Asyik Apam Nasi Je. Apa Kata Cuba Resipi Apam Labu Pula

Asyik Apam Nasi Je. Apa Kata Cuba Resipi Apam Labu Pula

Ternyata kini apam telah melalui revolusinya yang tersendiri. Kebiasaannya apam dibuat dengan menggunakan nasi sebagai bahannya. Tetapi berbeza pula dengan apam yang dibuat dengan menggunakan labu. 


Buat peminat labu, tentu sahaja ini satu peluang anda untuk menikmati labu dengan gaya yang berbeza. Apa tidaknya biasa labu dimasak menjadi pengat sebagai menu pemanis mulut. Mungkin kali ini kita mencuba sesuatu yang berlainan pula.

Resipi Apam Labu


Bahan-bahan

Labu Setengah Biji
2 Cawan Gula Pasir
2 Cawan Santan Pekat
2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Tepung Beras
1 Sudu Teh Baking Powder
3 Sudu Teh Susu Pekat

Baca juga : Resipi Ikan Masak Singgang

Cara-cara membuatnya

1. Labu dibuang kulit direbus sehingga lembut.


2. Blender kesemua bahan dan biarkan adunan perap selama 2 jam.

3. Sapu minyak pasa acuan dan masukan adunan ke dalam acuan.

4. Kukus selama 20 minit.


5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba.

Kredit: Resepi Apam Gebu

With Love
Papaglamz

-sekian-
Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Assalamualaikum semua. Kita sesama blogger seharusnya perlu saling berkenalan dan support satu sama lain bagi memeriahkan blog yang kita miliki. Antaranya dengan blogwalking dan juga join mana-mana segmen ataupun giveaway yang rakan-rakan blogger anjurkan. 

Jadi, sempena ulangtahun bulan kelahiran blogger Maisarah Sidi, Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com dianjurkan untuk anda semua. Disamping itu, giveaway ini juga diadakan sebagai menghargai anda yang sudi singgah di blognya.

Untuk maklumat lanjut boleh klik banner di bawah ni.


Ucapan buat Mai:


Jangan lupa untuk join ya. Dan bagi yang singgah di sini, dalam perkenalan dari aku sebagai admin Papaglamz.com. Jangan serik datang lagi ya!

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di FacebookTwitterInstagram serta Telegram.
How To Make Your Rental Property More Appealing

How To Make Your Rental Property More Appealing

There are many properties for sale, such as Bukit OUG Condo. Many people are hoping to earn some extra income by getting into property investment. Before you start listing your property for rent, it is essential to know how to make your rental property more appealing


1. Clealiness


I cannot stress this enough as this is the most basic rule in boosting your house rental value in Kuala Lumpur: cleanliness. Many people overlook the basic rule of keeping their house in a clean condition. This includes both the inside and the outside. Clear the garbage, sweep and mop the floor, clear the mess, make sure the pathway is clear of unwanted objects. Keep your unit clean, tidy and clear of obstruction. It is also good to have an air freshener in the house to get rid of any undesirable smell. 

2. Fixtures and fittings


Kitchen and bathroom fixtures such as faucets, sinks, door knobs can get old quickly or even outdated. Consider changing fixtures that have been around for more than 5 years. Take the design and quality into account as well when you are changing them. The positioning of fixtures and fittings play a major role in boosting up your house value as well. Nothing annoys the tenant more than having a fixture placed at a very odd and inconvenience location, for example, toilet paper holders located at an unreachable location.

3. Paint


Choosing the right paint, the right color makes a huge difference. Using the right paint can instantaneously revive and brighten your initially dull looking unit. Therefore, choose a color that will brighten up your unit or a color that adds a touch of liveliness for your unit. Make sure you use only good quality paint as well to protect your home and will certainly last you a few years. If you are unsure of which color to choose, you can always ask for advices from the stores, as most stores offer a wide variety of colors for you to choose from and they will be able to advise you on the matching of the color that suits your house theme. 

