18.1.18

My Weight Loss Progress Record After 2 Month

Tajuk mat saleh sangat kan? Ok la seperti yang aku janji kan dalam entri semalam (Papaglamz dan Coach Syam di Serambi Teruntum Run 2018 Kuantan Pahang, Klik di sini untuk membaca) aku nak show off progres rekod weight loss aku dalam usaha aku untuk menguruskan badan dan untuk hidup lebih sihat dan cergas. Diam tak diam dah 2 bulan juga aku try untuk menguruskan berat badan. 

So far aku rasa sangat-sangat ok. Alhamdulillah berat badan aku dah ada penurunan. Rasa badan ni semakin sihat. Kalau nak buat kerja-kerja yang perlukan kudrat yang tinggi insyallah aku boleh buat. Bila melakukan aktiviti-aktiviti sukan pun seperti berjogging dan hiking, aku boleh bertahan lama. Tak mudah rasa penat seperti sebelum ini. Rasanya, fitness level aku semakin meningkat kot. Alhamdulillah.

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Gambar atas ni ala-ala gambar sebelum dan selepas gitu kan. Pada aku, tak ada la nampak perubahan ketara sangat pada struktur badan aku, tapi bila lihat pada data-data yang akan aku kongsikan kejap lagi nampak juga progress perubahan yang lebih positif. Haaa sebab tu untuk menurunkan berat badan ni, merekod data semasa adalah penting bagi menilai sejauh mana kejayaan kita dalam usaha menurunkan berat badan. Adakah matlamat yang ingin dicapai semakin dekat ataupun masih jauh lagi. Dari sinilah kita akan tahu apa lagi usaha-usaha yang perlu kita buat untuk memastikan matlamat kita tercapai. 

My Weight Loss Progress Record 18 Nov 2017 - 18 Jan 2018

Weight Lost, Kg

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Graf kat atas ni aku nak tunjukkan penurunan berat badan aku selama 2 bulan. Bermula dari tarikh 18 November 2017 berat aku masa tu ialah 88.4 kg. Next weeknya pula timbang lagi dan berat dah turun almost 2 kg. Ofkos la suka! So, aku teruskan la lagi melakukan aktiviti-aktivit yang mengeluarkan peluh sampai la hari ni aku timbang lagi dan berat aku sekarang 81.3 kg. Dari data ni nampak la dalam masa 2 bulan, aku berjaya menurunkan berat badan aku sebanyak 6.8 kg. Satu perubahan positif kan?

Fat lost, %

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Graf atas ni pula adalah progress rekod aku punya body fat. Body fat ni lagi rendah lagi bagus lah. Bagi seorang lelaki yang sihat, bacaan body fat yang ideal ialah bawah 20%. Masa aku mula-mula nak kuruskan badan, body fat aku adalah 26.2%. Selama 2 bulan ni aku berjaya menurunkan bacaan body fat aku sebanyak 3% kepada 23.6%. Tapi, nampak ada macam kenaikan 0.3% untuk last week tu kan? Mungkin diet terkeluar dari landasan kot. Banyak sangat makan benda berminyak. But it is ok, jom usaha lagi untuk mendapatkan bacaan body fat lebih rendah. Chyoook Faizal....!!!

Metabolic Age

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Graf ni pula adalah metabolic age ataupun body age. Metabolic age ni bermaksud umur tubuh badan korang yang sebenarnya. Target aku nak dapatkan body age aku lebih muda dari umur aku yang sebenar. Sekarang ni umur aku mengikut tahun ialah 30 tetapi body age aku 34. Maksudnya segala bagai sistem-sistem dalam badan aku ni dah berumur 34 tahun. Kira badan ni lebih tua dari umurnya la. So, nak kekal muda, kena la banyak buat aktiviti yang mengeluarkan peluh. Bukan makan produk kecantikan yang macam-macam kat luar tu. Upsssss..!!! Hahaha

Kesimpulannya, macam yang Coach Syam cakap la, tak kira macam mana pun gayanya korang nak diet, please consistent. Kalau hangat-hangat tahi ayam je memang tak kemana la. Lagi satu start sekarang juga. Jangan nanti.. Nanti.. Lama-lama takut tak jadi pula. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Carian Lain

8 ulasan:

  1. wah tahniah! muka makin runcing hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaah runcing?? Mcm apam je lg ni 😜😜

      Padam
  2. Good Luck PapaGlamz... Chaiyok3x...
    Tapi pada gambar tuh ade perubahan la..Tengok betul2..

    BalasPadam
  3. Kalau hangat-hangat najis, memang tak kurus la. Kena konsisten baru menjadi. uiiii boyotnya dulu.. hahahaha

    BalasPadam
  4. Wow byk turun Tu.. tahniah

    BalasPadam

Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com