Panduan Mudah Melakar Pola dan Menjahit Gaun Peplum Kanak-kanak

/
9 Comments
Assalamualaikum semua. Budak-budak kecik yang girl kalau pakai gaun kembang memang sangat comel. Jadi, PapaG try la menjahit gaun peplum yang simple je untuk anak PapaG. Banyak kali juga PapaG cuba untuk menjahit dan alhamdulillah hasilnya semakin menjadi dan cantik. Kena buat banyak kali lagi untuk menjadi lebih sempurna kan? Ok la, dalam entri kali ni PapaG nak tujukkan pada pembaca semua panduan mudah melakar pola dan menjahit gaun kembang peplum kanak-kanak. Tapi pola dan cara jahitan ni PapaG buat atas logik dan memudahkan PapaG la. Tak la sesempurnan mana. Kalau korang ad cara lain nak buat yang lagi baik boleh kongsi-kongsikan dengan PapaG yer. 

Lakaran pola gaun kembang (peplum) kanak-kanak

Untuk melakar pola, macam biasala benda yang korang perlukan ialah kertas. PapaG lebih suka pakai kertas berwarna putih. Mudah untuk PapaG lukis nanti. Senang nak nampak apa yang kita tulis. Tapi tak kisah kertas apapun. Ada yang guna surat khabar. Pun boleh. Tak kisah.

Pola Bahagian badan

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk pola bahagian badan kiraan ukuran adalah seperti dibawah:

A-C : Panjang Bahu/2
B-C : 3 inci
C-D : Kalau pola bahagian depan 4@4 inci. Kalau pola bahagian belakan 1@1.5 inci
C-E : Dada/4
C-F : Panjang bahu hingga ke pinggang
F-G : (Pinggang +2)/4
E-H : (Dada+2)/4
I-J : Untuk pola bahagian depan 3/4 inci. Untuk pola bahagia belakang 1/2 inci

Untuk memotong kain, lipat kain kepada dua dan tekap semula pola yang korang dah lakar. 

**Pola bahagian hadapan dan belakang adalah sama cuma yang berbeza hanya pada bahagian lekuk ketiak (I-J) dan juga lubang leher. Sila lihar ukuran.

Pola bahagian legan

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk pola bahagian lengan kiraan ukuran adalah seperti dibawah:

A-B : Dada/4
B-C : 4@5 inci
A-E : Labuh tangan
E-D : Luas pergelangan tangan
F : Titik tengah antara A-C

Untuk memotong kain, lipat kain kepada dua dan tekap semula pola yang korang dah lakar. 

Pola bahagian gaun (peplum)

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk pola bahagian kain kiraan ukuran adalah seperti dibawah:

A-B : Labuh pinggang ke kaki
D-C : Labuh pinggang ke kaki
Lekuk A-D : Lekuk ini korang dapat dengan mengukur panjang E-A dan ED. rumus seperti di bawah:

Panjang pinggang/6.28

**6.28 ni nombor kalau korang nak tahu hasil kiraan dari rumus ukur lilitan bulatan. Kena faham matematik sikit la. dapat je panjang E-A dan E-D korang jadikan titik E sebagai pusat korang. Ukur jarak E-A dari tepi sampai la tepi E-D tu. korang akan dapat satu lekuk. Sambung lekuk tu dan potong. 

**Untuk kain peplum, kain dilipat 4 bila hendak memotong kain. Hasil akhir ialah sekeping kain yang berbentuk bulat dan ditengahnya berlubang.

Bila dah siap semua pola, boleh la cuba tekap diatas kain. Untuk mencantum, korang mesti terer kan? Cantumkan bahagian badan dan kemudian bahagian lengan. seterusnya cantumkan kain pula. Untuk memudahkan kita mencantumkan kain peplum dengan pinggang, ukuran pinggang dan waktu mengira jejari E-A dan E-D adalah tepat. Korang cuba la dulu ye.

Ok la gambar di bawah ni hasil yang PapaG buat. Ini adalah percubaan kali ke 4. Baru la boleh dikatakan cantik. 

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

PapaG buat yang tak berlengan. Anak PapaG tu masih kecik. Mudah berpeluh. Saja. Kalau nak buat yang ada lengan pun boleh tau. Ikut pilihan hati sendiri.

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk kemasan leher dan lengan, PapaG just jahit tepi sulam dan bakar. Buat masa ni tu je yang PapaG mampu. Masih lagi nak belajar untuk buat kelim atau kemasan bahagian leher yang lain. Insyallah.

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Ni la contoh cantuman kain peplum dan bahagian badan. Tak de jerut-jerut kan? Untuk memudahkan cantuman tanpa buat jerutan, kena kira betul masa buat pola peplum tadi tu la. 

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Ni pulak kemasan untuk bahagian bawah kain. Sama macam leher dan lengan tadi. Kan PapaG cakap tadi, Papag tak pandai nak buat kelim lagi. Lebih-lebih lagi nak kelim bahagian lekuk-lekuk ni kan. Jadi PapaG gukan la konsep ni. Alhamdulillah berjaya.

Ok la Papag harap perkongsian Papag ni berguna untuk korang semua. Yang pasti, apa yang PapaG buat ni tak lah sesempurna mana. Ada lagi tutorial yang lebih sempurna dan lebih elok lagi. Baca la banyak-banyak tutorial yang lain. Mungkin korang akan dapat idea yang lebih baik. Ok la, jumpa dalam entri yang lain nanti yer.

With Love
Papaglamz

-sekian-


You may also like

9 ulasan:

  1. Wah...santek la anak dara papag nanti..baju ala2 pincess

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe.. kannn. Princesss di hati ayah..

      Padam
  2. hehehe comelnya. hebatlah papa. untung Dhia.

    BalasPadam
  3. Hi papa tailor. Nnt klu buka oder, roger2 eh

    BalasPadam
  4. Thanks papa G! Nak try juga la

    BalasPadam
    Balasan
    1. Welcome. Nt klu dh siap jgn lupa share tau

      Padam
  5. buat la gaun untuk sye pulak papa g. nak gaun elsa frozen. hehehe

    BalasPadam