Segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA

Assalamualaikum semua. Dengan ini PapaG lancarkan satu segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA. Siapa nak angkat tangan. Untuk pengatahuan semua baru-baru ini Papaglamz telah melancakan Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz (klik disini).  Pelancaran Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz ni akan dapat membantu anda dalam membuat pemilihan shawl yang cantik, glamour, exclusive dan menarik untuk anda gayakan. Lebih-lebih lagi nak raya ni kan?



Korang nak cuba Shawl Exclusive By Papaglamz secara PERCUMA? Mudah je. Jom join segmen yang PapaG buat ni. Klik kat banner di atas tu yer. Follow je beberapa syarat yang mudah seperti di bawah ni:

1. Buat satu entri yang bertajuk "Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA"
2. Follow blog Papaglamz.com
3. Copy and paste Coding di bawah ni dalam entri korang dan adjust la saiz gambar ataupun tulisan mngikut kesesuaian blog korang yer.


4. Publish dan share link entri korang diruangan komen bawah ni.

PapaG mencari 4 orang pemenang bertuah untuk memiliki Shawl Exclusive By PapaG tau. Cepat jangan lambat.

With Love
Papaglamz

-sekian-


***IKLAN***

Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz

With Love
Papaglamz

-sekian-

Biobax Cool Theraphy Melegakan Kesakitan Dengan Cepat

Assalamualaikum semua. Biobax Cool Theraphy adalah fast relief spray with Eucalyptus Oil, Habbatussauda and Olive Oil. Biobax Cool Theraphy melegakan kesakitan dengan cepat.


Kandungan Biobax Cool Theraphy adalah :-

  • Eucalyptus Oil
  • Habbatussauda Oil
  • Olive Oil
  • Za'faran
  • Lemon Grass
  • Halia Bara
  • Kaffir Lime
  • Pappermint
  • Menthol Crystal
Bahan-bahan dalam Biobax Cool Theraphy adalah 100% organik. Jadi Biobax Cool Theraphy sesuai untuk ibu mengandung dan ibu berpantang.

Kegunaan Biobax Cool Theraphy

Untuk kelegaan segera, sakit-sakit biasa, sakit otot dan sendi yang biasa seperti:
  • Sakit Belakang
  • Ketegangan
  • Terseliuh
  • Lenguh-lenguh
  • Selsema/resdung

Selain lenguh-lenguh, Biobax Cool Theraphy boleh melegakan selsema. Spray biobax pada tangan. Kemudian gosok kedua belah tangan dan sedut bau di tapak tangan sehingga hilang bau. 

Kelebihan Biobax Cool Theraphy
  • Melegakan lenguh leher & sendi
  • Segera melegakan sakit belakang dengan kesan sejuk
  • Tahan sehingga 5 jam
  • Melancarkan peredaran darah
  • Membantu melegakan lenguh bahu & leher
  • Terbukti berkesan untuk kelegaan belakang
  • Sesuai untuk melegakan selsema & resdung

Kini, Biobax Cool Theraphy adalah teman setia mommy. Biobax wajib ada dalam handbeg semua wanita. Haa apa lagi? Jom lah dapatkan seorang satu atau belikan kepada insan yang tersayang! 

Testimoni pengguna Biobax Cool Therapy

Sebenarnya ramai yang telah mencuba Biobax Cool Therapy ni. PapaG kongsikan pada semua testimoni-testimoni pengguna yang sangat suka menggunakan spray ini.






Kini, Biobax Cool Theraphy adalah teman setia PapaG tau. Biobax wajib ada dalam handbeg atau beg sukan korang semua. Kalau pergi main badminton ke, main ftlsal ke, boleh la spray sikit sebelum main tu. Haa apa lagi? Jom lah dapatkan seorang satu atau belikan kepada insan yang tersayang! 

Sekiranya berminat boleh whatsapp atau telegram PapaG 019 6141393

With Love
Papaglamz

-sekian-

Shawl Mampu Milik dan Mudah Dipakai

Assalamualaikum semua. Raya-raya ni sudah pasti ramai yang sebok mencari baju raya, tudung la, kain la dan sebagainya. Bagi peminat shawl PapaG nak bagi harga shawl mampu milik dan mudah dipakai untuk anda semua. Dalam mood raya ni Papag nak bagi harga special untuk Shawl Exclusive By Papaglamz keluaran PapaG ni tau. Rugi kalau tak grab sekarang. Nanti habis pulak. Jom usha sikit koleksi terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz ni. Check it out.


Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz

With Love
Papaglamz

-sekian-

Cara Mudah Pakai Shawl

Assalamualaikum semua. Saja PapaG scrol google cari-cari tutorial cara mudah pakai shawl. Dapat satu ni macam mudah je nak pakai. Sebab tu PapaG kongsikan kat korang. Boleh la try cara mudah pakai shawl ni masa raya nanti. Eh lagi satu jangan lupa Shawl Exclusive By Papaglamz masih lagi available untuk korang tua. Cepat grab sebelum pejabat pos bercuti untuk menyambut hari raya.

cara-mudah-pakai-shawl

Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz

With Love
Papaglamz

-sekian-

Nak Marah Tapi Tak Jadi

Assalamualaikum semua. Sekarang ni PapaG sekeluarga sudah tinggal bersama. Alhamdulilah permohonan wife untuk berpindah mengajar di Kuantan akhirnya telah diterima. Bila duduk bersama ni baru PapaG rasa kehidupan sebenar jaga anak yer. Baru rasa tengah malam anak menangis. Tengah malam anak mintak susu. Anak mengaruk tak mahu tidur dan macam-macam lagi. Baru kau rasa. Macam mana la wife PapaG sendirian jaga Imtiyaz masa di Temerloh dulu kan?

Baru-baru ni Imtiyaz tu la buat kita ni geram sangat. Tapi bila tengok muka tak bersalahnya tu tak jadi nak marah. Tu la kata hati nak marah tapi tak jadi. Pandai betul buat muka kasihan dia supaya kita tak marah kan. 


Korang nampak kegigihan dan muka kegembiraan bila dia dengan jayanya berjaya menghabiskan separuh bedak yang masih penuh pada awalnya? Dengan senang hati dok menyapu bedak kat pipi. Dah macam opera cina PapaG tengok. Nasib kau la nak. Kami sabar je la. Sebenarnya ni bukan kali pertama. Dah banyak kali juga. Kadang kala kami termarah juga. Maafkan ayah dan ibu ye Imtiyaz. 

Ok la sikit je cerita PapaG petang ni. Nanti jumpa lagi.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Punca Dan Cara Menghilangkan Sakit Belakang

Assalamuaalaikum semua. PapaG percaya sakit belakang merupakan antara masalah yang menghantui kita. PapaG sendiri sering sakit belakang jugak. Tapi korang tahu tak punca dan cara menghilangkan sakit belakang? Rasa sakit-sakit atau ketidakselesaan di bahagian belakang atau berhampiran pinggang pasti menyebabkan individu itu tidak selesa dan sukar untuk melakukan tugas serta rutin harian. Kalau korang nak tahu, sakit belakang sebenarnya bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana boleh dikatakan hampir setiap individu mengalaminya tanpa mengenal faktor jantina mahupun usia. Ramai yang cakap antara punca dan penyebab utama sakit belakang ialah masalah tisu kosyen terkoyak. 

punca-sakit-belawakn-merawat-sakit


Antara punca kusyen terkoyak ialah:

  • Mengangkat barang terlalu berat.
  • Pergerakan badan yang tidak sesuai dengan tulang belakang.
  • Adakalanya batuk atau bersin yang terlalu kuat juga boleh menyebabkan tekanan dalam perut meningkat. Sehubungan itu ia memberi tekanan pada kusyen.

Selain itu terdapat punca lain yang menyebabkan berlakunya rasa sakit belakang, bagaimanapun ia dikatakan agak jarang berlaku seperti:

  • Ketumbuhan.
  • Kecederaan seperti patah.
  • Penyakit anky losing spondilitis yang mengakibatkan tulang belakang menjadi keras.
  • Jangkitan kuman seperti kuman batuk kering (tuberculosis).
  • Adakalanya sakit belakang juga berpunca daripada organ yang terdapat di sekeliling seperti buah pinggang, perut, saluran besar darah dan lain-lain.


Tanda-tanda seseorang mengalami sakit belakang

  • Rasa sakit belakang yang dialami oleh individu dalam usia pertengahan biasanya datang dengan tanda akut (secara tiba-tiba).
  • Aktiviti seperti me­ngangkat barang yang terlalu berat adakalanya menimbulkan rasa sakit serta-merta atau kecederaan pada otot atau urat.
  • Sebaliknya dalam kalangan mereka yang berumur, penyakit spondilosis (kehausan tulang) tidak berlaku secara tiba-tiba, ia biasanya terjadi dalam tempoh beberapa tahun.


