Assalamualaikum semua. Kalau ke Terengganu memang tak sah kalau tak mencuba celup-celup di sana. Setiap kali aku berjalan di Terengganu bersama keluarga mesti akan makan celup tepung di Kuala Terengganu. 

resipi sotong celup tepung,  resipi sotong celup tepung rangup,  resepi sotong celup tepung,  resepi sotong celup tepung terengganu,  resepi sotong celup tepung sedap,  resepi sotong celup tepung ala thai,  resepi sotong celup tepung telur masin,

Celup-celup ni sebenarnya ialah ikan, udang, sotong dan beberapa menu lagi yang di goreng dengan tepung. Ade juga yang memanggil dengan nama celup tepung. Celup-celup ni yang paling aku suka ialah sotong celup tepung. Lagi best makan dengan pencicah sos keropok lekor homemade. Memang berpinggan-pinggan aku order. 

Sebenarnya tak susah nak buat sotong celup tepung yang rangup dan sedap. Jom cuba perkongsian resepi dari Puan huda Idris ini.

Resipi Sotong Celup Tepung Mudah

Bahan-bahan:

10 ekor sotong saiz sederhana
Seulas bawang putih
1 sudu teh lada sulah
Suku sudu teh cuka makan
4 sudu tepung gandum
4 sudu tepung jagung
Sebiji telur

Cara-cara membuatnya:

Bawang putih tu tumbuk je kasar camtu. Tak payah lumat sangat pun takpe. 

Telur tu pulak cukup sekadar pukul sekejap je. Tak perlu sampai berbuih. 

Yang tepung gaulkan sesiap tepung jagung dengan tepung gandum dalam mangkuk kasi mesra bersama. Giteww😊

Sotong yang dah siap dibersihkan dan dipotong sederhana. Masukkan cuka makan tadi. Gaulkan rata. Biarkan sekejap dalam 2 3 minit. Ni petua untuk kurangkan letopan waktu menggoreng nanti.


Masukkan bawang putih plak. Lumurkan rata pada sotong.


Masukkan plak lada sulah. Pun gaulkan rata biar sebati rasanya nanti. Biarkan sekejap dalam 2 3 minit.


Pastu celup sotong dalam telur ni. Jangan masuk semua skali. Masuk sesikit. Make sure sotongnya bersalut luar dalam dengan telur.


Tibalah masanya sotong terjun tiruk dalam tepung. Hehe. Ni gabungan tepung jagung dengan tepung gandum tadi. Salutkan semua skali dengan tepung.


Nampak macam mudash je kan? Terima kasih puan huda dengan perkongsian ini. Nanti aku nak try la. Insyallah

With Love
Papaglamz

-sekian-

Carian Lain
resepi sotong celup tepung,
resepi sotong celup tepung sedap,
resepi sotong celup tepung ala thai,
resepi sotong celup tepung telur masin,

Assalamualaikum semua. Melangkah ke gerbang perkahwinana merupakan impian setiap pasangan dan ia menjadi lumrah bagi setiap manusia yang mahu mencintai dan dicintai. Yang pasti, setiap pasangan menginginkan kehidupan perkahwinan yang harmoni bersama pasangan sebaik sahaja selepas majlis pernikahan itu berlangsung.

doa selepas akad nikah  sujud syukur selepas nikah  lafaz akad nikah yang betul  cara akad nikah  doa nikah  solat sunat selepas nikah  lafaz akad nikah kelantan  doa akad nikah   perkara sunat yang dilakukan selepas majlis akad nikah

Sesuai dengan kita yang beragama islam, nabi ada mengajar kita tentang beberapa perkara yang sunat untuk kita lakukan selepas sahaja selesai melafazkan nikah. Tentu sahaja perkara-perkara sunat selepas nikah ini boleh dilakukan bagi mendapatkan barakah dan pahala dan mungki sebagai simbolik adab dalam memulakan bahtera rumah tangga bersama pasangan anda. 

doa selepas akad nikah  sujud syukur selepas nikah  lafaz akad nikah yang betul  cara akad nikah  doa nikah  solat sunat selepas nikah  lafaz akad nikah kelantan  doa akad nikah   perkara sunat yang dilakukan selepas majlis akad nikah

4 Perkara Sunat Selepas Akad Nikah

1. Solat Sunat Selepas Akad Nikah

 Lafaz Niat : “Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala”

Maksud: Sahaja aku solat sunat sesudah nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Rakaat pertama : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun.

Rakaat kedua : Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas.

Membaca doa selepas salam. 

