Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
Resepi Talam Berlauk

Resepi Talam Berlauk

Assalamualaikum semua. Nak tahu cerita sis ni buat kuih talam berlauk? Jom layan resepi kuih talam berlauk ni.

Honestly this is the best kuih talam berlauk I have ever eaten..sedapp, lembut, secukup rasalah pada kami...selalunya yang biasa kita nampak kuih talam berlauk toppingnya adalah daging cincang kan..tapi yang ni gunakan udang..itu yang membuatkan kita nak mencuba..lagipun tengok recipe senang aje nak buat dan bahan2 semuanya ada kat rumah..

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating


Resepi Talam Berlauk

Bahan:-(Ayu gunakan loyang 10")

3 cawan tepung gandum
200ml santan cap ayam - atau 1 cawan santan segar pekat
4 cawan air - atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa (lebih kurang 2 sudu kecil)

Untuk Lauk:-

Udang size kecil dalam 200g (ikut suka)-(Ayu gunakan udang sederhana besar tapi dihiris dua dan dipotong dadu)
8 ulas bawang merah-(Ayu lebihkan)
2 ulas bawang putih-(Ayu lebihkan sedikit)
1 sudu besar udang kering(ditumbuk)
2 biji cili merah-(Ayu campur gunakan cili padi merah) 
sediit daun sup dan daun bawang
sedikit serbuk lada sulah
sedikit gula(dalam 1/4 sudu kecil)
garam secukup rasa (lebih kurang 1/2 sudu kecil)
sediki minyak untuk menggoreng + 1 sudu besar minyak sapi

Cara:-

Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili merah, daun sup & daun bawang. Udang kering ditumbuk halus. Goreng bawang merah & bawang putih hingga kuning keemasan, angkat. Kemudian masukkan udang kering. Setelah naik bau dan garing, masukkan udang hidup yang dibuang kulit & cili merah. Bubuh sedikit gula, lada sulah dan garam secukup rasa.Bila udang sudah masak tutup api dan masukkan bawang yang telah digoreng tadi bersama daun sup & daun bawang gaul rata. Ketepikan.

Satukan bahagian bawah dan blend. Tapis dan tuang kedalam bekas, ketepikan. Asingkan sedikit dalam suku cawan. Kukus dalam 15 minit dulu. Kemudian buka dan tabur bahan lauk yang telah digoreng tadi dan ratakan. Titiskan tepung yang telah diasingkan tadi sedikit demi sedikit keatas permukaan lauk tadi untuk melekatkannya. Kemudian sambung mengukus selama 45 minit lagi. Setelah sejuk barulah dipotong dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.

Kredit ayu

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN

RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN

Assalamualaikum semua. Siapa peminat asam pedas? Jom kita cuba resepi asam pedas ikan patin ni. Boleh buat makan tengahari.

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim


RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN


Bahan-bahan

1 ekor ikan patin yang telah dipotong dan bersihkan dengan asam keping
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 btg serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
15 tangkai cili kering dikisar
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (ikut suka)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang

Cara-cara

Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia.

Tumis bawang, serai dan cili kering yang telah dikiasr tadi hingga naik bau.

Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.

Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.

Masukkan ikan, garam, gula dan belacan jika suka,biar sehingga ikan masak, siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.

Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI KUIH TALAM GULA MERAH

RESEPI KUIH TALAM GULA MERAH

Assalamualikum semua. Sekarang ni kalau ada majlis pape kuih talam adalah antara side dish yang terbaik. Jom cuba resepi kuih talam gula merah yang mudah ni.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe


Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:
1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan 
1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara:

1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2.Gaulkan adunan dan tapiskan.
3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit.
4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara:

1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.
2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit.
3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.


Kredit damai qalbu

Selamat mencubaa.

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI KUIH LIDAH BUAYA/TIRAM

RESEPI KUIH LIDAH BUAYA/TIRAM

Assalamualaikum semua. Siapa suka makan ni? korang panggil keropok apa? Lidah buaya,tiram,kapal terbang?


Resepi mudah dan ringkas!!! Jom cuba resepi kuih lidah buaya/tiram


Bahan A

3 gelas tepung gandum
1 biji telur
1 sd mkn mentega (tak letak pun boleh)
Air secukupnya
Pewarna jika suka

Jom tonton : Masak Maggie Goreng Bersama Anak-anak

Bahan B

3 sd makan tepung jagung
1 1/2 sd mkn minyak masak
*campur jadikan pes.
*gula (kisar)

Cara-cara

Uli bahan A sehingga menjadi doh seperti doh karipap, pastikan tidak lembik,bahagikan doh kpd 2 dan rehatkan sebentar.

