Romano Perfume Menyerlahkan lagi penguasaan lelaki.

Jejaka moden hari ini sememangnya menjalani kehidupan yang penuh cabaran. Mereka inginkan keistimewaan tersendiri dan mahu sentiasa berada di hadapan dalam hidup. Penampilan segak  dan keyakinan adalah penting kepada jejaka bagi mengatasi cabaran dan menyerlah dalam setiap keadaan. Wangian maskulin yang unggul merupakan senjata tersembunyi bagi menyerlahkan keyakinan dan personaliti mereka. Kejayaan seterusnya diraih apabila mereka mengawal keadaan dan menikmati setiap fasa kehidupan sama ada dari aspek profesional, peribadi ataupun kehidupan sosial – mereka ialah Jejaka ROMANO.


Jejaka ROMANO semestinya cemerlang dalam pekerjaannya. Mereka berkeyakinan tinggi, dan menguasai setiap perkara yang dilakukan dengan tenang dan berkarisma. Mereka menjadi tumpuan ke mana sahaja mereka pergi. Dihormati, bersemangat waja dan sentiasa di puncak, jejaka ROMANO adalah epitome sebenar kejayaan.

Kehidupan sosial mereka sering dipenuhi keseronokan dan mereka tahu bagaimana untuk menikmati kehidupan. Seorang jejaka moden yang aktif, ceria dan mesra, jejaka ROMANO sememangnya menikmati hidup sepenuhnya!

Kuasai Kehidupan merupakan manteranya untuk berjaya.


ROMANO Eau De Toilette baharu untuk jejaka moden menyerlahkan nilai tersebut dengan haruman maskulin sebenar yang tersendiri.  Wanita disekelilingnya pasti tertarik  dan menyedari kehadiran mereka. Peranan utama haruman maskulin ini adalah bagi mengaktifkan tarikan serta menciptakan keserasian sesama lelaki untuk saling berkomunikasi.

ROMANO Eau De Toilette didatangkan dalam dua pilihan; FORCE dan UNIQUE untuk disesuaikan dengan sifat jejaka kontemporari. 

ROMANO Eau De Toilette – FORCE 

Ia mewakili jejaka unggul dengan tenaga hebat yang tersendiri bagi memimpin dan menyelesaikan segala perkara. Kejayaannya disanjungi ramai, kekal tenang serta berpengaruh. FORCE menggabungkan ekstrak wangian segar tumbuhan yang menyerupai bauan semula jadi. Kesegarannya terserlah menerusi ekstrak sitrus bersama aroma Lavender, yang diadunkan dengan nuansa lautan dan ekstrak maskulin Woody. Haruman maskulin ini khas untuk jejaka urban aktif yang gemarkan cabaran dan berjiwa bebas. 

ROMANO Eau De Toilette - UNIQUE 

Untuk jejak berkeyakinan tinggi dan penuh potensi. Sentiasa berada di hadapan dalam apa jua keadaan.  Kejayaan dan kebolehannya membuatkan orang sekeliling tertarik kepadanya. UNIQUE menyerlahkan kesegaran adunan Lavender dan Bergamot. Wangian disempurnakan dengan ekstrak Woody serta  kombinasi Sandalwood dan Patchouli. Wangian moden ini memancarkan magnetisme, keyakinan dan memberikan aura tersendiri kepada sang jejaka.

Wangian ROMANO EDT ternyata adalah sentuhan terakhir bagi menyempurnakan keunggulan personaliti anda.

ROMANO Eau De Toilette dijual pada harga RM40.60 dan boleh didapati di semua farmasi utama, pasar raya besar dan pasar raya di seluruh negara.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dashing Elite Men Shampoo Pilihan Lelaki Malaysia

Gaya rambut yang menarik sangat penting kepada golongan lelaki bagi menyerlahkan personaliti dan kebiasaannya menjadi tarikan pertama yang menangkap perhatian perempuan! Bagi mendapatkan gaya rambut yang diidamkan, kebanyakan lelaki memilih untuk menggunakan produk-produk penggayaan rambut seperti gel rambut, penyembur rambut, atau yang sedang popular masa kini; wax rambut, yang sememangnya sukar untuk dicuci sehingga menjadi antara masalah besar yang dihadapi sebahagian besar lelaki hari ini!


Justeru, bagi memastikan rambut benar-benar bersih daripada produk penggayaan, kebanyakan lelaki memilih untuk menambah amaun penggunaan syampu dalam setiap cucian. Ada juga yang menambah bilangan cucian rambut secara harian semata-mata untuk menyingkirkan produk penggayaan rambut yang masih melekat di rambut. Ia berpunca daripada formulasi syampu-syampu di dalam pasaran yang tidak dihasilkan secara spesifik bagi membersihkan produk-produk penggayaan rambut lelaki.

Ramai juga tidak menyedari bahawa meskipun penggunaan syampu secara kerap dengan amaun berlebihan mampu membersihkan rambut, dalam tempoh jangka panjang, ia akan melemahkan kekuatan rambut serta menyumbang kepada kemunculan masalah rambut dan kulit kepala yang lebih serius seperti rambut gugur, kulit kepala gatal, rambut rosak dan kusam.

Apabila rambut tidak dibersihkan dengan betul, penggunaan produk penggayaan rambut secara harian akan mengumpulkan kekotoran yang seterusnya menyebabkan masalah rambut kering, rapuh dan kusam. Ia juga akan membuatkan anda sukar untuk menggayakan rambut.

Sebagai solusi kepada permasalahan ini, ELITE, rakan jenama pendahulu produk penggayaan rambut lelaki telah melancarkan Syampu ELITE Men yang diperhebatkan dengan Wax Out System, yang direka khusus dan terbukti mampu menyingkirkan produk-produk penggayaan rambut, minyak dan kekotoran pada rambut dan kulit kepala secara menyeluruh menerusi satu cucian sahaja! Hanya dengan satu cucian, segala lebihan produk penggayaan rambut dapat dibersihkan daripada rambut.

Berdasarkan keputusan yang diperoleh daripada ujian penggunaan melibatkan 150 lelaki, 85% bersetuju bahawa Syampu ELITE Men sememangnya direka khusus bagi menyingkirkan produk-produk penggayaan rambut secara efektif dengan hanya satu cucian.

SYAMPU ELITE MEN dengan formulasi dan pek menarik baharu adalah produk yang mesti dimiliki sekiranya anda mahukan rambut yang bersih, kulit kepala yang sihat dan gaya rambut yang menarik setiap hari!

Terdapat dua pilihan SYAMPU ELITE MEN iaitu – Antikelemumur dan Anti Rambut Gugur.

Dengan adanya SYAMPU ELITE MEN Antikelemumur, anda kini boleh ucapkan selamat tinggal kepada kelemumur dan kulit kepala yang gatal. Syampu ini sesuai untuk lelaki yang peka terhadap perkembangan fesyen semasa dan menitikberatkan aspek penampilan serta kebersihan diri. Ia mengandungi agen antikelemumur dan dengan penggunaan secara tetap, ia dapat merawat kulit kepala dan membuatkan rambut sihat dan kuat serta dalam masa yang sama, mencegah pembentukan kelemumur dan pengelupasan kulit kepala. Dengan menggunakan syampu ini, anda tidak perlu lagi bimbang tentang masalah kelemumur dan bebas untuk menyerlahkan ketinggian cita rasa fesyen anda. Ia juga mengandungi mentol untuk sensasi sejuk yang menyegarkan dalam setiap mandian.

Hapuskan kegusaran rambut gugur anda dengan SYAMPU ELITE MEN Anti Rambut Gugur. Serlahkan gaya rambut menarik anda tanpa perlu berkompromi dengan masalah keguguran rambut. Ia mengandungi Advanced Micro-Protein yang menguatkan rambut dan mengurangkan kerapuhan, memberikan anda rambut yang lebih sihat dan kuat. Ia juga mengandungi mentol untuk sensasi sejuk yang menyegarkan dalam setiap mandian. Keyakinan akan menjadi milik anda apabila menggunakan syampu ini.