4. Convenience


Stay realistic. You might really love this lighting but it is not suitable for your unit that is smaller in size. You do not want your tenants to feel restricted while living in it or feel stressed out by worrying he might break your expensive European style lighting. Choose a lighting that matches your house and consider the convenience that it will bring to your tenants. Same goes to enough plug points in the house. Nothing annoys the tenants more than having not enough plug points or having the plug points located in an odd position, and end up having to buy extension plug for their appliances, especially nowadays, we depend so much on electrical technology. Forget about the idea of getting a really posh light bulbs or curtain rod too. Imagine you being a tenant and having to go to different stores just to buy that one particular light bulb that the owner is using. Not to mention, expensive. This is going to be a huge turn off to the tenants. So, keep everything simple, and convenient. 

5. Good condition


Maintain your house. Service your air conditioner once in awhile. Just like your wellbeing. You constantly maintain it instead of only trying to stay healthy when you fall ill. Potential tenant needs to know that you take care of the property and you care about the condition of the house. Make sure all the electrical appliances and furniture are in excellent condition. 

6. Good housekeeping


Imagine you being a tenant yourself, would you prefer a clean and tidy unit or a unit that is always messy and dirty? Your answer would definitely be the former, and true enough, a good housekeeping is what keep your rental value high. Tenants will much prefer a well-cared house that is always clean and tidy. Engage with weekly cleaners to have them clean your house weekly. Keep the kitchen and the bathroom clean at all times. This will have a huge impact on your rental value and can also encourage your current tenants to stay longer or extend their contracts.

It is actually not a hard job to boost your house rental value in Kuala Lumpur if you follow all these tips. Make some simple improvements to your unit and make your tenants feel like it is more than just a house but a home sweet home. Most importantly, they are mostly low cost. You will be blown away on how much of a huge difference it can make if you follow all these tips and at the same time, boost your house rental value in Kuala Lumpur.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Cara Dan Alasan Yang Digunakan Untuk Mendapatkan MC

Cara Dan Alasan Yang Digunakan Untuk Mendapatkan MC

Assalamualaikum semua. Bila bekerja ni ada masa semangat kerja begitu tinggi dan ada kalanya semangat untuk kerja menurun. Rasa sangat malas nak pergi kerja. Macam-macam alasan yang diberi untuk tidak datang kerja. Lagi best tu ada juga yang mengambil MC untuk tidak datang kerja.


Kalau betul-betul sakit atau tidak sihat, takpe la kalau nak ambil MC. Kalau buat-buat sakit tu yang bahaya. Tapi, doktor bukan mudah-mudah nak bagi MC kat sesiapa. Doktor mesti lagi faham dan arif sama ada seseorang itu layak untuk mendapat MC ataupun tidak.

Dalam entri kali ini aku nak kongsikan alasan-alasan umum yang sering kita gunakan untuk mendapatkan MC bila berjumpa dengan doktor.

Demam

Well, demam adalah alasan paling popular untuk mendapatkan MC. Bila korang bagi alasan demam, for sure doktor akan check suhu badan korang. Kalau betul-betul demam, suhu badan lebih 37 darjah selsius, doktor akan bagi kau ubat demam dan dengan MC sekali. Tapi kalau suhu normal tu, memang confirm menipu. Kantol la kat situ.

Tapi tak juga. Kadang doktor akan further check. Aku pernah alami dulu la. Memang aku rasa demam tapi bila check suhu badan, suhu normal je. Then doktor check tekak aku. Dia observe ada tonsel aku membengkak dan ade sikit rasheh. Jadi dapat la ubat dan MC.
Sakit Perut

Alasan sakit perut ni pun agak popular juga. Sakit perut ni samaada keracunan makanan ataupun gastrik. Biasanya keracunan makanan la. For sure bila korang bagi alasan sakit perut, doktor akan check perut korang. Doktor akan picit-picit perut. Then guna stetoskop letak dekat perut untuk dengar something la kot. Lepastu doktor tepuk-tepuk sikit perut kau. Baru la die bagi tau samaada korang sakit perut betul-betul atau tak. 

Pening Kepala

Ini juga adalah alasan yang popular untuk mendapatkan MC. Pening kepala ni agak susah nak pastikan macam mana sakitnya tu. Korang boleh je gebang tadi nak bangun tido tadi tiba-tiba pening kepala almost migrain ke kan. 