Canai tipis doh, kemudian sapukan bahan B sehingga rata, gulung doh dan potong dgn pisau..Selepas tu canai setiap bahagian yang dipotong.

*bila sdh selesai, panaskan minyak dan goreng dlm minyak terendam, api "medium heat"

*biarkan sejuk kemudian tabur dgn gula kisar
Selamat mencuba.

Rujukan: Jom Belajar Buat Bisk

With Love
Papaglamz

-sekian-
How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple

How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple

How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple – Papaglamz TV

Hi semua. Hari in saya nak kongsikan resepi corndog simple (corndog recipe). Corndog ni mula dikenali ramai bila adanya influence dari drama-drama korea. Kiranya corndog ni makanan dari negara diorang.


Sebenarnya mudah je nak buatnya. Homemade corndogs ramai je yang mencubanya sekarang ni. Dan menjadi tau. So saya pun nak cuba la. 

Jom tonton : How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple

Banyak je resepi corndog yang korang boleh cari kat google. kalau koran nak cuba boleh google:

how to make corn dogs from scratch,
resepi corn dog,
easy corn dogs recipe 

dan banyak lagi..!!!

So, enjoy this video dan selamat mencuba gais..!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi siakap 3 rasa ala thai yang mudah ni. Selamat mencuba.

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating


RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI


Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap – (boleh kukus atau goreng)
100 ml air – boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
2 sb minyak – untuk menumis
Garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 – 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:

2 sb cili kisar
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos plum – guna sos ikan
2 sb gula pasir
1 sb jus limau nipis/lemon
1 sk kicap manis

Cara Memasak:

1.Sediakan kukusan. Jika kukus, lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak. Atau jika digoreng, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing.

2.Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.

3.Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.

4.Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa.

5.Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.

6.Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.

Selamat mencuba..!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles

HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles

HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles - Papaglamz TV

Asslamulaikum semua. Ada yang tercari-cari resepi sangkaya ala-ala boat noodle tu? Mai sini saya kongsikan HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles.


Resepi sangkaya mudah ni saya cuba dengan bantuan cik abang google la. Siapa lagi kan? Korang jangan lupa untuk mencuba sangkaya pandan ni tau.

Nak tahu bahan-bahan serta cara buat sangkaya pandan ni sila lah menonton video ini sehingga ke penghujungnya. Klik link di bawah ni.

Jom tonton : HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles - Papaglamz TV

Enjou this video dan selamat mencuba...!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI BINGKA LABU KEMBOJA

RESEPI BINGKA LABU KEMBOJA

Assalamualaikum. Sedapnya dapat makan bingka labu petang-petang kan? Saya ternampak resepi bingka labu ni di facebook. Jom la layan. Siapa nak buat, boleh la cuba. Ok.!

Jom tonton : Video Resepi Butter Kek Simple dan Sedap


Bahanp-bahan

1 cwn tepong gandom (bagi penoh cwn )
1 cwn susu cair
1 cwn santan pekat
1 cwn gula pasir ( tak mahu manis 3/4 cukup gula )
200 gram labu yg telah direbos dan dilecek .
3 biji telor
2 sb minyak masukan dlm loyang
1 sk garam
1 sk minyak sapi gee .
Sedikit bijan


Cara membuatya

Blend kesemua bhn masukan kedlm loyang yg telah dipanaskan telebeh dahulu 10 minit , taburkan bijan dan bakar lebehkurang 40 minit suhu 150 darjah celcious.

Selamat mencuba.

Kredit Hajah zainab bt Mawan

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll Recipe

Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll Recipe

Assalamualaikum semua. Ok la, video kali ni saya nak share cara-cara nak buat korean egg roll yang mudah dan sangat-sangat simple. 


Telur gulung atapun korean egg roll ni sangat popular. Selain cara nak buat telur gulung ni yang mudah ia juga sangat sedap dan juga menyihatkan. 

Siapa yang tengah on diet tu boleh la cuba resepi telur gulung korea yang mudah ni ya!

Ok la, jangan cerita panjang. Jom layan video ala-ala korean food saya kali ni di channel youtube Papaglamz TV saya. Klik link di bawah.

Jom tonton : Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll - Papagamz TV

Enjoy...!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Patin Bakar Awesome

Resepi Ikan Patin Bakar Awesome

Assalamualiakum semua.

Jom layan resepi ikan patin bakar yang awesome ni. Selamat mencuba.


Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan.

2. Kisar semua bahan dan lumurkan ke keseluruhan ikan patin.

3. Balut ikan dengan daun kunyit, diikuti daun pisang atau foil. Ikat kemas.

4. Bakar di atas api yang sederhana.

5. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.

credit - Patin PokDin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi nak buat ikan patin masak tiga rasa ni. Biasa siakap je masak tiga rasa. Kali ni tukar angin guna ikan patin pula. Sedap ke idok.......!!!??


