Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
Petua Goreng Hati Lembu Supaya Tidak Meletup

Petua Goreng Hati Lembu Supaya Tidak Meletup

Assalamualaikum semua. Masalah yang selalu kaum ibu hadapai bila masak hati ibu ialah hati tu selalu sangat meletop-letop. Takut jugak nak masak kan? Saya ada terbaca satu tips nak goreng hati lembu ni. Jom layan.

Jom tonton : Nasi Goreng 'BODO' In The House


Haa.. memang ramai yang tanya cara tak nak bagi minyak meletup masa menggoreng hati.

Senang je.. Macam ni cara nya:

1- Basuh semua hati yang hendak di goreng.
2- Masukkan dalam periuk dan isi air jangan byk sangat.
Biar ngam2 dengan paras hati tu
3- Hidupkan api dan rebuskan ia.
4- Dah hampir masak, barulah digoreng dalam kuali.

Hati tak akan meletup dah.
Lembut dia tu sampai petang tau..

Ok selamat mencuba!

Kredit : Soul kitchens Lunchbox Harian

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL. Anda Patut Cuba

Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL. Anda Patut Cuba

Assalamualaikum semua. Sekarang ni sedang viral tentang aiskrim malaysia ala magnum kan? So, saya pun tak nak la melepaskan peluang untuk mencuba resepi aiskrim malaysia ala magnum ni. Tengok macam mudah je resepi dia. Bahan-bahan pun memang ada kat rumah ni. So, jom kita layan cara nak buat aiskrim malaysia ala magnum ni.

Jom tonton : Video penuh saya buat aiskrim malaysia ala magnum yang viral ni 




Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL


Bahan-bahan

1) 1/2 tin susu pekat manis
2) 1 kotak susu segar (sebarang jenis)
3) 1 sudu ovelet
4) 1 sudu esen vanilla 
5) Coklat beryl's coin

Cara-cara membuatnnya

1. Campurkan susu pekat, susu kotak, ovelet dan vanila di dalam mesin pengisar dan kisar sehingga semua bahan bercampur dengan sempurna.

2. Masukkan coklat coin ke dalam plastik airkrim dan rendamkan ke dalam air panas sehingga coklat cair.

3. Ratakan coklat sepanjang plastik aiskrim.

4. Masukkan campuran susu yang telah diblender ke dalam plastik aiskrim malaysia. Kemudian ikat.

5. Bekukan aiskrim yang telah siap di dalam peti sejuk. Minumum 5 jam ataupun sehingga keras.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Murtabak Maggie

Resepi Murtabak Maggie

Assalamualaikum semua. Jom layan cerita disebalik resepi murtabak maggie yang mudah yang telah dikongsi oleh puan Siti Noraini Binti Bisri ni. Nampak mudah sangat sedap.

Jom tonton : Resepi Sosej Homemade Dijamin Sihat Tanpa Pengawet


Cara buat.

Mula mula siapkan daging cincang dulu.

Tumis bawang merah dan bawang putih, aku suka pakai bawang merah banyak banyak sebab sedap, pastu masukkan serbuk kari,masukkan air sikit then masukkan daging cincang. Jangan lupa garam. Masak sampai dia agak pekat. (refer video klau ta faham) Da masak sila ketepikan.


Sayur apa pun nak letak terpulang, semua sayur tu sila potong kecik kecik. Aku letak cili benggala kuning, cili benggala merah, kacang panjang, sosej, dan daun sup. Aku suka letak daun sup banyak banyak sebab dia wangi, klau engkorang ta suka tayah letak.

Maggie jangan lupa rebus dulu ye adik adik, kang kau makan murtabak maggie rasa murtabak mamee monster plak.


Bila semua da sedia, pecahkan telur (ikut kuantiti berapa banyak maggie kau pakai, selalunya 2 biji telur untuk 1 bungkus maggie) pukul telur tu dengan daging cincang yang da siap masak, lepas tu masukkan sayur yng kau da cincang dan maggie yang da direbus tu.

Last sekali masak la pakai non stick pan,beli pan tu kat diy, murah je. toksah beli yang mahal kedaung tu. bazir je. cara masak tu refer la kat video ye sebab aku malas na menaip panjang panjang sebenarnya.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Mee Bandong Mudah Tapi Rasa Meletop..!!

Resepi Mee Bandong Mudah Tapi Rasa Meletop..!!

