Misah Omar - Sampai Bila OST Drama Jangan Benci CIntaku (Lirik Lagu)

Misah Omar - Sampai Bila OST Drama Jangan Benci CIntaku (Lirik Lagu)

Assalamualaikum semua. Korang ingat lagi drama TV3 Jangan Benci Cintaku? Kalau masih ingat mesti tahu OST drama ni kan? Aku sejak dari drama ni la terus terpaut dengan lagu ni. Lama dah Misha tak buat come back dengan single. So, inilah dia buah tangan terbaru dari beliau. Lagu Sampai Bila.


Well, bila buah tangan dari Misah ni tentu sahaja unik dan ramai terpikat dengan alunan lagu dari Misha yang tersendiri kan? Ok la, jom layan video muzik Sampai Bila nyanyian Misha Omar.



Lirik Lagu Sampai Bila - Misha Omar


Andai dapat kau dengar ombak hati ini
Dihempas sepi tiada berlagu
Dulu tenang dan dilayari kasihmu
Kini dilanda gelora tak menentu

Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebenan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta

Dalam rindu yang tak bererti apa lagi
Biarkan aku kini sendiri
Oh pergilah dengan dia yang kau cinta
Dan tak perlu kau di sini mengungkit kesilapan

Sampai bila, harus ku bertanya
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti

Padamu aku hanya
Kaca yang tak berharga
Pudar seri... kosong. kelam. tak bermakna

Oooh
Ku melangkah dengan hati yang kecewa
Moga ada secebis ketabatan mengubati

Sampai bila...
Firasat hatimu, yang terus membisu
Segala dendamku
Kini telah menjadi bebanan jiwa
Saat kau mencari pengganti cinta.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Kek Viral Fruits Pastry Cake. Ini Resipinya Kalau Anda Nak Cuba

Kek Viral Fruits Pastry Cake. Ini Resipinya Kalau Anda Nak Cuba

Assalamualaikum semua. Kebelakangan ni, Fruit Pastry Cake adalah antara topik hangat dan menjadi Kek Viral pada waktu ini. Tak sure kenapa. Bermacam cerita kisah suka dan duka perkongsian pengguna-pengguna laman sosial tentang kek viral ini. Tak kurang juga ada blogger-blogger yang sudah mencuba resipi Fruit Pastry Cake ini.

Kek Viral Fruit Pastry Cake

Kalau kita google resipi kek viral ini, bermacam versi dan style ada. Ada yang simple dan mudah untuk membuatnya dan ada juga yang agak sukar. Bermacam tips dan panduan supaya kek menjadi dan tak bantat. Aku? Buat masa ni aku mampu melihat dan membaca semua resipi dan tipsnya. Tiada kekuatan lagi nak membuatnya. 

Dalam banyak-banyak resipi, ada satu resipi yang aku rasa mudah nak buat dan hasil macam cantik je. Untuk mengelakkan kau terlupa sumber resipi tu, aku post kat blog kejap. Nanti ada masa aku nak buat kek yang viral ni. Insyallah.

Jom ikuti resipi yang dikongsi oleh Puan Lina Thomas ini.


BAHAN-BAHAN:

100gm mentega – suhu bilik
150gm gula 
2 sudu makan sour cream / yogurt 
3 biji telur gred A – dipukul perlahan
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan jus lemon
Zest (parutan kulit) dari 1 biji lemon 
210gm tepung gandum – diayak bersama 1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
Sedikit buah-buahan – strawberi, pic & blueberi atau buah-buah lain yang jadi pilihan.

CARA MEMASAK:

1. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180C (350 ° F) dan letakkan rak di tengah-tengah.

2. Oles/sapu tepi dan bahagian bawah loyang springfoam (guna loyang cheesecake 9” atau 9×3 atau pun loyang bulat biasa) dengan mentega atau semburan minyak masak. Alaskan dengan kertas minyak. Sekali lagi griskan/oles mentega atau minyak pada kertas minyak juga.

3. Pukul mentega, sour cream dan gula hingga ringan dan lembut.

4. Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga sebati.

5. Seterusnya masukkan esen vanilla, jus serta zest ( parutan kulit) lemon. Putar hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Adun hingga sekata.

6. Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah disediakan dan susun buah-buahan mengikut kreativiti anda.

7. Jangan tekan kepingan buah-buah tadi. Hanya susun dan letak begitu sahaja diatas adunan kek.

8. Bakar kek selama 1 jam. Dalam 15 minit terakhir, tutup permukaan atas kek dengan aluminium foil bagi mengelakkan permukaan kek terlalu keperangan.

9. Setelah kek masak, biarkan sejuk dalam loyang selama 5-10 minit. Kemudian barulah dikeluarkan dari loyang dan disejukkan diatas redai/rak dawai.

10. Tabur sedikit gula aising atau snow dust diatas kek.


11. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-


4 Destinasi Pelancongan Wajib Pergi Jika Anda Ke Phuket

4 Destinasi Pelancongan Wajib Pergi Jika Anda Ke Phuket

Bila bercakap tentang negara yang mempunyai laut-laut atau pantai yang cantik dan indah, sudah pasti negara Tailand termasuk antara negara yang kaya dengan laut dan pantai yang cantik dan terkenal di dunia. Banyak destinasi pelancongan wajib pergi jika anda ke sini.


Sebab itu Thailand seringkali menjadi destinasi yang dikunjungi oleh para pelancong bukan sahaja dari negara sekitarnya, malah pelancong dari seluruh Asia Tenggara dan Eropah juga bertandang ke Thailand untuk bercuti. 

Di Thailand, Phuket merupakan pulau terbesar dan juga mempunyai pulau-pulau kecil di sekitarnya. Phuket menjadi tarikan kepada kebanyakan pelancong kerana di sini mempunyai laut dan pantai yang sangat indah dan cantik.

Jom ikuti senarai laut yang indah dan cantik yang terdapat di Phuket Thailand.

James Bond Island


Foto: CBSTravelAsia

James Bond Island terletak di kawasan Taman Nasional Teluk Phang Nga, yang merupakan lokasi penggambaran filem James Bond 1974 yang dibintangi oleh Roger Moore, Man dan Golden Gun. 

Foto: Google

Di sini, terdapatnya lokasi-lokasi yang cantik yang anda boleh ambil gambar sebagai kenang-kenangan ketika bercuti di Phuket. Keindahan lautnya membuatkan pulau ini mampu menarik pelancong yang ramai tidak kira dari dalam mahupun luar negara. Aktiviti menaiki speedboat merentasi pulau adalah aktiviti yang sangat menarik dan popular di sini.

Similan Island


Foto: EasyDayPhuket

Similan merupakan salah satu kepulauan yang ada di Phuket. Memiliki sembilan pulau, Similan menyimpan keindahan bawah laut yang menakjubkan. Menyelam di sini akan membuatkan percutian anda semakin menarik. Selain itu, keindahan di setiap pulaunya juga membuat Similan menjadi destinasi pelancongan paling popular di Thailand.

Foto: SunriseDiversPhuket

Keindahan bawah laut Similan sendiri menarik banyak perhatian para penyelam di seluruh dunia. Tidak hairan jika anda bercuti di Similan, anda akan berjumpa banyak pelancong-pelancong asing.

Nai Harn Beach


Foto: Joeysantin

Pantai Nai Harn pasti memikat dek kerana suasananya yang nyaman. Dengan suhu sekitar 29 Darjah Celcius dan latar belakang pemandangan yang indah dan cantik pasti membuatkan anda yang datang kemari terpesona. 

Foto: Thailang Island Guide

Pantai pasir putih yang sangat indah ini akan memanjakan mata kamu saat berada di pantai Nai Harn ini. Salah satu pantai yang benar-benar memikat para pengunjung untuk datang ke Phuket adalah pantai ini, karena keindahan lautnya yang mampu membuatkan anda ingin bersantai lama-lama di tepi pantai.

Phi Phi Island Ditutup


Selain tiga pantai ini, terdapat satu lagi pantai yang cantik di Phuket iaitu Phi Phi Island. 

Foto: MyThailandTours

Pantai yang berada di antara tebing-tebing batu yang besar ini memiliki pemandangan dengan yang indah dan pesona yang berbeza dari pantai lainnya di Asia. Dengan pasir putih dan ombak yang sangat landai, anda boleh menikmati pantai ini dengan bebas tanpa risaukan keselamatan anda.

