Resepi Ayam Masak Kicap Mudah Tapi Sedap

Resepi Ayam Masak Kicap Mudah Tapi Sedap. Kalau sebelum ni aku kongsikan pada korang semua resepi mudah nasi ayam cara buat step by step, kali ni aku nak kongsi pula satu resepi yang mudah juga. Ayam masak kicap simple-simple je. Ni cerita aku masak untuk dinner. Aku campak-campak bahan yang ade kat dapur je. Bawang merah, putih, halia, bunga lawang dan jugak kayu manis. Tumbuk la memana bahan yang kita nak tumis tu.

Resepi Ayam Masak Kicap Mudah Tapi Sedap

Resepi Ayam Maak Kicap

  • 7 ketul ayam sederhana besar
  • 1 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 biji cili padi
  • Bunga awang, cengkih dan kulit kayu manis secukupnya
  • Serbuk kunyit untuk menggoreng ayam.
 

Cara-cara memasak


Ok korang ready? Korang sediakan la bawang merah, bawang putih, cili, halia, rempah tumis dan kayu manis. Bawang holand tu untuk hiasan je tau.


Ok sekarang masa untuk menggoreng ayam. Sebelum goreng perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Ikut sesuai rasa la. Kalau korang rasa nak masin sikit, letak la garam lebih. Tapi aku letak sikit je. Yela, nanti kan nak masak kicap letak kicap kan? Kicap dha masin. So, tak yah la letak garam banyak-banyak masa menggoreng. Nanti kemasinan pulak kan. 


Dah sudah goreng ayam, kita tumis bahan-bahan yang kita tumbuk. Aku tumbuk je guna lesung batu sebab kuantiti sikit je kan. Dah siap tumis masukkan ayam yang korang dah goreng then tuang kicap manis. Sesuaikan rasa dan biarkan sekejap atas api. Dah siap. Mudah je kan.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Resepi Mudah Nasi Ayam Cara Buat Step By Step

Resepi Mudah Nasi Ayam Cara Buat Step By Step. Aku sekarang ni macam seronok pulak masak memasak ni. Baru-baru ni aku ada buat nasi ayam untuk family aku. Eh.. Eh.. Ok la, sebenarnya dah lama aku masak nasi ayam ni. Cuma tak sempat nak share kat korang semua. Baru-baru ni kawan-kawan aku datang rumah, nasi ayam yang simple ni je la yang aku masak untuk diorang. Mudah je nak masak nasi ayam. Dalam entri ni aku kongsikan kat orang semua cara mudah step by step nak masak nasi ayam. Kalau korang nak cuba, sila la. 

nasi ayam mudah, nasi ayam cina, resepi sambal nasi ayam, resepi nasi ayam madu, resepi nasi ayam sedap giler, nasi ayam berempah, resepi nasi ayam chef wan, nasi ayam kukus,

Bahan-bahan untuk stock ayam

Seekor ayam di potong 14
2 inci halia

Bahan-bahan untuk nasi ayam

7 cawan beras
13 cawan air rebusan ayam
2 Sudu besar marjerin
1/2 Cawan susu cair
1 inci halia
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

Bahan-bahan untuk ayam goreng madu

Seekor ayam yang sudah direbus
4 sudu besar sos tiram
3 sudu kicap manis
6 sudu besar madu masakan
Garam secukupnya

Bahan-bahan untuk sup ayam

Beerapa ketul bahagian ayam yang tidak di gorang (cth: Kaki, leher, hati, pedal dan sebagainya)
2 inci halia
Sebiji bawang merah besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 sudu besar rempah sup
Kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga secukupnya
Garam secukupnya

Bahan-bahan untuk sambal 

1 biji tomato
2 biji cili padi merah
2 biji cili merah besar
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
Garam secukupnya

Cara-cara memasak nasi ayam 


nasi ayam mudah, nasi ayam cina, resepi sambal nasi ayam, resepi nasi ayam madu, resepi nasi ayam sedap giler, nasi ayam berempah, resepi nasi ayam chef wan, nasi ayam kukus,

Untuk first step, rebus ayam bersama dengan halia yang di tumbuk. Masa aku buat ni ayam dalam sekor, halia aku guna dalam sebesar 2 ibu jari gitu la. Air dalam 14 cawan mengikut saiz cawan yang aku guna sukat beras.

nasi ayam mudah, nasi ayam cina, resepi sambal nasi ayam, resepi nasi ayam madu, resepi nasi ayam sedap giler, nasi ayam berempah, resepi nasi ayam chef wan, nasi ayam kukus,

Ok, sementara ayam tengah kita rebus, jom kita prepara untuk nasi ayam kita pulak. Untuk nasi ayam ni aku buat 7 cawan. Memula kita sangan beras dengan 2 sudu besar marjerin. Korang sangan la sampai sebati semuanya.


Bila beras korang dah siap sangan dan ayam dah siap rebus, masukkan pulak air rebusan ayam ke dalam periuk yang berisi beras. Kiraan aku, 7 cawan beras, so air rebusan ayam yang aku guna 14 cawan. Dahtu, masukkan pulak setengah cawan susu cair. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Kalau korang nak tambah sikit kiub ayam pon boleh. Laaaagiiiii seedaaappp..!!! Tapi aku tak suka sangat. X sihat.


Ok ni pulak rempah untuk perap ayam yang dh direbus sebelum kita goreng. Untuk rempah perap ni aku guna Sos tiram, kunyit sikit, garam dan gula. Sepatutnya len guna madu. Tapi madu tak ada. So aku gunakan gula je la. Menjadi jugak la.


Haaa ni la dia. Ayam goreng gula. Bukan madu tau.!! Tapi rasa boleh tahan yee. Cuba la..


Haa ni pulak bahan untuk kuah sup. Aku guna bawang merah, bawang putih, rempah tukis, halia, serai dan ayam yang nak kita nak guna untuk buat sup. Nak msak pun mudah je. Semua bahan tumis kita tumbuk. Tumis semua bahan, masukkan ayam, masukkan air dan kalau korang nak masukkan sup bunjut pon ok jugak.


Ni la rupanya sup yang aku buat. Sup kosong je. 


Ni pulak bahan2 untuk buat sambal merah. Cili besar, cili kecil, Tomato, halia dan bawang putih. Blender semua bahan2 ni. Sesuaikan rasa dengan gula dan garam.

Haa macam mana? Macam mudah je kan nak buat? AKu masa mula-mula nak buat rasa terkial-kial juga. Tapi bila dah buat banyak kali, jadi mudah je. Pejam mata pun boleh buat tau. Hehehe. Ok la, selamat mencuba. Jangan cuba share pada yang lain juga.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Jualan Produk Kecantikan Kesihatan Original Secara Online di HCube Shop

Jualan Produk Kecantikan Kesihatan Original Secara Online di HCube Shop. Korang perasan tak zaman sekarang ni sangat banyak produk kecantikan kesihatan yang ada di pasaran? Setiap produk yang original ini sudah pasti mempunyai kelebihan dan kebaikan tersendiri buat mereka yang istiqamah mengamalkannya. Sejajar dengan perkembangan teknologi kini, ramai jugak usahawan-usahawan diluar sana yang menjual produk kecantikan kesihatan yang terbaik mereka secara online atau atas talian. Kemudahan jualan online ini sudah pasti akan memberikan kemudahan kepada pembeli untuk membeli produk-produk ini. 

