Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
My Stream Club Fun Run Pahang 2018

My Stream Club Fun Run Pahang 2018

Assalamualaikum semua. Kalau sebelum ni aku join acara larian di Serambi Teruntum Run 2018, alhamdulillah last week aku sekali lagi berjaya menamatkan acara larian aku dalam event My Stream Club Fun Run Pahang 2018 tapi still acara 5 kilometer lagi la Belum nak berapa berani nak cuba kategori 10 kilometer. Doa-doakan la aku akan sampai ke tahap itu nanti ya!

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Macam biasa, sewal 7 pagi lagi program telah bermula. Untuk event kali ni acara bermula dengan senam robik. Tapi apakan daya, aku sampai-sampai je kat tempat berkumpul, acara senam robik pun dah nak habis. buat sesi memanaskan badan sendiri je la. Nasib baik belum flag-off lagi kan. Kalau tak, memang aku ketinggalan la.

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

After senam robik, larian untuk 10 kilometer pun bermula. Dan beberapa minit kemudian, perserta larian untuk 5 kilometer pula dilepaskan. Pelepasan perserta telah disempurnakan oleh pengerusi My Stream Club Pahang.

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Actually, event ni adalah first time My Stream Club yang anjurkan. Kelab ni macam kelab pemilik kereta-kereta Honda gitu la. For sure bila first time ni tentu banyak sekali kelemahan yang ada. Tapi tak pe la. Next time cuba lagi buat event dengen lebih sempurna kan. Insyallah.

Sebagai peserta, kepuasan sampai di garisan penamat amat bermakna. Selain keseronokan dapat medal, rasa puas la sebab dapat keluarkan peluh. Senanya matlamat aku untuk event kali ni nak baiki rekod masa larian aku. Tapi tu la, trek tak cukup 5 kilometer. Salah jalan katanya. 

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Masalahnya bukan aku sorang je yang salah jalan. Almost semua peserta salah jalan ya. Sebabnya organiser tak letak signage betul-betul dan takde yang tunggu kat setiap check point. Maka, tersalah jalan la masing-masing. Nasib la fun run je. Bukan pertandingan tau! 

malaysia run,  running event malaysia 2018,  running event penang 2017,  just run lah,  milo breakfast run 2017,  my race online,  twincity marathon 2017,  marathon penang 2017,

Walauapapun, tahniah My Stream Club mencuba sesuatu yang baru. Kalau sebelum ni mungkin hanya buat event yang berkaitan dengan kereta sahaja. Sekali-sekala mencuba event sebegini pun sesuatu yang sangat-sangat bagus. Keep it up untuk masa akan datang. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Carian Lain
running event penang 2017,
just run lah,
milo breakfast run 2017,
my race online,
twincity marathon 2017,
Antara Best Places to Stay in Melaka. My Own Experienced Yang Anda Patut Tahu

Antara Best Places to Stay in Melaka. My Own Experienced Yang Anda Patut Tahu

Melaka adalah antara tempat menarik yang boleh kita pergi untuk bercuti and it is a lot of places to stay in Melaka

Nak tahu tempat percutian tebaik di Melaka? Sebelum tu, kalau korang nak tahu, Melaka terkenal dengan nama Bandaraya Bersejarah. Tahun lepas, aku berkesempatan untuk bercuti bersama keluarga aku di Melaka. Banyak tempat menarik yang boleh kita lawati di Melaka. 

tempat menarik di melaka waktu malam,  tempat mandi manda di melaka,  pantai di melaka,  air terjun di melaka,  tempat bersejarah di melaka,  hotel menarik di melaka,  tempat penginapan menarik di melaka,  tempat menarik di negeri sembilan,

Antaranya Pantai Kelebang, Dataran Pahlawan, Taman Burung Melaka dan macam-macam lagi. Tapi satu je yang adventure bila bercuti di Melaka ni ialah traffik dia. Ya ampuuunnn. Lagi-lagi kalau bercuti masa cuti sekolah. Siapa yang pernah pergi tu rasa la kan.

Tapi nak buat macam mana kan? Masa cuti sekolah la kita nak luangkan masa bersama keluarga. Hari lain tak sempat dah rasanya. Aku yang kerja dengan jadual shiftnya. Bini aku pula jadi cikgu. Masa waktu cuti sekolah la merupakan masa yang sesuai untuk bercuti. Ramai orang pun ramai orang la. Jalan sesak pon jalan sesak la. Aku sahut cabaran. Baru la ADVENTURE kan?

