Assalamualaikum semua. Alhamdulillah segemen Dikir Zikir Bersama Papaglamz dah tamat. Ada 37 orang peserta yang join (Klik Sini) segmen ni. Terima kasih semua. Dan dengan ini semua peserta bakal mendapat 5 keping sampul duit raya exclusive dari aku. 


With Love
Papaglamz

-sekian-
TAMAT

Assalamualaikum semua. Salam ramadhan buat semua pembaca Papaglamz yang aku sayangi. Sayang lebih sikit untuk sesiapa yang sudi baca entri segmen aku kali ni. Hehehe. Ok la, straight to the point. Bersempena bulan penuh barokah ini, aku tergerak hati untuk menganjurkan segmen simple untuk korang semua. Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz. Aku saje je anjurkan segmen sebegini rupa sekadar hendak membawa kita semua selain dari blogwalking tu terasa ada pengisian la sikit kan. Insyallah. Jangan lupa join. Ikuti syarat-syarat yang mudah dengan tertib tau...!!!!


Syarat-syarat

1. Baca 3 Zikir yang mudah ni sebanyak mana yang korang mahu. At least sekali pun Alhamdulillah. Jangan skip ye.




2. Mainkan video youtube di bawah ni. Selama mana yang mampu korang tengok la video ni tau.


3. FOLLOW BLOG Papaglamz.com

4. Buat satu entri yang bertajuk: "Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz"

5. Copy paste coding kat bawah ni:



6. Lepas dah copy and paste coding then dah touchup bagi cantik, publish entri korang dan share link korang diruang komen entri segmen (Klik Disini)

Mudah je kan? Selamat bersegmen. 

10 Peserta BERTUAH bakal mendapat Sampul Duit Raya EXCLUSIVE by PAPAGLAMZ beserta HADIAH MISTERI dari Papaglamz.com.


Segmen berlangsung bermula 27 May 2015 hingga 10 Jun 2017

Jom jom jom cepat join.....!!!!!
With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Pejam celik dah 13 hari kita berpuasa (semasa entri ini ditulis). Raya nak dekat dah kan? Saja nak kongsi kat korang semua antara Biskut Raya dan Kuih Muih Pilihan aku masa raya. Korang mesti ada biskut raya yang korang suka kan? Untuk aku, ada la beberapa jenis biskut dan kuih raya yang aku betul-betul minat nak makan. Memang tertunggu-tunggu masa raya aku nak makan.

Biskut Raya dan Kuih Muih Pilihan Biskut Semperit

Biskut semperit

Antara kuih yang aku suka ialah semperit. Sebelum ni aku ada kongsikan dalam blog aku resepi semperit untuk korang cuba. Kalau makan biskut semperit yang gebu tu ya allah tuhan je yang tahu nikmatnya. Rasanya yang manis-manis lemak memang membuat aku termimpi-mimpi sepanjang tahun. Gituuuuu. Hehehe. Biskut semperit ni banyak versi. Ada yang versi panjang-panjang dan ada juga versi berbentuk bunga. Warna pun macam-macam tau. Merah de. Hijau ada. Dan terbaru warna warni pun ada. Tak kisah la apa versi sekalipun, asal rasa semperit tu ade, memang aku akan mengadap je la.

Tart gulung

Selain semperit, aku suka kuih tart gulung. Aku rasa tart adalah antara kuih raya yang evergreen. Dari dulu sampai sekarang, kuih tart memang akan menjadi rebutan setiap orang di hari lebaran. Tart juga banyak versi bentuk dan rasa. Ada yang bentuk bunga, gulung dan macam-macam lagi. Kalau dulu kita disajikan dengan tart nenas sahaja, kini macam-macam ada. Ada yang menggunakan jem strawberry la. Blueberry la. Macam-macam la. Tapi untuk aku. Tart nenas juga menjadi pilihan.