Jualan Produk Kecantikan Kesihatan Original Secara Online di HCube Shop

Baru-baru ni aku terjumpa satu blog yang menjual produk kecantikan kesihatan terbaik dan original secara online.  HCube Shop merupakan satu kedai online yang menjual barangan kecantikan kesihatan yang terbaik merangkumi pelbagai brand dan kegunaan buat para pembeli atas talian. Yang pasti semua produk-produk ini adalah ORIGINAL

Produk Kecantikan Kesihatan Terbaik di Hcube Shop

Memang banyak pilihan produk kecantikan kesihatan terbaik di Hcube Shope. Penerangan setiap produk dan juga cara untuk membelinya sememangnya amat memudahkan pembeli untuk membeli produk-produk di portal ini secara online. Antara produk-produknya adalah:
Jualan Produk Kecantikan Kesihatan Original Secara Online di HCube Shop

Jualan Produk Kecantikan Kesihatan Original Secara Online di HCube Shop

Sekali lagi aku cakap, di HCube Shop ni semua produknya adalah ORIGINAL dan terbaik. 

Pembelian yang mudah dan cepat

HCube Shop bukan sahaja menawarkan produk-produk berkualiti dan original, malah kedai online ini juga memberikan kemudahakan para pembeli untuk order dengan mudah dan cepat. Dengan penerangan langkah-langkah pembelian yang terperinci sudah pasti akan ianya membuatkan kita sebagai pembeli akan lebih yakin untuk berurus niaga dengan pihak HCube Shop. Macam biasa la kalau nak produk sampai cepat, kena la order cepat kan? Jangan lambat-lambat pulak. Nanti tertinggal proses pengeposan pulak. 


Untuk pengetahuan semua, HCube Shop menggunakan khidmat Pos Laju untuk menghantar semua produk kepada pelanggan mereka. Insyallah barang yang kita beli tu nanti selamat sampai pada kita.

Testimoni keberkesanan produk di Hcube Shop

Hcube Shop juga menyediakan kepada pelanggan mereka testimoni atau feedback dari pelanggan-pelanggan sebelum ini bagi membantu pembeli-pembeli baru untuk menilai sendiri keberkesanan setiap produk yang dijual di kedai online ini. Sudah tentu pengalaman-pengalaman pembeli produk kecantikan kesihatan sebelum ini mampu membantu anda membuat perbandingan dari segi keberkesanan dan juga harga. Tetimoni pelanggan HCube Shop <Klik Disini>

Baiklah, bagi korang yang ingin mencuba produk kecantikan kesihatan di Hcube Shop secara online, ataupun untuk tempahan segera, boleh la hubungi:

Wassap: 017-3664440

With Love
Papaglamz

-sekian-

Sotong Masak Lemak Menu Untuk Lunch

Assalamualaikum semua. Untuk entri kali ni aku just nak share kat korang semua menu termudah aku masak untuk korang buat. Menu sotong masak lemak untuk lunch ni aku masak pepagi buta sebelum aku pergi kerja. Masak untuk makan lunch. 

Sejak wife aku bersalinkan anak kedua ni, aku rasa kawasan dapur ni sudah menjadi territory aku sekarang. Bini aku busy dengan uruskan anak, menyusukan anak kami dan nak buat stok EBM lagi, kerja-kerja sekolah lagi. So, untuk meringakan beban, aku denan rela amek tugas masak-memasak ni la. Termasuk juga buat kek ye. Tapi masak ala kadar je la. Tak la extravaganza sangat. Hehehe. Ok memula layan gambar bawah ni dulu. Hasil sotong masak lemak aku.

sotong masak sambal, sotong masak merah, resepi sotong masak kari, sotong masak hitam, sotong masak paprik, sotong masak kicap, masakan sotong paling sedap, Resepi masakan sotong,

Ini lah dai rupanya. Makan dengan nasi panas dan kicap. Memang terangkat tau. Aku kalau sotong ni suka tank kepala. Memang masyuk je makan. Dengan ada mata dia. kadang-dang tergigit otak sotong tu sendiri. Memang best...!!! Ok la, kalau korang nak cuba menu sotong masak lemak dari aku ni, boleh la check it out resepi kat bawah ni.

sotong masak sambal, sotong masak merah, resepi sotong masak kari, sotong masak hitam, sotong masak paprik, sotong masak kicap, masakan sotong paling sedap, Resepi masakan sotong,

SOTONG MASAK LEMAK

Oleh : Papaglamz

Bahan
  • 3 Ekor sotong yang sedang-sedang besarnya (Family aku kecik je. Sikit-sikit sudah)
  • Sebatang serai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 ulas bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Minyak masak
  • Garam dan gula
Caranya
  • Potong sotong ikut suka korang nak style apa.
  • Tumbuk atau blend serai, bawang merah dan putih, dan halia.
  • Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi dan masukkan sekali serbuk kunyit.
  • Agak-agak sudah naik bau dan garing bahan tumisan, masukkan sotong yang sudah di potong. 
  • masak beberapa ketika dan masukkan 1/2 kotak santan (100 ml) atau ikut suka korang nak banyak mana kuahnya.
  • Terus mengacau untuk mengelakkan pecah minyak.
  • Sambil itu, perasakan sotong masak lemak korang dengan memasukkan garam dan gula. 
  • Setel...!!!!!

Mudah kan? Mungkin utuk menu sotong masak lemak ni ada banyak lagi resepi dan cara yang lebih hebat dari ni. Well said, bila amatur masak kan? Gini la ghupanya. So, kalau nak cuba sila la cuba dan jangan lupa share juga pada yang lain tau. Hehehe

With love
Papaglamz

-sekian-

Snow Cheese Kek Meleleh

Assalamualaikum semua. Welcom back... !! Thank korang sebab sudi singgah di PapaGlamz.com tau. Ok la kali ni aku nak kongsi sikit kat uols semua resepi Snow Cheese Kek Meleleh yang memang top dan terhangat dipasaran sekarang ni kan. By the way, ni ala-ala kali pertama juga aku mencuba baking kek cheese ni. alhamdulillah cubaan pertama aku BERJAYA. Cuma frostingnya macam mudah sangat meleleh. Mungkin sebab tu kot nama dia Cheese Cake Leleh kot. Hehehe Nah aku belanja gambar dulu kat korang.

resepi cheese cake kukus resepi cheesecake bakar resepi kek cheese oreo resepi kek cheese sukatan cawan resepi cheese kek meleleh resepi snow cheese cake resepi kek cheese coklat Cheese kek murah cheese cake murah  cheese cake kuantan

Haaa ok tak? Nampak bersnownya di situ kan? Actualy, aku buat cheese cake untuk menambah lagi koleksi produk jualan kek aku. Selain aku jual Kek Coklat sebelum ni, ada juga yang bertanya takda kek lain ke?. Jadinya terdetik dalam hati aku nak try jual kek cheese pulak. So sekarang ni dalam fasa memantapkan kemahiran dalam membuat kek cheese ni la. Cubaan pertama PASS...!!!

resepi cheese cake kukus resepi cheesecake bakar resepi kek cheese oreo resepi kek cheese sukatan cawan resepi cheese kek meleleh resepi snow cheese cake resepi kek cheese coklat Cheese kek murah cheese cake murah  cheese cake kuantan

So, boleh la open order lepas ni. Buat mereka yang duduk berdekatan dengan kawasan Kuantan, jangan segan-segan untuk PM or wassap aku kalau nak cuba kek cheese ni dan jugak kek coklat EXCLUSIVE BY PAPAGLAMZ lagi tau..!!!