1. Melaka Bird Park

Antara tempat yang menarik yang pernah aku pergi dan aku anggap tempat ni adventure ialah Melaka Bird Park. Aku cakap adventure sebab aku sesat jalan. Then salah masuk hala mana entah. Aku guna maps dah, tapi entah mana tempat dia pergi. Dok pusing-pusing je la. Tapi alhamdulillah last-last jumpa jugak. Berbaloi la dok mencari-cari taman burung melaka ni. 

tempat menarik di melaka waktu malam,  tempat mandi manda di melaka,  pantai di melaka,  air terjun di melaka,  tempat bersejarah di melaka,  hotel menarik di melaka,  tempat penginapan menarik di melaka,  tempat menarik di negeri sembilan,

Sebenarnya, Taman Burung Melaka ini telah dibuka untuk para pengunjung pada bulan Mei 2013. Berada di taman burung ini amat menyeronokkan. Apa tidaknya, melihat kelibat-kelibat burung pelbagai jenis, warna dan spesis yang amat jinak memang mengasyikkan. 

Antara aktiviti yang menarik di taman burung ini ialah memberi makan pada burung-burung di sini. Pengunjung-pengunjung akan dibekalkan dengan tiga bekas makanan iaitu jagung, kuaci dan air madu. Makanan-makanan ini perlu dibeli di kaunter pendaftaran dengan harga RM 10.00 sahaja. 

tempat menarik di melaka waktu malam,  tempat mandi manda di melaka,  pantai di melaka,  air terjun di melaka,  tempat bersejarah di melaka,  hotel menarik di melaka,  tempat penginapan menarik di melaka,  tempat menarik di negeri sembilan,

Selain memberi makan pada burung-burung disini, aktiviti lain yang menarik ialah sky walk. Berjalan merentasi sky walk ni memang menarik. Kita akan dapat melihat keseluruhan taman burung ini dari pandangan atas. Memang menarik. Di tambah pula sepanjang sky walk ni ada banyak burung yang menemani kita berjalan. Dah macam dalam kayangan gitu. Hehehe


Rasanya tempat ni sesuai untuk mereka yang meminati fotografi alam semulajadi. Yela banyak burung yang jinak-jinak dan mudah untuk kita ambil gambar. Selain itu, landskap taman ini juga sangat cantik. Dengan terbinanya air terjun buatan manusia, ia bagai melengkapkan lagi taman ini umpama habitat sebenar burung-burung ini di dalam hutan. Memang menarik. Sesiapa yang ke Melaka mesti singgah. Memang tak rugi la. Kalau nak merasai lebih lagi keseronokan di sini, boleh la datang.

2. Coconut Shake Klebang

Selain Taman Burung Melaka, sekiranya datang ke Klebang, tak sah rasanya kalau tak mencuba coconut shake yang popular di sini. Terletak di Jalan Besar Klebang bersebelahan dengan stesen petrol Caltex (GPS : N 2 12.984E 102 12.292).


Coconut shake pantai Klebang sememangnya menjadi tumpuan ramai pengujung. Apa tidaknya, semasa aku hendak mencuba coconut shake di sini, terkejut bila melihat ramai sangat orang yang beratur di kaunter untuk membeli. Memang betul-betul popular la coconut shake ni. 

Mencuba coconut shake original dengan family memang best la. Walaupun pada permulaannya kami macam ala-ala nak give up sebab melihat betapa ramai orang yang beratur. Tapi, atas nasihat isteri tercinta, aku sabar je la menanti. Dan akhirnya dapat la 2 cawan coconut shake. Satu untuk aku dan satu lagi untuk wife. Imtiyaz kongsi je la. 


Selain coconut shake, ade juga makanan ringan lain yang dijual antaranya kuih muih, keropok lekor, dan juga nasi lemak. Boleh la sambil-sambil minum coconut shake yang famous ni, makan keropok ke ataupun kuih.

Kalau korang nak tahu, aku suka dengan coconut shake ni, lebih-lebih lagi waktu-waktu panas kan. Orang kata untuk refreshing gitu la. Dengan harga RM 2.50 secawan, korang boleh la menikmati coconut shake yang best ni. Rasa dia sama juga macam coconut shake di tempat lain, tapi yang bestnya coconut shake ni ade rasa kelapa die lebih manis dan berlemak sikit. Kalau ke Melaka jangan lupa singgah tau.

3. Masjid Cina Melaka

Ni adalah favourite aku. Aku kalau pergi bercuti,mencari masjid adalah kegemaran aku. Kadang, seni bina sesebuah masjid itu berlainan mengikut tempat. Jadi, bagi yang datang ke Melaka jangan lupa untuk menjadikan Masjid Cina Melaka sebagai tempat untuk anda lawati.


Kalau korang nak tahu salah satu mercu tanda yang menjadi kebanggaan masyarakat di Melaka ialah terbinanya masjid Cina. Keseluruhan konsep seni bina masjid ini diilhamkan daripada seni bina masyarakat China yang didapati daripada kajian masjid serta seni bina di sekitar Beijing, Shanghai dan Xian.

Masjid ini dibina di atas tanah seluas 2.8 hektar dan ianya mampu memuatkan jemaah kira-kira 2000 jemaah dalam satu-satu masa. Kalau korang nak tahu, masjid ini merupakan masjid yang bercirikan konsep senibina cina yang ketiga dibina di Malaysia selain di Kelantan dan Perak. Masjid ini mula beroperasi pada 29 Syaaban 1435 H bersamaan 27 Jun 2014 dan Solat Jumaat pertama telah diadakan pada 06 Ramadhan 1435H bersamaan 04 Julai 2014M. 