SYAMPU ELITE MEN dijual pada harga RM11.90dan boleh didapati di semua farmasi utama, pasar raya besar dan pasar raya di seluruh negara.

Kunjungi laman Facebook Elite by Dashinghttps://www.facebook.com/EliteEdgyEFX untuk mengetahui lebih banyak maklumat menarik.

ELITE merupakan subsidiari jenama pendahulu Produk Penjagaan Peribadi Lelaki, DASHING, yang menyempurnakan penjagaan peribadi Lelaki Malaysia dari hujung rambut hingga hujung kaki.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Ucapan Birthday Untuk Isteri Papaglamz

Assalamualaikum semua. 7 January lepas merupakan tarikh ulang tahun kelahiran wife PapaG yang ke 27. Alhamdulillah telah bertambah lagi satu angka umur wife PapaG. Umur 27, anak pun dah 2, kira ala-ala dah tua jugak la kan? Bersempena dengan ulang tahun kelahiran wife PapaG ni, nak buat wish ucapan selamat hari lahir istimewa untuk isteri yang tercinta la dalam entri ni. Hehehe

ucapan selamat ulang tahun untuk istri yang istimewa, Happy birthday to my wife, ucapan selamat ulang tahun untuk istri tercinta, selamat ulang tahun istriku tersayang, puisi ulang tahun untuk istri tercinta, ucapan birthday untuk istri, kek ulang tahun untuk istri tercinta, kek birthday untuk isteri, kek hari jadi untuk isteri,

Bersempena dengan birthday isteri yang tercinta, PapaG berharap wife Papag diberi kekuatan, kesihatan, kebahagiaan dan diberikan kehidupan yang harmoni dan bahagia dalam rumah tangga kita insyallah. Harap jangan serik menjadi suri dihati abang tau. Happy birthdy my dear.

Bab buat kejutan buat wife PapaG, mak dan bapak mertua PapaG memang terbaik rancang simple surprise untuk wife. Sebetulnya, PapaG dan wife memang tak ingat langsung pasal birthday ni. Yela, memasing dok busy pikir pasal tentang baby baru ni kan? Sampai tak ingat.



Kiranya kejutan birthday yang dirancang oleh mak dan ayah mertua PapaG ni berjaya. Aku-aku sekali yang terkejut tau. Hahaha. Thank you ayah dan mak. We all is sangat-sangat terharu tau.

Buat yang mendoakan dan memberi ucapan selamat ulang tahun kelahiran untuk wife PapaG di facebook atau di instagram, PapaG ucapkan ribuan terima kasih di atas doa dan ucapan itu. Semoga allah makbulkan doa-doa korang semua insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Baby Husna Diserang Sakit Kuning (Jaundice)

Assalamualaikum semua. Sama juga macam baby lain, anak PapaG baby Husna pun kena kuning juga. Cuma bersyukur la hanya light jaundice je. Tak macam kak long dulu, tiada langsung kuning. Saje je nak uji ayah dan ibu dia kan? Memandangkan ni first time experience PapaG anak kena kuning, sebenarnya tak faham jugak apa sebenarnya penyakit kuning tu. Macam mana seseorang baby tu boleh terkena sakit kuning dan kenapa setiap hari baby Husna perlu amek darah di klinik untuk test kuning. Well, kita ni kan ala-ala kerja bahagian makmal kan? Setiap yang berlaku tu mesti ade sebab. Lagi-lagi bab bio-chemical testing ni kan? Korang tahu ke sakit kuning ni apa?

cara mengobati penyakit kuning, obat penyakit kuning pada orang dewasa, obat tradisional penyakit kuning, cara menghilangkan mata kuning, bahaya penyakit kuning, pencegahan penyakit kuning, penyebab mata kuning pada dewasa, anggur hitam untuk bayi kuning, bahaya penyakit kuning, gejala penyakit kuning, penyakit kuning pada bayi, apakah penyakit kuning menular, cara mencegah penyakit pada ginjal, cara mencegah penyakit batu ginjal, penularan penyakit kuning, resep obat tradisional penyakit kuning,

Apa itu penyakit kuning atau jaundice

Ok la, ni ap yang PapaG dapat simpulkan dengan apa yang PapaG baca tentang penyakit kuning ni. By the way, kalau baby Husna tak kena kuning, tak de maknanya PapaG nak baca semua ni. Hikhik

Kalau korang nak tahu, penyakit kuning atau dalam bahasa perubatan dipanggil Jaundice ni ada berkait rapat dengan perubahan warna pada kulit, bahagian putih mata dan juga kelenjar air liur baby. Sebab tu nurse kalau datang melawat baby akan bawak baby keluar rumah atau tempat yang leih terang untuk melihat ada tak perubahan warna kuning pada kulit atau mata bayi. Nurse kata kalau kita tekan kulit muka baby selama 10 saat then, tempat yang kita tekan tu sangat lambat untuk kembali kepada warna merah, kemungkinan besar baby diserang penyakit kuning adalah tinggi. Jadi, kena la pergi klinik untuk ambil darah.

Bab mengambil darah ni, PapaG tertanya-tanya apa benda la yang diorang test dalam darah tu yang membolehkan kita tahu baby kita diserang penyakit kuning atau tidak. Lepas beberapa pembacaan dan bertanya pada nurse yang betugas, baru la PapaG faham apa yang mereka buat dengan darah baby tu.

To be simple, setiap tubuh kita akan menjalankan sistem metabolisma tersendiri kan? Dari proses metabolism inilah akan terhasilnya tenaga dan bahan-bahan buangan yang perlu kita singkir dari badan. Jadi, penyakit jaundice ni berkait rapat dengan sistem pembuangan seseorang bayi tu.

Ok la, setiap kali nurse amek darah dari baby, mereka akan test kandungan bio-chemical dalam darah iaitu Bilirubin. Bilirubin ni merupakan satu pigmen berwarna kuning yang merupakan produk metabolisma dalam badan kita. Korang tak payah nak tahu sangat la macam mana proses metabolism tu dapat menghasilkan Bilirubin ni. Cukup sekadar tahu setiap dari kita akan menghasilkan Bilirubin ni dan kita perlu singkirkan daripada badan kita.

Bagi baby yang mempunyai sistem perkhumuhan yang sempurna, Bilirubin ni dapat mereka singkirkan dari badan mereka bila kencing dan berak. Bagi yang tak kencing dan berak dengan sempurna, Bilirubin ni akan masuk ke dalam saluran darah dan bercampur dengan darah. Semakin tinggi kandungan Bilirubin dalam darah, semakin bahaya bagi seseorang bayi. Antara kesan peningkatan bilirubin dalam darah seperti berikut:

  • Berlakunya keradangan hati dan menganggu proses pembuangan.
  • Penyumbatan salur hempedu diluar hati.
  • Pemecahan sejumlah besar sel darah merah.

Cara untuk mengubati penyakit kuning atau jaundice

Ok la, bab untuk mengubati penyakit kuning ni PapaG dengar macam-macam versi. Ada yang suruh minumkan baby dengan perahan anggur hijau la, minum air madu la, kurma la dan macam-macam lagi la petua-petua orang dulu-dulu yang PapaG dengar. Ada juga kaedah rawatan di hospital dimana bayi akan diletakkan dibawah lampu khas selama mana yang doktor nasihatkan untuk mengubati penyakit kuning ni.

