Ramai yang sedia maklum burger biasanya diperbuat daripada roti dan warna kebiasaannya ialah coklat kekuningan. 

Kini, burger semakin lama semakin mendapat sentuhan unik dan kreatif dek kerana ingin tampil dengan lebih unik, menarik, sedap dan rare.

Burger sedap, Burger pelangi,
Sumber: Tokomesin.com

Pernahkah anda lihat burger yang berwarna-warni seperti warna pelangi? Jangan terkejut! Bukan hanya kek yang boleh dihias dengan pelbagai warna. 

Kini sudah ada peniaga yang memperkenalkan kepada para pelanggannya menu burger yang tampil dengan pelbagai warna umpama warna pelangi.

Warna-warna burngernya bukan sahaja pada rotinya sahaja, malah sos yang digunakan untuk membuat burger ini mempunyai warna-warna yang berbeza. Memang sangat-sangat kreatif.

Sumber: Google

Pertama kali melihat burger yang berwarna-warni umpama pelangi ini membuat kita teruja kan? 

Jom layan gambar-gambar burger pelangi ini. Mana tahu anda juga teruja bila melihatnya. 

Sumber: Danne Burger




Sumber: google

Sumber: Danne Burger

Macam mana? Teruja tak melihat burger-burger yang berwarna-warni ni? Ada berani nak mencuba?

With Love
Papaglamz

-sekian-
Air mani atau sperma ialah cecair putih pekat yang keluar apabila sampai kemuncak syahwat. Ia bukan najis tetapi hendaklah mandi wajib bagi mensucikannya untuk membolehkan seseorang itu menunaikan ibadat. 

contoh khasiat air mani wanita,  khasiat air mani untuk wajah,  manfaat air mani bila diminum,  manfaat minum air mani sendiri,  menelan air mani menurut islam,  manfaat air mani pria bagi payudara wanita,  khasiat air mani lelaki untuk muka,  manfaat air mani jerawat,

Namun, bagi isteri tahukah sperma ini mempunyai manfaat tersendiri. Terkejut? Baca selanjutnya..

Antara khasiat air mani suami yang isteri patut tahu antaranya:

1. Air mani ialah agen anti-stres semula jadi yang boleh mencegah kemurungan

Semua tahu yang seks boleh menceriakn hidup anda, tetapi ramai yang tidak mengetahui kaitannya dengan air mani. Kajian yang dijalankan di kolej wanita di State University of New York di Albany mendapati yang air mani memang berjaya mengurangkan tanda-tanda kemurungan. 

Ini disebabkan faraj wanita akan menyerap sperma ke dalam saluran darah dan memberikan kesan positif terhadap emosi mereka.

2. Air mani mengandungi multivitamin yang mampu melambatkan proses penuaan

Satu sudu air mani mengandungi lebih dari 200 protein termasuk vitamin dan mineral. Antaranya ialah vitamin C, kalsium, klorin, asid sitrik, fruktosa, asid laktik, magnesium, nitrogen, fosforus, kalium, natrium, vitamin B12, dan zink.

contoh khasiat air mani wanita,  khasiat air mani untuk wajah,  manfaat air mani bila diminum,  manfaat minum air mani sendiri,  menelan air mani menurut islam,  manfaat air mani pria bagi payudara wanita,  khasiat air mani lelaki untuk muka,  manfaat air mani jerawat,

3. Mengurangkan risiko kanser prostat dan kanser payudara

Menurut laporan dari Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, kekerapan ejakulasi sperma mempunyai kaitan dengan penurunan risiko kanser prostat.Penyerapan air mani melalui dinding faraj akan mengurangkan risiko kanser payudara disebabkan oleh glikoprotein dan selenium yang terkandung dalam sperma.

