Assalamualaikum semua. Sejak-sejak nak kembali kurus dan aktif bersukan ni dan progress weight loss aku pun semain cantik, antara aktiviti yang selalu aku buat ialah hiking. Kalau tak hiking pun aku akan berjogging. Tapi mostly hiking la. Sebab bila hiking ni seronok sikit. Sambil mengeluarkan peluh, dapat juga melihat keindahan alam ciptaan tuhan.

Bila hiking ni lebih-lebih lagi dalam hutan, kau akan nampak betapa alam ciptaan tuhan ni sangat cantik dan mempesonakan. Lagi seronok kalau hiking di gunung yang ada air terjun. Memang best.


Seronok-seronok juga tapi tu la, satu je masalah aku ni. Almaklum la, sebelum ni kan aku tak la aktif sangat. Jadi bila selalu naik bukit atau gunung, satu tahap tu lutut kau akan sakit-sakit. Terpaksa la rehat beberapa minggu dari buat apa-apa aktiviti. Bila dah rehat tu, kau tahu je la. Nak mula semula aktif memang makan masa yang lama. Nak capai semula fitness level tu memang sangat susah.

Actually, banyak juga cara yang aku dah cuba untuk menghilangkan sakit lutut semasa mendaki ni. Salah satunya ialah berurut. Bab berurut ni boleh la kita buat masa kita dah turun dari gunung ataupun bukit. Bagaimana kalau lutut kau sakit masa mendaki? Siapa pula kita nak minta tolong untuk mengurut? Dah satu hal menyusahkan geng-geng lain dalam team nak tolong urut la, nak tolong papah la. 

Final check sebelum gerak pergi hiking. Kena make sure Biobax kena ada dalam beg. Yang ni msih baru lagi tau!

Selain berurut, ada juga aku cuba pakai minyak angin yang dijual kat mana-mana kedai ubat atapun pak cik-pak cik yang jual minyak urut di pasar. Minyak urut ni satu je la rasa tak selesa dan susah nak bawa. Lebih-lebih lagi kalau penutup minyak urut tu terbuka dan tertumpah dalam beg. Nak bersihkan beg tu memang satu hal dan baunya Allah je la yang tahu.


Itu cerita dulu la. Sekarang ni tak lagi. Alhamdulillah, Biobax dapat membantu aku mengatasi masalah sakit lutut aku. Dengan Biobax, aku dapat menghilangkan sakit lutut aku dengan cepat. Lebih-lebih lagi sakit lutut yang aku alami ketika aku mendaki. Kiranya sekarang ni Biobax adalah item utama dalam list barang yang aku akan bawa pergi hiking. 

Menariknya biobax ni ialah botolnya yang sangat mudah dibawa dan cara nak gunakan pun mudah. Cuma spray tanpa membuka penutup botol. Jadi kat sini risiko Biobax kau nak tumpah atau penutup terbuka dalam beg dah tiada. 


Selain penggunan yang mudah, hanya spray di lutut dan urut seketika, baunya juga sangat menyegarkan. Aku sangat suka spray sikit Biobax ni di tapak tangan. Kemudian gosok kedua-dua tapak tangan, dan tekup hidung dengan kedua tapak tangan dan tarik nafas panjang-panjang sambil menghirup bau Biobax tu. Memang menyegarkan. Terbaik. Nak rasa kena cuba la ya!

Tak macam minyak urut yang melekit bila disapu pada tempat yang sakit, Biobax ni memang berbeza. Aku tak rasa sebarang kesan melekit macam sapu minyak urut. Dan rasa hangat Biobax ni tahan agak lama. Kesannya juga cepat kerana dikatakan Biobax diperbuat dari molekul-molekul nano yang muda meresap kedalam kulit dan menghilangkan kesakitan dengan segera.


Jika tidak mendaki pun, aku akan sapu Biobax ni di lutut atau mana-mana tempat yang lenguh-lenguh sehari 3 kali secara konsisten untuk memulihkan sakit lutut aku dan juga sakit-sakit otot badan aku yang lain.

Biobax, Teman hiking ku!