Bahan-bahan:

1 ekor ikan Patin.
3 ulas bawang merah }
4 ulas bawang putih } dikisar
40 gm cili kering }
1 batang serai – diketuk
10 biji cili padi – diketuk
2 sm halia – dihiris halus
3 helai daun limau purut
3 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
2 sudu air limau nipis
1 cawan tepung jagung
Garam dan gula
Minyak

Jom tonton : Resipi Rendang Ayam Terbaik Untuk Raya

Cara-cara membuat:

Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing. Angkat dan hidangkannya di atas pinggan.

Cara-cara membuat sos:

Tumis bahan yang dikisar bersama serai dan halia hingga naik baunya. Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos cili, sos tiram dan air limau. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian tunggu hingga ia mendidih. Akhir sekali curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang telah siap dihidangkan tadi.

credit - patin pokdin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh

Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh

Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi ikan patin masak tempoyak. Yang bestnya, resepi ni adalah resepi asli dari Temerloh tau.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe


Bahan bahan:

1 ekor patin saiz sederhana
2 senduk tempoyak
4 cawan air - agak agak pekat kuah disukai
1 biji cili merah - opsyenal untuk bagi kuah merah jer
Segenggam cili padi merah - ikut pedas disukai
1 inci kunyit hidup
Secekak daun kesum
Sedikit garam

Cara cara:

Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur pulak. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.

Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk. Masaklah dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan menggelegak.

Setelah menggelegak, masukkan daun kesum. Masak dalam 2-3 minit sahaja dan bolehlah tutup api. 

Nota:

Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.

Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.

Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.

Kredit : Azie Kitchen

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi ikan patin masak tempoyak yang awesome ini ya. 

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim


Bahan-bahannya:

4 keping ikan patin
10 tangkai cili api } Di tumbuk
Sedikit kunyit hidup } Di tumbuk
Sedikit tempoyak
Sedikit daun kunyit dan kesom
Garam dan gula

Cara membuatnya:

Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali ikan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.

Kemudian, masukkan ikan patin, daun kesom dan daun kunyit.

Angkat apabila ikan telah pun masak.

Sumber resepi: Wanita Idaman

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Nasi Air Kelantan

Resepi Nasi Air Kelantan

Resepi Nasi Air Kelantan



A) Sup ayam

Ayam separuh 
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 3 ulas 
Halia (besar ibu jari)
(Hiris nipis)
Tumis sekali dengan sup bunjut
Goreng sampai masak baru masukkan ayam dan air .
Masukkan garam ,ajinomoto, kiub sup ayam. Bila masak , angkat ayam ke dalam bekas lain . Dan carikan ayam kecil-kecil.

Jom tonton : Cara Masak Ayam Masak Merah Simple Sahaja

B) Nasi air

1) Basuh beras sehingga bersih 
2) goreng hingga kering air 
3) blender beras hingga hancur
4) masak dalam periuk electrik pun boleh 
Tapi kena sentiasa kacau beras tu. 3 minit sekali kacau sampai bubur nasi masak . 
5) kalau nak guna bihun, mee kuning , kue tia pun boleh .

C) sambal tambahan

1) lada , cuka , garam , gula , air sedikit (blender semua ) 
2) potong lada kecil-kecil, masukkan cuka dan kicap manis. 
3) Lada jeruk just potong lada besar rendam dengan cuka.
4) Serbuk lada kering boleh beli dekat kedai.

D) lauk

1)goreng ikan bilis sampai garing 
2)Ayam carik tadi 
3) nak tambah daging, perut lembu boleh je .

E) Sayur

1) tauge 
2) kubis 
3) Kankung

F) daun sup , daun bawang dan bawang goreng.

Dah siap .. terima kasih semua ..

Kredit: Nor darwinq che ismail

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Merah Masak Pindang

Resepi Ikan Merah Masak Pindang

Assalamualaikum semua. Dah masak ke belum tu? Ni ha nak share resepi ringkas dan mudah untuk mak mak yang super duper busy tapi nak makan sedap. hihi. Lauk ni memang simple, kena gaya, 2 3 pinggan jugak la bertambah.

Meh nak kongsikan resepi tu.. tak masak juga tak tau la nak kata apa.


Hmm.. Macam panjang je mukadimah nih.. Dah la, jom layan resepi ikan merah masak pindang.