Bangkit cheese

Selain tart dan semperit, satu lagi kuih raya yang aku suka ialah kuih bangkit cheese. Bangkit cheese macam kuih zaman moden la. Kalau dulu kita cuma ada kuih bangkit sahaja. Setelah ada inivasi-inovasi merentasi zaman, muncul la resepi kuih raya alaf baru hasil gabungan dengan resepi lama menjadi yang baru. Macam kuih bangkit cheese ni la. kalau pergi beraya rumah orang terpandang kuih ni, memang tak pandang kuih lain la.

Kalau dulu mak-mak kita rajin buat sendiri kuih raya diorangkan? Sekarang orang dah malas dah. Macam aku harap je ada resepi kuih muih raya yang aku share kat blog ni. Tapi tak semua yang aku rajin nak buat. Kita main tunjuk-tunjuk je la. Tapi ingat jangan sakan main tunjuk-tunjuk sampai terlebih tunjuk sampai la membazir. Bersederhana itu lebih baik kan.

Ok la, tu je aku nak kongsi tentang biskut raya pilihan aku. Korang pulak macam mana?

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Trend online shopping merupakan satu trend yang amat popular sekarang ni. Aku percaya semua readers blog aku majoritinya pernah walaupun sekali membeli-belah secara online. Sekarang ni macam-macam laman web yang kita boleh gunakan untuk membeli-belah secara atas talian. Namun, sebagai pengguna, kita haruslah bijak dalam memilih laman yang benar-benar sesuai untuk kita membuat belian secara online. 

Membeli-belah Secara Online Di Shopback

Shopback.my menawarkan cashback kepada setiap pembelinya

Dalam banyak-banyak laman shoping online, baru-baru ni aku terbaca tentang Shopback.my dari google. Shopback.my ni boleh aku katakan seperti shopping mall online yang mengumpulkan banyak vendor yang menjual barang-barang yang meliputi household item sampai la nak booking tiket untuk bercuti atau travel pun boleh tau. Sangat-sangat memudahkan. Korang just pergi ke laman Shopback.my dan dari situ korang pilih la mana-mana kedai, jenama, servis atau barangan yang korang nak, then beli la dari situ. Lagi best, kalau membeli melalui Shopback.my ni korang akan dapar ganjaran cashback korang tau. Barang dapat, cashback pun dapat. Sangat menjimatkan. Betul tak?

Selain menjimatkan, buat korang yang suka melancong, korang boleh book hotel dan tiket kapal terbang korang dengan Expedia melalui Shopback.my dengan mudah dan selamat kan? Boleh la travel pusing satu Malaysia kan? Selain booking hotel, untuk korang yang hendak shopping, korang mesti tengok-tengok laman tripsle melalui shopback Malaysia. Sudah pasti macam-macam discount dan offer yang tripsle buat sekarang ni. Lagi-lagi nak raya ni kan.

Cara Mudah Membeli-belah Secara Online Di Shopback

Langkah 1: Pilih laman peniaga di Shopback yang anda berkenan. Jangan lupa untuk mendaftar dahulu di shopback.

Membeli-belah Secara Online Di Shopback

Langkah 2: Anda akan dibawa (redirected) ke laman web peniaga (merchants).
Contoh peniaga - Expedia, Tripsle, Lazada Malaysia dan macam-macam lagi.

Membeli-belah Secara Online Di Shopback

Membeli-belah Secara Online Di Shopback

Bila dah pilih store mana yang anda suka, klik "Shop Now" untuk pergi ke official laman web store tersebut. Di sana, just shopping online dan urus jual beli seperti biasa.

Langkah 3: Earn cashback

Setelah pembayaran telah dibuat di laman web peniaga, cashback (rebat tunai) akan dimasukkan ke dalam akaun Shopback anda secara automatik dalam masa beberapa hari.

Setelah ditebus, wang tunai di akaun Shopback boleh di-cash out via transfer ke akaun bank anda.

Mudah dan menarik kan? Jika kurang jelas penerangan di atas, boleh refer to tutorial video cara online shopping di Shopback di bawah ini:




More info:


With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Sekali sekala kalau kita mem'western'kan diri pun best jugak kan? Baru-baru ni aku ada la buat lasagna untuk aku dan family. Resepi mudah lasagna ni aku dapat dari google je tau. Cuma aku simplifykan sikit ikut bahan-bahan yang ada kat rumah aku je. Sebelum tu, korang tahu tak apa itu lasagna? Dulu aku pun gak confuse jugak lasagna dengan spaghetti. Almaklumla menu yang jarang-jarang kita makan kan? 

