Resepi Kuey Teow Kungfu Mudah dan Sedap | Sesuai Untuk Yang Baru Belajar Masak

Resepi Kuey Teow Kungfu Mudah dan Sedap | Sesuai Untuk Yang Baru Belajar Masak

Assalamualaikum semua. Dalam entri kali ini saya nak kongsikan cara buat kuey teow kungfu mudah. Resepi kuey teow ini pernah kongsikan di channel Youtube saya. Saja saya nak kongsikannya di sini pula.

resepi kuey teow kungfu ala thai resepi kuey teow kungfu sedap,resepi kuey teow kungfu simple,resepi kuey teow kungfu mudah,resepi kuey teow kungfu paling sedap,resepi kuey teow kungfu ayam,resepi kuey teow kungfu rasa,resepi kuey teow kungfu,resepi kuey teow kungfu sedap,kuey teow,kuey teow kungfu,resepi,Kuey teow kungfu sedap,Kuey toew kungfu mudah,Kuew teow kungfu simple,kuey teow ladna

Saya seorang suka makan kuey teow kungfu. Jika saya makan dikedai, banyak kalu juga saya order kuey teow kungfu ni. Cara nak buat juga mudah tak susah. Ok la jom saksikan bahan-bahan yang saya gunakan untuk membuatkuey teow kungfu.

250 gram Kuey teow 
2 biji Telur
Serbuk lada hitam
100gram Isi ayam
5 - 7 ekor Udang
2 sudu besar sos tiram 
Lobak merah
Brokoli
Tomato
4 biji bawang putih 
Kiub ayam
Fish cake
2 sudu besar tepung jagung (dinancuh dengan air)

Cara nak membuatnya secara detail boleh la tonton video di channel yotube saya ya.


Selamat mencuba dan selamat menonton

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags
resepi kuey teow kungfu ala thai resepi kuey teow kungfu sedap,resepi kuey teow kungfu simple,resepi kuey teow kungfu mudah,resepi kuey teow kungfu paling sedap,resepi kuey teow kungfu ayam,resepi kuey teow kungfu rasa,resepi kuey teow kungfu,resepi kuey teow kungfu sedap,kuey teow,kuey teow kungfu,resepi,Kuey teow kungfu sedap,Kuey toew kungfu mudah,Kuew teow kungfu simple,kuey teow ladna,


Cara Buat Kerepek Durian Perkongsian Puan Azura Jhamary Memang Sangat Rare. Anda WAJIB Cuba

Cara Buat Kerepek Durian Perkongsian Puan Azura Jhamary Memang Sangat Rare. Anda WAJIB Cuba

Assalamualaikum semua. Biasalah, setiap tahun anggaran bulan 6 hingga 9, tentu sahaja kedatang musim raja buah ini ditunggu-tunggu oleh peminatnya di Malaysia. Durian atau ada yang memanggilnya Raja Buah sememangnya popular dalam kalangan Masyarat di Malaysia.

Walaupun ada sesetengah yang mengatakan baunya tidak begitu menyenangkan, populariti dan permintaan terhadap raja buah ini begitu tinggi. Harganya juga boleh tahan mahal. Rasanya boleh saya kategorikan buah durian ini sebagai buah kayangan.

kerepek biji durian crispy,kerepek biji durian,cara membuat kerepek biji durian,kerepek biji durian crispy bila dimakan,cara hiris biji durian,memasak biji durian,resepi kerepek biji durian,biji durian rangup,durian,musim durian,kerepek durian,kerepek biji durian,biji durian,biji durian goreng,biji durian celup tepung,tutorial membuat kerepek biji durian,cara mengoreng biji durian

Selain dimakan begitu sahaja, durian juga boleh digunakan dalam masakan. Tetapi sebelum digunakan, durian ini hendaklah diperap terlebih dahulu. Durian yang terperam ini dipanggil tempoyak. Banyak juga menu-menu masyarakat kita di Malaysia yang menggunakan tempoyak sebagai bahan asasnya. Sebagai contoh, ikan patin masak tempoyak, sambal petai tempoyak, Tempoyak ikan bilis dan macam-macam lagi.