Pertama kali melangkahkan kaki ke dalam masjid ini membuatkan mata aku terpukau. Apa tidaknya, masjid yang dibina atas usaha Persatuan Cina Muslim Melaka (PERTIM), bersama-sama dengan dana daripada masyarakat setempat, sangat menggamit pemandangan yang indah. 

Ciri-ciri bangunan masyarakat cina terbina dengan indah. Warna asas merah putih dan juga bentuk bangunan yang seakan-akan tokong menguatkan lagi ciri-ciri seni bina cina yang ada pada masjid ini. Disebabkan kecantikan masjid ini jugaklah, maka tempat ini pun tempat yang best untuk bergambar. Tak hairanlah, di sini jugak adakalanya menjadi tempat shooting untuk album perkahwinan.


Untuk pengatahuan semua, lokasi masjid Cina ini berada di daerah Krubong Melaka. Masjid ini dibina berdekatan dengan Stadium Hang Jebat Melaka. Lokasi ini mungkin memudahkan para peminat bola sepak yang datang ingin menonton perlawanan secara langsung di stadium ini. 

Kalau nak lebih mudah korang cari sahaja di google map atau waze dengan carian "Masjid Cina Melaka". Nak lagi mudah nah aku kongsikan koordinat masjid ini (2.2959235,102.1952413,13). Copy paste je koordinate ni. Sampai la nanti. Insyallah.

4. Dataran Pahlawan Melaka

Dataran Pahalawan adalah tempat wajib singgah jika anda datang ke Melaka. Waktu malam, anda akan melihat kemeriahan dengan limpahan cahaya-cahaya yang sangat cantik di dataran ini. Lebih-lebih lagi lampu-pampu yang meriah dan diiringi dengan iringan lagu di beca-beca yang ada di sekitar dataran. Sememangnya menggamit suasana. Beca yang dihias dengan berbagai rupa dan warna lampu amat menarik perhatian para pengunjung untuk mencuba. Ada yang dihias bagaikan burung helang, merak dan macam-macam lagi. Dah macam pesta cahaya pun ada.


Aku pun tidak melepaskan peluang untuk menaiki beca mengelilingi Dataran Pahlawan. Satu pusingan dari Dataran Pahlawan menuju ke A Famosa dan berpusing semula ke dataran dikenakan cas sebanyak RM 25.00 sahaja. Agak jauh juga la pusingan yang di buat. Melihat orang yang membawa beca tu pun sampai mengah-mengah. Kira berbaloi la kan.


Selain menaiki beca, di dataran ini terdapatnya satu lagi tarikan iaitu Menara Taming Sari. Tetapi menarai ini hanya di buka pada waktu siang sahaja.

Sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Melaka yang korang boleh pergi. Macam aku cakap tadi, 'it is a lot os places to stay in Melaka'. Memang tak cukup kalau hanya bercuti selama 2 hari untuk round satu Melaka.

Walauapapun, perkara yang wajib buat sebelum bercuti ialah planning. Ye la, plan mana tempat nak pergi, harga fees kalau ada, tempat makan yang terdekat dan murah dan macam-macam lagi planing kita kena buat. 

Kalau tanya aku, untuk buat planning bercuti ni memang aku akan refer page Unseen Malaysia je untuk tau mana-mana tempat menarik kita perlu lawati. Bukan hanya di Melaka sahaja. Malah info tempat-tempat menarik bercuti satu Malaysia ada kat page ni. Memudahkan kita kan?

So, untuk anda yang hendak bercuti tu, apa kata singgah kejap di page Unseen Malaysia untuk plan percutian korang.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Carian Lain
tempat mandi manda di melaka,
pantai di melaka,
air terjun di melaka,
tempat bersejarah di melaka,
hotel menarik di melaka,
tempat penginapan menarik di melaka,
tempat menarik di negeri sembilan,
Buat Kecur Mulut Je Tengok Resipi Sotong Steam Limau Ni. Korang Wajib Cuba!

Buat Kecur Mulut Je Tengok Resipi Sotong Steam Limau Ni. Korang Wajib Cuba!

Tak tahu nak masak apa hari ni? Jom cuba resepi Sotong Steam Limau yang sudah pasti membuat mulut anda kecur bila melihatnya sahaja. Itu belum lagi bila anda mencubanya sendiri. 