Unutk resepi Snow cheese kek ni, aku cuba-cuba dari google je. Dalam entri ni aku nak jugak share kat korang semua resepi cheese yang telah aku ciplak dari hakak Husna. Memang simple je kek cheese yang akak ni buat. Tapi sedap. Dan buktinya aku berjaya buat sebuku roti yang beratnya lebih kurang satu kilo.

RESEPI SNOW CHEESE KEK MELELEH

Bahan untuk kek
  • 100g tepung kek atau seangkatan dengannya (Aku guna tepung gandum)*
  • 60g tepung jagung*
  • 1 sudu teh baiking powder*
  • 1 sudu besar ovelette
  • 100g gula kastor
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 50ml air sejuk ( air dari peti ais atau coway amek yang cold)
  • 75g mentega cair
  • 1 sudu teh asen vanila

Cara Membuatnya
  • Ayakkan dahulu bahan yang bertanda *
  • Mixkan semua bahan di atas sampai kembang, kecuali mentega cair.
  • Pukul sampai gebu, baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
  • Masukkan bahan yang telah diayak. Sebatikan semua bahan.
  • Bakar dalam oven pada suhu150'C selama 45 minit. Kepanasan ini bergantung pada oven masing-masing tau.
Bahan untuk cheese cream

  • 250g cream cheese
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream
  • Cheddar cheese (diparut dan di tabur atas kek)
Cara membuatnya
  • Campurkan semua bahan kecuali cheddar cheese dan putar sampai kembang.
Selepas semua kek dan cream dah siap. Kek pun dah sejuk. So tibalah masanya untuk kita letak krim pada kek. Aku belah dua kek aku tu dengan pisau je. Ada yang kata guna benang untuk dapat potongan yang sekata. Mana-mana pun boleh la. Oleh sebab ni hanya untuk aku cuba, jadi aku buat mana dan je. Lepas dah potong dua, letakan krim cheese di tengah-tengah dan letak kan semula kek yang dah dipotong tu tadi. 

Lebihan krim yang ada kita salutkan ke seluruh kek. Dah sudah tu parutkan cheddar cheese atas kek sampai la nampak ke'SNOWING'nya tu. Dah siap semua, masukkan dulu dalam peti ais kejap sebelum potong. Ini untuk satle downkan cheese cream kita tu. Baru la potongan kek tu cantik nanti. 

resepi cheese cake kukus resepi cheesecake bakar resepi kek cheese oreo resepi kek cheese sukatan cawan resepi cheese kek meleleh resepi snow cheese cake resepi kek cheese coklat Cheese kek murah cheese cake murah  cheese cake kuantan

Haaa kau tengok si kecik ni. Suka sangat tau dia makan. Makan sampai 3 slice yer. Bila buat kek ni orang suka kita yang tukang buat ni mesti laaaagiii sukaaaa...!!! Ok la sampai di sini je. Jangan lupa untuk mencuba dan jangan lupa kalau nak order kek dengan aku, boleh PM dan wassap di talian 0196141393.

With love
Papaglamz

-sekain-

Baca juga:

Kek Coklat Murah di Kuantan

Assalamualaikum semua. Ada sesiapa yang craving gila-gila dengan kek coklat? Haaa, bagi mereka yang duduk Kuantan dan mencari kek coklat murah sekitar kawasan korang, PapaG ada jaul tau. 

YANG BuKaN HaNtoOOo KeK COKLAT JANGAN BACA!!

.
JaNGaN BaCa!!
.
Bukan apa...................................
.
.
.
Takot TeRJeBaK  ⚠️⚠️

harga kek coklat moist kukus dalam bekas plastik, harga kek coklat moist 2016, harga kek coklat moist dalam bekas, door gift kek coklat moist, harga kek coklat kukus, harga bekas plastik kek, harga kek cheese leleh 2015, harga kek coklat moist kukus 2016, harga kek murah terkini,

harga kek coklat moist kukus dalam bekas plastik, harga kek coklat moist 2016, harga kek coklat moist dalam bekas, door gift kek coklat moist, harga kek coklat kukus, harga bekas plastik kek, harga kek cheese leleh 2015, harga kek coklat moist kukus 2016, harga kek murah terkini,

harga kek coklat moist kukus dalam bekas plastik, harga kek coklat moist 2016, harga kek coklat moist dalam bekas, door gift kek coklat moist, harga kek coklat kukus, harga bekas plastik kek, harga kek cheese leleh 2015, harga kek coklat moist kukus 2016, harga kek murah terkini,

harga kek coklat moist kukus dalam bekas plastik, harga kek coklat moist 2016, harga kek coklat moist dalam bekas, door gift kek coklat moist, harga kek coklat kukus, harga bekas plastik kek, harga kek cheese leleh 2015, harga kek coklat moist kukus 2016, harga kek murah terkini,

dgn limpahan rasa coklat " LuaQ DaLaM CoKLaT " ni!!! πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Dah BANYAK terjual kot....rugi klu Demo2 tak cuba  πŸ‘‡

++KEK COKLAT ISTIMEWA++

Harga?
Semua mampu milik bukan mampu tngok je... confirm #MampuMilik and u'll spend!😍😍😍

rasa?
Tak yah cakap la...!!! Memang ni πŸ‘πŸ‘πŸ‘ haaaa....!!! Bukan aku yang cakap. Sesiapa yang penah beli yang cakap ye...

haaa..interested?

do pm/wassap at 0196141393 keyy...

KU RELA UNTUK MEMBERI YANG TERBAIK UNTUK UOOLLLSS TAU..!!!!! 😘😘😘

********************************************
psstttt....

Maaf untuk yang jauh dari area Kuantan ni, Iolllsss takde buat pos. Iolss takut kek rosak pulak nanti.

Sooooo...!!!!

