu I'm yang still Malays lagi kan? Hahahaha.





Thank ecah dan encik husband. Pinjam masa dan tenaga jadi tour guide tak berbayar kami. Dan yang paling best. NASI LEMAK air tangan blogger di tanah Deutchland. Sedap uolllsss. Penat berjalan seharian dengan korang PapaG balik keletihan tapi sempat schedule entri ni. Rasa nak cerita cepat-cepat dengan korang semua. Lebih-lebih lagi geng Exchange Feed Group yang sangat-sangt eksited suh PapaG jumpa esah ni. Macam diorang pulak nak jumpa kan. Hahaha. Ok uols, PapaG dah jumpa member kita yang duk jauh di negara orang ni. April ni nak balik Malaysia pulak. Kita serang dia kat Malaysia. Harap esah sudi la masuk semula ke dalam team EFG. Eh......!!! Hahaha

P/s : Esah tu nama pangilan je. Sebab malas nak tulis panjang2. Maaf yer. Nama sebenar Siti Aisyah Ibrahim. Nak tahu blog dia KLIK DI SINI.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Google+ Followers