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Spaghetti dan lasagna ni adalah termasuk dalam kumpulan pasta. Cuma bentuk je berbeza. Kalau lasagna ni berkeping-keping. Kalau spaghetti ni pulak dia macam mee kuning. Tu je bezanya. Biasanya pasta ni dimakan dengan kuahnya tersendiri. Kedua-dua lasagna dan spaghetti kadang kala kita boleh juga makan menggunakan kuah yang sama. Kat bawah ni aku kongsikan resepi lasagna berserta resepi kuah past sekali.

Resepi Mudah Lasagna

Bahan
8 keping Lasagna segera
Mozrella Cheese secukupnya

Bahan untuk sos inti
400 gram daging atau ayam kisar
1 jar kecil sos prego traditional
1 biji bawang besar kuning, potong dadu kecik
4 ulas bawang putih, hiris nipis
6 biji cendawan butang, hiris nipis
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk sos putih
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
3 keping keju cheddar cheesedale
1 cawan fresh milk atau susu full cream
Lada putih dan garam secukup rasa

Cara-cara memasak lasagna

Mula-mula sekali bacalah bismillah dan sediakan semua bahan-bahan yang di perlukan. 


Untuk permulaan aku rendam kepingan lasagna sebanyak 8 keping. 

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Sementara menuggu kepingan lasagna kita siap, jom kita masak sos dulu. Aku mulakan dengan memasak sos putih. Macam dalam gambar kat atas, aku mulakan dengan panaskan mentega sampai cair. Kemudian aku masukkan tepung gandum. Kacau sekejap. Kemudian aku masukkan cheese dan juga susu segar. Teruskan mengacau sehingga campuran kita tu menjadi pekat diatas kuali. Perasakan sos putih kita dengan lada putih dan garam.

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Ok, dah siap masak sos putih, kita masak pulak sos pastanya. Yang ni mudah je. Aku guna sos prego. Mula-mula aku tumiskan bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau dan agak garing, aku masukkan daging kisar. Aku biarkan daging atas kuali beberapa minis supaya daging tu empuk sebelum aku masukkan sos prego. Selepas dah masukkan sos, masukkan pulak cendawan butang yang dihiris. Untuk cendawan ni ikut korang. Kalau nak letak boleh. Tak letak pun boleh. Dan last sekali untuk masak sos pasta ni jangan lupa perasakan sos kita dengan serbuk lada hitam, garam dan gula. Dah siap.

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Ok la bila kedua-dua sos dan kepingan lasagna dah siap sedia, sekarang ready untuk susun dalam loyang dan nak bakar Mula-mula sekali, aku alaskan loyang dengan kertas minyak. Untuk lapisan pertama, aku susunkan 2 keping lasagna. Kemudian aku letakan sos merah. Kemudian aku letakkan pula sos putih. Selepas itu aku taburkan mozarella cheese. 

Dah siap, aku ulang semula step yang sama untuk lapisan seterusnya. Korang ulang-ulang sampai la habis bahan-bahan korang dan muat dalam loyang tu. Make sure last sekali bahagian atas korang taburkan mozarella cheese, Baru terasa cheesenya tu nanti bila dah masak. Dah siap susun semua, ready untuk bakar. Oven aku, aku bakar selama 45 minit dengan suhu 170 darjah celsius.

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Inilah rupanya lasagna aku yang dh siap aku susun-susun tinggal nak tunggu bakar je. Gambar yang dah siap macam yang kat atas tu la yer. Macam mana? Mudah je kan nak buat lasagna ni? Kalau bahan semua ada mudah je tau. So aku harap entri aku tentang resepi lasagna ni berguna untuk korang semua. Selamat mencuba....!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Assalamualaikum semua. Semasa aku menulis entri Ucapan Salam Ramadhan dari Papaglamz ni merupakan hari pertama kita berpuasa tahun 2017. Dikesempatan ini aku ingin sekali mengucapkan selamat berpuasa buat semua pembaca Papaglamz .com yang tidak pernah jemu dan sentiasa memberi sokongan pada aku untuk aku terus menulis.