Rakyat2 jelata di Kuantan tahniah sebab korang berpeluang merasa KEK Coklat Istimewa dari iolllss ni tau. Jangan lepaskan peluang ini....!!!

untuk self pick up: 
Taman Dato' Rashid, Bypass Kuantan-Kemaman.
**please inform sebelom datang..tkot tak de kt rumah yee**

*****************************************

ok.tu je nk ckp. πŸ’žπŸ’ž

With Love
Papaglamz

-sekian-

Baca Juga :

Jadikan Kek Coklat Moist Sebagai Birthday Kek
Kek Pisang Exclusive By Papaglamz | Kini dan Dulu

Kek Pisang Exclusive By Papaglamz | Kini dan Dulu

Assalamualaikum semua. Dalam entri kali ini saja PapaG nak ceritakan pada korang semua Kek Pisang Exclusive By Papaglamz | Kini dan Dulu. Ala saja nak comparekan kek yang Papag buat dulu masa memula baru beli oven dan sekarang. Ada beza ke tak. Untuk resepi kek pisang, korang boleh klik entri ni Resepi Kek Pisang Bercoklat Ukuran Cawan Yang Mudah. Jangan lupa klik tau.

resepi kek pisang kukus blender resepi kek pisang kukus tanpa telur kek pisang coklat resepi kek pisang berangan Banana cake gambar kek pisang banana cake picture
First time buat

resepi kek pisang kukus blender resepi kek pisang kukus tanpa telur kek pisang coklat resepi kek pisang berangan Banana cake gambar kek pisang banana cake picture
 Setelah buat 7-8 loyang

resepi kek pisang kukus blender resepi kek pisang kukus tanpa telur kek pisang coklat resepi kek pisang berangan Banana cake gambar kek pisang banana cake picture
Latest

Haaa macam mana? Nampak tak perbezaannya dulu dan kini? PapaG pun tak sangka dapat buat yang lebih baik dari yang awal tu tau. Betul la orang kata tak cuba tak tahu. Dan kalau malas nak cuba banyak kali memang tak menjadi la kan. Sejujurnya firstime buat yang tak berapa nak jadi tu, memang fed-up dah. Rasa nak simpan oven yang Papag baru beli tu dan simpan dalam kotak letak bawah katil. Tapi mana boleh macam tu kan. Sayang je beli mahal-mahal tak guna. PapaG cuba dan cuba lagi dan hasilnya boleh la korang tengok. Rasa pun very very not bad ok.!

Sekarang ni Papag bukan sahaja boleh baking kek pisang ni je. PapaG boleh juga baking kek coklat yang teristimewa untuk korang tau. Kalau tak percaya boleh follow facebook dan Intagram PapaG. Kat sana PapaG upload semua aktiviti baking PapaG. Sudi-sudi la melihatnya ye. 

Untuk korang semua, PapaG nak kongsi semula resepi kek pisang kat korang dalam entri kali ini. Enjoy..!!!

Resepi Kek Pisang Coklat Menggunakan Sukatan Cawan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang (dilenyek)
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh asen vanilla

Cara membuat

  • Lenyekkan pisang. Letak tepi dahulu di dalam bekas lain.
  • Ayakkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
  • Dalam bekas yang lain, putarkan telur dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan minyak masak. Biarkan mixer terus berputar dikelajuan rendah. Kemudian masukkan asen vanilla. Masukkan pula pisang yang telah dilenyek. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Biarkan seketika sebelum masukkan ke dalam loyang pembakar.
  • Sebelum membakar, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu. PapaG bakar kek pisang ni pada suhu 180 darjah Celsius selama sejam.
  • Untuk membakar, sapukan minyak masak pada loyang. Lapikkan kertas minyak atau kertas kek di dalam loyang. Kemudian masukkan adunan kek anda. Selepas itu taburkan coklat cip di atas adunan tadi dan bakar dalam oven yang telah di panaskan.
  • Tunggu la sehingga kek tu siap.
Mudah je kan? Korang boleh la makan kek pisang ni untuk minum petang bersama keluarga. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Jadikan Kek Coklat Moist Sebagai Birthday Kek

Assalamualaikum semua. Siapa yang perasan sebelum ni PapaG pernah kongsikan pada pembaca semua entri Jom Cuba Kek Coklat Mudah dan Sedap Handmade Deep From My Heart tentu tahu yang PapaG tengah belajar-belajar baking kek coklat. Alhamdulillah dengan resepi kek coklat ini ramai yang suka. Ada juga yang nak Jadikan Kek Coklat Moist Sebagai Birthday Kek. For the first time nak buat tu macam takut jugak la. Yela takut tak jadi kan. Tapi kita sahut cabaran. Tak cuba tak tahu kan? 

kek coklat bakar sukatan cawan, resepi kek coklat bakar, resepi kek coklat kukus lembut, kek coklat bakar mat gebu, resepi kek coklat cheese, resepi kek coklat mudah, kek coklat kukus tanpa telur, gambar kek dan ucapan hari jadi, gambar kek birthday yang cantik, kek hari lahir dewasa, gambar kek hari jadi kanak-kanak perempuan, hiasan kek coklat yang simple, gambar kek hari jadi kartun, gambar kek hari jadi kanak-kanak lelaki, kek hari jadi paling cantik di dunia,

Nah PapaG kongsikan gambar kek coklat yang boleh dijadikan sebagai birthday kek. Hasil tangan PapaG tau. Untuk hiasan PapaG hanya menggunakan coklat garnace dan hiasan lain macam dalam gambar tu la. Ada coklat cip, coklat rice dan untuk tulisan tu PapaG gunakan butter cream yang diletakkan pewarna. For me, it is ok la since this is my first time kan. Hehehe. Rasa banyak gila benda kena improve ni. Skill masih tumpul lagi katan.

Ok la, alam entri ni PapaG sekali lagi nak kongsikan kat korang semua resepi kek coklat yang PapaG gunakan untuk menghasilkan birthday ini.

Bahan-bahan untuk kek

  • 2 Cawan tepung gandum / tepung kek
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 sudu teh baking powder
  • 2 cawan gula kastor
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak / butter
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu teh coklat emulco (Perasa coklat)
  • 3 biji telur gred A

Bahan-bahan topping

  • 1/3 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan air suam

Cara membuat

  • Ayakkan tepung gandum, serbuk bikarbonat, baking powder dan serbuk koko.
  • Putar gula castor dan telur. Kemudian masukkan minyak atau butter. Kemudian masukkan telur, coklat emulco, susu cair dan air suam. Putar sehingga semua bahan sebati.
  • Campurkan bahan yang telah diayak ke dalam campuran yang di putar tadi sedikit demi sedikit.
  • Putar hingga tepung dan semua bahan sebati dengan sempurna.
  • Panaskan oven 180 degree celcius.
  • Masukkan adunan kek kedalam loyang.
  • Masak selama 40 minit.
  • Untuk topping, campurkan cucu pekat, serbuk koko, butter dan air dalam periuk kecil. Panaskan atas api sambil kacau sehingga bahan tadi mendidih.
  • Setelah kek masak dan sejuk. Tuangkan bahan topping diatas kek.
  • Untuk hiasan boleh la letakkan coklat chip ataupun coklat rice.
  • Sedia untuk di makan.
Mudah kan? Kalau buat betul-betul 2 jam je dah siap. Harap resepi ini membantu korang semua. Selamat mencuba.