Apa kata sekali-sekala cuba resepi ini untuk juadah hidangan anda sekeluarga nanti.

resepi sotong berkuah,  resepi sotong masak sambal,  resepi sotong masak kunyit,  resepi sotong masak merah,  sotong masak paprik,  resepi sotong masak kari,  resepi sotong masak lemak,  resepi sotong masak kicap,

Resepi Sotong Kukus Limau


Bahan-bahan:
sotong
cabai melaka merah, hijau
sos ikan
limau nipis
daun ketumbar (akar sekali)
gula
bawang putih
daun pudina
lengkuas, serai

resepi sotong berkuah,  resepi sotong masak sambal,  resepi sotong masak kunyit,  resepi sotong masak merah,  sotong masak paprik,  resepi sotong masak kari,  resepi sotong masak lemak,  resepi sotong masak kicap,

Cara-caranya:
  1. Cuci sotong bersih-bersih bahan yang ada.
  2. Hiris sotong kecil-kecil tetapi jangan sampai putus.
  3. Susun sotong dlm bekas untuk mengukus, letak lengkuas, serai (potong), akar ketumbar dan sedikit bawang putih. Letakkan semua bahan ini atas sotong.
  4. Kukus sotong tadi sehingga masak.



Cara membuat sos.
  1. Masuk 1 sudu besar gula, 3 sudu besar air limau, 2 1/2 sos ikan, satu ulas bawang putih dan cabai melaka potong.
  2. Kacau semua bahan ini sehingga hancur.
  3. Setelah sos sudah siap, tuangkan di atas sotong yang kita kukus tadi.
  4. Angkat dan tabur daun ketumbar serta daun pudina.
  5. Boleh juga anda hias dengan sedikit potongan limau.


Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.

Carian Lain
resepi sotong masak kunyit,
resepi sotong masak merah,
sotong masak paprik,
resepi sotong masak kari,
resepi sotong masak lemak,
resepi sotong masak kicap,
Bukan Medan Selera Biasa-Biasa, KIMSTONE Food Court & Hall Ini Macam Restoran Dalam Kebun!

Bukan Medan Selera Biasa-Biasa, KIMSTONE Food Court & Hall Ini Macam Restoran Dalam Kebun!

Tempat makan yang diberi nama KIMSTONE Food Court & Hall merupakan satu lagi tempat makan terbaru yang baru sahaja memulakan operasinya pada tahun 2017. 

Food court yang bertemakan ala-ala restoran di dalam kebun ini mempunyai keunikannya tersendiri yang pasti  mampu membuat para pengunjung teruja.

lila wadi restaurant kuantan pahang malaysia, brotherhood western & grill kuantan pahang malaysia, restoran sedap weh kuantan pahang malaysia, tempat best di kuantan, lila wadi kuantan, restoran sedap wehhh! kuantan, pahang, kotak kalam kuantan, restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,

lila wadi restaurant kuantan pahang malaysia, brotherhood western & grill kuantan pahang malaysia, restoran sedap weh kuantan pahang malaysia, tempat best di kuantan, lila wadi kuantan, restoran sedap wehhh! kuantan, pahang, kotak kalam kuantan, restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,

Menariknya disini, anda bukan sahaja boleh makan, tetapi anda boleh menikmati suasana yang cantik dengan limpahan lampu-lampu yang berwarna-warni serta anda juga bakal dihidangkan dengan alulan muzik band secara langsung. 

Sangat menarik dan memang sesuai buat anda yang hendak bersantai bersama keluarga atau rakan-rakan. Berikut adalah "Killer" menu yang boleh anda nikmati bila datang ke sini.

lila wadi restaurant kuantan pahang malaysia, brotherhood western & grill kuantan pahang malaysia, restoran sedap weh kuantan pahang malaysia, tempat best di kuantan, lila wadi kuantan, restoran sedap wehhh! kuantan, pahang, kotak kalam kuantan, restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,




Untuk makluman, food court ini beroperasi dari setiap hari Selasa hingga Ahad dan setiap hari, food court ini mula dibuka pada jam 4.30 petang dan ditutup pada pukul 12.00 tengah malam. Masa yang begitu sesuai untuk anda makan-makan dan bersantai bersama keluarga.

Untuk makluman anda juga, foodcourt ini ada menyediakan perkhidmatan buat anda yang ingin mengadakan majlis perkahwinan atau apa sahaja majlis-majlis keraian. 


Tempatnya yang luas sudah pasti mampu memuatkan ramai tetamu dan memberi keselesaan kepada mereka yang hadir ke majlis anda nanti.

Jadi apalagi? Jangan lupa singgah di sini juga anda datang ke Kuantan.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.

Carian Lain
restoran sedap weh kuantan pahang malaysia,
tempat best di kuantan,
lila wadi kuantan,
restoran sedap wehhh! kuantan, pahang,
kotak kalam kuantan,
restoran sedap wehhh kuantan pahang malaysia,
Jangan Sia-Siakan Momen Indah Ketika Anda Bercuti. Ikuti Panduan 'Meletup' Fotografer Ini..

Jangan Sia-Siakan Momen Indah Ketika Anda Bercuti. Ikuti Panduan 'Meletup' Fotografer Ini..

Siapa tak suka travel ataupun bercuti kan? Lagi-lagi kalau bercuti ditempat yang menarik. Melihat pemandangan yang cantik dan indah sudah pasti dapat menenangkan dan hilangkan sekejap stress ditempat kerja.