kerepek biji durian crispy,kerepek biji durian,cara membuat kerepek biji durian,kerepek biji durian crispy bila dimakan,cara hiris biji durian,memasak biji durian,resepi kerepek biji durian,biji durian rangup,durian,musim durian,kerepek durian,kerepek biji durian,biji durian,biji durian goreng,biji durian celup tepung,tutorial membuat kerepek biji durian,cara mengoreng biji durian

Dalam entri ini, saya ingin kongsikan pada anda semua sebuah resepi yang agak rare dan pelik iaitu kerepek biji durian. Biasanya biji durian kita akan buang sahaja, tetapi tidak bagi Puan Azura Jhamary, beliau lebih senang untuk memanfaatkan biji durian yang ada dengan membuat kerepek durian.


Perkongsiannya di Yotube Dapur Rentung Channel miliknya sememangnya memudahkan kita untuk mencuba menu yang rare ini. Jom saya kongsikan step-by-step cara nak buat kerepek durian yang rare ini.

Bahan-bahan yang diperlukan

5-7 biji durian (lebih pun ok)
1 senduk Tepung Bestari
Pisau sagat

Cara-cara membuatnya

1. Rendam biji-biji durian dalam air untuk membersihkannya.
2. Kupas biji durian.
3. Sagat biji durian tadi.
4. Selepas disagat, campurkan dengan tepung bestari. Jangan letakkan air.
5. Goreng di dalam kuali dengan minyak yang banyak.
6. Setelah garing, boleh toskan minyak dan sedia untuk dimakan.

Itu sahaja bahan-bahan yang diperlukan. Mudah kan? Jika anda nak melihat dengan lebih dekat lagi cara-cara penyediaannya, boleh la singgah di channet Youtbe Azura Jhamary. Anda kena buat tau sebab Puan Azura kata rasa kerpek durian ini sangat sedap.


Selamat menonton

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags
kerepek biji durian crispy,kerepek biji durian,cara membuat kerepek biji durian,kerepek biji durian crispy bila dimakan,cara hiris biji durian,memasak biji durian,resepi kerepek biji durian,biji durian rangup,durian,musim durian,kerepek durian,kerepek biji durian,biji durian,biji durian goreng,biji durian celup tepung,tutorial membuat kerepek biji durian,cara mengoreng biji durian,
Resepi Maggie Kari Goreng Simple | Menu Paling Senang | Masak Bersama Anak-anak

Resepi Maggie Kari Goreng Simple | Menu Paling Senang | Masak Bersama Anak-anak

Assalamualaikum semua. Memasak adalah rutin yang mampu mengeratkan lagi silaturrahim sesama kita. Lebih-lebih lagi jika kita memasak bersama keluarga. Untuk entri kali ini, saya nak kongsikan pada anda semua resepi maggie goreng simple dan mudah untuk anda cuba.

cara masak maggi goreng,cara buat maggi goreng,maggi goreng simple,maggi goreng kedai mamak,spicy ramen,resipi maggi goreng,maggi recipe,maggi goreng,

Yang istimewanya, maggie goreng yang saya buat ini dimasak bersama-sama dengan anak-anak saya. Maggie goreng tidaklah susah sangat nak membuatnya, jadi tak kisah jika anak-anak nak join sekali memasak di dapur. 

Maggie goreng mudah yang saya buat kali ini menggunakan rempah maggie yang telah disediakan, cumanya saya tambahkan bawang untuk menumis.