Rawatan mencegah sakit belakang

Rawatan ubat-ubatan seperti vitamin bertujuan mengurangkan kesakitan dan bengkak pada saraf. Manakala fisioterapi pula selain mengurangkan bengkak dan kesakitan, dengan menggunakan traksi ia dapat membantu melembutkan otot bagi melepaskan tekanan pada saraf. Bagaimanapun, mereka yang tidak merawat kecederaan berkenaan tidak dapat memulih dan mengembalikan kekuatan asal mereka. Pembedahan bertujuan untuk mengurangkan tekanan pada saraf supaya saraf tidak berasa sakit juga untuk menguatkan tulang. Ia juga membantu memulihkan tulang yang berubah dari kedudukan asal dan menguatkan tulang bagi mencegah rasa sakit.

Biobax Cool Therapy membantu MELEGAKAN Sakit belakang

Biobax Cool Theraphy adalah fast relief spray with Eucalyptus Oil, Habbatussauda and Olive Oil. Biobax Cool Theraphy membantu melegakan kesakitan dengan cepat.



Kandungan Biobax Cool Theraphy adalah :-

  • Eucalyptus Oil
  • Habbatussauda Oil
  • Olive Oil
  • Za'faran
  • Lemon Grass
  • Halia Bara
  • Kaffir Lime
  • Pappermint
  • Menthol Crystal

Bahan-bahan dalam Biobax Cool Theraphy adalah 100% organik. Jadi Biobax Cool Theraphy sesuai untuk ibu mengandung dan ibu berpantang dan juga orang yang bersukan. 

Kegunaan Biobax Cool Theraphy untuk kelegaan segera, sakit-sakit biasa, sakit otot dan sendi yang biasa seperti:
  • Sakit Belakang
  • Ketegangan
  • Terseliuh
  • Lenguh-lenguh
  • Selsema/resdung

Selain lenguh-lenguh, Biobax Cool Theraphy boleh melegakan selsema. Spray biobax pada tangan. Kemudian gosok kedua belah tangan dan sedut bau di tapak tangan sehingga hilang bau.

Kelebihan Biobax Cool Theraphy
  • Melegakan lenguh leher & sendi
  • Segera melegakan sakit belakang dengan kesan sejuk
  • Tahan sehingga 5 jam
  • Melancarkan peredaran darah
  • Membantu melegakan lenguh bahu & leher
  • Terbukti berkesan untuk kelegaan belakang
  • Sesuai untuk melegakan selsema & resdung

Testimoni pengguna Biobax Cool Therapy

Sebenarnya ramai yang telah mencuba Biobax Cool Therapy ni. PapaG kongsikan pada semua testimoni-testimoni pengguna yang sangat suka menggunakan spray ini.






Kini, Biobax Cool Theraphy adalah teman setia PapaG tau. Biobax wajib ada dalam handbeg atau beg sukan korang semua. Kalau pergi main badminton ke, main ftlsal ke, boleh la spray sikit sebelum main tu. Haa apa lagi? Jom lah dapatkan seorang satu atau belikan kepada insan yang tersayang! 

Sekiranya berminat boleh whatsapp atau telegram PapaG 019 6141393

With Love
Papaglamz

-sekian-

Terima Kasih Kepada 132 Blogger Yang Support Papaglamz

Assalamualaikum semua. Semua masih ingat lagi segmen Milik Shawl Exclusive By Papaglamz secara PERCUMA yag sedang berlangsung sekarang? Firstly PapaG nak ucapkan terima kasih kepada 132 blogger yang support Papaglamz untuk join segmen yang tak seberapa ni. By the way, segmen tak tamat lagi tau. Segmen tamat sehingga 30 Jun ni. Harapnya siapa yang tak join lagi tu boleh la join. Mana tahu rezeki korang dapat lah Shawl dari PapaG secara PERCUMA.



Ok la kat sini PapaG kongsikan link bagi anda yang nak blogwalking kesemua 132 peserta yang join segmen PapaG ni. Selamat berblog walking.


With Love
Papaglamz

-sekian-

Kadar Bayaran Zakat Fitrah Terkini Tahun 2016

Assalamualaikum semua. Bulan Ramadhan telah memasuki phasa yang kedua. Rasanya dalam 2 minggu lagi kita akan menyambut hari lebaran. Rukun islam yang ke-empat yang wajib kita tunaikan ialah membayar zakat. Tapi adakah anda semua tahu kadar bayaran zakat fitrah terkini tahun 2016? Baiklah, dalam entri kali ini, PapaG kongsikan pada pembaca semua tentang kadar bayaran zakat fitrah terkini tahun 2016. Semoga apa yang PapaG kongsikan memberi sedikit info yang berguna buat anda semua untuk membayar zakat fitrah. Insyallah.


