Nak melihat aku masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!
Suami Perlu Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Isteri Berpantang | Bertambah-tambah Sayang

Suami Perlu Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Isteri Berpantang | Bertambah-tambah Sayang

Assalamualaikum semua. Sekarang tengah hot dan viral isu Alif Aziz kena serang dengan wife die yang baru bersalin 20 hari di pusat karaoke bersama-sama degan Afifah Nasir (adik pelakon popular masa kini iaitu Anzalna Nasir). Aku tak nak la komen pape tentang hal rumah tangga si Alif. Rumah tangga diorang, diorang la satel. Tak gitu? Harapnya dengan kejadian ini kita akan lebih insaf dan mengambil pengajaran. Pasti Allah nak tunjuk sesuatu pada kita. Betul tak?

Coretan kali ni aku lebih suka nak berkongsi pada korang semua tentang apa yang sepatutnya kita iaitu lelaki atau lebih sesuai aku cakap suami perlu lakukan bila isteri kita ni sedang berpantang. Aku kongsikan apa yang aku lakukan la. Based on experience aku sendiri. Tak la orang kata cakap tak serupa bikin pulak nanti kan?

Tanggungjawab atau Peranan suami/lelaki ketika isteri berpantang selepas bersalin

Urusan uri bayi

Secara ringkasnya uri atau dalam bahasa sainsnya ialah placenta yang mana ia adalah organ yang terbentuk di dalam rahim semasa kehamilan. Bagi manusia, ianya tebal dan berdiameter lebih kurang 18cm. Dipenuhi salur darah dan bersambung dengan bayi menerusi tali pusat. Plasenta membekalkan zat makanan dan oksigen kepada fetus (bayi di dalam kandungan) dan juga bertindak sebagai kelenjar endokrin. Setelah bayi keluar, plasenta akan dikeluarkan melalui pengecutan Rahim.

tanggungjawab suami ketika isteri berpantang,
Ringkasan gambar untuk membersihkan uri
Orang-orang tua kata uri ni macam kawan bayi dalam perut ibu. Jadi sebagai seorang suami adalah lebih baik untuk kita tahu untuk menguruskan uri anak kita dari membersihkan hinggalah menanamnya. Kalau korang nak tahu caranya boleh baca entri Step by step mencuci uri di link ini untuk mempelajari secara ringkas macam mana nak menguruskan uri anak kita.

Vitamin dan ubat-ubatan ketika berpantang

Masa wife aku berpantang memang dari awal kau dah sediakan beberapa vitamin dan ubat-ibatan tak kira secara tradisional ataupun moden. Macam biasa la untuk vitamin aku memilih set vitamin untuk selepas bersalin. Memang dari anak first bini aku makan vitamin dari Shaklee. So far alhamdulillah serasi.

Basic set vitamin Shaklee
Set bersalin ni banyak manfaatnya. Antaranya dapat menambah susu badan. Memandangkan aku memang menyokong 100% penyusuan susu ibu untuk bayi, jadi seboleh-boleh aku menyediakan kelengkan untuk wife aku buat stok EBM. Bagi die selesa dan memudahkan. Kalau stress-stress nanti susu tak keluar pulak kan. Hehehe

Urusan rumah tangga

Memang sudah menjadi kelaziman aku dari anak pertama, bila wife aku bersalin sememangnya tanggungjawab urusan rumah tangga dari segi masak, kemas rumah dan membasu baju menjadi tanggungjawab aku. Sebab tu kalua wife aku bersalin aku akan amek cuti sampai sebulan lebih. Memang dari awal-awal pregnant dah bagi tau bos awal-awal yang aku akan amek cuit yang lama. Kau bayangkan 7 bulan awal dah mintak cuti, kalau tak approve jugak memang la kan. Hehehe

Sidai baju katanya

Menu ringkas unutuk orang berpantang


Uruskan bayi

Selain dari masak, basuh dan kemas rumah, aku juga menguruskan anak aku. Antranya mandikan, salin baju dan sebagainya. Kalau anak first, aku mula mandikan anak aku sendiri bila umur dia start 3 hari. Hari first until hair yang ke-3 tu nenek dia yang mandikan. Aku tengok dari tepi sambal belajar gitu. Tapi untuk anak second ni, balik je dari hospital, esoknya aku la yang mandikan anak aku sendiri. Orang kata dah pakar kan? Hehehe.

http://www.papaglamz.com/2017/07/Suami-Perlu-Lakukan-5-Perkara-Ini-Ketika-Isteri-Berpantang-Bertambah-tambah-Sayang.html
Madikan Husna dengan mandian ubat kuning


Uruskan isteri

Selepas selesai semua urusan bayi, baru la aku akan uruskan wife aku. For your info, orang lepas bersalin ni macam-macam kita kena buat tau. Nak mandi kena masakkan air panas. Baju-baju bersih kita kena sediakan dan macam-macam lagi la. Kalau kita sebagai suami tak sediakan semua itu, tak kan ko nak suruh mak kau buatkan. Betul tak? Nak suruh bini ko buat sendiri confirm2 tak larat. Jadi, sebagai suami, ambil la tanggungjawab untuk menguruskan isteri kita yang sedang sakit tu. Insyallah sambal-sambil kita buat tu isteri Nampak la betapa kita ni sangat SAYANG kat diorang ni kan. Hehehe
Haa macam mana? Mudah je kan? Jom amalkan sama-sama.
With Love
Papaglamz
-sekian-

