Snow Cheese Kek Meleleh

Assalamualaikum semua. Welcom back... !! Thank korang sebab sudi singgah di PapaGlamz.com tau. Ok la kali ni aku nak kongsi sikit kat uols semua resepi Snow Cheese Kek Meleleh yang memang top dan terhangat dipasaran sekarang ni kan. By the way, ni ala-ala kali pertama juga aku mencuba baking kek cheese ni. alhamdulillah cubaan pertama aku BERJAYA. Cuma frostingnya macam mudah sangat meleleh. Mungkin sebab tu kot nama dia Cheese Cake Leleh kot. Hehehe Nah aku belanja gambar dulu kat korang.

resepi cheese cake kukus resepi cheesecake bakar resepi kek cheese oreo resepi kek cheese sukatan cawan resepi cheese kek meleleh resepi snow cheese cake resepi kek cheese coklat Cheese kek murah cheese cake murah  cheese cake kuantan

Haaa ok tak? Nampak bersnownya di situ kan? Actualy, aku buat cheese cake untuk menambah lagi koleksi produk jualan kek aku. Selain aku jual Kek Coklat sebelum ni, ada juga yang bertanya takda kek lain ke?. Jadinya terdetik dalam hati aku nak try jual kek cheese pulak. So sekarang ni dalam fasa memantapkan kemahiran dalam membuat kek cheese ni la. Cubaan pertama PASS...!!!

resepi cheese cake kukus resepi cheesecake bakar resepi kek cheese oreo resepi kek cheese sukatan cawan resepi cheese kek meleleh resepi snow cheese cake resepi kek cheese coklat Cheese kek murah cheese cake murah  cheese cake kuantan

So, boleh la open order lepas ni. Buat mereka yang duduk berdekatan dengan kawasan Kuantan, jangan segan-segan untuk PM or wassap aku kalau nak cuba kek cheese ni dan jugak kek coklat EXCLUSIVE BY PAPAGLAMZ lagi tau..!!!

Unutk resepi Snow cheese kek ni, aku cuba-cuba dari google je. Dalam entri ni aku nak jugak share kat korang semua resepi cheese yang telah aku ciplak dari hakak Husna. Memang simple je kek cheese yang akak ni buat. Tapi sedap. Dan buktinya aku berjaya buat sebuku roti yang beratnya lebih kurang satu kilo.

RESEPI SNOW CHEESE KEK MELELEH

Bahan untuk kek
  • 100g tepung kek atau seangkatan dengannya (Aku guna tepung gandum)*
  • 60g tepung jagung*
  • 1 sudu teh baiking powder*
  • 1 sudu besar ovelette
  • 100g gula kastor
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 50ml air sejuk ( air dari peti ais atau coway amek yang cold)
  • 75g mentega cair
  • 1 sudu teh asen vanila

Cara Membuatnya
  • Ayakkan dahulu bahan yang bertanda *
  • Mixkan semua bahan di atas sampai kembang, kecuali mentega cair.
  • Pukul sampai gebu, baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
  • Masukkan bahan yang telah diayak. Sebatikan semua bahan.
  • Bakar dalam oven pada suhu150'C selama 45 minit. Kepanasan ini bergantung pada oven masing-masing tau.
Bahan untuk cheese cream

  • 250g cream cheese
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream
  • Cheddar cheese (diparut dan di tabur atas kek)
Cara membuatnya
  • Campurkan semua bahan kecuali cheddar cheese dan putar sampai kembang.
Selepas semua kek dan cream dah siap. Kek pun dah sejuk. So tibalah masanya untuk kita letak krim pada kek. Aku belah dua kek aku tu dengan pisau je. Ada yang kata guna benang untuk dapat potongan yang sekata. Mana-mana pun boleh la. Oleh sebab ni hanya untuk aku cuba, jadi aku buat mana dan je. Lepas dah potong dua, letakan krim cheese di tengah-tengah dan letak kan semula kek yang dah dipotong tu tadi. 

Lebihan krim yang ada kita salutkan ke seluruh kek. Dah sudah tu parutkan cheddar cheese atas kek sampai la nampak ke'SNOWING'nya tu. Dah siap semua, masukkan dulu dalam peti ais kejap sebelum potong. Ini untuk satle downkan cheese cream kita tu. Baru la potongan kek tu cantik nanti. 

resepi cheese cake kukus resepi cheesecake bakar resepi kek cheese oreo resepi kek cheese sukatan cawan resepi cheese kek meleleh resepi snow cheese cake resepi kek cheese coklat Cheese kek murah cheese cake murah  cheese cake kuantan

Haaa kau tengok si kecik ni. Suka sangat tau dia makan. Makan sampai 3 slice yer. Bila buat kek ni orang suka kita yang tukang buat ni mesti laaaagiii sukaaaa...!!! Ok la sampai di sini je. Jangan lupa untuk mencuba dan jangan lupa kalau nak order kek dengan aku, boleh PM dan wassap di talian 0196141393.

With love
Papaglamz

-sekain-

Baca juga:

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

12 comments

comments
12 Mac 2017 2:18 PTG delete

ala... jauhnya kuantan... kalau dekat dh order dh...

cake look yummy... tolong.. dh teringin lah pulakk..

Reply
avatar
12 Mac 2017 2:22 PTG delete

Wah hebat nie..Kak Sue pun dah lama tak buat kek dah..

Reply
avatar
12 Mac 2017 9:34 PTG delete

wahhh melelehnya cheese! eee geram tengok hakhak

singgah klik iklan :) http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/ulang-tahun-pertama-blog-elsaalicious.html

Reply
avatar
12 Mac 2017 9:51 PTG delete

wah sedapnya..boleh order nie kalau balik kuantan..hehe

Reply
avatar
13 Mac 2017 5:57 PTG delete

ada elok juga duduk jauh dari PapaG ni.. kalau tak, rosak diet ahkak chuollssss... :p

semoga terus berkembang bisnes cake papaG ye.. insyaAllah benda yang dibuat dengan kasih sayang akan selalu menjadi pilihan pembeli.. kipidap papaG..!

:)

...

Reply
avatar
6 April 2017 11:01 PTG delete

dugaan apakah malam-malam ni....lapar, nampak sedap sangat

Reply
avatar

Google+ Followers