Untuk baby Husna PapaG just ikhtiarkan bagi minum madu campurkan dengan kurma je. Yang selebihnya PapaG usahakan supaya wife PapaG kerap susukan baby dengan susu ibu. Sebabnya, pada PapaG penyakit kuning ni berpunca daripada masalah perkumuhan baby tu kan. Asal baby tu dapat kencing dan berak, should be ok rasanya.

cara mengobati penyakit kuning, obat penyakit kuning pada orang dewasa, obat tradisional penyakit kuning, cara menghilangkan mata kuning, bahaya penyakit kuning, pencegahan penyakit kuning, penyebab mata kuning pada dewasa, anggur hitam untuk bayi kuning, bahaya penyakit kuning, gejala penyakit kuning, penyakit kuning pada bayi, apakah penyakit kuning menular, cara mencegah penyakit pada ginjal, cara mencegah penyakit batu ginjal, penularan penyakit kuning, resep obat tradisional penyakit kuning,

Jadi, PapaG suruh baby Husna minum susu sekerap yang boleh dan kita monitor ari kencing dan tahi yang keluar. Alhamdulillah susu wife PapaG pun keluar banyak juga. Rezeki kan. Pada hari pertama dapat detect kuning pada baby Husna bacaan bilirubin dalam darah sebanyak 6.3 ppm. Bacaan ni memberi maksud, penyakit kuning baby Husna tak lateruk sangat. Tetapi bacaan ini menghampiri bacaan bilirubin maksimum iaitu sebanyak 7 ppm. Jadi PapaG terpaksa juga berulang ke klinik untuk mengambil darah.

Alhamdulillah baby Husna cuma perlu berulang ke klinik untuk mengambil darah cuma 4 kali je. Sebab bacaan last ialah 3.8 ppm. Kira dah rendah la tu. Selama 4 hari ni memang PapaG dapat tengok perubahan air kencing dan juga tahi yang keluar dari badan Husna. Memang nampak tahi dan air kencing berwarna sangat kuning. Mungkin inilah yang PapaG cakap tadi Bilirubin yang berwarna kuning telah keluar dari badan baby Husna. Alhamdulillah, lega bila dapat tahu baby dah tak de kuning lagi.

Dan sampai la ke hari ini baby Husna masih lagi menyusu ibu dia. Untuk hari yang ke 16 ni beratnya sudah 3.8 kg berbanding masa lahir aritu 2.9 kg. Wahhhh anak ayah dah besar. Hehehe. Semoga membesar dengan sihat ye sayang. Muahhh sikit.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dhia Husna Cahaya Mata Ke-dua Papaglamz

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah pada 19 December 2016 yang lalu, wife PapaG telah selamat melahirkan puteri kami yang ke-dua. Puteri lagi kali ini. Boleh la jadi kawan kak long main masak-masak berdua kan? So, entir kali ini PapaG nak cerita sikit tentang Dhia Husna cahaya mata ke-dua Papaglamz

Menanti akan kelahiran Husna sejak Mac 2016 akhirnya berakhir bila pada 17 Dec 2016 waktu subuh, wife PapaG sudah mula menunjukkan tanda-tanda awal kelahiran iaitu berlaku pendarahan dan berasa begitu sakit dibahagian peranakan. Walaupun ini merupakan kelahiran kali ke-dua bagi kami, tapi rasa teruja dan kelam-kabut tu macam first time nak menimang cahaya mata je tau. Apa tidaknya, masa first time bersalin aritu, wife PapaG overdue lebih dari seminggu. Jadi kena induce la. Tapi yang kali ke-dua ni tak induce. Sakit nak bersalin datang sendiri.

Lepas subuh PapaG pecut kereta pergi hospital. Tetime ni la teringat drama-drama melayu bila bini-bini diorang nak bersalin. Memang dupdap-dupdap si suami ni bawak kereta. Sampai je di hospital, PapaG ingat terus boleh bersalin. Rupanya tak yer. Sakit yang wife PapaG rasa tu hanyalah sakit yang sedikit sahaja dan bukaan jalan untuk bersalin baru 1cm. Mulanya doktor nak suruh balik semula sebab dia kata lama lagi nak bersalin. Tapi memandangkan rumah PapaG dengan hospital agak jauh, doktor masukkan wife dalam wad. Maka, bercinta la kami dalam wad selama 3 hari. 


Jenuh yer tunggu 3 hari kat wad menanti bukaan jalan. Tapi tula, segala jenuh perit menuggu last-last hilang bila Husna lahir. Walaupun ni kali ke-dua pengalaman masuk labour room tapi mengigil jugak tau. Walau apapun alhamdulillah wife dan anak PapaG selamat dan sihat kedua-duanya. 


Hai semua.. Saya Dhia Husna Binti Muhammad Faizal. Comel tak saya? Saya sayang semu. Muahhhhhh...!!! Doakan saya membesar menjadi anak yang solehah tau.

With Love
Papaglamz

-sekian-

ROMANO Serlahkan Keyakinan Seorang Lelaki

Assalamualaikum. Sebut sahaja ROMANO PapaG pasti ramai yang tahu. Produk wangian di bawah label ROMANO sudah pasti menjadi kegilaan ramai lelaki di luar sana. Sinergi adalah kunci kepada hari-hari yang memerlukan ketangkasan dalam bertindak serta keinginan untuk mencapai kecemerlangan. Sama ada anda dalam misi menyelesaikan projek-projek hebat ataupun kerja-kerja penting, ia perlu didasari perancangan berstruktur dan asas yang ampuh bagi memastikan kejayaan. Justeru, Semburan Deodoran ROMANO telah diperkenalkan, dengan formula sinergistik yang diperbaharui berserta haruman maskulin berpanjangan dan perlindungan serta kesegaran maksimum.


Semburan Deodoran ROMANO dengan wangian maskulin premium dan formula cepat keringan yang diperbaharui memberikan kesegeran 24 jam dan perlindungan kepada lelaki yang memerlukan sofistikasi dan keyakinan dalam rutin harian mereka. Dengan kandungan antibakteria, ia melindungi anda daripada bakteria dan menghalang pembentukan bau badan yang mampu menggugat keyakinan.

Semburan Deodoran ROMANO juga kini lebih berkesan dengan peningkatan 20% tahap kekuatan harumannya dan didatangkan dalam empat jenis wangian mengikut keseusaian gaya anda. Ia sekali gus memastikan semburan dapat bertahan lama dan membolehkan anda berbau harum dan segar sepanjang hari. Pek baharunya juga menegaskan mesej yang jelas tentang lelaki maskulin yang sentiasa cemerlang dalam setiap perkara yang dilakukan tetapi masih mampu mengekalkan kesegaran sepanjang hari.


ROMANO Metro Pulse dimulakan dengan adunan Citrusy dan Aqueous yang menyegarkan, dicampur bersama Pudina dan Sage yang menyamankan serta diakhiri dengan kehangantan Woody. Segar dan provokatif, haruman ini sempuran untuk lelaki urban yang bersemangat tinggi.


ROMANO Prestige menyaksikan keindahan campuran Black Pepper dengan Citrus yang dijalinkan bersama kemewahan Lavender dan Sage serta didasari bauan Amber Woody.Tarikan utama haruman ini adalah sesn akuatiknya yang menggoda menjadikan ia wangian mewah kepada lelaki sofistikated dan berpengaruh.


ROMANO Classic berteraskan wangian Woody hasil adunan minyak daripada pokok nilam dan cendana. Esen tumbuhan aromatiknya pula memberikan kesegrana dengan sedikit adunan Citrus serta Spices. Kehangatan esen-esen tersembunyi kemudiannya membentuk wangian ini sebagai satu epitome terhadap ciri versatil. Ia dicipta untuk lelaki perkasa moden dengan tarikan yang merentas zaman.


ROMANO Urbane Attitude difokuskan terhadap kesegaran haruman Fougére daripada Lavender bersama percikan Bergamot dan perahan Lemon. Esen buah-buahan eksotik seperti Nanas dan Cassis menambah sentuhan berkarisma manakala esen sensual kesturi dan Woody menyepurnakan haruman dinamik ini. Paling sesuai untuk lelaki urban bergaya dengan personality yang menyerlah.

ROMANO Deodorant Spray 150ml dijual pada harga RM14.90 dan boleh didapati di semua farmasi dan pasaraya terkemuka seluruh Malaysia.

