Lirik Lagu Kamar Hati - Syafiq Farhain

Lirik Lagu Kamar Hati - Syafiq Farhain

Assalamualaikum semua. Siapa tak kenal dengan Syafiq Farhain kan? Abam Bomba kita. Artis baru yang kian menempah nama di tanah air. Lagu pertamanya Sayang Maafkan Aku merupakan dinyanyikan oleh Syafiq Farhain yang mana lagu ini dicipta oleh Harry Khalifah serta Liriknya digarap oleh Moy Khalifah dan Room None. 


Dan kini tampil dengan single kedua bertajuk Kamar Hati merupakan lagu yang dicipta oleh Harry Khalifah serta Liriknya digarap oleh Moy Khalifah dan Room None sama seperti lgu pertamanya.

Jom layan video dan lirik lagu Kamar Hati yang dinyanyikan oleh Syafiq Farhain.



LIRIK LAGU KAMAR HATI BY SHAFIQ FARHAIN

Bila Ku mula memikirkannya
Hatiku Ini sering bertanya
Adakah Ia masih mencinta
Masihkah Hatiku di hatinya

Dan Saat aku cuba pejamkan mata
Ku Terpikirkan pula tentang kecewa
Saat Kau lebih memilih dia
Saat Kau mengkhianati cinta

Kasih Dirimu menghantui perasaan hati
Bila Ku hela nafas harum mu penuhi kamar hati
Setelah ku cuba berlari menghindari bayangmu oh kekasih
Namun Indah senyummu masih terpateri dihatiku

Ku Rela melepaskan cintamu
Jika Itu semua yang kau mahu
Ku Rela terus menahan rindu
Bahagia Dirimu yang ku mahu

Kasih Dirimu menghantui perasaan hati
Bila Ku hela nafas harum mu penuhi kamar hati
Setelah ku cuba berlari menghindari bayangmu oh kekasih
Namun Indah senyummu masih terpateri dihatiku

Kasih Dirimu menghantui perasaan hati
Bila Ku hela nafas harum mu penuhi kamar hati
Setelah ku cuba berlari menghindari bayangmu oh kekasih
Namun Indah senyummu masih terpateri dihatiku
Dihatiku

With Love
Papaglamz

-sekian-
Tips Dan Panduan Menghilangkan Sakit Lutut Dengan Air Minuman Halia Dan Lemon

Tips Dan Panduan Menghilangkan Sakit Lutut Dengan Air Minuman Halia Dan Lemon

Sakit lutut sudah pasti mengganggu aktiviti kita seharian. Anda akan rasa susah untuk berjalan dan macam-macam lagi keadaan yang akan membuatkan kita tidak selesa. 

Bagi yang aktif bersukan, sudah pasti aktiviti sukan anda terjejas.

merawat dan hilangkan sakit lutut

Macam-macam ubat yang ada di pasaran yang digunakan untuk meredakan sakit lutut. Tapi, mahukah anda mencuba resipi mudah ini dengan menggunakan bahan-bahan smeula jadi untuk membuat minuman yang dipercayai boleh menghilangkan sakit lutut anda. 

Baca juga : Buat Kaki Hiking Tegar! Jom Try Biobax Untuk Menghilangkan Sakit Lutut Semasa Mendaki

Resipi mudah hilangkan sakit lutut dengan menggunakan halia dan lemon


Bahan-bahan:

1 ketul halia
1 cawan air
Sedikit perahan jus lemon
Sedikit madu

Cara-cara:

1. Hancurkan 1 ketul halia dan masukkan halia yang dihancurkan ke dalam 1 cawan air.

merawat dan hilangkan sakit lutut

2. Masukkan 1 cawan air yang dicampur halia ke dalam periuk. Didihkan selama 10 minit.


3. Selepas 10 minit tapis air halia yang dididih tadi. Masukkan sedikit jus lemon ke dalam air halia.


4. Kemudian masukkan 1 camca teh madu ke dalam campuran air halia dan jus lemon. Kacau hingga sebati.


5. Sedia untuk dinikmati. Boleh minum 2-3 cawan setiap hari sehingga sakit lutut hilang.


Memang mudah kan? Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Kredit resipi & gambar: Azliza Talib Via Kami Kongsi

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Resipi Mudah Minuman Halia Dan Lemon Atasi Masalah Sakit Lutut" sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya.

