Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum semuanya. Kembali semula ke channel Papaglamz TV. Hari ini saya akan tunjukkan cara mudah untuk membuat siakap stim limau ala thai.

resepi siakap stim limau,  resepi siakap stim limau simple,  resepi siakap stim limau ala thai,  resepi siakap stim limau thai,  siakap,  siakap stim,  ikan siakap,  cara buat siakap stim limau,  cara buat siakap stim,  cara buat siakap stim lemon,  cara buat siakap stim halia,  cara buat siakap stim ala thai,  cara membuat siakap stim,  masak siakap stim limau,  siakap stim limau dan cili,  ikan siakap stim limau,  siakap stim ala thai,  siakap stim ala thai simple,

Sebenarnya nak masak ikan siakap stim limau ala Thai ini sangat mudah. Ianya hanya menggunakan bahan-bahan yang senang didapati selain cara masak iaitu kukus sahaja. Selain mudah, ia juga menyihatkan tau.!

Masakan ini adalah antara hidangan diet yang sesuai untuk dicuba. Rasa segar dengan masam limau dan gabungan semua bahan boleh buat ikan licin diratah begitu sahaja.

Ok la, berikut adalah bahan yang saya perlukan untuk membuat siakap stim limau

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap
2 inci halia
2 batang serai
1 kiub ayam
5 ulas bawang putih
3 biji limau nipis
Gula melaka
6 biji cili padi
Daun ketumbar
2 sudu sos tiram

Itu sahaja bahan yang saya perlukan.

Untuk melihat cara memasaknya, boleh la layan video saya ok...!!!

Jom tonton - Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Yang Mudah Dan Sedap

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags:-
siakap,
siakap stim,
ikan siakap,
cara buat siakap stim lemon,
cara buat siakap stim halia,
cara buat siakap stim ala thai,
cara membuat siakap stim,
masak siakap stim limau,
siakap stim limau dan cili,
ikan siakap stim limau,
siakap stim ala thai,
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

#IkanPatin #Tempoyak #Temerloh

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!

Assalamualaikum semua. Ok la kali ini saya nak berkongsi resepi ikan patin tempoya. Ikan patin tempoyak ni biasanya popular di Negeri Pahang. Walaupun saya orang johor, tetapi dah 7 tahun duduk Kuantan, tahu la sikit-sikit masakan orang Pahang. Yang pastinya ikan patin tempoyak antara menu yang selalu saya buat.
tempoyak ikan patin,  resepi ikan patin masak tempoyak,  ikan patin masak tempoyak,  ikan patin tempoyak,  ikan patin tempoyak temerloh,  ikan patin tempoyak temerloh terbaik,  masak tempoyak ikan patin,  masak tempoyak ikan patin,  Tempoyak,  ikan patin,  resepi kuah tempoyak,  cara masak tempoyak,  cara masak tempoyak ikan patin,

Masaknya tak la susah. Tak perlu pun nak tumis-tumis bagai. Rasanya, sekali belajar memang dah pandai. Ok la, jom salin resepi ikan patin masak tempoyak ni.
Bahan-bahan
1 ekor ikan patin. (Siang dan buangkan hanyir)
1 kuntum bunga kantan
seikat daun kesum
1/2 biji timun tua
1 mangkuk kecil tempoyak
3 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Garam secukupnya
Untuk melihat cara-cara memasak ikan patin tempoyak, boleh la tonton video di bawah ni.

Jom tonton - Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Betul-betul Kaw.!


With Love
Papaglamz-
-Sekian-

Tags:

Resipi Ikan Masak Singgang

Resipi Ikan Masak Singgang

Assalamualaikum semua. Kalau duduk di Pantai Timur tak kenal singgang memang ta ksah ya! Kalau kat kampung aku, ikan masak singgang ni macam masak pindang gitu la. Cara masak ikan singgang pun ala-ala nak sama dengan cara ikan masak pindang. Cuma ada la sedikit perbezaan antara ikan masak singgang dengan ikan masak pindang.


Ok la, dalam entri kali ni aku nak kongsi resipi ikan masak singgang yang mudah tapi sangat marbelous. Resipi ni telah dikongsi oleh saudara Wan Luqman dalam postingnya di facebook beliau. Katanya resipi ini adalah resipi turun temurun Terengganu dari mak beliau. Wah! mesti best kan? Masak pula dengan kepala ikan tenggiri. Makan dengan budu pula tu, memang terbaik la!