Ucapan Salam Ramadhan, Ramadhan Kareem

Ucapan Marhaban Ya Ramadhan aku tujukan khas buat keluarga aku sendiri, isteri aku, anak aku, mak ayah dan juga mertua aku, adik beradik aku dan sesiapa sahaja yang aku kenali. Tak lupa juga buat sahabat-sahabt maya aku. Blogger-blogger yang mengenali aku tak kira kita pernah berjumpa secara realiti atau hanya di alam maya sahaja.

Ucapah salam ramadhan ini juga aku tujukan khas buat rakan AFBians. Korang AWESOME...!!! Selalu memberi inspirasi untuk aku terus menulis dan memastikan blog aku ni kekal aktif dan tidak bersarang. Thank you korang. JANGAN LUPA PUASA TAU. Sudah-sudah lah berselfie dengan makanan tu. Buat-buat la inssoooffff..!!! Hehehe

Selamat Datang Ya Ramadhan, Bulan Penuh Rahmat dan Ampunan. 
Ramadhan Saatnya Membersihkan Hati, Meleburkan Dosa dan Nafsu Keduniawian.
Jadikan Ramadhan Sebagai Penyejuk Hati, Penyempurna Amal Ibadah Kita. 
Semoga di Bulan Suci Ini Kita Mendapat Limpahan Rahmat, Ampunan & Hidayah Ramadhan. 
Semoga Hidayah Ramadhan Kali Ini Mengangkat Kita ke Angkasa Kemuliaan....Amiiiin.
Mohon maaf lahir bathin 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Assalamualaikum semua. Kuih semperit adalah salah satu kuih evegreen di hari raya. Kuih semperit memang diminati dari dulu hingga sekarang dan ianya 'lebih sedap' jika di buat sendiri di rumah. So, dalam entri kali ni aku nak kongsikan pada pembaca semua Resepi Biskut Semperit Tradisinal Gebu dan Mudah. Well, nak raya ni kan, aku saja la nak test power boleh buat ke tak kuih samperit ni. Resepi aku ambil dari kawan office aku yer. Tradisional katanya dari mak dia. Jom kita tengok.

biskut semperit dahlia, resepi biskut semperit tradisional, biskut dahlia rangup, resepi biskut semperit susu, resepi biskut semperit paling sedap, biskut dahlia resepi lama, resepi biskut semperit chef liza,

biskut semperit dahlia, resepi biskut semperit tradisional, biskut dahlia rangup, resepi biskut semperit susu, resepi biskut semperit paling sedap, biskut dahlia resepi lama, resepi biskut semperit chef liza,


Resepi Biskut Semperit Tradisinal Gebu dan Mudah

Bahan-bahan 

  • 250 g buttercup
  • 2 biji kuning telur
  • 4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula ising
  • ceri merah / hijau secukupnya untuk hiasan


Cara untuk membuat

  • Campurkan butter, kuning telur dan gula ising.
  • Setelah itu masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
  • Tekan doh menggunakan acuan semperit diatas dulang dan bakar selama 15 minit pada suhu 150 darjah selsius.
Biskut samperit ni memang sedap tau. Rasa manis berlemak dan sangat-sangat gebu. Aku suka biskut semerit yang bila kau makan je masuk dalam mulut dan terus mencair. Perghhh. Satu balang pun aku boleh habiskan sendiri tau. Hehehe


Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah

  • Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau.
  • Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
  • Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
  • Kalau mix atau putar doh jangan sampai overbeat. InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.
SELAMAT MENCUBA....!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Assalamualaikum semua. Ok la malam ni aku nak kongsikan pada semua gambar kek hari jadi atau birthday cake yang aku pernah buat untuk customer-custmer aku. Biasa-biasa je. Tapi ok la ada juga yang nak try beli kan? Hehehe

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,



gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

Contoh ucapan selamat hari jadi.


