DIY Penggantung Kunci

DIY Penggantung Kunci

Assalamualaikum semua. Kunci selalu je hilang sebab anak-anak buat main? Kunci letak atas meja anak-anak mudah nak capai? Ni lah antara masalah yang seringkali ibu dan bapa hadapi.

Sebenarnya dah banyak kali aku kena troll dengan anak-anak aku bab hilangkan kunci. Entah mana-mana je diorang buat main. Memang tempat letak kunci yang ada kat rumah aku agak mudah dicapai oleh diorang.

So, untuk elakkan benda ni jadi lagi, kita DIY penggantung kunci. Sebab kebetulan ada batang mop yang dah patah dan nak dibuang. Tengok tools dan barang-barang lain pun ada. So kita buat la.


Mudah sangat nak buatnya pun. Cuma perlukan batang mop yang dah tak digunakan, paku, penukul besi dan pisau besar atau parang untuk potong batang mop.


First, korang potong batang mop ikut kesesuaian panjang yang korang nak.

Then, letakkan paku sepanjang batang mop. Yang aku buat, jarak antara paku tu dalam 1 jengkal.

Paku sampai habis sepanjang batang mop dan dah siap. Boleh lah gantung kat dinding berdekatan pintu rumah korang.


Mudahkan? Selamat mencuba..!! ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

With Love
Papaglamz

-sekian-
Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Assalamualaikum semua. Saja pagi ni tengok-tengok facebook group masakan. Cuci-cuci mata tiba-tiba ternampak satu biskut pisang montel yang agak cute ni. Aku tak pernah langsung dengar biskut ni. Agak-gak boleh jadi biskut raya viral tahun ni tak?


Untuk memastikan resipi biskut pisang montel ni tidak hilang dari radar aku, jadi aku konsikan semula resipinya kat blog aku. Kredit buat Kak Zaimah Zakaria yang sudi kongsi resipi biskut pisang yang mudah dan sangat-sangat cute ni.


Banana Cookies


Bahan A

170 gm butter
60 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
-kacau dgn senduk saja semua bahan2

Bahan B

300 gm tpg gandum
20 gm tpg jagung
20 gm susu tepung
-ayak semua bahan.. masukkan ke dlm bahan A
-uli smp jd doh.. kalau nak sama besar timbang doh 10@15 gm
-masukkan inti kcg tanah yg dicampur dgn gula
-bentukkan doh jd pisang
-bakar pada suhu 170° selama 30 minit


Bahan Coklat

Coklat putih+ pewarna lemon yellow
Dark coklat
-masak coklat guna kaedah double boil
-celup biskut satu2 ke dlm coklat..coklat dah keras br sapu dark coklat


Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Bukan Kabin Biasa-biasa. Ini Dia Senarai Penginapan Konsep Kabin Yang Ada Di Selangor

Bukan Kabin Biasa-biasa. Ini Dia Senarai Penginapan Konsep Kabin Yang Ada Di Selangor

Assalamualaikum semua. Antara perkara penting yang wajib dirancang ketika hendak bercuti adalah rumah atau hotel untuk stay. Macam-macam jenios penginapan yang ada yang boleh anda cuba. Kini, konsep penginapan bertemakan kabin mula semakin popular.

Biasanya kabin ni diguankan sebagai pejabat sementara ataupun gudang sementara di kilang-kilang dan tempat pembinaan. Jom ikuti Senarai Penginapan Konsep Kabin Yang Ada Di Selangor yang anda boleh cuba jika hendak bercuti di sini.

The Cabin, Kuala Selangor



The Cabin adalah antara penginapan berlatarkan imej kabin yang cukup popular di Malaysia. Lokasinya berhampiran Pantai Remis, Kuala Selangor pasti memudahkan anda untuk beriadah di pantai terutamanya pada waktu petang. Penginapan di sini sesuai untuk individu, pasangan dan datang secara berkumpulan. Sambil menikmati percutian, anda boleh membasahkan tubuh di kolam renang yang ada di tengah-tengah kawasan utama kontena.

