Assalamualaikum semua. Sekali sekala kalau kita mem'western'kan diri pun best jugak kan? Baru-baru ni aku ada la buat lasagna untuk aku dan family. Resepi mudah lasagna ni aku dapat dari google je tau. Cuma aku simplifykan sikit ikut bahan-bahan yang ada kat rumah aku je. Sebelum tu, korang tahu tak apa itu lasagna? Dulu aku pun gak confuse jugak lasagna dengan spaghetti. Almaklumla menu yang jarang-jarang kita makan kan? 

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Spaghetti dan lasagna ni adalah termasuk dalam kumpulan pasta. Cuma bentuk je berbeza. Kalau lasagna ni berkeping-keping. Kalau spaghetti ni pulak dia macam mee kuning. Tu je bezanya. Biasanya pasta ni dimakan dengan kuahnya tersendiri. Kedua-dua lasagna dan spaghetti kadang kala kita boleh juga makan menggunakan kuah yang sama. Kat bawah ni aku kongsikan resepi lasagna berserta resepi kuah past sekali.

Resepi Mudah Lasagna

Bahan
8 keping Lasagna segera
Mozrella Cheese secukupnya

Bahan untuk sos inti
400 gram daging atau ayam kisar
1 jar kecil sos prego traditional
1 biji bawang besar kuning, potong dadu kecik
4 ulas bawang putih, hiris nipis
6 biji cendawan butang, hiris nipis
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk sos putih
2 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
3 keping keju cheddar cheesedale
1 cawan fresh milk atau susu full cream
Lada putih dan garam secukup rasa

Cara-cara memasak lasagna

Mula-mula sekali bacalah bismillah dan sediakan semua bahan-bahan yang di perlukan. 


Untuk permulaan aku rendam kepingan lasagna sebanyak 8 keping. 

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Sementara menuggu kepingan lasagna kita siap, jom kita masak sos dulu. Aku mulakan dengan memasak sos putih. Macam dalam gambar kat atas, aku mulakan dengan panaskan mentega sampai cair. Kemudian aku masukkan tepung gandum. Kacau sekejap. Kemudian aku masukkan cheese dan juga susu segar. Teruskan mengacau sehingga campuran kita tu menjadi pekat diatas kuali. Perasakan sos putih kita dengan lada putih dan garam.

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Ok, dah siap masak sos putih, kita masak pulak sos pastanya. Yang ni mudah je. Aku guna sos prego. Mula-mula aku tumiskan bawang besar dan bawang putih. Bila dah naik bau dan agak garing, aku masukkan daging kisar. Aku biarkan daging atas kuali beberapa minis supaya daging tu empuk sebelum aku masukkan sos prego. Selepas dah masukkan sos, masukkan pulak cendawan butang yang dihiris. Untuk cendawan ni ikut korang. Kalau nak letak boleh. Tak letak pun boleh. Dan last sekali untuk masak sos pasta ni jangan lupa perasakan sos kita dengan serbuk lada hitam, garam dan gula. Dah siap.

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Ok la bila kedua-dua sos dan kepingan lasagna dah siap sedia, sekarang ready untuk susun dalam loyang dan nak bakar Mula-mula sekali, aku alaskan loyang dengan kertas minyak. Untuk lapisan pertama, aku susunkan 2 keping lasagna. Kemudian aku letakan sos merah. Kemudian aku letakkan pula sos putih. Selepas itu aku taburkan mozarella cheese. 

Dah siap, aku ulang semula step yang sama untuk lapisan seterusnya. Korang ulang-ulang sampai la habis bahan-bahan korang dan muat dalam loyang tu. Make sure last sekali bahagian atas korang taburkan mozarella cheese, Baru terasa cheesenya tu nanti bila dah masak. Dah siap susun semua, ready untuk bakar. Oven aku, aku bakar selama 45 minit dengan suhu 170 darjah celsius.

Gambar lasagna, Lasagna mudah, Resepi lasagna, Menu lasagna, Cara memasak lasagna, Menu pasta,

Inilah rupanya lasagna aku yang dh siap aku susun-susun tinggal nak tunggu bakar je. Gambar yang dah siap macam yang kat atas tu la yer. Macam mana? Mudah je kan nak buat lasagna ni? Kalau bahan semua ada mudah je tau. So aku harap entri aku tentang resepi lasagna ni berguna untuk korang semua. Selamat mencuba....!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Assalamualaikum semua. Semasa aku menulis entri Ucapan Salam Ramadhan dari Papaglamz ni merupakan hari pertama kita berpuasa tahun 2017. Dikesempatan ini aku ingin sekali mengucapkan selamat berpuasa buat semua pembaca Papaglamz .com yang tidak pernah jemu dan sentiasa memberi sokongan pada aku untuk aku terus menulis.