2. Sujud Syukur

Lafaz Niat : ” sahaja aku sujud syukur kerana Allah Taala”

Takbiratul ihram iaitu mengangkat tangan sebagaimana takbir dalam solat.

Sujud sebanyak 1 kali.

Membaca doa seperti yang biasa dibacakan dalam solat.

Memberi salam. 

3. Si suami meletakkan tapak tangan diatas ubun-ubun isteri lalu membacakan doa

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu dari kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau tetapkan kepadanya, dan aku berlindung kepada-Mu dari kejahatannya dan kejahatan yang Engkau tetapkan padanya. Ya Allah berkatilah isteriku ini atasku dan lindungi dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya.” (Riwayat Abu Daud).

4. Isteri bersalaman dengan suami sambil mencium tangan suami lalu mengucapkan 2 kalimah syahadah

Ini adalah 4 perkara sunat dilakukan sejurus anda berdua sah diijabkabul sebagai suami isteri. Semoga bermanfaat. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Carian Lain
sujud syukur selepas nikah
lafaz akad nikah yang betul
cara akad nikah
doa nikah
solat sunat selepas nikah
lafaz akad nikah kelantan
doa akad nikah
DASHING, jenama produk penjagaan diri lelaki kini melancarkan satu lagi rangkaian produk khas untuk lelaki yang aktif iaitu DASHING SPORT.

Rangkaian DASHING Sport pasti memenuhi kehendakan lelaki aktif yang inginkan deodorant dan pewangi yang maskulin, segar dan sesuai dengan kehidupan aktifnya. 


Lelaki DASHING mempunyai aura yang menampilkan keyakinan dan sifat maskulin. Wangian baharu ini memberikan kesegaran maskulin namun masih mengekalkan ciri esen moden. Eau De Toilette DASHING SPORT mempunyai komposisi sensasi yang mengujakan dengan aroma “sporty” dan gaya ranggi yang sangat sesuai untuk lelaki yang berani menyahut cabaran dan kekal aktif pada masa lapang.

Berpeluh merupakan satu perkara yang biasa. Samada berjalan ke kereta, menghadiri mesyuarat, bersenam di gim, atau melakukan aktiviti harian yang lain, lelaki tidak dapat mengelak daripada berpeluh lebih-lebih lagi dengan cuaca panas di Malaysia. Bau badan merupakan masalah yang dihadapi oleh kebanyakan lelaki terutamanya mereka yang aktif dalam sukan. Keadaan ini menyebabkan kaum lelaki semakin mengambil berat terhadap kepentingan menjaga bau badan. 


Untuk menangani masalah bau badan dan sentiasa segar, Deodoran Semburan dan Eau De Toilette telah menjadi produk penjagaan harian lelaki yang penting. Deodoran dapat membantu mengawal bau badan serta meningkatkan keyakinan diri manakala Eau De Toilette memberikan wangian yang tahan lama dan kesegaran. Memilih Deodoran atau Eau De Toilette yang bersesuaian amat penting kerana terdapat produk yang tidak mampu bertahan lama dan meninggalkan kesan kotoran pada pakaian.   

Memahami keperluan lelaki aktif untuk  berbau harum sepanjang masa, DASHING kini memperkenalkan 2 variasi baharu ke dalam rangkaian DASHING Sport. Dipasaran kini ialah variasi MCFC Hattrick dan Ultimate Kick. Variasi terbaru DASHING SPORT ialah Hitman and Golden Boot terdiri daripada Deodoran Semburan Badan dan Eau De Toilette.


Semburan Deodoran DASHING SPORT  bukan sahaja memberi perlindungan 24 jam tetapi juga memberikan manfaat 6-dalam-1 yang berkesan mencegah bau badan. Ia mengandungi anti-bakteria, formula cepat kering, tidak meninggalkan kesan di kulit atau di baju serta memberikan keharuman dan kesegaran maskulin optimum sepanjang hari. 

DASHING SPORT Eau De Toilette dengan haruman maskulin berpanjangan boleh didapati dalam reka bentuk bottle yang sporty bersaiz 50 ml.

Rangkain produk DASHING Sport  boleh didapati dalam 2 variasi; Hitman dan Golden Boot.

DASHING Hitman dicipta khas untuk lelaki aktif yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikab wangian  daya tarikan  yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.

Variasi DASHING Golden Boot pula mempunyai haruman yang lebih Musky dan menggoda. Aroma dari daun Rhubarb dan Pimento memberikan kehangatan maskulin kepada si pemakai, manakala kombinasi kayu Kashmir dan Leather memberikan aroma kelelakian maskulin yang memukau dan tidak dapat dilupakan.