Ilustrasi Bergambar Bersalin Secara Pembedahan Dan Panduan Berpantang Untuk Ibu Bersalin Ceasarean

Ilustrasi Bergambar Bersalin Secara Pembedahan Dan Panduan Berpantang Untuk Ibu Bersalin Ceasarean

Assalamualikum semua. Pengorbanan seorang ibu tiada tandingannya untuk anak-anak. Sejak dari hendak lahir lagi, ibu berkorban dalam kepayahan mengandungkan kita selama 9 bulan. Kemudian menjalani proses bersalin, berpantang dan seterusnya membesarkan.

Seperti yang kita tahu proses bersalin secara umumnya mempunyai 2 kaedah. Samaada bersalin secara normal ataupun secara pembedahan (ceaser). Walauapapun kaedahnya kedua-duanya merupakan satu proses yang amat menyakitkan dan hanya seorang yang bergelar wanita atau ibu sahaja yang mampu untuk mengharunginya. 

Bersalin normal itu biasa. Bayi keluar melalui laluan raim ibu. Tapi, bagi yang melahirkan secara pembedahan atau ceasar, sebahagian perut dan juga rahim ibu perlu dibelah bagi mengeluarkan bayi dari rahim ibu. Ramai yang berkata, proses melahirkan secara pembedahan tidaklah berapa sakit kerana pada ketika ini ibu diberi bius tahan sakit. Tetapi, kesan sakit bersalin secara ceasar adalah selepas bersalin dan ianya berpanjangan sehingga bertahun-tahun.

Gambar di atas adalah ilustrasi secara bergambar bagaimana proses bersalin secara pembedahan dilakukan. (Kredit : FB @Hamil9Bulan)

Baca juga : 5 Tanda-tanda keguguran diawal usia kandungan

PUNCA DAN SEBAB WANITA TERPAKSA BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN


1. Plasenta Previa

Selama kehamilan, rahim wanita akan berkembang dan plasenta (uri) yang normal akan melebar ke arah atas menjauhi serviks. Plasenta previa inilah keadaan di mana plasenta ini tetap berada di bahagian bawah rahim atau dekat dengan serviks sehingga menutupi jalan laluan kelahiran.

Antara gejala plasenta previa yang paling biasa adalah pendarahan tanpa disertai rasa sakit. Perdarahan tersebut biasanya terjadi pada 3 bulan terakhir masa kehamilan.

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa kategori plasenta previa. Hanya jika ia tergolong dalam kategori major, bersalin secara pembedahan terpaksa dijalankan.

2. Plasenta Luruh (Abruption)

Keadaan ini melibatkan proses terpisahnya plasenta dari dinding rahim yang terjadi sebelum waktu bersalin tiba. Apabila ia berlaku, bayi berisiko untuk mengalami masalah terputus bekalan nutrisi dan oksigen. Ibu mengandung mungkin akan berasa rasa sakit, mengalami pendarahan vagina, ataupun rasa cramp.

Dalam sesetengah kes, keadaan ini boleh menyebabkan berlakunya kelahiran bayi pra-matang. Selain plasenta abruption, terdapat juga masalah koyakan pada rahim (uterine rupture) yang juga memerlukan seseorang wanita bersalin secara pembedahan serta-merta.