Bahan-bahan:

1 ekor ikan ikan merah (500 gram) 
1 biji limau nipis 
1 ikat kemangi/basil ambik daunnya 
2 buah tomato merah, hiris-hiris besar 
3 buah belimbing buluh, belah 2 
2 batang serai, ketuk
3 lembar daun limau 
1 ruas jari lengkuas, ketuk 
1 ruas halia, bakar lalu ketuk 
1 ruas kunyit, bakar lalu ketuk 
7 butir bawang merah, hiris tipis 
4 ulas bawang putih, ketuk, cincang halus 
5 buah cili merah, hiris senget-senget
7 biji cili api ( untuk orang berpantang tak perlu letak cili ) 
1 sdm bawang putih goreng untuk taburan

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating

Cara-cara memasak

1. Siang ikan dan sisiknya, potong-potong lepas tu cuci bersih, lumurkan dengan airlimau nipis, perap selama 15 menit didalam peti ais, cuci balik lepas tu toskan.


2. Tumis dua bawang sampai wangi, masukkan serai, daun limau, kunyit, halia & lengkuas yang dah diketuk tadi, gaul rata, buh air biarkan memndidih.


3. Selepas mendidih masukkan ikan & cili merah, masukn garam & gula, kacau rata, masukkan belimbing buluh, masak sampai lembut.

4. Sebelum angkat tu masukkan dulu irisan tomato & daun kemangi, taburi bawang putih goreng. Pindang ikan merah done.

Selamat mencuba.

Kredit : Aizah Zarirah

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Telur Masak Kicap Simple

Resepi Telur Masak Kicap Simple

Assalamualaikum semua. Telur masak kicap menu paling cepat dan sedap. Ia antara resepi paling senang nak buat. Dan telur masak kicap adalah masakan yang digemari ramai orang, atau mungkin semua orang. Pernah satu ketika dahulu resepi telur kicap viral dalam kalangan masyarakat kita kan. 
Resepi telur goreng masak kicap ni macam-macam versi ada sebenarnya. Tetapi resepi telur goreng kicap saya kali ni saya nak buat dan meletakkan bilis serta bawang di dalamnya. Mungkin saya boleh panggil ianya sebagai telur kicap ikan bilis

Ok la, jom layan cara-cara masak telur kicap yang simple ni. 


Jangan lupa subscribe channel youtube saya untuk lebih banyak resepi lagi.

Resepi Telur Masak Kicap Simple - Papaglamz TV



Siapa tak suka makan telur kicap kan? Cara nak buat telur goreng kicap ni yang mudah je tentu semua boleh nak buatnya. Kalau korang google resepi telur masak kicap simple ni macam-macam je anda boleh follow. Pernah suatu ketik dahulu, telur goreng kicap viral tau. Jangan main-main. Hehehe
Untuk resepi telur masak kicap yang sedap ni saya hanya menggunakan telur, bawang merah, bawang putih, bilis dan juga kicap.

saya akan goreng telur mata dahulu. Kemudian saya akan tumis bilis dan juga bawang. Masukkan kicap dan juga last sekali telur goreng tadi. 

Simple je kan nak buat telur goreng kicap ni? Selamat mencuba tau.!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-


RESEPI MUDAH KERABU PERUT KECOQ LIOQ

RESEPI MUDAH KERABU PERUT KECOQ LIOQ

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi kerabu perut mudah ni. Tengok je dah kecoq lioq.


Jom tonton : Cara Buat Telur Separuh Masak Menggunakan Coffee Maker Di Office

Bahan-bahan:

-1/2 kilo perut lembu yang direbus (potong kecil-kecil) 
-Daun selom/ulam Raja 
-1 ulas bawang merah 
-1 batang bunga kantan (ambil bunga aje)
-3 batang cili padi 
-segenggam tomato ceri (belah dua)
-2 sudu besar jus limau kasturi
-1 sudu besar kerisik
- 1 sudu besar minyak
*perasakan dengan garam/gula


Cara-caranya:

-Hiris halus bawang merah, daun selom/ulam raja, cili padi, bunga kantan. Letak tepi jap.

- Gaul kerisik dengan minyak, jus limau kasturi, garam dan gula

- Gaulkan bahan yang lain

- Siap untuk dihidangkan

Senangkan? 

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI BERGEDIL SPECIAL

RESEPI BERGEDIL SPECIAL

Assalamualaikum semua. Siapa suka makan soto, konpem suka bergedil. Macam tak sah gitu, makan soto tanpa bergedil. Boleh mendatangkan marah sampai mata terjegil.

Dia punya rasa sodap yakmat. Rasa enak kentang, bawang goreng, telur perghhh dahsyat. Boleh ratah sepinggan ni, kalau tak hiraukan berat badan meningkat.