Ucapan Salam Ramadhan, Ramadhan Kareem

Ucapan Marhaban Ya Ramadhan aku tujukan khas buat keluarga aku sendiri, isteri aku, anak aku, mak ayah dan juga mertua aku, adik beradik aku dan sesiapa sahaja yang aku kenali. Tak lupa juga buat sahabat-sahabt maya aku. Blogger-blogger yang mengenali aku tak kira kita pernah berjumpa secara realiti atau hanya di alam maya sahaja.

Ucapah salam ramadhan ini juga aku tujukan khas buat rakan AFBians. Korang AWESOME...!!! Selalu memberi inspirasi untuk aku terus menulis dan memastikan blog aku ni kekal aktif dan tidak bersarang. Thank you korang. JANGAN LUPA PUASA TAU. Sudah-sudah lah berselfie dengan makanan tu. Buat-buat la inssoooffff..!!! Hehehe

Selamat Datang Ya Ramadhan, Bulan Penuh Rahmat dan Ampunan. 
Ramadhan Saatnya Membersihkan Hati, Meleburkan Dosa dan Nafsu Keduniawian.
Jadikan Ramadhan Sebagai Penyejuk Hati, Penyempurna Amal Ibadah Kita. 
Semoga di Bulan Suci Ini Kita Mendapat Limpahan Rahmat, Ampunan & Hidayah Ramadhan. 
Semoga Hidayah Ramadhan Kali Ini Mengangkat Kita ke Angkasa Kemuliaan....Amiiiin.
Mohon maaf lahir bathin 

With Love
Papaglamz

-sekian-

Assalamualaikum semua. Kuih semperit adalah salah satu kuih evegreen di hari raya. Kuih semperit memang diminati dari dulu hingga sekarang dan ianya 'lebih sedap' jika di buat sendiri di rumah. So, dalam entri kali ni aku nak kongsikan pada pembaca semua Resepi Biskut Semperit Tradisinal Gebu dan Mudah. Well, nak raya ni kan, aku saja la nak test power boleh buat ke tak kuih samperit ni. Resepi aku ambil dari kawan office aku yer. Tradisional katanya dari mak dia. Jom kita tengok.

biskut semperit dahlia, resepi biskut semperit tradisional, biskut dahlia rangup, resepi biskut semperit susu, resepi biskut semperit paling sedap, biskut dahlia resepi lama, resepi biskut semperit chef liza,

biskut semperit dahlia, resepi biskut semperit tradisional, biskut dahlia rangup, resepi biskut semperit susu, resepi biskut semperit paling sedap, biskut dahlia resepi lama, resepi biskut semperit chef liza,


Resepi Biskut Semperit Tradisinal Gebu dan Mudah

Bahan-bahan 

  • 250 g buttercup
  • 2 biji kuning telur
  • 4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula ising
  • ceri merah / hijau secukupnya untuk hiasan


Cara untuk membuat

  • Campurkan butter, kuning telur dan gula ising.
  • Setelah itu masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
  • Tekan doh menggunakan acuan semperit diatas dulang dan bakar selama 15 minit pada suhu 150 darjah selsius.
Biskut samperit ni memang sedap tau. Rasa manis berlemak dan sangat-sangat gebu. Aku suka biskut semerit yang bila kau makan je masuk dalam mulut dan terus mencair. Perghhh. Satu balang pun aku boleh habiskan sendiri tau. Hehehe


Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah

  • Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau.
  • Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
  • Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
  • Kalau mix atau putar doh jangan sampai overbeat. InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.
SELAMAT MENCUBA....!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Assalamualaikum semua. Ok la malam ni aku nak kongsikan pada semua gambar kek hari jadi atau birthday cake yang aku pernah buat untuk customer-custmer aku. Biasa-biasa je. Tapi ok la ada juga yang nak try beli kan? Hehehe

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,



gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

gambar kek hari jadi dan ucapan, gambar kek hari jadi paling cantik, koleksi gambar kek hari jadi, gambar kek hari jadi kartun, kek hari jadi simple, kek hari jadi kanak-kanak, kek hari jadi anak perempuan, gambar kek hari jadi untuk suami, happy birthday cake hd, birthday cake with photo, birthday cake images download, birthday cake images with name, birthday cake images hd, birthday cake with name and photo, happy birthday cake with name free download, happy birthday cake pictures with name,

Contoh ucapan selamat hari jadi.


