Assalamualaikum semua. Sekali lagi aku berpeluang mendaki Bukit Panorama di Sungai Lembing. Dalam entri sebelum ni, aku share gambar-gambar di Puncak Bukit Panorama. Kali ni aku berpeluang melihat sunrise di atas puncak bukit secara live. Memang rezeki aku la. Last time aku pergi keadaan agak mendung. So tak dapat la nak tengok matahari terbit.

Melihat matahari terbit di puncak Bukit Panorama sememangnya amat mengujakan. Seperti biasa seawal jam 6 pagi lagi aku dan geng-geng "Nak Kurus" dah mula memanjat. Kiranya kami solat subuh dahulu di kaki bukit (memang ada masjid di sini) sebelum kami mendaki. 

bukit panorama height, mendaki bukit panorama, laluan ke bukit panorama, panorama hills kuantan, bukit panorama map, bukit panorama (peak) sungai lembing, pahang, malaysia, bukit panorama kuantan height, bukit panorama kuala terengganu,

Seperti yang pernah aku kongsikan sebelum ni, ketinggian bukit ni aku tak sure pulak berapa tinggi. Tapi average masa dari kaki bukit sehingga ke puncak dalam 35 minit. Tapi kalau berlari boleh je naik dalam masa 15 minit. Pernah orang buat ye. Tapi memang berbaloi kalau korang hiking disini. Tak la mencabar sangat. Sebab dah tersedia treck bertangga untuk kita gunakan. Ok la. Yang penting kita dapat mengeluarkan peluh kita kan. Memang betul-betul berpeluh bila sampai kat puncak.

Nah aku kongsikan buatp embaca semua gambar-gambar yang kitorang ambil semasa matahari tengah terbit. 

bukit panorama height, mendaki bukit panorama, laluan ke bukit panorama, panorama hills kuantan, bukit panorama map, bukit panorama (peak) sungai lembing, pahang, malaysia, bukit panorama kuantan height, bukit panorama kuala terengganu,

bukit panorama height, mendaki bukit panorama, laluan ke bukit panorama, panorama hills kuantan, bukit panorama map, bukit panorama (peak) sungai lembing, pahang, malaysia, bukit panorama kuantan height, bukit panorama kuala terengganu,

bukit panorama height, mendaki bukit panorama, laluan ke bukit panorama, panorama hills kuantan, bukit panorama map, bukit panorama (peak) sungai lembing, pahang, malaysia, bukit panorama kuantan height, bukit panorama kuala terengganu,

bukit panorama height, mendaki bukit panorama, laluan ke bukit panorama, panorama hills kuantan, bukit panorama map, bukit panorama (peak) sungai lembing, pahang, malaysia, bukit panorama kuantan height, bukit panorama kuala terengganu,

bukit panorama height, mendaki bukit panorama, laluan ke bukit panorama, panorama hills kuantan, bukit panorama map, bukit panorama (peak) sungai lembing, pahang, malaysia, bukit panorama kuantan height, bukit panorama kuala terengganu,

Itu sahaja lah perkongsian aku untuk entri kali ni. Jangan lupa menonton video aku mendaki bukit panorama di youtube (Klik disini) dan jangan lupa untuk subscribe youtube channel Papaglamz dot com. 





With Love
Papaglamz

Assalamualaikum semua. Mesti ramai yang sudah sedai maklum ataupun tahu tentang Body Mass Index (BMI). Dalam bahasa melayunya Index Jisim Tubuh. Tapi, korang tahu tak cara mengira BMI dengan menggunakan rumus atau formula yang mudah. Senang cakap kira BMI secara manual la. 

kalkulator bmi, cara kira bmi kanak kanak, formula bmi, bmi kalkulator malaysia, kira bmi kalkulator, kalkulator bmi berat badan, bmi ideal untuk wanita, carta bmi,

Ya aku setuju sekarang ni banyak laman web yang memembolehkan kita mengira BMI secara automatik. Hanya masukkan berat dan tinggi, then BMI kita akan dikira secara automatik. Cara ini memang mudah. Tetapi mesti ada yang tak tahu bagaiman BMI yang kita dapat ni dikira. Ok la dalam entri kali ini, aku nak kongsikan untuk korang semua bagaiman cara dan memahami rumus atau formula matematik mudah untuk mengira index jisim body korang.

Cara mengira Body Mass Index (BMI)

Secara asasnya, pengiraan BMI menggunakan formula matematik seperti di bawah:
kalkulator bmi, cara kira bmi kanak kanak, formula bmi, bmi kalkulator malaysia, kira bmi kalkulator, kalkulator bmi berat badan, bmi ideal untuk wanita, carta bmi,
Kalau kita tengok formula di atas, untuk mengira BMI, kita hendaklah mengetahui berat dalam kg dan juga tinggi kita dalam meter. Di bawah ni aku bagi contoh untuk korang supaya mudah untuk cuba kira BMI korang sendiri.

