Assalamualaikum semua. Semua pasangan ada cara tersendiri untuk menyambut ulang tahun perkahwinan masing-masing. Untuk aku, anniversary kali ini aku saja bawak family aku berjalan-jalan di Cameron Highland. Last week aku dan isteri aku melawat tempat menarik di Cameron Highland sempena anniversary yang ke-4 kami. Jadi, dalam entri kali ini aku nak kongsikan pada korang semua antara lokasi dan ladang-ladang yang kami singgah semasa percutian kami di sini.

Tempat menarik di cameron highland, bercuti di cameron highland, Melawat Tempat Menarik di Cameron Highland Sempena Anniversary

Cameron Valley Bharat Group

Aku gerak dari Kuantan pukul 6.30 pagi dan sampai di Tanah Tinggi Cameron dalam pukul 11.30 pagi. Sampai-sampai je di sini aku terus singgah Cameron Valley Bharat Group. Tempat ni macam ladang teh gitu la. Siap ad tempat untuk makan-makan dan santai bersama keluarga. Boleh turun ke ladang untuk mengambil gambar. Tapi keselamatan adalah tangungjawab sendiri. 

Tempat menarik di cameron highland, bercuti di cameron highland, Melawat Tempat Menarik di Cameron Highland Sempena Anniversary

Sebenarnya di sini banyak juga ladang teh yang ada. Ladang teh kepunyaan Bharat Group sahaja ada 3 tempat. Ada juga ladang teh BOH. Tapi aku tak pergi yang ladang teh BOH sebab jalan nak ke ladang tu agak adventure, jadi aku pergi yang tak berapa adventrue la. Cameron Valley ni tepi jalan je. 

Di Cameron Valley aku dan keluarga makan-makan dan minum. Kebanyakan makanan kat sini hanyalah makanan untuk santai. Kek-kek, roti-roti dan nasi lemak je. Oleh sebab kelaparan 5 jam dari Kuantan dan kelaparan kami layan je Nasi lemak, pastri gulung dan manggo cheese cake. Yang penting kenyang.

Tempat menarik di cameron highland, bercuti di cameron highland, Melawat Tempat Menarik di Cameron Highland Sempena Anniversary
Pemandangan dari cafe ladang teh Bharat Group

Dalam cuak-cuak tetap amek gambar family juga di ladang teh

Raju's Hill Strawberry 

Selepas kami makan-makan dan amek gambar di Cameron Valley, kami teruskan perjalanan kami ke destinasi seterusnya. Sebenarnya banyak gila ladang strawbery. Parking juga agak susah nak cari. Jadi dalam banyak-banyak ladang tu aku singgah Raju's Hill Strawberry Farm atas sebab ladang strawbery ni dia punya parking mudah. Huhuhu


Apa yang menarik di sini? Aku rasa sama je macam semua ladang yang memberi peluang kepada pegunjung untuk memetik strawberry dengan sendiri. Tapi bukan rezeki kami untuk memetik strawberry sebab masa kami datang ni buah-buah strawberry tak menjadi sangat. Owner ladang siap cakap bukan ladang dia sahaja buah tak menjadi semua ladang lain juga sama. Buah-buah strawberry yang dijual dipasar-pasar kebanyakannya dibawa dari luar. 


Walaupun tak dapat nak petik buah strawberry, pengunjung boleh la juga masuk ke ladang untuk mengambil gambar dan pusing-pusing kalau nak kenal pokok strawberry dengan lebih dekat lagi. Selain masuk ladang, di ladang ni ada juga cafe untuk pengunjung berehat. Macam biasa la, setiap kali ada cafe, setiap kali itu juga la kami stop kejap minum-minum. Aiskrim strawberry dan jus pure strawberry dia sangat WOW dan mengancam. Kalau korang kesini boleh la cuba.