Selamat hari jadi

Semoga dikurniakan iman yang sempurna, akhlak yang terpuji, pekerti yang mulia, umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat.

Happy birthday

May your birthday and every day be filled with the warmth of sunshine, the happiness of smiles, the sounds of laughter, the feeling of love and the sharing of good cheer.

Selamat hari lahir

Semoga dikurniakan umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati.

Doa selamat hari lahir

Ya Allah..Abadikan kasih sayangnya,tunjukkanlah jalannya dan penuhilah dengan cahaya-Mu yang tidak pernah redup,lapangkanlah dadanya dengan limpahan iman dan keindahan tawakal kepada-Mu,hidupkanlah dengan ma’rifat-Mu,dan matikanlah dalam keadaan syahid di jalan-Mu. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong. Aamin.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Masih segar dalam ingatan aku, pada tanggal 17 May 2014 lahirlah puteri sulung aku Dhia Imtiyaz Binti Muhammas Faizal. Time fly so fast, tak sangka tahun ni dah genap 3 tahun. Sempena birthdaynya aku buat kek hari jadi istimewa untuk Imtiyaz. Maaf la ayah tak mampu beli kek mahal-mahal. Mampu buat kek biasa-biasa je sayang.

Kek Hari Jadi Istimewa Untuk Imtiyaz

Bila cakap pasal pengalaman bersama isteri menghadapi situasi melahirkan Imtiyaz, aku sure pengalaman berada dalam dewan bersalin adalah satu pengalaman yang mesti di lalui oleh setiap insan bergelar suami. Pengalaman berhari-hari tunggu di hospital, tidur dalam kereta 2-3 malam. Almaklumla Imtiyaz ni anak 'terlebih masak'. Seronok sangat kot duduk dalam perut ibu dia, sampai te'teroverdue' pulak. Induce kan, sebab tu la berkampung lama sikit kat hospital.

Kek Hari Jadi Istimewa Untuk Imtiyaz

Nak buat macam mana kan? Demi menyambut amanah Allah yang satu ni, memang perlukan bermacam pengorbanan. By the way, time nak bersalin ni jugak la dompet aku hilang kat hospital. Tak tahu la aku tercicir kat mana. Korang rasa tak betapa kelang-kabutnya aku masa tu. Macam-macam hilang. Kad pengenalan, kad ATM dan segala jenis kad hilang tau.

Ada satu ketika tu masa nak masuk dewan bersalin untuk menemankan isteri, nurse nak tengok kad pengenalan aku. Gigih dan lama jugak la nak convince nurse tu yang aku ni memang suami bini aku. Hahahaha. Kelakor je kan. Dah jadi cerita. Kita layan je la.

Apapun yang berlaku, tanpa aku sedar 3 tahun telah berlalu. Alhamdulillah. Di kesempatan ini, ayah doakan semoga Imtiyaz terus membesar dengan sihat dan mejadi anak yang solehah. Insyallah.

Doa untuk anak-anak

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لِي فِي أَوْلَادِي وَلَا تَضُرَّهُمْ وَوَفِّقْهُمْ لِطَاعَتِكَ وَارْزُقْنِي بِرَّهُمْ

Ya Allah berilah barokah untuk hamba pada anak-anak hamba, janganlah Engkau timpakan mara bahaya kepada mereka, berilah mereka taufik untuk taat kepadaMu dan karuniakanlah hamba rejeki berupa bakti mereka

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنِ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ إِمَامًا

Wahai Tuhan kami, berikanlah kepada kami dari istri kami dan anak keturunan kami dan jadikanlah kami orang-orang taqwa sebagai pemimpin

رَبِّ هَبْ لِى مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَآءِ

Wahai Tuhanku berikan kepadaku dari sisiMu anak keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau Dzat Maha Mendengar doa.

اَللهُمَّ اجْعَلْ أَوْلاَدَنَا أَوْلاَدًا صَالِحِيْنَ حَافِظِيْنَ لِلْقُرْآنِ وَالسُّنَّةِ فُقَهَا فِى الدِّيْنِ مُبَرَكًا حَيَاتُهُمْ فِى الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ

Ya Allah, jadikanlah anak-anak kami anak yang sholih sholihah, orang-orang yang hafal Al-Qur'an dan Sunnah, orang-orang yang faham dalam agama dibarokahi kehidupan mereka didunia dan di akhirat

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualakum semua. Nak tahu tempat percutian tebaik di Melaka? Sebelum tu, kalau korang nak tahu, Melaka terkenal dengan nama Bandaraya Bersejarah. Tahun lepas, aku berkesempatan untuk bercuti bersama keluarga aku di Melaka. Banyak tempat menarik yang boleh kita lawati di Melaka. Antaranya Pantai Kelebang, Dataran Pahlawan, Taman Burung Melaka dan macam-macam lagi. Tapi satu je yang adventure bila bercuti di Melaka ni ialah traffik dia. Ya ampuuunnn. Lagi-lagi kalau bercuti masa cuti sekolah. Siapa yang pernah pergi tu rasa la kan.