Resipi Ikan Tenggiri Masak Singgang


Bahan-bahan:

Foto: Wan Luqman

Ikan Tenggiri
2 biji kunyit hidup (besar ibu jari ditumbuk kasar)
Lengkuas (tumbuk kasar)
12 batang cili
Sedikit biji ketumbar
2 ulas bawang putih
3 keping asam keping
Garam
Cara memasak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan isi air sampai tenggelam.

Foto: Wan Luqman

2. Tutup periuk, biarkan mendidih dan biarkan sehingga masak.

Foto: Wan Luqman

3. Perasakan dengan sedikit garam dan gula mengikut citarasa sendiri.

Foto: Wan Luqman

4. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih. Lagi menarik jika dimakan bersama tempoyak budu, ulam-ulaman da ntelur dadar sebagai pelengkap hidangan.

Foto: Wan Luqman

Mudah je kan? Sebenarnya boleh je nak tukar ikan lain. Ikut citarasa sendiri. Semalat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian- 

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
TIps Mudah Merebus Ikan Tongkol Supaya Ikan Jadi Sedap Dan Pejal Dagingnya

TIps Mudah Merebus Ikan Tongkol Supaya Ikan Jadi Sedap Dan Pejal Dagingnya

Assalamualaikum semua. Ikan tongkol masak lemak ataupun sambal makan dengan nasi dagang memang kegemaran rakyat di Pantai Timur. Untuk pengatahuan semua, sajian nasi dagang bersama ikan tongkol anda boleh nikmati seawal sarapan pagi lagi.


Namun, tahukah anda, penghasilan menu ikan tongkol yang sedap dan umph bermula dari penyediaan ikan itu sendiri. Rahsianya ikan itu perlu direbus dahulu. Nak tahu caranya? Jom lihat cara Cikgu Afy Al Habibi kongsikan cara-cara rebus ikan tongkol yang sebenar.

Cara-cara merebus ikan tongkol


Bahan-bahan

6 ekor ikan aya/tongkol saiz sederhana
Garam halus secukupnya
Hirisan halia
Hirisan lengkuas
Sedikit cuka makan
2-3 helai daun pandan

Baca juga : Resipi Ais Krim Durian Homemade Yang Ohsem. Wajib Cuba Tau.!

Cara-cara memasaknya

1. Bersihkan ikan dan toksin airnya.

2. Dalam periuk yang bersesuaian, susu 2-3 helai daun pandan sebagai alas. Fungsinya ia akan membantu membuang hanyir pada ikan.

3. Susun ikan elok di dalam periuk dalam 1 lapisan.

4. Tabur garam halus sebanayk 1 setengah sudu teh setiap lapisan.

5. Masukkan juga 3/4 sudu makan gula melaka.


6. Tambahkan hirisan lengkuas dan halia.

7. Renjiskan cuka atas ikan secara rata. Penggunaan cuka inilah rahsia kepingan ikan menjadi pejal.


8. Ulang cara yang sama untuk lapisan seterusnya. Cuma tak perlu tambahkan daun pandan lagi. Tak perlu masukkan air kerana sewaktu ikan dalam peroses rebusan, air dari ikan keluar sendiri.


9. Lapisan paling atas, letakan kepala ikan untuk elakkan ia cepat hancur.

10. Boleh buka api. Rebus ikan guna api paling perlahan dan masak kira-kira 1 jam. Pastikan tudung ditutup sewaktu merebus.

11. 10 minit sebelum tutup api, buka penutup periuk dan besarkan api sedikit. Biarkan air rebusan ikan tinggal 1/4 sahaja.


12. Setelah siap merebus, biarkan ikan sejuk sebelum diasingkan. Makin dibiar lama, ia akan menjadikan gulai ikan nanti menjadi lebih sedap.


13. Siap. Dah bolehlah masuk ke dalam gulai.


Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Tip Mudah Masak Ikan Tongkol Agar Lebih Sedap Dan Pejal Dagingnya" sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Resepi Asam Pedas Ikan Pari Mudah

Resepi Asam Pedas Ikan Pari Mudah


Assalamualaikum semua. Haa dah masak tengahari ke? Kalau lunch sekali sekala makan ikan pari pun ok jugak kan? Ok la, dalam etri kali ini, PapaG nak kongsikan dekat koang semua resepi mudah asam pedas ikan pari yang korang boleh cuba. 