3. Kehamilan Songsang

Menurut Dr Izzat melalui Malaysian Medical Gazette, terdapat beberapa jenis songsang yang boleh berlaku pada ibu hamil. Posisi yang paling biasa extended breech di mana kedua-dua kaki terletak lurus dengan buku lali berada di sebelah kepala bayi. Maksudnya, apabila doktor membuat pemeriksaan jalan kelahiran dari vagina, mereka akan merasakan punggung bayi.

Menurut beliau, ada masanya kes ini ibu masih dibenarkan untuk bersalin secara normal.

4. Tali Pusat Jatuh (Cord Prolapse)

Keadaan ini amat jarang berlaku. Tetapi, jika ianya terjadi, pembedahan kecemasan terpaksa dilakukan dengan segera. Tali pusat jatuh berlaku apabila tali pusat terkeluar melalui serviks dan vagina sebelum bayi dilahirkan.

Pernah satu ketika, kes ‘tolak semula kepala bayi’ selepas dilahirkan menjadi viral. Keadaan tersebut sebenarnya diperjelaskan dengan mengaitkannya dengan situasi ini. Risikonya amat merbahaya dan boleh menyebabkan hypoxia (kekurangan oksigen) dan kematian. Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi menjelaskan, “…sesiapa yang memeriksa bukaan dan mendapati ada tali pusat / tangkai uri terkeluar, sememangnya dia akan menolaknya ke dalam bagi menyelamatkan bayi. Dalam situasi tertentu, kepala bayi (yang masih dalam rahim) akan ditolak sedikit bagi mengelakkan ia menekan tali pusat / tangkai uri yang terkeluar dan seterusnya pembedahan kecemasan akan dilakukan.”

5. Bayi Lemas (Fetal Distress)

Punca bayi lemas dalam kandungan adalah kekurangan oksigen pada bayi dalam kandungan. Ia dikesan melalui tanda denyutan jantung bayi yang menjadi perlahan – iaitu jauh lebih rendah berbanding kadar normal.

Sekiranya ia berlaku, pembedahan caesarean perlu dilakukan secepat mungkin untuk menyelamatkan nyawa bayi.

6. Bukaan Lambat

Menurut BabyCenter, jika bukaan rahim terlalu lambat – iaitu tidak terbuka pada kadar sekurang-kurangnya 0.5cm setiap jam dalam masa 4 jam, ia mungkin salah satu tanda bermasalah.

Umumnya, proses kelahiran ini menjadi lambat tanpa sebarang sebab tertentu. namun ia biasanya dikaitkan dengan posisi bayi, kontraksi yang lemah, dan saiz pelvis ibu yang kurang sesuai.

7. ULangan / Repeat Ceasarean

Menurut sumber, 60-80% wanita yang pernah bersalin secara pembedahan boleh bersalin secara normal. Keadaan ini digelar vaginal birth after cesarean (VBAC).

Sungguhpun begitu, terdapat kes tertentu di mana ia boleh menyebabkan masalah seperti rahim pecah dan risiko kematian pada bayi. Sekiranya terdapat tanda-tanda komplikasi, pembedahan Caesarean terpaksa dijalankan untuk menyelamatkan keadaan.

8. Tinggi / Kencing Manis Semasa Hamil

Darah tinggi ketika hamil dikaitkan dengan pre-eklampsia, di mana kondisi ini boleh menyebabkan plasenta tidak dapat menyalurkan jumlah darah dan oksigen yang cukup untuk bayi.

Bagi pesakit kencing manis atau diabetes gestasi, ibu hamil berkemungkinan mempunyai saiz bayi yang besar atau komplikasi kesihatan yang lain. Semua ini antara punca anda bermasalah untuk melahirkan bayi tersebut secara normal.

9. Masalah Tumbesaran Bayi

Masalah tumbesaran bayi seperti pembesaran terbantut (IUGR) kebanyakannya mempunyai masalah mudah lemas semasa bersalin. Oleh itu, pembedahan dipilih sebagai cara paling selamat untuk mengelakkan sebarang komplikasi lain semasa bersalin.