Senggugut

Sengugut ni for sure untuk orang perempuan je la. Kalau ko lelaki then jumpa doktor, cakap korang kena senggugut, memang awal-awal kena tendang keluar bilik doktor tu la. Bab sengugut ni aku tak pasti macam mana. Sebab aku tak pernah alami. Tapi aku pasti kalau betul-betul sakit doktor akan bagi korang MC. 

Itu la tadi alasan yang popular nak dapatkan MC. Walau apepun alasannya, kalau memang betul korang sakit dan tak mampu untuk datang kerja, jumpa la doktor dan minta ubat dan MC. Tapi, bagi yang buat-buat sakit tu, jujurlah dalam bekerja. Itukan sumber rezeki kita kan. Kalau dah betul-betul malas nak datang kerja, minta la cuti tolak cuti tahun.

Kalau cuti dah tak ada dan bos tak bagi cuti. Datang la kerja. Iklaskan hati. Semoga kita mendapat rezeki yang baik lagi barakah. Insyalah. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam

Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam

Terpesona dengan keindahan dan kecantikan seni reka bangunan yang unik, sekali pandang ianya umpama sebuah bangunan istana yang sungguh mewah. 

Siapa sangka bangunan yang indah dan tersegam indah ini rupa-rupanya ialah sebuah tandas awam.


Memetik dari kompas.com, sebuah bangunan di kawasan Wat Rong Khun atau White Temple, Chiang Rai, Thailand sangat menarik perhatian para pelancong yang datang ke sini.

Bangunan yang berwarna emas dan terdapatnya ukiran-ukiran menarik dan berseni halus di setiap tembok dengan warna yang cantik serta menggamit mata yang memandang.

Chelirm Chai merupakan insan yang telah membangunkan tandas awam yang indah ini. Menurut Chai, waktu membuang air adalah waktu di mana adanya kedamaian. Jadi demi memberi kedamaian serta keselesaan pada semua untuk membuang air, tandas awam yang cantik ini telah dibangunkan.


Tandas awam ini terdiri daripasa dua bahagian. Kiri dan kanan. Masing-masing terdapatnya tandas lelaki dan wanita.


Macam mana agaknya rasa membuang air di dalam tandas yang begitu mewah ya? Datanglah ke sini untuk merasanya. Wat Rhong Khun terletak lebih kurang 15 hingga 20 minit dari pusat bandar. Anda boleh ke sini dengan kenderaan sendiri, thuk-thuk, bas ataupun kenderaan awam.

With Love
Papaglamz

-sekian

Kredit : Travel Kompas

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam" sebagai penulis jemputan.

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
17 Tips Menurunkan Berat Badan. Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Wanita Ini Mampu Menurunkan Berat Badan Dari 98Kg Menjadi 57Kg

17 Tips Menurunkan Berat Badan. Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Wanita Ini Mampu Menurunkan Berat Badan Dari 98Kg Menjadi 57Kg

Assalamualaikum semua. Siapa tak nak kurus kan? Banyak cara yang boleh digunakan nak kurus. Sebenar aku pernah try nak berdiet dan menguruskan badan. Korang boleh baca cerita aku nak kurus dalam entri My Weight Loss Progress Record After 2 Month

Baru-baru ni au terbaca satu story kejayaan seorang kakak ni. Dia berjaya menurunkan berat badan dari 98Kg menjadi 57Kg dalam masa 6 bulan sahaja. Rasa sangat-sangat terinspirasi. Jom la tengok apa yang sis ni buat nak capai berat yang macam tu kan.


“Nak turun berat badan ni, first kena jaga pemakanan sebenarnya. Kemudian fizikal dan mental pun kena kuat. Kena disiplinkan diri. Dan kena tahu berapa nak capai target.

17 Tip Kembali Langsing Cara Nurul Shahira


1. Nak kurus, breakfast kena ambil, WAJIB!.

2. Tidur kena cukup.

3. Saya makan 5 ke 6 kali sehari. Tapi dalam kuantiti yang sedikit. Bukan banyak ya. So, perut kita tak adalah lapar.Tapi jangan sampai terlebih kalori ya.