Jom tonton : Daging masak kicap mudah step by step

1.5 kg kentang (dipotong, digoreng dan dilenyek halus)

Masukkan:

Segenggam daging cincang yang sudah dimasak sedikit terlebih dahulu
Segenggam bawang goreng
Sedikit garam
1 sdb serbuk lada putih
1 sdb tepung jagung


Kesemuanya digaul rata dengan kentang tadi. Bulat bulatkan atau guna acuan (terpulang pada individu)

2 biji telur dipukul bersama
1 sdb tepung jagung

Golekkan kentang tadi ke dalam telur sebelum digoreng.

Nak lebih banyak resepi best best, follow fb Maria Binti Talib

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian
Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu CONFIRM JADI

Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu CONFIRM JADI

Agar-agar milo atau juga pudding milo ni memang sedap kalau dimakan. Lebih-lebih lagi ketika sejuk. Memang sedap. Cara nak buat agar-agar milo susu ni pun mudah je. Tak lah susah sangat. nak tau cara buatnya? Teruskan menonton video ini tau.!

Jom tonton : Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu CONFIRM JADI

Cara-nak-buat-agar-agar-milo-susu-pudding-milo

Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu


Bahan-bahan membuat agar-agar milo / pudding milo

Milo
Susu pekat
Susu cair
Gula

Cara masak

Masukkan semua bahan kedalam periuk dan panaskan sehingga semua bahan bercmapur dengan sebati.

Masukkan dalam loyang dan biarkan sejuk. 

Selamat mencuba..!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Petua Goreng Hati Lembu Supaya Tidak Meletup

Petua Goreng Hati Lembu Supaya Tidak Meletup

Assalamualaikum semua. Masalah yang selalu kaum ibu hadapai bila masak hati ibu ialah hati tu selalu sangat meletop-letop. Takut jugak nak masak kan? Saya ada terbaca satu tips nak goreng hati lembu ni. Jom layan.

Jom tonton : Nasi Goreng 'BODO' In The House


Haa.. memang ramai yang tanya cara tak nak bagi minyak meletup masa menggoreng hati.

Senang je.. Macam ni cara nya:

1- Basuh semua hati yang hendak di goreng.
2- Masukkan dalam periuk dan isi air jangan byk sangat.
Biar ngam2 dengan paras hati tu
3- Hidupkan api dan rebuskan ia.
4- Dah hampir masak, barulah digoreng dalam kuali.

Hati tak akan meletup dah.
Lembut dia tu sampai petang tau..

Ok selamat mencuba!

Kredit : Soul kitchens Lunchbox Harian

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL. Anda Patut Cuba

Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL. Anda Patut Cuba

Assalamualaikum semua. Sekarang ni sedang viral tentang aiskrim malaysia ala magnum kan? So, saya pun tak nak la melepaskan peluang untuk mencuba resepi aiskrim malaysia ala magnum ni. Tengok macam mudah je resepi dia. Bahan-bahan pun memang ada kat rumah ni. So, jom kita layan cara nak buat aiskrim malaysia ala magnum ni.

Jom tonton : Video penuh saya buat aiskrim malaysia ala magnum yang viral ni 




Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL


Bahan-bahan

1) 1/2 tin susu pekat manis
2) 1 kotak susu segar (sebarang jenis)
3) 1 sudu ovelet
4) 1 sudu esen vanilla 
5) Coklat beryl's coin

Cara-cara membuatnnya

1. Campurkan susu pekat, susu kotak, ovelet dan vanila di dalam mesin pengisar dan kisar sehingga semua bahan bercampur dengan sempurna.

2. Masukkan coklat coin ke dalam plastik airkrim dan rendamkan ke dalam air panas sehingga coklat cair.

3. Ratakan coklat sepanjang plastik aiskrim.

4. Masukkan campuran susu yang telah diblender ke dalam plastik aiskrim malaysia. Kemudian ikat.

5. Bekukan aiskrim yang telah siap di dalam peti sejuk. Minumum 5 jam ataupun sehingga keras.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Murtabak Maggie

Resepi Murtabak Maggie

Assalamualaikum semua. Jom layan cerita disebalik resepi murtabak maggie yang mudah yang telah dikongsi oleh puan Siti Noraini Binti Bisri ni. Nampak mudah sangat sedap.

Jom tonton : Resepi Sosej Homemade Dijamin Sihat Tanpa Pengawet


Cara buat.

Mula mula siapkan daging cincang dulu.

Tumis bawang merah dan bawang putih, aku suka pakai bawang merah banyak banyak sebab sedap, pastu masukkan serbuk kari,masukkan air sikit then masukkan daging cincang. Jangan lupa garam. Masak sampai dia agak pekat. (refer video klau ta faham) Da masak sila ketepikan.