Jangan lupa untuk mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Ucapan Selamat Tahun Baru dari Papaglamz

Assalamualaikum semua. Diam tak diam kita dah melangkah ke tahun baru 2017. PapaG pasti 2016 yang kita telah harungi penuh dengan memori suka dan duka yang akan kekal menjadi pedoman untuk kita meneruskan hidup kita di atas muka bumi ini. Insyallah. Rasa nak buat entri khas ucapan selamat tahun baru dari PapaG je la. 


Ok la, bagi PapaG 2016 penuh dengan kenangan-kenangan indah yang tak dapat PapaG lupakan. Lebih-lebih lagi bila diberi peluang oleh Allah SWT untuk sekali lagi menerima amanahnya yang amat terindah baru-baru ni. Siapa yang mengikuti PapaG di facebook tentu tahu yang PapaG baru sahaja menimang cahaya mata baru perempuan tau. Alhamdulillah. Sekarang ni dah bergelar ayah anak 2. Tambah lagi la satu tanggungjawab yang harus PapaG pikul. Insyallah dengan rahmat dan juga bantuan Allah, PapaG dapat memikul amanah ini dengan baik.

2016 juga meyaksikan kerjaya PapaG boleh dikatakan berkembang. Bagi pembaca yang mengikuti perkembangan PapaG hari demi hari tentu sahaja tahu tentang PapaG telah berpeluang untuk bekerja di tempat yang baru tetapi masih di bawah organisasi yang sama. Cuma pindah building je la. Perpindahan ini memerlukan PapaG untuk training selama sebulan di Gemany pada Mac 2016 yang lepas. Sudah pasti memori berada di negara orang adalah satu memoricyang tidak akan PapaG dapat lupakan. PapaG juga ada menulis entri-entri tentang keberadaan PapaG di sana tau. Jangan lupa untuk membaca. 

Rasanya itu la 2 perkara terbesar yang sangat-sangat significant telah berlaku di dalam hisup PapaG sepanjang 2016 ni. Semoga 2017 ini akan menyajikan sesuatu yang lebih baik lagi.

Buat korang semua.....

Rumah dibina dengan batu, kayu, konkrit dan simen. Tapi rumah tangga dibina dengan kasih sayang, cinta, rindu, kemesraan, dan sifat-sifat mahmudah yang lain.

Selamat menyambut tahun baru buat semua. Khasnya buat kesayangan kesayangan-kesayangan PapaG

Semoga 2017 bakal menyajikan sesuatu yang lebih bermakna. Mungkin ada lembaran baru dalam perkembangan kerjaya. Siapa tahu kan? Mungkin juga menambahkan lagi KEMAJUAN dan MENGEMBANGKAN lagi anggota2 badan yang patut di tambah mana yang patut. Hehehehe

Walau apa pun yang berlaku, jangan lupa untuk terus meningkatkan lagi tahap keimanan diri dan juga sifat kehambaan kepada MAHA PENCIPTA. Insyallah.

Selamat Tahun Baru

With Love
Papaglamz

-sekian-

Resepi Kek Pisang Bercoklat Ukuran Cawan Yang Mudah

Assalamualaikum semua. Siapa peminat kek pisang sila angkat tangan. Kek pisang adalah antara kek yang paling mudah untuk korang buat. Tak payah mixer pun boleh jadi. Gunakan sahaja blender yang ada dirumah tu. Kalau korang peminat tegar kek pisang, jom cuba resepi kek pisang bercoklat yang PapaG buat ni. Mudah, sedap kan cepat tau. Pejam sebelah mata pun boleh buat. Untuk kek pisang ni PapaG gunakan mixer yer. Bukan blender. Apa tidaknya, mixer baru kan, kena la kita guna. Kalua tak jadi gajah putih pulak nanti. Hehehe

Resepi kek, Kek pisang gebu, Kek pisang moist, Resepi kek pisang mudah, Buat kek pisang, Cara nak buat kek pisang senang, gambar kek pisang, banana cake, banana chocolate

PapaG google je resepi ni dalam internet. Cuma modified sikit-sikit tang coklat tu. Saja nak rasa coklat dalam kek tu kan. PapaG letakkan la cokelat chip dan jugak curahkan coklat masakan di atas kek tu. Gambar kat atas tu contoh kek yang dah siap. Cantik tak? First timer and the very very amateur yer. Sekali pandang macam muffin tapi dalam versi yang besar pun ada jugak. Hehehe. Tapi jangan hanya pandang pada rupa je. Rasa dulu baru tahu. Orang kata hitam itu menawan kan?

Ok la. Panjang pulak celotehnye. Jom PapaG kongsikan resepi mudah untuk membuat kek pisang menggunakan ukuran cawan dan sudu. Tak payah nak cari penimbang-penimbang bagai. Guna je cawan yang ada di dapur tu. Insyallah menjadi punya la.

Resepi Kek Pisang Coklat Menggunakan Sukatan Cawan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang (dilenyek)
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh asen vanilla

Cara membuat

  • Lenyekkan pisang. Letak tepi dahulu di dalam bekas lain.
  • Ayakkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
  • Dalam bekas yang lain, putarkan telur dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan minyak masak. Biarkan mixer terus berputar dikelajuan rendah. Kemudian masukkan asen vanilla. Masukkan pula pisang yang telah dilenyek. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Biarkan seketika sebelum masukkan ke dalam loyang pembakar.
  • Sebelum membakar, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu. PapaG bakar kek pisang ni pada suhu 180 darjah Celsius selama sejam.
  • Untuk membakar, sapukan minyak masak pada loyang. Lapikkan kertas minyak atau kertas kek di dalam loyang. Kemudian masukkan adunan kek anda. Selepas itu taburkan coklat cip di atas adunan tadi dan bakar dalam oven yang telah di panaskan.
  • Tunggu la sehingga kek tu siap.


Mudah je kan? Korang boleh la makan kek pisang ni untuk minum petang bersama keluarga. Tengok la anak PapaG tu, gembira betul bila dapat kek. Siap posing gituu. Hehehe. Time-time cuti memang best kalau buat kek ni kan. Lagi-lagi bila buat tu siap bergaduh dengan anak sendiri dok sebok mengacau. Hati-hati la, jangan sampai tepung berterabur satu rumah dah le. Hehehe.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dapatkan HARGA MURAH Jus Qalbi Al–Ehsan di MAHA 2016 BOOTH D18, HALL C

Assalamualaikum semua. Korang tahu tak 1 Disember hingga 11 Disember 2016 merupakan pameran MAHA 2016? Apa yang menarik di MAHA 2016, MAEPS Serdang ini? Mesti macam-macam ada kan? Kalau MAHA 2015 PapaG tak dapat nak datang, insyallah PapaG tak akan lepaskan peluang ke MAHA 2016 di Booth D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.


Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MAHA 2016 kini kembali bersempena tepat pada cuti sekolah tahun ini. Pameran MAHA 2016 akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor mulai dari 1 Disember sehingga 11 Disember 2016. Pameran ini akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.

Kepada para ibu bapa yang tidak tahu untuk pergi ke mana-mana pada bulan hadapan, inilah kesempatan yang terbaik untuk membawa anak-anak berjalan-jalan sewaktu cuti sekolah.

SEBAB APA HARUS KE BOOTH D18, HALL C (International Hall) MAEPS, SERDANG SELANGOR?

  • Sementara offer, boleh belikan untuk yang tersayang, mak, abah. Sebagai hadiahkan buat mereka sebotol satu Jus Al Ehsan. Alhamdulillah mereka dah pekena sebotol, nampak efeknya.
  • Semasa program MAHA 2016 ini berlangsung. Ada harga istimewa potongan DISKAUN sehingga RM73. Banyak tu RM73. Rugi tak grab.
  • Dan, selain itu ada banyak VOUCHER potongan diskaun untuk pembelian lain.

