Bandaraya Automotive Porcshe dan Mercedes di Stuggart, Germany

Bandaraya Automotive Porcshe dan Mercedes di Stuggart, Germany

Jelajah Germany by Papaglamz


Assalamualaikum

Bandaraya Automotive Porcshe dan Mercedes di Stuggart, Germany | Dah nak 2 bulan juga PapaG kembali dari German. Saje belek-belek album gambar di sana, rupanya ada satu tempat yang PapaG tak kongsikan pada semua. Stuggart merupakan daerah yang popular di German ni tau. Bandar ini sangat popular dengan pusat penghasilan kereta-kereta mewah dan berprofile tinggi iaitu Porcshe dan Mercedes.

Seriously rasa sangat bertuah dapat pusing-pusing sambil cuci mata di bandar stuggart dengan kawan-kawan dari Malaysia. Selain terkenal dengan pusat penghasilan kereta mewah, Stuggart juga terkenal dengan stadium bola sepak yang di panggil Mercedes Benz Arena. Di sinilah diadakan berbagai perlawanan-perlawanan bola sepak samada perlawanan antarabangsa ataupun perlawanan liga dalam negeri.

Kebetulan masa PapaG ke sini, ada game bola sepak. Dapat la merasai kemeriahaan orang-orang di sini menonton perlawanan. Memang meriah. Jom PapaG kongsikan pada korang semua gambar-gambar menarik yang PapaG sempat ambil di Stuggart Germany.






Selain daripada terkenal dengan Porcshe dan Mercedesnya, Stuggart juga terkenal dengan Stuggart Platz. Stuggart Platz merupakan satu dataran yang sangat ramai pengunjung. Di sini kita dapat lihat bangunan-bangunan dan monumen-monumen bersejarah bandar Stuggart. Selain tu dataran ini juga boleh dikatakan sebagai tempat untuk membeli belah. Banyak GILA shopping complex kat sini. Kalau berduit boleh la borong barang satu Stuggart ni bawa balik. Hehehe. 





Itulah tadi antara tarikan yang terdapat di bandar Stuggart Germany. Seriously bila tengok semula gambar-gambar ni rasa rindu pula dengan German. Rindu pegi kerja naik train, rindu lepas makan kemas meja sendiri rindu, makan aiskrim walaupun tengah-tengah winter yang sejuk tu kan dan macam-macam lagi. PapaG rasa nilah antara pengalaman dalam hidup yang tak dapat nak dilupakan. Insyallah kalau ada rezeki dapat pergi lagi. Hehehe

With Love
Papaglamz

-sekian-

Buffet Asia di Restaurant The East Mannheim, Germany

Buffet Asia di Restaurant The East Mannheim, Germany

Pengalaman di Germany


Assalamualaikum

Buffet Asia di Restaurant The East Mannheim, Germany | Ok diam-diam dah seminggu lebih juga PapaG balik dari training di German. Well said, it is a good experienced (Gituuuuuuuuu omputih kau....). Hahaha. Ok la kalau dah namanya lidah asia ni, memang tak sah la dok mencari makanan yang ade pedas, masam, masin, manis sekali arung. Alhamdulillah PapaG terjumpa satu restaurant di Mannheim. Restoran yang menyajikan makanan-makanan asia sudah semestinya menjadi pilhan PapaG. Restaurant The East Mannheim sudah pasti menjadi restaurant pilihan mereka-mereka yang datang di German. Seriously, masa PapaG di sini, kebanyakannya orang asia yer. Chinese la yang ramai. 





Restaurant ni basically menyediakan set buffet. Banyak juga hidangan yang berasaskan asia ada kat sini. Antara yang menjadi pilihan PapaG ialah dia punya seafood. Memang sedap. Kita boleh pilih seafood apa yang kita nak then tumis bersama sambal atau soso pilihan kita sendiri. Terpulang nak pedas ataupun manis ataupun kicap masin. Pilihan kat tangan korang. 

