Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
5 Restoran Menarik Yang Boleh Dicuba Sekitar Chinatown

5 Restoran Menarik Yang Boleh Dicuba Sekitar Chinatown

5 Restoran Menarik Yang Boleh Dicuba Sekitar Chinatown 

Bila sebut perkataan Chinatown mesti pada fikiran kita terfikir akan makanan masakan cina yang lain daripada yang lain kan? Tetapi untuk lokasi Chinatown di Kuala Lumpur ada banyak restoran dengan menu yang pelbagai untuk di cuba sebenarnya. Di sana ada pelbagai restoran dengan menu yang best-best seperti makanan barat, makanan melayu, makanan india dan seumpamanya. 

Tidak hanya itu, terdapat juga restoran dengan dekorasi yang sangat menarik untuk duduk lepak-lepak bersama pasangan, famili atau kawan-kawan sambil menikmati menu makanan yang sedap. 

Antara restoran menarik yang boleh dicuba sekitar kawasan Chinatown Kuala Lumpur itu adalah : 

#1 - Merchant's Lane


Kalau sebu je Chinatown, mesti dah mindset dalam kepala anda yang tempat tu mesti bising dan sibuk dengan pengunjung-pengunjung yang datang kesini kan? Tetapi ada satu tempat makan menawarkan anda percutian yang tenang daripada kesibukan tempat tersebut. 

Kafe tersembunyi ini banyak menyajikan teh dan kopi buatan tangan serta makanan ringan serta pencuci mulut gaya gabungan yang amat menyelerakan. Selain itu, cafe ini juga amat dikenali dengan suasana dan hiasannya yang sangat cantik dan bergaya.

ALAMAT:
150, Jalan Petaling, City Centre, 50000 Kuala Lumpur





#2 - Restoran Yusoof Dan Zakhir


Terletak di hujung pasar pusat Chinatown, Kuala Lumpur, Restoran Yusoof dan Zakhir adalah sebuah restoran India yang amat yang amat menyenangkan dan mendapat sambutan yang sangat baik disebabkan oleh makanan yang dihidangkan sangat berkualiti. 

Di tengah-tengah restoran ini pula, terdapat beberapa hidangan yang tersusun di atas sebuah meja. Terdapat pelbagai jenis makanan yang dihidangkan terutamanya menu-menu India tempatan termasuklah kari kepala ikan, ayam tandoori dan lain-lain.

ALAMAT:
Jalan Hang Kasturi, City Centre, 50000 Kuala Lumpur

#3 - Arabesque Kuala Lumpur


Arabesque Kuala Lumpur adalah sebuah restoran Timur Tengah yang selesa dan telah berjaya mencuri perhatian para pelanggan sama ada penduduk mahupun pelancong sejak ia mula beroperasi pada September 2014 lagi. 

Selain daripada suasana berhawa dingin dan hidangan-hidangannya yang berasaskan campuran  makanan tradisional Turki, Mesir, dan Syria seperti fattosh, falafel roll dan lain-lain. 

Tidak hanya mementingkan pada servis layanan pada para pelanggan malah pihak Arabesque turut menitik beratkan soal kebersihan, penampilan, persembahan makanan dan rasa. Dapat makan menu makanan sedap dengan layanan baik, hangat dan ramah sudah tentu seronok kan?

ALAMAT:
150, Jalan Petaling, City Centre, 50000 Kuala Lumpur

#4 - Al Halabi Gourmet Restaurant


Bagi penggemar makanan ala india, anda boleh cuba Al Halabi Gourmet Restaurant. Di sini ada pelbagai menu makanan yang rakyat Malaysia suka seperti roti canai, roti boom, nasi beriyani dan sebagainya. Harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan.

Dari segi rasa besar kemungkinan sangat menepati selera kerana ramai pengunjung yang gemar menikmati makanan di situ. Kiranya untuk kawasan Chinatown Kuala Lumpur, Al Halabi Gourmet Restaurant merupakan salah satu tempat makan yang boleh dipertimbangkan.

ALAMAT :
Jalan Hang Lekir 8, Ground Floor, Kuala Lumpur 50000 Malaysia

#5 - Chocha Foodstore KL


Terletak hanya lima minit dengan hanya berjalan kaki dari Petaling Street Market, kafe ini menawarkan tempat percutian yang tenang dan sunyi kepada para pengunjung disebabkan suasananya yang tenang dan juga sangat menawan. 

Kafe ini sangat unik kerana ia dilengkapi dengan halaman tengah yang diterangi oleh cahaya matahari dan dihiasi oleh hiasan-hiasan yang sangat cantik. Memang sesuai sangat kepada anda yang sangat suka mengambil gambar sebab suasana kedai ni memang sangat menarik dan menawan hati para pengunjung.

ALAMAT:
156, Jalan Petaling, Kuala Lumpur

Berhajat Nak Cuba Menu Baru? Tak Tahu Mana Nak Dapat? Online Delivery Kan Ada! 