Selamat hari jadi

Semoga dikurniakan iman yang sempurna, akhlak yang terpuji, pekerti yang mulia, umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat.

Happy birthday

May your birthday and every day be filled with the warmth of sunshine, the happiness of smiles, the sounds of laughter, the feeling of love and the sharing of good cheer.

Selamat hari lahir

Semoga dikurniakan umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati.

Doa selamat hari lahir

Ya Allah..Abadikan kasih sayangnya,tunjukkanlah jalannya dan penuhilah dengan cahaya-Mu yang tidak pernah redup,lapangkanlah dadanya dengan limpahan iman dan keindahan tawakal kepada-Mu,hidupkanlah dengan ma’rifat-Mu,dan matikanlah dalam keadaan syahid di jalan-Mu. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong. Aamin.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Masih segar dalam ingatan aku, pada tanggal 17 May 2014 lahirlah puteri sulung aku Dhia Imtiyaz Binti Muhammas Faizal. Time fly so fast, tak sangka tahun ni dah genap 3 tahun. Sempena birthdaynya aku buat kek hari jadi istimewa untuk Imtiyaz. Maaf la ayah tak mampu beli kek mahal-mahal. Mampu buat kek biasa-biasa je sayang.

Kek Hari Jadi Istimewa Untuk Imtiyaz

Bila cakap pasal pengalaman bersama isteri menghadapi situasi melahirkan Imtiyaz, aku sure pengalaman berada dalam dewan bersalin adalah satu pengalaman yang mesti di lalui oleh setiap insan bergelar suami. Pengalaman berhari-hari tunggu di hospital, tidur dalam kereta 2-3 malam. Almaklumla Imtiyaz ni anak 'terlebih masak'. Seronok sangat kot duduk dalam perut ibu dia, sampai te'teroverdue' pulak. Induce kan, sebab tu la berkampung lama sikit kat hospital.

Kek Hari Jadi Istimewa Untuk Imtiyaz

Nak buat macam mana kan? Demi menyambut amanah Allah yang satu ni, memang perlukan bermacam pengorbanan. By the way, time nak bersalin ni jugak la dompet aku hilang kat hospital. Tak tahu la aku tercicir kat mana. Korang rasa tak betapa kelang-kabutnya aku masa tu. Macam-macam hilang. Kad pengenalan, kad ATM dan segala jenis kad hilang tau.

Ada satu ketika tu masa nak masuk dewan bersalin untuk menemankan isteri, nurse nak tengok kad pengenalan aku. Gigih dan lama jugak la nak convince nurse tu yang aku ni memang suami bini aku. Hahahaha. Kelakor je kan. Dah jadi cerita. Kita layan je la.

Apapun yang berlaku, tanpa aku sedar 3 tahun telah berlalu. Alhamdulillah. Di kesempatan ini, ayah doakan semoga Imtiyaz terus membesar dengan sihat dan mejadi anak yang solehah. Insyallah.

Doa untuk anak-anak

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لِي فِي أَوْلَادِي وَلَا تَضُرَّهُمْ وَوَفِّقْهُمْ لِطَاعَتِكَ وَارْزُقْنِي بِرَّهُمْ

Ya Allah berilah barokah untuk hamba pada anak-anak hamba, janganlah Engkau timpakan mara bahaya kepada mereka, berilah mereka taufik untuk taat kepadaMu dan karuniakanlah hamba rejeki berupa bakti mereka

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنِ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ إِمَامًا

Wahai Tuhan kami, berikanlah kepada kami dari istri kami dan anak keturunan kami dan jadikanlah kami orang-orang taqwa sebagai pemimpin

رَبِّ هَبْ لِى مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَآءِ

Wahai Tuhanku berikan kepadaku dari sisiMu anak keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau Dzat Maha Mendengar doa.