Assalamualaikum semua. Serious saya tertarik dengan cerita disebalik resepi mee bandong yang telah dikongsi oleh puan Syahr Musafir di facebooknya. Jom la layan cerita puan ni.

Jom tonton : Masak Maggie Goreng Bersama Anak-anak

Kelam-kabut pagi ini, Aboy HE (2 tahun 8 bulan) demam jadi saya berjaga sepanjang malam, Adik AL (9 bulan) merengek manja menangis bagai entah apa tak kena maka 'melekatlah' dengan Mama, Along ST (8 tahun 1 bulan) sakit perut lapar, mujur Angah IY (5 tahun 9 bulan) sihat dan ringan tulang bantu kemas rumah, ambilkan itu ini, termasuk tolong hidangkan makanan atas meja.


Alhamdulillah pagi ini, ubah selera, saya sediakan mi bandung.

Kuah bandung ini saya buat ringkas guna apa yang ada di dapur saja, kebanyakan barang dapur dah habis, biasalah Khamis, esok Jumaat ke pasar untuk beli barang.

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering. Terus tumiskan dalam minyak panas hingga naik bau.

2. Masukkan air.

3. Masukkan semua jenis lauk yang kita nak guna: ayam, daging, udang, sotong, ikut citarasa masing-masing. Saya juga letak fishballs. Biarkan mendidih.

4. Apabila mendidih, masukkan sayuran yang kita suka: boleh letak jagung, carrot, sawi, cendawan dan sebagainya. Biarkan mendidih.

5. Apabila mendidih, pecahkan telur. Saya guna 3 biji telur. Kacau sikit supaya telur jadi sedikit hancur. Tetapi jangan terlalu kacau hingga hancur semuanya. Biarkan mendidih.

6. Dalam keadaan kuah mendidih, masukkan sos: saya letak sos tiram, sos tomato dan sos cili (sikit je, sebab tak nak pedas). Bab sos ni, boleh pelbagaikan dengan sos ikan dan sebagainya. Boleh juga letak kiub pati ayam jika suka.

Jika perlu, masukkan garam dan gula.

Biarkan mendidih.

7. Larutkan sedikit tepung jagung dalam sedikit air dalam mangkuk kecil, tuangkan ke dalam kuah bandung, kacau rata supaya kuah menjadi sedikit pekat.

Dan siap!

Mudah, kan? #NowEveryoneCanCook #MiBandung

Alhamdulillah, berkejar ke tempat kerja pula. Kalut punya pasal, tak sempat breakfast pun.

Saya doa moga anak-anak cepat sihat dan isteri diperkuat dan dipermudahkan urusan menjaga anak-anak. Kalau tak perlu kerja, sudah pasti saya stay di rumah uruskan keluarga saja, tetapi banyak urusan hari ini, tak dapat nak mencutikan diri.

#DapurDrSyahr #SuamiMasak #SarapanPagi #MiBandung #ResepiMudah #KeluargaDrSyahr #MemasakAdalahIBADAH

With Love
Papaglamz

-sekian-
PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR

PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR

Assalamualaikum semua. Tiba-tiba terbaca satu resepi puding karamel yang mudah ni kat facebook. So, saya nak share kat blog la untuk simpanan saya. 


Korang masak ape untuk makan malam ni ? Efa tak masak pun sebab dah muak dengan daging, tapi disebabkan lapar so kita buat puding untuk dessert malam ni. Jangan khuatir dengan resepi efa sebab setiap resepi yang efa share semuanya semudah A B C janji sedap & nampak cantik untuk dimakan.

Puji diri sendiri jela. Nak harapkan orang puji memang takde. So, jom follow cara dibawah.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe

RESEPI PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR


Bahan - bahan:

1- susu pekat manis
2 - susu krimer ( brand dibawah memang the best sbb rasa lemak2 gitewww) 
3 - Telur 10 biji
4 - 1/4 camca kecil tepung jagung
5 - 1 camca kecil esen vanila
6 - 1 cawan gula kasar