Tempat Percutian Terbaik Di Melaka

Tapi nak buat macam mana kan? Masa cuti sekolah la kita nak luangkan masa bersama keluarga. Hari lain tak sempat dah rasanya. Aku yang kerja dengan jadual shiftnya. Bini aku pula jadi cikgu. Masa waktu cuti sekolah la merupakan masa yang sesuai untuk bercuti. Ramai orang pun ramai orang la. Jalan sesak pon jalan sesak la. Aku sahut cabaran. Baru la ADVENTURE kan?

Antara tempat yang menarik yang pernah aku pergi dan aku anggap tempat ni adventure ialah Melaka Bird Park. Aku cakap adventure sebab aku sesat jalan. Then salah masuk hala mana entah. Aku guna maps dah, tapi entah mana tempat dia pergi. Dok pusinging je la. Tapi alhamdulillah last-last jumpa jugak. Berbaloi la dok mencari-cari taman burung melaka ni. 

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

Sebenarnya, Taman Burung Melaka ini telah dibuka untuk para pengunjung pada bulan Mei 2013. Berada di taman burung ini amat menyeronokkan. Apa tidaknya, melihat kelibat-kelibat burung pelbagai jenis, warna dan spesis yang amat jinak memang mengasyikkan. 

Antara aktiviti yang menarik di taman burung ini ialah memberi makan pada burung-burung di sini. Pengunjung-pengunjung akan dibekalkan dengan tiga bekas makanan iaitu jagung, kuaci dan air madu. Makanan-makanan ini perlu dibeli di kaunter pendaftaran dengan harga RM 10.00 sahaja. Selain memberi makan pada burung-burung disini, aktiviti lain yang menarik ialah sky walk. Berjalan merentasi sky walk ni memang menarik. Kita akan dapat melihat keseluruhan taman burung ini dari pandangan atas. Memang menarik. Di tambah pula sepanjang sky walk ni ada banyak burung yang menemani kita berjalan. Dah macam dalam kayangan gitu. Hehehe

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

gambar-burung-di-taman-burung-melaka

Rasanya tempat ni sesuai untuk mereka yang meminati fotografi alam semulajadi. Yela banyak burung yang jinak-jinak dan mudah untuk kita ambil gambar. Selain itu, landskap taman ini juga sangat cantik. Dengan terbinanya air terjun buatan manusia, ia bagai melengkapkan lagi taman ini umpama habitat sebenar burung-burung ini di dalam hutan. Memang menarik. Sesiapa yang ke Melaka mesti singgah. Memang tak rugi la. Kalau nak merasai lebih lagi keseronokan di sini, boleh la datang.

Selain Taman Burung Melaka, sekiranya datang ke Klebang, tak sah rasanya kalau tak mencuba coconut shake yang popular di sini. Terletak di Jalan Besar Klebang bersebelahan dengan stesen petrol Caltex (GPS : N 2 12.984E 102 12.292), coconut shake pantai Klebang sememangnya menjadi tumpuan ramai pengujung. Apa tidaknya, semasa aku hendak mencuba coconut shake di sini, terkejut bila melihat ramai sangat orang yang beratur di kaunter untuk membeli. Memang betul-betul popular la coconut shake ni. 

gambar-coconut-shake-pantai-klebang

Mencuba coconut shake original dengan family memang best la. Walaupun pada permulaannya kami macam ala-ala nak give up sebab melihat betapa ramai orang yang beratur. Tapi, atas nasihat isteri tercinta, aku sabar je la menanti. Dan akhirnya dapat la 2 cawan coconut shake. Satu untuk aku dan satu lagi untuk wife. Imtiyaz kongsi je la. Selain coconut shake, ade juga makanan ringan lain yang dijual antaranya kuih muih, keropok lekor, dan juga nasi lemak. Boleh la sambil-sambil minum coconut shake yang famous ni, makan keropok ke ataupun kuih.

gambar-coconut-shake-pantai-klebang

gambar-coconut-shake-pantai-klebang

Kalau korang nak tahu, aku suka dengan coconut shake ni, lebih-lebih lagi waktu-waktu panas kan. Orang kata untuk refreshing gitu la. Dengan harga RM 2.50 secawan, korang boleh la menikmati coconut shake yang best ni. Rasa dia sama juga macam coconut shake di tempat lain, tapi yang bestnya coconut shake ni ade rasa kelapa die lebih manis dan berlemak sikit. Kalau ke Melaka jangan lupa singgah tau.