Tapi, jika keindahan itu tidak dirakam dengan sebaik mungkin rasa rugi la pula. Jadi, jangan lupa untuk rakam gambar-gambar kenangan anda ketika anda bercuti. Anda nak tahu tips mudah untuk anda mengambil gambar ketika travel? Jom baca perkongsian dari Akiey iaitu Photographer 52 negara newbies.


13 Tips Ambil Gambar Cantik Ketika Travel 

1. Travel bersama rakan yang pandai ambil gambar.
2. Kalau tak pandai tidak mengapa, janji kawan sporting untuk tolong ambilkan gambar.
3. Kalau rakan travel tak sporting juga, tidak mengapa, cool je, bawa tripod sendiri atau pastikan muka tebal tak malu tersipu-sipu untuk tegur strangers dan minta mereka ambilkan gambar. Boleh jadi, ini menjadi satu titik pertemuan jodoh anda!


4. Google terlebih dahulu gambar-gambar di tempt yang bakal anda pergi, ambil feel dan berangan dulu gambar bagaimana yang anda impikan atau scroll balik gambar kawan-kawan yang pernah dulu buat korang jeles di instagram.

5. Ambil ribuan gambar, cuba sahaja dari pelbagai sudut, depan, belakang, jauh, dekat, angle atas, dll.

6. Pastikan bawa extra SD card, bawa laptop supaya boleh transfer gambar atau ada account yang boleh sync-kan gambar, seperti Dropbox, Google Drive atau MEGA ; katakan memori phone penuh, lepas sync, boleh delete terus.

7. Bila pose, set mode : POYO habis, baru feel bila ambil gambar. Tak perlu cover macho/ayu. Karang belek-belek gambar dalam kamera dalam flight balik Msia menyesal tak sudah tak cuba posing poyo, nangislah dalam kapal terbang sorang-sorang.


8. Pelbagaikan pose! Antara pose blh cuba; gaya Titanic, gaya meditasi, gaya kuak lentang, gaya I believe I can fly dll.

9. Pastikan gambar nature lebih banyak dari anda. Masukkan elemen alam dalam setiap foto. Awan, burung, ataupun cahaya matahari akan menambah warna di setiap subjectfoto. Kita berjalan bukan untuk ambil gambar diri sendiri semata, tapi nak gambar naturebelakang awak tu. Ye dok?

10. Lokasi-lokasi favorite: gambar-gambar rare cantik selalunya top view,atas bukit-bukit/gunung-gunung tinggi, dalam hutan simpan, tepi tasik, dekat air terjun. bersedialah kaki untuk hike tinggi-tinggi dan basah-basah sedikit. Kalau tak nak hike, boleh labur sedikit duit untuk cable car untuk sampai ke puncak (jika ada).


11. Kalau nak gambar nampak extra international gitu, ambil gambar dengan tourist entah siapa di sebelah. Pastikan dapat kebenaran dulu okay, terutamanya jika ambil gambar anak-anak kecil comel-comel. Jangan selamba badak sangat. Orang putih sangat overprotective dengan anak mereka dan dianggap rude jika ambil gambar tanpa kebenaran parents. Silap-silap balik hostel dengan penampar sebiji hinggap di muka. Siapa yang susah?
12. Kalau ada extra cash, invest on magic camera, bila tangkap terus cantik habis. Seperti mirrorless/iphone dan handphone latest model.
13. Photography ni banyak rules; tapi jangan terlalu rigid dengan rules tersebut, just be yourself (extra excited+poyo) and enjoy!


With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.
My Weight Loss Progress Record After 2 Month

My Weight Loss Progress Record After 2 Month

Tajuk mat saleh sangat kan? Ok la seperti yang aku janji kan dalam entri semalam (Papaglamz dan Coach Syam di Serambi Teruntum Run 2018 Kuantan Pahang, Klik di sini untuk membaca) aku nak show off progres rekod weight loss aku dalam usaha aku untuk menguruskan badan dan untuk hidup lebih sihat dan cergas. Diam tak diam dah 2 bulan juga aku try untuk menguruskan berat badan. 

So far aku rasa sangat-sangat ok. Alhamdulillah berat badan aku dah ada penurunan. Rasa badan ni semakin sihat. Kalau nak buat kerja-kerja yang perlukan kudrat yang tinggi insyallah aku boleh buat. Bila melakukan aktiviti-aktiviti sukan pun seperti berjogging dan hiking, aku boleh bertahan lama. Tak mudah rasa penat seperti sebelum ini. Rasanya, fitness level aku semakin meningkat kot. Alhamdulillah.

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Gambar atas ni ala-ala gambar sebelum dan selepas gitu kan. Pada aku, tak ada la nampak perubahan ketara sangat pada struktur badan aku, tapi bila lihat pada data-data yang akan aku kongsikan kejap lagi nampak juga progress perubahan yang lebih positif. Haaa sebab tu untuk menurunkan berat badan ni, merekod data semasa adalah penting bagi menilai sejauh mana kejayaan kita dalam usaha menurunkan berat badan. Adakah matlamat yang ingin dicapai semakin dekat ataupun masih jauh lagi. Dari sinilah kita akan tahu apa lagi usaha-usaha yang perlu kita buat untuk memastikan matlamat kita tercapai. 