Contoh berat anda 60 Kg dan tinggi 1.70 M

66 Kg / 2.89 (*2.89 dapat hasil darap 1.70 x 1.70)

= 22.8 (kg/m2)

Kategori berat badan mengikut BMI

Mungkin ada yang tertanya-tanya apa gunanya nilai BMI ni kan? Untuk apa kita kira BMI? Sebenarnya nilai BMI yang kita dapat ni kita akan mengetahui kategori berat badan kita sama ada kita kekurangan berat badan, normal atau kita mempunyai berat badan yang berlebihan. Mungkin jadual di bawah ni boleh membantu korang menilai kategori berat badan korang selepas korang mengira BMI korang.

kalkulator bmi, cara kira bmi kanak kanak, formula bmi, bmi kalkulator malaysia, kira bmi kalkulator, kalkulator bmi berat badan, bmi ideal untuk wanita, carta bmi,

Kepentingan mengetahui BMI

Segelintir kita langsung tidak ambil tahu akan kesihatan diri sendiri.  Cara yang paling asas ialah mengetahui cara berdiet mengikut keperluan badan.  Bagi mengetahui keperluan badan sudah pasti kita perlu tahu cara menghitung BMI untik diri kita sendiri.  Ini kerana diet antara kita tidak akan sama berdasarkan BMI yang perlu dicapai.  

Pentingnya berat badan ideal adalah bagi menjaga kesihatan yang sewajarnya diamalkan oleh semua orang jika ingin sihat. Berat berlebihan lebih mudah 'mengundang' berbagai macam penyakit seperti gangguan pernafasan, jantung koroner, tekanan darah tinggi, diabetes, stroke serta gangguan hormon. Bagi menentukannya tidak cukup hanya dengan berdiri di depan cermin. Jadi, kira BMI korang sekarang dan mulakan cara hidup yang sihat. Insyallah hidup kita lebih baik nanti.

Kalau korang nak kira BMI secara automatik boleh klik di sini --> BMI Calculator

With love
Papaglamz

-sekian-

Carian Lain
Assalamualaikum semua. Pertamanya aku memanjatkan kesyukuran kehadrat Allah kerana dengan limpahan rezekinya, alhamdulillah aku dah pindah ke rumah baru aku sendiri. Dah tak payah nak sewa menyewa dah lepas ni. Bayar hutang rumah sendiri je la kat bank sekarang. Bila nak masuk rumah baru ni dah pasti aku tercari-cari antara amalan, tips dan doa ketika memasuki rumah baru serta cara memagar rumah. 

cara pagar rumah dari gangguan makhluk halus, cara pagar rumah guna garam, doa pagar rumah dari pencuri, doa pagar rumah dari makhluk halus, ayat pagar diri, doa pelindung rumah, cara memagar diri dari gangguan jin, ayat pendinding diri dari sihir, cara masuk rumah yang lama ditinggalkan, doa masuk rumah baru, cara pagar rumah dari gangguan makhluk halus, adab masuk rumah, cara pagar rumah guna garam, doa pagar rumah dari pencuri, surah al baqarah,

Angkut barang

Perkara paling malas nak pindah rumah ialah nak mengemas dan angkut barang. Sebab malas nak angkut-angkut ni la aku jarang pindah-pindah rumah sewa. Tuhan sahaja yang tahu betapa penatnya nak kemas dan mengangkut barang. Aku perlukan lebih kurang dua minggu nak kemas-kemas rumah dan nak angkut barang ke rumah baru.

cara pagar rumah dari gangguan makhluk halus, cara pagar rumah guna garam, doa pagar rumah dari pencuri, doa pagar rumah dari makhluk halus, ayat pagar diri, doa pelindung rumah, cara memagar diri dari gangguan jin, ayat pendinding diri dari sihir, cara masuk rumah yang lama ditinggalkan, doa masuk rumah baru, cara pagar rumah dari gangguan makhluk halus, adab masuk rumah, cara pagar rumah guna garam, doa pagar rumah dari pencuri, surah al baqarah,

Kaedah atau cara memagar rumah secara islam

1. Azan - Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

2. Membaca surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar Rumah Secara Islam - Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam.

Sumber: Darussyifa'

With Love
Papaglamz

-sekian-

Carian Berkaitan

Assalamualaikum semua. Kali ni aku nak kongsikan dengan korang semua video resepi butter kek mudah step by step. Jangan lupa untuk mencuba. Kalau nak baca resepi butter kek, boleh klik disini. Jangan lupa subscribe channel you tube Papaglamzdotcom sekarang (klik disini). Insyallah aku akan update video-video best untuk korang semua.

With love
Papaglamz

-sekian-

Carian berkaitan
Assalamualaikum semua. Hari ni aku rasa nak kongsikan resepi daging masak kicap yang simple dan mudah buat pembaca semua. Aku guna daging kurban hari tu. Masih ada lagi ye. Biasa la orang tak rajin nak masak daging kan. Dalam banyak-banyak masakan, daging adalah sesuatu yang aku malas sangat nak masak. Sebab apa? Sebabnya aku kene tunggu lama nak biarkan daging tu lembut. Lain la kalau ada pressure cooker kan? Bestnya kalau ada yang hadiahkan aku pressure cooker. Hihihihi

daging masak kicap berkuah simple resepi daging masak kicap istimewa daging masak kicap pedas daging masak kicap berempah daging goreng kicap kelantan daging masak kicap lada hitam daging masak kunyit daging masak kari