10. Bayi Kembar

Memang ada kelahiran kembar yang dibenarkan untuk lahir secara normal. Namun, ia bergantung kepada posisi, berat badan, dan usia dalam kandungan.

Baca juga : Istimewa Kurniaan Seorang Anak

RISIKO BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN / CEASAREAN


1. Masalah pernafasan pada bayi

Masalah ini sering terjadi pada bayi yang memang sudah dirancang akan dilahirkan melalui cara pembedahan. Mereka mungkin akan sesak nafas kerana paru-paru tidak berkembang sepenuhnya.

2.  Jangkitan pada rahim ibu

Ia juga dikenali sebagai endometritis yang menyebabkan keradangan atau jangkitan pada uterus. Ia membuatkan ibu demam panas, sakit di bahagian uterus dan mengeluarkan lendiran vagina yang tidak normal.

3. Pendarahan

Ibu yang bersalin secara pembedahan akan kehilangan lebih banyak darah berbanding ibu yang bersalin secara normal.

4. Tindak balas buruk terhadap ubat anestesia

Walaupun jarang berlaku, namun ada juga ibu-ibu yang mengalami tindak balas buruk terhadap ubat anestesia seperti epidural.

5. Darah berkumpul

Selepas pembedahan c-section, gumpalan darah boleh terbentuk di urat saraf bahagian kaki dan pelvik si ibu. Gumpalan darah ini amat berbahaya kerana ia boleh ke paru-paru dan membawa maut.

Keadaan ini dikenali sebagai pulmonary embolism. 

6. Jangkitan kuman di kesan luka

Jangkitan kuman ini biasanya berlaku di kawasan luka potong atau di dalam uterus.

7. Kecederaan akibat pembedahan

Selain daripada kesan potongan yang tidak disengajakan di kulit bayi, risiko bersalin caesar juga termasuklah kerosakan atau kecederaan pada ibu bersalin.

Ini kerana wujudnya risiko organ berhampiran kandungan, seperti pundi kencing yang rosak.

Yang paling penting ibu-ibu kena tahu, pembedahan c-section juga mampu menambah risiko untuk kehamilan seterusnya.

Biasanya selepas c-section, ibu akan mengalami masalah plasenta atau rahim pecah.

Namun, ibu hamil juga boleh cuba untuk bersalin normal selepas pernah melalui c-section. Ia dikenali sebagai VBAC (vaginal birth after c-section). 

Baca juga : Suami Perlu Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Isteri Berpantang | Bertambah-tambah Sayang

PETUA BERPANTANG BAGI IBU BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN


1. Teruskan penyusuan susu ibu seperti biasa

Menyusu bayi mampu membantu mengecutkan rahim dengan lebih cepat.  Ia juga mampu membantu manjadikan tubuh kembali langsing.

Rahsianya untuk menjayakan penyusuan susu ibu adalah dengan banyakkan berzikir, amalkan makan sayur terutama sayur berdaun hijau, minum banyak air putih dan konsisten menyusu/mengepam.

2. Pakai stoking sepanjang masa

Stoking perlu di pakai sepanjang masa. Hanya dibuka ketika mahu masuk ke tandas dan semasa mandi.

Selepas itu, sapu minyak panas dan pakai kembali stoking anda. Ini untuk mengelakkan badan dari dimasuki angin.

3. Pakai pilis dan param

Pilis dan param dikatakan untuk mengelakkan rabun.Walaupun ianya tidak selesa, tapi ia perlu dipakai.

Banyakkan berehat dan kurangkan membaca di bawah cahaya suram atau gelap.

4. Nasi WAJIB dimakan panas-panas

Pastikan anda makan nasi yang baru dimasak dan masih panas. Elakkan makan nasi yang sudah sejuk. Hangatkan semula jika perlu.