Tu la dia 2 tempat yang menarik yang boleh aku kongsikan kat korang semua di Melaka. Adventure tak adventrue la, yang penting kami seronok bercuti dan holiday bersama-sama.

Traveloka ada menganjurkan peraduan baru (Local Blogger Contest) di mana anda boleh berkongsi dengan kami tentang kisah-kisah menarik anda di Malaysia. Mudah, kan? DAN, 20 penyertaan pertama akan mendapat baucar jelajah bernilai RM150. Bila lagi nak pergi bercuti? Macam tu je. Senang sangat, kan? Mana tahu, ini mungkin hari yang bertuah untuk anda.

Dapatkan maklumat penuh di sini:- 

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. KELEBIHAN MEMPUNYAI BLOG. Secara jujurnya mempunyai blog sememangnya mempunyai kelebihan tersendiri. Setiap dari blogger mempunyai sebab-sebab tersendiri kenapa mereka membina blog mereka sendiri. Bagi aku, blog yang aku bina dengan nama domain sendiri ini adalah sekadar hendak berkongsi tentang pengalaman aku dan bercerita pada pembaca tentang kehidupan aku dan keluarga aku pada mulanya.

blogging tip, kelebihan mempunyai blog,

Blog yang bermula sekadar ingin berkongsi cerita tentang keluarga, lama kelamaan blog aku boleh menjana pendapat sampingan aku. Walaupun nilainya tidak la banyak sangat dan tidak selalu, tetapi IT'S BETTER THAN NOTHING kan? Sebenarnya banyak cara yang kita boleh guna untuk menjadikan blog kita sebagai sumber pendapatan. Antaranya yang popular ialah dengan membuat artikel-artikel review untuk sesuatu produk atau perkhidmatan. Dengan membuat review-review sebegini, setiap artikel akan diberi bayaran tau.

Setelah beberapa tahun berblog, aku rasa ilmu tentang dunia blogging sudah ada walaupun tidak banyak, sikit pun jadi la kan. Kalau dulu aku tak berapa familiar dengan istilah-istilah seperti SEO, Web Hosting, dan sebagainya yang semua itu berkait rapat dalam dunia blogging. Sekarang tidak lagi. Dapat la merasa beberapa artikel duduk di first page google sekarang ni. Alhamdulillah.

Dalam seronok-seronok berblog, sebenarnya kadang kala, ada juga masanya aku rasa malas sangat nak update blog. Kadang tu sambai beberapa minggu blog aku sepi tak berupdate. Begitu la bukan mudah nak kekalkan momentum berblogging ni. Ia akan menjadi lebih susah bila kita bukannya seorang blogger sepenuh masa. Kita mempunyai tugas-tugas hakiki lain yang harus kita lakukan. Tapi semua itu bukanlah menjadi sebab untuk aku terus sepi dan senyap dari dunia blogging. Perlu untuk paksa diri juga untuk update entri la. Kalau lagi lama kita tinggalkan blog kita, lagi malas dan semakin bersarang la blog aku ni nanti. Tak nak macam tu kan.

Jadi, bagi korang yang ingin membina blog sendiri mulakan langkah korang sekarang. Mula slow-slow. Timba ilmu sebanyak mungkin. Sekarang ni mudah je nak belajar. Kat google, banyak tutorial-tutorial untuk membantu kita membina blog yang baik. Tinggal nak ataupun tak nak je. Ingat JANGAN MALAS. Ok la, samapi sini sahaja coretan dari aku. HAPPY BLOGGING....!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Ok la hari ni nak menaip entri "JUAL DIRI" la. Yela kita ni kan berniaga kek, jadi kena la jual diri. Kalau tak, takde la orang tau kita ni berniaga kan? Bukan bermakna jual badan ye. Ok la bagi korang yang nak membuat tempahan kek tak kira la kek birthday ke, kek untuk majlis perpisahan ke, hari guru ke dan sebagainya aku ada buat tempahan dan penghataran kek di Kuantan ni. Kalau korang malas sangat nak keluar rumah tu, jangan risau, aku ada untuk membantu. Tapi sekitar area Kuantan je la. Luar kawasan Kuantan aku tak boleh nak commit. Jauh sangat.