Bagi anda yang man mencuba, berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan

Bahan-bahan maggie goreng istimewa

2 paket maggie kari
Bawang merah
Bawang putih
Sayuran - jika mahu

Kalau korang nak tengok cara saya memasaknya, boleh lah lihat video dibawah:

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags
cara masak maggi goreng,cara buat maggi goreng,maggi goreng simple,maggi goreng kedai mamak,spicy ramen,resipi maggi goreng,maggi recipe,maggi goreng,
Resepi Sihat Ikan Cencaru Bakar Simple Bersama Resepi Air Asam Cicah Sedap Dan Mudah

Resepi Sihat Ikan Cencaru Bakar Simple Bersama Resepi Air Asam Cicah Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum semua. Video kali ini saya kongsikan resepi ikan bakar. Resepi ikan cencaru bakar ini saya buat bersama resepi air asam cicah yang sedap dan mudah.

Resepi ikan caru bakar ini saya buat versi yang sihat tanpa minyak dan menggunakan garam yang sedikit sahajat. Jadi, buat anda yang sedang berdiet tu, boleh la mencuba resepi ikan bakar yang mudah ini.

resepi ikan bakar,ikan bakar simple,ikan caru bakar simple,ikan caru bakar air asam,ikan caru bakar sambal,ikan caru bakar sumbat kelapa,ikan caru bakar cicah air asam,resepi air asam pencicah ikan bakar,resepi air asam ikan bakar,ikan cencaru bakar,resepi air asam,resepi air asam cicah terbaik,air asam cicah ikan bakar,resepi ikan cencaru bakar,cicah ikan keli bakar colek ikan,air cicah ikan bakar,ikan bakar,ikan bakar sambal,resepi ikan cencaru diet

ok la, jom saksikan video dari saya ikan cencaru bakar bersama dengan resepi pencicah air asam jawa yang sedap ni. Selamat mencuba.

Resepi Sihat Ikan Cencaru Bakar Simple Bersama Resepi Air Asam Cicah Sedap Dan Mudah 

Bahan-bahan

2 ekor ikan cencaru
2 biji bawang merah
4-5 ulas bawang putih
7 tangkai cili padi
serbuk kunyit
garam 
gula

Kalau korang nak tengok cara saya memasaknya, boleh lah lihat video dibawah:

Jom Tonton - Resepi Sihat Ikan Cencaru Bakar Simple Bersama Resepi Air Asam Cicah Sedap Dan Mudah

With Love
Papaglamz

-Sekian-

Tags
resepi ikan bakar,ikan bakar simple,ikan caru bakar simple,ikan caru bakar air asam,ikan caru bakar sambal,ikan caru bakar sumbat kelapa,ikan caru bakar cicah air asam,resepi air asam pencicah ikan bakar,resepi air asam ikan bakar,ikan cencaru bakar,resepi air asam,resepi air asam cicah terbaik,air asam cicah ikan bakar,resepi ikan cencaru bakar,cicah ikan keli bakar colek ikan,air cicah ikan bakar,ikan bakar,ikan bakar sambal,resepi ikan cencaru diet

Resepi Kentang Goreng Crispy Ala KFC Yang Mudah | Simple French Fries Homemade

Resepi Kentang Goreng Crispy Ala KFC Yang Mudah | Simple French Fries Homemade

Assalamualaikum semua. Ok hari ni saya ada buat video tentang Cara Mudah Membuat Kentang Goreng Ala KFC Resepi French Fries. Ini homemade tau! 

HOMEMADE | Resepi Kentang Goreng Crispy Ala KFC Yang Mudah | Simple French Fries Homemade

kentang goreng,cara membuat kentang goreng,french fries,resepi jejari kentang goreng,kentang goreng kfc,kentang goreng kfc homemade,membuat kentang goreng kfc,kentang goreng crispy kfc,kentang goreng ala kfc anti gagal,masak kentang goreng kfc,cara mudah membuat kentang goreng ala kfc,resepi membuat kentang goreng ala kfc,kentang goreng krispi,kentang goreng crispy,resep,kentang,kentang goreng crispy homemade,resep kentang goreng

Bahan-bahan

3 Biji kentang yang besar
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung ubi
garam
black pepper

Kalau korang nak tau cara memasaknya boleh la lihat di channel Ytube saya.