KENAPA PERLU JUS QALBI AL-EHSAN?

Ada banyak kelebihan dan kebaikan Jus Qalbi Al-Ehsan

FAKTA !!! SETIAP 1 JAM 6 ORANG RAKYAT MALAYSIA KENA SERANGAN JANTUNG DAN STR0K

KOLESTEROL tinggi memang masalah yang amat ditakuti kerana ia boleh menyebabkan penyakit jantung, stroke dan sebagainya tanpa kita sedari.. Ingat, orang yang kurus juga berisiko mempunyai kolesterol tinggi jika tidak mengawal pemakanan mereka..

TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI

  • Sering berasa kebas-kebas pada kaki.
  • Timbul bintik-bintik putih (biji kolesterol) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi.
  • Mudah letih, penat dan cepat mengantuk.
  • Sering berasa sakit kepala.
  • Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.
  • Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah.
  • Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat.

Ini menunjukkan kadar kolestro terlampau tinggi. Jadi, jika ada mempunyai tanda-tanda seperti inj. Jom cepat lakukan pemeriksaan doktor dengan segera. Sebaiknya lakukan lab Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda.

Kawal KOLESTEROL... baru sihat!





Jangan lupa tunjukkan VOUCHER ini juga ketika ke Booth Jus Qalbi Al-Ehsan di D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.

Keterangan lanjut boleh layari atau hubungi:
Telefon / Whatsapp : 018-373 9021 / 017-730 0366 / 012-6460421
Ig @qalbialehsan : www.instagram.com/qalbialehsan

With Love
Papaglamz

-sekian-

Jom Cuba Kek Coklat Mudah dan Sedap Handmade Deep From My Heart

Assalamualaikum semua. Siapa tak suka dengan kek coklat kan? Banyak resepi kek coklat berbagai versi yang ada di internet. Baru-baru ni PapaG ada beli oven dan juga mixture baru. Jadi teringin la nak buat kek. Untuk permulaan ni nak try la resepi kek coklat yang mudah-mudah je. Nak try skill memasak kek ni ade ke tak kan. Dalam entri kali ini PapaG nak kngsikan resepi kek coklat yang PapaG buat. Resepi asal PapaG google jugak yer. Jom Cuba Kek Coklat Mudah dan Sedap Handmade Deep From My Heart.

resepi kek coklat mudah, resepi kek coklat moist kukus, resepi kek coklat moist kukus sukatan cawan, kek coklat bakar sukatan cawan, resepi kek coklat bakar, resepi kek coklat kukus lembut, kek coklat kukus tanpa telur, resepi kek coklat cheese, gambar kek coklat, chocolate cake picture,

Untuk kek coklat ni, ada versi kukus dan ada juga versi bakar. PapaG kongsikan resepi kek coklat versi bakar menggunakan oven.

resepi kek coklat mudah, resepi kek coklat moist kukus, resepi kek coklat moist kukus sukatan cawan, kek coklat bakar sukatan cawan, resepi kek coklat bakar, resepi kek coklat kukus lembut, kek coklat kukus tanpa telur, resepi kek coklat cheese, gambar kek coklat, chocolate cake picture,

Bahan-bahan untuk kek

  • 2 Cawan tepung gandum / tepung kek
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 sudu teh baking powder
  • 2 cawan gula kastor
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak / butter
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu teh coklat emulco (Perasa coklat)
  • 3 biji telur gred A

Bahan-bahan topping

  • 1/3 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan air suam
Cara membuat
  • Ayakkan tepung gandum, serbuk bikarbonat, baking powder dan serbuk koko.
  • Putar gula castor dan telur. Kemudian masukkan minyak atau butter. Kemudian masukkan telur, coklat emulco, susu cair dan air suam. Putar sehingga semua bahan sebati.
  • Campurkan bahan yang telah diayak ke dalam campuran yang di putar tadi sedikit demi sedikit.
  • Putar hingga tepung dan semua bahan sebati dengan sempurna.
  • Panaskan oven 180 degree celcius.
  • Masukkan adunan kek kedalam loyang.
  • Masak selama 40 minit
  • Untuk topping, campurkan cucu pekat, serbuk koko, butter dan air dalam periuk kecil. Panaskan atas api sambil kacau sehingga bahan tadi mendidih.
  • Setelah kek masak dan sejuk. Tuangkan bahan topping diatas kek. 
  • Untuk hiasan boleh la letakkan coklat chip ataupun coklat rice.
  • Sedia untuk di makan.
Mudah kan? Kalau buat betul-betul 2 jam je dah siap. Harap resepi ini membantu korang semua. Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-



1GlobalClub (1GC) Platform Media Sosial Yang Menguntungkan Pengguna

Assalamualaikum semua. GlobalClub Empire Sdn Bhd telah melancarkan 1GlobalClub "1GC" yang merupakan sebuah platform media sosial pertama di dunia yang memberi ganjaran kepada pengguna aktif di atas talian. Pelancaran ini telah disempurnakan oleh YB Datuk Seri Panglima Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) pada sebuah majlis yang diadakan di Pullman, Putrajaya. Aplikasi ini dibangunkan oleh Dato' Verdon Bahanda, Ketua Pegawai Eksekutif 1GC. Ia merupakan sebuah platform media sosial yang bertujuan untuk membantu usahawan serta masyarakat dalam penggunaan teknologi dan seterusnya menyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi negara.



PapaG begitu teruja bila berpeluang bersama-sama dalam majlis pelancaran 1GC ni. Majlis berlangsung penuh gemilang itu telah memberikan sedikit sebanyak input yang berguna pada PapaG tentang 1GC ini yang akan PapaG kongsikan nanti. Di dalam majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif 1GC dalam ucapannya menunjukkan betapa 1GC mampu menjadi manfaat berguna kepada penduduk negara ini kerana di negara kita sendiri statistik menunjukkan bahawa 18juta rakyat Malaysia menggunakan platform media sosial pada tahun 2015 dan peratusan menunjukkan 75% rumah di Malaysia kebanyakannya mempunyai akses internet. Dapatan statistik ini membuatkan pihak 1GC mensasarkan kira-kira 2juta pengguna setahun.

Secara asasnya 1GC merupakan satu aplikasi sosial yang dibuka pendaftarannya secara percuma kepada semua rakyat malaysia yang berumur 13 tahun ke atas untuk menjadi Ahli Sosial manakala Ahli Kelab terbuka kepada mereka yang berumur 18 tahun ke atas dan bayaran pendaftaran ialah RM100 untuk keahlian seumur hidup. Dalam sistem ini, ahli kelab akan diberi ganjaran dalam bentuk wang tunai berdasarkan berapa aktif mereka dalam melakukan aktiviti-aktiviti mereka di media sosial 1GC seperti menyiarkan status, menyertai forum, blog, permainan atas talian, memuat naik video dan lain-lain ganjaran terkumpul yang akan ditentukan oleh 'meter progres' yang menunjukkan betapa aktifnya ahli tersebut di 1GC.



Dalam majlis itu juga, menurut Dato' Seri Panglima Madius Tangau, Menteri MOSTI dalam ucapannya menyatakan bahawa pada 2015, terdapat 3.4 billion pengguna internet di seluruh dunia dengan jangkaan bahawa ia akan meningkat kepada 9 billion dalam tempoh 10 tahun akan datang. Dengan peningkatan ini, sudah pasti 1GC yang merupakan satu syarikat dari Malaysia mampu berdaya saing dalam menyahut cabaran teknologi sejajar dengan hasrat kerajaan untuk melonjak perkembangan teknologi di negara ini. Sudah tentu para usahawan serta komuniti atas talian akan dapat memannfaatkan faedah yang ditawarkan oleh platform 1GC.


