10.8.20

10 Tanda Awal Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu Sekarang. Tak La Terkejut Nanti

Assalamualaikum semua. Teringat lagi kisah-kisah lalu saat-saat saya mendapat berita tenang kehamilan wife saya. Memang rasa sangat gembira. Lebih-lebih lagi bila bunting pelamin. Alhamdulillah. Sebenarnya sebelum kami confirm wife saya pregnan, kami sudah nampak tanda awal kehamilan tu. Cumanya kami tak mahu confirmkan cepat-sepat. Kita rilek dulu.

Saya rasa bukan sahaja saya, tentunya setiap pasangan yang baru sahaja berkahwin akan sentiasa tertanya-tanya apakah tanda-tanda yang menunjukkan seseorang tu sudah hamil. Terdapat banyak tanda-tanda yang kita boleh rasa atau lihat sekiranya anda telah sah hamil. Dan kebanyakan tanda-tanda ini akan dirasai oleh semua bakal-bakal ibu.

tanda awal hamil,tanda tanda hamil,tanda hamil,tanda awal kehamilan sebelum haid,tanda awal kehamilan muda,tanda awal kehamilan 1 minggu,tanda tanda awal kehamilan 1 minggu,tanda tanda hamil muda,tanda awal kehamilansebelum telat haid,gejala awal kehamilan,tanda keguguran awal kehamilan,tanda awal kehamilan seminggu,tanda awal kehamilan pada perut,tanda awal kehamilan minggu pertama,puting susu terasa sakit apakah tanda awal kehamilan,tanda awal kehamilan 1 minggu setelah berhubungan,tanda awal kehamilan anak kedua,tanda awal kehamilan bagi haid tidak teratur,

Inilah dia tanda awal hamil yang saya boleh kongsikan pda anda semua


1. Mengidam

Ya, bunyinya seperti klise, tetapi mengidam kadang kala boleh jadi satu tanda kehamilan. Janganlah bergantung kepadanya sebagai simptom yang pasti (ia mungkin hanya di kepala anda, atau mungkin juga tanda bahawa badan anda kekurangan nutrien tertentu), tetapi jika mengidam itu diikuti dengan beberapa simptom lain dalam senarai ini, mulalah mengira hari daripada hari pertama haid terakhir anda.

2. Warna areola menjadi gelap

Jika kulit di sekeliling puting payudara anda menjadi lebih gelap, ini mungkin bermakna proses persenyawaan telah berjaya. Walau bagaimanapun, ini mungkin juga tanda ketidakseimbangan hormon yang tidak berkaitan dengan kehamilan, ataupun bekas daripada kesan kehamilan terdahulu.

3. Pendarahan atau kekejangan akibat implantasi

Kira-kira lapan hari selepas ovulasi, anda mungkin mengalami pendarahan implantasi, iaitu terdapat tompok-tompok darah berwarna merah jambu atau coklat, serta sedikit kekejangan. Ini disebabkan telur membenam masuk ke dalam lapisan endometrium. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama menjelang kedatangan haid anda.


4. Kerap membuang air kecil

Sebaik sahaja embrio melekat dan mula menghasilkan hormon human chorionic gonadotropin (hCG), anda mungkin mendapati anda perlu membuang air kecil lebih kerap.

5. Keletihan

Berasa letih? Bagaimana kalau sangat letih? Tahap hormon progesteron yang tinggi boleh membuatkan anda berasa seperti baru selesai berlari maraton sedangkan anda hanya bekerja seharian di pejabat. Keletihan adalah tanda penting awal kehamilan, walaupun ia mungkin bukanlah simptom yang pasti tanpa kehadiran simptom-simptom lain.

6. Payudara melembut dan membengkak

Sebelum kedatangan haid, payudara anda mungkin menjadi begitu sensitif terhadap sentuhan, dan jika anda hamil, perkara yang serupa akan berlaku, tetapi pada tahap yang lebih sedikit. Apabila badan anda telah biasa dengan peningkatan hormon ini, kesakitan akan hilang.

7. Deria rasa berubah

Anda mungkin perasan perubahan pada deria rasa anda. Sesetengah wanita mengatakan mereka merasa sedikit payau di mulut, dan sesetengah yang lain mengatakan mereka tidak dapat tahan rasa kopi, teh atau makanan yang biasanya mereka suka.

8. Mabuk hamil pagi

Jika anda bernasib baik, anda tidak akan mengalami mabuk hamil pagi (morning sickness) sehingga beberapa minggu selepas persenyawaan. (Sesetengah wanita yang sangat bertuah tidak mengalaminya langsung.) Tetapi seawal dua hari selepas persenyawaan, anda mungkin mula berasa loya dan tidak sedap perut. Dan ini bukan sahaja berlaku pada waktu pagi. Loya akibat kehamilan boleh jadi berlaku pagi, petang atau malam.

9. Tidak datang haid

Jika haid anda biasanya teratur dan kini ia lambat, elok juga jika anda buat ujian kehamilan. Tidak datang haid ialah tanda kehamilan yang paling pasti bagi seorang wanita yang telah baligh dan yang mempunyai kitaran haid yang teratur.

10. Ujian kehamilan yang positif

Jika anda telah menunggu untuk membuat ujian kehamilan sekurang-kurangnya sehingga hari pertama anda tidak datang haid dan garisan biru kelihatan dalam kotak alat penguji, anda sangat pasti akan menjadi seorang ibu. Buatlah temu janji dengan doktor anda untuk memastikan berita baik ini, dan tuju terus ke bahagian kehamilan kami. Tahniah!

With love
Papaglamz

-sekian-

Tags

tanda awal hamil, tanda tanda hamil,tanda hamil, tanda awal kehamilan sebelum haid, tanda awal kehamilan muda, tanda awal kehamilan 1 minggu, tanda tanda awal kehamilan 1 minggu, tanda tanda hamil muda, tanda awal kehamilan sebelum telat haid, gejala awal kehamilan, tanda keguguran awal kehamilan, tanda awal kehamilan seminggu, tanda awal kehamilan pada perut, tanda awal kehamilan minggu pertama, puting susu terasa sakit apakah tanda awal kehamilan, tanda awal kehamilan 1 minggu setelah berhubungan, tanda awal kehamilan anak kedua, tanda awal kehamilan bagi haid tidak teratur,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com