Agak lama jugak la PapaG habiskan masa di restaurant ni. Orang kata slow-slow kayuh kan. Bagi perut tu slow-slow masuk makanan. Baru la boleh telan sampai selori makanan kat restaurant tu kan? Hahahah. Walaupapepon, kalau ke Mannheim jangan lupa datang The East Restaurant tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Spend Time Dengan Pemilik Blog Jindriska di Rüdesheim, Germany

Spend Time Dengan Pemilik Blog Jindriska di Rüdesheim, Germany

Nasi lemak terlajak laris orang German


Assalamualaikum

Spend Time Dengan Pemilik Blog Jindriska di Rüdesheim, Germany | First of all tak sangka dalam diam tinggal lagi seminggu je PapaG nak habis training kat German ni. Tapi kan, nak tunggu seminggu ni habis macam lebih lambat dari biasa jer. Tuhan je yang tahu. Ok la malas nak pikir. Iolls sabar je la tunggu next week nak balik Malaysia nanti kan. By the way, time dah nak hujung-hujung minggu berada di bumi Deutchland ni, PapaG sempat berjumpa dengan sahabat blogger PapaG iaiti Aisya (esah) di sini. Sebenarnya, Esah ni orang Malaysia cuma dia study kat sini. Dah kawen yer. Jangan nak menggatal nak masuk jarum. Kat sini pun PapaG jumpa esah dengan suami die. Masing-masing baru habis hantar Thesis dan bulan 4 ni nak balik Malaysia. Happy dengar berita korang dah abes belajar dan dah nak balik Maaysia. Semoga semuanya dipermudahaka. Insyalallah.

Ni la si esah dan dia punya besties. Suami dia la. (^_^)y

Bila datang rumah esah teringat PapaG masa study-study dulu. Cuma bezanya PapaG study kat Malaysia je. Tak macam diorang study OVERSEA uolss. Meletz. Buat kenduri sekampung kalau PapaG dapat peluang study oversea. Hahahaha. Best dapat jumpa korang.  Serious cakap, PapaG lebih suka cari dan jumpa kawan-kawan yang kenal dari Malaysia dekat German or bila kat negara orang. Bukan anti dengan orang sini. Sebab bila jumpa rakan senegara ni rasa lebih selesa lagi. Yela, rakan seagama, sama culture. Kira wave length sama gitu la kan? At least kita tahu I'm yang still Malays lagi kan? Hahahaha.





Thank ecah dan encik husband. Pinjam masa dan tenaga jadi tour guide tak berbayar kami. Dan yang paling best. NASI LEMAK air tangan blogger di tanah Deutchland. Sedap uolllsss. Penat berjalan seharian dengan korang PapaG balik keletihan tapi sempat schedule entri ni. Rasa nak cerita cepat-cepat dengan korang semua. Lebih-lebih lagi geng Exchange Feed Group yang sangat-sangt eksited suh PapaG jumpa esah ni. Macam diorang pulak nak jumpa kan. Hahaha. Ok uols, PapaG dah jumpa member kita yang duk jauh di negara orang ni. April ni nak balik Malaysia pulak. Kita serang dia kat Malaysia. Harap esah sudi la masuk semula ke dalam team EFG. Eh......!!! Hahaha

P/s : Esah tu nama pangilan je. Sebab malas nak tulis panjang2. Maaf yer. Nama sebenar Siti Aisyah Ibrahim. Nak tahu blog dia KLIK DI SINI.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Sedih VS Jeles | Ada Orang Dah Nak Balik Malaysia

Sedih VS Jeles | Ada Orang Dah Nak Balik Malaysia

Sayonara....


Assalamualaikum

Sedih VS Jeles Ada Orang Dah Nak Balik Malaysia | Firstly, selamat pagi orang-orang Malaysia. Bangun.. Bangun.. Solat subuh. Hehehe. PapaG di German ni baru nak masuk pukul 12 malam. Baru nak masuk waktu tido. Korang ingat lagi entri PapaG yang bertajuk 2 Perkara membuatkan anda TERUJA bila travel di bumi Eropah yang PapaG tulis sebelum ni? Ala PapaG ada cerita tentang ke'eksited'an kalau berjumpa rakan senegara di negara orang. Kalau tak baca lagi mohon KLIK DI SINI. By the way, diorang nak balik Malaysia dah. Huarghhhh...!!!! Jeles. Dan ada sikit la sedih. Sapa nak ajak kami jalan-jalan naik kereta lepas ni? Hahaha

Walauapapun, PapaG doakan korang selamat dalam penerbangan dan sampai Malaysia dengan selamat. Tunggu team Lab dan Quality pulak balik. Make sure sediakan karpet merah masa kami balik nanti. Hehehe. Doakan kami kat sini tabah dan terus semangat untuk belajar lagi. 