5. Cuba ambil makanan yang seimbang

Semasa berpantang, tubuh memerlukan nutrisi yang seimbang. Untuk kesihatan tubuh dan juga untuk bekalan kepada si bayi.

Dari mana kita boleh dapat nutrisi lengkap tu? Tentulah dari pemakanan semasa berpantang. Walau berpantang, pastikan kita mendapat cukup karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral dari buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ia menjadikan kita lebih bertenaga,  tidak pucat, pengeluaran susu lebih meriah dan juga bantu melawaskan pembuangan air besar setiap hari.

6. Minum air putih 2-3L sehari

Walau dalam pantang, perlu minum air putih dalam kuantiti yang banyak, sekurang-kurangnya 2-3L sehari.

Minumlah dalam kuantiti yang kecil tetapi dengan kerap. Air sangat penting jika anda menyusu bayi. Jika tidak cukup air, dari manakah susu hendak ada dengan meriahnya? Dalam pantang, di galakkan untuk minum air suam.

7. Elakkan melakukan aktiviti lasak dan berat

Orang dahulu kata, Jangan pegang penyapu. Jangan jalan laju-laju dan jalan kena kepit.

Sebenarnya, bukan tidak boleh, tetapi dalam pantang ni kita kena berhati-hati dengan pergerakan kita. Takut ibu jari kaki terlanggar apa-apa.

Nanti boleh kena bentan. Selain itu, elakkan dari mengangkat benda berat. Rahim kita baru lepas melakukan kerja berat dan peranakan baru sahaja lepas di angkat.

Dikuatiri takut rahim jatuh kembali atau jahitan bersalin terbuka semula.

8. Berurut seperti biasa

Ada orang kata, bersalin secara pembedahan ni tidak boleh berurut dahulu.

Sebenarnya, boleh je. Cuma jangan sentuh bahagian luka pembedahan aje. Tempat-tempat lain seperti kaki, tangan, belakang badan, kepala tu boleh diurut seperti biasa.

Semoga info ini bermanfaat buat semua.

With Love
Papaglamz

-sekian-




Tips Dan Panduan Untuk Mudah Lepas Pemeriksaan Di Airport

Tips Dan Panduan Untuk Mudah Lepas Pemeriksaan Di Airport

Kalau bercuti atau travel ke negara orang, perkara pertama yang perlu kita lalu ialah pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang. 

Setiap traveller mahu untuk berjaya melepasi pemeriksaan keselamatan tanpa sebarang masalah. Untuk berjaya pemeriksaan keselamatan di setiap checkpoint, kita harus bersedia dari awal.

Foto: Google

Jom ikuti perkara yang anda patut elakkan ketika pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang supaya mudah untuk anda lepas yang dikongsikan di laman tmplbackpackers.my.

Tips Dan Panduan Untuk Mudah Lepas Pemeriksaan Di Airport


1. Jangan bawa cecair melebihi 100ml

Ramai yang tahu, untuk menaiki kapal terbang, kita dilarang sama sekali memebawa barang berbentuk cecair di dalam kapal terbang. Walau bagaimanapun, masih ramai yang terlupa tentang peraturan ini. Jadi ingat, jangan bawa cecair seperti perfume, gel rambut, sabun dan sebagainya ke dalam kapal terbang. Kalau tertangkap ia akan menyusahkan anda dan juga melambatkan keadaan.


2. Jangan simpan cecair dan gel di tempat yang susah dicapai dalam beg handcarry

Tentu menambahkan tekanan buat anda yang tersangkut di kaunter pemeriksaan dek kerana terbawa cecair yang melebihi 100ml dan ditambah menyusahkan pula bila cecair yang anda bawa di dalam beg tangan anda berada jauh di dalam beg. Tentu anda perlu menggali beg anda untuk mencarinya. Jadi, pastikan anda meletakkan barang-barang seperti ini ditempat yang mudah untuk dicapai.