Cara - caranya:
  1. Masukkan kesemua bahan di atas kedalam blender kecuali gula . Blend sehingga naik buih . Tapiskan buih yang ada supaya bila puding masak ianya akan nampak cantik.
  2. Panaskan kuali & masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang anda suka . Tunggu sehingga gula bertukar menjadi keperangan . Kacau dengan api yang perlahan supaya gula tidak hangit . Tutup api & kacau sehingga gula keperangan itu sedikit sejuk . Biarkan ianya sejuk sebelum masukkan kedalam bekas. 
  3. Bila gula tadi dah sejuk , masukkan bahan yang diblend tadi ke atas gula yang telah kita sejukkan . 10 biji telur yang diblend tadi boleh buat 2 bekas tau . Kukus je sehingga masak . Kebiasaannya yang efa buat masa yang diambil hanya 25 minit.
  4. Dah masak kan?? uolls kena sejukkan dulu sebelum letak dalam peti ais . Waa !! Bila dah sejuk bolehlah dihidang . Perghhh meleleh uolls . Kalau tak tahan dengan lelehan & bau puding tu boleh je ngapppp.

It's DONE !! Senang je kan?

Jom pikat perut suami & anak-anak dari masakan air tangan kita . Biasakan masuk dapur walau uolls tak pandai masak sebab kalau tak pandai uolls kena rajin belajar & pastikan perut family kenyang dengan masakan kita.

SELAMAT MENCUBA

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resipi Daging Masak Merah

Resipi Daging Masak Merah

Assalamualaikum semua. Raya korban ni mesti banyak daging yang korang dapat kan? Saya terbaca satu resepi daging masak merah yang best ni. Rasa nak cuba la. Tapi kita simpan dulu la resepi ni kat blog. Korang jangan lupa cuba tau!

Jom tonton : Cara Masak Ayam Masak Merah Simple Sahaja

Jom layan resepi daging masak merah ni. Resepi ni saya dapat dari facebook page Resepi Mengikat Perutku.


Daging rebus lembut, rebus sikit dgn pewarna merah. Sejukkan dan hiris nipis. Sejukkan supaya senang potong n tak pecah pecah. 
Lepastu goreng kan sikit.

Bawang putih ketuk
Cili kisar
Bawang kuning
Cili api
Cili merah hiris
Daun sup


Sos tiram
Cili sos
Tomato sos
Sos ikan

Tumis bawang putih sampai naik bau
Masuk cili kisar n tumis sampai garing
Masuk sos tiram, cili sos, tomato sos n renjis sikit sos ikan.

Masukkan bawang, cili n daun sup. Masukkan air sikit. Nak berkuah lebihkan air ok.
Masukkan daging n kacau sebati. Masuk garam gula n perasa sikit. Seimbangkan rasa masin manis. Pastu tutup api.

Daging merah is done!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak share resepi mudah membuat cakoi. Jom kita tengok dahulu bahan-bahannya.

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim

Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Bahan-bahan

2 1/2 cawan tepung roti
1cwn air
1 sd teh yist segera
1sd bsr gula
1sd bsr susu pkt
1 biji telur
1 sd teh garam
1/2 sd teh soda bikarbonate
2 sd besar minyak mazola/minyak masak
1 sd bsr shortening
1/2 sd teh cream super(klu xada xpyh pening2 nk cri..itu sy tambh sbb benda dah ada..)
Minyak utk menggoreng


Cara-cara memasak

  1. Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan yist segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan . Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak,telur dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
  2. Masukkan shortening & cream super uli hingga doh sebati dan lembut.
  3. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 atau 2 jam..sehingga doh kembang 2kli gnda.
  4. Tumbuk2 doh buang angin..ambil doh sdikit dan digelek dgn roller pin/kayu penggelek,potong mngikut saiz yg dikehndaki..guna lidi sate celup air dan sapu atas doh yg dipotong tdi dan ditindih dgn satu lg doh...
  5. Tarik sedikit doh dan digoreng dlm minyak pns hingga kekuningan dgn api sederahana.
  6. Angkat dan toskan minyak dan boleh dihidangkan dgn sekaya atau kuah kcg.
Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Boba Pearls HOMEMADE Mudah Je Kalau Nak Cuba

Resepi Boba Pearls HOMEMADE Mudah Je Kalau Nak Cuba

Assalamualaikum semua. Baru-baru ni agak viral dengan Bubble Milk Tea kan? Sejak-sejak viral ni, banyak pula gerai bubble milk tea tumbuh bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan.

Baru-baru ni saya adalah mencuba resepi nak buat boba pearl homemade. Tapi yang lainnya pearl yang saya buat ni berwarna merah. Sebab dirumah saya tiada pewarna hitam. Guna sahaja pewarna merah.