Jom kita layan resepi yang aku gunakan hari ini. Sekadar berkongsi dan mungkin. Simple-simple sahaja dan hanya menggunakan bahan-bahan basic je. Mana tau berguna untuk korang-korang yang nak cuba menu daging masak kicap ni kan.  Jom layan. Nak tengok video, kena singgah di channel youtube aku (Klik Di Sini).

daging masak kicap berkuah simple resepi daging masak kicap istimewa daging masak kicap pedas daging masak kicap berempah daging goreng kicap kelantan daging masak kicap lada hitam daging masak kunyit daging masak kari

Resepi Daging Masak Kicap

Bahan-bahan

1/2 kg Daging lembu dipotong halus
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada sulah
1 inci halia
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkeh
Kicap manis Jalen
Gula dan garam secukupnya

Cara-cara memasak

  1. Cuci daging yang telah dipotong.
  2. Tumbuk atau kisar bawang merah, putih, halia dan lada sulah.
  3. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik bau. 
  4. Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkeh.
  5. Setelah semua bahan tumis agak garing, masukkan daging dan air. Biarkan sehingga air kering atau daging menjadi lembut.
  6. Masukkan kicap dan perasakan dengan gula dan garam mengikut kesesuaian.
  7. Sedia untuk dihidang.

Mudah je kan? Makan dengan nasi putih panas-panas memang syok tau. Boleh la korang cuba untuk lunch atau dinner korang. Selamat mencuba. Jangan lupa tengok video aku masak daging masak kicap kat channel youtube aku (Klik Di Sini).

With Love
Papaglamz

-sekian-

Carian lain
Assalamualaikum semua. Sejak kebelakangan ni, aku tak tahu la kenapa rasa bersemangat untuk melakukan aktiviti-aktivi yang mengeluarkan peluh. Mungkin kesedaran badan dah semakin besar timbul kot. Terasa nak menguruskan diri pulak. Selain bermain badminton, aku mula berjinak-jinak hiking katanya. hahaha. 

Last week adalah first time dalam hidup aku memanjat bukit. Di Sungai Lembing Pahang sebut je Bukit Panorama ramai yang tahu. Memang tempat yang popular. Ramai hiker datang sini untuk melihat matahari terbit dipuncak bukit secara live. Tapi ikut rezeki jugak nak dapat tengok matahari terbit. Kena cuaca mendung, memang tak dapat la nak tengok sun rise tu.

hiking, bukit panorama, sungai lembing

Untuk pengatahuan korang semua, Bukit Panorama adalah salah satu tarikan pelancongan di Sungai Lembing. Pernah sebelum ni aku ceritakan kisah tentang El-Dorado (Perkampungan Inggeris) Timur di Sungai Lembing (Klik disini) yang menceritakan tentang kegemilangan sektor perlombongan dan  sungai lembing salah satu pusat perlombongan terbesar di dunia. Dan kalau korang nak tahu, di sini juga terdapatnya Muzium Sungai Lembing yang menyimpan sejarah-sejarah zaman kegemilangan kegiatan perlombongan suatu masa dahulu. 

Ok la, berbalik pada cerita bukit panorama, ketinggian bukit ni aku tak sure pulak berapa tinggi. Tapi average masa dari kaki bukit sehingga ke puncak dalam 35 minit. Tapi kalau berlari boleh je naik dalam masa 15 minit. Pernah orang buat ye. Tapi memang berbaloi kalau korang hiking disin. Tak la mencabar sangat. Sebab dah tersedia treck bertangga untuk kita gunakan. Ok la, untuk first timer macam aku ni. Tak kan start-start terus nak naik Gunung Everest pulak kan? Hehehe

Jom la aku kongsikan gambar di puncak Bukit Panorama, Sungai Lembing. Banyak pulak celotehnya kan. Hehehe. Enjoy. 

hiking, bukit panorama, sungai lembing

hiking, bukit panorama, sungai lembing

hiking, bukit panorama, sungai lembing

Itu sahaja lah perkongsian aku untuk entri kali ni. Jangan lupa menonton video aku mendaki bukit panorama di youtube (Klik disini) dan jangan lupa untuk subscribe youtube channel Papaglamz dot com. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Butter kek bagi aku merupakan kek yang evergreen dan ramai yang suka. Selain cara nak buatnya yang simple, rasanya juga adalah sangat sedap jika kena bahan-bahan dan cara nak buatnya. Kalau kita google resepi butter kek ni macam-macam resepi yang akan kita dapat. Tapi, basic resepi butter kek tetap ada. Basic bahan seperti butter, telur, gula dan tepung mesti akan kita gunakan. Untuk entri kali ini, aku nak kongsi inovasi aku sendiri resepi butter kek gebu yang mudah dan sangat sedap.

resepi kek butter, Kek butter marble, kek biasa, kek mudah,

Kek butter yang aku buat ni menggunakan bahan asas yang sama, cuma aku adjust sedikit penggunaan susu tepung. Bagi aku penggunaan susu tepung dapat menambahkan lagi rasa lemak-lemak dalam kek yang kita buat tu. Dan ternyata ianya benar. Huhuh. Ok la, aku kongsikan resepi Butter kek untuk korang semua seperti di bawah ni:

Resepi Butter Kek Gebu yang Mudah

Bahan-bahan
  • 200g tepung gandum
  • 50g susu tepung
  • 225g butter atau merjerin
  • 3 biji telur
  • 150g gula kastor
  • 1 sudu teh baking bikarbonat
  • 1 sudu teh asen vanila


Cara nak buat
  1. Pukul butter dan gula sampai kembang
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  3. Masukkan asen vanila
  4. Pukul adunan sehingga kembang dalam 10 minit
  5. Masukkan tepung dan baking powder yang sudah diayak
  6. Masukkan susu tepung
  7. Gaul rata semua bahan dan masukkan dalam loyang
  8. Bakar pada suhu 170 darjah selsius 1 jam

resepi kek butter, Kek butter marble, kek biasa, kek mudah,
Inilah hasilnya. Aku gunakan deep pan 6 inci. Boleh juga nak guna pan 8 inci tetapi kak akan leper sedikit

resepi kek butter, Kek butter marble, kek biasa, kek mudah,
Nampak tak betapa gebunya kek aku ni Hehehe

Mungkin ada yang bertanya, nama butter kek boleh ke kalau nak gunakan marjerin untuk membuat kek ni? Bagi aku selagi tak kisah pun nak guna marjerin atau pun butter. Butter ni pun tak kisah buttercup ataupun pure butter. Setiap penggunaan butter atau marjerin sudah pasti ek korang akan ada perbezaan rasa walaupun sedikit. Tapi kalau nak murah, guna je la marjerin atau buttercup. Yang penting, kek tu akan menjadi. Insyallah.

Okla, sampai di sini sahaja perkongsian aku. Selamat mencuba. Klik link channel youtube aku (disini) untuk video penuh cara-cara nak buat butter kek.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Assalamualaikum semua. Sememangnya tengah hangat sekarang dengan drama Titian Cinta lakonan hero terkenal malaya masa kini, Zul Arifin. Aku pasti drama ini dapat rating yang tingg. Di facebook, twitter, dan mana-mana sosial media, ramai yang bercerita tengang drama ni. Aku nak kongsikan video klip OST Drama Titian Cinta - Sumpah Cintaku oleh Asfan Shah. Jom layan.


Lirik lagu OST Drama Titian Cinta - Sumpah Cintaku oleh Asfan Shah

Disaat Saling mengenali
Ku Tahu cinta mu memanggil
Dalam Perasaan yang tak kau dengari

Lambaian Mu di dalam mimpi
Bayangan Senyum bidadari
Indah Segenap rasa tak terbagi

Belah Lah jasad ku tirai kenangan ku
Pasti Akan kau jumpa api cinta menyala

Hingga Akhir nafas ini
Sayang Sampai akhir pasti
Cinta Ku tersimpul mati
Di Syurga tetap kau ku nanti
Sumpah Cintaku hanya padamu

Disaat Saling mengenali
Ku Tahu cinta mu memanggil
Dalam Perasaan yang tak kau dengari

Belah Lah jasad ku tirai kenangan ku
Pasti Akan kau jumpa api cinta menyala

Hingga Akhir nafas ini
Sayang Sampai akhir pasti
Cinta Tak bisa berganti
Sumpah Ku hanya kau disisi

Genggam Tanganmu yang suci
Sampai Rambutku memutih
Cinta Ku tersimpul mati
Di Syurga tetap kau ku nanti

Hingga Akhir nafas ini
Sayang Sampai akhir pasti
Cinta Tak bisa berganti
Sumpah Ku hanya kau disisi

Genggam Tanganmu yang suci
Sampai Rambutku memutih
Cinta Ku tersimpul mati
Di Syurga tetap kau ku nanti

Sumpah Cintaku hanya padamu
Sumpah Cintaku hanya padamu

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Pertumbuhan butik online bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan sudah pasti membuat pengikut fesyen-fesyen terkini berasa teruja untuk mencuba ataupun mencuci mata dengan melihat koleksi-koleksi pakaian secara online. Terbaru, aku terbaca satu laman web ala-ala butik onlne iaitu Lanfira.com. Kalau korang nak tahu, Lanafira merupakan sebuah butik online yang menjual pakaian trend terkini. Butik ini menampilkan tema sendiri iaitu TRENDY, AFFORDABLE, QUALITY.

Koleksi keluaran Lanafira.com

Antara koleksi popular keluaran Lanafira seperti Mellisa Dress, Kebaya Peplum, Kebaya Alana dan Rosalinda Set. Aku sangat tertarik dengan koleksi Mellisa Long Dress. Konsep muslimah yang ditonjolkan dalam kolksi ini sangat cantik. Koleksi yang simple tapi comel sudah pasti membuat si pemakai tampil lebih menawan. Yang paling best baju ini adalah baju mesra wuduk. Zip yang dipasangkan di lengan memudahkan pemakai untuk mengambil wuduk.