Pada majlis yang sama, 1GC turut menandatangani kolaborasi bersama GOMAX dan myTRADEzone bagi memberikan ahli-ahlinya pengalaman yang terbaik dengan 1GC. Untuk maklumat lanjut tentang 1GC dan menjadi ahli, lawati

atau

With Love
Papaglamz

--sekian-

Pelakon Shukri Yahya Dalam Drama 7 Hari Mencintaiku

Assalamualaikum semua. Siapa peminat slot akasia di TV3 memang tak kan terlepas dengan slot drama terbaru iaitu drama 7 hari mencintaiku kan? Drama yang membariskan hero dan heroin hebat antaranya Shukri Yahya dan Siti Saleha tentu sahaja menjadikan drama ini menjadi satu drama yang meletop kan. Rasanya agak lambat PapaG nak update tentang drama ini. Tapi takpe la, asalkan update. Sekarang ni (entri ditulis) drama ni dah bersiaran sebanyak 8 episod.

pelakon drama 7 hari mencintaiku, pelakon 7 hari mencintaiku, novel andai itu takdirnya, novel online, 7 hari mencintaiku, 7 hari mencintaimu ungku hariz sinopsis drama 7 hari mencintaiku

Barisan pelakon Drama 7 Hari Mencintaiku

  • Shukri Yahaya sebagai Khuzairi
  • Siti Saleha sebagai Mia Adriana
  • Wan Sharmila sebagai Sofi
  • Aman Graseka sebagai Pak Samad
  • Liza abdullah sebagai Mak Leha
  • Idris Md Diah sebagai Pak Andak
  • Anne Abdullah sebagai Mak Andak
  • Rosnah Johari sebagai Roziah
  • Bil Azali sebagai Zaidi
  • Mohd Ariff sebagai Buntat (Shahrul)
  • Syazwan Zulkifly sebagai Helmi
  • Faye Kusairi sebagai Syakilla
  • Ungku Hariz sebagai Khalil
  • Jaja Iliyes sebagai Nadia
  • Zarynn Min sebagai Nurul Ain
  • Zulkifli Ismail sebagai Datuk Megat Idrus
  • Dato Ahmad Fauzee sebagai Dato Razman
  • Shaharuddin Thamby sebagai Dato Johari
  • Datin Ira Ghani sebagai Maria
  • Ben Ryzlan sebagai Tan Sri Raziq
  • Zila Bakarin sebagai Datin Hayati
  • Lia Natalia sebagai Zurita
  • Mak Wan sebagai Mak Limah

Sinopsis Drama 7 Hari Mencintaiku


Sejak kecil, Mia menganggap dirinya lebih bagus daripada orang lain dan enggan bergaul dengan orang yang tidak setaraf dengannya. Mia seorang yang angkuh dan ego. Apabila dia terpaksa berkahwin dengan Khuzairi yang berasal dari kampung, keegoan Mia telah mencetuskan krisis rumah tangga sehingga hati Khuzairi sudah tertutup buat wanita yang dia amat sayangi itu. Jika hanya diberikan 7 hari untuk menyelamatkan krisis rumah tangga itu, mampukah Mia membuka hati Khuzairi yang sudah dilukainya berkali-kali?

Memaparkan kisah Khuzairi (Shukri Yahaya) yang menikahi Mia (Siti Saleha) dalam keadaan terpaksa apabila tunangnya, Khalil (Ungku Hariz) menghilangkan diri pada hari pernikahan. Mia amat sayang dan percayakan Khalil.

Tanpa usul periksa dan berbincang dengan ayahnya Datuk Megat Idrus (Zulkifli Ismail), Mia telah menggunakan wang syarikat sebanyak RM23 juta untuk membantu syarikat Datuk Johari (Shaharuddin Thamby), iaitu ayah kepada Khalil yang sedang dibelenggui masalah kewangan. Mia yakin bahawa Khalil akan memulangkan wang tersebut.

Pada hari pernikahannya, penantian Mia hanya menjadi sia-sia kerana rombongan Khalil bersama keluarganya tidak kunjung tiba. Rupa-rupanya, Datuk Johari yang licik telah memujuk anak lelakinya itu agar pergi ke Paris untuk berkahwin dengan perempuan pilihannya. Khalil sanggup mengkhianati Mia untuk menyelamatkan syarikat ayahnya.

Suasana bertambah huru-hara lagi apabila Datuk Megat Idrus diserang sakit jantung. Untuk menyelamatkan maruah Mia, Datuk Megat Idrus membuat permintaan agar Khuzairi berkahwin dengan Mia. Bermulalah kehidupan baharu Mia bersama Khuzairi di kampung. Mia tidak senang dengan kehidupan di kampung kerana dia menganggap tempat itu tidak sepadan dengan statusnya. Malahan, Mia juga melakukan pelbagai perkara supaya diceraikan oleh Khuzairi.

Khuzairi seorang yang penyabar dan mencuba sedaya upaya untuk memikat hati Mia. Sayangnya cinta seorang suami tidak mampu menandingi ego isterinya itu. Hubungan mereka selalu pasang surut sehinggalah pada suatu hari, Mia sanggup bertindak untuk meninggalkan suami dan anak kecilnya. Khuzairi terkilan dengan kedegilan Mia yang enggan menyusukan anaknya itu walaupun telah dipujuk.

Tiadanya Khuzairi di sisinya, barulah Mia sedar bahawa sebenarnya dia juga menyayangi Khuzairi. Mia akui dengan kesilapannya dahulu dan memohon maaf dengan Khuzairi. Mia juga merayu agar diberikan peluang kedua untuk membuktikan cintanya kepada Khuzairi dan anak mereka dalam tempoh tujuh hari.

Namun, cukupkah masa selama 7 hari itu untuk Mia cuba meraih kembali cinta Khuzairi?

Lagu tema / OST Drama 7 Hari Mencintaiku

Tajuk : Lelaki Teragung 
Penyanyi : Dayang Nurfaizah

Jangan lupa menonton. Tapi jangan lupa solat maghrib dan mengaji jua tau. Jangan hanyut dengan keseronokan dunia jer.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Resepi Asam Pedas Ikan Pari Mudah


Assalamualaikum semua. Haa dah masak tengahari ke? Kalau lunch sekali sekala makan ikan pari pun ok jugak kan? Ok la, dalam etri kali ini, PapaG nak kongsikan dekat koang semua resepi mudah asam pedas ikan pari yang korang boleh cuba. 

asam pedas ikan pari melaka, resepi asam pedas ikan pari paling sedap, cara masak asam pedas ayam, resepi ikan pari masak kari, asam pedas johor asli resepi, asam pedas ikan pari sedap, resepi asam pedas johor, ikan pari bakar, restoran asam pedas melaka, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas melaka daging, resepi asam pedas melaka ikan kembung, resepi asam pedas ikan kembung, resepi asam pedas johor paling sedap, resepi asam pedas melaka pekat, asam pedas melaka claypot, asam pedas recipe, asam pedas pari, asam pedas ikan kembung, asam pedas ikan merah, asam pedas ayam, asam pedas ikan kerisi, resepi asam pedas utara, asam pedas ikan tenggiri, resepi asam pedas simple, resepi asam pedas ayam, resepi asam pedas ikan pari, resepi asam pedas melaka, resepi asam pedas utara, asam pedas kelantan, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas ikan kembung,

Resepi mudah Ikan Pari Masak Asam Pedas

Bahan-bahan
  • 6 keping ikan pari potong
  • 2 biji bawang besar (blend)
  • 5 biji bawang kecil (blend)
  • 2 biji bawang putih (blend)
  • 1/2 inch kunyit hidup (blend)
  • 1/2 inch belacan (blend)
  • cili kering yang dikisar
  • sedikit halba 
  • air asam
  • daun kesom, bunga kantan, bendi