Ok tak sangka pulak banyak jugak gambar kita ramai-ramai. Hahaha. Ok la sampai sini je PapaG larat tulis, Keletihan seharian bersama diorang pusing satu Stuggart. Nanti PapaG ceritakan kisah di Stuggart, Germany lain kali yer. Ok la nak tido. Good naitz rakan-rakan di German. Untuk rakan-rakan di Malaysia, selamat pagi dan selamat bercuti.

With Love
Papaglamz

-sekian-
6 Dokumen Penting Yang Harus Ada Ketika Pemeriksaan Imigresen Di Negara Orang | Travel Tips

6 Dokumen Penting Yang Harus Ada Ketika Pemeriksaan Imigresen Di Negara Orang | Travel Tips

Tips travelling ke luar negara


Assalamualaikum

6 Dokumen Penting Yang Harus Ada Ketika Pemeriksaan Imigresen Di Negara Orang | Kadang korang rasa pening nak bawa barang apa masa nak travel kan? Untuk kali ini PapaG nak bagi tips macam mana kita nak mudah untuk lepas dari pemeriksaan imigresen di negara orang. Imigresen di German ni sangat detail ye. Ketaq kaki nak kena periksa. Dengan muka ketatnya, tanpa senyum, soalan yang di beri tu kasar tanpa lemah lembut. Banyak jugak soalan yang di tanya semasa PapaG nak lepaskan diri dari pemeriksaan imigresen. Jadi, untuk tidak membuatkan anda tidak lama kena periksa, sediakan dan susunlah dokumen-dokumen perjalanan korang tu elok-elok semoga mudah untuk di capai.

Tip-travelling-dokument-penting-perjalan

Antara dokumen yang penting semasa korang di kaunter pemeriksaan imigresen seperti di bawah ni:
  • Passport. (Paling penting. Benda pertama pegawai imigresen tu akan tanya)
  • Document booking hotel.Tak kira secara online ke ataupun ada agent yang tolong booking kan. Korang kena bawak jugak dokumen ni sebagai supporting dokumen.
  • Surat jemputan. Surat jemputan ni kalau korang ada jemputan-jemputan rasmi ke negara tu korang boleh bawak. Macam PapaG aritu pegawai imigresen tu minta surat jemputan dari BASF Germany untuk training selama sebulan. Nasib baik PapaG ada print masa nak datang aritu. Selamat. Alhamdulillah
  • Jadual perjalanan. Kalau korang bercuti, mesti agent travel akan bagi korang satu jadual perjalanan atau aktiviti. So, untuk memudahkan korang, print dan masukkan siap-siap dalam satu fail dokumen ini. Mana tau masa kat kaunter pemeriksaan imigresen tu nanti korang boleh tunjuk sebagai dokumen tambahan kan.
  • Surat booking kapal terbang. Masa nak travel for sure tiket flight dah booking untuk pegi dan balik kan? So, print dokument ni. Dan simpan siap-siap dalam satu fail. Insyallah dokument booking flight ni nanti boleh membantu korang untuk lepas dari pemeriksaan imigresen.
  • Duit yang di tukar. Kadang pegawai imigresen nak tengok duit yang kita tukar. PapaG sure korang yang nak pergi berjalan mesti dah tukar duit siap-siap kan? Jadi, simpan la duit tu elok-elok dalam poket atau dompet. Kalau pegawai imigresen tu nak tengok, boleh la tunjukkan.
PapaG rasa ini je la antara dokumen-dokumen penting yang korang boleh sediakan bagi memudahkan korang lepas dari pemeriksaan imigresen nanti. Kalau ada terkurang minta tolong tambah dan betulkan ye. Semoga percutian korang membawa seribu makna dan dipermudahkan. SELAMAT BERCUTI.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Fakta Menarik Tentang Muzium Speyer, Germany

