Cara Mengira Body Mass Index (BMI) Menggunakan Rumus dan Formula Yang Mudah

/
3 Comments
November 15, 2017
Assalamualaikum semua. Mesti ramai yang sudah sedai maklum ataupun tahu tentang Body Mass Index (BMI). Dalam bahasa melayunya Index Jisim Tubuh. Tapi, korang tahu tak cara mengira BMI dengan menggunakan rumus atau formula yang mudah. Senang cakap kira BMI secara manual la. 

kalkulator bmi, cara kira bmi kanak kanak, formula bmi, bmi kalkulator malaysia, kira bmi kalkulator, kalkulator bmi berat badan, bmi ideal untuk wanita, carta bmi,

Ya aku setuju sekarang ni banyak laman web yang memembolehkan kita mengira BMI secara automatik. Hanya masukkan berat dan tinggi, then BMI kita akan dikira secara automatik. Cara ini memang mudah. Tetapi mesti ada yang tak tahu bagaiman BMI yang kita dapat ni dikira. Ok la dalam entri kali ini, aku nak kongsikan untuk korang semua bagaiman cara dan memahami rumus atau formula matematik mudah untuk mengira index jisim body korang.

Cara mengira Body Mass Index (BMI)

Secara asasnya, pengiraan BMI menggunakan formula matematik seperti di bawah:
kalkulator bmi, cara kira bmi kanak kanak, formula bmi, bmi kalkulator malaysia, kira bmi kalkulator, kalkulator bmi berat badan, bmi ideal untuk wanita, carta bmi,
Kalau kita tengok formula di atas, untuk mengira BMI, kita hendaklah mengetahui berat dalam kg dan juga tinggi kita dalam meter. Di bawah ni aku bagi contoh untuk korang supaya mudah untuk cuba kira BMI korang sendiri.

Contoh berat anda 60 Kg dan tinggi 1.70 M

66 Kg / 2.89 (*2.89 dapat hasil darap 1.70 x 1.70)

= 22.8 (kg/m2)

Kategori berat badan mengikut BMI

Mungkin ada yang tertanya-tanya apa gunanya nilai BMI ni kan? Untuk apa kita kira BMI? Sebenarnya nilai BMI yang kita dapat ni kita akan mengetahui kategori berat badan kita sama ada kita kekurangan berat badan, normal atau kita mempunyai berat badan yang berlebihan. Mungkin jadual di bawah ni boleh membantu korang menilai kategori berat badan korang selepas korang mengira BMI korang.

kalkulator bmi, cara kira bmi kanak kanak, formula bmi, bmi kalkulator malaysia, kira bmi kalkulator, kalkulator bmi berat badan, bmi ideal untuk wanita, carta bmi,

Kepentingan mengetahui BMI

Segelintir kita langsung tidak ambil tahu akan kesihatan diri sendiri.  Cara yang paling asas ialah mengetahui cara berdiet mengikut keperluan badan.  Bagi mengetahui keperluan badan sudah pasti kita perlu tahu cara menghitung BMI untik diri kita sendiri.  Ini kerana diet antara kita tidak akan sama berdasarkan BMI yang perlu dicapai.  

Pentingnya berat badan ideal adalah bagi menjaga kesihatan yang sewajarnya diamalkan oleh semua orang jika ingin sihat. Berat berlebihan lebih mudah 'mengundang' berbagai macam penyakit seperti gangguan pernafasan, jantung koroner, tekanan darah tinggi, diabetes, stroke serta gangguan hormon. Bagi menentukannya tidak cukup hanya dengan berdiri di depan cermin. Jadi, kira BMI korang sekarang dan mulakan cara hidup yang sihat. Insyallah hidup kita lebih baik nanti.

Kalau korang nak kira BMI secara automatik boleh klik di sini --> BMI Calculator

With love
Papaglamz

-sekian-

Carian Lain


You may also like

3 ulasan: