Assalamualaikum semua. Ad yang dah bercuti ke hari ni? Kalau yang sedang travel balik kampung tu PapaG doakan semoga selamat sampai dan hati-hati di jalan raya. Ok kali ni entri mudah je dari PapaG. Terbaca info tentang 4 tanda penting anda menghidap kanser prostat dan siapa golongan yang berisiko untuk menghidapinya. Semoga ia bemanfaat untuk para lelaki di luar sana.

cara mencegah kanser prostat, apa itu prostat, masalah kanser prostat, mengenal kanser prostat, simptom kanser prostat, golongan penhidap kanser prostat, lelaki dan kanser prostat, bahaya kanser prostat, mencegah kanse prostat, tanda awal kanser prostat, ubat kanser prostat, derita penyakit kanser prostat,

Antara tanda penting yang wajib diketahui ialah:

1. Muncul benjolan atau rasa sakit pada penis yang tidak sembuh dalam masa sebulan. Benjolan itu kelihatan seperti bisul, kutil atau kulit melepuh dan jarang terasa sakit.
2. Pendarahan pada penis atau di bahagian bawah kulupnya.
3. Penis mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.
4. Ruam pada penis dan perubahan warna yang sangat ketara.

Siapa pula yang berisiko mendapat kanser prostat?

1. Lelaki yang berusia lebih dari 50 tahun
2. Perokok aktif kerana bahan kimia dari rokok akan merosakkan DNA dan sel pada penis.
3. Lelaki yang dijangkiti Human Papillomavirus (HPV) lebih berisiko terkena kanser prostat.
4. Pemuda yang tidak berkhatan lebih berisiko mendapat penyakit ini berbanding pemuda yang berkhatan.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Hujung minggu yang lepas Papag dan family berkesempatan untuk berkhelah di Pantai Sepat Kuantan. Seawal pagi lagi Ibu Dhia korang dah sibuk prepare makanan dan perkakasan untuk berkhelah. Rancangannya kami nak berkhelah sambil bakar-bakar bbq, Jadi beberapa hari sebelum tu, PapaG dah siap-siapkan tempat memangang, khemah dan tikar untuk keperluan kami nanti. Untuk pengatahuan semua, ini merupakan kali pertama PapaG tahu tentang Pantai Sepat ni. First time menjejak kaki hati terus terpaut dengan tempat ni. Tak salah kalau PapaG katakan Pantai Sepat merupakan lokasi perkhelahan menarik untuk keluarga.

pantai sepat resort, homestay pantai sepat 2, amansari resort pantai sepat, pantai tanjung sepat kuantan, cempaka beach resort pantai sepat, pantai sepat kuantan pahang, hotel near pantai sepat kuantan, pantai sepat pahang, tempat makan best di kuantan, tempat menarik di pekan pahang, tempat menarik di kuantan waktu malam, pantai di pahang, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di temerloh, kuantan river cruise, resort di pahang, pantai di pahang, tempat menarik di kuantan, tempat menarik di temerloh, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di pekan pahang, tempat makan best di kuantan, resort di pahang, tempat menarik di raub,

pantai sepat resort, homestay pantai sepat 2, amansari resort pantai sepat, pantai tanjung sepat kuantan, cempaka beach resort pantai sepat, pantai sepat kuantan pahang, hotel near pantai sepat kuantan, pantai sepat pahang, tempat makan best di kuantan, tempat menarik di pekan pahang, tempat menarik di kuantan waktu malam, pantai di pahang, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di temerloh, kuantan river cruise, resort di pahang, pantai di pahang, tempat menarik di kuantan, tempat menarik di temerloh, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di pekan pahang, tempat makan best di kuantan, resort di pahang, tempat menarik di raub,

Sampai-sampai je di tepi pantai, PapaG bentang tikar dan dirikan khemah. Ni khemah baru tau. Khas beli sebab nak picninc hari tu. Selepas dirkan khemah siap, Imtiyaz kau main suka sangat. Dok berlari-lari keluar masuh khemah. Comel je tau. Dalam masa yang sama PapaG cuba menghidupkan api untuk memanggang daging dan ayam yang PapaG bawa dari rumah. Rupanya susah juga nak hidupkan api bakar arang ni. Ye la, orang tak selalu hidupkan api kan? Cuba punya cuba alhamdulillah hidup juga api untuk memanggang.

Start dari pukul 1.1.30 pagi, kami berkehlah sampai la petang dalam pukul 4 gitu la. Kena balik rumah cepat-cepat sebab malamnya PapaG kena masuh kerja dalam pukul 7 gitu la. Alamaklumla kita ni kerja shift, kadang kerja malam kadang kerja siang. Ikut jadual yang dah ditetapkan la kan. Tapi sebelum balik tu, sempat la jugak si Imtiyaz main layang-layang kejap kan. PapaG beli je layang-layang yang dijual dekat tepi pantai tu.

pantai sepat resort, homestay pantai sepat 2, amansari resort pantai sepat, pantai tanjung sepat kuantan, cempaka beach resort pantai sepat, pantai sepat kuantan pahang, hotel near pantai sepat kuantan, pantai sepat pahang, tempat makan best di kuantan, tempat menarik di pekan pahang, tempat menarik di kuantan waktu malam, pantai di pahang, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di temerloh, kuantan river cruise, resort di pahang, pantai di pahang, tempat menarik di kuantan, tempat menarik di temerloh, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di pekan pahang, tempat makan best di kuantan, resort di pahang, tempat menarik di raub,

pantai sepat resort, homestay pantai sepat 2, amansari resort pantai sepat, pantai tanjung sepat kuantan, cempaka beach resort pantai sepat, pantai sepat kuantan pahang, hotel near pantai sepat kuantan, pantai sepat pahang, tempat makan best di kuantan, tempat menarik di pekan pahang, tempat menarik di kuantan waktu malam, pantai di pahang, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di temerloh, kuantan river cruise, resort di pahang, pantai di pahang, tempat menarik di kuantan, tempat menarik di temerloh, senarai air terjun di pahang, tempat menarik di pekan pahang, tempat makan best di kuantan, resort di pahang, tempat menarik di raub,

To be honest, Pantai Sepat di Kuantan ni boleh la dijadikan antara tempat untuk korang berkhelah. Tak kira la bersama keluarga ataupun rakan-rakan. So kalau korang ke Kuantan jangan lupa jadikan PantaibvcxbnBn s  MK6/. MK M adhmg,,rq1 Sepat sebagai tempat untuk korang lawati dan singgah tau. Boleh mandi jugak tau. Kalau datang tu jangan lupa hallo2 PapaG yer. Hehehe

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamuaalikum semua. Sekarang ni kan sedang musim konvo kan? Maka akan ramai la graduan-graduan yang akan sebok mencari kerja diluar sana. Buat semua graduan, korang nak tahu tak satu lama portal kerjaya yang baik untuk anda cuba layari. Goverment.my Membantu "Job Seekers" Mencari Kerja Dengan Mudah. Laman web yang sangat berguna untuk anda semua kerana memberikan info-info terkini tentang kerjaya.

jawatan kosong johor, jawatan kosong kilang, jawatan kosong kelantan, jawatan kosong sabah, jawatan kosong kedah, jawatan kosong terengganu, jawatan kosong kerani, jawatan kosong pemandu lori, cari kerja kosong kerani, cari kerja malaysia, cari kerja kosong kilang, cari kerja part time di rumah, mencari kerja part time, cari kerja kerajaan, cari kerja sambilan di rumah, mencari pekerja, federal government jobs, federal jobs, usaa jobs, job opportunities in kenya, part time job opportunities, jobs hiring, job opportunities in tanzania, list of jobs, list of jobs a-z, list of high paying careers, list of careers and salaries, list of jobs hiring, list of career choices for high school students, list of careers in science, list of jobs uk, alphabetical list of careers,

Untuk pengatahuan korang. pada tahun 2015, 30,000 orang telah hilang pekerjaan samada dipecat atau kerana syarikat yang mereka kerja sudah gulung tikar.Kadar penggangguran di Malaysia meningkat sebanyak 3.9% saban tahun.

Berapa ramaikah yang menganggur? Rakyat Malaysia ada 30 juta orang, jika 3.9% menganggur, bermaksud jumlah keseluruhan penggangur ialah seramai 1.2 juta orang. Jumlah yang sangat ramai.

Banyak faktor-faktor penyebab meningkatnya kadar pengganguran di negara kita seperti faktor ekonomi, pelabur asing lari, kejatuhan harga minyak dan lain-lain faktor ekonomi. Selain itu faktor terlalu memilih pekerjaan juga menjadi punca utama makin ramai orang menganggur.

Macam yang PapaG cakap awal-awal tadi, 1 laman web jawatan kosong yang menyediakan lebih daripada 10,000 jenis kerja kosong yang anda boleh mohon. Oh ya, website ini sangat bagus dan telah membantu ramai orang mendapat pekerjaan yang mereka impikan. Mungkin ramai di luar sana masih menganggur kerana tidak menjumpai pekerjaan, atau tidak mendapat tawaran kerana tidak menjumpai sumber untuk mengisi jawatan kosong yang sesuai.

Bagi yang berminat untuk bekerja dalam sektor kerajaan, Government.My juga menyediakan jawatan kosong kerajaan dan memberi anda peluang untuk mohon kerja kerajaan dengan lebih mudah dan effektif. Oh ya, kerja kerajaan adalah satu peluang kerja yang sangat menarik dan menjamin masa depan. Jika anda mencari security dalam pekerjaan, silalah apply dan memohon jawatan kosong kerajaan.

Antara kerja kosong yang popular dan senang untuk dimohon di laman web Government.my adalah jawatan kosong maybank, jawatan kosong kastam, jawatan kosong jpj dan jawatan kosong kemas. Antara kelebihan jika anda apply pekerjaan dengan website ini adalah penerimaan dan serapan masuk kerja lebih tinggi kemungkinannya.

Buat semua graduan, jangan putus asa dalam mencari kerja ok. Tip paling penting dalam mencari kerja adalah bersabar dan terus mencari. Jangan lupa layari portal kerjaya Goverment.My sebagai platform tambahan untuk anda semua mencari kerjaya idaman anda. 

Sebelum PapaG mengundur diri, saja la PapaG nak kongsikan pada semua entri yang PapaG pernah tulis sebelum ini tentang panduan menulis resume. Berikut antara 5 perkara yang harus dititikberatkan dalam penulisan resume anda:

  1. Bertanggung  jawab kepada.... Sekiranya anda melakukan sesuatu perkara, pastinya anda bertanggung jawab tentangnya. Menggunakan perkataan “bertanggung jawab kepada…” ini kelihatan tidak menarik kerana kurang efektif dan anda tidak serius dengannya. Sebagai contoh, “bertanggung jawab kepada rekaan senibina menara Kuala Lumpur” tidak memberikan impak berbanding “mereka senibina menara Kuala Lumpur”. Perkataan ini tidak akan menambah nilai kepada pencapaian anda.
  2. Format yang pelik. Menggunakan tulisan yang bersimpul seperti rekaan kad kahwin memang tidak sesuai. Atau paling kurang anda meletakkan font dengan gaya tulisan komik. Pilih font yang biasa digunakan dalam dokumentasi sudah cukup. Elakkan juga dari mewarnakan resume anda kerana biasanya pengurus jawatan kosong berkenaan akan mencetak resume anda dengan hitam putih sahaja mengakibatkan resume anda tidak kelihatan seperti yang anda mahukan.
  3. Pengalaman kerja yang lama. Kerjaya anda mungkin sudah melebihi 10 tahun, namun anda tak perlu tuliskan secara panjang lebar. Pilih pengalaman yang berkaitan dengan skop kerja yang bakal anda pohon. Anda boleh letakkan senarai syarikat yang pernah anda sertai dalam surat iringan resume.
  4. Emel yang meloyakan. Perkara ini nampak enteng sahaja, namun ia perlu diambil kira. Gunakan emel yang kelihatan profesional dan serius. Ia bakal digunakan untuk berkomunikasi dengan pelbagai pihak di kemudian hari. Usah letakkan budaknakal@yahoo.com sebagai emel anda, kerana sedikit sebanyak ia mencerminkan siapa diri anda. Ambil inisiatif untuk menghasilkan satu emel khas untuk kerjaya anda.
  5. Senarai sekolah dan institusi yang meleret. Kecuali untuk mereka yang baru hendak memulakan kerja yang pertama, informasi ini tidak perlukan senarai yang panjang. Anda hendak memohon pekerjaan yang baru, jadi keluarkan senarai sekolah rendah dan sekolah menengah. Masukkan pendidikan yang tertinggi dan senarai pengalaman anda.


Jom hapuskan pengangguran. Bantu share artikel ini supaya semua orang yang masih belum ada sebarang pekerjaan boleh mengisi kekosongan jawatan yang disediakan di laman web ini. Pihak kerajaan khususnya Kementerian Sumber Manusia haruslah bertindak dan mengorak langkah proaktif bagi mencegah kenaikkan kadar penggaguran di negara kita.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Dalam entri kali ini PapaG hanya ingin kongsikan pada anda semua tentang beberapa perkara yang harus diambil oleh pasangan suami isteri ketika melakukan hubungan kelamin. Semoga bermanfaat.

video cara berhubungan intim, posisi hubungan intim suami istri, cara berhubungan intim menurut islam, cara berhubungan suami istri, cara melakukan ciuman, hubungan badan, cara berhubungan suami istri yang memuaskan, video cara hubungan suami istri, video cara memuaskan suami dalam berhubungan intim, cara memuaskan suami di tempat tidur, cara memuaskan pacar, cara menyenangkan suami dengan payudara, cara memuaskan suami saat haid, cara memuaskan suami diranjang secara islami, cara memuaskan suami saat hamil, 12 cara membahagiakan suami dalam hubungan intim, Rahsia di ranjang, Cara bejimak, Cara memuaskan nafsu, Teknik bersetubuh yang terbaik, Posisi bersetubuh yang menarik, Bersetubuh ketika datang haid,

Di bawah ini adalah 10 perkara penting untuk kita perhatikan:

  1. Sangat penting untuk melakukan hubungan badan dengan pasangan halal dan sah secara rutin jika tidak ada yang menghalang-misalkan kerana sakit.
  2. Mulai dengan "Bismillah" dan doa."Bismillahi Allâhumma jannibnash-shaytana wa jannibi shaytâna ma razaqtana," yang bermaksud: "Dengan nama Allah, ya Allah, jauhkan syaitan daripada kami dan jauhkan syaitan daripada apa yang Engkau kurniakan kepada kami," (Riwayat Bukhari).
  3. Lakukan penetrasi hanya di tempat yang semestinya.
  4. Mulai dengan pendahuluan (pemanasan) termasuk juga kata-kata mesra.
  5. Bersikap relaks dan bercanda setelah melakukannya.
  6. Jangan berhubungan badan ketika isteri sedang datang bulan kerana haram hukumnya.
  7. Lakukan apa yang anda boleh lakukan untuk mencegah merosakkan hiyaa (rasa malu dan rendah hati) isteri anda seperti membuka baju secara serentak berbanding memintanya untuk membuka baju yang dulu sedangkan dia masih malu-malu.
  8. Elakkan posisi hubungan badan yang boleh membahayakan dia seperti menekan dadanya terlalu keras sehingga nafasnya menjadi sesak apatah lagi jika anda mempunyai badan yang cukup berat.
  9. Pilih waktu yang tepat untuk berhubungan badan dan pertimbangkan lagi jika ketika itu isteri anda sedang sakit atau keletihan.
  10. Bersyukur kepada Allah SWT masih boleh melakukan hajat tersebut dengan baik dan sihat.
With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Bila kau balik dari kerja tetiba kat rumah kau ade terhidang semangkuk puding sagu hasil tangan isteri sendiri. Hilang semua penat ye. Heheheh. Rajin bini PapaG buat kuih petang-petang kan. Dalam entri kali ini Papag nak kongsikan resepi puding sagu mudah tapi sedap versi my wife.

agar agar sagu biji, puding sagu berkuah, resepi puding sagu biji, agar2 sagu, resepi puding sagu mata ikan, resepi puding sagu susu cair, resepi kuih sagu mata ikan, cara buat kuih sagu, resepi puding sagu susu cair, puding sagu berkuah kastard, puding sagu pelangi, sagu gula melaka dengan susu cair, cara masak sagu, sagu kelapa, kuih sagu kukus, sagu mata ikan, puding sagu berkuah kastard, puding sagu pelangi, sagu gula melaka dengan susu cair, cara masak sagu, sagu kelapa, resepi sagu berkuah, kuih sagu kukus, sagu mata ikan, puding sagu berkuah kastard, puding sagu pelangi, cara masak sagu, sagu susu cair, kuih sagu kukus, sagu gula melaka dengan susu cair, sagu mata ikan, bubur sagu biji,

Bahan untuk sagu:

  • 1 1/2 cawan sagu
  • air secukupnya
Bahan untuk kuah:
  • Susu cair
  • Gula melaka
Cara penyediaan:

  • Rendamkan biji sagu bersama air selama 1/2 jam. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari.
  • Rebus sagu di atas api perlahan sehingga hilang putih di tengah-tengah biji. Jika air kurang tambahkan sedikit supaya sagu masak dengan sempurna.
  • Tuang sagu di atas penapis dan bilas dengan air mengalir supaya kanjinya keluar.
  • Toskan dan masukkan pewarna kesukaan anda. Kacau sekata. Sudukan sagu ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit. Sagu akan terbentuk dan kental apabila sejuk.
  • Keluarkan dari acuan dan hidang bersama kuah susu cair dan sirap gula melaka.
Haaa mudah kan? Tak sampai sejam pun dah siap dan korang dah boleh makan pudding sagu yang mudah ni. So, jangan lupa untuk mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Assalamualaikum semua. Kembali lagi dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com untuk bulan November dan December. Segmen Bloglist yang terakhir untuk tahun 2016. Macam biasa syaratnya mudah je. Hanya perlu copy paste je coding yang Fiza dah sediakan. Mudah je kan? Mana yang tak sempat join haritu, boleh join untuk bulan November dan December ni ye. Macam biasa pemilihan 10 blog akan dibuat melalui random.org.


KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN




Tarikh Tamat : 28 Oktober 2016
  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Siapa layan drama terbaru di Astro yang berjudul Lara Aishah? PapaG kalau sempat la layan. Drama yang dibarisi pelakon hebat dan terkenal tentu sahaja menjanjikan sesuatu dalam drama ini. Tapi apa yang PapaG lebih berminat dengan drama ini ialah tentang lagu OST dia. Lagu yang berjudul DIRGAHAYU hasil nyanyian Dato' Siti Nurhalza dan Faizal Tahir lebih membuat PapaG tertarik untuk mendengarnya. Apa tidaknya bukan pernah Siti dan Faizal berkolaborasi dalam satu lagu kan? Tak pernah rasanya. Ini la first time. Ada sedikit teruja di situ. Ok la dalam entri ni saj PapaG nak kongsikan pada semua Lirik Lagu DIRGAHAYU Faizal Tahir & Dato’ Siti Nurhaliza OST Drama Lara Aishah. Harap terhibur.

dirgahayu faizal tahir mp3 download, dirgahayu mp3, ost lara aishah mp3, faizal tahir & dato' siti nurhaliza - dirgahayu mp3, dirgahayu mp3 download, lirik lagu ost lara aishah, download ost lara aishah, lirik lagu dirgahayu, lagu dirgahayu, lirik lagu dirgahayu, dirgahayu faizal tahir mp3, maksud dirgahayu, cinta dirgahayu mp3 download, lara aishah pelakon,

Adakah ini kali yang pertama
Adakah ini kali yang terakhir
Mungkin waktu tak mengizinkan kita
Mungkin jalan ceritanya berbeza
Ouhhh huwooo
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Andai takdir kita bertemu lagi
(Ku berdoa selalu)
Masihkah akan kau kenang kembali
(Takkan pernahku lepas)
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Tidak pernahku bersoalkan takdirNya
Dan ku percaya cintakan mengatasi
Semuanya

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku
Cinta dirgahayu
Dirgahayu
Cinta dirgahayu

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Siapa sangka daun pandan mempunyai 1001 kelebihan terdendiri kan? Dengan mengamalkan pengambilannya dalam makanan atau minuman, ia mampu menjanjikan kesihatan terbaik untuk tubuh kita. Korang tahu tak daun pandan ni banyak kelebihan? Yang kita tahu, daun pandan ni kebanyakannya digunakan dalam masakan kan. Tapi ia juga berguna sebagai alternatif untuk merawat penyakit tau. 

manfaat daun pandan untuk miss v, manfaat daun pandan untuk wajah, khasiat daun pandan untuk kolesterol, efek samping daun pandan wangi, manfaat daun pandan untuk rambut, kandungan kimia daun pandan, fungsi akar pandan, khasiat akar pandan wangi, khasiat daun pandan untuk hipertensi, khasiat daun pandan untuk kencing manis, khasiat daun pandan untuk rambut, khasiat daun pandan untuk kulit, manfaat daun pandan untuk kecantikan,

Jom ketahui kelebihan dan kebaikan daun pandan

1.  Daun pandan dikatakan boleh digunakan dalam perubatan tradisional. Mereka yang menghidap darah tinggi, dikatakan boleh minum air rebusan daun pandan untuk menurunkan tekanan darah.

2. Amalan meminum air daun pandan mampu mematikan kuman dalam darah agar tubuh sentiasa sihat.

3. Air rebusan daun pandan boleh diminum oleh mereka yang mengalami masalah untuk tidur. Kandungan zat tanin dalam daun pandan memberikan kesan ketenangan sehingga mampu membantu untuk cepat tidur.

4. Bagus digunakan sebagai pelega kesakitan. Ia juga mengandungi sifat penjulap.

5. Daun pandan juga mampu melegakan sakit kepala, sakit telinga, sakit dada dan artritis.

6. Anda mengalami masalah rambut gatal dan berkelemumur? Gunakan daun pandan untuk mengurangkan masalah tersebut.

7. Caranya, anda boleh menumbuk daun pandan sehingga hancur. Tambah air dalam ramuan daun pandan yang telah hancur ini. Sapukan pada rambut dan biarkan seketika sebelum dicuci dengan air bersih.

8. Bahagian lain daripada keseluruhan pokok pandan mampu juga digunakan untuk tujuan perubatan tradisional.

9. Di India, daun pandan dikatakan sebagai ubatan tradisional untuk merawat masalah kulit seperti kusta dan cacar.

10. Rasa pahit yang terdapat pada daun pandan menjadikan amat bagus untuk merawat masalah kesihatan seperti diabetes, demam, ulser dan luka-luka.

11. Di Hawaii dikatakan bunga daun pandan dikunyah oleh ibu yang kemudiannya akan memberikannya kepada anak mereka sebagai penjulap.  

12. Bunga pokok pandan juga dikatakan memiliki ciri-ciri yang berfungsi sebagai afrodisiak atau menaikkan syahwat.

13. Jus yang di ekstrak daripada akar pokok pandan dikatakan boleh digunakan untuk melegakan sakit dada.

14. Jus yang di ekstrak daripada akar pokok pandan ini boleh digunakan sebagai tonik untuk wanita yang baru sahaja melahirkan bayi dan masih lagi dalam keadaan lemah.
    
15. Di kebanyakan negara di Asia Tenggara, daun pandan biasanya diikat dalam beberapa keping dan dijadikan sebagai pewangi di dalam almari dapur mahupun almari pakaian untuk halau lipas. Cara ini lebih selamat daripada menggunakan penyembur racun serangga.

16. Daun pandan juga dikatakan boleh digunakan sebagai pewangi semula jadi kereta. Lebih murah dan selamat daripada penyegar kereta berjenama. Bau wangi daun pandan ini adalah berikutan dengan minyak pati semula jadi yang mempunyai kebaikan dari segi nilai terapeutik.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Rasa macam masih segar lagi moment kemenangan Nana masa menang Gegar Vaganza last year kan? Tup tup this year dah nak start GV season baru. Kalau last year Papag tengok GV ni melalaui laman FB je. Tahun ni rumah PapaG dah ada astro insyallah kalau berkesempatan boleh layan GV kat tv pulak. Baru-baru pihak astro telah mengumumkan pada umum senarai penuh peserta Gegar Vaganza terkini 2016. Kelihatan  ramai artis-artis veteran yang otai yang berada di dalam kelas tersendiri yang join. 

gegar vaganza 3, peserta gegar vaganza, konsert mega gegar vaganza full video, konsert mega gegar vaganza 2016, gegar vaganza minggu, gegar vaganza 2016, konsert gegar vaganza 2016, konsert gegar vaganza full, peserta gegar vaganza 2016, gegar vaganza final, peserta gegar vaganza terbaru,

Senarai Penuh Peserta Gegar Vaganza Terkini 2016 seperti di bawah ni:

  1. Ameng Spring
  2. G-Mie Screen
  3. Razis Ismail
  4. Rem
  5. Shidi Data
  6. Zarul Umbrella
  7. Siti Sarah
  8. Intan Sarafina
  9. Zur Eda
  10. Azharina
  11. Elly Mazlein
  12. Nora
Tengok la siapa yang join GV tahun ni? Mantap-mantap semuanya kan? Dalam ramai-ramai ni PapaG sangat teruja nak tengok performance penyanyi lagu Menyemai Cinta Bersamamu dan Desa Tercinta. Siapa lagi kalau bukan Nora. PapaG memang peminat Nora tau. Ingat lagi dulu kalau Nora masuk Juara Lagu mesti tertunggu-tunggu performance Nora. Rasa boleh menag ke Nora dalam GV tahun ni? Tek tahu la. Sebab ramai lagi artis yang boleh di kelaskan sebagai diva dalam bidang nyanyian yang join kan. Elly Mazlin dengan Siti Sarah tu pun bukan calang-calang artis jugak kan? 

Tak pe la kita tunggu je la bila GV ni ber mula nanti. Konsert mingguan pertama GV3 akan berlangsung pada 16 Oktober depan di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Ia akan disiarkan secara langsung menerusi saluran Astro Ria dan Ria HD. Jangan lupa untuk menonton.