Fakta Menarik Tentang Muzium Speyer, Germany

Pengalaman di muzium Speyer, German


Assalamualaikum

Fakta Menarik Tentang Muzium Speyer, Germany | Speyer merupakan satu daerah di German harus anda lawati. Daerah ini merupakan satu daerah lama yang mempunyai nilai sejarah tersendiri yang msih lagi terjaga sehingga ke hari ini. Korang masih ingat lagi entri tentang gereja Kathedral Speyer yang PapaG kongsikan sebelum ni? Kalau belum baca mohon KLIK DI SINI dan komen tau. Hehehe. Selain terkenal dengan gereja, di Speyer juga terkenal dengan dengan sebuah muzium kejuruteraan ataupun teknikal. Muzium ini menghimpunkan teknologi-teknologi kejuruteraan dunia serta sejarah perkembangan teknologi dari awal pembangunan sehinggalah sekarang.

musem-speyer-germany


Buat pengamal kejuruteraan, pada PapaG ini adalah tempat yang harus anda lawati jika berkunjung ke German. Bukan sekadar melihat-lihat, mungkin ada sesuatu ilmu yang anda dapat jika berkunjung ke muzium ini. Untuk memasuki muzium ini, anda perlu membayar sebanyak 17 Euro tau. Kalau convert duit Malaysia dalam RM 70 ringgit. So, kalau mampu tu masuk la. Kami tak masuk cuma bermain di sekitar luar kawasan muzium sahaja. Ada macam-macam juga permainan yang ada di sini. Jadi budak kecik kejap. Hehehe



musem-speyer-germany

musem-speyer-germany

musem-speyer-germany

Walaupun tak masuk, tapi ade je yang menarik di luar muzium ni kan. Kalau sesapa datang German jangan lupa jadikan muzium Speyer sebagai satu tempat yang korang perlu singgah dalam list korang tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Menarik di Istana Lama Heidelberg, Germany

Menarik di Istana Lama Heidelberg, Germany

Pengalaman di Heidelberg, Germany


Assalamualaikum

Menarik di Istana Lama Heidelberg, Germany | Melihat gambarnya di dalam internet sahaja dah membuatkan PapaG terpukau. Inikan pula bila menjejakkan kaki di istana lama Heidelberg ni. Istana yang menjadi sebut-sebutan ramai di Eropah adalah diantara 9 istana tercantik di German. Sudah pasti ia menjadi tarikan pelancong tidak kira dari dalam mahupun luar negara. Ternyata kerajaan di sini amat menjaga dan memelihara istana-istana lama sehinggakan ia masih tersergam indah hingga ke hari ini.

heidelberg-castle-palace
Sumber google

Alhamdulillah Papag berpeluang untuk melihat dengan mata sendiri serta merasai suasana persekitaran istana Heidelberg. Secara ringkasnya, istana ini telah di bina sejak awal abad ke-13 lagi. Sehingga tahun 1764, istana ini telah mengalami beberapa kerosakan dan kemusnahan samaada berpunca daripada peperangan ataupun bencana alam. Pembinaan semula istana ini dari satu zaman ke satu zaman pemerintahan yang lain membawa kepada kepelbagaian gaya seni bina yang menambahkan lagi keindahan istana.

heidelberg-castle-palace

Untuk memasuki kawasan istana ini, anda perlu membeli tiket yang berharga 7 euro. Oleh kerana istana ini terleatak di atas bukit dan agak tinggi, anda perlu menaiki kereta api khas yang akan membawa kita ke istana. Sekiranya anda memerlukan pemandu pelancongan yang akan membawa anda pusing-pusing sekitar kawasan dan ruangan istana, anda perlu membayar lagi 5 euro. Ok la sambil jalan-jalan boleh dengar cerita dari pemandu pelancongan. Bahasa inggeris tau. Jadi boleh la faham sikit.

