Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
Resepi Talam Berlauk

Resepi Talam Berlauk

Assalamualaikum semua. Nak tahu cerita sis ni buat kuih talam berlauk? Jom layan resepi kuih talam berlauk ni.

Honestly this is the best kuih talam berlauk I have ever eaten..sedapp, lembut, secukup rasalah pada kami...selalunya yang biasa kita nampak kuih talam berlauk toppingnya adalah daging cincang kan..tapi yang ni gunakan udang..itu yang membuatkan kita nak mencuba..lagipun tengok recipe senang aje nak buat dan bahan2 semuanya ada kat rumah..

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating


Resepi Talam Berlauk

Bahan:-(Ayu gunakan loyang 10")

3 cawan tepung gandum
200ml santan cap ayam - atau 1 cawan santan segar pekat
4 cawan air - atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa (lebih kurang 2 sudu kecil)

Untuk Lauk:-

Udang size kecil dalam 200g (ikut suka)-(Ayu gunakan udang sederhana besar tapi dihiris dua dan dipotong dadu)
8 ulas bawang merah-(Ayu lebihkan)
2 ulas bawang putih-(Ayu lebihkan sedikit)
1 sudu besar udang kering(ditumbuk)
2 biji cili merah-(Ayu campur gunakan cili padi merah) 
sediit daun sup dan daun bawang
sedikit serbuk lada sulah
sedikit gula(dalam 1/4 sudu kecil)
garam secukup rasa (lebih kurang 1/2 sudu kecil)
sediki minyak untuk menggoreng + 1 sudu besar minyak sapi

Cara:-

Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili merah, daun sup & daun bawang. Udang kering ditumbuk halus. Goreng bawang merah & bawang putih hingga kuning keemasan, angkat. Kemudian masukkan udang kering. Setelah naik bau dan garing, masukkan udang hidup yang dibuang kulit & cili merah. Bubuh sedikit gula, lada sulah dan garam secukup rasa.Bila udang sudah masak tutup api dan masukkan bawang yang telah digoreng tadi bersama daun sup & daun bawang gaul rata. Ketepikan.

Satukan bahagian bawah dan blend. Tapis dan tuang kedalam bekas, ketepikan. Asingkan sedikit dalam suku cawan. Kukus dalam 15 minit dulu. Kemudian buka dan tabur bahan lauk yang telah digoreng tadi dan ratakan. Titiskan tepung yang telah diasingkan tadi sedikit demi sedikit keatas permukaan lauk tadi untuk melekatkannya. Kemudian sambung mengukus selama 45 minit lagi. Setelah sejuk barulah dipotong dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba.

Kredit ayu

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN

RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN

Assalamualaikum semua. Siapa peminat asam pedas? Jom kita cuba resepi asam pedas ikan patin ni. Boleh buat makan tengahari.

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim


RESEPI ASAM PEDAS IKAN PATIN


Bahan-bahan

1 ekor ikan patin yang telah dipotong dan bersihkan dengan asam keping
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 btg serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
15 tangkai cili kering dikisar
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (ikut suka)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang

Cara-cara

Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia.

Tumis bawang, serai dan cili kering yang telah dikiasr tadi hingga naik bau.

Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.

Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.

Masukkan ikan, garam, gula dan belacan jika suka,biar sehingga ikan masak, siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.

Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI KUIH TALAM GULA MERAH

RESEPI KUIH TALAM GULA MERAH

Assalamualikum semua. Sekarang ni kalau ada majlis pape kuih talam adalah antara side dish yang terbaik. Jom cuba resepi kuih talam gula merah yang mudah ni.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe


Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:
1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan 
1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara:

1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2.Gaulkan adunan dan tapiskan.
3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit.
4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara:

1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.
2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit.
3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.


Kredit damai qalbu

Selamat mencubaa.

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI KUIH LIDAH BUAYA/TIRAM

RESEPI KUIH LIDAH BUAYA/TIRAM

Assalamualaikum semua. Siapa suka makan ni? korang panggil keropok apa? Lidah buaya,tiram,kapal terbang?


Resepi mudah dan ringkas!!! Jom cuba resepi kuih lidah buaya/tiram


Bahan A

3 gelas tepung gandum
1 biji telur
1 sd mkn mentega (tak letak pun boleh)
Air secukupnya
Pewarna jika suka

Jom tonton : Masak Maggie Goreng Bersama Anak-anak

Bahan B

3 sd makan tepung jagung
1 1/2 sd mkn minyak masak
*campur jadikan pes.
*gula (kisar)

Cara-cara

Uli bahan A sehingga menjadi doh seperti doh karipap, pastikan tidak lembik,bahagikan doh kpd 2 dan rehatkan sebentar.

Canai tipis doh, kemudian sapukan bahan B sehingga rata, gulung doh dan potong dgn pisau..Selepas tu canai setiap bahagian yang dipotong.

*bila sdh selesai, panaskan minyak dan goreng dlm minyak terendam, api "medium heat"

*biarkan sejuk kemudian tabur dgn gula kisar
Selamat mencuba.