Tapi sayang, Phi Phi Island ditutup untuk para pengunjung. Metik dari Astroawani online, pihak berkuasa Thailand mengarahkan pantai Maya Bay, di pulau Phi Phi yang terletak di Laut Andaman, ditutup sementara untuk empat bulan. Arahan dibuat bagi menghentikan pencemaran yang berpunca daripada pelancong. Penutupan ini bagi membolehkan pemulihan terumbu karang di pulau itu dan kehidupan laut.

Bagaimanapun, atas permintaan tinggi dari pelancong, pantai ini akan dibuka semula pada Oktober. Pantai ini menjadi tumpuan pelancong, sejak ia dipaparkan dalam filem 'The Beach' yang diarahkan Danny Boyle, berdasarkan novel tulisan Alex Garland.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Tak Sah Jika Tak Jejak Kaki Ke 4 Lokasi Ini Di Phuket" sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya.
Wordless | Change You Life Today!

Wordless | Change You Life Today!


Change your life today. Don't gamble on the future, act now, without delay.
Simone de Beauvoir

With Love
Papaglamz

-sekian-

"Bajet Lebih Kurang RM500 Je" - Itenary Trip Ke Hatyai-Songkla 3D2N

"Bajet Lebih Kurang RM500 Je" - Itenary Trip Ke Hatyai-Songkla 3D2N

Thailand adalah antara negara Asia yang anda wajib pergi untuk bercuti. Selain lokasinya yang agak dekat dengan negara kita, kos untuk bercuti ke sana agak murah. Jenis pengangkutan untuk masuk ke Thailand juga banyak sama ada dengan menaiki kereta, kapal terbang atau pun keretapi.

Antara tempat-tempat menarik dan popular yang anda boleh lawati di Hatyai ialah pasar terapung. Pasar ini sangat unik kerana pasar ini terletak betul-betul di atas air sungai. Dan banyak lagilah!

Bajet tak sampai 1K pun

Terbaru, seorang penggunma Twitter dengan panggilan @nadzmiii telah berkongsi pada semua tentang beberapa itenari dan bajet percutiannya di Hatyai-Songkla dengan bajet yang murah. Mari ikuti perkongsiannya.

Perjalanan menaiki train dari KL - Padang Besar - Hatyai




Hatyai Junction Railway Station

Ada juga kedai-kedai makanan sekitar stesen keretapi ini. Makanan pun boleh tahan.

Teh Tarik Power!


Tom Yam Asli dari Thailand

Menarik di Hatyai


Wajib pergi Floating Market dan rasa makanan yang ada di sini. Macam-macam ada!



Chabura dimsum


Floating Market Pandangan Dari Atas



Wajib pergi Asian Night Market yang jual barang murah-murah





Time to go back home!



Kacang murah-murah di Kimyong Market. Boleh buat ole-ole balik Malaysia!

Waktu train di Hatyai dan Padang Besar




Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda yang hendak bercuti di Hatyai.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Bajet Lebih Kurang RM500 Je" - Itenary Trip Ke Hatyai-Songkla 3D2N' sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya.
Percutian Menarik Atas Houseboat Di Tasik Kenyir, Terengganu

Percutian Menarik Atas Houseboat Di Tasik Kenyir, Terengganu

Assalamualaikum semua. Dah lama aku nak cerita tentang percutian aku bersama kawan-kawan sekerja aku di Tasik Kenyir. Sebenarnya ini adalah first time aku naik houseboat di Tasik Kenyir. Macam-macam aktiviti menarik di Tasik Kenyir yang kitorang buat. Antaranya yang menarik tak lain dan tak bukan ialah melihat ikan kelah dengan lebih dekat di Kelah Sanctuary. Memang menarik!

Jom aku cerita satu persatu aktiviti kitorang. Enjoy!

11.08.2018 (Sabtu)

Seawal 6.30 start berkumpul. Plan 6.45 nak gerak tapi, 7.15 juga baru gerak. Macam biasa la sebelum gerak ada breakfast, briefing sikit dan doa.