Jom tonton - HOMEMADE | Resepi Kentang Goreng Crispy Ala KFC Yang Mudah | Simple French Fries Homemade

With Love
Papaglamz

-sekian-

tags
kentang goreng,
cara membuat kentang goreng,
french fries,
resepi jejari kentang goreng,
kentang goreng kfc,
kentang goreng kfc homemade,
membuat kentang goreng kfc,
kentang goreng crispy kfc,
kentang goreng ala kfc anti gagal,
masak kentang goreng kfc,
cara mudah membuat kentang goreng ala kfc,
resepi membuat kentang goreng ala kfc,
kentang goreng krispi,
kentang goreng crispy,
resep,
kentang,
kentang goreng crispy homemade,
resep kentang goreng,
Resepi Rendang Ayam Mudah, Sedap Dan Terbaik Untuk Raya

Resepi Rendang Ayam Mudah, Sedap Dan Terbaik Untuk Raya

Resepi Rendang Ayam Mudah, Sedap Dan Terbaik Untuk Raya

Hari raya kalau takde rendang memang tak sah kan? Hari ni saya nak kongsikan resipi mudah rendang ayam yang anda semua boleh cuba.

rendang ayam,rendang sedap & mudah,resepi rendang ayam yang mudah dan sedap,rendang ayam sedap,rendang segera,rendang instant,rendang tak banyak bahan,rendang superb,rendang daging,rendang resepi turun temurun,resepi rendang ayam sedap,makan rendang,rendang best,

Bahan-bahan

Ayam
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Kunyit
Lengkuas
Serai
Buah keras
Cili padi
Cili besar
Cili kering yang telah dikisar
Kerisik
Daun limau purut
Daun kunyit
Asam keping
Santan

Kalau nak tonton video saya masak, boleh lah singgah di channel Youtube saya.

Jom tonton - Resipi Rendang Ayam Mudah, Sedap Dan Terbaik Untuk Raya

Selamat mencuba...!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-

tags
rendang ayam,
rendang sedap & mudah,
resepi rendang ayam yang mudah dan sedap,
rendang ayam sedap,
rendang tak banyak bahan,
rendang superb,
resepi rendang ayam sedap,
Resepi Kek Marjerin Yang Gebu Dan Paling Senang Nak Buat | Tak Letak Assen Vanila

Resepi Kek Marjerin Yang Gebu Dan Paling Senang Nak Buat | Tak Letak Assen Vanila

Assalamualaikum semua. Hari ini saya nak kongsikan pada anda semua resepi kek paling senang iaitu kek marjerin gebu dan simple. Saya gunakan marjerin planta.

Sebenarnya ada kisah saya buat kek marjerin ini. Anak-anak saya request nak makan kek malam-malam buta, jadi saya tengok la apa bahan yang ada kat dapur. Semua bahan ada cuma assen vanila je la yang takde. Takpa la saya cuba. Cantik juga kejadiannya. Kek habis juga dimakan bersama-sama.

kekmarjerin, kek orang dulu, resepi kek marjerin, resepi kek marjerin planta, cara membuat kek marjerin, kek marjerin paling senang, resepi kek marjerin mudah, resepi kek marjerin simple, resepi kek marjerin blender, resepi kek marjerin gebu, resepi kek marjerin bakar, kek paling senang nak buat, kek paling mudah nak buat, resepi kek mudah, kek marjerin pelangi, cara buat kek marjerin, kek marjerin sukatan cawan, kekmarjeringebu,

Jadi, anda semua jangan lupa untuk mencuba resepi kek marjerin gebu yang mudah ni walaupun tanpa menggunakan assen vanila. 

Resepi Kek Marjerin Yang Gebu Dan Paling Senang Nak Buat | Tak Letak Assen Vanila


Bahan-bahan

200g tepung gandum
50g susu tepung
225g butter atau merjerin
Selamat mencuba
3 biji telur
150g gula kastor
1 sudu teh baking bikarbonat

Kalau nak tengok video saya memasak. boleh klik link di bawah ni.