Tempahan dan Penghantaran Kek di Kuantan

Sejak aku mulakan perniagaan aku ni memang aku ada membuat delivery kek aku sekitar kawasan Kuantan. Antara kek yang aku buat termasuklah Kek coklat, Cheese kek dan juga yang terbaru aku buat Brownies kedut. Buat msa ni tiga jenis kek ni sahaja yang aku buat. Yang lain-lain tu nanti la coming soon. Terasa nak belajar buat wedding kek la. Insyallah.

Jadi korang-korang area Kuantan ni, kalau rasa teringin nak mencuba kek coklat, kek cheese atau brownies, boleh la contact-contact aku. Harga di jamin MURAH. Dan rasa kek aku jangan cakap la. Semua yang beli kek dari aku PASTI memberi komen-komen yang positif.

Berikut aku kongsikan pada pembaca semua antara kek-kek dalam koleksi aku.

Brownies Kedut

Tempahan dan Penghantaran Kek di Kuantan


Brownies kedut adalah antara produk terbaru aku. Brownies merupakan hot sale buat masa sekarang ni kan? Yela, ramai peminat brownies ni. Sebab rasanya lain dari kek biasa. Rasa yang penuh dengan coklat sudah pasti membuatkan peminat-peminat coklat tak tidur malam teringatkan brownies dari aku ni tau. Hehehehe

Kek Coklat


Kek coklat ini pulak merupakan antara kek yang mula-mula aku jual masa aku start niaga kek. Tak dinafikan walaupun kini banyak kek yang lebih urban dan canggih, jangan tak percaya kek coklat yang sebegini juga masih ada kelompok-kelompok peminat yang tersendiri. Ramai juga yang repeat order dari aku tau. Kek ini boleh dijadikan kek birthday dan apa-apa sahaja majlis. Dan terdapat juga dalam saiz-saiz yang berbeza.

Snow Cheese kek



Selain kek coklat dan brownies, aku juga ada mengambil tempahan untuk snow cheese kek. Kebiasaannya mereka yang minat kek coklat, pasti akan mencuba kek cheese juga. Ada yang kata kek cheese aku sangat diperkaya dengan cheese. Rasa lemaknya dan juga manis-manisnya adalah secukup rasa. Orang kata tak mudah muak bila makan banyak-banyak pun. Korang tak percaya boleh la cuba. Hehehe

Ok, tu la antara tiga kek yang aku open for order buat masa ni. Kalau sesiapa berminat boleh la contact aku melalui saluran-saluran seperti dibawah ni:

Wassap: 0196414393 atau <<<KLIK DISINI>>>
Instagram: Papaglamz

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Dengan lafaz BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM aku lancar produk terbaru #DariDapurPapaglamz iaitu Brownies Istimewa dan Murah di Kuantan. Open for order now. Setelah aku Belajar Membuat Brownies Kedut dan telah pun berjaya, aku lancarkan produk baru aku ni. Jangan lupa untuk mencuba tau. 

Brownies Kuantan, Brownies COD Kuantan, kedai kek di kuantan, tempahan kek di kuantan, kedai kek di indera mahkota kuantan, cake delivery kuantan, bakery kuantan, penghantaran kek di kuantan,

Aku pasti, ramai yang nak makan something "sweet" bersama keluarga tapi malas keluar rumah. Haaaaa! Jom cuba try test BROWNIES Exclusive dari Dapur Papaglamz. Memang terbaik la. Sekali korang rasa mesti nak lagi. Order sekarang....!!!!

Brownies yang aku buat didatangkan dengan 2 saiz yang berbeza.

  • Full size 9"X9" (~1kg) - RM45
Brownies Kuantan, Brownies COD Kuantan, kedai kek di kuantan, tempahan kek di kuantan, kedai kek di indera mahkota kuantan, cake delivery kuantan, bakery kuantan, penghantaran kek di kuantan,

  • Mini brownies 6"X6" (~1/2kg) - RM25
Brownies Kuantan, Brownies COD Kuantan, kedai kek di kuantan, tempahan kek di kuantan, kedai kek di indera mahkota kuantan, cake delivery kuantan, bakery kuantan, penghantaran kek di kuantan,


.Jadi korang boleh piih nak saiz yang mana. Yang mini saiz tu boleh la untuk merasa seisi keluarga. Kalau ada special event, boleh la order yng full saiz 1kg tu. Banyak sikit.

Brownies juga korang boleh guna untuk di jadikan kek birthday. Sangat menarik tau. 