Tengok juga : Resepi Sosej Homemade Dijamin Sihat Tanpa Pengawet

Ok la. Jom kita tengok video saya membuat buat pearl homemade ni.


Bahan-bahan boba pearl homemade

2 cawan tepung ubi
2 sudu besar tepung pulut
Garam secukupnya
Air panas untuk menguli

Air untuk merebus pearl

Air secukupnya
Gula pasir

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Jom Subscribe Youtube Channel Papaglamz TV

Jom Subscribe Youtube Channel Papaglamz TV

Asalamualaikum semua. Macam dah lama tak menu sebarang artikel kat sini. Almaklum, idea ni kadang-kadang datang, kadang pergi. Dan kemalasan juga menguasai diri.

Korang semua sihat ke? Aku harap korang semua sihat la ya. Entri kali ini sekadar hendak bertanya kahabar dan nak meguwar-warkan pada semua tentang youtube channel aku.


Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



Untuk pengatahuan semua, sekarang ni aku macam aktif pula di youtube. Macam-macam video amatur yang aku buat dan upload di channel Papaglamz TV. Kalau korang rajin, jemput-jemputlah menyinggah dan jangan lupa untuk subscribe. 

Antara video yang aku upload adalah video masak, video life aku dengan anak-anak dan juga video DIY. Kalau nak tahu lagi, stalk la youtube channel aku ya.

Ok la, selamat berjumpa lagi.

With Love
Papaglamz

-sekian-
DIY Penggantung Kunci

DIY Penggantung Kunci

Assalamualaikum semua. Kunci selalu je hilang sebab anak-anak buat main? Kunci letak atas meja anak-anak mudah nak capai? Ni lah antara masalah yang seringkali ibu dan bapa hadapi.

Sebenarnya dah banyak kali aku kena troll dengan anak-anak aku bab hilangkan kunci. Entah mana-mana je diorang buat main. Memang tempat letak kunci yang ada kat rumah aku agak mudah dicapai oleh diorang.

So, untuk elakkan benda ni jadi lagi, kita DIY penggantung kunci. Sebab kebetulan ada batang mop yang dah patah dan nak dibuang. Tengok tools dan barang-barang lain pun ada. So kita buat la.


Mudah sangat nak buatnya pun. Cuma perlukan batang mop yang dah tak digunakan, paku, penukul besi dan pisau besar atau parang untuk potong batang mop.


First, korang potong batang mop ikut kesesuaian panjang yang korang nak.

Then, letakkan paku sepanjang batang mop. Yang aku buat, jarak antara paku tu dalam 1 jengkal.

Paku sampai habis sepanjang batang mop dan dah siap. Boleh lah gantung kat dinding berdekatan pintu rumah korang.


Mudahkan? Selamat mencuba..!! ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

With Love
Papaglamz

-sekian-
Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Biskut Pisang Montel. Biskut Raya Bakal Viral 2019.

Nak melihat saya masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



Assalamualaikum semua. Saja pagi ni tengok-tengok facebook group masakan. Cuci-cuci mata tiba-tiba ternampak satu biskut pisang montel yang agak cute ni. Aku tak pernah langsung dengar biskut ni. Agak-gak boleh jadi biskut raya viral tahun ni tak?


Untuk memastikan resipi biskut pisang montel ni tidak hilang dari radar aku, jadi aku konsikan semula resipinya kat blog aku. Kredit buat Kak Zaimah Zakaria yang sudi kongsi resipi biskut pisang yang mudah dan sangat-sangat cute ni.


Banana Cookies


Bahan A

170 gm butter
60 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
-kacau dgn senduk saja semua bahan2

Bahan B

300 gm tpg gandum
20 gm tpg jagung
20 gm susu tepung
-ayak semua bahan.. masukkan ke dlm bahan A
-uli smp jd doh.. kalau nak sama besar timbang doh 10@15 gm
-masukkan inti kcg tanah yg dicampur dgn gula
-bentukkan doh jd pisang
-bakar pada suhu 170° selama 30 minit


Bahan Coklat

Coklat putih+ pewarna lemon yellow
Dark coklat
-masak coklat guna kaedah double boil
-celup biskut satu2 ke dlm coklat..coklat dah keras br sapu dark coklat


Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com