With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags,
kekmarjerin,
kek orang dulu,
resepi kek marjerin,
resepi kek marjerin planta,
cara membuat kek marjerin,
kek marjerin paling senang,
resepi kek marjerin mudah,
resepi kek marjerin simple,
resepi kek marjerin blender,
resepi kek marjerin gebu,
resepi kek marjerin bakar,
kek paling senang nak buat,
kek paling mudah nak buat,
resepi kek mudah,
kek marjerin pelangi,
cara buat kek marjerin,
kek marjerin sukatan cawan,
kekmarjeringebu,
5 Restoran Menarik Yang Boleh Dicuba Sekitar Chinatown

5 Restoran Menarik Yang Boleh Dicuba Sekitar Chinatown

5 Restoran Menarik Yang Boleh Dicuba Sekitar Chinatown 

Bila sebut perkataan Chinatown mesti pada fikiran kita terfikir akan makanan masakan cina yang lain daripada yang lain kan? Tetapi untuk lokasi Chinatown di Kuala Lumpur ada banyak restoran dengan menu yang pelbagai untuk di cuba sebenarnya. Di sana ada pelbagai restoran dengan menu yang best-best seperti makanan barat, makanan melayu, makanan india dan seumpamanya. 

Tidak hanya itu, terdapat juga restoran dengan dekorasi yang sangat menarik untuk duduk lepak-lepak bersama pasangan, famili atau kawan-kawan sambil menikmati menu makanan yang sedap. 

Antara restoran menarik yang boleh dicuba sekitar kawasan Chinatown Kuala Lumpur itu adalah : 

#1 - Merchant's Lane


Kalau sebu je Chinatown, mesti dah mindset dalam kepala anda yang tempat tu mesti bising dan sibuk dengan pengunjung-pengunjung yang datang kesini kan? Tetapi ada satu tempat makan menawarkan anda percutian yang tenang daripada kesibukan tempat tersebut. 

Kafe tersembunyi ini banyak menyajikan teh dan kopi buatan tangan serta makanan ringan serta pencuci mulut gaya gabungan yang amat menyelerakan. Selain itu, cafe ini juga amat dikenali dengan suasana dan hiasannya yang sangat cantik dan bergaya.

ALAMAT:
150, Jalan Petaling, City Centre, 50000 Kuala Lumpur





#2 - Restoran Yusoof Dan Zakhir


Terletak di hujung pasar pusat Chinatown, Kuala Lumpur, Restoran Yusoof dan Zakhir adalah sebuah restoran India yang amat yang amat menyenangkan dan mendapat sambutan yang sangat baik disebabkan oleh makanan yang dihidangkan sangat berkualiti. 

Di tengah-tengah restoran ini pula, terdapat beberapa hidangan yang tersusun di atas sebuah meja. Terdapat pelbagai jenis makanan yang dihidangkan terutamanya menu-menu India tempatan termasuklah kari kepala ikan, ayam tandoori dan lain-lain.

ALAMAT:
Jalan Hang Kasturi, City Centre, 50000 Kuala Lumpur

#3 - Arabesque Kuala Lumpur


Arabesque Kuala Lumpur adalah sebuah restoran Timur Tengah yang selesa dan telah berjaya mencuri perhatian para pelanggan sama ada penduduk mahupun pelancong sejak ia mula beroperasi pada September 2014 lagi. 

Selain daripada suasana berhawa dingin dan hidangan-hidangannya yang berasaskan campuran  makanan tradisional Turki, Mesir, dan Syria seperti fattosh, falafel roll dan lain-lain. 

Tidak hanya mementingkan pada servis layanan pada para pelanggan malah pihak Arabesque turut menitik beratkan soal kebersihan, penampilan, persembahan makanan dan rasa. Dapat makan menu makanan sedap dengan layanan baik, hangat dan ramah sudah tentu seronok kan?

ALAMAT:
150, Jalan Petaling, City Centre, 50000 Kuala Lumpur

#4 - Al Halabi Gourmet Restaurant


Bagi penggemar makanan ala india, anda boleh cuba Al Halabi Gourmet Restaurant. Di sini ada pelbagai menu makanan yang rakyat Malaysia suka seperti roti canai, roti boom, nasi beriyani dan sebagainya. Harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan.