asam pedas ikan pari melaka, resepi asam pedas ikan pari paling sedap, cara masak asam pedas ayam, resepi ikan pari masak kari, asam pedas johor asli resepi, asam pedas ikan pari sedap, resepi asam pedas johor, ikan pari bakar, restoran asam pedas melaka, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas melaka daging, resepi asam pedas melaka ikan kembung, resepi asam pedas ikan kembung, resepi asam pedas johor paling sedap, resepi asam pedas melaka pekat, asam pedas melaka claypot, asam pedas recipe, asam pedas pari, asam pedas ikan kembung, asam pedas ikan merah, asam pedas ayam, asam pedas ikan kerisi, resepi asam pedas utara, asam pedas ikan tenggiri, resepi asam pedas simple, resepi asam pedas ayam, resepi asam pedas ikan pari, resepi asam pedas melaka, resepi asam pedas utara, asam pedas kelantan, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas ikan kembung,

Resepi mudah Ikan Pari Masak Asam Pedas

Bahan-bahan
  • 6 keping ikan pari potong
  • 2 biji bawang besar (blend)
  • 5 biji bawang kecil (blend)
  • 2 biji bawang putih (blend)
  • 1/2 inch kunyit hidup (blend)
  • 1/2 inch belacan (blend)
  • cili kering yang dikisar
  • sedikit halba 
  • air asam
  • daun kesom, bunga kantan, bendi

Cara memasak
  1. Panaskan minyak dan masukkan beberapa bijik halba. 
  2. Kemudian masukkan bahan2 yang telah dikisar..tumis sehingga naik bau
  3. Masukkan cili kering yang dikisar..tumis sehingga cili kisar pecah minyak.
  4. Masukkan ikan pari (ikan pari kena masuk awal sebab lambat masak isinya)
  5. Masukkan air asam dan air biasa untuk balancekan antara rasa masam asam pedas
  6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
  7. Apabila mula mendidih, masukkan sayur bendi (saya suka masukkan kemudian supaya sayur tak layu)
  8. Perasakan dengan garam dan gula
With Love
Papaglamz

-sekian-

Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



asam pedas ikan pari melaka, resepi asam pedas ikan pari paling sedap, cara masak asam pedas ayam, resepi ikan pari masak kari, asam pedas johor asli resepi, asam pedas ikan pari sedap, resepi asam pedas johor, ikan pari bakar, restoran asam pedas melaka, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas melaka daging, resepi asam pedas melaka ikan kembung, resepi asam pedas ikan kembung, resepi asam pedas johor paling sedap, resepi asam pedas melaka pekat, asam pedas melaka claypot, asam pedas recipe, asam pedas pari, asam pedas ikan kembung, asam pedas ikan merah, asam pedas ayamasam pedas ikan kerisi, resepi asam pedas utara, asam pedas ikan tenggiri, resepi asam pedas simple, resepi asam pedas ayam, resepi asam pedas ikan pari, resepi asam pedas melaka, resepi asam pedas utara, asam pedas kelantan, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas ikan kembung
Resepi Sup Ikan Bawal

Resepi Sup Ikan Bawal

Assalamualaikum semua. Ok la, PapaG nak parking satu resepi Sup Ikan Bawal sebelum hilang. Alang-alang terbaca kita parking kat blog kita sendiri la. Korang enjoy tau.

resepi ikan bawal asam pedas, resepi ikan bawal kukus, resepi ikan bawal masak lemak, resepi ikan bawal stim, resepi ikan bawal kecil, resepi ikan bawal goreng rangup, resepi ikan bawal masak lemak cili api, resepi ikan bawal 3 rasa mudah, cara masak ikan bawal 3 rasa, cara masak ikan bawal goreng, cara masak ikan bawal putih, jenis masakan ikan bawal, olahan masakan ikan bawal, resep masakan ikan bawal merah, resep berbahan dasar ikan bawal, resepi ikan bawal masak sos tiram,

Bahan-bahan

3 ekor ikan bawal putih saiz sederhana - siang dan bersihkan
3 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 inci halia (hiris)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang dan sebiji bunga cengkih
1 bungkus sup bunjut
sedikit daun sup (hiris halus)
sedikit daun bawang (hiris halus)
garam secukup rasa
air secukupnya

Nota: Boleh tambah kentang dan lobak merah kalau suka. 

Cara-cara

Tambah air secukupnya (2-3 cawan air), biarkan mendidih. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Masukkan sup bunjut.

Masukkan ikan dan kacau sesekali sehingga ikan masak (jangan kacau selalu, nanti ikan hancur). Masukkan garam secukup rasa. 

Apabila ikan masak, masukkan daun sup dan daun bawang. Tutup api. 

Hidang dan makan panas-panas dengan nasi putih. Memang sedap dan harum je bau kuah sup ni.