Keluaran edisi terhad rangkaian DASHING Sport boleh didapati pada harga yang berpatutan iaitu RM12.90 untuk Semburan Deodoran 125 ml dan RM24.90 untuk Eau De Toilette 50 ml.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Rata-rata masyarakat di Malaysia meminati nasi lemak. Nasi lemak yang 'power' dan sedap sudah pasti hadir dengan sambalnya yang padu dengan rasa pedas, manis, masin dan lagi best kalau diletakkan bilis di dalamnya.

Namun, tahukah anda sambal nasi lemak yang sedap adalah yang dibuat dengan cili kering. Bukan dari cili boh ataupun cili kisar 'ready made' yang ada di pasaran. Barulah rasanya lebih pure dan sedap.

Tapi, hendak menyediakan sambal merah dengan menggunakan cili kering amatlah leceh. Yela, nak membuang biji cili kering yang ada itu bukanlah sesuatu yang mudah. Jika tidak dibuang, boleh menyebabkan penyakit apendiks pula. Jumlah biji cili kering juga menentukan tahap kepedasan sambal kita itu nanti.



Teknik mudah membuang biji cili kering


Sebenarnya ada cara yang mudah untuk membuang biji cili kering. Anda boleh mencuba cara ini kerana ia berkesan membuang hampir 2kg biji cili daripada 6kg cili kering yang digunakan. Jom lihat caranya seperti di bawah ni:



1. Pertama sekali, rebus cili di dalam periuk/kuali sehingga lembut.



2. Apabila cili sudah lembut, gunakan gunting untuk memotong cili tadi. Potong menggunakan gunting adalah mudah kerana ketika ini cili sudah lembut, seperti air sahaja. Ringan.



3. Setelah siap dipotong, tutupkan api dan rehatkan seketika. Waktu ini, akan kelihatan beberapa biji cili kering sudah keluar dari cili tu.



4. Kemudian, sediakan satu besen air. Ambil satu tapis berlubang besar untuk menapis cili. Pastikan lubang tapis adalah besar supaya biji cili mudah jatuh.



5. Di dalam besen, goyangkan penapis dalam bentuk bulatan dan atas bawah. Anda akan lihat semua biji cili jatuh ke bawah dan cili masih berada di atas penapis. Ulang step ini sampai selesai.



6. Kalau tiada penapis, guna bakul pun boleh, janji lubangnya besar. Selain membuang biji cili, habuk cili juga dapat dibersihkan.

Cara Berkesan Buang Biji Cili Kering, cara nak buang biji cili kering, cara mudah nak buang biji cili kering,


7. Hasilnya! Jangan risau memang akan ada biji cili yang tinggal tetapi sedikit sahaja. Memang kena ada, jika tidak sambal anda tidak akan rasa pedas nanti.

Tips tambahan: Untuk menghancurkan biji cili kering ketika dikisar boleh tambahkan sedikit minyak masak.

Kredit: Mama G food Industries

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.

Carian Lain
KUALA LUMPUR, 12 FEB 2018 - Sempena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina.


“Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk memacu sektor e-Dagang di Malaysia. Shopee menyediakan platform yang pantas, mudah dan selamat untuk membeli-belah dan dengan insentif Penghantaran Percuma ke Seluruh Malaysia dan Komisyen Sifar (0), rakyat Malaysia boleh menikmati aktiviti beli-belah di Shopee yang mudah dan menjimatkan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.


Carian paling popular sempena Tahun Baharu Cina bagi tahun 2018 adalah bagi kategori berikut: Pakaian Wanita; Mobil & Gajet; Permainan, Kanak-kanak & Bayi; Kasut Wanita dan Beg Wanita.


Pembelian paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang musim perayaan ini:


Nikmati potongan harga dan promosi hebat atas pelbagai produk sempena Kempen Wang Bersama Shopee yang berlanjutan sehingga 25 Februari. Dengan pilihan lebih daripada 6 juta produk yang ditawarkan oleh lebih 200,000 usahawan di Shopee Malaysia, pelanggan boleh memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan ini. Tambahan lagi, pengguna boleh terus bermain permainan Fortune Ang Pao untuk memenangi Tiket Emas dan hadiah utama berbentuk wang tunai berjumlah RM8,888.

Seterusnya, Shopee akan melancarkan Kempen Hari Gaji daripada 26 hingga 28 Februari yang akan membariskan pelbagai tawaran hebat bagi pelbagai jenama terkemuka termasuklah Jualan Murah Komputer Riba Shopee dengan jenama popular seperti Acer, ASUS, Dell dan Lenovo.

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.

#WangWithShopee

With Love
Papaglamz

-sekian-