Cara memasak
  1. Panaskan minyak dan masukkan beberapa bijik halba. 
  2. Kemudian masukkan bahan2 yang telah dikisar..tumis sehingga naik bau
  3. Masukkan cili kering yang dikisar..tumis sehingga cili kisar pecah minyak.
  4. Masukkan ikan pari (ikan pari kena masuk awal sebab lambat masak isinya)
  5. Masukkan air asam dan air biasa untuk balancekan antara rasa masam asam pedas
  6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
  7. Apabila mula mendidih, masukkan sayur bendi (saya suka masukkan kemudian supaya sayur tak layu)
  8. Perasakan dengan garam dan gula
With Love
Papaglamz

-sekian-

asam pedas ikan pari melaka, resepi asam pedas ikan pari paling sedap, cara masak asam pedas ayam, resepi ikan pari masak kari, asam pedas johor asli resepi, asam pedas ikan pari sedap, resepi asam pedas johor, ikan pari bakar, restoran asam pedas melaka, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas melaka daging, resepi asam pedas melaka ikan kembung, resepi asam pedas ikan kembung, resepi asam pedas johor paling sedap, resepi asam pedas melaka pekat, asam pedas melaka claypot, asam pedas recipe, asam pedas pari, asam pedas ikan kembung, asam pedas ikan merah, asam pedas ayamasam pedas ikan kerisi, resepi asam pedas utara, asam pedas ikan tenggiri, resepi asam pedas simple, resepi asam pedas ayam, resepi asam pedas ikan pari, resepi asam pedas melaka, resepi asam pedas utara, asam pedas kelantan, resepi asam pedas johor, resepi asam pedas ikan kembung

5 Minuman Membantu Anda Merawat Pening Kepala

Assalamualaikum semua. Nah cuba petua ini. 5 Minuman Membantu Anda Merawat Pening Kepala.

cara hilangkan pening kepala, punca pening kepala berpanjangan, pening kepala berpusing, pening kepala sebelah kanan, pening kepala tiba-tiba, punca pening kepala selepas bangun tidur, pening kepala sebelah kiri, pening kepala in english, punca pening kepala, ubat migrain dan sakit kepala, ubat sakit kepala dalam islam, doa hilangkan sakit kepala, pening kepala berpanjangan, pening kepala berpusing, pening kepala sebelah kanan, urutan sakit kepala, penawar pening kepala, ubat untuk migrain, punca pening kepala, doa hilangkan sakit kepala, ubat migrain paling berkesan, pening kepala berpanjangan, urutan sakit kepala, pening kepala sebelah kanan,

1) Teh Halia

Teh Halia dikatakan bukan sahaja berkesan untuk mengurangkan rasa sakit kepala tetapi ia juga sesuai diminum untuk menghilangkan rasa loya. Selalunya bila rasa pening kepala, memang akan rasa loya kan. 

Selain meminum teh halia segera dengan hanya perlu tambah air panas saja, anda juga boleh membuat teh halia sendiri di rumah. Caranya anda hanya perlu bancuh teh seperti biasa dan tambahkan seinci halia yang telah ditumbuk sedikit.

2) Kopi

Kafein yang terdapat dalam kopi mampu mengurangkan rasa sakit kepala. Kopi juga membantu membuatkan badan anda berasa lebih segar. Jadi elok jika anda elakkan minum kopi pada waktu malam untuk mengelakkan waktu tidur anda terjejas.

3) Air Sejuk

Air sejuk bukan sahaja mampu menyejukkan badan ketika waktu cuaca panas, tetapi kesan dari pengambilan air sejuk dapat meningkatkan pengaliran darah ke otak dan membantu mengurangkan rasa sakit.

4) Teh Hitam

Seperti juga kopi, teh hitam mengandungi kafein yang kerap dijadikan bahan utama dalam proses membuat ubat untuk penawar sakit kepala. Jadi untuk mengurangkan atau menghilangkan rasa sakit kepala, anda juga boleh amalkan minum teh hitam.

5) Teh Hijau

Teh hijau kaya dengan antioksidan yang bertindak sebagai rangsangan kepada sistem saraf untuk mengurangkan tekanan yang selalunya menjadi punca seseorang mendapat sakit kepala.

Ketika cuaca panas, anda memang perlu lebihkan pengambilan air untuk mengelak dari berlakunya masalah kekurangan air dalam tubuh anda. Minum jus buah-buahan segar juga bagus, bukan sahaja untuk menghidrasi badan tetapi dapat membekalkan vitamin-vitamin yang penting untuk badan anda.

#Info

With Love
Papaglamz

-sekian-

Santai Keluarga di @AzieLive Kitchen Western Food, Parit Raja Batu Pahat

Assalamualaikum semua. Berkumpul bersama keluarga masa bercuti memang menyeronokkan. Lagi best kalau dapat belanja ayah dan adik-adik makan-makan diluar. Bagi maka ayah rehat masak kat rumah kan. Buat orang-orang Parit Raja, Batu Pahat korang boleh bersantai makan-makan bersama keluarga atau rakan di @AzieLive Kitchen Western Food di sini. Restoran yang menyediakan makana ala-ala barat ini tentu sahaja sesua untuk anda yang sesekali ingin mencuba menu yang baru.

Santai Keluarga di @AzieLive Kitchen Western Food, Parit Raja Batu Pahat, Restoran western di parit raja, restoran best di parit raja,

Bila dah konsep tempat makan tu western food, memang wajib la ada chicken chop, lamb chop dan suku sakat chop-chop segala bagai. Lokasi restoran ini betul-betul berada di tengah-tengah pekan Parit Raja. Runag makan restoran yang besar dan majoriti perabut yang digunakan berkonsepkan kayu-kayu yang menarik menjadikan restoran ini sangat unik. Sekarang ni kan popular perabut dibuat dari kayu-kayu pallet buangan kan? Haa memang kreatif dan cantik la.

Santai Keluarga di @AzieLive Kitchen Western Food, Parit Raja Batu Pahat, Restoran western di parit raja, restoran best di parit raja,

Dari segi harga, boleh la PapaG katakan harga berpatutan. Kiranya sesuai la dengan harga.

Santai Keluarga di @AzieLive Kitchen Western Food, Parit Raja Batu Pahat, Restoran western di parit raja, restoran best di parit raja,

Santai Keluarga di @AzieLive Kitchen Western Food, Parit Raja Batu Pahat, Restoran western di parit raja, restoran best di parit raja,

Set chicken chop dan potato wedges ni menjadi pilihan PapaG. Masa makan ni tegah lapar. Jadi memang licin PapaG makan. Hehehe.

Ok la, sampai sini je perkongsian PapaG untuk kali ini .Korang kalau ke Parit Raja, jangan lupa singgah @AzieLive Kitchen Western Food yer. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Ummi Nazeera dan Airel Dalam Drama Nahu Rindu

Assalamualaikum semua. Rasa masih lagi terngiang-ngiang drama lakonan Ummi Nazeera dalam Patahnya Sebelah Sayap. Tetiba Ummi berlakon lagi dalam drama terbaru bersama hero yang sama juga iaitu Airel dalam Nahu Rindu di TV3 dalam slot Zehra. Drama yang mempunya jumlah episod sebanyak 13 episod telah pun bersiaran sebanyak 3 episod.

PapaG ni kalau Ummi yang berlakon seboleh-boleh nak ambik masa untuk menonton. Yela, I is minat kalau Ummi berlakon. Hehehe. Antara pelakon yang membaris watak dalam drama Nahu Rindu ini termasuklah Aeril Zafrel dan Ummi Nazeera, turut dibantu oleh Syazwan Zulkifly, Shuhanty, Syazuwan Hassan dan ramai lagi.

Nahu rindu, sinopsis drama nahu rindu, pelakon drama nahu rindu, cerita terbaru ummi nazeera, ummi nazeera dalam nahu rindu, gambar ummi nazeera dalam nahu rindu,

Secara ringkasnya, drama ini berkisar tentang Nazira iaitu lakonan Ummi yang sedang excited di malam pernikahannya dengan bakal suaminya iaitu Kasyaf. Tetapi kegembiraan Nazira tidak lama kerana beliau mendapat berita buruk bakal suaminya maut di dalam sebuah kemalangan dalam perjalanan menuju ke rumah Nazira untuk bernikah.