Dan seriously, Biobax ni adalah ubat sakit lutut terbaik yang aku pernah cuba. Memang kalau korang sedang mencari cara rawatan sakit lutut yang mudah dan cepat, cubalah Biobax!. Cara nak beli pun mudah je. Online sahaja di laman web Biobax.my ni. Lebih-lebih sekarang ni ada promosi beli dua botol Biobax dapat murah RM20.00 tau! Memang berbaloi. Kalau korang nak cuba juga promosi ini, boleh masukkan kod kupon “RM20” di ruangan yang disediakan selepas korang emilih untuk beli 2 unit Biobax.

Jadi, jangan lupa cuba Biobax untuk melegakan sakit lutut anda ya!

Order secara online:

Kod promosi - “RM20”

With Love
Papaglamz

-sekian-

Assalamualaikum semua. Kalau dah kreatif tu, barang terbuang pun bila dapat sentuhan kreatif memang akan menghasilkan sesuatu yang menarik sebagai hiasan dan menjadi kegunaan lain. Sama jugalah kisahnya tayar terbuang. Bagi yang kreatif dan mempunyai idea yang menarik sudah pasti dapat menggubah tayar buruk menjadi sesuatu yang cantik.

Tidak perlu membazir membeli barang-barang hiasan yang mahal, hanya Do It Yourself (DIY) je dah mampu menghasilkan sesuatu yang menarik. Yang penting korang perlulah kreatif menggubah sesuatu.






















Macam-macam bentuk dan rupa hiasan dari tayar terpakai ni kan? Ada boleh jadi burung, kenderaan, pasu bunga dan macam-macam lagi. Yang penting perlu rain dan juga kreatif serta ada keinginan untuk membuatnya.

Semoga idea-idea membuat hisan daripada tayar terpakai ini memberi insirasi buat anda semua ya!

Sumber foto: Google

With love
Papaglamz

-sekian-


Assalamualaikum semua. Pagi-pagi lagi berpetua pula kita hari ni kan. Sebenarnya banyak petua hilangkan jerawat yang kita boleh baca dan mencubanya. Yang pasti semua itu dengan menggunakan bahan-bahan alam semulajadi. Antaranya ialah dengan menggunakan timun.

Aku terbaca satu posting facebook saudara Nauf Safuan, seorang pakar timun rasanya yang berkongsi resipi mudah membuat toner timun sebagai cara untuk menghilangkan jerawat dengan mudah.

 http://www.papaglamz.com/2018/08/petua-hilangkan-jerawat-dengan-menggunakan-timun-sahaja.html

Jom ikuti resipi mudah ini

Bahan-bahan:


1/2 batang timun
1/2 biji lemon
Penapis teh
Penyagat

Cara-cara membuatnya

1. Sagat timun sehingga habis dan asingkan air timun dengan hampasnya.


2. Ambil air timun tadi dan campurkan dengan perahan lemon. Ini khusus untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak. Bagi yang tidak berminyak, tidak payah menggunakan lemon.


3. Masukkan campuran ini ke dalam botol spray.

4. Gunakan setiap pagi dan malam dengan spray kan campuran ini keseluruh wajah sambil mengurut sebentar.

Dikatakan, tonet timun ini sangat sesuai sebagai petua untuk mengecutkan jerawat serta menghalang dari terus merebak ke kulit wajah kita. Para wanita dan juga mereka yang ingin bebas dari jerawat merebak, jangan lupa untuk mencuba membuat toner yang mudah ini.

Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Baru-baru ni aku balik kampung sekejap. Macam unplanned sebenarnya. Hati berbelah-bahagi nak balik kampung ataupun tidak. Last minit baru buat keputusan nak balik kampung. Bila baik kampun last minit ni tentu sekali banyak barang keperluan utuk dibawa balik kampung perlu dikemas masuk dalam beg. Jadinya aku dan isteri aku kemas barang-barang untuk balik kampung bersama-sama.

Walaupun cuti hanya sabtu dan ahad sahaja, check list barang keperluan untuk balik kampung juga perlu ada. Bab-bab macam ni memang aku serah pada isteri aku la. Dia lebih faham dan prihatin tentang barang-barang yang hendak dibawa balik kampung.

Check list barang balik kampung, barang keperluan balik kampung, jom balik kampung
Ini adalah check list barang keperluan balik kampung yang isteri aku pesan untuk aku kemas. Sebenarnya isteri aku sudah kemas sikit-sikit barang balik kampung. Aku just nak sambung sikit je. 