My Weight Loss Progress Record 18 Nov 2017 - 18 Jan 2018

Weight Lost, Kg

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Graf kat atas ni aku nak tunjukkan penurunan berat badan aku selama 2 bulan. Bermula dari tarikh 18 November 2017 berat aku masa tu ialah 88.4 kg. Next weeknya pula timbang lagi dan berat dah turun almost 2 kg. Ofkos la suka! So, aku teruskan la lagi melakukan aktiviti-aktivit yang mengeluarkan peluh sampai la hari ni aku timbang lagi dan berat aku sekarang 81.3 kg. Dari data ni nampak la dalam masa 2 bulan, aku berjaya menurunkan berat badan aku sebanyak 6.8 kg. Satu perubahan positif kan?

Fat lost, %

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Graf atas ni pula adalah progress rekod aku punya body fat. Body fat ni lagi rendah lagi bagus lah. Bagi seorang lelaki yang sihat, bacaan body fat yang ideal ialah bawah 20%. Masa aku mula-mula nak kuruskan badan, body fat aku adalah 26.2%. Selama 2 bulan ni aku berjaya menurunkan bacaan body fat aku sebanyak 3% kepada 23.6%. Tapi, nampak ada macam kenaikan 0.3% untuk last week tu kan? Mungkin diet terkeluar dari landasan kot. Banyak sangat makan benda berminyak. But it is ok, jom usaha lagi untuk mendapatkan bacaan body fat lebih rendah. Chyoook Faizal....!!!

Metabolic Age

how to lose weight in a week,  how to lose weight fast in 2 weeks,  how to lose weight in a month,  how to lose belly fat,  diet tanpa nasi,  diet plan,  diet cepat,  menurunkan berat badan,

Graf ni pula adalah metabolic age ataupun body age. Metabolic age ni bermaksud umur tubuh badan korang yang sebenarnya. Target aku nak dapatkan body age aku lebih muda dari umur aku yang sebenar. Sekarang ni umur aku mengikut tahun ialah 30 tetapi body age aku 34. Maksudnya segala bagai sistem-sistem dalam badan aku ni dah berumur 34 tahun. Kira badan ni lebih tua dari umurnya la. So, nak kekal muda, kena la banyak buat aktiviti yang mengeluarkan peluh. Bukan makan produk kecantikan yang macam-macam kat luar tu. Upsssss..!!! Hahaha

Kesimpulannya, macam yang Coach Syam cakap la, tak kira macam mana pun gayanya korang nak diet, please consistent. Kalau hangat-hangat tahi ayam je memang tak kemana la. Lagi satu start sekarang juga. Jangan nanti.. Nanti.. Lama-lama takut tak jadi pula. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Carian Lain
Papaglamz dan Coach Syam  di Serambi Teruntum Run 2018 Kuantan Pahang

Papaglamz dan Coach Syam di Serambi Teruntum Run 2018 Kuantan Pahang

Baru-baru ni aku join event running Serambi Teruntum Run 2018. Sejak-sejak rajin berjoging ni aku pun mula la menjinak-jinakkan diri register nama untuk event running macam ni. This year aku plan nak kumpul finisher medal sebanyak mungkin. Nak jadikan koleksi peribadi. Hahaha

cara nak kurus dalam masa seminggu,  tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat,  makanan untuk kurus,  cara nak kurus tanpa senaman,  cara untuk kurus dalam masa 3 hari,  senaman untuk kurus,  tips diet,  cara nak kuruskan badan bagi remaja,  running event malaysia,  running event penang,  just run lah,  milo breakfast run,  my race online,  marathon penang,  twincity marathon,  kl international new year run,

Untuk Serambi Teruntum Run ni merupakan first time aku join acara berlari seperti ini kecuali masa merentas desa masa kita sekolah-sekolah dulu la. Join pun untuk acara 5 km sahaja bukan 10 km. Pengalaman pertama so far so good. Bila berlari dalam event ni dia punya feeling macam berbeza sikit. Semangat nak sampai ke garisan penamat tu  macam lebih membara gitu kan.

cara nak kurus dalam masa seminggu,  tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat,  makanan untuk kurus,  cara nak kurus tanpa senaman,  cara untuk kurus dalam masa 3 hari,  senaman untuk kurus,  tips diet,  cara nak kuruskan badan bagi remaja,  running event malaysia,  running event penang,  just run lah,  milo breakfast run,  my race online,  marathon penang,  twincity marathon,  kl international new year run,

Alhamdulillah untuk 5 km ni aku berjaya menamatkan larian aku dalam masa 30 minit 29 saat dan jarak larian lebih kurang 5.5 km. Timing ni antara rekod terbaik untuk diri aku sendiri yang aku pernah catatkan. Lepas ni nak bit rekod ni then nak try pula buat larian 10 km non-stop. Insyalllah

cara nak kurus dalam masa seminggu,  tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat,  makanan untuk kurus,  cara nak kurus tanpa senaman,  cara untuk kurus dalam masa 3 hari,  senaman untuk kurus,  tips diet,  cara nak kuruskan badan bagi remaja,  running event malaysia,  running event penang,  just run lah,  milo breakfast run,  my race online,  marathon penang,  twincity marathon,  kl international new year run,

Siapa Coach Syam?