Cubaan Membuat Perfect Swirled Rose Butter Cream Menjadi

Cubaan Membuat Perfect Swirled Rose Butter Cream Menjadi

Assalamualaikum semua. Dekorasi sesebuah kek memerlukan kita untuk mahir dalam melakar atau membentuk corak di atas kek dengan menggunakan krim. Baru baru ni aku saja cuba-cuba belajar membuat perfect swirled rose butter cream. Banyak kali juga aku cuba nak buat swirled rose butter cream ni. 

giant rose cake, how to make icing roses easy, rose cake tip size, how to make buttercream roses, step by step, rose icing recipe, rosette cake tip, rosette cake images, rose flavored cake, Cara buat swirled rose butter cream,

Kalau korang nak tahu, untuk membuat corak swiss rose butter cream, kita menggunakan nozel berbentuk star. Dalam pasaran banyak jenis nozel berbentuk star. Aku lebih suka gunakan nozel closed star. Kebanyakan tutorial-tutorial di youtube ramai yang gunakan nozel ni. Jadi, aku ikut je la. Pada aku nozel yang aku guna ini akan membentuk alunan kelopak rose yang cantik.


Sebenarnya mudah je nak buat swirled rose butter cream ni. Firsrly for sure korang kena la buat dulu butter cream korang. Untuk resepi butter cream ni nanti aku share dalam entri yang ain yer. Dah sediakan krim, masukkan krim dalam piping dan gunakan closed star nozel yang aku cakap tadi. Kemudian buat la swirled rose kita tu atas kek kita tu. Kalau korang nak tutorial video, search je di youtube. Macam-macam teknik ada diorang tunjuk.

giant rose cake, how to make icing roses easy, rose cake tip size, how to make buttercream roses, step by step, rose icing recipe, rosette cake tip, rosette cake images, rose flavored cake, Cara buat swirled rose butter cream,

giant rose cake, how to make icing roses easy, rose cake tip size, how to make buttercream roses, step by step, rose icing recipe, rosette cake tip, rosette cake images, rose flavored cake, Cara buat swirled rose butter cream,

Gambar di atas ni adalah antara swirled rose butter cream yang aku pernah buat. Ni semua adalah untuk training aku je. Rose yang berwarna pink tu adalah cubaan pertama aku dan yang berwarna pastle peach di bawahnye adalah swirled rose yang aku buat baru-baru ni. Nampak la bezanya kan. Terasa ada better gitu la kan. So kena training lagi untuk lebih cantik lagi. 

Swirled rose butter cream ni pada aku merupakan bentuk yang mudah yang kita nak buat tapi hasilnya cantik kalau pandai mengenakan gayanya. Jom aku kongsikan contoh-contoh kek yang dihias menggunakan swirled rose butter cream. 




With Love
Papaglamz

-sekian-
Siapa Sangka Akhirnya Stand Mixer Cornell Dalam Genggaman

Siapa Sangka Akhirnya Stand Mixer Cornell Dalam Genggaman

Assalamualaikum semua. Siapa sangka akhirnya stand mixer Cornell kini berada dalam genggaman aku. Sebenarnya dah lama sangat-sangat aku nak memilik sebuah stand mixer ni. Masa aku start berjinak-jinak dalam baking ni, aku cuma mampu beli hand mixer yang harganya pun bawah RM 100 je. Alhamdulillah selepas beberapa bulan ni dapat la upgrade instrument. Slow-slow kayuh orang kata kan? 

Ciri-ciri Cornell CSM-EL688SR Heavy Duty Stand Mixer Red, Cornell mixer, Alatan membuat kek, Gambar stand mixer,

Cornell CSM-EL688SR Heavy Duty Stand Mixer Red 

Sebenarnya lama dah aku servey-servey stand mixer mana yang aku nak beli. Ada juga aku tanya-tanyakan kawan dan kenalan FB khasnya mereka-mereka yang membuat kek tentang jenama stand mixer mana yang boleh dikatakan murah dan tahan lasak. Ramai yang suggest jenama Cornell ni la. Aku pun servey la harga kat internet, shoping mall dan kedai barangan elektrik. Ternyata LAZADA juga tempat yang aku pilih. 

Masa aku beli (dalam last week gitu la), LAZADA ada buat promosi. Jadi, harga dia jadi murah sikit. Memang betul la harga promosi tu. Bila aku tengok semula harga stand mixer ni di LAZADA, harga dah kembali normal. Nasib baik cepat bertindak kan. Hehehe. Aku baru je dapat mixer ni this week. So far aku dah gunakan 2 kali buat kek dan sekali buat butter cream. Ok la. 

Paling membantu dalam buat butter cream la. Kalau guna hand mixer lenguh tangan nak buat.Yela buat butter cream ni kne guna speed sederhana dan agak lama kan. Tu yang lenguh. Dah ada stand mixer ni mudah. Masuk-masukkan bahan je, ko biarla dia putar ikut kelajuan yang ko nak. Memang mudah.