Sebenarnya aku sudah mula bercuti hari jumaat lagi. Tetapi memandangkan isteri aku masih lagi bekerja jumaat tu dan balik kerja dalam pukul 6.30 petang, jadinya ada beberapa barang yang hendak dibawa baik kampung tidak siap dikemas lagi. Jadi, isteri au buat la checklist barang-barang yang hendak aku sambung kemas-kemas beg. 

So, nanti bila isteri aku balik je kerja, kitorang terus bergerak balik kampung. Tak payag la nak kemas apa-apa lagi kan. Disini sudah menjimatkan masa mengemas barang nak balik kampung kan.

Alhamdulilla perjalanan pergi dan balik kampung kami selamat. Dan barang-barang yang kami bawa balik kampung semuanya cukup. 

Jom ikuti check list balik kampung yang telah dikongsi oleh Cik Gebu ni:









Ha! buat yang nak balik kampung tu, jangan lupa buat check list siap-siap untuk korang balik kampung supaya tidak ada barang-barang keperluan yang tertinggal nanti. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalmualaikum semua. Kalau sebelum ni aku bercerita tentang banglo mewah tempat kitorang bergathering (boleh baca di artikel AFB Fun Day 2018 - Blogger Gathering Event Di Banglo Mewah Taj Villa Taman Zooview Ampang), kali ni aku nak cerita tentang satu cafe yang berdekatan dengan banglo ni. 

Pandangn hadapan 1cafe yang berkongsi bangunnan dengan Kemensah Grocery

Sebenarnya selepas je kami check in di banglo Taj Villa, masing-masing sudah kelaparan. Nasib baiklah villa kami ni berdekatan dengan 1Cafe. Mudah la nak cari makan.

Ruang makan diluar. Untuk mereka yang hendak merokon sambil lepak-lepak di cafe ini

Rungan dalam cafe yang berekon sangat selesa!

Selain dari itu, 1Cafe juga berdekatan dengan masjid. Memang sangat-sangat memudahkan.

Masjid berdekatan 1Cafe sangat memudakan untuk anda solat

Hari Jumaat, yang lelaki nak solat Jumaat. Jadi sementara nak menunggu makanan sampai, kami yang lelaki ni pergi la solat dulu.

Posing sikit!

Bercakap tentang makanan, memang sedap.! For those yang hard fans dengan makanan Thai, aku suggest korang datang sini pukul 12.30 hari sebab ada masakan Ala Cart Thai masa ni.

Antara menu yang ada di sini

Milo ais untuk isteri aku dan jus tembikai untuk aku

Roti bakar telur goyang

Kek juga ada dijual disini

Cup cake yang memang sedap!



Nak datang sarapan pagi bermula 8 pagi. Atau minum petang 4.30 petang hingga 7 malam. Ada Sup Al-Deen Dorai (sup mamak). Terus terbayang sup kambing mamak.

Cafe tutup pukul 10 malam

Lokasi: 1CafebybTJ&Shasha
7-A Jalan Romasra 1 ,
Kemensah heights 68000 KL

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Sebenarnya baru-baru ni geng blogger AFB (sapa nak tahu apa itu AFB boleh baca artikel-artikel ini) ada buat satu gathering yang kami beri nama AFB Fun Day. Seramai 17 orang blogger telah berkumpul bersama keluarga dan rakan masing-masing. Kiranya semua yang join event tu lebih 30 orang juga. 

Geng blogger AFB. Aku sorang je blogger yang berkesempatan untuk join.

Fuh! Ramai kan? Lagi ramai lagi la meriah. Actually ramai-ramai pun on je. Sebab kami buat gathering kami di Banglo Mewah Taj Villa Taman Zoo View, Ampang. Banglo mewah kau. Kalau ramai-ramai ok la. Kalau aku sorang-sorang je memang tak mampu la kan. 

Sebenarnya dah lama kami rancang untuk mengadakan gathering kali ni selepas gathering EFG yang pertama sebelum ni. Dahulunya AFG dikenali dengan EFG. AFB tu Auto-schedule Feed Blogger. EFG pula Exchange Feed Blogger. Tukar nama sebab penukaran feed antara blogger dalam group kami dah menjadi auto sekarang ni.