Rujukan: Jom Belajar Buat Bisk

With Love
Papaglamz

-sekian-
How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple

How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple

How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple – Papaglamz TV

Hi semua. Hari in saya nak kongsikan resepi corndog simple (corndog recipe). Corndog ni mula dikenali ramai bila adanya influence dari drama-drama korea. Kiranya corndog ni makanan dari negara diorang.


Sebenarnya mudah je nak buatnya. Homemade corndogs ramai je yang mencubanya sekarang ni. Dan menjadi tau. So saya pun nak cuba la. 

Jom tonton : How To Make Corndog | Resepi Corndog Simple

Banyak je resepi corndog yang korang boleh cari kat google. kalau koran nak cuba boleh google:

how to make corn dogs from scratch,
resepi corn dog,
easy corn dogs recipe 

dan banyak lagi..!!!

So, enjoy this video dan selamat mencuba gais..!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi siakap 3 rasa ala thai yang mudah ni. Selamat mencuba.

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating


RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI


Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap – (boleh kukus atau goreng)
100 ml air – boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
2 sb minyak – untuk menumis
Garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 – 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:

2 sb cili kisar
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos plum – guna sos ikan
2 sb gula pasir
1 sb jus limau nipis/lemon
1 sk kicap manis

Cara Memasak:

1.Sediakan kukusan. Jika kukus, lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak. Atau jika digoreng, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing.

2.Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.

3.Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.

4.Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa.

5.Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.

6.Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.

Selamat mencuba..!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles

HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles

HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles - Papaglamz TV

Asslamulaikum semua. Ada yang tercari-cari resepi sangkaya ala-ala boat noodle tu? Mai sini saya kongsikan HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles.


Resepi sangkaya mudah ni saya cuba dengan bantuan cik abang google la. Siapa lagi kan? Korang jangan lupa untuk mencuba sangkaya pandan ni tau.

Nak tahu bahan-bahan serta cara buat sangkaya pandan ni sila lah menonton video ini sehingga ke penghujungnya. Klik link di bawah ni.

Jom tonton : HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles - Papaglamz TV

Enjou this video dan selamat mencuba...!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI BINGKA LABU KEMBOJA

RESEPI BINGKA LABU KEMBOJA

Assalamualaikum. Sedapnya dapat makan bingka labu petang-petang kan? Saya ternampak resepi bingka labu ni di facebook. Jom la layan. Siapa nak buat, boleh la cuba. Ok.!

Jom tonton : Video Resepi Butter Kek Simple dan Sedap


Bahanp-bahan

1 cwn tepong gandom (bagi penoh cwn )
1 cwn susu cair
1 cwn santan pekat
1 cwn gula pasir ( tak mahu manis 3/4 cukup gula )
200 gram labu yg telah direbos dan dilecek .
3 biji telor
2 sb minyak masukan dlm loyang
1 sk garam
1 sk minyak sapi gee .
Sedikit bijan


Cara membuatya

Blend kesemua bhn masukan kedlm loyang yg telah dipanaskan telebeh dahulu 10 minit , taburkan bijan dan bakar lebehkurang 40 minit suhu 150 darjah celcious.

Selamat mencuba.

Kredit Hajah zainab bt Mawan

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll Recipe

Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll Recipe

Assalamualaikum semua. Ok la, video kali ni saya nak share cara-cara nak buat korean egg roll yang mudah dan sangat-sangat simple. 


Telur gulung atapun korean egg roll ni sangat popular. Selain cara nak buat telur gulung ni yang mudah ia juga sangat sedap dan juga menyihatkan. 

Siapa yang tengah on diet tu boleh la cuba resepi telur gulung korea yang mudah ni ya!

Ok la, jangan cerita panjang. Jom layan video ala-ala korean food saya kali ni di channel youtube Papaglamz TV saya. Klik link di bawah.

Jom tonton : Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll - Papagamz TV

Enjoy...!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Patin Bakar Awesome

Resepi Ikan Patin Bakar Awesome

Assalamualiakum semua.

Jom layan resepi ikan patin bakar yang awesome ni. Selamat mencuba.


Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan.

2. Kisar semua bahan dan lumurkan ke keseluruhan ikan patin.

3. Balut ikan dengan daun kunyit, diikuti daun pisang atau foil. Ikat kemas.

4. Bakar di atas api yang sederhana.

5. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.

credit - Patin PokDin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi nak buat ikan patin masak tiga rasa ni. Biasa siakap je masak tiga rasa. Kali ni tukar angin guna ikan patin pula. Sedap ke idok.......!!!??


Bahan-bahan:

1 ekor ikan Patin.
3 ulas bawang merah }
4 ulas bawang putih } dikisar
40 gm cili kering }
1 batang serai – diketuk
10 biji cili padi – diketuk
2 sm halia – dihiris halus
3 helai daun limau purut
3 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
2 sudu air limau nipis
1 cawan tepung jagung
Garam dan gula
Minyak

Jom tonton : Resipi Rendang Ayam Terbaik Untuk Raya

Cara-cara membuat:

Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing. Angkat dan hidangkannya di atas pinggan.

Cara-cara membuat sos:

Tumis bahan yang dikisar bersama serai dan halia hingga naik baunya. Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos cili, sos tiram dan air limau. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian tunggu hingga ia mendidih. Akhir sekali curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang telah siap dihidangkan tadi.

credit - patin pokdin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com