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI SALMON BAKAR & SOS LADA HITAM

RESEPI SALMON BAKAR & SOS LADA HITAM

Resepi masakan ikan


Assalamualaikum

RESEPI SALMON BAKAR & SOS LADA HITAM | Ya Allah melihatnya sahaja bikin hati teruja. Terus PapaG nak kongsi resepi ikan salmon bakar dari rakan facebook PapaG iaitu Atie Jumaat. Kita simpan dulu resepi ni dalam blog PapaG ni. Nanti ada masa kita buat yer. Thankz akak sharing resepi ini. Nanti dah buat saya share yer. Untuk korang semua apa kata cuba masab resepi ikan salmon ni. Macam best je kan. Selamat mencuba..

resepi-ikan-salmon

Bahan Ikan

Ikan Salmon 1 keping
Serbuk lada hitam 2sb
Paprika 1sb
Minyak bijan 1sb
Minyak zaitun 1sb

Caranya:

Lumurkan semua bahan ke ikan..
Perap 2 jam..Pastu bakar

Bahan Sos Lada Hitam

Serbuk lada hitam 3sb
Oregano 1sk
Paprika 1sk
Sos Tiram 1sb
Kicap manis 1sb
Gula perang 1sb
Susu HL 5sb
Air 1/2 cawan

Caranya: 

Campurkan semua sekali. Masak hingga mendidih..Tambahlah apa yang kurang ikut selera sendiri. Bila dah siap.. Curahkan sikit sos pada ikan yg telah dimasak.. Siap... Mudah je.. Heheh

With Love
Papaglamz

-sekian-

Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!


Resepi Ikan Kembung Masak Pindang

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang

Resepi masakan ikan kembung yang sihat


Assalamualaikum

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang | Ok untuk entri kali ini, PapaG nak kongsikan resepi yang PapaG jumpa dalam FB Ummu Durrah lagi. Resepi kesihatan yer. Resepi Ikan Kembung Masak Pindang. PapaG memang suka sangan masak pindang. Kalau hirup kuah die, rasa segar jer. Lebih-lebih kalau rasa dia pedas sikit. Memang terangkat. Biasayany masakan pindang ni orana-orang lepas bersalin je yang makan kan. Sebabnya ianya adalah menu yang baik untuk ibu-ibu yang sedang berpantang kerana bahan-bahan untuk memasaknya adalah baik untuk pemulihan luka bersalin. Jom cuba resepi Ikan Kembung Masak Pindang ni. Enjoy.

ikan-kembung-masak-pindang

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang


Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung
2 batang serai (dititik)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
sedikit halia*
sedikit air asam jawa
1 biji tomato (dibelah 4)
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara memasaknya:

1. Blendkan bahan yang bertanda *. Masukkan
Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa 
serta air secukupnya ke dalam periuk.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan garam. 
Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api 
masukkan buah tomato.
3. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk 
dihidangkan.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
RESEPI SIAKAP STIM LEMON

RESEPI SIAKAP STIM LEMON

Resepi masakan ikan


Assalamualaikum

Nak melihat saya masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



RESEPI SIAKAP STIM LEMON | PapaG percaya, ramai yang suka makan ikan siakap ni kan? Kalau di kedai-kedai ikan bakar, ikan siakap adalah antara ikan yang paling popular dan menjadi pilihan ramai pengunjung. Ok, apa kata PapaG kongsikan satu resepi mudah untuk anda semua iaitu Resepi Ikan Siakap Stim Lemon. Lemon atau limau pun boleh. Mana-mana pun tak kisah. Resepi ni meyihatkan tau. Jadi, siapa yang nak kuruskan badan tu boleh makan siakap stim lemon ni setiap hari. Hehehe


SIAKAP STIM LEMON

Bahan-bahan

1 ekor siakap
3 sudu besar jus lemon
1 batang serai dititik
Daun bawang
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar tepung jagung
1/2 biji tomato, hiris nipis
1 biji cili merah, hiris nipis

Bahan hiris halus

2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Cara Penyediaan

Bersihkan ikan dan kelar di kedua belah bahagian.
Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
Perahkan jus lemon, anggaran 3 sudu besar di atas ikan. 
Masukkan serai, kemudian tuang sedikit air ke dalam loyang bersama bancuhan tepung jagung dan sedikit gula.
Tuang sos ikan dan kukus selama 15 minit.
Buka tudung pengukus dan taburkan tomato, cili merah, daun bawang dan sedikit hirisan lemon. 
Kukus kembali selama 5 minit.
Angkat dan hidangkan.