Lepas je dari ladang strawberry kami decide untuk check in hotel nak rehat-rehat kejap dan bersiap-siap untuk aktivity malam pulak. Kami menginap di Check Inn Hotel 2 di Brinchang. BTW, parking di Brinchang ya ampuuunnnn tuhan sahaja yang tahu. Aku pusing-pusing 4 or 5 kali tempat yang sama baru la dapat parking berdekatan dengan hotel kami. Alhamdulillah. Fuhh..!!!

Malam tu kami ingat nak jalan-jalan di pasar Brinchang. Yela, pasar ni kan popular. Katanya siapa yang datang Cameron tak sah kalau tak pergi pasar ni. Tapi, malam tu kami agak kesedihan sebab malam kami menginap tu HUJAN. Tak dapat la kami nak jalan-jalan pasar Berinchang. Kami just makan di warung ikan bakar berdekatan dengan hotel kami. Lepas tu balik semula ke hotel dan tido.

Cameron Highland Butterfly Garden

Hari kedua kami di Cameron Highland, kami singgah di Cameron Highland Butterfly Garden. Sebenarnya aku rasa ada 2 butterfly garden kat sini. Tapi hati aku tergerak nak singgah taman yang ni. Macam biasa la taman rama-rama mesti la ada rama-rama kan? Jinak-jinak rama-rama kat sini. 




Anak aku si Imtiyaz tak abes2 nyanyi lagu rama-rama terbang tinggi yang didi & friend nyanyi tu. Seronok sangat dia kat sini. Agak lama jugak kami di sini.

Taman Bunga

Selepas taman rama-rama, dekat-dekat area tu jugak ada satu taman bunga yang kecik. Tapi macam-macam bunga ada. Untuk tak melepaskan peluang kami singgah dan posing la fefeeling kat ovesea kejap. Hehehe. Cantik-cantik bunga kat sini. Suhu masa ni dalam 17 darjah selsius. Suam-suam gitu walaupun matahari terpacak di atas kepala. 




Selepas dari taman bunga ni, kami dah bergerak untuk turun dari sini. Sambil nak turun tu kami singgah kejap di pasar di tepi jalan untuk membeli apa yang patut sebagai ole-ole untuk kawan-kawan dan family. Tak sempat nak amek gambar sebab berkejar. Tak nak lambat sangat turun nanti jalan nak balik Kuantan gelap gelita. Isnin pulak dah kerja. Jadi ada la kami beli coklat, pokok kaktus, sayur-sayur, strawberry (OFKOS), baju, dan fridge magnet. 

Alhamdulillah perjalan pergi dan balik kami dipermudahkan. Kiranya segala plan tempat-tempat yang aku nak singgah tu dapat la aku singgah. Cuma pasar Brinchang tu la tak dapat nak pergi sebab hujan kan. Lagi satu tak dapat nak petik strawberry. Untuk korang yang nak datang sini dan bawak baby, sila bawak sweater untuk baby sebab waktu malam dan pagi sangat-sangat sejuk. Anak aku Husna dapat selsema malam tu kat hotel. So, prepare awal-awal la ye. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Diam-diam Wany Hasrita keluar dengan single terbaru lagi. Aku dah dengar lagunya kat youtube. Ok la. Lagu yang tak berapa berat dan gaya seakan sama seperti lagu Menahan Rindu juga. Walau apapun, tahniah Wani. Jom aku kongsikan lirik lagu Rintihan Rindu oleh Wany Hasrita. Enjoy.

Lirik lagu wany hasrita, Lirik lagu rintihan rindu,

Tirai Malam melabuhkan
Kenangan Kita bersama
Dan Bersaksikan
Gerimis Yang memilukan

Sungguh Lintuh hati ini
Bagai Dihiris sembilu
Dan Menarilah
Irama Yang menyedihkan

Walau Hati ku menangis
Walau Jiwa ku merintih
Rindu Yang bertamu
Meruntun Ragaku

Dalam Beribuan bintang
Yang Sering bergemerlapan
Tanpa Ku sedari
Rembulan Pun menyuram