4. Mencantik, melebat dan menyihatkan rambut

Air mani mempunyai agen penyembuhan yang kaya dengan protein 5 kali lebih banyak daripada produk penjagaan rambut yang ada di pasaran. Kandungan protein dalam air mani akan saling melengkapi dengan molekul protein dalam rambut.

contoh khasiat air mani wanita,  khasiat air mani untuk wajah,  manfaat air mani bila diminum,  manfaat minum air mani sendiri,  menelan air mani menurut islam,  manfaat air mani pria bagi payudara wanita,  khasiat air mani lelaki untuk muka,  manfaat air mani jerawat,

5. Mencegah keguguran

Ada sesetengah kes keguguran atau kemandulan adalah berpunca dari kehadiran antibodi yang memusnahkan protein atau antigen dalm air mani. Antigen sperma yang menyerap dalam saluran darah melaui faraj akan membantu kehamilan menjadi lebih selamat.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.
Carian lain
khasiat air mani untuk wajah,
manfaat air mani bila diminum,
manfaat minum air mani sendiri,
menelan air mani menurut islam,
manfaat air mani pria bagi payudara wanita,
manfaat air mani jerawat,
Kalau bercuti, antara item yang perlu dimasukkan dalam list travel kita ialah mencuba makanan popular disesuatu tempat itu. Ha! Jika anda bercadang untuk bercuti di Kuantan, Pahang, jangan lupa utuk berkunjung di Restoran Ana Ikan Bakar Petai Tanjung Lumpur. 

lila wadi restaurant kuantan pahang malaysia,  brotherhood western & grill kuantan pahang malaysia,  restoran sedap weh kuantan pahang malaysia,  tempat best di kuantan,  lila wadi kuantan,  restoran sedap wehhh! kuantan, pahang,  kotak kalam kuantan,  restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,

Ana Ikan Bakar mempunyai beberapa cawangan di sekitar bandar Kuantan. Dan yang paling popular ialah di Jalan Tanjung Lumpur. 

Persekitaran di sini agak luas dan bersih. Kemudahan yung disediakan untuk pelanggan juga memang terbaik seperti surau, tandas, dan taman permainan kanank-kanak.

lila wadi restaurant kuantan pahang malaysia,  brotherhood western & grill kuantan pahang malaysia,  restoran sedap weh kuantan pahang malaysia,  tempat best di kuantan,  lila wadi kuantan,  restoran sedap wehhh! kuantan, pahang,  kotak kalam kuantan,  restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,

Menu ‘killer’ di sini tak lain dan tak bukan ialah ikan bakar petai. Anda boleh pilih apa jenis ikan seklipun untuk dibakar. 

Tapi kebanyakan pengunjung akan memilih ikan siakap sebab rasanya lebiih ‘masyuk’ berbanding dengan ikan-ikan lain.






Selain ikan bakar, anda juga boleh memesan menu sotong celup tepung, udang, ketam, lala, karangan laut dan macam-macam lagi. 

Anda boleh memilih ikan-ikan dan sotong yang segar dengan sendiri sebelum pihak restoran memasaknya mengikut jenis masakan yang anda mahukan.


Tengok je menu-menu di sini sudah membuatkan terliur. So, jika anda ke Kuantan Pahang, jangan lupa singgah di restoran Ana Ikan Bakar Petai Tanjung Lumpur. Dijamin anda pasti akan berpuas hati.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.
Carian Lain
lila wadi restaurant kuantan pahang malaysia,
brotherhood western & grill kuantan pahang malaysia,
restoran sedap weh kuantan pahang malaysia,
lila wadi kuantan,
kotak kalam kuantan,
restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,
Assalamualaikum semua. Kalau sebelum ni aku join acara larian di Serambi Teruntum Run 2018, alhamdulillah last week aku sekali lagi berjaya menamatkan acara larian aku dalam event My Stream Club Fun Run Pahang 2018 tapi still acara 5 kilometer lagi la Belum nak berapa berani nak cuba kategori 10 kilometer. Doa-doakan la aku akan sampai ke tahap itu nanti ya!

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Macam biasa, sewal 7 pagi lagi program telah bermula. Untuk event kali ni acara bermula dengan senam robik. Tapi apakan daya, aku sampai-sampai je kat tempat berkumpul, acara senam robik pun dah nak habis. buat sesi memanaskan badan sendiri je la. Nasib baik belum flag-off lagi kan. Kalau tak, memang aku ketinggalan la.

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

After senam robik, larian untuk 10 kilometer pun bermula. Dan beberapa minit kemudian, perserta larian untuk 5 kilometer pula dilepaskan. Pelepasan perserta telah disempurnakan oleh pengerusi My Stream Club Pahang.