4. Air manis, ais jangan ambil. Saya langsung tak sentuh.

5. Then, minum banyak air kosong. Minum 3 liter sehari.

6. Pagi selalu saya breakfast oat. Banyakkan makan buah, sayur atau sup sayur.

7. Nasi nak makan boleh je. Ambil suku, sebab nasi tu karbo. Sebaiknya ambil beras perang. Kalau kita makan banyak karbo, badan kita akan cepat besar.

So, kena kawal gula dengan karbo. 2 benda ni kalau kita tak kawal, badan akan cepat naik.
8. Kalau nak makan roti boleh, tapi jangan makan roti putih. Makan roti wholemeal sahaja.

Saya ni tak suka makan nasi, tapi saya makan roti wholemeal. Roti pun karbo, jadi saya tukar nasi kepada roti. Tapi kena ingat, jangan makan banyak roti tau.

9. Jangan ambil mee atau kuetieau sebab makanan tu berminyak.

10. Boleh makan bihun saja.

11. Makanan bergoreng, berminyak, berlemak, fasr food memang saya tak ambil.

12. Kalau ikan atau ayam, saya makan yang grill atau steam. Kalau ayam dengan ikan bergoreng ni boleh makan tapi jangan selalu.

Seelok-eloknya kurangkan. Sebaiknya ambil yang berkuah, grill atau steam.

13. Malam makan sebelum pukul 8. Kalau lapar tengah malam, minum air kosong.

14. Kena jogging atau exercise. Exercise tu tak kisah, tengok kat Youtube pun boleh. Seminggu dalam 2 ke 3 kali dah cukup.

15. Saya tak ambil apa-apa supplemen. Malam sebelum tidur saya ambil air green tea.

16. INGAT! Pastikan kita tahu berapa kalori makanan yang kita ambil setiap hari. Dan berapa kalori yang diperlukan oleh badan kita. Jangan ambil terlebih kalori ya. Penjagaan kalori tu penting.

17. Diet 80% execrise 20%, so jaga pemakanan tu penting.

Kesimpulannya:

Tak ada benda yang tak boleh kat dunia ni, semua boleh. Semua bergantung atas diri kita. Kalau kita usaha, kita akan dapat, kalau kita tak usaha, kita takkan dapat apa yang kita inginkan

Kalau saya boleh, anda pun mesti boleh. InsyaAllah. Hope, apa yang saya kongsi ni, membantu anda semua. Apa-apa boleh tanya saya.

Kalau dah berjaya kurus, bagitahu saya ya. Buatlah gambar saya ni, sebagai pembakar semangat anda.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Nurul Shahira (AraaEyraa) via Mingguan Wanita

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Nikmat Dan Kelebihan Mencium Anak Dan Isteri

Nikmat Dan Kelebihan Mencium Anak Dan Isteri

Asslamualaikum semua. Nak bina keluarga bahagia ni bukanlah sesuatu yang mudah. Setiap watak dalam sesebuah keluar itu harus memiankan peranan tersendiri bagi memastikan bahtera yang dibina terus kekal bahagia. Saling berkasih sayang sesama keluarga sudah adalah resipi utama untuk membina keluarga bahagia.

Sebenarnya banyak cara nak luah rasa sayang ni. Antaranya dengan pelukan dan ciuman mesra. Cuba throwaback semula, bila last korang cium anak dan isteri korang? Kalau dah lama tak buat tu, apa kata nanti jumpa diorang cium la puas-puas ya!

Foto: Google

Sebenarnya mencium anak dan isteri ni mempunyai kelebihan tersendiri. Jom ikuti saranan daripada Ustaz Sayuthi yang juga Guru di SMA Ma’ahad Tahfiz Al-Quran Al-Abidin dan Imam di Masjid Al-Hadi, Bukit Besar, Yan, Kedah ini sewajarnya anda jadikan panduan untuk menyemarakkan kebahagiaan sesama keluarga.

Cium Anak Dapat PAHALA, Cium Suami Gugur DOSA, Cium Isteri Dapat Bahagia SELAMANYA


i) Fadhilat Cium Anak

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barang siapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di akhirat kelak.