Brownies Kuantan, Brownies COD Kuantan, kedai kek di kuantan, tempahan kek di kuantan, kedai kek di indera mahkota kuantan, cake delivery kuantan, bakery kuantan, penghantaran kek di kuantan,

Ok la, pape  PM/WHATSAAPP: 0196141393. Atau <<<klik disini>>> je

With Love
Papaglamz

-sekian-
.
Assalamualaikum semua.
Haishhh sikit lagi aku nk 'terlempang' budak kecik pijak cermin mata aku ni. Nasib dalam masjid. Anak sapa entah....!!! Dok berlari-lari sana sini orang tengah solat. Dah la on the way dari kampung nak balik Kuantan. Bini aku la kene drive sampai Kuantan nampak gayanya.
Braun Buffel Pengganti Cermin Mata Yang Patah

Ni la kisah bulan lepas masa aku on the way balik Kuantan dari kampung. Kisahnya aku berhenti nak solat isyak di Muadzam, tapi apakan daya nasib tak menyebelahi aku kan. Cermin mata aku patah kene pijak budak kecik yang tengah berlari-lari di dalam masjid. Masa tu aku tengah sembahyang. Sabar je la kan.

Orang kata patah tumbuh hilang berganti kan? Macam tu la jugak kisahnya dengan cermin mata aku ni. Dah patah kita ganti la yang baru kan. Nak betulkan yang patah tu pun macam merugikan je. Baik beli baru je la. So, servey-servey kat kedai cermin mata area Kuantan ni, dapat la Braun Buffel penganti cermin mata yang patah

Braun Buffel Pengganti Cermin Mata Yang Patah

Mulanya gigih jugak tanya-tanya kat kedai cermin mata aku nak design yang sama macam yang patah tu. Tapi semua cakap design aku tu dah lama. Jadi susah nak dapat la. Sebenarnya aku suka design spec lama aku tu sebab saiz dia agak lebar jadi tak ketat sangat la bila aku pakai. Ada cermin mata tu kan kalau kita pakai tu ketat sampai berbekas kat belakang telinga kan. Aku tak suka jenis cermin mata yang macam tu. Ditambah pula kepala aku ni agak besar kan. Jadi, susah sikit la nak cari spec yang besar tu.

Braun Buffel Pengganti Cermin Mata Yang Patah

So, at last spec Braun Buffel ni la menjadi pilihan aku. So far ok la. Tak la ketat sangat. Design pon ok. Nampak cantik sangat sangat sangat. Lebih-lebih yang pakai pun kacak kan? Hahahahha. Ok la. Bai.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Memiliki rambut yang menarik adalah menjadi idaman setiap insan. Bagi seorang wanita, memiliki rambut adalah mahkota yang boleh membuatnya keluar lebih cantik dan menarik. Macam tu jugak bagi seorang lelaki. Dalam entri ni saja aku nak bagi tau semua yang aku mempunyai gaya rambut terbaru. Kalau sebelum ini aku berambut agak panjang. Tapi kini, berkepala botak menjadi gaya rambut terbaru aku.

Gaya rambut terkini

Gaya rambut terkini

Gambar atas ni sebelum dan selepas. Gambar yang berambut botak tu diambil selepas je aku siap potong rambut. Nampak seksi tak? Hahahah. Berangan la kau. Aku nak botak ni bukan apa. Rasa lebih mudah untuk aku bersiap. Nak cuci rambut pun mudah. Tak payah shampo2 segala bagai kan. Tak payah nak pakai minyak rambut. Ditambah pula rasa kepala sangat-sangat ringan dan berangin je. 

Sekarang ni ramai je orang yang botak. Retis-retis pun ada yang botak. Selain mudah untuk diuruskan ianya menjadi satu trend fesyen terkini jugak. 

Botak seksi?  Mungkin kenyataan itu ada kebenarannya. Ramai lelaki botak ternyata mempunyai tarikan yang luar biasa. Ikuti pandangan di bawah yang dipetik dari V-Male.

Lelaki botak lebih kemas

Memiliki rambut tetapi kalau gugur pun boleh menimbulkan masalah. Berbanding lelaki botak, mereka tidak perlu ‘serabut’ dengan masalah ini. Tidak perlu risau pada rambut yang gugur merata-rata sehingga mencetuskan rasa kurang senang orang keliling. Sebaliknya, mereka akan kelihatan lebih seksi dan kemas dengan apa juga penampilan. Ini kerana mereka tidak perlu ‘ribut’ dengan gel rambut dan sebagainya. 

Lelaki botak kelihatan lebih sasa 

Bruce Willis, Vin Diesel, Jason Statham, dan Samuel L. Jackson semua aktor Hollywood  ini nampak lebih sasa setiap kali beraksi dengan gaya lelaki botak atau rambut pendek berbanding lelaki-lelaki yang mempunyai rambut panjang atau diikat. Pelakon botak sering diberi peranan hero dalam filem-filem aksi atau superhero.