Alamat: Lot 2984 Jalan Jati, Pantai Remis, Jeram, Kuala Selangor, Malaysia

Hubungi: 017 9247800 / 03 32647800

Baca Juga: Homestay Di Ampang - Banglo Mewah Taj Villa Taman Zoo View

Sarang By The Brook, Kuala Kubu Bharu



Sesuatu yang mendamaikan jika anda memilih untuk menginap di Sarang By The Brook. Dikelilingi dengan landskap yang menghijau dan tenang, adalah destinasi tepat untuk anda lari sebentar daripada hiruk-piruk kota. Ia mengekalkan konsep dan warna alam semula jadi sebagai daya penarik utama.

Alamat: Jalan Seruling 20, Kuala Kubu Bharu, Selangor

Hubung: 019 3322448

Farm Villa Cafe & Homestay Kuala Selangor



Menampilkan 10 buah kontena dengan rekaan moden. Dikelilingi dengan persekitaran sawah padi, memberi kesan yang berbeza terutamanya bagi anda yang tidak pernah merasai pengalaman ini. Di bahagian atas kontena terdapat sebuah dek untuk anda berehat dan bersantai. Juga terdapat kemudahan kolam renang. Antara ciri menarik di homestay ini, terdapat ruangan untuk bermain seperti trampolin dan kawasan putter untuk golf.

Alamat: 11304, Kampung Side B Tambahan, Jalan Tepi Sawah, Sekinchan, Selangor

Hubungi: 017 2068666

Sekinchan Padi Box Homestay, Kuala Selangor



Homestay ini menawarkan bilik kontena berwarna-warni berkonsep hipster. Ini adalah tempat menginapan menarik untuk anda yang ‘kaki selfie’. Ia mempunyai pemandangan sawah padi yang terbentang luas. Anda boleh melakukan pelbagai aktiviti menarik seperti berbasikal di kawasan sekitar, menangguk ikan di sawah dan BBQ bersama keluarga.

Alamat: Lot 11126, Jalan Tali Air 4, Kampung Parit Empat, Sekinchan, Selangor

Hubungi: 019 3205688

Nafas Cube, Serdang



Terletak di dalam kawasan pertanian milik MARDI iaitu MAEPS, Serdang. Menarik mengenai Nafas Cube ini ialah ia berkonsep santai, ranggi kerana menggabungkan dua jenis penginapan berbeza lagi unik iaitu kontena dan tube. Di luar penginapan, disediakan tempat bersantai seperti set kerusi-meja di beranda dan bangku untuk mereka yang menginap di tube. Amat sesuai untuk peminat agro pelancongan.

Alamat: Jalan MAEPS 4/1, Serdang, Selangor

Hubungi: 012-2513121

Dash Box Hotel Cyberjaya



Meski tidak menggunakan 100 peratus kabin sebagai daya tarikan utama, Dash Box tetap menerapkan imej sebuah kabin yang asal. Dengan konsepnya yang segar, urban dan ala hipster, anda pasti terpukau. Terdapat 2 jenis bilik yang disediakan untuk pilihan pengunjung, iaitu jenis Studio atau Kabin. Juga terdapat kemudahan kolam renang untuk dewasa dan kanak-kanak.

Alamat: Persiaran Apec, Cyber 8, Cyberjaya, Selangor

Hubungi: 03 83227171

With Love 
Papaglamz

-sekian-

Kredit: Sajilibur

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Resipi Ringkas Kek Marble Moist Sukatan Cawan

Resipi Ringkas Kek Marble Moist Sukatan Cawan

Assalamualaikum semua. Kek Marble adalah antara kek yang menjadi pilihan ramai. Kek ini boleh dinikmati samada ketika sarapan pagi ataupun minum petang. Tak lupa juga kek ini juga dijadikan sebagai side dish ketika majlis keraian selain kek butter.


Ok la! Entri kali ni aku nak share resipi ringkas kek marble mengikut sukatan cawan yang telah dikongsi oleh Puan Salimi di facebook beliau. Kek marble sukatan cawan ni lebih mudah untuk dicuba buat anda yang tiada penimbang dirumah. Selamat mencuba.

Kek Marble Moist Sukatan Cawan..

Bahannya

1 cawan butter
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur 
1sb ovelet 
2cwn tepung gandum(ayak)
1sdb baking powder(ayak)
1sdt esen vanilla
3sdb susu pekat manis
2sdb serbuk koko
pwarna hijau 
Gunakan loyang saiz 8"

Baca Juga : Asyik Apam Nasi Je. Apa Kata Cuba Resipi Apam Labu Pula

Cara membuatnya

1.Pukul butter dan gula ovelet selama 10-12 minit. Msuk telur satu persatu sambil pukul perlahan.