Hahaha. Ok.! Mesti ramai yang tanya dah kenapa tajuk entri aku kali ni ada nama si Syam ni kan. Coach Syam ni sebenarnya trainer Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M) untuk area Kuantan. Before this aku join program yang coach buat. Tapi bukan  JK1M la. 

cara nak kurus dalam masa seminggu,  tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat,  makanan untuk kurus,  cara nak kurus tanpa senaman,  cara untuk kurus dalam masa 3 hari,  senaman untuk kurus,  tips diet,  cara nak kuruskan badan bagi remaja,  running event malaysia,  running event penang,  just run lah,  milo breakfast run,  my race online,  marathon penang,  twincity marathon,  kl international new year run,

Yup! Memang aku nak kurus dan lebih penting aku nak sihat. For me, bila join team-team nak sihat ni kita akan lebih termotivasi untuk lebih sihat gitu. Nak buat sendiri memang kadang-kadang akan terdemotivated je. So, cari la support dari team yang korang join. Bak kata pepatah Arab:

"Ibarat berkawan dengan seorang penjual minyak wangi dan seorang tukang besi. Penjual minyak wangi mungkin akan memberi kita minyak wangi, atau kita boleh membeli minyak wangi darinya, dan kalaupun tidak, kita boleh mendapatkan bau harum darinya. Sedangkan jika berkawan dengan tukang besi, boleh jadi (percikan apinya) mengenai pakaian kita, dan sudah pasti bau asapnya yang tak sedap akan melekat pada badan kita.”
Dijadikan cerita, time Serambi Teruntum Run 2018 ni coach pun join la juga event ni atas dasar support trainee-trainee katanya. Entah ya entah tidak. Hahaha. Kalau ya, weolls sangat-sangat berbesar hati. 

cara nak kurus dalam masa seminggu,  tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat,  makanan untuk kurus,  cara nak kurus tanpa senaman,  cara untuk kurus dalam masa 3 hari,  senaman untuk kurus,  tips diet,  cara nak kuruskan badan bagi remaja,  running event malaysia,  running event penang,  just run lah,  milo breakfast run,  my race online,  marathon penang,  twincity marathon,  kl international new year run,

So, warga Kuantan yang nak jadi kurus, nak sihat, nak menjalani hidup lebih baik, jom la pakat register JK1M 2018 yang bakal berlangsung tak lama lagi. Aku? Soryyyyy aku dah kurus...!!! Hahahaha. Berlagak gila! Tak ada la. Kita ada target lain. So, kita join la program yang lain pula. 

cara nak kurus dalam masa seminggu,  tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat,  makanan untuk kurus,  cara nak kurus tanpa senaman,  cara untuk kurus dalam masa 3 hari,  senaman untuk kurus,  tips diet,  cara nak kuruskan badan bagi remaja,  running event malaysia,  running event penang,  just run lah,  milo breakfast run,  my race online,  marathon penang,  twincity marathon,  kl international new year run,

Next entri insyallah aku kongsikan progress penurunan berat aku kat korang semua OK! Tunggu!

Nak kenal Coach Syam boleh klik disini.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Carian Lain
Senarai Kuih-Muih Tradisional Di Malaysia Yang Semakin Pupus

Senarai Kuih-Muih Tradisional Di Malaysia Yang Semakin Pupus

Bila menyingkap kembali sejarah penyanyi nombor satu negara Dato' Siti Nurhaliza, terselit satu kisah tentang beliau berlatih menyanyi ketika menjual kuih-kuih tradisional di kampung. 

Jika dulu, selalu ada budak-budak di kampung yang akan datang jual kuih dari rumah ke rumah sambil membawa bakul.

Sekarang suasana ini sudah jarang kita lihat. Mungkin kuih-kuih tradisional ini sudah ramai yang tidak kenal. Apatah lagi nak buat sendiri kan? 

Buat anda yang ingin mengenang kembali zaman-zaman kegemilangan kuih-muih tradisional, jom tengok kuih tradisi yang semakin hilang ditelan zaman ini.