With Love
Papaglamz

-sekain-
Assalamualaikum semua. Bakal ibu dan ayah tentu sahaja akan rasa teruja saat ketika mendapat berita untuk menimang cahaya mata. Tentu sahaja macam-macam persediaan yang akan dilakukan untuk menerima kehadiran insan baru dalam rumah tangga kan. Memilih pakaian bayi merupakan kewajipan untuk bakal bayi. Tetapi, kita perlu tahu memilih baju yang mempunyai ciri-ciri yang baik agar baju yang dibeli untuk bakal bayi anda selesa dan berguna nanti. Oleh sebab itu, dalam entri kali ini PapaG kongsikan panduan memilih pakaian untuk bayi. Harapnya ia berguna buat anda.

tips memilih baju, cara memilih baju, tips memilih baju bayi baru lahir, baju bayi yang bagus merk apa ya, bahan baju bayi yang nyaman, model baju bayi baru lahir terbaru, jenis kain untuk baju bayi, bahan baju bayi libby, baju bayi baru lahir lucu, baju bayi baru lahir grosir, harga baju bayi baru lahir, model baju bayi baru lahir, baju bayi baru lahir laki-laki, baju bayi baru lahir online, baju bayi baru lahir branded, perlengkapan baju bayi baru lahir, perlengkapan bayi baru lahir yang harus dibawa ke rumah sakit, list perlengkapan bayi baru lahir, perlengkapan bayi baru lahir yang harus dibeli, perlengkapan bayi baru lahir dan harganya, perlengkapan bayi baru lahir online, perlengkapan bayi baru lahir dan ibu melahirkan, jual perlengkapan bayi baru lahir, daftar perlengkapan bayi baru lahir,  perlengkapan bayi baru lahir yang harus dibawa ke rumah sakit, daftar perlengkapan bayi baru lahir dan harganya, perlengkapan bayi baru lahir online, daftar perlengkapan bayi baru lahir yang harus disiapkan, kelengkapan bayi, peralatan bayi baru lahir, keperluan bayi baru lahir yang harus dibeli, perlengkapan bayi yang harus disiapkan,

Panduan memilih pakaian untuk bayi

Kalau korang nak pilih pakaian untuk bayi korang, pastikan pilih pakaian yang ukuran yang lebih besar sedikit. Kalau korang beli baju yang lebih besar sedikit, ia akan bertahan lebih lama. Sebabnya kerana bayi ni pertumbuhannya pada minggu pertama adalah sangat cepat. Jadi, kalau korang beli pakaian yang kecil, takut ia cepat sempit je nanti. Baru pakai sekejap je dah tak boleh pakai kan. Kalau pakai baju yang sempit, tentu bayi tak selesa. Selain saiz, pilih pakaian yang dieprbuat daripada kain kapas atau koten. Kulit bayi yang baru lahir ni agak sensitif.vApabila pakaian yang dikenakan tidak sesuai dengan kulit baby mungkin kulit bayi akan bermasalah nanti. Jadi,bpemilihan pakaian bayi dengan bahan kapas atau koten merupakan langkah terbaik. Selain itu pakaian dengan bahan kapas ni lebih cepat dalam menyerap peluh dan sudah pasti baby akan rasa selesa.

Untuk memilih pakaian bayi, kita harus melihat rekaan yang terdapat pada baju tu. Pemilihan rekaan pakaian adalah penting kerana seorang bayi biasanya akan melakukan banyak gerak. Agar bayi lebih mudah dalam bergerak tentu saja pakaian yang digunakan mestilah yang sederhana. Korang sebaiknya juga tidak membeli pakaian yang mempunyai eksesori yang terlalu berlebihan agar tidak mengganggu gerak tubuh bayi.

Dari segi warna, PapaG lebih sarankan korang pilih warna yang lembut-lembut dan sedap mata memandang. Orang kata warna-warna pastle tu. Warna-warna ini PapaG rasa lebih selesa dan sedap mata memandang. Kalau warna garang sangat takut baby pun akan ketakutan pula nanti kan. Walau apapun, pilih la pakakan yang sesuai untuk bayi anda. Jangan terlampau keterlaluan. Takut nanti bayi anda tidak selesa dan pembesarannya terganggu. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Budak-budak kecik yang girl kalau pakai gaun kembang memang sangat comel. Jadi, PapaG try la menjahit gaun peplum yang simple je untuk anak PapaG. Banyak kali juga PapaG cuba untuk menjahit dan alhamdulillah hasilnya semakin menjadi dan cantik. Kena buat banyak kali lagi untuk menjadi lebih sempurna kan? Ok la, dalam entri kali ni PapaG nak tujukkan pada pembaca semua panduan mudah melakar pola dan menjahit gaun kembang peplum kanak-kanak. Tapi pola dan cara jahitan ni PapaG buat atas logik dan memudahkan PapaG la. Tak la sesempurnan mana. Kalau korang ad cara lain nak buat yang lagi baik boleh kongsi-kongsikan dengan PapaG yer. 

Lakaran pola gaun kembang (peplum) kanak-kanak

Untuk melakar pola, macam biasala benda yang korang perlukan ialah kertas. PapaG lebih suka pakai kertas berwarna putih. Mudah untuk PapaG lukis nanti. Senang nak nampak apa yang kita tulis. Tapi tak kisah kertas apapun. Ada yang guna surat khabar. Pun boleh. Tak kisah.

Pola Bahagian badan

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk pola bahagian badan kiraan ukuran adalah seperti dibawah:

A-C : Panjang Bahu/2
B-C : 3 inci
C-D : Kalau pola bahagian depan 4@4 inci. Kalau pola bahagian belakan 1@1.5 inci
C-E : Dada/4
C-F : Panjang bahu hingga ke pinggang
F-G : (Pinggang +2)/4
E-H : (Dada+2)/4
I-J : Untuk pola bahagian depan 3/4 inci. Untuk pola bahagia belakang 1/2 inci

Untuk memotong kain, lipat kain kepada dua dan tekap semula pola yang korang dah lakar. 

**Pola bahagian hadapan dan belakang adalah sama cuma yang berbeza hanya pada bahagian lekuk ketiak (I-J) dan juga lubang leher. Sila lihar ukuran.

Pola bahagian legan

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk pola bahagian lengan kiraan ukuran adalah seperti dibawah:

A-B : Dada/4
B-C : 4@5 inci
A-E : Labuh tangan
E-D : Luas pergelangan tangan
F : Titik tengah antara A-C

Untuk memotong kain, lipat kain kepada dua dan tekap semula pola yang korang dah lakar. 

Pola bahagian gaun (peplum)

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk pola bahagian kain kiraan ukuran adalah seperti dibawah:

A-B : Labuh pinggang ke kaki
D-C : Labuh pinggang ke kaki
Lekuk A-D : Lekuk ini korang dapat dengan mengukur panjang E-A dan ED. rumus seperti di bawah:

Panjang pinggang/6.28

**6.28 ni nombor kalau korang nak tahu hasil kiraan dari rumus ukur lilitan bulatan. Kena faham matematik sikit la. dapat je panjang E-A dan E-D korang jadikan titik E sebagai pusat korang. Ukur jarak E-A dari tepi sampai la tepi E-D tu. korang akan dapat satu lekuk. Sambung lekuk tu dan potong. 