2.Kemudian msukkan esen vanilla, tepung gandum, baking powder. Guna kaedah kaup dan balik sahaja dan msukkan susu pekat manis. Gaul hingga sebati semua bahan.

3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Adunan pertama warna asal, dan adunan kedua letak 2 sudu koko tadi dan mix adunan tu. 1 bahagian lagi warna hijau.

4. Jagan lupa sapu marjerin pada loyang tadi dan lapik dengan kertas minyak.

5.Ambil satu senduk adunan letak di tengah2 loyang. Jangan ratakan. Kemudian ambil senduk adunan koko. Tindihkan tgh adunan pertama tadi. Jangan ratakan. Ulang step sehingga habis semua adunan.


6. Setelah siap, lorek dengan lidi dan buat la corak yang sukai.

7. Panaskan oven suhu 170' darjah dan bakar selama 45 minit @ masak.

Selamat mencuba

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Jom Ikuti Cara Pilih Laptop Yang Sesuai Sebelum Anda Membelinya

Jom Ikuti Cara Pilih Laptop Yang Sesuai Sebelum Anda Membelinya

Assalamualaikum semua. Laptop merupakan antara benda penting yang perlu ada bagi setiap individu tidak kira yang bekerja ataupun untuk pelajar-pelajar. Tapi tahukah anda laptop apa yang yang bagus ataupun bagaiman caranya hendak memilih laptop yang baik?


Berikut adalah tips sebelum membeli laptop yang anda harus ikuti:


1. Beli yang baru atau yang terpakai.
2. Pilih sistem operasi yang sesuai.
3. Perincian dan eksesori yang ada sesuai dengan keperluan anda.
4. Saiz monitor yang sesuai untuk kegunaan anda.
5. Key board dan touch pad berfungsi sebelum membeli laptop.
6. Kuasa bateri yang ada.
7. Waranty 

Baca juga : Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

Begitu lah anda ta tips ringkas buat anda yang hendak membeli laptop. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Asyik Apam Nasi Je. Apa Kata Cuba Resipi Apam Labu Pula

Asyik Apam Nasi Je. Apa Kata Cuba Resipi Apam Labu Pula

Ternyata kini apam telah melalui revolusinya yang tersendiri. Kebiasaannya apam dibuat dengan menggunakan nasi sebagai bahannya. Tetapi berbeza pula dengan apam yang dibuat dengan menggunakan labu. 


Buat peminat labu, tentu sahaja ini satu peluang anda untuk menikmati labu dengan gaya yang berbeza. Apa tidaknya biasa labu dimasak menjadi pengat sebagai menu pemanis mulut. Mungkin kali ini kita mencuba sesuatu yang berlainan pula.

Resipi Apam Labu


Bahan-bahan

Labu Setengah Biji
2 Cawan Gula Pasir
2 Cawan Santan Pekat
2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Tepung Beras
1 Sudu Teh Baking Powder
3 Sudu Teh Susu Pekat

Baca juga : Resipi Ikan Masak Singgang

Cara-cara membuatnya

1. Labu dibuang kulit direbus sehingga lembut.


2. Blender kesemua bahan dan biarkan adunan perap selama 2 jam.

3. Sapu minyak pasa acuan dan masukan adunan ke dalam acuan.

4. Kukus selama 20 minit.


5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba.

Kredit: Resepi Apam Gebu

With Love
Papaglamz

-sekian-
Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Assalamualaikum semua. Kita sesama blogger seharusnya perlu saling berkenalan dan support satu sama lain bagi memeriahkan blog yang kita miliki. Antaranya dengan blogwalking dan juga join mana-mana segmen ataupun giveaway yang rakan-rakan blogger anjurkan. 

Jadi, sempena ulangtahun bulan kelahiran blogger Maisarah Sidi, Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com dianjurkan untuk anda semua. Disamping itu, giveaway ini juga diadakan sebagai menghargai anda yang sudi singgah di blognya.

Untuk maklumat lanjut boleh klik banner di bawah ni.


Ucapan buat Mai:


Jangan lupa untuk join ya. Dan bagi yang singgah di sini, dalam perkenalan dari aku sebagai admin Papaglamz.com. Jangan serik datang lagi ya!