Bagi orang-orang Kuantan, kalau korang nak cuba Kek Coklat Moist dari PapaG ni boleh la Wassap PapaG di talian 0196141393. Nanti kita bincang.

With Love
Papaglamz

-sekian-

ELITE – Gaya Berkekalan Buat Si Jejaka

Assalamualaikum semua. Zaman sekarang, hampir semua gaya rambut dipandang sebagai fesyen; panjang, pendek, yang terpacak, gaya santai mahupun kelihatan “edgy”. Lelaki moden masa kini lebih gemar untuk menjadi lebih kreatif dengan cara memutar, meramas dan menggayakan rambut untuk menghasilkan fesyen tersendiri agar personaliti dan kenyataan itu lebih menonjol.

Gaya rambut hebat adalah elemen yang sempurna untuk menjadikan si jejaka kelihatan sofistikated, “cool”, lebih digemari dan bergaya.

Sesetengah lelaki lebih gemar untuk menggunakan satu gaya ke pejabat, dan menukar gaya rambutnya apabila mereka keluar. Paling penting bagi mereka adalah produk penggayaan rambut terbaik yang memudahkan mereka mereka gaya rambut, dan memastikan gaya tersebut kekal sepanjang hari!

ELITE, jenama penggayaan rambut lelaki terulung memahami keperluan seorang jejaka dan percaya bahawa penggayaan rambut boleh membina imej seseorang. Memperkenalkan ELITE On The Go Hair Wax - wax untuk gaya berkekalan!


Rangkaian ELITE Hair Wax dengan formulasi mudah bilas dan mudah digayakan ini hanya memerlukan penggunaan minimum bagi menghasilkan kesan maksimum, semuanya terkandung dalam pembungkusan yang menarik ini. Produk ini membolehkan si jejaka mengubah bentuk gaya tanpa perlu mengaplikasi semula wax bila-bila masa dan di mana sahaja untuk gaya rambut yang baru.

ELITE menjadikan semuanya mustahil untuk lelaki melangkaui batasan bagi mendapatkan gaya rambut yang mereka inginkan. Dengan pek mudah guna ELITE ON THE GO baharu, si jejaka akan sentiasa bersedia untuk tampil bergaya.

Gayakan Mengikut Keinginan Anda!

Tampil santai, atau gaya berani, rekaan “rugged”, mahupun kekal terpacak atau nampak basah. ELITE adalah cara terbaik untuk gaya berkekalan!

Spiky Web mencipta gaya lawan graviti yang sentiasa terpacak! Awas: Jejaka yang inginkan sesuatu yang lebih buat dirinya akan menjumpai segalanya dalam bekas merah jambu neon ini.
  
Wavy Loose menjadikan segalanya santai dan mudah untuk jejaka yang tampil bersahaja. Hanya bekas biru ini yang anda perlukan untuk tampil menawan tanpa tekanan!

Airy Wild hadir dalam wana jingga terang memberikan rasa ringan, bebas dengan jumlah yang mencukupi untuk melepaskan sisi liar anda!

Shiny Wet melangkau lebih berbatu dari yang biasa. Calit pada bekas hijau ini dan gayakan rambut agar kelihatan lebih bersinar, bertekstur dengan hasil yang menakjubkan!

Rugged Matte untuk si jejaka yang berbahaya. Bekas kelabu gelap ini mampu menyembunyikan rahsia anda. Tampil lebih serius dengan kurang kilat membuatkan anda kelihatan benar-benar bahaya. 

ELITE Hair Wax kini boleh didapati dalam dua saiz. Pek 68g berharga RM17.10 setiap satu manakala saiz poket On the Go pula berharga RM5.90 setiap satu. Cipta apa sahaja gaya rambut yang anda inginkan dengan variasi ELITE yang terdiri daripada fibre, clay ataupun wax. Kini anda tidak akan terhad dengan satu gaya rambut sahaja. ELITE boleh didapati di semua cawangan runcit utama, pasar raya besar dan farmasi terkemuka.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Bateri Kereta Kong? Pikir dulu sebelum tukar bateri baru

Assalamualaikum semua. Baru-baru ni PapaG terlibat dalam satu kemalangan dijalan raya. Kemalangan sendiri-sendiri sahaja. Terlanggar penghadang jalan. Alhamdulillah tak teruk sangat kereta PapaG tu. Bila dah kemalangan ni korang tau-tau je la kan? For sure kereta PapaG tu kena masuk bengkel untuk dibetulkan. Sebelum kereta dibetulkan, macam biasa la, pihak bengkal akan buat quotation tentang apa yang perlu dibetulkan. Dalam banyak-banyak item yang nak dibetulkan tu, PapaG agak pelik dengan kos penukaran bateri kereta. Katanya nak tukar sebab bateri kong.




Gambar kereta PapaG kemalangan



Motif sangat nak tukar bateri segala bagai. Memang PapaG akui kesan perlanggaran agak teruk juga di bahagian hadapan kereta, tapi tak sampai merosakkan engine parts. Apa lagi nak kena tukar bateri kereta kan? Lagipun bateri kereta PapaG tu baru je di tukar. Jadi PapaG cakap dengan owner workshop tu tak payah la nak tukar bateri kereta PapaG tu lagi. Kalau betul-betul nak kena tukar bateri, PapaG akan periksa dan pasang bateri kereta baru di kedai bateri yang biasa PapaG pergi la.




Bila bercerita dengan orang tentang kejadian ini pda rakan-rakan PapaG, diorang pun pelik. Kenapa sampai perlu nak tukar bateri. Impak perlanggaran hanyalah pada bahagian depan kereta sahaja. Biasala kan? Kadang kala workshop ni tidak berapa tepat membuat sesuatu kesimpulan ataupun pemeriksaan yang dibuat tidak tepat atau juga mungkin mereka hanya ingin menjual bateri baru dari mereka. Jadi, tak salah kalau kita nak mencari pendapat kedua tentang masalah kereta ni kan?




Bila bercakap tentang masalah kereta dan bateri kong, teringat PapaG tentang Bateriku.com ni. Bateriku.com menjalankan perkhidmatan menghantar bateri kereta termasuk pemasangan secara PERCUMA kepada setiap pelanggan. Harga yang ditawarkan juga agak murah berbanding dengan bengkel-bengkel kereta lain. Dan yang pasti, urusan sangat MUDAH. Selain itu juga, bagi mereka yang ingin mendapatkan khidmat nasihat atau second opinion tentang masalah kereta anda, sudah pasti bateriku.com dapat membantu.




Macam kisah PapaG tadi tu la kan? Bila kita tidak pasti atau ragu-ragu yang bateri kereta kita kena tukar, tak salah kalau kita hold kejap dari menukar. Jangan tukar dulu. Siapa tahu mungkin bateri ok lagi. Try to get second opinion. Mana tahu nasib baik tak payah tukar bateri sudah menjimatkan duit kan. Jadi, korang boleh contact bateriku.com kalau-kalau nak tukar bateri kereta korang. "Yang bestnya bateriku.com ada bateri brand Amaron. Warranty 18 & 30 bulan.."