Andai Takdir menyuratkan
Kisah Terhenti di sini
Akan Ku abadikan
Segala Memori

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Puas meneliti gambar-gambar lama aku dan family yang ada di dalam laptop, blog dan juga dalam phone, tetiba hati aku tertarik nak kongsi kat korang semua 2 gambar yang berbeza tapi ditempat yang sama. Sebenarnya baru aku perasan dulu pernah aku kongsikan pada pembaca semua tentang pesinggahan aku sebentar di Masjid Kristal, Kuala Terengganu bersama keluarga. Masa ni anak aku Imtiyaz baru umur 6 bulan. Dan baru-baru ni pun aku pergi lagi sekali ke masjid ini. Tapi kali ini anak dah 2 pulak. Imtiyaz pun dah umur 3 tahun dengan adiknya Husna umur 7 bulan.

Masjid Kristal Kuala Terengganu, Lokasi Masjid Kristal,
Dulu 2014

Masjid Kristal Kuala Terengganu, Lokasi Masjid Kristal,
Sekarang 2017

Melihat semula 2 gambar ni, rasa macam time flies soooo fast tau. Tempat yang sama tapi hari berbeza, bilangan berbeza dan 'SAIZ' yang berbeza. Hahaha. Tak sangka dapat singgah lagi. Bercakap tentang perubahan persekitaran, tiada apa pun perbezaan yang ketara. Semua masih sama. Kedai-kedai yang ada di sekitar masjid ini pun masih sama. Kesibukan orang tetap sama. Ramai yang datang ke masjid ini. Dan majoritinya adalah pengunjung-pengunjung dari luar Kuala Terengganu.

Sempat juga aku berborak-borak dengan satu pak cik ni. Jauh datang dari Melaka bersama anak-anak dan cucu-cucu katanya. Datang ke Terengganu hantar pengantin katanya. Sambil-sambil tu singgah la masjid yang terkenal di Kuala Terengganu ni kan? Tu la, memang tak dinafikan Masjid Kristal sememangnya begitu terkenal di Terengganu ni.


Oh tidak...!! Melihat gambar ni, terus aku tengok cermin tau. Pernah juga rupanya aku melalui zaman kurus ye. Hahaha. Sekarang ni tak tahu la nak kata apa. Alahai Imtiyaz pun comelnya lah. Tak pandai lagi berjalan masa ni tau. Menggamit memori sangat tau....!!!!

Sedikit tentang Masjid Kristal

Ternyata binaan concrit yang berasaskan kaca dan keluli menggamit pandangan dengan keindahannya. Di tambah pula apabila gabungan antara struktur bangunan dan juga alam terjalin harmoni. Begitu indah, sehinggakan aku terkesima. Bukan itu sahaja, binaanya yang terletak di dalam kawasan Taman Tamadun Islam sememangnya satu bonus bagi para pelawat untuk singgah di masjid ini untuk menyempurnakan tanggungjawab kepada Allah S.W.T.

Keluasan masjid 2,146 hektar persegi yang mana boleh memuatkan seramai lebih kurang 700 orang sesuatu masa, membuktikan juga masjid ini dibina untuk menampung kebanjiran pelancong ke kawasan ini untuk mengerjakan solat.

Alhamdulillah, sememangnya hajat di hati aku dari dulu lagi untuk bersama-sama si jantung hati yang halal untuk melawat masjid ini. Semoga selepas ini boleh lah bersama-sama pergi masjidil haram pula. Insyallah. Doakan ye semua.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. 10 Ogos 2013, sudah pasti satu tarikh yang aku tak akan lupakan. Tarikh aku bertukar status dari bujang menjadi suami orang. Dari seorang yang kurang bebanan tanggungjawab kepada seorang yang memikul tanggungjawab yang sangat besar untuk menjadi seorang pemimpin dalam rumah tangga. Tanpa aku tak sedar, sudah 4 tahun usia perkahwinan kami berdua.


Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.– ayat 21, surah ar-Rum
Melayari bahtera rumah tangga sudah pasti ada suka dan duka yang akan kita lalui. Memang betul la orang-orang cakap awal-awal usia perkahwinan memang masa untuk kita mengenal hati budi masing-masing dan juga masa untuk kita cuba untuk ‘mergekan’ perbezaan antara suami isteri menjadi satu adunan yang cantik. Sebab tu la ramai yang mengatakan awal-awal usia perkahwianan ni antara masa yang bahaya dan kebanyakan perceraian berlaku pada tahap ini. Nauzubillah.
Alhamdulillah. Dah 4 tahun bersama dengan dikurniakan 2 orang puteri yang comel, bagi aku kehidupan kami suami isteri semakin baik. Kami semakin saling memahami. Rezeki untuk duduk bersama berbanding 2 tahun sebelum ini kami terpaksa PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh) kerana tuntutan kerja, sudah pasti memudahkan kami untuk mengenal hati budi antara satu sama lain.

Perkahwinan dirancang keluarga

Kalau sesiapa yang mengikuti penulisan aku dari awal-awal aku berblog, tentu dah tahu perkhawinan aku bersama isteri aku adalah perkahwinan atas rancangan keluarga. Walaupun ada sesetengah yang beranggapan perkahwinan family yang arrange ni agak kalut, tapi bagi aku perkahwinan sebegini ada manisnya dan kelebihannya. Apa tidaknya bila family yang arrange, sudah pasti redha kedua ibu bapa dengan perkahwinan ini terjamin. Yela, kebahagiaan sebuah perkahwinan itu bermula dari redha ibu dan ayah kedua belah pihak. Tanpa redha mereka, sudah pasti perkahwinan kita itu tidak barokah dan ditakuti tidak bahagia. Mintak dijauhkan la.

Anak-anak penyeri hidup

Alhamdulillah seusia perkahwinan kami 4 tahun ni, kami telah dikurniakan 2 orang anak. Dan kedua-duanya adalah puteri-puteri yang sangat comel. Keriuhan dengan senyuman, tawa memberi penawar di jauh sudut hati kami berdua dikala penat bekerja mencari rezeki yang halal untuk mereka berdua. Tapi kadang kala tu hilang juga kesabaran kami dengan kerenah diorang ni tau. Yang pasti setiap saat lima waktu sehari insyallah kami panjatkan doa buat korang berdua yang semakin membesar dan semakin CANTIK….!!! Hikhikhik

Hanya untuk insan bernama isteri

Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri
Untuk kau penuhi dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang
Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami
Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku
With Love
Papaglamz
-sekian-

Assalamualaikum semua. Anting-anting adalah salah satu perhiasan buat wanita. Untuk membolehkan seseorang itu memakai anting-anting, seseorang wanita itu perlu bertindik. Bertindik adalah satu proses dimana bahagian cuping telinga seseorang wanita itu ditebuk lubang bagi membolehkan ating-anting dimasukkan. Dalam masyarakat kita banyak style dan cara seseorang wanita itu betindik.

Kalau sebelum ni aku kongsikan tentang perkara yang suami perlu lakukan ketika isteri sedang berpantang, untuk entri kali ini, aku nak kongsikan pada korang semua tentang proses menindik kedua-dua anak perempuan aku masa usia seminggu lagi. Masa ni wife aku still masih berpantang lagi. Mendengar cerita ini ramai kawan-kawan aku yang pelik dan tak percaya. Ditambah lagi proses menindik itu dilakukan dengan menggunakan jarum jahit, benang dan kunyit. Tak ke mengerikan tu? Tapi itulah yang family aku amalkan. For sure la bukan aku sendiri yang buat. Mak bidan ok. 

menindik bayi baru lahir, cara mendidik telinga bayi, sakit tak tindik bayi baru lahir, anting-anting bayi,
Alat-alat untuk menindik termasuklah jarum, benang, gunting dan kunyit hidup
Masih bayi lagi kenapa dah ditindik telinganya? Tak kasihan ke? Macam kejam je tindik guna jarum jahit biasa. Baby mesti kesakitan nanti.
Dialog atas ni adalah antara komen dan respons yang aku dapat bila aku ceritakan pada rakan-rakan aku anak aku bertindik masa bayi lagi. Pada aku tak ada masalah pun nak menindik bayi sewaktu mereka kecil lagi. For sure benda ni perlukan permission dari parent kan. Depends la. Kalau korang ok, just go for it. Kalau rasa kasihan dan tak sampai hati, just tak payah la buat. Simple je kan. Menindik telinga bayi yang baru lahir mungkin dilakukan dengan alasan budaya atau mempercantik si buah hati, so benda ni ada pilihan.