Ciri-ciri Cornell CSM-EL688SR Heavy Duty Stand Mixer Red, Cornell mixer, Alatan membuat kek, Gambar stand mixer,

Kalau korang nak tahu, ciri-ciri Cornell CSM-EL688SR Heavy Duty Stand Mixer yang berwarna merah ni mempunyai 8 level kelajuan dan didatangkan dengan 3 jenis pemutar iaitu wisk, hook dan K-beater (paddle). Memandangkan stand mixer ni cuma middle size, jadi saiz bowl hanyalah 4.2 litre. Ok la untuk aku baker yang baru berjinak-jinak ni kan. Yang bestnya mixer ni ada penutup plastik. Memang best la. Dapat mengelakkan tepung ataupun adunan dari splash atau berterbangan keluar. Tak la mengotorkan 

Bercakap tentang hook, paddle dan wisk, sebenarnya aku baru nak memahami apakah sebenarnya kegunaan setiap satunya. Biasa sumber maklumat aku adalah google dan kawan-kawan baker kat FB. Apa yang aku dapat faham, untuk hook yang berbentuk macam mata kail tu biasanya kita gunakan untuk mengadun doh roti. Unutk paddle atau K-beater pula biasanya digunakan untuk mengadun bahan-bahan seperti mentega dan gula dalam penyediaan kek, butter kek, kek coklat dan lain-lain kek lagi. Manakala wisk pula digunakan untuk mengadun bahan-bahan yang memerlukan proses pengembangan. Contohnya dalam membuat kek span. Alat ini berfungsi untuk memrangkap udara dengan lebih banyak dan menjadikan adunan naik kembang. 

Macam tu la sedikit sebanyak. Walau apapun, membaca teori ni tak kan sama kalau kita tak cuba buat sendiri kan? So, we will see la time by time aku gunakan stand mixer ni apa yang akan berlaku dan apa yang bakal aku pelajari nanti. Korang doakan aku tau supaya rajin membaking. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Gambar Kek Perkahwinan Hasil Tangan Papaglamz

Gambar Kek Perkahwinan Hasil Tangan Papaglamz

Assalamualaikum semua. Dalam satu-satu majlis perkahwinan, kek perkahwinan atau wedding cake merupakan satu item penting bagi menyempurnakan lagi majlis rasa sehari. Acara memotong kek perkahwinan biasanya akan dilaksanakan dengan begitu indah dan istimewa. Pendek kata, kek perkahwinan merupakan nadi pelengkap pada majlis hari bahagia pasangan mempelai.

Gambar Wedding Kek, Gambar Kek Perkahwinan, kek perkahwinan yang cantik, kek kawin simple, design kek kahwin terkini, kek hari jadi yang paling cantik, hiasan kek coklat yang simple, cara menghias kek coklat, cara menghias kek harijadi, dekorasi kek coklat,
Pengantin sedang memotong kek
Bersempena dengan perkahwinan sepupu aku baru-baru ni, mak cik aku telah memberi tanggungjawab kepada aku untuk membuat kek perkahwinan anaknya. Yela, nak juga merasa kek hasil tangan anak buah sendiri kan? Secara jujurnya aku tak pernah langsung buat wedding kek ni. Kiranya ini merupakan kali pertama aku untuk mencabar diri aku buat kek perkahwinan. Alhamdulillah dengan izin Allah aku dapat menyiapkan sebuah kek perkahwinan 2 tingkat untuk majlis persandingan sepupu aku tu. 

Gambar Wedding Kek, Gambar Kek Perkahwinan, kek perkahwinan yang cantik, kek kawin simple, design kek kahwin terkini, kek hari jadi yang paling cantik, hiasan kek coklat yang simple, cara menghias kek coklat, cara menghias kek harijadi, dekorasi kek coklat,
Tingkat atas kek
Korang rasa macam mana? Ok tak? Secara jujurnya aku berpuas hati dengan percubaan pertama aku ni. Walaupun sangat banyak benda yang perlu aku perbetulkan, lebih-lebih lagi dalam bab kemasan lepaan krim pada kek. Comot sana comot sini. Kalau korang tengok real memang akan dapat kesan cacat cela yang ada. Tapi aku puas hati. Semua yang tengok kek aku, diorang puji dan tak sangka seorang ABAM SADO buat kek kawen untuk majlis hari tu tau. Hahaha

Gambar Wedding Kek, Gambar Kek Perkahwinan, kek perkahwinan yang cantik, kek kawin simple, design kek kahwin terkini, kek hari jadi yang paling cantik, hiasan kek coklat yang simple, cara menghias kek coklat, cara menghias kek harijadi, dekorasi kek coklat,
Tingkat bawah kek
Untuk majlis ini, aku buat kan kek cheese 2 tingkat. Aku gunakan kek span biasa dan aku filling serta lepa kek dengan krim cheese. Agak mencabar jugak la nak sapu krim pada kek besar-besar ni. Sengat sana la. Senget sini la. Tapi alahamduillah hasilnya memuaskan aku. Hehehe. Kalau korang nak tengok resepi kek cheese dari aku, boleh klik link ini (Klik Di Sini).