Butik muslimah, dres muslimah, Lanafira.com

Selain koleksi Mellisa Long Dress, aku juga tertarik dengan kolkesi Kebaya Alana. Baju ala-ala ikan duyung ni sudah pasti nampak elegance dan menawan bila dipakai. Kolkesi yang diperbuat dari kain Japanese cotton sudah pasti akan memberi keselesaan dan tidak panas ketika memakai baju ini. Konsep mesra wuduk dan mesra breasfeed juga diterapkan didalam koleksi Kebaya Alana ni.

Butik muslimah, dres muslimah, Lanafara.com

Bagi penggemar baju yang mempunyai peplum kembang, jangan lupa juga untuk melihat koleksi Kebaya Peplum dari Lanafira.com ni. Inovasi baju kebaya tetapi disuntik dengan element dress peplum kembang sudah mpasti memberi impact comel dan gaya yang sweet pada si pemakai. 

Butik muslimah, dres muslimah, Lanafara.com

Jom membeli-belah di Lanafira.com

Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa beria betual aku puji-puji Lanafira.com ni kan. Sebenarnya memang berbaloi kalua korang semua shopping online di butik ini. Antara sebabnya ialah:
  • Design di Lanafira adalah EKSKLUSIF. Tiada restock.
  • Material yang digunakan untuk baju-baju di Lanafira amat berkualiti dan sesuai dengan cuaca di Malaysia.
  • Tukang jahit baju-baju Lanafira adalah orang tempatan(Malaysia) yang berpengalaman.
  • Baju-baju di Lanafira bukan di borong dari Vietnam, China mahupun India. Ia rekaan eksklusif.
  • Harga baju di Lanafira amat berpatutan setanding kualiti kain dan designnya.
  • Kebanyakkan design baju di Lanafira mesra wudhuk dan nursing friendly.
  • 100% bumiputera

Bagaimana nak membeli pakaian di butik online Lanafira? 

  1. Pergi web www.lanafira.com
  2. Klik pakaian yang kamu ingikan
  3. Pilih saiz dan klik butang '' ADD TO CART''
  4. Terus buat bayaran dan isi maklumatkan yang diperlukan.
  5. Then tunggu barang sampai terus ke alamat kamu.

Untuk maklumat lanjut:

Website: - www.lanafira.com
Instagram: - @lanafiraofficial
Tel: - 019-5231203

Boleh dapatkan tips fesyen terkini di SINI

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Eddy, the best superior I ever had. Eddy Chan last day bersama kitorang di Aroma Laboratory BASF PETRONAS, Kuantan. Sedih jugak la nak kena tinggal. Tapi nak buat macam mana. Live must goon katanya. Keep in touch bos. Good luck di tempat baru.





Jangan pernah lupakan kenangan manis yang selama ini kita ciptakan, walapun sekarang ini kita berpisah dan tidak akan pernah lagi terjadi hal hal luar biasa yang akan kita ciptakan. Kalau ad keje kosong hallo2 la ye. Gigih dah puji kat atas tu. Hihihihi

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Menu berkuah macam sup memang sesuai untuk kita yang tak berapa sihat kan. Herba seperti kulit kayu manis, bunga lawang dan beberapa lagi bahan yang kita guna dalam masakan sup boleh menyegarkan badan bila kita menghirup kuahnya. Untuk entri kali ini aku nak share resepi sup ayam simple buat pembaca semua. Ala sup simple-simple je menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur.

Resepi Sup Ayam Mudah

Sup ayam ni boleh kita makan macam tu sahaja ataupun makan dengan roti, mee hoon ataupun mee kuning. Kat Malaysia ni ramai yang menjadikan sup sebagai lauk time makan nasi. Macam aku la. Tak kira la untuk dinner or launch. Time breakfast pun boleh je nak layan sup ayam kan. Hehehe.

Resepi Sup Ayam Mudah

Resepi kali ini aku ada gunakan serai sebagi perasa. Mungkin agak pelik bila memasak sup menggunakan serai kan. Biasa serai orang guna nak masak tom yam je. Tapi ni ikut citarasa korang la. Serai ni nak letak pon boleh tak letak pon boleh. Yang penting korang kena gunakan halia bila nak memasak sup.

Resepi Sup Ayam Yang Mudah

Bahan-bahan

  • 10 ketul ayam bersaiz sederhana
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji ubi kentang
  • 1 sudu besar cili putih
  • Sebatang serai
  • Kulit kayu manis
  • Bunga lawang
  • Sup bunjut

Cara-cara memasak

  1. Tumbuk atau blender bawang, halia dan serai.
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi dan tumis juga cili putih, kulit kayum anis, bunga lawang dan sup bunjut.
  3. Selepas bahan yang ditumis naik bau, masukkan ayam. Gaul rata dan biarkan seketika sehingga jus daging ayam keluar.
  4. Masukkan kentang yang sudah dipotong mengikut citarasa masing-masing.
  5. Tambahkan air sehingga menenggelamkan ayam dan kentang di dalam periuk.
  6. Biarkan mereneh selama 20 minit atau sehingga kentang dana yam lembut.
  7. Perasakan dengan garam dan gula.
  8. Sedia untuk dihidang.

Mudah je kan. Korang yang dok bujang tu atapun yang malas sangat nak masak tu boleh la cuba. Dan ahkak-ahkak kalau tak tahu nak masak apa, boleh la cuba resepi ringkas dari aku ni. Sedap dan menyelerakan tau.