Proses menindik telinga bayi

  1. Sediakan semua alatan yang diperlukan
  2. Potong kunyit setebal lebih kurang 5mm berbentuk bulat kecil (perlukan 2)
  3. Masukkan benang dalam lubang jarum
  4. Perminyakkan jarum, benang dan kunyit dengan menggunakan minyak makan 
  5. Cucukkan kunyit dalam jarum dan tarik sehingga ke hujung benang
  6. Dengan pantas dan disertai bacaan bismillah dan salawat, cucuk cuping telinga bayi anda
  7. Setelah cuping selamat dicucuk jarum, tarik benang sehingga cuping telinga bayi sampai kehujung benang yang mempunyai potongan kunyit 
  8. Ambil lagi satu kunyit tadi, cucuk pada jarum dan tarik sehingga kunyit tadi merapati cuping telinga bayi.
  9. Ikat benang dan potong
  10. Ulang proses yang sama untuk telinga yang lain
 
menindik bayi baru lahir, cara mendidik telinga bayi, sakit tak tindik bayi baru lahir, anting-anting bayi,
Inilah rupanya bila bayi anda selesai ditindik. Kiranya kunyit jadi anting-anting sementara disamping menjadi ubat agar luka cucukan jarum tu cepat sembuh

Rasa sakit yang dirasakan bayi

Tipu la kalau aku cakap tak sakit. Walaupun proses mencucuk jarum dilakukan hanya dalam sekelip mata sahaja, sudah pasti bayi akan merasa sakit jika tindik telinga dilakukan tanpa menggunakan sebaran bius kan. Memang bayi akan menagis. Tapi sekejap je la. Macam aku cakap tadi, kalau tak sampai hati, boleh buat masa anak korang dah besar nanti.

menindik bayi baru lahir, cara mendidik telinga bayi, sakit tak tindik bayi baru lahir, anting-anting bayi,

Nila kedua anak-anak aku. Mereka selamat ditindik masa umur diorang seminggu. Kebiasaannya memang macam tu. Selepas je sife aku bersalin, bidan akan mengurut wife selama seminggu. Lepas tu sunat dan tindik sekali. So far alhamdulillah anak aku sihat-sihat sahaja. Masing-masing dah pakai subang emas yang comel-comel tau. Hehehe

Ok la, sampai sini je perkongsian aku. Semoga boleh menjadi panduan korang semua kalau nak menindik bayi masa kecil. Tapi sekali lagi aku nak cakap, benda ni adalah pilihan. Kalau tak sampai hati nak buat, tak payah la buat yer. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Menjadi seorang bukanlah satu tanggunjawab yang mudah. Seorang ayah seharusnya turut mendampingi perkembangan dan pertumbuhan anak-anaknya. Tugas ini bukan hanya tergalas di atas bahu isteri sahaja tau. Jadi, dalam entri kali ini aku nak kongsikan pada korang semua mcam maca cara untuk kita menjadi ayah yang terbaik dimata anak-anak kita. Bak kata orang putih HOW TO BE GOOD FATHER. Check it out.

ciri-ciri ayah terbaik, panduan menjadi ayah, how to be good father, great father, good daddy, sayang ayah,

7 panduan menjadi ayah yang terbaik dimata anak-anak

Tahu anak-anak punya minat

Sebagai seorang ayah aku pasti kita seharusnya bijak membaca atau menilai minat anak kita. Contohnya makanan atau minuman kegemaran mereka, buku yang mereka suka baca, dan macam-macam lagi. Bila kita dah tahu minat anak kita tu, beri perhatian sepenuhnya dengan apa yang mereka minat. Insyallah anak-anak akan lebih menyayangi kita.