Dari segi rasa besar kemungkinan sangat menepati selera kerana ramai pengunjung yang gemar menikmati makanan di situ. Kiranya untuk kawasan Chinatown Kuala Lumpur, Al Halabi Gourmet Restaurant merupakan salah satu tempat makan yang boleh dipertimbangkan.

ALAMAT :
Jalan Hang Lekir 8, Ground Floor, Kuala Lumpur 50000 Malaysia

#5 - Chocha Foodstore KL


Terletak hanya lima minit dengan hanya berjalan kaki dari Petaling Street Market, kafe ini menawarkan tempat percutian yang tenang dan sunyi kepada para pengunjung disebabkan suasananya yang tenang dan juga sangat menawan. 

Kafe ini sangat unik kerana ia dilengkapi dengan halaman tengah yang diterangi oleh cahaya matahari dan dihiasi oleh hiasan-hiasan yang sangat cantik. Memang sesuai sangat kepada anda yang sangat suka mengambil gambar sebab suasana kedai ni memang sangat menarik dan menawan hati para pengunjung.

ALAMAT:
156, Jalan Petaling, Kuala Lumpur

Berhajat Nak Cuba Menu Baru? Tak Tahu Mana Nak Dapat? Online Delivery Kan Ada! 

Mesti ada yang mengeluh mana nak dapat makanan pelbagai sepanjang tempoh berkurung ni kan? Jawapannya ada pada handphone masing-masing. Salah satu yang boleh membantu adalah Foodpanda

Melalui Foodpanda, bermacam jenis makanan ada dipamerkan. Sebagai pengguna kita hanya perlu memilih dan membuat pesanan. Nak cuba menu-menu masakan baru juga ada. Makanan barat, makanan melayu, makanan cina, makanan segera, semuanya ada di website utama Foodpanda. 
Tambahan pula servis food delivery by Foodpanda ni memang ada di banyak kawasan jadi tak perlu nak susah payah melangkah keluar dalam musim virus covid19 ni. Nak makan apa order saja online. Keselamatan diri kita sama-sama jaga. 

Yang pasti pihak Foodpanda telah memperkenalkan servis penghantaran cara contactless delivery. Ini sangat membantu proses penerimaan makanan dalam jarak yang selamat tanpa perlu berhubung secara langsung. 

With Love
Papaglamz

Sekian
Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum semuanya. Kembali semula ke channel Papaglamz TV. Hari ini saya akan tunjukkan cara mudah untuk membuat siakap stim limau ala thai.

resepi siakap stim limau,  resepi siakap stim limau simple,  resepi siakap stim limau ala thai,  resepi siakap stim limau thai,  siakap,  siakap stim,  ikan siakap,  cara buat siakap stim limau,  cara buat siakap stim,  cara buat siakap stim lemon,  cara buat siakap stim halia,  cara buat siakap stim ala thai,  cara membuat siakap stim,  masak siakap stim limau,  siakap stim limau dan cili,  ikan siakap stim limau,  siakap stim ala thai,  siakap stim ala thai simple,

Sebenarnya nak masak ikan siakap stim limau ala Thai ini sangat mudah. Ianya hanya menggunakan bahan-bahan yang senang didapati selain cara masak iaitu kukus sahaja. Selain mudah, ia juga menyihatkan tau.!

Masakan ini adalah antara hidangan diet yang sesuai untuk dicuba. Rasa segar dengan masam limau dan gabungan semua bahan boleh buat ikan licin diratah begitu sahaja.

Ok la, berikut adalah bahan yang saya perlukan untuk membuat siakap stim limau

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap
2 inci halia
2 batang serai
1 kiub ayam
5 ulas bawang putih
3 biji limau nipis
Gula melaka
6 biji cili padi
Daun ketumbar
2 sudu sos tiram

Itu sahaja bahan yang saya perlukan.

