Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
DIY Penggantung Kunci

DIY Penggantung Kunci

Assalamualaikum semua. Kunci selalu je hilang sebab anak-anak buat main? Kunci letak atas meja anak-anak mudah nak capai? Ni lah antara masalah yang seringkali ibu dan bapa hadapi.

Sebenarnya dah banyak kali aku kena troll dengan anak-anak aku bab hilangkan kunci. Entah mana-mana je diorang buat main. Memang tempat letak kunci yang ada kat rumah aku agak mudah dicapai oleh diorang.

So, untuk elakkan benda ni jadi lagi, kita DIY penggantung kunci. Sebab kebetulan ada batang mop yang dah patah dan nak dibuang. Tengok tools dan barang-barang lain pun ada. So kita buat la.


Mudah sangat nak buatnya pun. Cuma perlukan batang mop yang dah tak digunakan, paku, penukul besi dan pisau besar atau parang untuk potong batang mop.


First, korang potong batang mop ikut kesesuaian panjang yang korang nak.

Then, letakkan paku sepanjang batang mop. Yang aku buat, jarak antara paku tu dalam 1 jengkal.

Paku sampai habis sepanjang batang mop dan dah siap. Boleh lah gantung kat dinding berdekatan pintu rumah korang.


Mudahkan? Selamat mencuba..!! ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

With Love
Papaglamz

-sekian-
Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Nak melihat saya masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



Assalamualaikum semua. Saja pagi ni tengok-tengok facebook group masakan. Cuci-cuci mata tiba-tiba ternampak satu biskut pisang montel yang agak cute ni. Aku tak pernah langsung dengar biskut ni. Agak-gak boleh jadi biskut raya viral tahun ni tak?


Untuk memastikan resipi biskut pisang montel ni tidak hilang dari radar aku, jadi aku konsikan semula resipinya kat blog aku. Kredit buat Kak Zaimah Zakaria yang sudi kongsi resipi biskut pisang yang mudah dan sangat-sangat cute ni.


Banana Cookies


Bahan A

170 gm butter
60 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
-kacau dgn senduk saja semua bahan2

Bahan B

300 gm tpg gandum
20 gm tpg jagung
20 gm susu tepung
-ayak semua bahan.. masukkan ke dlm bahan A
-uli smp jd doh.. kalau nak sama besar timbang doh 10@15 gm
-masukkan inti kcg tanah yg dicampur dgn gula
-bentukkan doh jd pisang
-bakar pada suhu 170° selama 30 minit


Bahan Coklat

Coklat putih+ pewarna lemon yellow
Dark coklat
-masak coklat guna kaedah double boil
-celup biskut satu2 ke dlm coklat..coklat dah keras br sapu dark coklat


Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com