Baca juga: 7 Panduan Beli Tiket Flight Murah Ramai Tak Tahu

3. Jangan tunggu untuk menanggalkan barang-barang yang perlu ditanggalkan.

Untuk mempercepatkan proses pemeriksaan, apa kata terus bersedia untuk menanggalkan barang-barang seperti tali pinggang, dompet, jam tangan dan apa sahaja barang yang ada di dalam poket anda. 

Setelah selesai membuat pemeriksaan, pakai semula semua barang tadi ditempat yang jauh dari kaunter pemeriksaan. Baru la tidak mengganggu perjalanan orang lain di kaunter pemeriksaan.

4. Jangan keluarkan barang yang tidak perlu

Salah satu kesilapan yang biasa dilakukan oleh ramai traveller ialah mengeluarkan semua peranti elektronik untuk diperiksa secara berasingan. Tidak perlu pun sebenarnya. Hanya peranti elektronik yang mempunyai saiz seperti standard laptop atau lebih seperti playstation atau X-box atau video camera yang menggunakan casing perlu dikeluarkan untuk diperiksa secara berasingan.

5. Elakkan barisan yang mempunyai keluarga atau kanak

Sebelum masuk beratur di barisan tu, perhatikan dahulu kalau-kalau ada keluarga atau kanak-kanak di dalam barisan tersebut. Kalau ada, elakkan barisan tersebut. Travel solo atau berdua dengan travel dengan keluarga dan kanak-kanak ni berbeza. Kalau kita dengan keluarga pun kan mesti macam relaks-relaks juga kan?

6. Jangan menyusahkan pegawai yang memeriksa anda

Ingat jangan menyusahkan atau bertekak dengan pegawai keselamatan di kaunter pemeriksaan. Ditakuti anda tidak akan diberi pelepasan semasa pemeriksaan. Tambah parah lagi jika pihak berkuasa seperti polis sudah campur tangan. Apa kata, ikutlah undang-undang penerbangan yang telah ditetapkan.

7. Jangan bergurau atau buat lawak tentang keselamatan negara atau bom

Ini lagi satu kesalahan yang berat juga. Mungkin kita ingat ianya hanya gurauan, tetapi kita tidak tahu penerimaan orang lain tentang gurauan kita. Untuk pengatahuan semua, pegawai-pegawai yang berada di kaunter pemeriksaan bersikap begitu berhati-hati dan begitu mengambil serious dengan perkara-perkara yang berkaitan dengan keselamatan negara dan awam. Jadi, jaga mulut anda!

Jom ikuti tips ini semua. Harap tak la termiss flight jika anda ada melakukan perkara-perkara di atas tadi.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Elakkan 7 Perkara Ini Jika Anda Nak Mudah Lepas Pemeriksaan Di Airport" sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya.

Keputusan Dan Senarai Lagu Konsert Mingguan Gegar Vaganza Musim Ke-5 Tahun 2018

Keputusan Dan Senarai Lagu Konsert Mingguan Gegar Vaganza Musim Ke-5 Tahun 2018

Assalamualaikum semua. Belum habis lagi kehangatan Big Stage yang bakal menjengah Final ahad ini, Astro telah mengumumkan rancangan popular yang begitu banyak pengikut tak lain tak bukan Gegar Vaganza Musim ke-5 Tahun 2018 (GV). Habis Big Stage, sambung GV pulak. Memang betul-betul la astro ni. 

Kredit : Astro

Kelainan GV kali ini menampilkan 3 peserta berkumpulan dan 9 peserta solo. Tak sabar nak tengok konsert setiap minggu GV ni. 