Bila bercakap tentang kek perkahwinan ni kan, bagi bakal-bakal pengantin korang tahu tak ada beberapa guidline yang korang perlu ikut semasa korang nak menempah kek perkahwinan termasuklah:
  1. Perkara utama, lakukan tinjauan melalui Facebook atau Instagram tentang pilihan kek perkahwinan yang diinginkan. Sebelum menempah kek, anda disarankan untuk mencuba dan rasai dahulu kek sampel atau tester. Apabila sudah ‘berjumpa’ dengan kek yang disukai, bolehlah terus menempahnya.
  2. Perhatikan reka bentuk kek perkahwinan yang disukai atau anda sendiri boleh melakar bentuk kek yang diingini mengikut cita rasa. Bawa lakaran kek anda itu kepada pembuat kek dan berbincanglah tentang apa yang anda inginkan. Pastikan pemilihan warna dan hiasan menepati cita rasa anda.
  3. Kunci dekorasi sesebuah kek perkahwinan terletak kepada konsep dan tema kek itu sendiri. Tanpa konsep, kek tersebut kelihatan tidak sempurna. Pilihlah konsep dan tema kek yang bersesuaian dengan tema majlis perkahwinan anda.
  4. Warna kek perkahwinan yang dipilih seharusnya sama dengan tema dan konsep majlis yang berlangsung. Hindari warna-warna yang terlalu kontra dengan tema majlis resepsi anda. Pilihan warna-warna lembut dengan terapan hiasan yang romantis adalah lebih sesuai untuk majlis meraikan cinta.
  5. Kek perkahwinan mempunyai harga yang berbeza-beza kerana ia bergantung kepada saiz dan berat kek tersebut. Oleh itu, pastikan anda menempah kek perkahwinan mengikut bajet yang anda telah tetapkan.
  6. Kenal pasti dan tentukan jumlah sebenar tetamu yang bakal hadir ke majlis resepsi anda. Ia penting sebelum anda membuat tempahan kek. Jika anda menjemput 500 orang tetamu, anda memerlukan kek yang lebih besar dan bertingkat-tingkat. Majlis resepsi yang diadakan di dalam dewan atau dalam ruang yang besar dan luas tidak menjadi masalah untuk anda mendapatkan saiz kek yang besar dan tinggi.
  7. Tentukan sudut yang sesuai untuk meletakkan kek perkahwinan anda. Jika kek perkahwinan anda besar dan bertingkat, letaklah kek perkahwinan tersebut di sudut hadapan berhampiran dengan pelamin.
  8. Lokasi merupakan faktor yang sangat penting sebelum membuat keputusan untuk menempah kek perkahwinan. Jangan sesekali menempah kek jenis krim, meringue atau butter cream jika majlis diadakan dalam taman atau outdoor kerana cuaca yang panas boleh mencairkan kek tersebut. Rujuklah dengan pembuat kek tentang jenis-jenis kek yang sesuai untuk lokasi, cuaca dan persekitaran majlis. Sebaiknya pilihlah kek daripada jenis fondant penuh kerana ia lebih sesuai dengan pelbagai situasi.
Sumber: Pesona Pengantin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Lontong Kuah Lodeh Mudah

Resepi Lontong Kuah Lodeh Mudah

Assalamualaikum semua. Lontong sememangnya popular dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Dipercayai masakan lontong ini berasal dari negeri Johor. Ya..!! Aku percaya. Aku rasa kebanyakan orang Johor je yang sarapan lontong pagi-pagi buta kan? Satu set lengkap lontong biasanya mengandungi nasi himpit, kuah lodeh, telur (samada goreng mata atau rebus) dan sambal merah. Dalam entri kali ni aku nak kongsikan kat korang semua resepi lontong kuah lodeh mudah. Kita belajar buat kuah lodeh ye.

Resepi Lontong Kuah Lodeh Mudah

Resepi mudah kuah lodeh

Carrot
Sengkuang
Kobis
Soon
Tauhu kering
Santan 
Serai – dititik
Serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar atau tumbuk
Segenggam bilis yang dah disiang. Kalau tak nak guna bilis boleh guna udang kering.
1 biji bawang besar.
3 biji bawang merah kecil.
3 ulas bawang putih.

**Bahan-bahan ni korang boleh agak dan lebih kurang je.
**Lagi satu kalau nak tambah sayuran yang korang suka pun boleh juga.

Resepi Lontong Kuah Lodeh Mudah

Bahan lain
Nasi impit
Telur rebus
Sambal merah

Cara memasak kuah lodeh untuk lontong

  1. Potong semua sayuran mengikut bentuk yang korang suka. 
  2. Kisarkan bawang putih, besar dan kecil serta bilis.
  3. Tumis bahan yang di kisar sehinga naik bau.
  4. Masukkan serai dan serbuk kunyit.
  5. Masukkan sayuran yang keras seperti lobak merah dan sengkuang. Masukkan air dan biar mendidih sebentar. 
  6. Masukkab pula sayuran yang lain dan masukkan sehingga menutupi sayuran tadi. Biarkan mendidih beberapa minit.
  7. Kemudian, masukkan santan, garam dan gula. Masukkan soon dan tauhu kering.
  8. Kacau sehingga mendidih. Pastikan sentiasa kacau untuk mengelakkan daripada santan pecah. 
Dah siap. Korang amek nasi impit, campurkan dengan kuah lodeh, sambal dan telur. Makan memang syok la. Sekarang ni sesiapa yang datang rumah aku kat Kuantan ni memang aku buatkan lontong je la. Mudah dan sedap. Dah jadi signature menu kat rumah aku tau. Siap ad yang request pot luck mintak bawakkan lontong kuah lodeh ni. Memang sedap la tu nampaknya kan. Hehehe. Ok la, selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Maps atau Peta dan Daerah-daerah Di Negeri Johor

Maps atau Peta dan Daerah-daerah Di Negeri Johor

Assalamualaikum semua. Kalau pernah aku kongsikan tentang Perkara menarik di Negeri Johor. Kali ni aku nak kongsikan pada korang semua tentang Maps atau Peta dan Daerah-daerah yang ada di Negeri Johor. Sebelum itu, untuk pengatahuan semua la kan, Negeri Johor ni merupakan sebuah negeri di Malaysia yang terletak betul-betul di selatan Semenanjung Malaysia dan berdekatan dengan Singapura. Negeri Johor bersempadan dengan Melaka, Negeri Sembilan dan Pahang. Haa aku selalu melalui sempadan Johor dan Pahang. Almaklumla, kampung di Johor tapi kerja di Kuantan Pahang. Peta di bawah ni contoh yang aku ambil dari google maps untuk peta Negeri Johor.