**Untuk kain peplum, kain dilipat 4 bila hendak memotong kain. Hasil akhir ialah sekeping kain yang berbentuk bulat dan ditengahnya berlubang.

Bila dah siap semua pola, boleh la cuba tekap diatas kain. Untuk mencantum, korang mesti terer kan? Cantumkan bahagian badan dan kemudian bahagian lengan. seterusnya cantumkan kain pula. Untuk memudahkan kita mencantumkan kain peplum dengan pinggang, ukuran pinggang dan waktu mengira jejari E-A dan E-D adalah tepat. Korang cuba la dulu ye.

Ok la gambar di bawah ni hasil yang PapaG buat. Ini adalah percubaan kali ke 4. Baru la boleh dikatakan cantik. 

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

PapaG buat yang tak berlengan. Anak PapaG tu masih kecik. Mudah berpeluh. Saja. Kalau nak buat yang ada lengan pun boleh tau. Ikut pilihan hati sendiri.

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Untuk kemasan leher dan lengan, PapaG just jahit tepi sulam dan bakar. Buat masa ni tu je yang PapaG mampu. Masih lagi nak belajar untuk buat kelim atau kemasan bahagian leher yang lain. Insyallah.

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Ni la contoh cantuman kain peplum dan bahagian badan. Tak de jerut-jerut kan? Untuk memudahkan cantuman tanpa buat jerutan, kena kira betul masa buat pola peplum tadi tu la. 

cara buat jubah kembang, cara buat kain kembang, cara buat jubah kembang payung, cara jahit dress budak, cara buat kain kembang payung, cara potong kain kembang flowy, pola peplum fishtail, pola baju peplum dewasa, cara buat kain duyung, cara buat pola jubah kembang, cara buat dress kembang, pola jubah kembang payung, cara buat kain kembang payung, cara potong jubah kembang payung, pola kain kembang beralun, pola kain kembang flowy, cara buat kain duyung, cara buat dress kembang kanak-kanak, dress kanak kanak terkini, baju gaun kanak kanak perempuan, fesyen gaun kanak kanak, cara jahit dress kembang, gaun kanak kanak muslimah, cara jahit dress simple, cara membuat pola baju kurung moden kanak-kanak, pola jubah kanak-kanak perempuan,

Ni pulak kemasan untuk bahagian bawah kain. Sama macam leher dan lengan tadi. Kan PapaG cakap tadi, Papag tak pandai nak buat kelim lagi. Lebih-lebih lagi nak kelim bahagian lekuk-lekuk ni kan. Jadi PapaG gukan la konsep ni. Alhamdulillah berjaya.

Ok la Papag harap perkongsian Papag ni berguna untuk korang semua. Yang pasti, apa yang PapaG buat ni tak lah sesempurna mana. Ada lagi tutorial yang lebih sempurna dan lebih elok lagi. Baca la banyak-banyak tutorial yang lain. Mungkin korang akan dapat idea yang lebih baik. Ok la, jumpa dalam entri yang lain nanti yer.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Korang rasa macam mana kalau korang ada kawan yang bercerita tentang pengalamannya bercuti dengan nada yang sangat excited sangat-sangat kat korang? PapaG ikut rasa teruja sekali tau. Rakan PapaG ni menceritakan pengalamannya yang menarik tentang apa yang best kat Pulau Perhentian melalui email PapaG. Oleh sebab dia ni seorang DIVER tegar, kau main lagi die bercerita keseronokan beliau dive dekat Pulau Perhentian kan. Saje nak menjeleskan kita. Tak pe, kau tunggu one day, I will come to Pulau Perhentian. Insyallah.

budget hotel kuala terengganu, hotel grand continental kuala terengganu, hotel ming star kuala terengganu, hotel di kuala terengganu, hotel bajet kuala terengganu, hotel murah kuala terengganu, 5 star hotel in kuala terengganu, j suites hotel kuala terengganu, sama sama hotel klia, sama sama hotel klia2, sama sama express, concorde inn kuala lumpur international airport, sama sama hotel buffet, klia transit hotel, tune hotel klia, hotel near klia, kuala lumpur international airport arrivals, kuala lumpur international airport map, klia to klia2, kl airport departures, kota bharu to kuala lumpur flight, kl airport arrivals, kuala lumpur international airport 2, klia2 flight schedule, homestay di kuala terengganu berdekatan pantai, homestay murah di kuala terengganu, senarai chalet murah di kuala terengganu, chalet tepi pantai di kuala terengganu, tempat menarik di terengganu, senarai homestay kuala terengganu, homestay di bandar kuala terengganu, homestay kuala terengganu tepi pantai, apa yang ada di pulau perhentian, pulau mana yang best, pakej pulau perhentian 2016, pulau perhentian besar, pakej pulau perhentian 2016 murah, sealife inn kampung nelayan, pulau perhentian kecil, pulau perhentian resort,

Hi My Friend Faizal,

It’s been a long time since I last emailed you something here. Sebenarnya aku baru je balik dari dive trip ke Pulau Perhentian (sunburn pun belum hilang lagi). Tak sabar nak share dengan ko apa yang aku jumpa kat sana. Sebenarnya, walaupun selalu dive sebelum ni (usually in Borneo), ini merupakan  first time aku try kat Terengganu. I must admit that apa yang aku jumpa kat situ tak sama dengan apa yang aku jumpa kat tempat-tempat sebelum ni. For me, tak fair la kan kalau nak compare what we see in Laut Sulu dengan apa yang kita  jumpa di Laut China Selatan. Topografi dan kedalaman pun dah lain. Itu belum lagi cakap pasal visibility dan hidupan yang boleh dijumpai kat situ. Jadi, aku just nak share pasal apa yang ko boleh expect untuk jumpa di site-site di sekitar pulau ni. Boleh la ko pergi Pulau Perhentian nanti-nanti kan? Aku harap email aku ni berguna untuk ko. First thing first, untuk ke sini, aku ambik flight dari Kuala Lumpur airport ke Kuala Terengganu. Dari situ, aku ambik teksi (sejam setengah perjalanan) ke jeti Kuala Besut. Lepas tu, naik bot ke pulau (boleh juga ambik bot dari jeti di Marang). So, I utilized three mode of transportation in one day (jalan udara, darat dan air)! Hehe. Complete tiga pengalaman kau boleh rasa. BEST....!!!! 