اَللهُمَّ اجْعَلْ أَوْلاَدَنَا أَوْلاَدًا صَالِحِيْنَ حَافِظِيْنَ لِلْقُرْآنِ وَالسُّنَّةِ فُقَهَا فِى الدِّيْنِ مُبَرَكًا حَيَاتُهُمْ فِى الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ

Ya Allah, jadikanlah anak-anak kami anak yang sholih sholihah, orang-orang yang hafal Al-Qur'an dan Sunnah, orang-orang yang faham dalam agama dibarokahi kehidupan mereka didunia dan di akhirat

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualakum semua. Nak tahu tempat percutian tebaik di Melaka? Sebelum tu, kalau korang nak tahu, Melaka terkenal dengan nama Bandaraya Bersejarah. Tahun lepas, aku berkesempatan untuk bercuti bersama keluarga aku di Melaka. Banyak tempat menarik yang boleh kita lawati di Melaka. Antaranya Pantai Kelebang, Dataran Pahlawan, Taman Burung Melaka dan macam-macam lagi. Tapi satu je yang adventure bila bercuti di Melaka ni ialah traffik dia. Ya ampuuunnn. Lagi-lagi kalau bercuti masa cuti sekolah. Siapa yang pernah pergi tu rasa la kan.

Tempat Percutian Terbaik Di Melaka

Tapi nak buat macam mana kan? Masa cuti sekolah la kita nak luangkan masa bersama keluarga. Hari lain tak sempat dah rasanya. Aku yang kerja dengan jadual shiftnya. Bini aku pula jadi cikgu. Masa waktu cuti sekolah la merupakan masa yang sesuai untuk bercuti. Ramai orang pun ramai orang la. Jalan sesak pon jalan sesak la. Aku sahut cabaran. Baru la ADVENTURE kan?

Antara tempat yang menarik yang pernah aku pergi dan aku anggap tempat ni adventure ialah Melaka Bird Park. Aku cakap adventure sebab aku sesat jalan. Then salah masuk hala mana entah. Aku guna maps dah, tapi entah mana tempat dia pergi. Dok pusinging je la. Tapi alhamdulillah last-last jumpa jugak. Berbaloi la dok mencari-cari taman burung melaka ni. 

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

Sebenarnya, Taman Burung Melaka ini telah dibuka untuk para pengunjung pada bulan Mei 2013. Berada di taman burung ini amat menyeronokkan. Apa tidaknya, melihat kelibat-kelibat burung pelbagai jenis, warna dan spesis yang amat jinak memang mengasyikkan. 

Antara aktiviti yang menarik di taman burung ini ialah memberi makan pada burung-burung di sini. Pengunjung-pengunjung akan dibekalkan dengan tiga bekas makanan iaitu jagung, kuaci dan air madu. Makanan-makanan ini perlu dibeli di kaunter pendaftaran dengan harga RM 10.00 sahaja. Selain memberi makan pada burung-burung disini, aktiviti lain yang menarik ialah sky walk. Berjalan merentasi sky walk ni memang menarik. Kita akan dapat melihat keseluruhan taman burung ini dari pandangan atas. Memang menarik. Di tambah pula sepanjang sky walk ni ada banyak burung yang menemani kita berjalan. Dah macam dalam kayangan gitu. Hehehe

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

Rasanya tempat ni sesuai untuk mereka yang meminati fotografi alam semulajadi. Yela banyak burung yang jinak-jinak dan mudah untuk kita ambil gambar. Selain itu, landskap taman ini juga sangat cantik. Dengan terbinanya air terjun buatan manusia, ia bagai melengkapkan lagi taman ini umpama habitat sebenar burung-burung ini di dalam hutan. Memang menarik. Sesiapa yang ke Melaka mesti singgah. Memang tak rugi la. Kalau nak merasai lebih lagi keseronokan di sini, boleh la datang.