Maps of Johor, Peta Negeri Johor, Districts of Johor, Daerah-daerah di Negeri Johor,

Nampak kan Johor betul-betul hujung Semenanjung Malaysia. Sebab tu di Johor ni banyak juga pantai-pantai tempat peranginan. Lebih-lebih lagi di bahagian Johor Timur menghala ke Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Menurut portal Johor.gov.my, Negeri Johor juga mempunyai Ibu negeri tersendiri iaitu Johor Bahru atau lebih dikenali dengan JB. JB merupakan sebuah bandaraya di selatan negeri ini. Kalau korang nak tahu JB ni merupakan bandaraya kedua terbesar di Malaysia selepas Kuala Lumpur. Patut la kat JB tu crowded jugak ye.

Setelah mengetahui sedikit sebanyak tentang negeri johor dan dah tengok peta Jom aku kongsikan dengan korang semua nama-nama daerah yang terdapat di negeri ini. Di Johor terdapat 10 buah daerah. Setiap daerah mempunyai keunikannya yang tersendiri. Antara daerahnya ialah seperti di bawah:

Maps of Johor, Peta Negeri Johor, Districts of Johor, Daerah-daerah di Negeri Johor,



Johor terbahagi kepada 10 daerah antaranya ialah :

  1. Daerah Johor Bahru
  2. Daerah Kulaijaya
  3. Daerah Pontian
  4. Daerah Kota Tinggi
  5. Daerah Kluang
  6. Daerah Segamat
  7. Daerah Muar 
  8. Daerah Batu Pahat
  9. Daerah Mersing
  10. Daerah Ledang

Dalam kesepuluh daerah-daerah ni, semuanya aku pernah jejakkan kaki. Samada sekadar melalui jalan ataupun menetap sehari dua. Tapi daerah tempat tumpah darah tercinta aku ialah Batu Pahat atau lebih glamour dengan panggilan BP la. Kalau gulu orang-orang BP sangat popular dengan Summit Parade. Summit ni macam shopping mall la. Ada wayang dan macam-macam lagi. Sekarang macam-macam shopping dah ada contohnya BP mall, Carefour, dan macam-macam lagi seiring pembangunan di daerah ini. 

Unversity pun dah ada di Batu Pahat. Siapa tak tau UTHM kan? Univerity Tun Hussin Onn. UTHM ni kebanyakannya banyak bidang kejuruteraan. Sebelum ni kolej tapi dah naik taraf. Dengan kampung aku dekat je. Dalam 40 minit gitu la. Tapi aku tak berpeluang study di sini. Rezeki aku menjadi anak didik UiTM. 

Haa ok la, sebelum aku merapu yang bukan-bukan dan lari dari tajuk asal entri, baik aku stop di sini. Harapnya info tentang peta dan daerah-daerah di Negeri Johor ini berguna untuk semua. Insyallah.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Jalan-jalan Tempat Menarik di Kuala Terengganu Sempena Hari Raya

Jalan-jalan Tempat Menarik di Kuala Terengganu Sempena Hari Raya

Assalamualaikum semua. Kalau sebut je Kuala Terengganu siapa tak kenal. Antara daerah yang sangat popular di Negeri Terengganu sebagai pusat pelancongan domestik dan dikunjungi oleh pelbagai pelancong dari dalam dan luar negara. Kuala terengganu terkenal dengan tempat-tempat yang menarik yang boleh dilawati oleh para pelancong seperti Masjid Kristal, Pasar Payang dan yang paling famous ialah keropok losong Terengganu. Kalau ke sini memang tak sah tak cuba. 

Gambar masjid kristal kuala terengganu, Tempat menarik di kuala terengganu, Ikan celup tepung kuala terengganu, Gambar baju hari raya warna purple,

Baru-baru ni aku dan keluarga aku berkesempatan jalan-jalan di Kuala Terengganu. Boleh la dikira sebagai beraya. Yela, masih dalam bulan syawal kan? Sebenarnya aku ke Kuala Terengganu untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan office aku. Alang-alang ke sini kita pun pergi la melawat tempat menarik di Kuala Terengganu ni

Antara tempat menarik di Kuala Terengganu yang aku singgah tak lain tak bukan ialah Masjid Kristal. Siapa tak kenal tentang masjid ni kan? Keindahan seni bina yang amat imat indah dan memukau sesiapa sahaja yang melihatnya. Dari jauh lagi aku dah nampak kubah-kubah masjid yang dibina indah memang seumpama kristal. Masjid yang terletak didalam kawasan Taman Tamadun Islam ini bukan sahaja menjadi tempat persinggahan musafir untuk bersolat, malah ade juga pelajar-pelajar yang membuat kajian tentang seni bina. 

Gambar masjid kristal kuala terengganu, Tempat menarik di kuala terengganu, Ikan celup tepung kuala terengganu, Gambar baju hari raya warna purple,

Sebelum ni aku dah pernah singgah masjid ni. Rasanya masuk kali ni aku dah menjejakkan kaki ke sini sebanyak 4 kali. Memang menarik. Jadi, korang kalau bercuti di Kuala Terengganu jangan lupa untuk singgah di Masjid Kristal.