budget hotel kuala terengganu, hotel grand continental kuala terengganu, hotel ming star kuala terengganu, hotel di kuala terengganu, hotel bajet kuala terengganu, hotel murah kuala terengganu, 5 star hotel in kuala terengganu, j suites hotel kuala terengganu, sama sama hotel klia, sama sama hotel klia2, sama sama express, concorde inn kuala lumpur international airport, sama sama hotel buffet, klia transit hotel, tune hotel klia, hotel near klia, kuala lumpur international airport arrivals, kuala lumpur international airport map, klia to klia2, kl airport departures, kota bharu to kuala lumpur flight, kl airport arrivals, kuala lumpur international airport 2, klia2 flight schedule, homestay di kuala terengganu berdekatan pantai, homestay murah di kuala terengganu, senarai chalet murah di kuala terengganu, chalet tepi pantai di kuala terengganu, tempat menarik di terengganu, senarai homestay kuala terengganu, homestay di bandar kuala terengganu, homestay kuala terengganu tepi pantai, apa yang ada di pulau perhentian, pulau mana yang best, pakej pulau perhentian 2016, pulau perhentian besar, pakej pulau perhentian 2016 murah, sealife inn kampung nelayan, pulau perhentian kecil, pulau perhentian resort,

Faizal, kalau kau nak tahu, Pulau ni terbahagi kepada dua iaitu Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Kalau pasal tempat penginapan, kau takyah la risau. Once kau touch down ke negeri ni, you gonna see lots of hotel Kuala Terengganu kat area bandar. Canggih-canggih, dah sama macam hotels in Kuala Lumpur dah, hihi. As for me, I chose to stay at this one small chalet kat area Long Beach di Perhentian Kecil. Aku memang sengaja nak stay kat area ni sebab orang cakap malam kat sini tak mati. They were right. I had lotsa fun there! Dan yang paling penting, kau boleh pegi je kat mana-mana dive operator yang ada kat sekitar sini. Diorg semua mostly sangat friendly dan akan tolong untuk make sure kau dapat layanan tiptop. My tips is, belajar sikit cakap ganu, nanti mudah nak communicate (dan bargain harga!) Back to out main topic. Aku dah janji nak story pasal dive sites kat pulau ni kan tadi? So here it goes. 

1) Tokong Laut (the Temple of the Sea)

Point ni merupakan antara point yang femes kat pulau ni. Di kedalaman 24 meter, kau boleh jumpa giant puffers, giant morray, scorpion fish dan bamboo sharks yang biasanya merayau-rayau kat bawah batu. Yang paling cool sekali, the sight of school of snapper tu dah jadi kebiasaan. Even at kat safety stop, kau boleh jumpa nampak boxfish (my favourite!!), squid dan varieties of nudibrand! (be observant enough).

2) Terumbu Tiga (the Three Brothers) 

This site is made up of a huge boulder dan ada soft coral. Ada juga banyak gua-gua kecik yang kau boleh swim through. Expect to see ranges of pelagic fishes, barracuda and blacktips here. Kalau kau bertuah, boleh la nampak penunggu area ni, the turtle! Dan point ni jadi tempat yang sangat cantik kalau dalam gambar sebab ada boulder tu. Jadi, prep your GoPro babeh! 

3) Shark Point

Point ni memang sangat femes kalau korang nak tengok shark (as the name suggest), especially the blacktip. Point ni sangat sesuai untuk beginner sebab tak dalam. Selain tu, kau juga boleh spot angel fish, turle dan barracuda kat sini. 

4) Sugar Wreck

Mengikut review, sini pun antara point yang paling best kat perhentian. Di kedalaman 18 meter (with good visibility), ko boleh explore kapal seluas 90 meter ni dengan aman. Apa yang best lagi, kau boleh expect untuk jumpa bamboo shark, the majestic lion fish (remember to stay away from it) dan coral cat shark.  

Ni adalah antara points yang aku sempat check out. Actually ada lagi a few wrecks dan point-point lain yang best, tapi aku belum lagi berpeluang nak explore dan itu la reason aku kena datang sini lagi lepas ni! HARAP AKU BOLEH BAWAK KAU PULAK NANTI (Sila sediakan budget sendiri tau). Hehehehe. On my next trip, most probably aku nak try homestay di Kuala Terengganu dulu, then baru masuk pulau. That way, aku boleh la menyelami lagi budaya dan cara hidup masyarakat kat sini dengan lebih mendalam. Korang yang masih belum sampai ke sini, ini la masanya. Pick a hotel Kuala Terengganu and make your way to this sanctuary! 

Macam mana? Syok tak baca pengalaman aku ni? Apa kata ko kumpul budget, nanti ada masa aku bawak ko jalan-jalan bercuti di Pulau Perhentian ni. Tapi sebelum tu jangan lupa belajar-belajar la menyelam. Seronok menyelam ni. Banyak khazanah dalam laut yang akan ko dapat tengok. Orang kata semakin dalam menyelam, semakin banyak khazanah indah ciptaan Allah yang jarang kita lihat, kita akan jumpa. And pleasee, jangan lupa share pasal pengalaman percutian ko nanti. Ok la sampai sini je email aku ni. Nanti ada lagi perkara yang menarik, aku kongsikan kat kau. Jangan lupa share dalam blog kau ye. Bye.

Gila kau tak excited bila baca story pengalaman bercuti di Pulau Perhentian dari rakan PapaG ni. Harapnya satu hari nanti dapat la PapaG pergi merasa untuk dive di Pulau Perhentian. Insyallah. Ok la, sampai sini sahaja PapaG kongsikan kat korang semua pengalaman rakan PapaG ni. Kalau ada lagi perkongsian pengalaman dari rakan-rakan PapaG, nanti PapaG kongsikan kat korang ye. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Assalamualaikum semua. Salam ukhwah buat semua. Agak lama PapaG tidak mencoret kata-kata di dalam bingkisan maya ini kan. Rasa-rasa ada yang rindu tak dengan celoteh PapaG? Haa bila bercakap tentang rindu ni, rasa tertarik pula jari-jeari ni menekat punat-punat papan kekunci nak cerita tentang rindu. Semua mesti pernah merasai rasa rindu. Tidak kira rindu pada keluarga khasnya ayah atau ibu. Rindu pada isteri, sahabat-sahabat dan sesiapa sahaja. Ternyata rindu itu satu perasaan yang sangat indah. Yang di kurniakan oleh Allah pada hambanya. Tapi apa sebab dan punca kenapa kita rasa rindu ni ye?