Peserta Wanita Gegar Vaganza 5 2018


- Amelina
- Maya Matahari
- Farawahida
- Dia Fadila
- Hetty Sarlene - Singapura
- Safura
- Noryn Aziz
- Elite

Peserta Lelaki Gegar Vaganza 5 2018


- Zamani Slam
- Shafie RIO
- Forteen
- Billy Zulkarnain

Pengacara Gegar Vaganza 5 2018


- Nabil Ahmad 
- Jihan Muse

Pengkritik Tetap Gegar Vaganza 5 2018


- Datuk Ramli MS
- Datuk Khatijah Ibrahim

Penaja Utama Gegar Vaganza 5 2018


- D'Herbs

Waktu Siaran Gegar Vaganza 5 2018


- Konsert Mingguan - Setiap ahad jam 9.00 Malam
- Mulai 30 September 2018
- Siaran Langsung di Astro Ria (saluran 104) dan Ria HD (saluran 123)

Live Gegar Vaganza 5 2018


- Setiap Ahad
- 8.45 malam

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza 5


Konsert Pertama (Pengenalan) Gegar Vaganza 5 2018

Tema : Updated later
Tarikh : Ahad, 30 September 2018

- Amelina
- Maya Matahari
- Farawahida
- Dia Fadila
- Hetty Sarlene - Singapura
- Safura
- Noryn Aziz
- Elite
- Zamani Slam
- Shafie RIO
- Forteen
- Billy Zulkarnain

Pengkritik jemputan : 
Peserta Tersingkir : 

*Segala perubahan akan dikemaskini dari masa ke semasa

With Love
Papaglamz

-sekian-


Senarai Peserta Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Artis Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Peserta Lelaki Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Peserta Wanita Gegar Vaganza 5 2018 | Waktu Siaran Gegar Vaganza 5 2018 | Biodata Peserta Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert Pertama Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Pertama Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-2 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-2 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-3 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-3 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-4 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-4 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-5 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-5 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-6 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-6 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-7 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-7 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert ke-8 Gegar Vaganza 5 2018 | Peserta Tersingkir Minggu Ke-8 Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert Separuh Akhir Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Lagu Konsert Akhir Gegar Vaganza 5 2018 | Senarai Peserta Konsert Separuh Akhir Gegar Vaganza5 2018 | Senarai Lagu Konsert Akhir Gegar Vaganza 5 2018 | Keputusan akhir Gegar Vaganza 5 2018

Lirik Lagu Sayang Maafkan Aku - Syafiq Farhain

Lirik Lagu Sayang Maafkan Aku - Syafiq Farhain

Assalamualaikum semua. Siapa tak kenal dengan Syafiq Farhain kan? Abam Bomba kita. Artis baru yang kian menempah nama di tanah air. Lagu Sayang Maafkan Aku merupakan dinyanyikan oleh Syafiq Farhain yang mana lagu ini dicipta oleh Harry Khalifah serta Liriknya digarap oleh Moy Khalifah dan Room None. 

Syafiq Farhain

Jom layan video dan lirik lagu Sayang Maafkan Aku yang dinyanyikan oleh Syafiq Farhain.


Lirik Lagu Syafiq Farhain - Sayang Maafkan Aku


Sayang dimana kamu
Ku disini sentiasa merinduimu
Pada bulan pada bintang
Seakan tahu perasaanku

Sayang maafkan aku
Jika ku pernah melukakan hatimu
Pada angin pada awan
Ku kirim seribu kemaafan

Seandainya bisa ku undurkan
Waktu mula dulu kita bersama
Saat-saat indah di masa bercinta
Di sulam bahagia

Dan disaat dirimu rasa kecewa
Engkau pergi bersama hati yang lara
Jiwaku sengsara dan rasa bersalah
Membuatmu kecewa

Sayang dimana kamu

Seandainya bisa ku undurkan
Waktu mula dulu kita bersama
Saat-saat indah di masa bercinta
Di sulam bahagia

Dan disaat dirimu rasa kecewa
Engkau pergi bersama hati yang lara
Jiwaku sengsara dan rasa bersalah
Membuatmu kecewa