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di FacebookTwitterInstagram serta Telegram.
How To Make Your Rental Property More Appealing

How To Make Your Rental Property More Appealing

There are many properties for sale, such as Bukit OUG Condo. Many people are hoping to earn some extra income by getting into property investment. Before you start listing your property for rent, it is essential to know how to make your rental property more appealing


1. Clealiness


I cannot stress this enough as this is the most basic rule in boosting your house rental value in Kuala Lumpur: cleanliness. Many people overlook the basic rule of keeping their house in a clean condition. This includes both the inside and the outside. Clear the garbage, sweep and mop the floor, clear the mess, make sure the pathway is clear of unwanted objects. Keep your unit clean, tidy and clear of obstruction. It is also good to have an air freshener in the house to get rid of any undesirable smell. 

2. Fixtures and fittings


Kitchen and bathroom fixtures such as faucets, sinks, door knobs can get old quickly or even outdated. Consider changing fixtures that have been around for more than 5 years. Take the design and quality into account as well when you are changing them. The positioning of fixtures and fittings play a major role in boosting up your house value as well. Nothing annoys the tenant more than having a fixture placed at a very odd and inconvenience location, for example, toilet paper holders located at an unreachable location.

3. Paint


Choosing the right paint, the right color makes a huge difference. Using the right paint can instantaneously revive and brighten your initially dull looking unit. Therefore, choose a color that will brighten up your unit or a color that adds a touch of liveliness for your unit. Make sure you use only good quality paint as well to protect your home and will certainly last you a few years. If you are unsure of which color to choose, you can always ask for advices from the stores, as most stores offer a wide variety of colors for you to choose from and they will be able to advise you on the matching of the color that suits your house theme. 

4. Convenience


Stay realistic. You might really love this lighting but it is not suitable for your unit that is smaller in size. You do not want your tenants to feel restricted while living in it or feel stressed out by worrying he might break your expensive European style lighting. Choose a lighting that matches your house and consider the convenience that it will bring to your tenants. Same goes to enough plug points in the house. Nothing annoys the tenants more than having not enough plug points or having the plug points located in an odd position, and end up having to buy extension plug for their appliances, especially nowadays, we depend so much on electrical technology. Forget about the idea of getting a really posh light bulbs or curtain rod too. Imagine you being a tenant and having to go to different stores just to buy that one particular light bulb that the owner is using. Not to mention, expensive. This is going to be a huge turn off to the tenants. So, keep everything simple, and convenient. 

5. Good condition


Maintain your house. Service your air conditioner once in awhile. Just like your wellbeing. You constantly maintain it instead of only trying to stay healthy when you fall ill. Potential tenant needs to know that you take care of the property and you care about the condition of the house. Make sure all the electrical appliances and furniture are in excellent condition. 

6. Good housekeeping


Imagine you being a tenant yourself, would you prefer a clean and tidy unit or a unit that is always messy and dirty? Your answer would definitely be the former, and true enough, a good housekeeping is what keep your rental value high. Tenants will much prefer a well-cared house that is always clean and tidy. Engage with weekly cleaners to have them clean your house weekly. Keep the kitchen and the bathroom clean at all times. This will have a huge impact on your rental value and can also encourage your current tenants to stay longer or extend their contracts.

It is actually not a hard job to boost your house rental value in Kuala Lumpur if you follow all these tips. Make some simple improvements to your unit and make your tenants feel like it is more than just a house but a home sweet home. Most importantly, they are mostly low cost. You will be blown away on how much of a huge difference it can make if you follow all these tips and at the same time, boost your house rental value in Kuala Lumpur.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Cara Dan Alasan Yang Digunakan Untuk Mendapatkan MC

Cara Dan Alasan Yang Digunakan Untuk Mendapatkan MC

Assalamualaikum semua. Bila bekerja ni ada masa semangat kerja begitu tinggi dan ada kalanya semangat untuk kerja menurun. Rasa sangat malas nak pergi kerja. Macam-macam alasan yang diberi untuk tidak datang kerja. Lagi best tu ada juga yang mengambil MC untuk tidak datang kerja.