Waktu untuk membayar zakat boleh dibuat sepanjang bulan Ramadhan sehinggalah sebelum sembahayang Hari Raya Aidilfitri di pagi Syawal. Pembayaran zakat boleh dibayar kepada amil-amil yang dilantik oleh Jabatan Agama Islam negeri masing-masing. Untuk pengatahuan semua, kadar bayaran zakat fitrah telah ditetapkan berdasarkan nilai satu gantang Baghdad atau bersamaan dengan 2.7 Kg beras yang majoriti digunakan.

Hadis riwayat: al-Tirmizi & al-Suyuti

Daripada Anas bin Malik RA, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:

أفضلُ الصَّدَقَةِ في رَمضَانَ

Maksudnya:

“Sebaik-baik sedekah adalah pada bulan Ramadan.”

Pengajaran Hadis:

Setiap umat Islam seharusnya berlumba-lumba untuk melakukan kebajikan pada bulan Ramadan tanpa memikirkan sebarang kerugian, seperti membanyakkan bersedekah, kerana balasan atas setiap satu kebajikan itu adalah amat besar di sisi Allah SWT pada hari akhirat kelak.

Bersedekah bukan hanya memberikan wang, tetapi termasuk dalamnya mengajak berbuka puasa kepada fakir miskin dan orang-orang yang berpuasa.

Konsep “memberi” (bersedekah) harus diterapkan secara maksimum bukan sahaja selama Ramadan bahkan pada bulan-bulan lain juga, kerana selalu bersedekah akan memberikan pengaruh yang baik pada peribadi dan masyarakat umumnya. Seseorang itu akan dapat menghakis sifat kedekut dalam dirinya di samping mengeratkan lagi ikatan kemesraan dalam anggota masyarakat tanpa mengira taraf dan kedudukan seseorang itu.

Sedekah yang diterima dan bernilai di sisi Allah SWT adalah sedekah yang ikhlas, bukanlah untuk menunjuk-nunjuk.

Semoga bermanfaat.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dia Takdir Untuk Ku

Takdir,
Suatu perkara yang tak perlu dirunsingkan,
Sudah tertulis kalam takdir itu, sejak azali,
Suatu kepastian yang harus dilalui, didepani, dirasai.


Takdir,
Adakalanya menyenangkan, adakala sebaliknya,
Ada ketika rasa bahagia, ada ketika bersulam duka,
Saat takdir tiba.

Takdir,
Kehidupan, kematian, jodoh pertemuan, rezeki di tangan,
Semua itu takdir.

Indah penerimaan takdir itu, dengan kesyukuran,
Kepada yang memberi takdir, Tuhan sekalian alam,
Ambil apa sahaja yang diberi,
Suka duka, bahagia, kecewa,
Ambil dan syukurilah.

Andai tidak kena dengan jiwa, tidak setara dengan yang diminta, janganlah dipaksa,
Ya, jangan dipaksa takdir itu,
Kerana itulah takdir terbaik buatmu :')

Dia Saadiah Fauzi takdir untuk ku....

P/s: Bini aku mengenakan #ShawlExclusiveByPapaglamz yang exclusive lagi glamour amos gituuu. Cepat grab satu untuk raya ni. PM for more detail. Tqvm.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Ucapan Selamat Hari Bapa

Assalamuakum semua. Jika minggu kedua bulan may seluruh dunia menyambut sambutan Hari Ibupada bulan Jun pula khusus untuk anak meraikan golongan bapa di seluruh dunia. Haaa korang dah plan ke nak buat ape untuk bapak-bapak engkorang? Memandangkan sekarang ni kan bulan puasa, to be simple, bebuka la puasa dengan family. Satle. Lepas berbuka solat maghrib, isyak dan tarawikh berjamaah. Ramai-ramai satu family. Mesti syok kan? Ukhwah terjalin diberkati gituu. Sambil-sabil tu boleh la buat ucapan selamat hari bapa sekali kan.

Tu bagi yang berkesempatan untuk jumpa la. Bagi PapaG yang jauh di perantauan ni hanya mampu call ucap selamat dan mendoakan kesihatan bapak dan keluarga semua. Korang kalau call kat kampung, korang biasa cakap dengan mak ke cakap dengan bapak? Secara jujurnya, PapaG mesti cakap dengan mak la. Kalau bapak yang angkat phone tu, macam krikk... krikk... krikk... je dalam phone. Huhuhu. Tapi untuk kali ni call khas nak cakap dengan bapak je la. Kikiki..