Gambar staff Bateriku.com sedang melakukan pemeriksaan bateri kereta


Bateriku.com SUPERHERO disaat bateri kereta kong

Sebenarnya dah lama perkhidmatan menukar bateri kereta kong oleh bateriku.com ni dijalankan. Ramai pelanggan-pelanggan mereka yang memberikan feedback positif tentang perkhidmatan yang mereka beri. Antaranya seperti berikut:









Selain feedback-feedback positif daripada pelanggan. Bagi PapaG ada 7 sebab lain kenapa Bateriku.com boleh menjadi SUPERHERO korang bila bateri kereta kong. 
  • Bateriku.com penyediakan perkhidmatan cek bateri secara PERCUMA
  • Bateriku.com ada membuat servis penghantaran PERCUMA
  • Harga lebih murah jika dibandingkan dengan tempat/servis lain
  • Company ini dah established dan trusted
  • PERCUMA hantar - periksa - pasang
  • TIDAK PERLU beli bateri dan tiada caj sekiranya bateri kereta masih elok
  • Pembayaran boleh dibuat melalui debit dan kredit card








So, korang yang ada masalah bateri kereta kong tu boleh menggunakan perkhimatan bateriku.com ni tau. Perkhidmatan ni kan available dibandar-bandar terpilih SELURUH MALAYSIA. Memang terbaik la. Memudahkan kita juga nanti. Servis pon terbaik. Dalam banyak satu je yang PapaG suka. Boleh bayar perkhidmatan diorang dengan menggunakan kad debit atau kredt. Sangat-sangat high technology. Berbangga kejap sebagai satu company bumi putera dapat deliver service yang begitu baik sekali. Tahniah PapaG ucapkan.










Maklumat lanjut atau berminat mahu menggunakan khidmat bateriku.com, boleh lihat maklumat di bawah.:




Alamat : No 17 Jalan Saujana Indah 10, Taman Perindustrian Saujana Indah Shah Alam.


NAK TUKAR BATERI KERETA?

#JanganTukarDulu


MUNGKIN BATERI OK LAGI !


#DapatkanKepastian


#GetSecondOpinion




JIMATKAN DUIT ANDA



Panggil BATERIKU.COM @ Tol Free 1-800-22-2324 | Whatsapp 012-245-8027 & 019-699-8279



Mereka datang ke lokasi anda | Pemeriksaan PERCUMA | Tidak perlu beli bateri & DIJAMIN tiada sebarang caj sekiranya bateri anda masih elok.



Isnin ~ Ahad | 7am~1am | Johor ke Perlis



Anda berminat menyertai BATERIKU.COM di seluruh negara ?? Sila mohon secara on-line di www.bateriku.com >> Dealer >> Runner ( Full Time/Part Time/Freelance) >> Rakan Wokshop >> Rakan Tow Truck













With Love
Papaglamz



-sekian-

Romano Perfume Menyerlahkan lagi penguasaan lelaki.

Jejaka moden hari ini sememangnya menjalani kehidupan yang penuh cabaran. Mereka inginkan keistimewaan tersendiri dan mahu sentiasa berada di hadapan dalam hidup. Penampilan segak  dan keyakinan adalah penting kepada jejaka bagi mengatasi cabaran dan menyerlah dalam setiap keadaan. Wangian maskulin yang unggul merupakan senjata tersembunyi bagi menyerlahkan keyakinan dan personaliti mereka. Kejayaan seterusnya diraih apabila mereka mengawal keadaan dan menikmati setiap fasa kehidupan sama ada dari aspek profesional, peribadi ataupun kehidupan sosial – mereka ialah Jejaka ROMANO.


Jejaka ROMANO semestinya cemerlang dalam pekerjaannya. Mereka berkeyakinan tinggi, dan menguasai setiap perkara yang dilakukan dengan tenang dan berkarisma. Mereka menjadi tumpuan ke mana sahaja mereka pergi. Dihormati, bersemangat waja dan sentiasa di puncak, jejaka ROMANO adalah epitome sebenar kejayaan.

Kehidupan sosial mereka sering dipenuhi keseronokan dan mereka tahu bagaimana untuk menikmati kehidupan. Seorang jejaka moden yang aktif, ceria dan mesra, jejaka ROMANO sememangnya menikmati hidup sepenuhnya!

Kuasai Kehidupan merupakan manteranya untuk berjaya.


ROMANO Eau De Toilette baharu untuk jejaka moden menyerlahkan nilai tersebut dengan haruman maskulin sebenar yang tersendiri.  Wanita disekelilingnya pasti tertarik  dan menyedari kehadiran mereka. Peranan utama haruman maskulin ini adalah bagi mengaktifkan tarikan serta menciptakan keserasian sesama lelaki untuk saling berkomunikasi.

ROMANO Eau De Toilette didatangkan dalam dua pilihan; FORCE dan UNIQUE untuk disesuaikan dengan sifat jejaka kontemporari. 

ROMANO Eau De Toilette – FORCE 

Ia mewakili jejaka unggul dengan tenaga hebat yang tersendiri bagi memimpin dan menyelesaikan segala perkara. Kejayaannya disanjungi ramai, kekal tenang serta berpengaruh. FORCE menggabungkan ekstrak wangian segar tumbuhan yang menyerupai bauan semula jadi. Kesegarannya terserlah menerusi ekstrak sitrus bersama aroma Lavender, yang diadunkan dengan nuansa lautan dan ekstrak maskulin Woody. Haruman maskulin ini khas untuk jejaka urban aktif yang gemarkan cabaran dan berjiwa bebas. 

ROMANO Eau De Toilette - UNIQUE 

Untuk jejak berkeyakinan tinggi dan penuh potensi. Sentiasa berada di hadapan dalam apa jua keadaan.  Kejayaan dan kebolehannya membuatkan orang sekeliling tertarik kepadanya. UNIQUE menyerlahkan kesegaran adunan Lavender dan Bergamot. Wangian disempurnakan dengan ekstrak Woody serta  kombinasi Sandalwood dan Patchouli. Wangian moden ini memancarkan magnetisme, keyakinan dan memberikan aura tersendiri kepada sang jejaka.

Wangian ROMANO EDT ternyata adalah sentuhan terakhir bagi menyempurnakan keunggulan personaliti anda.

ROMANO Eau De Toilette dijual pada harga RM40.60 dan boleh didapati di semua farmasi utama, pasar raya besar dan pasar raya di seluruh negara.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dashing Elite Men Shampoo Pilihan Lelaki Malaysia

Gaya rambut yang menarik sangat penting kepada golongan lelaki bagi menyerlahkan personaliti dan kebiasaannya menjadi tarikan pertama yang menangkap perhatian perempuan! Bagi mendapatkan gaya rambut yang diidamkan, kebanyakan lelaki memilih untuk menggunakan produk-produk penggayaan rambut seperti gel rambut, penyembur rambut, atau yang sedang popular masa kini; wax rambut, yang sememangnya sukar untuk dicuci sehingga menjadi antara masalah besar yang dihadapi sebahagian besar lelaki hari ini!