Sayang pulanglah kamu
Moga terbuka pintu hati buatku
Maafkan aku bagi diriku
Kaulah segala-gala untukku 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Panduan Dan Petua Nak Kurus Yang Mudah Tanpa Menggunakan Ubat Kurus

Panduan Dan Petua Nak Kurus Yang Mudah Tanpa Menggunakan Ubat Kurus

Assalamualaikum semua. Siapa tak nak kurus kan? Majoriti kita semua inginkan tubuh yang ramping dan cantik. Aku adalah antara golongan yang nak kurus juga ya! Almaklum bila melihat dalam cermin terasa diri ini sangat-sangat besar. Sebab-sebab ni la aku kadang tu gigih juga nak cari petua mudah nak kurus samaada kurus dengan ubat kurus ataupun kurus dengan diet seimbang.

Credit: Google

Diet? Sebenarnya aku pernah berdiet dan sekarang ni masih lagi on going diet. Sebenarnya nak kurus tak perlukan ubat kurus pun. Hanya perlukan azam dan istiqamah serta ilmu. Pengalaman aku sendiri, nak kurus tak boleh dalam masa yang singkat. Kita perlu slow-slow. Orang kata pelan-pelan kayuh. Biasanya mereka yang nak kurus dengan ubat kurus ni nak result cepat. Tapi percaya lah, kurus memang tak boleh dengan ubat-ubatan

Sebelum dan selepas

Baca juga : My Weight Loss Progress Record After 2 Month

Ok la, jom layan Panduan Dan Petua Nak Kurus Yang Mudah Tanpa Menggunakan Ubat Kurus ni.

1. Elakkan perut kosong

Ya! Jangan biarkan perut kosong. Secara saintifiknya, badan memerlukan tenaga dan tenaga itu diperlukan melalui sumber makanan. Jika badan kita dibiarkan kosong, sistem metablisma badan kita akan mula membakr otot untuk menggantikan makanan yang akan menyebabkan metabolisma badan menjadi rendah. 

Dan kalau perut terlampau lapar, ia akan membuatkan nafsu makan kita membuak-buak dan pasti masa makan nanti kita akan mengambil makanan dengan banyak sekali.

2. Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan

Mungkin sebelum makan anda boleh mengambil secawan kopi. Ini akan menyebabkan tekak berasa pahit dan akan menggalakkan penghasilan enzime dan juga asid HCL. Bila enzim dan HCL tinggi dalam perut, proses penghadaman akan menjadi lebih lancar. 

3. Banyakkan minum air kosong 

Sebagai panduan, kita digalakkan minum sebanyak 8 gelas air seharian. Air kosong dapat mengurangkan selera makan secara semulajadi dan membantu menigkatkan metabolisma dalam badan kita. Ia juga berupaya membantu penyingkiran lemak yang tersimpan dalam badan. Sebelum makan makanan yang berat, cubalah minum air kosong, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. Elakkan minuman berkarbonat

Minuman berkarbonat biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dalam satu sajian dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. Kurangkan pengambilan garam

Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. Ambil sarapan pagi

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. Makan perlahan-lahan

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. Kunya makanan kepada cebisan lebih kecil

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

Baca juga : Cara Mengira Body Mass Index (BMI) Menggunakan Rumus dan Formula Yang Mudah

9. Makan secara kerap

Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Cuci mulut

Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula- gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

11. Pilih makanan berempah

Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

12. Pilih makanan berbijirin / berkacang 

Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

13. Diari pemakanan

Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

14. Utamakan kesihatan

Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.

15. Cara masakan

Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.

16. Pilih perkakas

Ketika memilih piring makanan, ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!

17. Tabiat berbelanja

Khusus bagi kaum wanita, yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.

18. Kurangkan gula

Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

19. Aktivit sampingan

Selain memberi peluang makanan untuk turun, kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.

Untuk mengempiskan perut, gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.

Let's kurus beramai-ramai. Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Sumber: Ohsempoi


Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com