Untuk pengatahuan semua, tarikh sambutan hari bapa bagi tahun 2016 di Malaysia jatuh pada 19 June 2015. Jadi, bagi mereka yang masih lagi mempunyai ayah tu, hargailah mereka dengan apa cara sekalipun. Walaupun kita wajib menghargai mereka setiap hari saat dan ketika, tak salah rasanya untuk kita khaskan satu hari ini sebagai hari yang betul-betul spesial untuk ayah. Kan?

Atok nak bagi duit raya tu. #Thorwback2014

Ni ayah mertua PapaG tau Bukan kawan. -_-

Ok la, Selamat hari bapa untuk semua dan untuk PapaG sendiri. (^_^)y

Sentuhanmu

Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

Petikan lagu Sentuhanmu-Inteam

With Love
Papaglamz

-sekian-

4 Sebab Menyewa Di Rumah Pangsapuri Patut Anda Tahu

Hai semua. Dalam memilih rumah sewa tentu sekali kita akan mencari sesuatu yang dapat memenuhi kehendak yang kita ingini selain dari harga sewa yang ditawarkan. Sebagai seorang pekerja yang penat seharian bekerja dengan penuh tekanan disiang hari dan mencari sedikit hiburan selepas itu tentu sakali ingin mempunyai rumah sewa yang menarik dan mampu menjadi tempat untuk kita berehat selain tempat untuk berteduh. Bagi anda yang ingin memiliki rumah sewa yang sederhana dan mempunyai kadar tekanan yang rendah, anda patut mencuba untuk melihat atau memiliki rumah jenis pangsapuri. Di bawah ini PapaG kongskan beberapa sebab kenapa anda perlu memilih rumah jenis pangsapuri sebagai rumah sewa anda.


Kurangnya tekanan

Apabila anda tinggal dirumah jenis pangsapuri, anda tidak akan mengalami tekanan yang tinggi berbanding dengan pemilik rumah itu sendiri. Kita sebagai penyewa hanya membayar unit yang kita sewa sahaja. Tiada kos-kos tambahan lain yang perlu kita bayar. Selain itu, sekiranya kita tidak selesa dengan kelakuan jiran-jiran kita, kita boleh memberi tahu kepada pemilik rumah yang kita menyewa dan hal itu akan diselesaikan oleh tuan rumah. Sebagai penyewa juga, anda tidak perlu risau tentang nilai hartanah rumah yang anda duduki. Samaada dari segi nilai sewaan dan sebagainya Hal-hal ini semua adalah tanggungjawab tuan rumah itu sendiri. Bila bercakap tentang cukai pula, anda sebagai penyewa juga tidak perlu risau dengan hal tersebut kerana tuan rumah seharusnya peka dan mengambil tanggungjawab untuk membayar segala cukai berkenaan dengan pangsapuri yang beliau miliki. Anda sebagai penyewa hanya membayar sewa mengikut kadar yang telah dipersetujui di dalam perjanjian sewaan sahaja. Mudah kan?

Jadi, perkara penting yang harus anda ingat apabila anda membayar sewaan satu unit pangsapuri ialah, anda perlu sedar bahawa sewaan yang anda bayar itu sudah pasti merangkumi segalah hal-hal yang berkaitan dengan pengurusan hartanah tersebut. Walaupun ia agak kejam, namun segala bayaran yang anda bayar itu adalah perlu bagi mengelakkan timbulnya masalah-masalah lain dimasa hadapan.

Kebebasan untuk berpindah

Salah satu perkara yang berkait rapat dengan orang-orang muda ialah mereka tidak akan duduk di suatu rumah itu dengan tetap. Mereka lebih suka berpindah dari satu rumah kerumah yang lain bagi mencari tempat tinggal yang lebih selesa. Memang kita menganggap mempunyai rumah sendiri di sesuatu kawasan yang tetap merupakan peluang kita untuk mengumpul aset masa hadapan. Tetapi, adakah ia berbaloi jika kita perlu memaksa diri kita untuk tinggal di satu kawasan yang khusus sedangkan kita boleh berpindah dari satu tempat ketempat yang lain? Mungkin dikawasan tempat tinggal kita itu tidak lagi sesuai untuk kita. Adakah kita sanggup bertahan duduk dikawasan itu? Sudah pasti tidak. Selai itu sekiranya kita diperlukan untuk berpindah kesuatu kawasan lain atas urusan kerja, adakah kita akan membawa bersama-sama hartanah kita? Sudah pasti tidak. Jadi sebagai orang muda yang berkerjaya, adalah lebih elok untuk anda menyewa di pangsapuri yang sederhana nilai sewaanya tetapi berbaloi.