Selain singgah di Masjid Kristal, sempat juga aku mencuba Ikan Celup Tepung (ICT) di Teluk Kepayang. Walaupun di Kuantan ade juga ICT ni, tapi nak juga rasa ikan celup tepung versi Kuala Terengganu kan? Sebenarnya banyak warung yang menjual ikan celup tepung sekitar Kuala Terengganu. Tapi sebab yang aku tahu hanya di Teluk Ketapang sahaja, jadi aku singgah la sini. 

Gambar masjid kristal kuala terengganu, Tempat menarik di kuala terengganu, Ikan celup tepung kuala terengganu, Gambar baju hari raya warna purple,

Gambar masjid kristal kuala terengganu, Tempat menarik di kuala terengganu, Ikan celup tepung kuala terengganu, Gambar baju hari raya warna purple,

Ternyata ikan celup tepung mempunyai peminat yang tersendiri. Apa tidaknya aku terpaksa beratur lebih setengah jam jugak la untuk memilih dan membeli gorengan apa yang aku nak. Jadi, untuk kali ni aku memilin sotong goreng, udang goreng dan ikan goreng tepung. Memang sedap. Jagan lupa singgah makan Ikan Celup Tepung di Kuala Terengganu tau.

Ok bercerita tentang motif utama pergi Kuala Terengganu, aku pergi majlis perkahwinan kawan aku di Manir. Menjejakkan kaki di Manir merupakan kali petama buat aku. Dan memang aku tak sempat nak explore kawasan sekitar Manir. Dapat cari rumah pengantin dah kira untung la kan? Hehehe

Gambar masjid kristal kuala terengganu, Tempat menarik di kuala terengganu, Ikan celup tepung kuala terengganu, Gambar baju hari raya warna purple,

Gambar masjid kristal kuala terengganu, Tempat menarik di kuala terengganu, Ikan celup tepung kuala terengganu, Gambar baju hari raya warna purple,

Selain pergi rumah pengantin, tiba-tiba terjumpa pula dengan blogger famous dari nun jauh Utara sana. Sapa tak kenal Arzmoha dari arzmoha.com ni kan. Kecil molek dan cute orangnya. Hahaha. Ok la, sebenarnya kebetulan si arz ni ada berdekatan kawasan Manir dan on the way nak balkik Penang, saja la jumpa sekejap amek gambar. Bukan mudah kami nak jumpa. Dan ini merupakan kali pertama juga kami berjumpa. Memang la susah nak jumpa. Sorang kat Utara, sorang kat Pantai Timur. Ada peluang ni kita jumpa la sekejap kan.

Selain tu aku ada juga beraya rumah kawan-kawan aku di Kuala Terengganu. Lepas je solat maghrib di masjid aku terus balik Kuantan dan sampai la rumah dalam pukul 11 malam. Sehari je pergi so called bercuti di Kuala Terengganu. Dan esoknya aku pun beraya lagi. Well beraya selagi boleh kan.? Ok la sampai sini dulu coretan dari aku. 

With Love
Papaglamz

-sekian-
4 Tanda Nak Tahu Lelaki atau Suami Sedang Marah

4 Tanda Nak Tahu Lelaki atau Suami Sedang Marah

Assalamualaikum semua. Kalau dah namanya manusia tu kan mesti ada satu saat kita akan marah. Tak kira lelaki atau perempuan pasti pernah merasa marah dan geram. Dalam hidup ni macam-macam sebab boleh membuat seseorang tu menjadi marah. Dalam hidup aku sendiri la kan. Kadang kala isteri aku salah cakap je aku pun tetiba naik angin. Kalau kat pejabat tu jangan cakap la. Banyak kali la marah. Tapi, cara kita nak tunjukkan kemarahan tu berbeza bagi setiap orang. Ok, dalam entri ni aku nak kongsi kat korang semua Tanda-tanda Nak Tahu Lelaki atau Suami Sedang Marah

Cara nak tahu lelaki tengah marah, Tanda lelaki tengah marah, Bila lelaki marah, Macam mana suami marah,

Macam mana nak tahu lelaki tengah marah?

1. Lebih mendiamkan diri

Lelaki kalau tengah marah lebih banyak mendiamkan diri. Ini aku akui. Lebih-lebih lagi kalau aku marah dengan wife aku sendiri. Mungkin ada something yang kita tak puas hati atau suami tak suka kan. Almaklum kehidupan rumah tangga. Bak kata pepatah sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula hidup berumah tangga. Lelaki akan lebih cenderung untuk berdiam diri bila marah. Mungkin kami-kami ni perlukan masa untuk sejuk. Lagipun malas la nak bising-bising bingit kepala. Jadi, kita senyap je la kan.

2. Meninggalkan rumah tanpa pesan

Ni lagi satu korang boleh perasan. Bila laki korang tiba-tiba keluar rumah tanpa beritahu nak kemana dan lama baru balik rumah. Haa ni antara tanda yang suami korang tengah marah. Jadi faham-faham la ye. Just give them time untuk mereka sejuk. Insyallah lama-lama sejuk la. Merajuk lelaki kejap je. 