Mesti ada yang mengeluh mana nak dapat makanan pelbagai sepanjang tempoh berkurung ni kan? Jawapannya ada pada handphone masing-masing. Salah satu yang boleh membantu adalah Foodpanda

Melalui Foodpanda, bermacam jenis makanan ada dipamerkan. Sebagai pengguna kita hanya perlu memilih dan membuat pesanan. Nak cuba menu-menu masakan baru juga ada. Makanan barat, makanan melayu, makanan cina, makanan segera, semuanya ada di website utama Foodpanda. 
Tambahan pula servis food delivery by Foodpanda ni memang ada di banyak kawasan jadi tak perlu nak susah payah melangkah keluar dalam musim virus covid19 ni. Nak makan apa order saja online. Keselamatan diri kita sama-sama jaga. 

Yang pasti pihak Foodpanda telah memperkenalkan servis penghantaran cara contactless delivery. Ini sangat membantu proses penerimaan makanan dalam jarak yang selamat tanpa perlu berhubung secara langsung. 

With Love
Papaglamz

Sekian
Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap


Assalamualaikum semuanya. Kembali semula ke channel Papaglamz TV. Hari ini saya akan tunjukkan cara mudah untuk membuat siakap stim limau ala thai.

Sebenarnya nak masak ikan siakap stim limau ala Thai ini sangat mudah. Ianya hanya menggunakan bahan-bahan yang senang didapati selain cara masak iaitu kukus sahaja. Selain mudah, ia juga menyihatkan tau.!

Masakan ini adalah antara hidangan diet yang sesuai untuk dicuba. Rasa segar dengan masam limau dan gabungan semua bahan boleh buat ikan licin diratah begitu sahaja.

Ok la, berikut adalah bahan yang saya perlukan untuk membuat siakap stim limau

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap
2 inci halia
2 batang serai
1 kiub ayam
5 ulas bawang putih
3 biji limau nipis
Gula melaka
6 biji cili padi
Daun ketumbar
2 sudu sos tiram

Itu sahaja bahan yang saya perlukan.

Untuk melihat cara memasaknya, boleh la layan video saya ok...!!!



With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags:-
siakap,
siakap stim,
ikan siakap,
cara buat siakap stim lemon,
cara buat siakap stim halia,
cara buat siakap stim ala thai,
cara membuat siakap stim,
masak siakap stim limau,
siakap stim limau dan cili,
ikan siakap stim limau,
siakap stim ala thai,
Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

Resepi Cara Buat Ayam Penyet Berserta Sambal Ayam Penyet Yang Mudah

Assalamualaikum semuanya. Kembali ke channel Papaglamz TV. Baiklah hari ini saya nak tunjukkan cara-cara memasak ayam penyet berserta sambalnya yang sedap dan mantap.! 

Seperti yang kita sedia maklum, resepi ayam penyet ni sangat popular di Indonesia. Di Malaysia sendiri, biasanya gerai-gerai yang menjual nasi ayam penyet kebanyakkannya pemiliknya adalah yang mempunyai darah keturunan jawa ataupun indonesia.

Cara membuat ayam penyet ni tidaklah susah. Bahan-bahannya adalah bahan-bahan asas yang ada di dapur kita. Cumanya banyak step yang perlu kita buat supaya ayam goreng yang kita buat itu menjadi.

Saya cuba untuk menunjukkan cara yang mudah untuk membuat ayam goreng penyet ni. Harapnya ianya bermanfaat buat anda semua. Selamat mencuba ya..!!

Bahan-bahan


Bahan untuk gorengan ayam

2 ketul ayam (bahagian peha seperti dalam video)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 - 4 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 kiub ayam
2 batang serai
1 manguk kecil tepung beras

Bahan untuk sambal

5 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji cili padi
10 biji cili kering
2 biji tomato
2 inci belacan
gula
garam

Bahan tambahan (Jika suka)

Tahu
Tempe

Selamat mencuba..!!!

Untuk cara-cara memasak boleh menonton video dibawah ini:



With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags:-
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

#IkanPatin #Tempoyak #Temerloh

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

Assalamualaikum semua. Ok la kali ini saya nak berkongsi resepi ikan patin tempoya. Ikan patin tempoyak ni biasanya popular di Negeri Pahang. Walaupun saya orang johor, tetapi dah 7 tahun duduk Kuantan, tahu la sikit-sikit masakan orang Pahang. Yang pastinya ikan patin tempoyak antara menu yang selalu saya buat.
Masaknya tak la susah. Tak perlu pun nak tumis-tumis bagai. Rasanya, sekali belajar memang dah pandai. Ok la, jom salin resepi ikan patin masak tempoyak ni.
Bahan-bahan
1 ekor ikan patin. (Siang dan buangkan hanyir)
1 kuntum bunga kantan
seikat daun kesum
1/2 biji timun tua
1 mangkuk kecil tempoyak
3 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Garam secukupnya
Untuk melihat cara-cara memasak ikan patin tempoyak, boleh la tonton video di bawah ni.