Bila bercakap tentang kebeasan untuk berpindah pangsapuri yang disewa, anda boleh melihat atau mencari maklumat ataupun menyewa pangsapuri anda di PropertyGuru Malaysia. Berbagai maklumat yang anda boleh dapat di laman ini sebagai contoh malumat tentang lokasi, kadar sewaan pangsapuri dan lebih menarik lagi anda boleh mendapatkan maklumat pemilik rumah untuk mengetahui lebih lanjut tentang perjanjian sewaan dan juga jangka masa sewaan yang akan diberikan. Menyewa di pangsapuri membolehkan kita mempunyai kebebasan untuk berpindah. Sekiranya anda mempunyai perancangan untuk masa hadapan, anda tidak perlu lagi risau atau takut sekiranya anda akan terperangkan di sesuatu kawasan dalam jangka masa yang lama.

Penyelenggaraan pangsapuri yang tidak dijangka

Setiap rumah yang diduduki, kadang kala terdapatnya pelbagai kerosakan yang perlu kita selenggara. Lebih parah bila kerosakan itu datang secara tiba-tiba. Kadang tu kita tidak tahu jika rumah-rumah yang sudah diubah suai atau sebagainya, risiko untuk mengalami kerosakan-kerosakan kecil yang mesti kita selenggara adalah sangat tinggi. Atas sebab-sebab ini, ternyata meyewa di pangsapuri tidak akan membebankan anda sekiranya ada sebarang kerosakan ditempat tinggal anda. Segala kos membaik pulih tidak perlu anda bayar. Semua itu ditanggung oleh pemilik rumah itu. Mudah kan?

Jadi, dengan menyewa di pangsapuri kita tidak perlu lagi risau dengan masalah-masalah yang akan datang secara tiba-tiba. Hal ini akan diuruskan sepenuhnya oleh tuan pemilik rumah. Anda boleh tinggal di pangsapuri tersebut dengan aman dan damai tanpa perlu rasa risau lagi. 

Masalah dimalam hari

Setiap rumah sudah pasti mempunyai massalah yang tersendiri. Dan PapaG pasti ia berlaku pada semua orang. Lelebih lagi jika masalah rumah anda itu berlaku seawal 2 atau 3 pagi. Tentu sahaja ia amat menyakitkan hati dan memberi tekanan pada kita. Sekiranya berlaku kebocoran air, terbau gas yang bocor, ataupun bekalan elektrik tidak berfungsi, rasa-rasanya siapakah yang akan bertanggungjwab untuk mengatasi semua masalah ini? Bila rumah yang kita tinggal itu adalah rumah kita sendiri, sudah pasti segala kos ataupun tanggungjawab untuk mengatasi masalah ini terletak diatas bahu kita sendiri kan? Tapi, bila kita menyewa, dengan hanya embuat satu panggilan pada pemilik rumah anda, segala-galanya pasti akan diselesaikan dengan segala tanggungan kos akan terletak di atas bahu pemilik rumah itu sendiri. Mudah kan?

Yang sebenarnya, bukanlah, masalah-masalah yang berlaku apabila kita mempunyai rumah sendiri merupakan sesuatu yang sangat membebankan. Tetapi, jika kita tidak mahu menaggung tambahan kos dan bila kita mengukur baju dibadan sendiri, adalah lebih elok untuk kita menyewa di rumah pangsapuri. Bila kita mempunyai kerja yang banyak di siang hari, ditambah dengan kehidupan peribadi dan tekanan uang harus kita selesaikan keesokan harinya, adakah kita mahu untuk menghadapi masalah kecemasan ditengah-tengah malam? Tentu sekali tidak kan?

Bila ada yang mempersoalkan tentang sebab-sebab keewangan, tapi yang sebenarnya jika kita mencari rumah yang kurang tekanan dan cara hidup yang bebas, sudah pasti menyewa disebuah pangsapuri ialah pilihan yang tepat. Anda hanya perl bayar untuk menyewa sahaja. Lain-lain kos dan tanggungjawab membaikpulih kecemasan ditanggung oleh tuan rumah. Menarik kan?

With Love
Papaglamz

-sekian-

Google+ Followers