Amalkan 9 Adab Ini Semasa Menggunakan Kenderaan Awam

/
2 Comments
Ogos 02, 2017
Assalamualaikum semua. Baru-baru ni kecoh di Facebook tentang bertapa coolnya admin page RapidKL dalam menegur pengguna pengangkutan awam dengan sindiran-sindiran yang begitu deep di status pagenya. Sangat banyak komen-komen positif dari nitizen dan tak kurang juga memuji admin kerana rajin membalas komen-komen nitizen di page berkenaan dengan ayat-ayat 'menganjing' yang panas. Walau panas macam mana pun, admin tetap memberi peringatan pada semua tentang seharusnya kita semua mengamalkan adab yang baik ketika menggunakan pengangkutan awam ni. 

langkah mengatasi masalah pengangkutan awam langkah penambahbaikan pengangkutan awam karangan pengangkutan awam cara cara untuk menarik minat orang ramai terhadap pengangkutan awam di negara kita karangan cadangan penambahbaikan pengangkutan awam karangan perkhidmatan pengangkutan awam karangan langkah-langkah meningkatkan kualiti pengangkutan awam masalah pengangkutan awam dan cara mengatasi

langkah mengatasi masalah pengangkutan awam langkah penambahbaikan pengangkutan awam karangan pengangkutan awam cara cara untuk menarik minat orang ramai terhadap pengangkutan awam di negara kita karangan cadangan penambahbaikan pengangkutan awam karangan perkhidmatan pengangkutan awam karangan langkah-langkah meningkatkan kualiti pengangkutan awam masalah pengangkutan awam dan cara mengatasi
Dear valued customers, lately we've been receiving surprise visits from Annabelle. Mind your manners while you're on our trains or....she will haunt you FOREVER #annabelleisnear #citizenwithmannerswanted #forabetterfuture

As we are not filming any "MARVEL" movie scene in our train, we strongly believed this is a missing CHILD. PM us if this CHILD is yours. #spidermandoesnttakemrt #蜘蛛侠不搭捷运 #solvathunanmaike

9 etika ketika menaiki pengangkutan awam yang boleh dipraktikkan bersama.

  1. Hormati harta benda awam. Jangan buat vandalism dan jangan gantung buaian dalam tren tu.
  2. Jangan berebut-rebut untuk turun atau naik tren atau bas. Bagi laluan, beri penumpang lain keluar baru kita masuk.
  3. Sebaiknya berbaris dalam satu barisan lurus untuk menaiki pengangkutan awam.
  4. Jangan duduk di kerusi khas yang disediakan untuk ibu mengandung, wanita hamil, ibu yang membawa anak kecil serta OKU.
  5. Jangan tinggalkan sampah anda sesuka hati. Simpan dalam poket atau beg anda dulu, dah jumpa tong sampah baru buang.
  6. Hormati hak pengguna lain. Dah dapat tempat duduk, jangan letak beg anda di kerusi sebelah. Beri ruang untuk orang lain duduk.
  7. Dah masuk tren, janganlah tercegat depan pintu masuk tu lebih-lebih lagi waktu peak hours. Apa kata bergerak masuk ke bahagian dalam untuk beri ruang penumpang lain keluar dan masuk dengan lebih mudah.
  8. Silent kan telefon anda.
  9. Perlahankan suara anda. Janganlah seronok sangat bercerita, sampai semua orang dengar. Seriously ramai tak nak tahu cerita korang tu pun.
With Love 
Papaglamz

-sekian-


You may also like

2 ulasan:

  1. Kesian...akak tgok mmg ramai buat camtu...pelik tul..bila cakap xde adab marah

    BalasPadam
  2. Sedih tengok orang tak ada 'command sense' ni. Dah biasa dari kecik barang orang buat macam harta sendiri kot, sebab tu kemudahan awam pun depa tak tahu nak hormat.

    Tapi cara RapidKL buat teguran tu memang cool.. hehehehee.. :)

    ...

    BalasPadam