Lindungi mereka

Sudah pun nama seorang ayah, sememangnya tugasnya adalah meindungi kan. Bukan hanya melindungi anak-anak sahaja, malah seorang ayah itu WAJIB melindungi seisi keluarganya. Contohnya menyediakan rumah untuk berlindung seisi keluarga, menyediakan kenderaan yang sebaiknya untuk keselamatan anak-anak dan isteri, dan macam-macam lagi. Bukan satu perkara mudah bagi seorang ayah hendak melindungi sebuah keluarga kan? Jadi mintalah pertolongan dari Allah S.W.T kerana sesungguhnya pertolongan Allah itu Maha luas. 

Luangkan masa bersama mereka

Ya kita tahu seorang ayah tentunya sibuk dalam menguruskan pencarian nafkah. Mereka perlu bekerja bagi memastikan keperluan keluarga dapat dipenuhi. Sudah tentu perkara ini akan membuatkan seorang ayah itu agak sibuk. Walau sibuk macam mana pun, ayah sepatutnya mencari satu masa untuk diluangkan bersama anak-anak dan keluarga. Lakukan aktiviti bersama anak-anak. Contohnya berkelah, jalan-jalan dan macam-macam lagi. Sudah tentu anak-anak akan berasa begitu gembira jika ayah mereka boleh meluangkan masa bersama mereka. Ikatan keluarga pasti akan bertambah erat. Insyallah.

Beri pelukan

Salah satu cara untuk menunjukkan kita sayang akan seseorang adalah dengan cara memberi pelukan. Jadi, apa salahnya seorang bapa kerap memberi pelukan buat anak-anaknya. Memeluk anak tu bukanlah sesuatu yang memerlukan modal yang banyak kan? Aku pasti anak-anak yang kerap dipeluk oleh ayah mereka tentu akan merasa sangat-sangat disayangi. Dan sudah tentu anak-anak akan lebih mudah untuk mendengar kata. Sambil peluk tu bagi la nasihat-nasihat berguna sikit kan? Mungkin dengan pelukan hati anak lebih mudah terbuka untuk menerima nasihat-nasihat seorang ayah. Mana tahu kan? 

Bermain bersama mereka

Sebenarnya cukup banyak permainan yang boleh kita lakukan yang boleh melibat antara kita dan anak kita kan? Sebagai ayah, kita janganlah hanya menjadi sebagai pemerhati dari jauh ketika anak sedang bermain. Apa salahnya jika kita join sekali anak-anak bermain. Betul tak? Kan lebih seronok gitu kan. Macam permainan yang kita boleh lakukan bersama sebagai contoh mudah, main je la kejar-kejar dengan anak tu. Bapak kejar anak, anak kejar bapak. Selain boleh mengeratkan hubungan boleh juga menguruskan badan si bapak tu kan? Hehehe.

Membaca untuk mereka

Membaca tentu perkara yang menyeronokkan bagi anak. Lagi-lagi cerita fantasi dan penuh dengan magik. Selain dapat merapatkan hubungan antara ayah dan anak, memebaca juga mampu melatih anak untuk bercakap. Ye la, sambil-sambil ayah bercerita sambil tu suruh la juga si anak tu ikut sama. Lama-lama pasti anak korang tu boleh membaca. Sekarang ni macam-macam style membaca dengan anak-anak. Ada tu dah macam bermain pulak. Antara style membaca bersama anak termasuklah membaca sambil berlakon, membaca melalui gambar, bermain bersama kad perkataan dan macam-macam lagi. Kalau pergi kedai-kedai buku tu macam-macam aktiviti membaca boleh kita beli. 

Itulah tadi 7 panduan menjadi ayah yang terbaik dimata anak-anak. Semoga bermanfaat.

With Love
Papaglamz

-sekian-