heidelberg-castle-palace

heidelberg-castle-palace

heidelberg-castle-palace

Masa PapaG melawat istana lama Heidelberg ni, hujan renyai-renyai. Start dari kami sampai dalam pukul 11 sampai la kami nak balik dalam pukul 2.30 petang masih hujan lagi. Bila hujan, keadaan sekitar di sekitar bandar Heidelberg agak sunyi. Jika tidak banyak la kedai-kedai tepi jalan yang akan jual cendramata. Key cahin ke, magnet fridge ke dan macam-macam lagi. Dan bila hujan, lanskap nak ambil gambar di istana lama ni pun agak tidak menarik. Rasa nak repeat la datang sini kalau ad masa nanti. Insyallah. Hehehe.

Ok la sampai di sini sahaja. Jumpa next entri dalam siri pengalaman PapaG di bumi German ni yer. Babai.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Perkara pertama yang akan korang lakukan bila salji turun

Perkara pertama yang akan korang lakukan bila salji turun

Pengalaman di bumi Eropah


Assalamualaikum

Perkara pertama yang akan korang lakukan bila salji turun | Masa PapaG tulis entri ni waktu di Malaysia dah tengah malam. Kat German ni baru pukul 5.30 petang. PapaG baru je balik dari kerja. Tapi kejap lagi dah nak maghrib. Kat sini maghrib cepat. Tapi subuh sama macam kat Malaysia dalam pukul 6 pagi waktu German. Kiranya siang di sini pendek. Yela musim-musim macam ni memang siang dia pendek dan malam dia panjang. 

Pagi tadi masa PapaG nak pergi kerja tak di sangka-sangka bumi Ludwigshafen di turuni gerimis sajli. Agak lama juga la. Dari pukul 7 pagi sampai la pukul 12 tengahari. Seriously ini adalah pengalam pertama PapaG tengok depan mata macam mana salji tu turun dari langit. Sejuk memang la sejuk. Macam nak beku yer. Ni baru gerimis. Kalau salji yang lebat entah tak tahu la apa akan jadi. Kejung kebekuan di tengah-tengah landasan keretapi kot. Hehehe





Bila salji turun apa lagi perkara pertama yang mesti dilakukan ialah amek gambar la. Buat kenang-kenangan gitu. At least ad bukti kita pernah rasa apa itu salji dengan mata kepala kita sendiri. Kat Malaysia susah kot. Haaa masa yang ada amek la gambar. Dah macam bebudak kecik jer. Lebih-lebih lagi geng-geng OTM yang sekali training kat German dengan PapaG. Seronok betul diorang menikmati suasana salji di kawasan rumah diorang. 

Walauapapun inilah pengalaman paling tak boleh PapaG lupakan bila dapat pegang salji dengan tangan sendiri. Ala macam air batu kisar jer. Cuma di jatuh dari langit jer. Dan lagi halus dari air batu kisar tu. Tapi kalau di bagi pilihan, Papag lebih rela khaltulistiwa. Tak sanggup la nak membeku di tengah-tengah jalan tu. Alhamdulillah Malaysia masih AMAN. Tetibe. Hahaha

p/s : Thank geng OTP BASF Petronas Chemical sebab aku pinjam gambar-gambar korang.

With Love
Papalamz

-sekian-
Berhujung minggu di sekitar kawasan Kathedral Speyer, German

Berhujung minggu di sekitar kawasan Kathedral Speyer, German

Jalan-jalan travel di German


Assalamualaikum

Berhujung minggu di sekitar kawasan Katedral Speyer German | Kathedral Speyer adalah antara kawasan yang agak popular di German. Di kawasan ini terletaknya satu gerja yang mempunyai pengaruh yang cukup besar kepada perkembangan arkitekstur Romawi semenjak abad ke-11 dan ke-12 serta ke-18 sehinggalah kini. Pada waktu ini, gereja ini masih lagi berfungsi tau. Memang sangat lama. Kalau kita tengok pada binaannya batu-batu yang digunakan merupakan batuan-batuan lama yang mempunyai nilai estetika dan sejarah yang tersendiri. Jadi memang tidak hairanlah Kathedral Speyer menjadi salah satu gereja yang mempunyai pengaruhnya yang tersendiri terhadap perkembangan komuniti Yahudi di German.