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Actually, event ni adalah first time My Stream Club yang anjurkan. Kelab ni macam kelab pemilik kereta-kereta Honda gitu la. For sure bila first time ni tentu banyak sekali kelemahan yang ada. Tapi tak pe la. Next time cuba lagi buat event dengen lebih sempurna kan. Insyallah.

Sebagai peserta, kepuasan sampai di garisan penamat amat bermakna. Selain keseronokan dapat medal, rasa puas la sebab dapat keluarkan peluh. Senanya matlamat aku untuk event kali ni nak baiki rekod masa larian aku. Tapi tu la, trek tak cukup 5 kilometer. Salah jalan katanya. 

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Masalahnya bukan aku sorang je yang salah jalan. Almost semua peserta salah jalan ya. Sebabnya organiser tak letak signage betul-betul dan takde yang tunggu kat setiap check point. Maka, tersalah jalan la masing-masing. Nasib la fun run je. Bukan pertandingan tau! 

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Walauapapun, tahniah My Stream Club mencuba sesuatu yang baru. Kalau sebelum ni mungkin hanya buat event yang berkaitan dengan kereta sahaja. Sekali-sekala mencuba event sebegini pun sesuatu yang sangat-sangat bagus. Keep it up untuk masa akan datang. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Carian Lain
running event penang 2017,
just run lah,
milo breakfast run 2017,
my race online,
twincity marathon 2017,
Melaka adalah antara tempat menarik yang boleh kita pergi untuk bercuti and it is a lot of places to stay in Melaka

Nak tahu tempat percutian tebaik di Melaka? Sebelum tu, kalau korang nak tahu, Melaka terkenal dengan nama Bandaraya Bersejarah. Tahun lepas, aku berkesempatan untuk bercuti bersama keluarga aku di Melaka. Banyak tempat menarik yang boleh kita lawati di Melaka. 

tempat menarik di melaka waktu malam,  tempat mandi manda di melaka,  pantai di melaka,  air terjun di melaka,  tempat bersejarah di melaka,  hotel menarik di melaka,  tempat penginapan menarik di melaka,  tempat menarik di negeri sembilan,

Antaranya Pantai Kelebang, Dataran Pahlawan, Taman Burung Melaka dan macam-macam lagi. Tapi satu je yang adventure bila bercuti di Melaka ni ialah traffik dia. Ya ampuuunnn. Lagi-lagi kalau bercuti masa cuti sekolah. Siapa yang pernah pergi tu rasa la kan.

Tapi nak buat macam mana kan? Masa cuti sekolah la kita nak luangkan masa bersama keluarga. Hari lain tak sempat dah rasanya. Aku yang kerja dengan jadual shiftnya. Bini aku pula jadi cikgu. Masa waktu cuti sekolah la merupakan masa yang sesuai untuk bercuti. Ramai orang pun ramai orang la. Jalan sesak pon jalan sesak la. Aku sahut cabaran. Baru la ADVENTURE kan?

1. Melaka Bird Park

Antara tempat yang menarik yang pernah aku pergi dan aku anggap tempat ni adventure ialah Melaka Bird Park. Aku cakap adventure sebab aku sesat jalan. Then salah masuk hala mana entah. Aku guna maps dah, tapi entah mana tempat dia pergi. Dok pusing-pusing je la. Tapi alhamdulillah last-last jumpa jugak. Berbaloi la dok mencari-cari taman burung melaka ni. 

tempat menarik di melaka waktu malam,  tempat mandi manda di melaka,  pantai di melaka,  air terjun di melaka,  tempat bersejarah di melaka,  hotel menarik di melaka,  tempat penginapan menarik di melaka,  tempat menarik di negeri sembilan,

Sebenarnya, Taman Burung Melaka ini telah dibuka untuk para pengunjung pada bulan Mei 2013. Berada di taman burung ini amat menyeronokkan. Apa tidaknya, melihat kelibat-kelibat burung pelbagai jenis, warna dan spesis yang amat jinak memang mengasyikkan. 