Mudah kan? Jadi, apa lagi selain masakan yang enak ia juga menyihatkan. BOLEH KURUS. Hehehhe. SELAMAT MENCUBA..

With Love
Papaglamz

-sekian-



Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Sihat | Ikan Kukus Kicap Berhalia

Resepi Sihat | Ikan Kukus Kicap Berhalia

Resepi masakan ikan yang sihat dan mudah


Assalamualikum

Ikan Kukus Kicap Berhalia | Ikan adalah sumberportein yang terbaik. Namun, jika salah masak kebaikan protein yang ada di dalam ikan akan musnah. Jadi, menu paling baik untuk masak ikan ialah dengan merebus ataupun kukus. Dalam entri ini, PapaG kongsikan pada anda semua Resepi Ikan Kukus Kicap Berhalia yang mudah lagi menyihatkan. Resepi PapaG dapat dari FB : Ummu Durrah

resepi-ikan-merah-kukus

Ikan Kukus Kicap Berhalia


Bahan-bahannya

2 keping isi kan merah
1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
2 inci halia muda, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 biji bawang merah, hiris halus
1 pokok daun bawang hiris halus
4-5 biji cili padi, diketuk
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
3 camca besar kicap cair*
1 camca teh sos tiram*
1/4 camca teh minyak bijan*
1 camca teh madu*(*disatukan dan kacau rata2)

Cara membuatnya

Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon, perap 10 minit, cuci bersih dan toskan. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas.
Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 - 20 minit atau hingga ikan masak. Hidangkan segera.

Ha mudahkan? Dalam setengah jam je dah siap masak dan boleh makan. Masakan berkukus ni elok tau sebab kurang minyak. Bagi mereka yang sangat mementingkan kesihatan dalam makanan, boleh la cuba. SELAMAT MENCUBA.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan

Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan

Resepi Sihat Ikan Kembung


Assalamualaikum

Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan | Ok kali ni PapaG nak kongsikan sau resepi yang menyihatkan iaitu resepi masak ikan kembug rebus air asam belacan. Haa nampak tak dalam resepi ni ade belacan. Complete dengan asam sekali. PapaG memang suka masakan yang berasaskan belacan. For sure la sambal belacan kan? So, apa kata jom cuba resepi masak ikan kembung air asam belacan ni. Macam best je kan? Resepi dari FB Ummu Durrah

gambar-ikan-kembung-masak-asam

Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan

Bahan-bahan :-

Ikan kembung yangg telah dibersihkan
Air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
Garam sebagai perasa
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 biji lada besar - hiris halus
Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
1/2 cawan asam jawa
2 sudu besar gula
Sedikit belacan
Asam limau (optional)

Cara-caranya :-

Rebus ikan dengan air sehingga masak.
Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan..Perahkan asam limau
Tunggu masak, siap.. Makan dgn nasi putih..wallahhhh
Boleh juga di satukan kesemua bahan2 dan di kukus sampai masak.

*TIPS : Jangan masak lama kulit limau tau, nanti akan keluar rasa pahit. So,  perah limau dan letak limau ni bila api dah dipadamkan.. sekadar nak mencantikkan hidangan kita.

SELAMAT MENCUBA....!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Sihat | Ikan Masak Asam Rebus

Resepi Sihat | Ikan Masak Asam Rebus

Resepi untuk diet yang sihat


Assalamualaikum,

Ikan Masak Asam Rebus | Nak sihat kena la jaga pemakanan. Betul tak? Jadi dalam entri kali ni PapaG kongsikan sedikit reepi yang mudah, sedap dan menyihatkan. Sesiapa yang tengah on diet tu boleh la cuba. PapaG dapat resepi Ikan Masak Asam Rebus ni dari FB : Ummu Durrah. PapaG share dalam blog ni supaya mudah untuk refer nanti kalau nak buat. Hehehe. Korang pun mesti cuba resepi yang menyihatkan ni tau. 

Gambar-ikan-selar-masak-asam

IKAN ASAM REBUS

Bahan-Bahan :

Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
Tomato / kacang bendi / batang keladi
Serai - 1 batang (di ketuk)
Asam keping (3-4 keping)
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa

Bahan-Bahan B : untuk di kisar

Lada kering (8-10 batang)
Bawang merah besar - 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Belacan - setengah inci
Kunyit - setengah inci
Cara-cara :

1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi)
sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.

Untuk ikan tu tak semestinya ikan selar kuning, nak tukar ikan lain pun boleh. Ikut kesukaan semua. Selamat mencuba

With Love
Papaglamz

-sekian-



Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com