Tahukah anda, jika dibiasakan mencium anak sendiri, sifat mendera atau membantai serta memukul anak boleh dihindarkan. Dengan wujudnya sifat suka mencium anak, hormon dan bau anak kita itu akan sebati ke dalam otak kita sekali gus mesej yang mengatakan “aku sayang anak aku” akan tersemat terus ke dalam jiwa.

Baca juga : Jangan Sia-Siakan Momen Indah Ketika Anda Bercuti. Ikuti Panduan 'Meletup' Fotografer Ini..

ii) Fadhilat Cium Suami

Bila isteri salam dan cium tangan suami, maka gugurlah dosa-dosa kecil si isteri. Restu seorang suami tu penting dalam rumah tangga. Lagipun isteri juga akan dapat pahala. Suami pun mendapat pahala juga kalau dikucup dahi isteri.

Satu lagi perkara yang ramai isteri tidak sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit sahaja isteri yang tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami dan dalam dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.

iii) Fadilat Mencium Isteri

Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sebagai satu perkara yang baik, bahkan dapat memberikan pahala kepada suami.

Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yang gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dengan keriangan. Dilihat kepada Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW di kala bersama isteri.

Kesimpulannya: Seeloknya amalkanlah budaya mencium ini ketika baru berkahwin / mendirikan rumah tangga. Kerana jika tidak diamalkan sekarang, agak kekok pula bila dah beranak-pinak nanti.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Kek Coklat Bersama Topping Rose Buttercream Buat Anak Tersayang

Kek Coklat Bersama Topping Rose Buttercream Buat Anak Tersayang

Assalamualaikum semua. Belek-belek gambar lama terjumpa gambar kek coklat yang cantik ni hasil tangan aku. Kek coklat untuk hari jadi ni aku buat khas untuk anak aku yang sulung. Biasanya kek coklat homemade yang aku buat hanya sekadar disiram dengan choclate ganche dan tabur dengan coklat rice je. Tapi kali ni aku saja buat agak berbeza. Kita letak rose buttercream atas kek tu. 


By the way, susah juga nak adjust tangan untuk buat bunga ros tu ya. Dalam banyak-banyak kuntum aku cuba buat, hanya beberapa kuntum je yang senonoh rupanya untuk aku letakkan di atas kek coklat yang aku buat ni. 

Seronok la tu dapat kek dari ayah dia.

Siapa yang follow aku di blog, fb dan instagram tentu korang tahu au ada jual kek. Rasa dah lama aku tak menjaul kek. Update pasal kek di fb dan ig pun dah kurang. Agak busy siki sekrang ni. Bila kerja shift ni. Life aku agak kelaut. Kadang nak setting otak kejap nak kerja pagi, kejap kena kerja malam, buat otak aku macam bengong dan tak boleh nak berfikir dengan waras. Insyallah satu hari nanti aku dapat addapt dengan schedule kerja yang macam ni. Amiin.

Baca juga : Resepi Butter Kek Gebu yang Mudah dan Sangat Sedap

Ok la, dalam entri ni aku nak kongsi resipi kek coklat yang biasa aku buat kat korang semua. Selamat mencuba ya!


Bahan-bahan untuk kek

2 Cawan tepung gandum / tepung kek
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder
2 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak / butter
1 cawan air suam
1 sudu teh coklat emulco (Perasa coklat)
3 biji telur gred A

Bahan-bahan topping

1/3 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan butter
1/2 cawan air suam

Cara membuatnya

Ayakkan tepung gandum, serbuk bikarbonat, baking powder dan serbuk koko.

Putar gula castor dan telur. Kemudian masukkan minyak atau butter. Kemudian masukkan telur, coklat emulco, susu cair dan air suam. Putar sehingga semua bahan sebati.

Campurkan bahan yang telah diayak ke dalam campuran yang di putar tadi sedikit demi sedikit.

Putar hingga tepung dan semua bahan sebati dengan sempurna.

Panaskan oven 180 degree celcius.

Masukkan adunan kek kedalam loyang.