Kalau betul-betul sakit atau tidak sihat, takpe la kalau nak ambil MC. Kalau buat-buat sakit tu yang bahaya. Tapi, doktor bukan mudah-mudah nak bagi MC kat sesiapa. Doktor mesti lagi faham dan arif sama ada seseorang itu layak untuk mendapat MC ataupun tidak.

Dalam entri kali ini aku nak kongsikan alasan-alasan umum yang sering kita gunakan untuk mendapatkan MC bila berjumpa dengan doktor.

Demam

Well, demam adalah alasan paling popular untuk mendapatkan MC. Bila korang bagi alasan demam, for sure doktor akan check suhu badan korang. Kalau betul-betul demam, suhu badan lebih 37 darjah selsius, doktor akan bagi kau ubat demam dan dengan MC sekali. Tapi kalau suhu normal tu, memang confirm menipu. Kantol la kat situ.

Tapi tak juga. Kadang doktor akan further check. Aku pernah alami dulu la. Memang aku rasa demam tapi bila check suhu badan, suhu normal je. Then doktor check tekak aku. Dia observe ada tonsel aku membengkak dan ade sikit rasheh. Jadi dapat la ubat dan MC.
Sakit Perut

Alasan sakit perut ni pun agak popular juga. Sakit perut ni samaada keracunan makanan ataupun gastrik. Biasanya keracunan makanan la. For sure bila korang bagi alasan sakit perut, doktor akan check perut korang. Doktor akan picit-picit perut. Then guna stetoskop letak dekat perut untuk dengar something la kot. Lepastu doktor tepuk-tepuk sikit perut kau. Baru la die bagi tau samaada korang sakit perut betul-betul atau tak. 

Pening Kepala

Ini juga adalah alasan yang popular untuk mendapatkan MC. Pening kepala ni agak susah nak pastikan macam mana sakitnya tu. Korang boleh je gebang tadi nak bangun tido tadi tiba-tiba pening kepala almost migrain ke kan. 

Senggugut

Sengugut ni for sure untuk orang perempuan je la. Kalau ko lelaki then jumpa doktor, cakap korang kena senggugut, memang awal-awal kena tendang keluar bilik doktor tu la. Bab sengugut ni aku tak pasti macam mana. Sebab aku tak pernah alami. Tapi aku pasti kalau betul-betul sakit doktor akan bagi korang MC. 

Itu la tadi alasan yang popular nak dapatkan MC. Walau apepun alasannya, kalau memang betul korang sakit dan tak mampu untuk datang kerja, jumpa la doktor dan minta ubat dan MC. Tapi, bagi yang buat-buat sakit tu, jujurlah dalam bekerja. Itukan sumber rezeki kita kan. Kalau dah betul-betul malas nak datang kerja, minta la cuti tolak cuti tahun.

Kalau cuti dah tak ada dan bos tak bagi cuti. Datang la kerja. Iklaskan hati. Semoga kita mendapat rezeki yang baik lagi barakah. Insyalah. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam

Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam

Terpesona dengan keindahan dan kecantikan seni reka bangunan yang unik, sekali pandang ianya umpama sebuah bangunan istana yang sungguh mewah. 

Siapa sangka bangunan yang indah dan tersegam indah ini rupa-rupanya ialah sebuah tandas awam.


Memetik dari kompas.com, sebuah bangunan di kawasan Wat Rong Khun atau White Temple, Chiang Rai, Thailand sangat menarik perhatian para pelancong yang datang ke sini.

Bangunan yang berwarna emas dan terdapatnya ukiran-ukiran menarik dan berseni halus di setiap tembok dengan warna yang cantik serta menggamit mata yang memandang.

Chelirm Chai merupakan insan yang telah membangunkan tandas awam yang indah ini. Menurut Chai, waktu membuang air adalah waktu di mana adanya kedamaian. Jadi demi memberi kedamaian serta keselesaan pada semua untuk membuang air, tandas awam yang cantik ini telah dibangunkan.


Tandas awam ini terdiri daripasa dua bahagian. Kiri dan kanan. Masing-masing terdapatnya tandas lelaki dan wanita.


Macam mana agaknya rasa membuang air di dalam tandas yang begitu mewah ya? Datanglah ke sini untuk merasanya. Wat Rhong Khun terletak lebih kurang 15 hingga 20 minit dari pusat bandar. Anda boleh ke sini dengan kenderaan sendiri, thuk-thuk, bas ataupun kenderaan awam.