Kat bawah ni cara aku masak Sup Ayam dalam versi video. Jangan lupa subscribe channel youtube aku. Klik DISINI



With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Alhamdulillah pagi ni aku rajin nak masuk dapur walaupun dapur tengah kelang kabut. Almaklum aku nak pindah rumah bulan depan, so banyak barang-barang kat dapur aku dah simpan. Guna yang penting-penting sahaja. Ok la, untuk entri kali ini aku nak share kat korang resepi Mee Goreng Mamak mudah dan sedap. Selamat mencuba ye. 

Mee goreng mamak special, mee goreng mamak mudah, Resepi mee goreng

Untuk mee goreng ni aku gunakan sotong sebagai penyeri. Kalau korang takde sotong, korang boleh tukarkan dengan udang, ayam ataupun daging. Dan kalau korang nampak mee goreng mamak aku ni agak basah sikit. Sengaja aku buat basah-basah sikit. Kalau korang tak nak basah sangat pun boleh, jangan masukkan air atupun korang rendam kejap je mee kuning korang tu untuk buangkan rasa kapur dia je. 

Mee goreng mamak special, mee goreng mamak mudah, Resepi mee goreng

Mee Goreng Mamak Mudah dan Sedap

Bahan-bahan
1kg mee kuning
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 genggam bilis
4 s.b cili kisar
4 s.b sos cili
4 s.b kicap manis
2 ekor sotong bersaiz sederhana
1 keping tauhu
1 mangkuk daun sawi
1 mangkuk taugeh
2 biji telur
Garam da gula secukupnya

Cara-cara memasak
  1. Rendamkan mee kuning untuk buag rasa kapur.
  2. Tumbuk bawang besar, putih dan bilis kemudian tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar, kicap dan sos. Biarkan seketika.
  4. Masukkan pula tauhu dan sotong yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa masing-masing. Biarkan mereneh diatas kuali seketika.
  5. Masukkan mee yang sudah diremdam. Ratakan mee dan rempah di dalam kuali.
  6. Masukkan telur dan gaul rata di dalam kuali.
  7. Masukkan sawi dan taugeh.
  8. Biarkan mee seketika di atas kuali dengan api yang perlahan beberapa ketika.
  9. Siap untuk dihidang.

Mudah je kan nak buat mee goreng mamak ni? Jangan lupa untuk mencuba. Kalau korang nak tengok video aku masak mee goreng mamak ni boleh klik link video youtube aku DISINI.



With Love 
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Tampil rapi dan menawan sememangnya merupakan keinginan setiap lelaki moden. Selain berpakaian kemas dan bergaya, lelaki dari semua peringkat umur mengetahui bahawa masalah bau badan boleh menjejaskan personality serta penerimaan masyarakat sekeliling. Sebab itulah ramai lelaki yang menggunakan pewangi, akan mengaplikasikannya semula berulang kali dalam sehari.  

“Penampilan yang baik mestilah dipadankan dengan bau yang menarik. Sesiapa sahaja boleh bergaya dengan fesyen terkini dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki, tetapi sebenarnya bau badan seseorang itulah yang menjadi “factor tarikan” untuk menonjol dan mengekalkan penampilan yang segak. Oleh sebab itulah semua lelaki tanpa mengira taraf hidup dan pekerjaan perlu sentiasa mempunyai bau badan yang menyenangkan sepanjang hari.” kata Mr. Venkat Jangam, Pengurus Pemasaran Wipro Unza Malaysia. 
Dashing active, wangian dashing, produk dashing,

Memahami keperluan lelaki untuk berbau harum sepanjang waktu, malah untuk semua aktiviti sepanjang hari, DASHING, jenama produk penjagaan diri lelaki yang juga merupakan peneraju pasaran dalam bidang wangian lelaki di Malaysia telah menghasilkan Anytime EDT. DASHING Anytime EDT yang terbaru ini merupakan wangian bersaiz kecil, senang digunakan serta mudah di bawa ke mana sahaja. Bentuknya direkakhas untuk poket anda seperti kad kredit yang tersisip kemas, sesuai untuk lelaki yang aktif kemana sahaja.  

“Sebagai peneraju jenama penjagaan diri lelaki di Malaysia, DASHING memahami keperluan utama seorang lelaki-  iaitu wangian yang membangkitkan jiwa maskulin sebenar dari dalam, tetapi pada masa yang sama mudah didekati.”tambah Mr. Venkat. “Kini dengan kehadiran DASHING Anytime EDT, ekspresi wangian maskulin kini tersedia sentiasa di dalam poket anda”

Dashing active, wangian dashing, produk dashing,

Rekaan pek DASHING Anytime EDT yang penuh gaya sesuai dengan trend masa kini hadir dalam empat variasi unik – Cool, Active, Hattrick and Ultimate Kick.

1. Cool

Haruman maskulin ini merupakan takrifan identity dan daya penarik anda. Haruman menyegarkan ini didahului dengan gabungan menawan. Bergamot dan Galbanum dilapisi dengan wangi Amber dan Kasturi sebagai nota asas. Wangian ini direka khas untuk mencipta sisi maskulin yang “cool” secara semulajadi dari dalam dirimu.