Lepas flag off, masing-masing stop di check point selepas tol Ajil. Ni nak kumpul sebab ada peserta yang rumah di Kemaman, so diorang tak berkumpul di kilang. Kiranya kat Ajil ni semua peserta ada sebelum meneruskan perjalanan ke Tasik Kenyir.

Dalam pkul 12 tengah hari kitorang sampai. Check in House Boat di Tasik Kenyir apa semua. Then, ‘perlayaran’ bermula menuju ke Sungai Lasir. Perjalanan dalam 1.30jam juga.

Sebelum bertolak menaiki houseboat

Dalam perjalanan tu kitorang pun merewang prepare untuk lunch. Add on membawang sekali la. For your info, aktiviti kali ni tiada sorang pun perempuan. So bebas. Hahahahah.

Merewang

Sambil membawang. Ko nampak gaya mulut dan pisau kat tangan tu? Betul2 membawang ni

Dalam pkul 1.30 sampai di tebing Sungai Lasir kitorang pun lunch, solat dan aktiviti seterusnya berkayak. Lepas berkayak, kami hiking untuk mandi di air terjun sungai lasir.

Aktiviti berkayak. Gaya nampak ok dah yang depan tu

Air terjun Sungai Lasir 

Selfie dengan bos besar!

Dalam pkul 6.30 masing2 balik semula ke house boat, prepare untuk dinner, solat maghrib dan malam tu weolls semua ada bbq. Add on karaoke. Kira malam ni masing2 santai makan2 sambil borak2 dan ada pertandingan memancing sekali.

Dinner kami

Bbq terbaik!

11 malam semua tido. Tapi ada juga yang continue karaoke. Aku? SELAMAT DI BUAI MIMPI. Keletihan mendayung kayak lenguh tangan namati.!

12.08.2018 (Ahad)

Pepagi lagi 5.30 houseboat dah kecoh. Best! Geng2 yang agak umur lebih kurang bapak2 aku kejut bangun subuh. Macam bapak2 sangat tau. Tetibe time ni rindu bapak aku kat kg. Hahaha.

Pandangan pagi hari dari tengah2 Tasik Kenyir di atas houseboat menuju Kelah Sanctuary

Menikmati bayu pagi dari tingkat atas houseboat. Memang best..!!!

Santai dengan orang2 kuat BPC di pagi hari

Lepas sembahyang subuh, houseboat kitorang start bergerak dari tebing Sungai Lasir menuju Kelah Sanctuary, Tasik Kenyir. Sampai je kat check point post kawalan Kelah Sanctuary dalam pukul 9, kami dengar taklimat kejap sebelum kami kena naik boat laju untuk ke check point 1 menuju ke Lubuk Kelah.

Pos kawalan Santuari Kelah. Sebelum taklimat dan naik boat laju menuju ke lubuk kelah

Abam gemuk amek gambar

Lepas sampai check point 1, sebelum sampai lubuk kelah, kitorang kena sambung hiking dalam 2 km lagi. Ya ampunnnnnnn. Jaunyaaaaaa. Kalau tak betul2 memang mental. Tapi, bila sampai je kat lubuk kelah, terus hilang segala penat dan lelah. Memang berbaloi.! Benda baik memang tak mudah nak dapat kan?

Let’s start! Kena menapak hiking sejuh lebih kurang 2KM. Fuhhhhhh...!!!

Come to papa anak-anak hikan ku. How i am dealing with my anak-anak hikan

Video aku tangkap ikan di Kelah Sanctury



Lepas dari Kelah Sanctuary, kitorang balik ke houseboat, mandi2, lunch dan solat sebelum menuju ke Taman Herba pula. Dalam pukul 3 kami sampai di taman ni. Ok la, kat taman herba ni kitorang diberi peluang cuba air rebusan herba tongkat ali dan juga kacip fatimah.

Masing2 kepenatan lepas hiking dan main dengan ikan. After lunch memasing ketiduran. 3 orang yang kat hujung tu cari port landing tak jumpa2.

Taman herba!

Dalam 3.30 kami kembali semula ke houseboat dan start perjalanan balik ke jeti Tasik Kenyir. Pukul 4.30, tiba di jeti dan program berakhir di sini. Sebelum balik tu, jangan lupa singgah kedai duty free kat sini. Coklat, periuk semua ada. Ala2 harga langkawi gituuuuuu

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com