With Love
Papaglamz

-sekian

Kredit : Travel Kompas

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam" sebagai penulis jemputan.

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
17 Tips Menurunkan Berat Badan. Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Wanita Ini Mampu Menurunkan Berat Badan Dari 98Kg Menjadi 57Kg

17 Tips Menurunkan Berat Badan. Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Wanita Ini Mampu Menurunkan Berat Badan Dari 98Kg Menjadi 57Kg

Assalamualaikum semua. Siapa tak nak kurus kan? Banyak cara yang boleh digunakan nak kurus. Sebenar aku pernah try nak berdiet dan menguruskan badan. Korang boleh baca cerita aku nak kurus dalam entri My Weight Loss Progress Record After 2 Month

Baru-baru ni au terbaca satu story kejayaan seorang kakak ni. Dia berjaya menurunkan berat badan dari 98Kg menjadi 57Kg dalam masa 6 bulan sahaja. Rasa sangat-sangat terinspirasi. Jom la tengok apa yang sis ni buat nak capai berat yang macam tu kan.


“Nak turun berat badan ni, first kena jaga pemakanan sebenarnya. Kemudian fizikal dan mental pun kena kuat. Kena disiplinkan diri. Dan kena tahu berapa nak capai target.

17 Tip Kembali Langsing Cara Nurul Shahira


1. Nak kurus, breakfast kena ambil, WAJIB!.

2. Tidur kena cukup.

3. Saya makan 5 ke 6 kali sehari. Tapi dalam kuantiti yang sedikit. Bukan banyak ya. So, perut kita tak adalah lapar.Tapi jangan sampai terlebih kalori ya.

4. Air manis, ais jangan ambil. Saya langsung tak sentuh.

5. Then, minum banyak air kosong. Minum 3 liter sehari.

6. Pagi selalu saya breakfast oat. Banyakkan makan buah, sayur atau sup sayur.

7. Nasi nak makan boleh je. Ambil suku, sebab nasi tu karbo. Sebaiknya ambil beras perang. Kalau kita makan banyak karbo, badan kita akan cepat besar.

So, kena kawal gula dengan karbo. 2 benda ni kalau kita tak kawal, badan akan cepat naik.
8. Kalau nak makan roti boleh, tapi jangan makan roti putih. Makan roti wholemeal sahaja.

Saya ni tak suka makan nasi, tapi saya makan roti wholemeal. Roti pun karbo, jadi saya tukar nasi kepada roti. Tapi kena ingat, jangan makan banyak roti tau.

9. Jangan ambil mee atau kuetieau sebab makanan tu berminyak.

10. Boleh makan bihun saja.

11. Makanan bergoreng, berminyak, berlemak, fasr food memang saya tak ambil.

12. Kalau ikan atau ayam, saya makan yang grill atau steam. Kalau ayam dengan ikan bergoreng ni boleh makan tapi jangan selalu.

Seelok-eloknya kurangkan. Sebaiknya ambil yang berkuah, grill atau steam.

13. Malam makan sebelum pukul 8. Kalau lapar tengah malam, minum air kosong.

14. Kena jogging atau exercise. Exercise tu tak kisah, tengok kat Youtube pun boleh. Seminggu dalam 2 ke 3 kali dah cukup.

15. Saya tak ambil apa-apa supplemen. Malam sebelum tidur saya ambil air green tea.

16. INGAT! Pastikan kita tahu berapa kalori makanan yang kita ambil setiap hari. Dan berapa kalori yang diperlukan oleh badan kita. Jangan ambil terlebih kalori ya. Penjagaan kalori tu penting.

17. Diet 80% execrise 20%, so jaga pemakanan tu penting.

Kesimpulannya:

Tak ada benda yang tak boleh kat dunia ni, semua boleh. Semua bergantung atas diri kita. Kalau kita usaha, kita akan dapat, kalau kita tak usaha, kita takkan dapat apa yang kita inginkan

Kalau saya boleh, anda pun mesti boleh. InsyaAllah. Hope, apa yang saya kongsi ni, membantu anda semua. Apa-apa boleh tanya saya.

Kalau dah berjaya kurus, bagitahu saya ya. Buatlah gambar saya ni, sebagai pembakar semangat anda.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Nurul Shahira (AraaEyraa) via Mingguan Wanita

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com