2. Active

Khas untuk si jejaka lasak yang amat menggemari kehidupan aktif. Tampil yakin dan bergerak aktif dengan wangian maskulin ini. Didahului dengan semarak haruman Fougére yang digabungkan dengan nota Citrus, Lavender dan Amber. Aroma ini pastinya membangkitkan sisi aktif anda.

3. Ultimate Kick

Wangian dicipta untuk jaguh, menyerlahkan personaliti dan gaya sebenar jejaka dalam urusan seharian lelaki moden . Ultimate Kick berkonsep ala musim panas yang aktif, menampilkan rumusan dari percikan citrus lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran buah pelaga, vanilla dan suntikan haruman kayuan serta rempah. 

4. Hattrick

Jaringan kemenangan bagi jejaka Dashing. Wangian Hattrick menyemarakkan semangat dan mendorong individu untuk menang. Gabungan unik kesegaran epal sitrus diadunkan bersama aroma bunga dan calitan amber.

Dijual pada harga RM7.00, DASHING Anytime EDT 18 ml boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hyper dan farmasi di seluruh Malaysia. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Assalamualaikum semua. Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 
''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 
''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jum kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Demam sukan SEA KL2017 terus membara. Kehangatannya seiring dengan betapa hangat dan agresifnya team Malaysia mengumpul pingat-pingat kejuaraan hari demi hari. Penganjuran kali ini bagi aku sangat unik dan tersendiri. Sesungguhnya Malaysia sangat berbesar hati menerima kujungan atlit-atlit dari negara yang menyertai sukan ini. Lihat sahaja dengan kemeriahan, warna-warni dan persembahan-persembahan yang penuh dengan ciri-ciri kemodenan dan berteknologi tinggi di Majlis Perasmian Pembukaan Sukan SEA ke-29 2017 di Stadium Nasional Bukit Jalil tempoh hari, menunjukkan Malaysia sudah sepenuhnya bersedia untuk penganjuran kali ini.
 
Traveloke,

Bersempena dengan Sea Games KL2017, Traveloka telah menjadi salah satu sponsor untuk penganjuran KL2017. As one of the sponsors for KL2017, Traveloka pasti membuat promosi besar-besaran untuk semua pengguna aplikasi online Traveloka kan? Seronok la buat mereka yang suka jalan-jalan or traveller bila ad promosi macam ni. Untuk promosi hebat dari Traveloka ini, korang boleh check di  www.traveloka.com/en-my/promotion/hello-malaysia untuk melihat senarai tawaran yang disediakan.

Selain promosi-promosi hebat yang Traveloka tawarkan buat korang, kalau korang berkesempatan untuk berkunjung di Stadium Nasional Bukit Jalil, jangan lupa untuk singgah di booth Traveloka. Apa yang menariknya buat korang yang berkungjung ke booth traveloka ni, korang boleh menyertai peraduan-peraduan yang dianjurkan di Booth Traveloka dan berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik yang berjumlah RM200,000. Lumayan sungguh hadiah yang ditawarkan. Jadi, korang yang berkunjung ke sana jangan lupa untuk singgah ke booth traveloka tau.

Ok la korang yang duduk dekat stadium, boleh la nak menang RM 200K tu kan? Macam mana yang duduk jauh? Tak dapat la nak menang duit yang banyak tu. Jangan risau. As official online travel partner for KL2017, Traveloka memudahkan korang-korang yang mungkin tidak berkesempatan untuk ke Bukit Jalil menonton secara live, korang juga boleh menonton acara Sea Games KL2017 ini melalui live streaming di Traveloka Livestream page di travelokakl2017.com.my. Sambil layan livestream tu, korang boleh menyertai peraduan yang disediakan di Livestream page.


Menarikkan tawaran yang ditawarkan oleh Traveloka sempena KL2017 ini? Jangan lupa untuk menikmati tawaran yang disediakan dan berkunjung ke booth Traveloka di Bukit Jalil sempena Sea Games KL2017. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.traveloka.com/en-my/
 

Tahniah Malaysia capai emas ke-111 – PM

Update terkini, biarpun Sukan SEA masih lagi berbaki 2 hari lagi, kontingen Malaysia sudah mencapai sasaran 111 pingat emas. Detik-detik pingat ke 111 yang diperolehi Azizul Awang dalam acara pecut final di Velodrom Nasional di Nilai, Negeri Sembilan semalam sudah pasti satu detik yang sangat bersejarah buat kita. Aku pasti, acara sukan yang masih lagi berbaki lagi 2 hari sudah pasti kontingen negara bakal menambah lagi koleksi pingat emas. Memang terbaik. Syabas dan semoga berjaya Team Malaysia. Bersama kita berjaya.