kenapa rasa rindu, kenapa rindu menyakitkan, kenapa terlalu rindu, penyebab rasa rindu, rindu mengapa rindu hatiku, doa rindu kekasih dalam islam, doa nabi yusuf ketika rindu, solat sunat rindu, kenapa hati rasa rindu, kenapa mesti ada perasaan rindu, kenapa kita rindu seseorang, kenapa allah hadirkan rindu, kenapa rindu pada seseorang, kenapa rindu menyakitkan, kenapa rindu itu menyakitkan, kenapa rindu dia, mengatasi rasa rindu dalam islam, mengatasi rasa rindu pada suami, kata kata rindu dalam bahasa inggris, kata kata rindu buat kekasih, kata kata rindu pada seseorang, kata kata rindu islami, kata kata kangen lucu, kata kata rindu romantis, rindu seseorang, doa rindu kekasih dalam islam, merindukan seseorang tapi bukan pacar, doa nabi yusuf ketika rindu, kenapa kita selalu teringatkan seseorang, doa agar dicintai orang yang kita cintai dalam islam, tanda seseorang memikirkan kita, doa agar dia ingat kita terus,

Rindu biasanya terjadi jika kita lama tidak berjumpa. Tapi, adakah jarak atau tempoh masa itu menjadi penyebab kepada sebuah kerinduan? Percayalah, rindu hadir sebab adanya rasa CINTA. Kalau tak cinta, buat apa nak rindu kan? Sapa setuju? Sila angkat tangan. Hehehe

Entri ringkas je pagi ni. Harap hilang la kerinduan semua pembaca pada PapaG. Gitewwww. Walauapapun, rindu pada manusia tu mudah untuk kita rasa. Tapi, rindu pada maha pencipta yang menciptarasa rindu itu bagaimana pula? Renung-renungkan.

Jom layan lirik lagu rindu dari Siti Nurhaliza ni:

Angin Lalu Nyanyi Lagu Rindu
Rasa Dikalbu
Kian Syahdu
Air Wajahmu
Gambaran Sejuta Pilu

Abadikan Cinta
Abadikan Segala
Rasa Yang Tercurah Sesama Kita
Jangan Bimbang
Jangan Sekali Kau Ragu

Kerana Cinta Cintanya
Kerana Rasa Imannya
Selama Menyala Cinta Dalam Jiwa Semua

Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Kau Tetap Dalam Ingatan
Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Jiwa Dalam Kerinduan

Kerana Cinta Cintanya
Kerana Rasa Imannya
Selama Menyala Cinta Dalam Jiwa Semua

Sang Bayu Nyanyi Lagu Rindu
Abadikan Segala Rasa Yang Tersemat Dikalbu

Kerana Cinta Cintanya
Kerana Rasa Imannya
Selama Menyala Cinta Dalam Jiwa Semua

Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Kau Tetap Dalam Ingatan
Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Jiwa Dalam Kerinduan

Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Kau Tetap Dalam Ingatan
Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Jiwa Dalam Kerinduan

Angin Lalu Nyanyi Lagu Rindu
Rasa Dikalbu
Kian Syahdu
Air Wajahmu
Gambaran Sejuta Pilu

Abadikan Cinta
Abadikan Segala
Rasa Yang Tercurah Sesama Kita
Jangan Bimbang
Jangan Sekali Kau Ragu

Kerana Cinta Cintanya
Kerana Rasa Imannya
Selama Menyala Cinta Dalam Jiwa Semua

Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Kau Tetap Dalam Ingatan
Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Jiwa Dalam Kerinduan

Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Kau Tetap Dalam Ingatan
Ayyi Zaman Ayyi Makaan
Jiwa Dalam Kerinduan.....oh..oh

With Love
Papaglamz

-sekian- 
Assalamualaikum semua. Baru-baru ni Proton telah melancarkan Proton Saga generasi terbaru selepas pelancaran kereta Persona terbaru beberapa bulan sebelum ini. PapaG tahu pun sebab terbaca satu pamplet tentang pelancaran kereta ini. Pandangan pertama PapaG, Proton Saga Generasi Terbaru Nampak Lebih GANAS. Rasanya, Proton Saga Baru ini kelihatan lebih ganas di bahagian depan dengan rekaan bumper depan Saga baru seperti Evo dan bahagian grille serta lampu seperti Volkswagen Golf. Tapi tak tahu la. Sebab tak tengok lagi depan-depan mata. Insyallah ada masa nak pergi show room boleh tengok-tengok. 

Dari segi harga pula, PapaG rasa ia agak mampu milik. Apa tidaknya, dengan kereta yang berkonsep sedan yang didatangkan dengan empat varian enjin 1.3 liter VVT, harga jualannya sangat mampu milik iaitu antara RM37,000 hingga RM46,000 sebuah.Tak sampai RM50,000 pun kan? Nasibla Papag dah ada Persona tu. Boleh tengok-tengok je la. Tak nak la menambah-nambah hutang yang dah sedia ada ni kan. I love my persona more. Gituuuu.

Ok la,kalau korang nak tahu, Proton Saga generasi terbaru ni dikatakan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang lebih berbanding generasi sebelumnya. Apa tidaknya, dengan 5 element keselamatan pasir baru seperti ABS, BA, ESC, TCS dan HHA membolehkan Proton Saga generasi baru ini telah menerima penarafan 4 bintang NCAP ASEAN. Terbaik kan?

proton saga plus terbaru, harga proton saga r, saga plus baru, harga proton saga baru, proton saga baru paultan, harga proton saga baru 2016, proton saga baru price, gambar proton saga baru, proton saga terbaru 2016, saga baru 2016 price, harga proton saga se, harga proton saga flx baru, harga perodua, harga perodua alza, harga perodua axia, harga proton saga flx,

proton saga plus terbaru, harga proton saga r, saga plus baru, harga proton saga baru, proton saga baru paultan, harga proton saga baru 2016, proton saga baru price, gambar proton saga baru, proton saga terbaru 2016, saga baru 2016 price, harga proton saga se, harga proton saga flx baru, harga perodua, harga perodua alza, harga perodua axia, harga proton saga flx,

  


Harga Proton Saga Baru 2016:

Proton Saga 1.3L Standard MT - RM36,800
Proton Saga 1.3L Standard CVT - RM39,800 
Proton Saga 1.3L Executive CVT - RM42,800
Proton Saga 1.3L Premium CVT -  RM45,800

Spesifikasi Proton Saga 2016

Varian : Standard, Executive, Premium
Ciri ciri keselamatan : Dua beg udara, Kawalan Kestabilan (ESC), Bantuan Brek (BA), Kawalan Cengkaman (TCS), Brek Anti-kunci (ABS), Pengagihan Brek Elektronik (EBD) dan Bantuan Mendaki (HHA)
Keluasan but : 420 liter
Kemasan dalaman : Satu tona warna sahaja (hitam), kemasan fabrik untuk semua varian
Reverse camera dan ecodrive - varian Premium
Isofix
Fold Rearseat (60:40)
Asean NCAP 4 Bintang

With Love
Papaglamz

-sekian-

Google+ Followers

Blog Follower

Assalamualaikum

Papaglamz dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Terima Kasih

With Love

-PapaG-