2.10.21

Drama I-Tanggang - Mother of All Lies | Astro Citra

 Assalamualaikum semua

Aku sekarang macam baru-baru nak kenal apps tiktok. Sambil-sambil scroll timeline tiktok, aku rasa banyak video drama I-Tanggang yang aku tengok. First impression tentang drama ni macam menarik. So aku search googla nama drama ni. Rupanya ada di Astro Citra.

Drama I-Tanggang dah mulakan siarannya pada 13 September 2021 setiap hari Isnin, jam 9 malam. 

Drama ini mengetengahkan issue penderittan mental Munchausen Syndrome by Proxy. Menarikkan? Rasanya kat Malaysia ini adalah drama pertama yang mempunyai tema sebegini. Antara pelakon drama I-Tanggang ini adalah Sherie Merlis, Faizal Hussein, Danish Hazriq, Nadhir Nasar, Emma Sofea, Emelda Rosmila, Wan Raja, Zarina Zainuddin, Sofia Jane, Andy Teh, Rashidi Ishak, Rashid Salleh dan ramai lagi. Selain itu drama ini diarahkan oleh Wan Hasliza Wan Zainuddin, Wan Alauddin Wan Zainuddin dan Rashidi Ishak serta diterbitkan oleh KL Motion Pictures.

Watak - watak pelakon drama I-Tanggang

Sherie Merlis sebagai Erma

Faizal Hussein sebagai Rahmat

Danish Hazriq sebagai Khalil Rayyan (Khay)

Nadhir Nasar sebagai Syafiq

Emma Sofea sebagai Esra

Sofia Jane sebagai Dr Nini

Andy Teh sebagai Dr Norman Arif

Yuyun Hikmah sebagai Syuhada

Sinopsis Drama I-Tanggang - Mother of All Lies | Astro Citra

Mengisahkan tentang Khalil Rayyan atau Khay penghidap kanser yang memerlukan kerusi roda untuk bergerak. Erma, ibu kepada Khay merupakan seorang influencer (pempengaruh) media sosial, penulis buku dan penjual minyak aromaterapi yang berjaya. Pada majlis pelancaran bukunya, Erma membuat pengumuman yang Khay hanya ada masa enam bulan untuk hidup. Berita ini sangat mengejutkan Khay. Adakah dia betul-betul akan mati dalam masa enam bulan? Rahmat, ayah kepada Khay dan Doktor Nini, salah seorang bekas doktor Khay juga meragui berita tersebut. Setelah sekian lama tidak berjumpa, Rahmat menghadiahkan sebuah telefon bimbit kepada Khay tanpa pengetahuan Erma. Dengan menggunakan telefon tersebut, Khay berjumpa dengan dua rakan dalam talian, Royal E (Esra) dan CapeqRyder (Syafiq) dan menubuhkan kumpulan ‘group chat’ bernama I- Tanggang. 

Sementara itu, kehidupan Syafiq juga dilanda konflik apabila terpaksa mengambil alih tugas ibu bapanya untuk menjadi ketua keluarga dengan bekerjasama sebagai ‘rider’ penghantar bagi menyara hidup mereka terutamanya lima orang adiknya yang masih kecil. Ini menyebabkan Syafiq mula rasa benci terhadap ibu bapanya yang tidak bertanggungjawab. Sementara itu, Esra pula terlalu dimanjakan sehingga dia tidak mempunyai sifat kemanusiaan. Apabila Esra dan Syafiq mendapat tahu yang Erma memalsukan penyakit Khay dan cuba membunuhnya, Esra bersama Syafiq membuat rancangan untuk menyelamatkan Khay. Namun, perancangan itu akhirnya memakan diri mereka sendiri. Apa yang berlaku seterusnya?..

Selamat menonton.

With Love

Papaglamz

-sekian-


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com