Justeru, bagi memastikan rambut benar-benar bersih daripada produk penggayaan, kebanyakan lelaki memilih untuk menambah amaun penggunaan syampu dalam setiap cucian. Ada juga yang menambah bilangan cucian rambut secara harian semata-mata untuk menyingkirkan produk penggayaan rambut yang masih melekat di rambut. Ia berpunca daripada formulasi syampu-syampu di dalam pasaran yang tidak dihasilkan secara spesifik bagi membersihkan produk-produk penggayaan rambut lelaki.

Ramai juga tidak menyedari bahawa meskipun penggunaan syampu secara kerap dengan amaun berlebihan mampu membersihkan rambut, dalam tempoh jangka panjang, ia akan melemahkan kekuatan rambut serta menyumbang kepada kemunculan masalah rambut dan kulit kepala yang lebih serius seperti rambut gugur, kulit kepala gatal, rambut rosak dan kusam.

Apabila rambut tidak dibersihkan dengan betul, penggunaan produk penggayaan rambut secara harian akan mengumpulkan kekotoran yang seterusnya menyebabkan masalah rambut kering, rapuh dan kusam. Ia juga akan membuatkan anda sukar untuk menggayakan rambut.

Sebagai solusi kepada permasalahan ini, ELITE, rakan jenama pendahulu produk penggayaan rambut lelaki telah melancarkan Syampu ELITE Men yang diperhebatkan dengan Wax Out System, yang direka khusus dan terbukti mampu menyingkirkan produk-produk penggayaan rambut, minyak dan kekotoran pada rambut dan kulit kepala secara menyeluruh menerusi satu cucian sahaja! Hanya dengan satu cucian, segala lebihan produk penggayaan rambut dapat dibersihkan daripada rambut.

Berdasarkan keputusan yang diperoleh daripada ujian penggunaan melibatkan 150 lelaki, 85% bersetuju bahawa Syampu ELITE Men sememangnya direka khusus bagi menyingkirkan produk-produk penggayaan rambut secara efektif dengan hanya satu cucian.

SYAMPU ELITE MEN dengan formulasi dan pek menarik baharu adalah produk yang mesti dimiliki sekiranya anda mahukan rambut yang bersih, kulit kepala yang sihat dan gaya rambut yang menarik setiap hari!

Terdapat dua pilihan SYAMPU ELITE MEN iaitu – Antikelemumur dan Anti Rambut Gugur.

Dengan adanya SYAMPU ELITE MEN Antikelemumur, anda kini boleh ucapkan selamat tinggal kepada kelemumur dan kulit kepala yang gatal. Syampu ini sesuai untuk lelaki yang peka terhadap perkembangan fesyen semasa dan menitikberatkan aspek penampilan serta kebersihan diri. Ia mengandungi agen antikelemumur dan dengan penggunaan secara tetap, ia dapat merawat kulit kepala dan membuatkan rambut sihat dan kuat serta dalam masa yang sama, mencegah pembentukan kelemumur dan pengelupasan kulit kepala. Dengan menggunakan syampu ini, anda tidak perlu lagi bimbang tentang masalah kelemumur dan bebas untuk menyerlahkan ketinggian cita rasa fesyen anda. Ia juga mengandungi mentol untuk sensasi sejuk yang menyegarkan dalam setiap mandian.

Hapuskan kegusaran rambut gugur anda dengan SYAMPU ELITE MEN Anti Rambut Gugur. Serlahkan gaya rambut menarik anda tanpa perlu berkompromi dengan masalah keguguran rambut. Ia mengandungi Advanced Micro-Protein yang menguatkan rambut dan mengurangkan kerapuhan, memberikan anda rambut yang lebih sihat dan kuat. Ia juga mengandungi mentol untuk sensasi sejuk yang menyegarkan dalam setiap mandian. Keyakinan akan menjadi milik anda apabila menggunakan syampu ini.

SYAMPU ELITE MEN dijual pada harga RM11.90dan boleh didapati di semua farmasi utama, pasar raya besar dan pasar raya di seluruh negara.

Kunjungi laman Facebook Elite by Dashinghttps://www.facebook.com/EliteEdgyEFX untuk mengetahui lebih banyak maklumat menarik.

ELITE merupakan subsidiari jenama pendahulu Produk Penjagaan Peribadi Lelaki, DASHING, yang menyempurnakan penjagaan peribadi Lelaki Malaysia dari hujung rambut hingga hujung kaki.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Ucapan Birthday Untuk Isteri Papaglamz

Assalamualaikum semua. 7 January lepas merupakan tarikh ulang tahun kelahiran wife PapaG yang ke 27. Alhamdulillah telah bertambah lagi satu angka umur wife PapaG. Umur 27, anak pun dah 2, kira ala-ala dah tua jugak la kan? Bersempena dengan ulang tahun kelahiran wife PapaG ni, nak buat wish ucapan selamat hari lahir istimewa untuk isteri yang tercinta la dalam entri ni. Hehehe

ucapan selamat ulang tahun untuk istri yang istimewa, Happy birthday to my wife, ucapan selamat ulang tahun untuk istri tercinta, selamat ulang tahun istriku tersayang, puisi ulang tahun untuk istri tercinta, ucapan birthday untuk istri, kek ulang tahun untuk istri tercinta, kek birthday untuk isteri, kek hari jadi untuk isteri,

Bersempena dengan birthday isteri yang tercinta, PapaG berharap wife Papag diberi kekuatan, kesihatan, kebahagiaan dan diberikan kehidupan yang harmoni dan bahagia dalam rumah tangga kita insyallah. Harap jangan serik menjadi suri dihati abang tau. Happy birthdy my dear.

Bab buat kejutan buat wife PapaG, mak dan bapak mertua PapaG memang terbaik rancang simple surprise untuk wife. Sebetulnya, PapaG dan wife memang tak ingat langsung pasal birthday ni. Yela, memasing dok busy pikir pasal tentang baby baru ni kan? Sampai tak ingat.



Kiranya kejutan birthday yang dirancang oleh mak dan ayah mertua PapaG ni berjaya. Aku-aku sekali yang terkejut tau. Hahaha. Thank you ayah dan mak. We all is sangat-sangat terharu tau.