Masak selama 40 minit

Untuk topping, campurkan cucu pekat, serbuk koko, butter dan air dalam periuk kecil. Panaskan atas api sambil kacau sehingga bahan tadi mendidih.

Setelah kek masak dan sejuk. Tuangkan bahan topping diatas kek. 

Untuk hiasan boleh la letakkan coklat chip ataupun coklat rice.

Sedia untuk di makan.

Mudah kan? Kalau buat betul-betul 2 jam je dah siap. Harap resepi ini membantu korang semua. 

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Resipi Ikan Masak Singgang

Resipi Ikan Masak Singgang

Assalamualaikum semua. Kalau duduk di Pantai Timur tak kenal singgang memang ta ksah ya! Kalau kat kampung aku, ikan masak singgang ni macam masak pindang gitu la. Cara masak ikan singgang pun ala-ala nak sama dengan cara ikan masak pindang. Cuma ada la sedikit perbezaan antara ikan masak singgang dengan ikan masak pindang.


Ok la, dalam entri kali ni aku nak kongsi resipi ikan masak singgang yang mudah tapi sangat marbelous. Resipi ni telah dikongsi oleh saudara Wan Luqman dalam postingnya di facebook beliau. Katanya resipi ini adalah resipi turun temurun Terengganu dari mak beliau. Wah! mesti best kan? Masak pula dengan kepala ikan tenggiri. Makan dengan budu pula tu, memang terbaik la!


Resipi Ikan Tenggiri Masak Singgang


Bahan-bahan:

Foto: Wan Luqman

Ikan Tenggiri
2 biji kunyit hidup (besar ibu jari ditumbuk kasar)
Lengkuas (tumbuk kasar)
12 batang cili
Sedikit biji ketumbar
2 ulas bawang putih
3 keping asam keping
Garam
Cara memasak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan isi air sampai tenggelam.

Foto: Wan Luqman

2. Tutup periuk, biarkan mendidih dan biarkan sehingga masak.

Foto: Wan Luqman

3. Perasakan dengan sedikit garam dan gula mengikut citarasa sendiri.

Foto: Wan Luqman

4. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih. Lagi menarik jika dimakan bersama tempoyak budu, ulam-ulaman da ntelur dadar sebagai pelengkap hidangan.

Foto: Wan Luqman

Mudah je kan? Sebenarnya boleh je nak tukar ikan lain. Ikut citarasa sendiri. Semalat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian- 

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Resipi Kuah Steamboat Homemade Ala-ala Johnny's

Resipi Kuah Steamboat Homemade Ala-ala Johnny's

Assalamualaikum semua. Sekarang ni kan tengah viral orang makan odon dengan kuah buat sendiri kat rumah kan? Haa kali aku nak share resipi yang aku dapat dari Diana Aziz melalui group Masak Apa Hari Ni (MAHN) ni facebook.


Resipi Kuah Steamboat Homemade Ala-ala Johnny's


Bahan-bahan untuk kuah

2 paket pes tonyam adabi
1 paket pes tomyam asam pedas adabi
2 paket pes tomyam kung adabi
1biji bawang holland
daun limau purut
gula, garam, perasa (agak2 la ye byk mana)
air satu jug
(satukan je smua bahan)
Bahan-bahan sos penciciah

6 tangkai lada merah
4 ulas bawang putih
5 sudu besar minyak zaitun
5 sudu besar lime juice
5 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos tiram
2 sb kicap kipas udang
1/2 @ 1 cawan air
1/2 sudu besar sunquick
Daun ketumbar * racik halus
bijan digoreng tanpa minyak (sape tak suka tak yah letak ye) 
Garam dan gula secukup rasa * yang ni takde sukatan..pndai2 la korang rasa n tambah mna yg kurang ye.