Ok la, itu sedikit sejarah. The main story is kitorang ronda-ronda sekitar kawasan gereja ini. Kebetulan hari Ahad adalah hari ibadah diorang kat sini, jadi masa PapaG ke sini sangat ramai orang. Di tambah pula cuaca cerah dan tak hujan. Memang ianya waktu yang elok untuk menghabiskan masa bersama keluarga di sekitar kawasan gereja ini.

gereja-speyer

Gambar ini adalah sebahagian daripada pandangan sisi gereja Kathedral Spreyer. Nampak sangat besar kan? PapaG ada masuk juga dalam gereja ini. Suhu di dalam sangat sejuk. Yela keadaan luar yang sejuk dan dinding gereja yang di perbuat dari batu ini menambahkan lagi suasana sejuk di dalam gereja. Kalau korang pegang dinding tu macam nak beku. Tak pasti la pulak diorang pasang heater ataupun tidak.

gereja-speyer

Gambar di atas ni pula adalah pandangan dari luar bahagian utama gereja. Kalau masjid kita panggil kawasan yang adanya mimbar tu la. Korang nampak tak batu-batu binaan yang lama dan ala-ala old school tu? Ni la antara keunikan struktur binaan yang ada di gereja Kathedral Speyer ni. Kat German ni gereja memang la besar-besar dan canggih-canggih kan? Negara diorang. What you expect? Hehehe

gereja-speyer

Haaaa ni adalah the best thing yang korang boleh cuba bila jalan-jalan di kawasan gereja Kathedral Speyer ni. Makan ais krim. Walaupun suhu yang sejuk, itu tidak menghalang kitorang semua untuk mencuba ais krim kat sini. Dengan harga 1 Euro sahaja korang dapat satu ais krim samaada nak dalam kun ataupun dalam mangkuk. Pilihan di tangan anda. Nampak tak keriangan kami bagaikan bebudak kecil di situ? Rasanya la kan. Orang-orang yang lalu kat situ mesti cakap budak dari kampunga mana la kitorang ni kan? Hehehe

For me it is ok la kalau sesiapa yang ada family or anak-anak kecil yang nak hang out lepak-lepak melihat keindahan struktur bangunan lama dan juga alam fauna kat kawasan ini. PapaG rasa kalau musim bunga mesti tempat ni lebih cantik. Sebab sekarang ni musim winter, semua pokok tak berdaun. Jadi tiada la warna-warni keindahan alam gitu. Selain gereja, berdekatan kawasan ini ada satu muzium kejuruteraan yang sangat popular di sini. Pasal muzium ni nanti PapaG cerita dalam entri yang lain yer. Ok la, rasanya cukup sampai di sini. Kita jumpa dalam entri yang lain pula. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-
2 Perkara membuatkan anda TERUJA bila travel di bumi Eropah

2 Perkara membuatkan anda TERUJA bila travel di bumi Eropah

Pengalaman di German


Asslamualaikum

2 Perkara membuatkan anda TERUJA bila travel di bumi Eropah | Apa khabar semua? Masa PapaG menulis entri ni, waktu di Malaysia dah tengahari. Waktu di German pukul 7 pagi. PapaG baru je bangun dari tidur. Selamat bercuti buat pembaca semua. Hari ni PapaG takde plan lagi nak ke mana. Sementara memenuhi masa yang ada ni, PapaG menulis khas untuk pembaca semua. Suka tak? Suka tak? Suka tak? Hahahaha

Ok la, bila di tempat orang ni kadang kala ada beberapa perkara yang boleh membuatkan kita teruja atau orang putih cakap excited. Korang nak tahu apa yang membuatkan PapaG teruja bila berada di bumi Eropah ni? 