Kuih tradisi yang semakin menghilang

  • Kuih Kalakatar – Perak – asal Banjar

  • Kuih Wadai Kepeng – Selangor/Perak – asal Banjar

  • Kuih Barongko – Selangor – asal Bugis
  • Burasak – Selangor – asal Bugis

  • Kuih Penyaram – N.9 – asal Minang
  • Kuih Ocong-ocong – Perak – asal Bengkulu
  • Kuih Lemper – Selangor – asal Jawa
  • Kuih Puteri Dua Sebilik – Kelantan – asal Siam
  • Kuih Gedung Chak – Kedah 
  • Kuih Ringgi / Emping Kelapa – Perlis
  • Kuih Kelamai – Perak – asal Rawa
  • Kuih Dodol Kukus Tahi Minyak – Pahang
  • Kuih Halwa Maskat – P.Pinang – asal Arab
  • Kuih Kebebe – Lenggong Perak
  • Kuih Opok-opok – Terengganu
  • Kuih Tepek Pisang – Malaysia – asal tidak diketahui
  • Apam Daun Rambai – N.9 – asal Minang

Yang bukan kuih tetapi dianggap makanan tradisi yang hampir pupus adalah:

  • Ketupat daun tebu
  • Ketupat daun buluh
  • Lemang tepung
  • Pulut kukus periuk kera

  • Nasi Daun Lerek
  • Ikan Bakar Dalam Tanah
  • Nasi Lemuni
  • Kebebe – Lenggong, Perak 

Jadi sebagai generasi baharu, kita seharusnya pertahankan adat resam ini, meskipun ia sekadar kuih muih. Kan?

With Love
Papaglamz

-Sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.
Carian Lain
Resepi Mudah Burger Malaysia. Anda Wajib Cuba Tau.!

Resepi Mudah Burger Malaysia. Anda Wajib Cuba Tau.!

Tidak tahu la bagaimana kuih ini boleh mendapat nama burger Malaysia. Mungkin bentuknya seperti burger-burger biasa cuma saiznya yang lebih kecil membuatkan orang di sini memanggilnya burger Malaysia.

resepi pau sambal sukatan cawan, resepi burger malaysia mat gebu, resepi burger sedap, resepi burger ayam, resepi burger daging, mini burger, resepi pau sambal azie, resepi donut sambal,

Bagi yang tidak tahu, negara kita ada burger tersendiri tau! Burger Malaysia namanya. 

Ianya adalah kuih yang diletakkan inti sambal merah (biasanya sambal bilis atau lebih dikenali dengan sambal nasi lemak) dan juga timun di dalamnya.

resepi pau sambal sukatan cawan, resepi burger malaysia mat gebu, resepi burger sedap, resepi burger ayam, resepi burger daging, mini burger, resepi pau sambal azie, resepi donut sambal,

Ok jom cuba resepi membuat Burger Malaysia yang telah dikongsi oleh Che' Nom di laman iresipi.com:

Bahan-Bahan:

2 cawan (256g) tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin atau shortening
1 1/2 sudu kecil serbuk yis
1/2 sudu kecil garam
2 1/2 sudu besar gula halus
180ml air suam

Cara Penyediaan:

  • Bancuh serbuk yis bersama 50ml air suam yang diambil daripada sukatan 180ml. Kacau larut bersama sedikit gula halus, dalam 1/2 sudu besar. Biarkan selama 5 minit atau sehingga yis berbuih dia permukaan.
  • Dalam mangkuk berasingan satukan tepung gandum, baki gula halus tadi, susu tepung dan garam. Kemudian masukkan marjerin dan gaul menggunakan tangan sehingga bahan kering dan mentega bergaul sebati.
  • Tuang air bancuhan yis sedikit demi sedikit dan diikuti baki air suam yang tinggal tadi.
  • Jika anda menggunakan mixer, uli sehingga doh bergumpal dan tidak melekit.
  • Masukkan doh ke dalam mangkuk yang telah digris dengan sedikit minyak dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembap supaya permukaan doh tidak kering. Perap sehingga doh naik 2 kali ganda.
  • Ambil doh dan tumbuk sedikit supaya udara keluar. Uli seketika dan bahagikan kepada 12 bahagian. Jika anda mahukan mini burger Malaysia mungkin boleh dibahagikan kepada 16 bahagian kecil.
  • Buat bulat dan letak di atas dulang yang ditabur dengan tepung. Tekan sedikit supaya leper tetapi jangan terlalu leper,cuma tekan sedikit sahaja.
  • Tutup dengan tuala dapur yang bersih dan biarkan doh kembang buat kali ke dua selama 30-35 minit.
  • Panaskan minyak, goreng kedua belah bahagian sehingga keperangan. Pastikan minyak jangan terlalu panas kerana nanti bahagian dalam tidak masak.
  • Angkat dan toskan di atas kertas tisu untuk menyerap lebihan minyak. Belah di tengah tetapi jangan sampai terputus, kemudian sapukan dengan sambal ikan bilis dan hirisan timun.


Tips dari Che' Nom - Sapukan tangan dengan tepung yang banyak sebelum angkat doh untuk dimasukkan di dalam kuali supaya doh tidak melekat di tangan dan bentuk doh kekal cantik dan bulat.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.
Carian Lain
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com