With Love
Papaglamz-
-Sekian-

Tags:

Resepi Sambal Tempe Goreng Mudah Bersama Ikan Bilis Rangup Jawa Style

Resepi Sambal Tempe Goreng Mudah Bersama Ikan Bilis Rangup Jawa Style

Resepi Sambal Tempe Goreng Mudah Bersama Ikan Bilis Rangup Jawa Style Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak kongsikan satu resepi mudah dan enak iaitu sambal tempe goreng. Kali ini saya campurkan dengan bilis. Baru la terasa kerangupan bilis tu dalam sambal tempe saya tu. Nak membuatnya sangat-sangat lah mudah. Hanya perlukan bahan-bahan yang tidak rumit. Sambal tempe yang saya buat ni tidak terlalu pedas dan boleh dimakan bersama nasi panas ataupun makan begitu sahaja pun boleh. Ok la jom kita lihat bahan-bahan untuk membuat sambal tempe ikan bilis rangup ni. Bahan-bahan 2 peket tempe 1 mangkuk kecil bilis kecil (lebih sedap bilis kecil) 1 genggam cili kering 4 biji bawang merah 5-6 ulas bawang putih 1 inci belacan 2 kelopak bunga lawang Air asam jawa Gula secukupnya Garam secukupnya Selamat mencuba..!!!!

Cara membuatnya boleh check video dibawah.


Tags: sambal tempe ikan bilis, sambal tempe ikan bilis kering, sambal tempe kering, resepi sambal tempe goreng mudah, resepi sambal tempe jawa, sambal tempe ikan bilis rangup, sambal tempe kering tahan lama, sambal tempe rangup, sambal tempe jawa kering, tempe masak sambal ikan bilis, resepi sambal tempe ikan bilis rangup,
Resepi Cara Masak Ayam Madu | Masakan Ayam Mudah

Resepi Cara Masak Ayam Madu | Masakan Ayam Mudah

Kek Coklat Oreo Kukus Mudah 3 Bahan | Kek Coklat Kukus Moist Simple Ukur...

Kek Coklat Oreo Kukus Mudah 3 Bahan | Kek Coklat Kukus Moist Simple Ukur...

Kek Coklat Oreo Kukus Mudah 3 Bahan | Kek Coklat Kukus Moist Simple Ukuran Cawan


Assalamualaikum semua. Teringin nak makan kek yang simple dan mudah buat. Saya kongsi cara buat kek oreo viral versi kukus. Bajet semua bawah RM10. Memang berbaloi kalau buat ni.


With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags

kek coklat mudah dan sedap, kek coklat mudah sukatan cawan, kek coklat mudah kukus, kek coklat moist, resepi kek,
Mamee Daebak Habanero Kimchi Jjigae & Spicy Chicken Noodles | CANORNOTCH...

Mamee Daebak Habanero Kimchi Jjigae & Spicy Chicken Noodles | CANORNOTCH...

Assalamualaikum semua.

Hai, jom tonton video aku makan Mamee Daebak Habanero Kimchi Jjigae & Spicy Chicken Noodles.

Selamat menonton.


With Love
Papaglamz

-sekian-

Tag :
mamee daebak habanero kimchi jjigae, mamee daebak habanero kimchi, mamee daebak habanero spicy chicken, ghost pepper, daebak habanero, mukbang malaysia, habanero, spicy chicken, habanero kimchi jjigae, habanero spicy chicken, kimchi jjigae, mukbang, mukbang malaysia, canornotchallenge, asmr, kl, kl foodie, spicy food spicy ramen, samyang ramen, ghost pepper, habanero, habanero pepper
Resepi Chicken Chop Dan Sos Black Paper Homemade | Sos Black Paper Simple

Resepi Chicken Chop Dan Sos Black Paper Homemade | Sos Black Paper Simple


Assalamualaikum semua.

Chicken chop adalah juadah yang berasal daripada barat. Ianya telah diubah suai mengikut citarasa orang kita dan sehingga kini, ianya telah menjadi kegemaran kita semua. Pelbagai restoran telah menjual juadah ini, daripada yang mahal sehingga yang murah, dimana mana sahaja anda boleh mencarinya.



Baiklah, untuk video kali ini, saya kongsikan bagaimana cara yang mudah untuk membuat chicken chop bersama kauh black paper. Bahan-bahan yang saya perlukan untuk gorengan ayam Ayam - Saya guna bahagian dada ayam 2 senduk tepung gandum 2 senduk tepung jagung 1 sudu besar serbuk lada putih
gram secukupnya
1 sudu besar serbuk lada hitam garam 2 biji telur Bahan-bahan yang saya perlukan untuk membuat sos lada hitam 1 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 1 sudu besar serbuk lada putih 1 sudu besar serbuk lada hitam 2 sudu besar sos lada hitam 1 sudu tepun jagung yang di bancuh dalam air
Enjoy.....!!!!!!!

Cara-cara untuk membuat chicken chop ni boleh la anda semua tonton video ini sehingga habis ya.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com