Antara aktiviti yang menarik di taman burung ini ialah memberi makan pada burung-burung di sini. Pengunjung-pengunjung akan dibekalkan dengan tiga bekas makanan iaitu jagung, kuaci dan air madu. Makanan-makanan ini perlu dibeli di kaunter pendaftaran dengan harga RM 10.00 sahaja. 

tempat menarik di melaka waktu malam,  tempat mandi manda di melaka,  pantai di melaka,  air terjun di melaka,  tempat bersejarah di melaka,  hotel menarik di melaka,  tempat penginapan menarik di melaka,  tempat menarik di negeri sembilan,

Selain memberi makan pada burung-burung disini, aktiviti lain yang menarik ialah sky walk. Berjalan merentasi sky walk ni memang menarik. Kita akan dapat melihat keseluruhan taman burung ini dari pandangan atas. Memang menarik. Di tambah pula sepanjang sky walk ni ada banyak burung yang menemani kita berjalan. Dah macam dalam kayangan gitu. Hehehe


Rasanya tempat ni sesuai untuk mereka yang meminati fotografi alam semulajadi. Yela banyak burung yang jinak-jinak dan mudah untuk kita ambil gambar. Selain itu, landskap taman ini juga sangat cantik. Dengan terbinanya air terjun buatan manusia, ia bagai melengkapkan lagi taman ini umpama habitat sebenar burung-burung ini di dalam hutan. Memang menarik. Sesiapa yang ke Melaka mesti singgah. Memang tak rugi la. Kalau nak merasai lebih lagi keseronokan di sini, boleh la datang.

2. Coconut Shake Klebang

Selain Taman Burung Melaka, sekiranya datang ke Klebang, tak sah rasanya kalau tak mencuba coconut shake yang popular di sini. Terletak di Jalan Besar Klebang bersebelahan dengan stesen petrol Caltex (GPS : N 2 12.984E 102 12.292).


Coconut shake pantai Klebang sememangnya menjadi tumpuan ramai pengujung. Apa tidaknya, semasa aku hendak mencuba coconut shake di sini, terkejut bila melihat ramai sangat orang yang beratur di kaunter untuk membeli. Memang betul-betul popular la coconut shake ni. 

Mencuba coconut shake original dengan family memang best la. Walaupun pada permulaannya kami macam ala-ala nak give up sebab melihat betapa ramai orang yang beratur. Tapi, atas nasihat isteri tercinta, aku sabar je la menanti. Dan akhirnya dapat la 2 cawan coconut shake. Satu untuk aku dan satu lagi untuk wife. Imtiyaz kongsi je la. 


Selain coconut shake, ade juga makanan ringan lain yang dijual antaranya kuih muih, keropok lekor, dan juga nasi lemak. Boleh la sambil-sambil minum coconut shake yang famous ni, makan keropok ke ataupun kuih.

Kalau korang nak tahu, aku suka dengan coconut shake ni, lebih-lebih lagi waktu-waktu panas kan. Orang kata untuk refreshing gitu la. Dengan harga RM 2.50 secawan, korang boleh la menikmati coconut shake yang best ni. Rasa dia sama juga macam coconut shake di tempat lain, tapi yang bestnya coconut shake ni ade rasa kelapa die lebih manis dan berlemak sikit. Kalau ke Melaka jangan lupa singgah tau.

3. Masjid Cina Melaka

Ni adalah favourite aku. Aku kalau pergi bercuti,mencari masjid adalah kegemaran aku. Kadang, seni bina sesebuah masjid itu berlainan mengikut tempat. Jadi, bagi yang datang ke Melaka jangan lupa untuk menjadikan Masjid Cina Melaka sebagai tempat untuk anda lawati.


Kalau korang nak tahu salah satu mercu tanda yang menjadi kebanggaan masyarakat di Melaka ialah terbinanya masjid Cina. Keseluruhan konsep seni bina masjid ini diilhamkan daripada seni bina masyarakat China yang didapati daripada kajian masjid serta seni bina di sekitar Beijing, Shanghai dan Xian.