Cara-cara membuat:

1. Kisar lada bersama bawang putih.

2. Masak atas dapur bersama air, minyak zaiton, ,sos ikan,lime juice @ cuka, kicap,sos tiram.

3. Masak sampai pekat then baru masuk sunquick.

4. Perasakan dengan garam n gula...kalau rasa dah okey..masukkan daun ketumbar dan bijan.. ok dh siap.. mudah kn.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Fikri Ibrahim Dan Farah Nabilah Dalam Drama Terbaru CIK REEN & ENCIK NGOK NGEK

Fikri Ibrahim Dan Farah Nabilah Dalam Drama Terbaru CIK REEN & ENCIK NGOK NGEK

Assalamualaikum semua. Buat peminat pemenang artis baru popular Farah Nabilah jangan ketinggalan untuk menonton drama terbaru lakonan beliau yang bertajuk Cik Reen & Encik Ngok Ngek. bersiaran mulai 1 Oktober 2018, setiap Isnin hingga Khamis, jam 10 malam di Astro Ria 104 dan Ria HD 123.


Dalam drama ini, Farah akan bergandingan bersama Fikri Ibrahim masing-masing memegang watak utama. Selain Farah dan Fikri, terdapat juga pelakon lain yang menjayakan drama ini.

Senarai pelakon drama Cik Reen & Encik Ngok Ngek


Farah Nabilah sebagai Azreen

Fikry Ibrahim sebagai Harris Zakuan

Scha Elinnea sebagai Izyan

Farhan Asri sebagai Iqram

Iswan Ismail sebagai Iman

Haneesya Hanee sebagai Zaza

Sinopsis Drama drama Cik Reen & Encik Ngok Ngek


Beberapa hari sebelum majlis pernikahan, Izyan dan Iqram menghilang. Semutar dua keluarga mencari, namun dua sejoli itu bagai hilang ditelan kabus. Che Embun sudah hilang daya, mahu terguling. Hajah Jawaher pula terduduk, pening kepala. Kata Haji Manaf dan Che Azhan, gantikan saja dengan pasangan lain. Nak buat macam mana, kad jemputan sudah diedar.

What?

Kahwin??

Dengan abang si Iqram, bakal adik ipar yang tiba-tiba halimunan. Dengan Harris, si ngok ngek perasan muka macam hensem sangat. (Memang dia hensem, tapi mulut macam longkang! Berlagak! Ptuiii!!!)

What the hell?

Dengan Azreen, cikgu tadika tu? Please… Abah ni nak bunuh aku ke? Mana aku nak letak muka? Tak ada class langsung. Aku nak kawin dengan Zaza tapi mereka yang kasi (sebenarnya Zaza yang tak mau lagi. Adehhh). Hoooohhhh, takkkan. Tak mungkin terjadi!

Kalau dah berkat doa orang tua, masin mulut katakan. Jadi tetap jadi. Sudahnya Harris yang bersalam dengan tok kadi, Azreen yang jadi isterinya. Selamat dah kenduri tu.

Zaza?

Bagai mahu gila, namun kerana tugasan di luar negara, tak mampu nak menghalang. Tunggulah dia pulang ke Malaysia nanti, dia akan ajar Azreen cukup-cukup. Berani dia rampas Harris!

Pengembaraan mereka mencari Izyan dan Iqram bersama rupa-rupanya mengikat emosi. Azreen mula jatuh hati. Walaupun mulut kata benci, dia tidak mampu menolak. Hatinya melekap pada Harris bak magnet. Dia tahu, dia perasan Si Rain, Rain Go Away mula berubah. Dia cuba tolak, halau jauh-jauh.

Zaza, kekasih hatinya, dia hanya cintakan Zaza, mahukan Zaza. Buat apa terus bersama dengan cikgu tadika yang serba kolot. Jumpa saja malaun berdua tu nanti, dia akan lepaskan Azreen. Abah dan ummi nak marah? Marahlah, dia terima.

“Dah ada masjid yang serba sempurna, kenapa mahu runtuhkan?”

Kereta rosak. Jumpa hantu (kot). Jumpa Inspektor Hasani dan Inspektor Khairul… Ehhh? Ni cerita Polis Evo tu ke? Bermalam di tepi jalan. Disamun mat rempit. Sesat dalam hutan, jumpa nenek kebayan. Betul ke semua ni? Harris bingung, kenapa bila di hujung perjalanan, dia tidak mampu memilih tangan mana yang mahu terus dipegang.

Selamat menonton.!

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com