Sayur apa pun nak letak terpulang, semua sayur tu sila potong kecik kecik. Aku letak cili benggala kuning, cili benggala merah, kacang panjang, sosej, dan daun sup. Aku suka letak daun sup banyak banyak sebab dia wangi, klau engkorang ta suka tayah letak.

Maggie jangan lupa rebus dulu ye adik adik, kang kau makan murtabak maggie rasa murtabak mamee monster plak.


Bila semua da sedia, pecahkan telur (ikut kuantiti berapa banyak maggie kau pakai, selalunya 2 biji telur untuk 1 bungkus maggie) pukul telur tu dengan daging cincang yang da siap masak, lepas tu masukkan sayur yng kau da cincang dan maggie yang da direbus tu.

Last sekali masak la pakai non stick pan,beli pan tu kat diy, murah je. toksah beli yang mahal kedaung tu. bazir je. cara masak tu refer la kat video ye sebab aku malas na menaip panjang panjang sebenarnya.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Mee Bandong Mudah Tapi Rasa Meletop..!!

Resepi Mee Bandong Mudah Tapi Rasa Meletop..!!

Assalamualaikum semua. Serious saya tertarik dengan cerita disebalik resepi mee bandong yang telah dikongsi oleh puan Syahr Musafir di facebooknya. Jom la layan cerita puan ni.

Jom tonton : Masak Maggie Goreng Bersama Anak-anak

Kelam-kabut pagi ini, Aboy HE (2 tahun 8 bulan) demam jadi saya berjaga sepanjang malam, Adik AL (9 bulan) merengek manja menangis bagai entah apa tak kena maka 'melekatlah' dengan Mama, Along ST (8 tahun 1 bulan) sakit perut lapar, mujur Angah IY (5 tahun 9 bulan) sihat dan ringan tulang bantu kemas rumah, ambilkan itu ini, termasuk tolong hidangkan makanan atas meja.


Alhamdulillah pagi ini, ubah selera, saya sediakan mi bandung.

Kuah bandung ini saya buat ringkas guna apa yang ada di dapur saja, kebanyakan barang dapur dah habis, biasalah Khamis, esok Jumaat ke pasar untuk beli barang.

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering. Terus tumiskan dalam minyak panas hingga naik bau.

2. Masukkan air.

3. Masukkan semua jenis lauk yang kita nak guna: ayam, daging, udang, sotong, ikut citarasa masing-masing. Saya juga letak fishballs. Biarkan mendidih.

4. Apabila mendidih, masukkan sayuran yang kita suka: boleh letak jagung, carrot, sawi, cendawan dan sebagainya. Biarkan mendidih.

5. Apabila mendidih, pecahkan telur. Saya guna 3 biji telur. Kacau sikit supaya telur jadi sedikit hancur. Tetapi jangan terlalu kacau hingga hancur semuanya. Biarkan mendidih.

6. Dalam keadaan kuah mendidih, masukkan sos: saya letak sos tiram, sos tomato dan sos cili (sikit je, sebab tak nak pedas). Bab sos ni, boleh pelbagaikan dengan sos ikan dan sebagainya. Boleh juga letak kiub pati ayam jika suka.

Jika perlu, masukkan garam dan gula.

Biarkan mendidih.

7. Larutkan sedikit tepung jagung dalam sedikit air dalam mangkuk kecil, tuangkan ke dalam kuah bandung, kacau rata supaya kuah menjadi sedikit pekat.

Dan siap!

Mudah, kan? #NowEveryoneCanCook #MiBandung

Alhamdulillah, berkejar ke tempat kerja pula. Kalut punya pasal, tak sempat breakfast pun.

Saya doa moga anak-anak cepat sihat dan isteri diperkuat dan dipermudahkan urusan menjaga anak-anak. Kalau tak perlu kerja, sudah pasti saya stay di rumah uruskan keluarga saja, tetapi banyak urusan hari ini, tak dapat nak mencutikan diri.

#DapurDrSyahr #SuamiMasak #SarapanPagi #MiBandung #ResepiMudah #KeluargaDrSyahr #MemasakAdalahIBADAH

With Love
Papaglamz

-sekian-
PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR

PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR

Assalamualaikum semua. Tiba-tiba terbaca satu resepi puding karamel yang mudah ni kat facebook. So, saya nak share kat blog la untuk simpanan saya. 


Korang masak ape untuk makan malam ni ? Efa tak masak pun sebab dah muak dengan daging, tapi disebabkan lapar so kita buat puding untuk dessert malam ni. Jangan khuatir dengan resepi efa sebab setiap resepi yang efa share semuanya semudah A B C janji sedap & nampak cantik untuk dimakan.