Masjid ini dibina di atas tanah seluas 2.8 hektar dan ianya mampu memuatkan jemaah kira-kira 2000 jemaah dalam satu-satu masa. Kalau korang nak tahu, masjid ini merupakan masjid yang bercirikan konsep senibina cina yang ketiga dibina di Malaysia selain di Kelantan dan Perak. Masjid ini mula beroperasi pada 29 Syaaban 1435 H bersamaan 27 Jun 2014 dan Solat Jumaat pertama telah diadakan pada 06 Ramadhan 1435H bersamaan 04 Julai 2014M. 


Pertama kali melangkahkan kaki ke dalam masjid ini membuatkan mata aku terpukau. Apa tidaknya, masjid yang dibina atas usaha Persatuan Cina Muslim Melaka (PERTIM), bersama-sama dengan dana daripada masyarakat setempat, sangat menggamit pemandangan yang indah. 

Ciri-ciri bangunan masyarakat cina terbina dengan indah. Warna asas merah putih dan juga bentuk bangunan yang seakan-akan tokong menguatkan lagi ciri-ciri seni bina cina yang ada pada masjid ini. Disebabkan kecantikan masjid ini jugaklah, maka tempat ini pun tempat yang best untuk bergambar. Tak hairanlah, di sini jugak adakalanya menjadi tempat shooting untuk album perkahwinan.


Untuk pengatahuan semua, lokasi masjid Cina ini berada di daerah Krubong Melaka. Masjid ini dibina berdekatan dengan Stadium Hang Jebat Melaka. Lokasi ini mungkin memudahkan para peminat bola sepak yang datang ingin menonton perlawanan secara langsung di stadium ini. 

Kalau nak lebih mudah korang cari sahaja di google map atau waze dengan carian "Masjid Cina Melaka". Nak lagi mudah nah aku kongsikan koordinat masjid ini (2.2959235,102.1952413,13). Copy paste je koordinate ni. Sampai la nanti. Insyallah.

4. Dataran Pahlawan Melaka

Dataran Pahalawan adalah tempat wajib singgah jika anda datang ke Melaka. Waktu malam, anda akan melihat kemeriahan dengan limpahan cahaya-cahaya yang sangat cantik di dataran ini. Lebih-lebih lagi lampu-pampu yang meriah dan diiringi dengan iringan lagu di beca-beca yang ada di sekitar dataran. Sememangnya menggamit suasana. Beca yang dihias dengan berbagai rupa dan warna lampu amat menarik perhatian para pengunjung untuk mencuba. Ada yang dihias bagaikan burung helang, merak dan macam-macam lagi. Dah macam pesta cahaya pun ada.


Aku pun tidak melepaskan peluang untuk menaiki beca mengelilingi Dataran Pahlawan. Satu pusingan dari Dataran Pahlawan menuju ke A Famosa dan berpusing semula ke dataran dikenakan cas sebanyak RM 25.00 sahaja. Agak jauh juga la pusingan yang di buat. Melihat orang yang membawa beca tu pun sampai mengah-mengah. Kira berbaloi la kan.


Selain menaiki beca, di dataran ini terdapatnya satu lagi tarikan iaitu Menara Taming Sari. Tetapi menarai ini hanya di buka pada waktu siang sahaja.

Sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Melaka yang korang boleh pergi. Macam aku cakap tadi, 'it is a lot os places to stay in Melaka'. Memang tak cukup kalau hanya bercuti selama 2 hari untuk round satu Melaka.

Walauapapun, perkara yang wajib buat sebelum bercuti ialah planning. Ye la, plan mana tempat nak pergi, harga fees kalau ada, tempat makan yang terdekat dan murah dan macam-macam lagi planing kita kena buat. 

Kalau tanya aku, untuk buat planning bercuti ni memang aku akan refer page Unseen Malaysia je untuk tau mana-mana tempat menarik kita perlu lawati. Bukan hanya di Melaka sahaja. Malah info tempat-tempat menarik bercuti satu Malaysia ada kat page ni. Memudahkan kita kan?

So, untuk anda yang hendak bercuti tu, apa kata singgah kejap di page Unseen Malaysia untuk plan percutian korang.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Carian Lain
tempat mandi manda di melaka,
pantai di melaka,
air terjun di melaka,
tempat bersejarah di melaka,
hotel menarik di melaka,
tempat penginapan menarik di melaka,
tempat menarik di negeri sembilan,