Berjumpa rakan satu negara

Di bumi Eropah korang akan rasa begitu teruja bila korang berjumpa dengan rakan-rakan yang sama negara. Of course la Malaysia kan? Dia punya gembira tu Allah sahaja yang tahu. Gembira dan bersyukur bila boleh bercakap dalam bahasa sendiri sesama kita. Baru-baru ni PapaG terjumpa rakan-rakan dari Malaysia di sini. Mereka ni sebenarnya dari satu tempat kerja yang sama dengan PapaG. Cuma semasa di Kuantan kami tak la selalu berjumpa. Ye la lain department kan. Tapi, bila jumpa kat sini kami macam dah lama jumpa. Borak-borak tu macam dah lama kenal. Padahal kat Malaysia tak kenal pon. Ternyata berada di negara orang membuatkan hubungan kita antara rakan senegara bertambah erat. (Certain case tak jugak. Heheh)

germany-trip

Haaa ni la mereka yang PapaG maksudkan. Sekarang ni pulak join group wassap diorang. Seronok je gurau-gurau dalam group. Memasing dok sebok tunjuk skill nak masak siap dengan food presentation lagi. Tu nanti PapaG ceritakan dalam entri yang lain pulak la yer. Rilek laaaa. Pelan-pelan kayuh. Hehehehe. 

Berjumpa rakan seagama berlainan bangsa

Perkara lain yang membuatkan PapaG teruja bila berada di bumi Eropah ni ialah bila berjumpa rakan-rakan seagama yang berlainan bangsa. Alhamdulillah kat German ni mudah jugak untuk kita mencari masjid. Kiranya di dalam setiap bandar ad satu atau dua masjid. Cuma kita kena pandai cari je la. Tu la pentingnya kawan-kawan dari negara yang sama. PapaG kalau tak jumpa diorang, memang tak tahu kat mana masjid sekitar bandar Ludwigshafen ni. Sekali lagi terima kasih korang. 

Bila jumpa rakan seagama ni sangat menerujakan dan seronok bila dapat memberi salam kat diorang. Seriously kat Malaysia jarang kita bagi salam. Tapi sebenarnya kan kalau lama kita memberi salam kat orang rasa rindu sangat. Selain tu bila mendengar laungan azan dan bacaan al-quran di dalam masjid di sini hati sangat sebak. Tak macam Malaysia, kita selalu berpeluang mendengar laungan azan dan bacaan al-quran kan. Tapi kat sini sangat jarang. Dan azan diorang kat sini tak boleh terdengar di luar kawasan masjid. Jadi, bersyukurlah di Malaysia. Insaf kejap. (-_-)

masjid-di-german

Ni gambar PapaG di hadapan masjid di bandar Manhein. Don't expect masjid-masjid kat German ni besar macam masjid-masjid kat Malaysia yer. Masjid ni macam satu bilik lot hujung bangunan je. Tak la besar sangat. Tapi cukup la untuk melakukan ibadah dengan selesa. Alhamdullah. Masjid ni terletak di kawasan penduduk turkey di Manhein. Dalam entri lain insyallah PapaG kongskan cerita tentang masjid ini. Tunggguuuuu......

With Love
Papaglamz

-sekian-
Budaya menarik di German yang jarang orang Malaysia buat

Budaya menarik di German yang jarang orang Malaysia buat

Menarik di German


Assalamuaalaikum

Budaya menarik di German yang jarang orang Malaysia buat | Hari ni masuk hari ke 6 PapaG berada di bumi Eropah, German. Alhamdulilah lagi 3 minggu akan balik semula ke Malaysia. Tak sabar juga nak tunggu ni. Selama lebih kurang seminggu di sini macam-macam perkara juga yang berlaku. Ada yang best dan ada juga yang tak best. Yang tak bestnya tu ialah bila tak faham bahasa diorang. Orang-orang German sangat mengibundakan bahasa diorang. Memang langsung tak bercakap bahasa inggeris pun. Bos-bos di kilang tempat PapaG berkerja pon mereka semua gunakan 'broken english' dan bahasa isyarat dengan PapaG kalau hendak berkomunikasi. Berbeza sangat di Malaysia. Level-level bos je mesti english fluent dan power. Hehehe