Selain Taman Burung Melaka, sekiranya datang ke Klebang, tak sah rasanya kalau tak mencuba coconut shake yang popular di sini. Terletak di Jalan Besar Klebang bersebelahan dengan stesen petrol Caltex (GPS : N 2 12.984E 102 12.292), coconut shake pantai Klebang sememangnya menjadi tumpuan ramai pengujung. Apa tidaknya, semasa aku hendak mencuba coconut shake di sini, terkejut bila melihat ramai sangat orang yang beratur di kaunter untuk membeli. Memang betul-betul popular la coconut shake ni. 

gambar-coconut-shake-pantai-klebang

Mencuba coconut shake original dengan family memang best la. Walaupun pada permulaannya kami macam ala-ala nak give up sebab melihat betapa ramai orang yang beratur. Tapi, atas nasihat isteri tercinta, aku sabar je la menanti. Dan akhirnya dapat la 2 cawan coconut shake. Satu untuk aku dan satu lagi untuk wife. Imtiyaz kongsi je la. Selain coconut shake, ade juga makanan ringan lain yang dijual antaranya kuih muih, keropok lekor, dan juga nasi lemak. Boleh la sambil-sambil minum coconut shake yang famous ni, makan keropok ke ataupun kuih.

gambar-coconut-shake-pantai-klebang

gambar-coconut-shake-pantai-klebang

Kalau korang nak tahu, aku suka dengan coconut shake ni, lebih-lebih lagi waktu-waktu panas kan. Orang kata untuk refreshing gitu la. Dengan harga RM 2.50 secawan, korang boleh la menikmati coconut shake yang best ni. Rasa dia sama juga macam coconut shake di tempat lain, tapi yang bestnya coconut shake ni ade rasa kelapa die lebih manis dan berlemak sikit. Kalau ke Melaka jangan lupa singgah tau.

Tu la dia 2 tempat yang menarik yang boleh aku kongsikan kat korang semua di Melaka. Adventure tak adventrue la, yang penting kami seronok bercuti dan holiday bersama-sama.

Traveloka ada menganjurkan peraduan baru (Local Blogger Contest) di mana anda boleh berkongsi dengan kami tentang kisah-kisah menarik anda di Malaysia. Mudah, kan? DAN, 20 penyertaan pertama akan mendapat baucar jelajah bernilai RM150. Bila lagi nak pergi bercuti? Macam tu je. Senang sangat, kan? Mana tahu, ini mungkin hari yang bertuah untuk anda.

Dapatkan maklumat penuh di sini:- 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. KELEBIHAN MEMPUNYAI BLOG. Secara jujurnya mempunyai blog sememangnya mempunyai kelebihan tersendiri. Setiap dari blogger mempunyai sebab-sebab tersendiri kenapa mereka membina blog mereka sendiri. Bagi aku, blog yang aku bina dengan nama domain sendiri ini adalah sekadar hendak berkongsi tentang pengalaman aku dan bercerita pada pembaca tentang kehidupan aku dan keluarga aku pada mulanya.

blogging tip, kelebihan mempunyai blog,

Blog yang bermula sekadar ingin berkongsi cerita tentang keluarga, lama kelamaan blog aku boleh menjana pendapat sampingan aku. Walaupun nilainya tidak la banyak sangat dan tidak selalu, tetapi IT'S BETTER THAN NOTHING kan? Sebenarnya banyak cara yang kita boleh guna untuk menjadikan blog kita sebagai sumber pendapatan. Antaranya yang popular ialah dengan membuat artikel-artikel review untuk sesuatu produk atau perkhidmatan. Dengan membuat review-review sebegini, setiap artikel akan diberi bayaran tau.

Setelah beberapa tahun berblog, aku rasa ilmu tentang dunia blogging sudah ada walaupun tidak banyak, sikit pun jadi la kan. Kalau dulu aku tak berapa familiar dengan istilah-istilah seperti SEO, Web Hosting, dan sebagainya yang semua itu berkait rapat dalam dunia blogging. Sekarang tidak lagi. Dapat la merasa beberapa artikel duduk di first page google sekarang ni. Alhamdulillah.

Dalam seronok-seronok berblog, sebenarnya kadang kala, ada juga masanya aku rasa malas sangat nak update blog. Kadang tu sambai beberapa minggu blog aku sepi tak berupdate. Begitu la bukan mudah nak kekalkan momentum berblogging ni. Ia akan menjadi lebih susah bila kita bukannya seorang blogger sepenuh masa. Kita mempunyai tugas-tugas hakiki lain yang harus kita lakukan. Tapi semua itu bukanlah menjadi sebab untuk aku terus sepi dan senyap dari dunia blogging. Perlu untuk paksa diri juga untuk update entri la. Kalau lagi lama kita tinggalkan blog kita, lagi malas dan semakin bersarang la blog aku ni nanti. Tak nak macam tu kan.