3. Endah tak endah

Ni lagi satu perangai lelaki bila tengah marah. Pernah tak korang rasa seseorang lelaki itu buat tak tahu korang bertanyakan something? Kalau Ya. Sebenarnya dia tengah merajuk letuwww. Orang kata, lelaki yang buat tak endah bila merajuk ni merupakan lelaki yang jenis manja dan jenis suka dipujuk. Tak salahkan kalau sesekali korang pulak pujuk laki korang kan. Hehe

4. Sanggup berlapar

Ok ni last. Sanggup berlapar. Kononnya nak protes la kan. So lelaki ni sanggup berlapar. Saja je wife dah masak banyak-banyak tapi tak nak makan konon masih kenyang. Lagi best, ada yang sanggup keluar rumah pergi kedai makan kat kedai. Kalau korang dapat lelaki macam ni. Korang SUAP je nasi kat mulut diorang macam bebudak kecik tu. Insyallah reda la marah diorang tu. Heheh

Sebenarnya banyak lagi gelagat atau tanda lelaki tu tengah merajuk atau marah. ianya depends pada seseorang. Ada lelaki yang mudah kita nak tau bila mereka tengah marah. Ada juga yang susah kita nak tau. Lebih-lebih lelaki yang secretive ni. Kena la pandai-pandai tengok ye. Walau apapun marah marah jugak. Jangan la sampai berpanjangan sehingga hubungan suami isteri tergugat pulak nanti. Biarlah salah satu pihak itu mengalah. Insyallah kehidupan rumah tangga suami isteri akan lebih bahagia. Amiin.

With Love
Papaglamz

-sekian-
4 Punca Dan Sebab Lelaki Mati Pucuk Atau Lemah Tenaga Batin Serta Cara Mengatasinya

4 Punca Dan Sebab Lelaki Mati Pucuk Atau Lemah Tenaga Batin Serta Cara Mengatasinya

Assalamualaikum semua. Ok la tajuk kali ni macam extreme sikit la kan. Harap maaf bagi yang tak suka. Bukan apa sejak kebelakangan ni di facbook atau di mana-mana sahaja laman sosial aku tengok banyak sangat iklan-iklan yang menjual barangan dan ubatan untuk lelaki khasnya yang mengalami masalah seperti lemah tenaga batin ataupun mati pucuk. Adakah betul kini masyarakat kita khususnya lelaki memang ramai yang mengalami masalah ini. Kalau betul apakah  Punca Dan Sebab Lelaki Mati Pucuk Atau Lemah Tenaga Batin Serta Cara Mengatasinya?

ubat mati pucuk di farmasi, rawatan mati pucuk akibat onani, ubat tradisional mati pucuk, punca mati pucuk, rawatan mati pucuk cara islam, cara merawat mati pucuk, mati pucuk boleh dirawat, mati pucuk wanita,

Punca-punca Lelaki Lemah Tenaga Batin (Mati Pucuk)

Baru-baru ni aku terbaca satu keratan akhbar yang mengatakan bahawa dekat 90% rakyat Malaysia mengalami masalah mati pucuk. Dan dengan adanya masalah mati pucuk ini, maka masalah-masalah rumah tangga turut terjadi disebabkan kurangnya nikmat atau kepuasan dalam hubungan seks sesama suami isteri. Jadi, pada aku adalah lebih baik jika kita mencari cara atau jalan penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi maslah mati pucuk dalam kalangan lelaki dengan niat untuk menambahkan lagi keharmonian rumah tangga kita. Bukan dengan niat untuk menunjuk-nunjuk pada pasangan yang kita ni lebih hebat atau lebih POWER.

ubat mati pucuk di farmasi, rawatan mati pucuk akibat onani, ubat tradisional mati pucuk, punca mati pucuk, rawatan mati pucuk cara islam, cara merawat mati pucuk, mati pucuk boleh dirawat, mati pucuk wanita,

ubat mati pucuk di farmasi, rawatan mati pucuk akibat onani, ubat tradisional mati pucuk, punca mati pucuk, rawatan mati pucuk cara islam, cara merawat mati pucuk, mati pucuk boleh dirawat, mati pucuk wanita,

Mati pucuk (erectile dysfunction) atau lemah tenaga batin adalah suatu keadaan yang secara konsisten memberi kesan kepada keupayaan seseorang untuk mencapai atau mengekalkan ereksi, atau keupayaan untuk mencapai ejakulasi. Dengan kata mudah ialah zakar gagal menegang atau tidak mencapai ketegangan yang cukup untuk melakukan penetrasi atau zakal gagal mencapai ejakulasi. Ia adalah satu bentuk disfungsi erektil (ED) atau gangguan ereksi.

Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada mati pucuk atau ED ini. Ini termasuklah kedua-dua faktur emosi dan fizikal. Menurut The Merck Manual, dianggarkan 50 peratus lelaki berumur 40 hingga 70 mempunyai masalah ED pada satu masa atau ketika tertentu. Risiko mati pucuk meningkat seiring dengan pertambahan usia.

Antara Punca Lelaki Mati Pucuk:

1. Penyakit Endokrin

Sistem endokrin tubuh badan manusia menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme, fungsi seksual, pembiakan, mood, dan banyak lagi. Kegagalan sistem ini untuk menghasilkan hormon-hormon seksual lelaki, sudah tentu akan membantutkan mood seseorang untuk bersama bersama pasangan.

2. Gangguan Saraf

Beberapa masalah gangguan syaraf boleh meningkatkan risiko untuk mati pucuk. Keadaan gangguan saraf ini menjejaskan keupayaan otak untuk berkomunikasi dengan sistem pembiakan iaitu zakar mahu pun faraj manusia. Bagi lelaki situasi Ini boleh menghalang seseorang daripada mencapai ereksi. Contoh penyakit gangguan saraf ialah Elzhimer, Parkinson dan Strok.