Ok la, berbalik kepada cerita AFB Fun Day 2018, kami menyewa di banglo mewah yang memang sangat-sangat best ya!. Besar, bersih, kemudahan mencukupi dan yang penting ada private pool. Memang kau nak mandi sampai pitam pun tak kisah la. 

Melayan anak-anak mandi. Anak aku si Husna takut air tau. Muka cuak tu.

Kakak Imtiyaz pun takut juga. Tetapi buat-buat berani je.

Gathering kami kali ni agak lama berbanding gathering yang peratama 2 tahun lepas. Gathering kami berlangsung selama 3 hari 2 malam. Tu yang menyewa banglo supaya selesa kami anak beranak. Alhmdulillah memang betul-betul selesa. Rasa rindu pulak dengan banglo tu. 

Selama tiga hari kami bersama, banyak aktiviti yang telah kami rancang. Aktiviti yang paling best bagi aku ialah memasak bersama-sama. Gigih kan masak sendiri? Well seronok ya masak ramai-ramai sambil menjemahkan diri. Lagi best bila ko masak dengan blogger masakan nombor 1 Malaysia. Siapa tak kenal Kak Eny kau ni kan? Seriously macam-macam tips masakan dia bagi. Dan yang paling best dapat belajar resipi ayam masak kicap tanpa rempah tumis tapi rasa die sangat Wow...!!!

Ayam masak kicap yang WOW rasanya

Masak nasi ke?

Meriah kat dapur masing-masing

Selain memasak ada juga game-game yang dirancang oleh AJK aktiviti untuk kitorang. Game paling best ialah teka gaya. Kau buat gaya dan teka apa. Memang riuh satu banglo kitorang main game ni. Selain game teka gaya, ada juga game design baju dari surat khabar. Tak sangka dalam game ni group aku jadi pemenang. Alhamdulillah.

Kreatif-kreatif tak?

Masing-masing fokus dengan design masing-masing

Ha! Kalau korang power, cuba teka aku buat gaya apa ni?

Dan aktiviti paling best diantara yang best ialah mandi dalam pool la. Apa lagi kan? Mandi pool sampai kecut memang best! Kepada AFGiers, rugi sapa tak join gathering kali ni tau. 

By the way, banglo yang kitorang sewa memang tip top la. Rasa selesa dan luas. Jom tengok gambar yang aku nak kongsikan pada korang semua tentang banglo mewah Taj Villa Taman Zooview ni:

Pandangan dari luar villa. Awesome..!!

Living room ni la tempat aku lepak. Luas ya ampunnn. Yang pasti SATU RUMAH FULLY AIRCOND. X ade rasa panas tau..!!

Macam biasa la bila kumpul ramai-ramai ni mesti nak berbbq bagai kan? So, kat sini pun ada di sediakan port khas untuk bbq. Memang Awesome..!!!

Ruang untuk berbbq. Bersebelahan dengan pool sahaja

Living room yang luas

Ada 5 bilik tidur kat villa ni. Semua ber air cond kecuali bilik yang kat dapur. Aku panggil bilik bibik 

Dapur yang lengkap dengan oven, peti ais, gas, semua la. Tinggal beli bahan untuk memasak j

Ruang untuk membasuh baju pun ade. Siap ad pengering lagi tau! Jangan risau baju anak basah asyik nak main kolam je. Korang boleh basuh kat sini

Ruang dapur idaman aku. Antara tempat yang aku paling suka. Kalau la dapat buat kat rumah sendiri, mau aku tidur kat dapur je

Di bahagian atas juga ada ruang untuk keluarga



Tandas EXCLUSIVE..!!!


Bar corner. Sambil2 tengok anak2 bermain kolam boleh la lepak kat ruang ni. 
Berdekatan dengan banglo ni ada sebuah kedai makan 1Cafe juga. Kalau korang kelaparan boleh juga singgah cafe ini untuk mejamu selera. Next entri insyallah aku cerita tentang cafe ni pula ya. Tunggu.!

Details tentang banglo:

Contact no: 013-3809187 (ruby)
Fb.me/MilleniumTravelChauffeursSdnBhd
Instagr.am/duyong_secrets

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.