Jadi, bagi korang yang ingin membina blog sendiri mulakan langkah korang sekarang. Mula slow-slow. Timba ilmu sebanyak mungkin. Sekarang ni mudah je nak belajar. Kat google, banyak tutorial-tutorial untuk membantu kita membina blog yang baik. Tinggal nak ataupun tak nak je. Ingat JANGAN MALAS. Ok la, samapi sini sahaja coretan dari aku. HAPPY BLOGGING....!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Ok la hari ni nak menaip entri "JUAL DIRI" la. Yela kita ni kan berniaga kek, jadi kena la jual diri. Kalau tak, takde la orang tau kita ni berniaga kan? Bukan bermakna jual badan ye. Ok la bagi korang yang nak membuat tempahan kek tak kira la kek birthday ke, kek untuk majlis perpisahan ke, hari guru ke dan sebagainya aku ada buat tempahan dan penghataran kek di Kuantan ni. Kalau korang malas sangat nak keluar rumah tu, jangan risau, aku ada untuk membantu. Tapi sekitar area Kuantan je la. Luar kawasan Kuantan aku tak boleh nak commit. Jauh sangat.

Tempahan dan Penghantaran Kek di Kuantan

Sejak aku mulakan perniagaan aku ni memang aku ada membuat delivery kek aku sekitar kawasan Kuantan. Antara kek yang aku buat termasuklah Kek coklat, Cheese kek dan juga yang terbaru aku buat Brownies kedut. Buat msa ni tiga jenis kek ni sahaja yang aku buat. Yang lain-lain tu nanti la coming soon. Terasa nak belajar buat wedding kek la. Insyallah.

Jadi korang-korang area Kuantan ni, kalau rasa teringin nak mencuba kek coklat, kek cheese atau brownies, boleh la contact-contact aku. Harga di jamin MURAH. Dan rasa kek aku jangan cakap la. Semua yang beli kek dari aku PASTI memberi komen-komen yang positif.

Berikut aku kongsikan pada pembaca semua antara kek-kek dalam koleksi aku.

Brownies Kedut

Tempahan dan Penghantaran Kek di Kuantan


Brownies kedut adalah antara produk terbaru aku. Brownies merupakan hot sale buat masa sekarang ni kan? Yela, ramai peminat brownies ni. Sebab rasanya lain dari kek biasa. Rasa yang penuh dengan coklat sudah pasti membuatkan peminat-peminat coklat tak tidur malam teringatkan brownies dari aku ni tau. Hehehehe

Kek Coklat


Kek coklat ini pulak merupakan antara kek yang mula-mula aku jual masa aku start niaga kek. Tak dinafikan walaupun kini banyak kek yang lebih urban dan canggih, jangan tak percaya kek coklat yang sebegini juga masih ada kelompok-kelompok peminat yang tersendiri. Ramai juga yang repeat order dari aku tau. Kek ini boleh dijadikan kek birthday dan apa-apa sahaja majlis. Dan terdapat juga dalam saiz-saiz yang berbeza.

Snow Cheese kek



Selain kek coklat dan brownies, aku juga ada mengambil tempahan untuk snow cheese kek. Kebiasaannya mereka yang minat kek coklat, pasti akan mencuba kek cheese juga. Ada yang kata kek cheese aku sangat diperkaya dengan cheese. Rasa lemaknya dan juga manis-manisnya adalah secukup rasa. Orang kata tak mudah muak bila makan banyak-banyak pun. Korang tak percaya boleh la cuba. Hehehe

Ok, tu la antara tiga kek yang aku open for order buat masa ni. Kalau sesiapa berminat boleh la contact aku melalui saluran-saluran seperti dibawah ni:

Wassap: 0196414393 atau <<<KLIK DISINI>>>
Instagram: Papaglamz

With Love
Papaglamz

-sekian-