Dari situ lah segalanya seakan berubah. Dunia yang ceria bagi Nazira kini menjadi gelap sehinggalah dia betemu dengan Fateh iaitu lakonan Airel membawa keceriaan padanya kembali. Ditambah Fateh mempunyai iras-iras wajah Kasyaf, membuatkan rasa sayang dan cinta lahir dalam hati Nazira. Tapi masalahnya Fateh sudah berumah tangga.

Tentu ramai yang nak tahu apa yang terjadi kan? Macam mana lah Nazira nak menghadapi dunia reality atas pemergian insan yang begitu beliau sayang. Lepas tu muncul pula satu insan yang seakan-akan insan yang pernah dia cintai. Pasti menarik kan? Jangan lupa untuk menonton drama ini tau. Baru episod ketiga ni. Belum ketinggalan lagi.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Baca juga

Idaman Villa @Malacca Homestay Pilihan Di Tengah Bandar Melaka

Assalamualaikum semua. Idaman Villa @Malacca terletak di Taman Kota Syahbandar, Melaka. Terletak di tengah-tengah bandar Melaka. Dengan hanya 5 minit ke Jonker Walk, 8 minit ke Taming Sari, 9 minit ke Dataran Pahlawan, 11 minit ke The Stadthuys, 12 minit ke A'Famosa, dan pelbagai destinasi bersejarah di Melaka. Idaman Villa @Malacca ini dilengkapi dengan 7 bilik tidur, 6 tandas, TV dengan 50+ siaran di ruang tamu, TV dengan 20+ siaran untuk bilik master bedroom di tingkat 1 dan 2. WiFi disediakan dengan kelajuan internet 30Mbps. Dapur yang disediakan boleh digunakan untuk memasak. Sesuai untuk apa jua aktiviti sama ada melancong atau urusan perniagaan.

Baru-baru ni PapaG dan rakan-rakan blogger dari family AFB.MY telah berpeluang untuk bersama-sama menginap di Idaman Villa @Malacca ni selama 1 hati 2 malam. Pertama kali menatap kecantikan dan kebesaran villa ini dari pandangan luar rumah amat menggamit mata memandang. Memang cantik. Tu baru tengok dari luar. Belum lagi masuk dalam kan? Lot rumah yang terletak di hujung menjadikan villa ini sangat besar dan cantik. Sesuai la dengan bilangan bilik yang ada dalam villa ini iaitu sebanyak 7 bilik tidur pelbagai saiz.

Selain bilik yang banyak, rumah banglo ini dilengkapi dengan 6 bilik air, ruang tamu, dapur memasak dan laman rumah yang mempunyai bbq pit untuk anda membuat aktiviti bersama keluarga atau rakan anda ketika menginap di villa ini. Korang nak tahu satu persatu perincian menarik tentang villa ini? Teruskan membaca.

Pandangan luar Villa.

Sebuah rumah bunglow yang mempunyai 7 bilik tidur, 6 bilik air, ruang tamu, dapur memasak.

homestay di melaka yang ada kolam renang, homestay di melaka tepi pantai, homestay di bandar melaka malacca, malaysia, homestay di pantai klebang melaka, homestay di melaka ada swimming pool, homestay di ayer keroh melaka, homestay melaka home2stay taman jati, batu berendam melaka batu berendam, malacca, malaysia senarai homestay bandar hilir melaka, hotel di melaka yang ada kolam renang, hotel di melaka trivago, hotel di melaka bandar hilir, hotel di bandar melaka, senarai hotel di melaka, hotel di melaka tepi pantai, hotel murah di melaka bawah rm100, hotel murah melaka rm50,

homestay di melaka yang ada kolam renang, homestay di melaka tepi pantai, homestay di bandar melaka malacca, malaysia, homestay di pantai klebang melaka, homestay di melaka ada swimming pool, homestay di ayer keroh melaka, homestay melaka home2stay taman jati, batu berendam melaka batu berendam, malacca, malaysia senarai homestay bandar hilir melaka, hotel di melaka yang ada kolam renang, hotel di melaka trivago, hotel di melaka bandar hilir, hotel di bandar melaka, senarai hotel di melaka, hotel di melaka tepi pantai, hotel murah di melaka bawah rm100, hotel murah melaka rm50,

Ruang Tamu.

Ruang tamu dilengkapi dengan TV dengan lebih 50 siaran untuk ditonton dan juga WiFi selaju 30Mbps.

homestay di melaka yang ada kolam renang, homestay di melaka tepi pantai, homestay di bandar melaka malacca, malaysia, homestay di pantai klebang melaka, homestay di melaka ada swimming pool, homestay di ayer keroh melaka, homestay melaka home2stay taman jati, batu berendam melaka batu berendam, malacca, malaysia senarai homestay bandar hilir melaka, hotel di melaka yang ada kolam renang, hotel di melaka trivago, hotel di melaka bandar hilir, hotel di bandar melaka, senarai hotel di melaka, hotel di melaka tepi pantai, hotel murah di melaka bawah rm100, hotel murah melaka rm50,

Bilik 2-1.

Bilik tidur tingkat 2 ini dilengkapi dengan dua katil king dan penghawa dingin.

homestay di melaka yang ada kolam renang, homestay di melaka tepi pantai, homestay di bandar melaka malacca, malaysia, homestay di pantai klebang melaka, homestay di melaka ada swimming pool, homestay di ayer keroh melaka, homestay melaka home2stay taman jati, batu berendam melaka batu berendam, malacca, malaysia senarai homestay bandar hilir melaka, hotel di melaka yang ada kolam renang, hotel di melaka trivago, hotel di melaka bandar hilir, hotel di bandar melaka, senarai hotel di melaka, hotel di melaka tepi pantai, hotel murah di melaka bawah rm100, hotel murah melaka rm50,

homestay di melaka yang ada kolam renang, homestay di melaka tepi pantai, homestay di bandar melaka malacca, malaysia, homestay di pantai klebang melaka, homestay di melaka ada swimming pool, homestay di ayer keroh melaka, homestay melaka home2stay taman jati, batu berendam melaka batu berendam, malacca, malaysia senarai homestay bandar hilir melaka, hotel di melaka yang ada kolam renang, hotel di melaka trivago, hotel di melaka bandar hilir, hotel di bandar melaka, senarai hotel di melaka, hotel di melaka tepi pantai, hotel murah di melaka bawah rm100, hotel murah melaka rm50,

Bilik 2-2.

Bilik tidur ini dilengkapi dengan dua katil single.


Bilik 2-3.

Bilik tidur ini dilengkapi dengan dua katil single.


Bilik 3-1.

Bilik tidur tingkat 3 ini dilengkapi dengan dua katil queen dan penghawa dingin.



Bilik 3-2.

Bilik ini dilengkapi dengan 2 katil single.


Bilik 3-3.

Bilik ini dilengkap dengan 1 katil queen.


Bilik 1-1.

Bilik ini dilengkap dengan 1 katil queen.


Ruang makan.

Ruang makan yang luas.




Dapur memasak.

Kemudahan dapur memasak yang lengkap.


Laman serta BBQ pit.

Anda boleh guna kemudahan BBQ pit ini secara percuma.


Ruang legar.

Beristirehat di ruang legar yang disediakan.


Amacam? Menarik kan? Memang luas sekali villa ini. Kalau bercuti dengan keluarga memang sangat-sangat sesuai. Ditambah pula dengan lokasi villa ini yang dekat dengan bandar Melaka kan. 

Untuk Pertanyaan lanjut dan tempahan Idaman Villa, sila hubungi

Tel : 012-2118246
Tel : 016-2098623
Email : support@idamanvilla.com
Website : http://idamanvilla.com/idaman-villa-malacca/

With Love
Papaglamz

-sekian-

Baca juga

Google+ Followers