Cara Mudah Memasak Sardin Capsicum Cameron Highland

/
9 Comments
Ogos 21, 2017
Assalamualaikum semua. Diam-diam dah seminggu aku balik bercuti di Cameron Highland bersama family aku last week. Cepat sungguh masa berlalu. Untuk entri kali ini aku nak kongsikan pada korang semua cara mudah memasak sardin capsicum Cameron Highland. Nak tahu kenapa nama dia ada Cameron Highland? Sebenarnya aku masak sardin ni then letak capsikum atau lada banggala buat-buat penambah rasa dan bersayur gitu kan. Biasanya aku suka letak kentang bila masak sardin. Oleh sebab aritu ada beli banyak lada banggala, aku masukkan la.

cara masak sardin, resepi sardin, masak sardin, resepi masak sardin, cara mudah masak sardin,

Sebelum aku so called share cara-cara nak masak sardin yang sememangnya ramai dah tahu ni, just nak tanya korang suka sardin jenis ap? Yela, kat pasaran sekarangni bermacam jenis sardin ada kan? Aku pernah cuba bermacam jenis sardin tapi satu je pilihan dihati. Tak lain tak bukan sardin botan la. Ikannya lembut dan tak terlampau hanyir. Kuah pun sedap. Ada sardin tu bila makan ikan dia keras ya ampun dan lidah kita jadi gatal-gatal bila makan. Tapi botan memang terbaik.

Ok la cukup membebel nah aku kongsikan cara aku masak sardin bersama capsicum dari Cameron hihgland

cara masak sardin, resepi sardin, masak sardin, resepi masak sardin, cara mudah masak sardin,

Cara mudah masak sardin

Bahan-bahan

1 tin sardin cap botan
3 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - ketuk
1 batang serai- ketuk
1 sudu besar cili kisar
1 biji lada banggala / capsicum - hiris besar-besar
1 keping asam keping
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara memasak

1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kisar. 
2. Masukkan sardin.
3. Masukkan asam keping.
4. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
5. Masukkan lada banggala yang korang hiris tadi dan matikan api.
6. Sedia dimakan.

Selamat mencuba..!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

9 ulasan:

  1. Sedapnya...pos sini sket papag

    BalasPadam
  2. Kalo x nak pos, xdpt pahala..hahaha

    BalasPadam
  3. ok mlm ni unni buat..hihihi

    BalasPadam
  4. wahh..bagusnya suami memasak...

    BalasPadam
  5. Tak tahu kenapa tapi suka makan capsicum bila dia duduk atas pizza je... mwahahhahaa

    BalasPadam
  6. awat x dibuang biji capsicum tu papaG oii...well good try..sajer jer kan suh akak masak sardin malam ni

    BalasPadam
  7. okay nice, capsicum ni favourite uyul suka ratah macam tuh je haha
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    BalasPadam
  8. alamakkk....sedapnya,terasa nak makan sardin sekarang jugak hihi

    BalasPadam