Untuk melihat cara memasaknya, boleh la layan video saya ok...!!!

Jom tonton - Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags:-
siakap,
siakap stim,
ikan siakap,
cara buat siakap stim lemon,
cara buat siakap stim halia,
cara buat siakap stim ala thai,
cara membuat siakap stim,
masak siakap stim limau,
siakap stim limau dan cili,
ikan siakap stim limau,
siakap stim ala thai,
Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

Assalamualaikum semuanya. Kembali ke channel Papaglamz TV. Baiklah hari ini saya nak tunjukkan cara-cara memasak ayam penyet berserta sambalnya yang sedap dan mantap.! 

resepi ayam penyet,  cara buat ayam penyet,  resepi ayam penyet asli indonesia,  resepi ayam penyet simple,  resepi ayam penyet sedap,  resepi ayam penyet indonesia,  resepi ayam penyet wong solo,  resepi ayam penyet crispy,  sambal ayam penyet,  sambal ayam penyet indonesia,  sambal ayam penyet pedas,  sambal ayam penyet paling enak,  sambal ayam penyet simple,  sambal ayam penyet sedap,  sambal ayam penyet recipe,  resepi sambal ayam penyet,

Seperti yang kita sedia maklum, resepi ayam penyet ni sangat popular di Indonesia. Di Malaysia sendiri, biasanya gerai-gerai yang menjual nasi ayam penyet kebanyakkannya pemiliknya adalah yang mempunyai darah keturunan jawa ataupun indonesia.

Cara membuat ayam penyet ni tidaklah susah. Bahan-bahannya adalah bahan-bahan asas yang ada di dapur kita. Cumanya banyak step yang perlu kita buat supaya ayam goreng yang kita buat itu menjadi.

Saya cuba untuk menunjukkan cara yang mudah untuk membuat ayam goreng penyet ni. Harapnya ianya bermanfaat buat anda semua. Selamat mencuba ya..!!

Bahan-bahan


Bahan untuk gorengan ayam

2 ketul ayam (bahagian peha seperti dalam video)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 - 4 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 kiub ayam
2 batang serai
1 manguk kecil tepung beras

Bahan untuk sambal

5 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji cili padi
10 biji cili kering
2 biji tomato
2 inci belacan
gula
garam

Bahan tambahan (Jika suka)

Tahu
Tempe

Selamat mencuba..!!!

Untuk cara-cara memasak boleh menonton video dibawah ini.

Jom tonton - Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags:-
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

#IkanPatin #Tempoyak #Temerloh

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

Assalamualaikum semua. Ok la kali ini saya nak berkongsi resepi ikan patin tempoya. Ikan patin tempoyak ni biasanya popular di Negeri Pahang. Walaupun saya orang johor, tetapi dah 7 tahun duduk Kuantan, tahu la sikit-sikit masakan orang Pahang. Yang pastinya ikan patin tempoyak antara menu yang selalu saya buat.
tempoyak ikan patin,  resepi ikan patin masak tempoyak,  ikan patin masak tempoyak,  ikan patin tempoyak,  ikan patin tempoyak temerloh,  ikan patin tempoyak temerloh terbaik,  masak tempoyak ikan patin,  masak tempoyak ikan patin,  Tempoyak,  ikan patin,  resepi kuah tempoyak,  cara masak tempoyak,  cara masak tempoyak ikan patin,

Masaknya tak la susah. Tak perlu pun nak tumis-tumis bagai. Rasanya, sekali belajar memang dah pandai. Ok la, jom salin resepi ikan patin masak tempoyak ni.
Bahan-bahan
1 ekor ikan patin. (Siang dan buangkan hanyir)
1 kuntum bunga kantan
seikat daun kesum
1/2 biji timun tua
1 mangkuk kecil tempoyak
3 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Garam secukupnya
Untuk melihat cara-cara memasak ikan patin tempoyak, boleh la tonton video di bawah ni.

Jom tonton - Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!


With Love
Papaglamz-
-Sekian-

Tags:

Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com