Puji diri sendiri jela. Nak harapkan orang puji memang takde. So, jom follow cara dibawah.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe

RESEPI PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR


Bahan - bahan:

1- susu pekat manis
2 - susu krimer ( brand dibawah memang the best sbb rasa lemak2 gitewww) 
3 - Telur 10 biji
4 - 1/4 camca kecil tepung jagung
5 - 1 camca kecil esen vanila
6 - 1 cawan gula kasar


Cara - caranya:
  1. Masukkan kesemua bahan di atas kedalam blender kecuali gula . Blend sehingga naik buih . Tapiskan buih yang ada supaya bila puding masak ianya akan nampak cantik.
  2. Panaskan kuali & masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang anda suka . Tunggu sehingga gula bertukar menjadi keperangan . Kacau dengan api yang perlahan supaya gula tidak hangit . Tutup api & kacau sehingga gula keperangan itu sedikit sejuk . Biarkan ianya sejuk sebelum masukkan kedalam bekas. 
  3. Bila gula tadi dah sejuk , masukkan bahan yang diblend tadi ke atas gula yang telah kita sejukkan . 10 biji telur yang diblend tadi boleh buat 2 bekas tau . Kukus je sehingga masak . Kebiasaannya yang efa buat masa yang diambil hanya 25 minit.
  4. Dah masak kan?? uolls kena sejukkan dulu sebelum letak dalam peti ais . Waa !! Bila dah sejuk bolehlah dihidang . Perghhh meleleh uolls . Kalau tak tahan dengan lelehan & bau puding tu boleh je ngapppp.

It's DONE !! Senang je kan?

Jom pikat perut suami & anak-anak dari masakan air tangan kita . Biasakan masuk dapur walau uolls tak pandai masak sebab kalau tak pandai uolls kena rajin belajar & pastikan perut family kenyang dengan masakan kita.

SELAMAT MENCUBA

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resipi Daging Masak Merah

Resipi Daging Masak Merah

Assalamualaikum semua. Raya korban ni mesti banyak daging yang korang dapat kan? Saya terbaca satu resepi daging masak merah yang best ni. Rasa nak cuba la. Tapi kita simpan dulu la resepi ni kat blog. Korang jangan lupa cuba tau!

Jom tonton : Cara Masak Ayam Masak Merah Simple Sahaja

Jom layan resepi daging masak merah ni. Resepi ni saya dapat dari facebook page Resepi Mengikat Perutku.


Daging rebus lembut, rebus sikit dgn pewarna merah. Sejukkan dan hiris nipis. Sejukkan supaya senang potong n tak pecah pecah. 
Lepastu goreng kan sikit.

Bawang putih ketuk
Cili kisar
Bawang kuning
Cili api
Cili merah hiris
Daun sup


Sos tiram
Cili sos
Tomato sos
Sos ikan

Tumis bawang putih sampai naik bau
Masuk cili kisar n tumis sampai garing
Masuk sos tiram, cili sos, tomato sos n renjis sikit sos ikan.

Masukkan bawang, cili n daun sup. Masukkan air sikit. Nak berkuah lebihkan air ok.
Masukkan daging n kacau sebati. Masuk garam gula n perasa sikit. Seimbangkan rasa masin manis. Pastu tutup api.

Daging merah is done!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak share resepi mudah membuat cakoi. Jom kita tengok dahulu bahan-bahannya.

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim

Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Bahan-bahan

2 1/2 cawan tepung roti
1cwn air
1 sd teh yist segera
1sd bsr gula
1sd bsr susu pkt
1 biji telur
1 sd teh garam
1/2 sd teh soda bikarbonate
2 sd besar minyak mazola/minyak masak
1 sd bsr shortening
1/2 sd teh cream super(klu xada xpyh pening2 nk cri..itu sy tambh sbb benda dah ada..)
Minyak utk menggoreng


Cara-cara memasak

  1. Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan yist segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan . Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak,telur dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
  2. Masukkan shortening & cream super uli hingga doh sebati dan lembut.
  3. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 atau 2 jam..sehingga doh kembang 2kli gnda.
  4. Tumbuk2 doh buang angin..ambil doh sdikit dan digelek dgn roller pin/kayu penggelek,potong mngikut saiz yg dikehndaki..guna lidi sate celup air dan sapu atas doh yg dipotong tdi dan ditindih dgn satu lg doh...
  5. Tarik sedikit doh dan digoreng dlm minyak pns hingga kekuningan dgn api sederahana.
  6. Angkat dan toskan minyak dan boleh dihidangkan dgn sekaya atau kuah kcg.
Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Boba Pearls HOMEMADE Mudah Je Kalau Nak Cuba

Resepi Boba Pearls HOMEMADE Mudah Je Kalau Nak Cuba

Assalamualaikum semua. Baru-baru ni agak viral dengan Bubble Milk Tea kan? Sejak-sejak viral ni, banyak pula gerai bubble milk tea tumbuh bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan.