MALAYSIA BOLEH…………..!!!!!!!!!
With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Ok tak pernah-pernah aku tulis entri tentang Sukan Sea 2017 tetiba malam ni aku nak tulis pasal sorang atlet bowling wanita negara iaitu Shalin Zulkifli. Ceritanya harini acara terakhir arena bowling acara masters wanita. Kalau orang tengok acara ini memang panjang. Bermula seawal pagi lagi diperingkat saringat sehinggalah keperlawanan akhir dekat-dekat nak maghrib.

malaysia, indonesia, shalin zulkifli, tannya roumimper, sukan sea ke-29 acara bowling, emas malaysia acara
Shalin Zulkifli Srikandi Pejuang EMAS Di Medan Bowling

Ok la, bercerita tentang ratu bowling negara kita tak lain tak bukan Shalin Zulkifli, pertemuan di antara Shalin dan Tannya Roumimper dari Indonesia dalam perlawanan akhir ternyata amat sengit selepas kedua-dua jaguh itu terikat 245-245. Kemudian game pertama ditambah 2 balingan dan menyaksikan Shalin menang game pertama.

Kedudukan itu mengheret ke perlawanan kedua. Perlawanan kedua ni ya ampun. Ni lebih dramatik tau. Lagi-lagi bila score antara Shalin dan pesaingnya itu bergilir-gilir mendahului permainan. Rasa nak tercabut nyawa tengok diorang main. Hahaha. Pada satu ketika tu Shalin tertinggal sangat jauh. Aku dah rasa macam die nak kalah dah tau. Tapi tu la orang kata rezeki kan. Tannya iaitu pemain dari Indonesia ada melakukan kesilapan. Apa lagi, Shalin mengorak langkah la.

Kelebihan jatuhan 1 pin sudah cukup untuk membawa pulang emas

Masa last-last game ni la ya ampunnn. Jantung ni macam nak pecah tau. Kau bayangkan bila masing-masing saling mengejar antara satu sama lain, ratu boling negara itu akhirnya menamatkan pusingan kedua dengan kedudukan akhir 224-223 untuk menggapai emas ketiganya dalam temasya kali ini.

Terduduk menangis depan lane Shalin bila tau dia menang. Aku sendri turut berbangga tau. Memang game yang sangat EPIC. Secara keseluruhan, untuk temasya Sukan SEA kali ini, Shalin telah merangkul 3 pingat emas untuk acara bowling secara berkumpulan dan individu. Tahniah Shalin. Semoga kejayaan ini menjadi satu semangat buat genarasi baru.

TERUS BERJUANG HINGGA KE JATUHAN PIN TERKHIR. 

Chayooookkk...!!!!! Gambate....!!!!! Malaysia BOLEH....!!!!

Sekian
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Padamulanya aku tak kenal siapa pon Pangiran Muda Abdul Mateen yang dikatakan sangat kacak ni. Lepas aku tertengok satu video Pangiran Mateen yang cool gila amek selfie dengan peminat di sukan SEA yang viral difacebook, aku pun nak tau la siapa la lelaki ini. Korang nak tahu siapa putera kacak dari Brunei, Pangiran Muda Abdul Mateen? Check it out.

prince abdul mateen biodata, Putera Mateen, pengiran muda abdul mateen, biodata prince mateen

Biodata Pengiran Muda Abdul Mateen


  • Nama Penuh: Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen Ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Hassanal Bolkiah Mui’izaddin Waddaulah
  • Gelaran: Prince Mateen of Brunei / Putera Mateen
  • Tarikh Lahir: 10 Ogos 1991
  • Umur: 26 Tahun (2017)
  • Zodiak: Leo
  • Asal: Bandar Seri Begawan, Brunei Darul Salam
  • Keluarga: Anak ke-sepuluh daripada 12 adik-beradik
  • Agama: Islam
  • Bangsa: Melayu
  • Warganegara: Brunei
  • Instagram: https://www.instagram.com/tmski
  • Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Mateen_of_Brunei

prince abdul mateen biodata, Putera Mateen, pengiran muda abdul mateen, biodata prince mateen

prince abdul mateen biodata, Putera Mateen, pengiran muda abdul mateen, biodata prince mateen

Menarik Pengiran Muda Abdul Mateen



  • Merupakan anak daripada hasil perkahwinan kedua Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah dengan bekas isterinya bernama Hajah Mariam.Ibunya iaitu Hajah Mariam merupakan bekas pramugari di Royal Brunei Airlines.
  • Sukan polo, bola sepak, boxing dan scuba driving merupakan antara aktiviti sukan kegemarannya. 
  • Pernah menyertai pasukan bola sepak Brunei, AM Gunners.Merupakan graduan Ijazah Sarjana Sastera dalam Pengajian Antarabangsa dan Diplomasi daripada School of Oriental and African Studies, University of London.
  • Merupakan pencinta haiwan di mana Pengiran Muda Abdul Mateen membela beberapa ekor anak harimau dan kucing.
  • Pernah mengikuti rekrut askar di Royal Military Academy Sandhurst dan menerima pangkat Leftenan.
  • Boleh menerbangkan pesawat jet.
  • Dilaporkan, Pengiran Muda Abdul Mateen hanya mempunyai satu media sosial sahaja iaitu Instagram di mana mempunyai hampir 500,000 pengikut.
  • Berpandukan Instagram miliknya, Pengiran Muda Abdul Mateen gemar berswafoto dengan berkongsi aktiviti sosial dan rutin kehidupannya.

With Love
Papaglamz

-sekian-