8.10.18

Kandungan Gula Dalam Makanan Dan Minuman Yang Harus Anda Ketahui

Assalamualaikum semua. Setiap makanan yang kita ambil mempunyai kuantiti gula yang tersendiri. Samaada kuantiti didalam makanan itu wujud secara semulajadi ataupun ditambah dengan sengaja bagi meyedapkan lagi rasa sesebuah makanan itu. Khasnya fast food. Memang diaukui, kandungan gula dalam 'fast food' sangat tinggi mampu menyebabkan beberapa penyakit yang serious jika selalu mengambil makanan ini.

Foto : Google

Walaupun tubuh kita memerlukan gula sebagai sumber tenaga, harus diingat, kandungan gula yang berlebihan dalam tubuh akan menyebabakan penyakit. Kandungan gula yang berlebihan didalam tubuh berpunca dari pengambilan makanan yang mengandungi gula yang tinggi secara berlebihan. 

Secara saintifiknya, lagi banyak gula yang ada di dalam tubuh, lagi tinggi kalori yang akan dihasilkan. Dan sekiranya tenaga yang dihasilkan ini tidak digunakan dengan bersukan ataupun melakukan aktiviti fizikal, ia akan bertukar kepada fat. Semakin tinggi fat, semakin bertambahlah risiko seseorang itu untuk mendapat penyakit.

Baca juga : Hati-hati Si BUNCIT! Ya Anda COMEL Tapi Anda 'In DANGER'. Jom Baca Sebabnya

Jadi, supaya kita berjaga-jaga dengan makanan yang kita ambil seharian, ini dia senarai kandungan gula dalam makanan yang ada disekeliling kita.

Kandungan gula di dalam coca-cola


Kandungan gula di dalam Mc Flurry


Kandungan gula di dalam Baileys


Kandungan gula di dalam Red Bull


Kandungan gula di dalam Starbuck Coffee


Kandungan gula di dalam air tin 7up


Kandungan gula di dalam setin Pepsi


Kandungan gula di dalam Coklat Toblerone


Kandungan gula di dalam Coklat Kiderbueno


Kandungan gula di dalam Nutella


Kandungan gula di dalam Pizza


Kandungan gula di dalam setin Air Fanta


With Love
Papaglamz

-sekian-

6 ulasan:

  1. aduh seram tengok nutella tu, dulu suka sangat makan


    jemput join ga sha ; http://www.shfyqhazhr.com/2018/10/giveaway-planner-2019-by-shfyqhazhrcom.html

    BalasPadam
  2. ada juga letak no sugar tapi bila di tilik-tilik ada gula yang tersembunyi kena selalu berhati-hati lah

    BalasPadam
  3. alhamdulillah sekarang saya dah berjaya jugak la cut sikit2 pengambilan gula ni :)

    BalasPadam

Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com