Baru-baru ni saya adalah mencuba resepi nak buat boba pearl homemade. Tapi yang lainnya pearl yang saya buat ni berwarna merah. Sebab dirumah saya tiada pewarna hitam. Guna sahaja pewarna merah.

Tengok juga : Resepi Sosej Homemade Dijamin Sihat Tanpa Pengawet

Ok la. Jom kita tengok video saya membuat buat pearl homemade ni.


Bahan-bahan boba pearl homemade

2 cawan tepung ubi
2 sudu besar tepung pulut
Garam secukupnya
Air panas untuk menguli

Air untuk merebus pearl

Air secukupnya
Gula pasir

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Jom Subscribe Youtube Channel Papaglamz TV

Jom Subscribe Youtube Channel Papaglamz TV

Asalamualaikum semua. Macam dah lama tak menu sebarang artikel kat sini. Almaklum, idea ni kadang-kadang datang, kadang pergi. Dan kemalasan juga menguasai diri.

Korang semua sihat ke? Aku harap korang semua sihat la ya. Entri kali ini sekadar hendak bertanya kahabar dan nak meguwar-warkan pada semua tentang youtube channel aku.


Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



Untuk pengatahuan semua, sekarang ni aku macam aktif pula di youtube. Macam-macam video amatur yang aku buat dan upload di channel Papaglamz TV. Kalau korang rajin, jemput-jemputlah menyinggah dan jangan lupa untuk subscribe. 

Antara video yang aku upload adalah video masak, video life aku dengan anak-anak dan juga video DIY. Kalau nak tahu lagi, stalk la youtube channel aku ya.

Ok la, selamat berjumpa lagi.

With Love
Papaglamz

-sekian-
DIY Penggantung Kunci

DIY Penggantung Kunci

Assalamualaikum semua. Kunci selalu je hilang sebab anak-anak buat main? Kunci letak atas meja anak-anak mudah nak capai? Ni lah antara masalah yang seringkali ibu dan bapa hadapi.

Sebenarnya dah banyak kali aku kena troll dengan anak-anak aku bab hilangkan kunci. Entah mana-mana je diorang buat main. Memang tempat letak kunci yang ada kat rumah aku agak mudah dicapai oleh diorang.

So, untuk elakkan benda ni jadi lagi, kita DIY penggantung kunci. Sebab kebetulan ada batang mop yang dah patah dan nak dibuang. Tengok tools dan barang-barang lain pun ada. So kita buat la.


Mudah sangat nak buatnya pun. Cuma perlukan batang mop yang dah tak digunakan, paku, penukul besi dan pisau besar atau parang untuk potong batang mop.


First, korang potong batang mop ikut kesesuaian panjang yang korang nak.

Then, letakkan paku sepanjang batang mop. Yang aku buat, jarak antara paku tu dalam 1 jengkal.

Paku sampai habis sepanjang batang mop dan dah siap. Boleh lah gantung kat dinding berdekatan pintu rumah korang.


Mudahkan? Selamat mencuba..!! ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

With Love
Papaglamz

-sekian-
Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Nak melihat saya masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



Assalamualaikum semua. Saja pagi ni tengok-tengok facebook group masakan. Cuci-cuci mata tiba-tiba ternampak satu biskut pisang montel yang agak cute ni. Aku tak pernah langsung dengar biskut ni. Agak-gak boleh jadi biskut raya viral tahun ni tak?


Untuk memastikan resipi biskut pisang montel ni tidak hilang dari radar aku, jadi aku konsikan semula resipinya kat blog aku. Kredit buat Kak Zaimah Zakaria yang sudi kongsi resipi biskut pisang yang mudah dan sangat-sangat cute ni.


Banana Cookies


Bahan A

170 gm butter
60 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
-kacau dgn senduk saja semua bahan2

Bahan B

300 gm tpg gandum
20 gm tpg jagung
20 gm susu tepung
-ayak semua bahan.. masukkan ke dlm bahan A
-uli smp jd doh.. kalau nak sama besar timbang doh 10@15 gm
-masukkan inti kcg tanah yg dicampur dgn gula
-bentukkan doh jd pisang
-bakar pada suhu 170° selama 30 minit


Bahan Coklat

Coklat putih+ pewarna lemon yellow
Dark coklat
-masak coklat guna kaedah double boil
-celup biskut satu2 ke dlm coklat..coklat dah keras br sapu dark coklat


Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com