good-manner

Selain bahasa yang berbeza, ada satu perkara yang PapaG suka kat sini. Mereka sangat peramah. Tak kira di mana sahaja mereka akan bertegur sapa. Sama ada berkata Hallo ataupun Gutten Morgen (Selamat Pagi) Tak kira di dalam train, jumpa di tengah jalan, naik tangga, dalam pejabat, dalam pantri dan di mana-mana sahaja la. Budaya yang sangat baik untuk diikuti kan? Dalam islam sendiri disuruh untuk kita meluaskan salam. Mereka ni bukan beragama islam tapi mereka macam mempraktikan akhlak islam jer. Insaf betul PapaG kat sini. Mungkin kat Malaysia kita jarang membudayakan perkara ini. Tu yang tak biasa dan kekok kan.

Kalau korang nak bershopping di supermarket atau di mana-mana sahaja. Diorang tak sediakan plastik tau. Memang semua yang datang berbelanja terutamanya barang dapur akan bawa bekas sendiri atau plastik bag sendiri. Kalau tak bawa plastik bag sendiri kena beli la. Kat Malaysia pun ade jugak tapi cuma hari sabtu ahad je kan? Tu pun tak semua supermarket yang buat. Sangat menjaga keharmonian alam sekitar ye di sini. Tu baru hal plastik bag kat kedai. Kalau kat rumah pulak ada sistem sendiri untuk korang buang sampah. Kita sendiri yang kena asingkan sampah kertas, palstik, botol dan biologikal sampah kat dalam rumah baru lah buang kedalam tong sampah yang akan di angkut oleh lori sampah. Kalau tak nanti kena saman. 

Sebenarnya ada lagi beberapa perkara menarik yang orang German buat tapi kita tak buat di Malaysia yang boeh kita ikut. Tapi nanti la PapaG ceritakan dalam entri yang lain yer. Harapnya rakan-rakan di tanah air sihat sejahtera. Doakan PapaG di sini semoga sihat yer. Jumpa lagi dalam lembaran yang lain. #SalamPerantauan (^_^)y

With Love
Papaglamz

-sekian-
Kaki Kekejangan 13 Jam Lebih Dalam Flight dari KLIA ke Frankfurt Germany

Kaki Kekejangan 13 Jam Lebih Dalam Flight dari KLIA ke Frankfurt Germany

Dari KLIA ke Frankfurt, Germany


Assalamualaikum

Kaki Kekejangan 13 Jam Lebih Dalam Flight dari KLIA ke Frankfurt Germany | Alhamdulillah ada sikit kesempatan untuk PapaG menulis dalam entri yang baru ni. Ok la, rasanya masa PapaG update entri ni, waktu Malaysia tengah malam kot. Kat German ni baru pukul 4.30 PM. Anggaran jarak masa dalam 7 jam gitu la. Kalau korang nak tahu, PapaG dari KLIA pukul 11.30 malam dan sampai ke lapangan terbang Frankfrut Germany pukul 5.30 pagi. Memang nampak kejap je kan. Tapi korang kena ingat yang waktu di German ini adalah lebih lambat 7 jam dari waktu di Malaysia. Sebab tu penerbangan sebenar makan masa 13 jam lebih. 


Fuhhhh.... Jenuh 13 jam dalam kapal. Kaki kejung yer. Hehehe. Sampai je di sini waktu masih pagi dan suhu pada waktu ini dalam 5 darjah selsius. Kiranya musim sejuk la. Tapi tak de la bersalji. First time sampai je dah kena dengar taklimat, check in apartment, masuk ke dalam kilang tempat PapaG akan training, buat site visit kejap dan macam-macam lagi tanpa henti. Korang bayangkan turun-turun je flight terus buat semua tu. Kaki macam nak patah je. SERIOUSLY.. Tapi nak buat macam mana orang kat German ni sangat mementingkan masa. So, kat tempat orang ni kita kena la ikut diorang kan? Ikut yang baik je tau. Yang tak tu tak yah la nak ikut sangat.


Ok la, nanti PapaG story lagi tentang German ni dalam entri yang lain. Insyallah. Doakan PapaG sihat dan selamat di sini yer. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com