Buat yang mendoakan dan memberi ucapan selamat ulang tahun kelahiran untuk wife PapaG di facebook atau di instagram, PapaG ucapkan ribuan terima kasih di atas doa dan ucapan itu. Semoga allah makbulkan doa-doa korang semua insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Baby Husna Diserang Sakit Kuning (Jaundice)

Assalamualaikum semua. Sama juga macam baby lain, anak PapaG baby Husna pun kena kuning juga. Cuma bersyukur la hanya light jaundice je. Tak macam kak long dulu, tiada langsung kuning. Saje je nak uji ayah dan ibu dia kan? Memandangkan ni first time experience PapaG anak kena kuning, sebenarnya tak faham jugak apa sebenarnya penyakit kuning tu. Macam mana seseorang baby tu boleh terkena sakit kuning dan kenapa setiap hari baby Husna perlu amek darah di klinik untuk test kuning. Well, kita ni kan ala-ala kerja bahagian makmal kan? Setiap yang berlaku tu mesti ade sebab. Lagi-lagi bab bio-chemical testing ni kan? Korang tahu ke sakit kuning ni apa?

cara mengobati penyakit kuning, obat penyakit kuning pada orang dewasa, obat tradisional penyakit kuning, cara menghilangkan mata kuning, bahaya penyakit kuning, pencegahan penyakit kuning, penyebab mata kuning pada dewasa, anggur hitam untuk bayi kuning, bahaya penyakit kuning, gejala penyakit kuning, penyakit kuning pada bayi, apakah penyakit kuning menular, cara mencegah penyakit pada ginjal, cara mencegah penyakit batu ginjal, penularan penyakit kuning, resep obat tradisional penyakit kuning,

Apa itu penyakit kuning atau jaundice

Ok la, ni ap yang PapaG dapat simpulkan dengan apa yang PapaG baca tentang penyakit kuning ni. By the way, kalau baby Husna tak kena kuning, tak de maknanya PapaG nak baca semua ni. Hikhik

Kalau korang nak tahu, penyakit kuning atau dalam bahasa perubatan dipanggil Jaundice ni ada berkait rapat dengan perubahan warna pada kulit, bahagian putih mata dan juga kelenjar air liur baby. Sebab tu nurse kalau datang melawat baby akan bawak baby keluar rumah atau tempat yang leih terang untuk melihat ada tak perubahan warna kuning pada kulit atau mata bayi. Nurse kata kalau kita tekan kulit muka baby selama 10 saat then, tempat yang kita tekan tu sangat lambat untuk kembali kepada warna merah, kemungkinan besar baby diserang penyakit kuning adalah tinggi. Jadi, kena la pergi klinik untuk ambil darah.

Bab mengambil darah ni, PapaG tertanya-tanya apa benda la yang diorang test dalam darah tu yang membolehkan kita tahu baby kita diserang penyakit kuning atau tidak. Lepas beberapa pembacaan dan bertanya pada nurse yang betugas, baru la PapaG faham apa yang mereka buat dengan darah baby tu.

To be simple, setiap tubuh kita akan menjalankan sistem metabolisma tersendiri kan? Dari proses metabolism inilah akan terhasilnya tenaga dan bahan-bahan buangan yang perlu kita singkir dari badan. Jadi, penyakit jaundice ni berkait rapat dengan sistem pembuangan seseorang bayi tu.

Ok la, setiap kali nurse amek darah dari baby, mereka akan test kandungan bio-chemical dalam darah iaitu Bilirubin. Bilirubin ni merupakan satu pigmen berwarna kuning yang merupakan produk metabolisma dalam badan kita. Korang tak payah nak tahu sangat la macam mana proses metabolism tu dapat menghasilkan Bilirubin ni. Cukup sekadar tahu setiap dari kita akan menghasilkan Bilirubin ni dan kita perlu singkirkan daripada badan kita.

Bagi baby yang mempunyai sistem perkhumuhan yang sempurna, Bilirubin ni dapat mereka singkirkan dari badan mereka bila kencing dan berak. Bagi yang tak kencing dan berak dengan sempurna, Bilirubin ni akan masuk ke dalam saluran darah dan bercampur dengan darah. Semakin tinggi kandungan Bilirubin dalam darah, semakin bahaya bagi seseorang bayi. Antara kesan peningkatan bilirubin dalam darah seperti berikut:

  • Berlakunya keradangan hati dan menganggu proses pembuangan.
  • Penyumbatan salur hempedu diluar hati.
  • Pemecahan sejumlah besar sel darah merah.

Cara untuk mengubati penyakit kuning atau jaundice

Ok la, bab untuk mengubati penyakit kuning ni PapaG dengar macam-macam versi. Ada yang suruh minumkan baby dengan perahan anggur hijau la, minum air madu la, kurma la dan macam-macam lagi la petua-petua orang dulu-dulu yang PapaG dengar. Ada juga kaedah rawatan di hospital dimana bayi akan diletakkan dibawah lampu khas selama mana yang doktor nasihatkan untuk mengubati penyakit kuning ni.

Untuk baby Husna PapaG just ikhtiarkan bagi minum madu campurkan dengan kurma je. Yang selebihnya PapaG usahakan supaya wife PapaG kerap susukan baby dengan susu ibu. Sebabnya, pada PapaG penyakit kuning ni berpunca daripada masalah perkumuhan baby tu kan. Asal baby tu dapat kencing dan berak, should be ok rasanya.

cara mengobati penyakit kuning, obat penyakit kuning pada orang dewasa, obat tradisional penyakit kuning, cara menghilangkan mata kuning, bahaya penyakit kuning, pencegahan penyakit kuning, penyebab mata kuning pada dewasa, anggur hitam untuk bayi kuning, bahaya penyakit kuning, gejala penyakit kuning, penyakit kuning pada bayi, apakah penyakit kuning menular, cara mencegah penyakit pada ginjal, cara mencegah penyakit batu ginjal, penularan penyakit kuning, resep obat tradisional penyakit kuning,

Jadi, PapaG suruh baby Husna minum susu sekerap yang boleh dan kita monitor ari kencing dan tahi yang keluar. Alhamdulillah susu wife PapaG pun keluar banyak juga. Rezeki kan. Pada hari pertama dapat detect kuning pada baby Husna bacaan bilirubin dalam darah sebanyak 6.3 ppm. Bacaan ni memberi maksud, penyakit kuning baby Husna tak lateruk sangat. Tetapi bacaan ini menghampiri bacaan bilirubin maksimum iaitu sebanyak 7 ppm. Jadi PapaG terpaksa juga berulang ke klinik untuk mengambil darah.

Alhamdulillah baby Husna cuma perlu berulang ke klinik untuk mengambil darah cuma 4 kali je. Sebab bacaan last ialah 3.8 ppm. Kira dah rendah la tu. Selama 4 hari ni memang PapaG dapat tengok perubahan air kencing dan juga tahi yang keluar dari badan Husna. Memang nampak tahi dan air kencing berwarna sangat kuning. Mungkin inilah yang PapaG cakap tadi Bilirubin yang berwarna kuning telah keluar dari badan baby Husna. Alhamdulillah, lega bila dapat tahu baby dah tak de kuning lagi.

Dan sampai la ke hari ini baby Husna masih lagi menyusu ibu dia. Untuk hari yang ke 16 ni beratnya sudah 3.8 kg berbanding masa lahir aritu 2.9 kg. Wahhhh anak ayah dah besar. Hehehe. Semoga membesar dengan sihat ye sayang. Muahhh sikit.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Google+ Followers