3. Penyakit Berkaitan Jantung

Penyakit atau kondisi yang memberi kesan kepada jantung dan keupayaannya untuk mengepam darah dengan baik boleh menyebabkan mati pucuk atau lemah tenaga batin. Tanpa aliran darah yang mencukupi ke anggota zakar, seseoranglelaki  tidak boleh mencapai ereksi.

Aterosklerosis iaitu suatu keadaan yang menyebabkan saluran darah menjadi tersumbat boleh menyebabkan mati pucuk. Kandungan kolesterol atau tekanan darah tinggi (hipertensi) juga dikaitkan dengan risiko yang meningkatkan untuk mati pucuk.

4. Gaya Hidup dan Emosi

Gaya hidup dan emosi mempengaruhi seseorang lelaki untuk mencapai keghairahan dan juga ereksi stabil ketika melakukan seks bersama pasangan. Kadangkala, lelaki yang keletihan dan juga emosi yang tidak stabil ia akan mempengaruhi seseorang lelaki untuk fokus semasa beraksi bersama pasangan. Lantas masalah ereksi dan ejakulasi akan terjadi. 

Cara Mengatasinya Masalah Mati Pucuk

1. Minta Nasihat Doktor
2. Amalkan Pemakanan Yang Sihat
3. Kawal Emosi
4. Amalkan Gaya Hidup Yang Sihat.

Ada juga yang mengatakan bahawa mati pucuk boleh dirawat dengan mengambil ubat-ubatan atau pun peggunaan beberapa bahan-bahan semulajadi. Walau apapun cara dan bahan yang kita nak gunakan untuk mengubati penyakit kita ini, harus berhati-hati dalam membuat pilihan. Ditakuti nanti ada kesan sampingan. Hati-hati la "BARANG' kita tu bukan ada jual kat pasar malam boleh beli dengan mudah. Satu tu je layang kita ada. So, BE CAREFULL......!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian- 
5 Tips Diet Sihat Untuk Lelaki

5 Tips Diet Sihat Untuk Lelaki

Assalamualaikum. Manusia perlukan makanan untuk menghasilkan tenaga supaya kita kekal cergas bertenaga untuk melakukan aktiviti seharian. Namun, kita harus bijak dalam memilih makanan yang baik agar pengambilan makanan itu tidak akan memberi kesan negatif buat diri kita. Nah aku kongsikan 5 Tips Diet Sihat Untuk Lelaki.

info sihat, kesihatan diri, rahsia lelaki, nafsu lelaki terhadap perempuan, rahsia wanita yang haram, diketahui oleh lelaki, info kesihatan wanita,

1. Nutrisi Pemakanan

Selain mengawal kalori, tubuh juga memerlukan bahan-bahan bernutrisi seperti vitamin dan mineral. Ia bagi memastikan metabolisme tubuh berfungsi lebih efisien agar ia boleh menukar makanan kepada tenaga. Jika ingin menurunkan berat badan, pastikan makanan yang diambil sihat seperti rendah lemak, rendah kandungan gula dan garam atau seperti yang disarankan oleh pakar nutrisi.

2. Aktiviti Fizikal

Senaman secara berkala akan membantu meningkatkan pembakaran kalori dan seterusnya meningkatkan kadar metabolisme. Jika tidak mampu atau kekurangan masa untuk mengunjungi gim, cukuplah sekadar aktiviti joging selama setengah jam di sekitar kediaman anda. Senaman kecergasan terbaik termasuklah melibatkan sistem kardiovaskular, senaman regangan dan senaman fleksibiliti untuk kekuatan dan ketahanan otak.

3. Bangkit Tubi

Jika anda mendapati perut anda semakin berisi, apa kata lakukan aktiviti bangkit tubi setiap hari. Biarpun kedengaran agak membebankan, apa salahnya asalkan anda mendapat kembali perut seperti zaman muda dahulu. Cuba mulakan dengan bilangan minima seperti 20 kali bangkit tubi. Selepas itu, gunakan dumbel sebagai bahan sampingan untuk melakukan aktiviti ini. Baring di tempat rata, pegang dumbel pada kedua-dua belah tangan, naikkan kaki ke paras lutut dan kemudian angkat badan secara perlahan-lahan sambil kedua-dua tangan diangkat ke sisi paha anda. Bertahan dalam kiraan 20 kali.

4. Snek Buah-buahan

Jika sebelum ini anda gemar menjadikan kerepek sebagai snek ketika menonton televisyen, kini gantikan dengan buah-buahan atau salad. Pilih buah-buahan segar yang tinggi serat dan rendah kalori seperti epal, oren, anggur, kiwi, pic, dan pisang. Dengan mengambil buah-buahan, berat anda akan mudah susut kerana ia amat berguna untuk sistem penghadaman.

5. Minum Air Secukupnya

Air secara semulajadinya akan mengurangkan selera makan dan membantu sistem tubuh berfungsi dengan baik. Sebelum mengambil makanan berat seperti nasi, pastikan anda minum air dahulu. Pasti anda tidak akan makan dengan banyak. Selain air putih, anda juga boleh menjadikan jus buah-buahan segar tanpa gula sebagai pilihan. Elakkan mengambil minuman berkarbonat atau kordial secara kerap.

Ingat..!! Kesihatan seorang lelaki perlu kerana tugas kita banyak. Penjagaan yang rapi terutama pengambilan makanan dan senaman mengekalkan kesihatan tubuh. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Sumber : iKahwin
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com