Resepi Sup Ayam Mudah Je Nak Buat

/
7 Comments
September 25, 2017
Assalamualaikum semua. Menu berkuah macam sup memang sesuai untuk kita yang tak berapa sihat kan. Herba seperti kulit kayu manis, bunga lawang dan beberapa lagi bahan yang kita guna dalam masakan sup boleh menyegarkan badan bila kita menghirup kuahnya. Untuk entri kali ini aku nak share resepi sup ayam simple buat pembaca semua. Ala sup simple-simple je menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur.

Resepi Sup Ayam Mudah

Sup ayam ni boleh kita makan macam tu sahaja ataupun makan dengan roti, mee hoon ataupun mee kuning. Kat Malaysia ni ramai yang menjadikan sup sebagai lauk time makan nasi. Macam aku la. Tak kira la untuk dinner or launch. Time breakfast pun boleh je nak layan sup ayam kan. Hehehe.

Resepi Sup Ayam Mudah

Resepi kali ini aku ada gunakan serai sebagi perasa. Mungkin agak pelik bila memasak sup menggunakan serai kan. Biasa serai orang guna nak masak tom yam je. Tapi ni ikut citarasa korang la. Serai ni nak letak pon boleh tak letak pon boleh. Yang penting korang kena gunakan halia bila nak memasak sup.

Resepi Sup Ayam Yang Mudah

Bahan-bahan

  • 10 ketul ayam bersaiz sederhana
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji ubi kentang
  • 1 sudu besar cili putih
  • Sebatang serai
  • Kulit kayu manis
  • Bunga lawang
  • Sup bunjut

Cara-cara memasak

  1. Tumbuk atau blender bawang, halia dan serai.
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi dan tumis juga cili putih, kulit kayum anis, bunga lawang dan sup bunjut.
  3. Selepas bahan yang ditumis naik bau, masukkan ayam. Gaul rata dan biarkan seketika sehingga jus daging ayam keluar.
  4. Masukkan kentang yang sudah dipotong mengikut citarasa masing-masing.
  5. Tambahkan air sehingga menenggelamkan ayam dan kentang di dalam periuk.
  6. Biarkan mereneh selama 20 minit atau sehingga kentang dana yam lembut.
  7. Perasakan dengan garam dan gula.
  8. Sedia untuk dihidang.

Mudah je kan. Korang yang dok bujang tu atapun yang malas sangat nak masak tu boleh la cuba. Dan ahkak-ahkak kalau tak tahu nak masak apa, boleh la cuba resepi ringkas dari aku ni. Sedap dan menyelerakan tau.

Kat bawah ni cara aku masak Sup Ayam dalam versi video. Jangan lupa subscribe channel youtube aku. Klik DISINI



With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

7 ulasan:

  1. sedapnya dapat hirup sup sejuk2 ne

    BalasPadam
  2. Alaa...baru nak mood gantung piyuk...saje je kan..

    BalasPadam
  3. Ingatkan susah nak buat. Senang je pula. Terima kasih atas resepi ini

    BalasPadam
  4. Terbaiklah bro.. zaman sekarang ni susah nak cari lelaki yang suka dan pandai masak..

    heheheheh

    BalasPadam