Bruce Willis

Jason Statham

Vin Diesel

Botak simbol kedewasaan 

Kebanyakan lelaki botak menampakkan fikiran yang lebih matang seiring dengan kedewasaannya. Ini mungkin kerana semakin kurang rambut atau botak seorang lelaki itu, semakin jelas identiti gendernya dibandingkan lelaki berambut panjang atau kerinting. Memang secara logik sebenarnya tidak terlalu ada kaitan mengenai potongan rambut dengan kematangan, namun lelaki botak nampak tidak ‘main-main’ dan bertanggungjawab.

Lelaki botak tidak cerewet dengan penampilan

Biasakan melihat lelaki yang  ‘pantang’ jumpa cermin asyik mahu membetulkan rambut sahaja? Sama juga seperti wanita, lelaki berambut akan terdorong untuk sentiasa memeriksa dan membetulkan rambutnya takut kusut. Beza dengan lelaki botak yang tidak perlu risau hal itu. Kebiasaan dengan kepala yang tidak banyak perawatan, mereka cenderung memilih hal yang ringkas dan tidak cerewet dengan penampilan.

Rambut yang sedikit Menyerlahkan ‘Aset’ Yang Lain

Dengan rambut yang  sedikit atau botak, anda lebih mudah melihat ekspresi mereka. Matanya, senyumnya, raut wajahnya, sehingga mampu dilihat dengan jelas bahasa tubuh dan apa yang dia bicarakan.

Lelaki Botak Lebih Percaya Diri

Dengan kepala yang tanpa beban, gaya dandan yang ringkas dan personaliti yang lebih dewasa, mereka tampak lebih percaya diri. Lelaki botak punya percaya diri yang tinggi dan itulah yang membuat mereka nampak lebih seksi!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Assalamualaikum semua. Siapa nak belajar membuat brownies kedut? Seperti yang korang tahu, sekarang aku lebih selesa untuk update entri tentang masakan. Rasa niche blog aku tukar kepada food blogger pulak kot. Sekarang jugak aku sudah aktif menjualan kek. Antara Kek yang hot yang aku jual ialah Kek Snow Cheese dan juga Kek Coklat Moist. Alhamdulillah banyak juga yang telah terjual. Baru-baru ni aku ada belajar resepi membuat brownies kedut. Belajar online je dengan Kak Eny. Akak ni pada aku die memang terror dah bab membaking ni. aku follow blog akak ni dari die mula-mula nak berkecimpung dalam bidang membuat kek sampai la sekarang ni beliau antara pembuat kek popular di Jitra Kedah tau. 

Resepi Brownies Kedut, Brownies Kedut, Resepi Brownies, Chewy Fudge Brownies,

Sebenarnya nak buat brownies bukan la susah. Kita boleh je search resepi brownies yang mudah di google. Tapi yang membezakan antara brownies yang sedap atau brownies yang korang buat menjadi atau tidak adalah jenama bahan-bahan yang korang gunakan dan juga teknik-teknik mengadun bahan semasa korang nak buat kek tu. Lain cara buat, jadi lain tau. Dalam kelas online dari Kak Eny la aku beajar betul-betul selok belok nak buat brownies yang betul dan boleh menghasilkan brownies yang terbaik macam gambar kat atas tu kan. Cantik tak? Nampak tak kedut-kedut dia tu sangat-sangat mengancam kan? Hehehe

Resepi Brownies Kedut, Brownies Kedut, Resepi Brownies, Chewy Fudge Brownies,

Betul la orang kata, kalau berguru dengan buku, takut syaitan akan mengganggu. Jadi untuk memastikan aku dapat membuat brownies dengan jayanya aku berguru dengan orang yang sepatutnya. Dalam kelas ni banyak tip-tip yang Kak Eny share personally untuk menghasilkan brownies kedut yang terbaik.

UPDATE - 7/5/2017

Hi aku saja nak update sikit entri ni. Saja nak masukkan gambar-gambar brownies yang buat latest. Korang enjoy ye.




Tip untuk menghasilkan kedut brownies yang cantik

1. Jenis coklat yang digunakan

Dah nama pun brownies kedut kan. Jadi kedut-kedut brownies ni la yang mahal selain rasanya. Untuk mendapatkan kedut-kedut yang cantik, kita perlu bijak memilih coklat compound yang bermutu tinggi. Tak boleh guna coklat-coklat masakan biasa ye. Masa aku buat brownies ni, aku gunakan dark coklat dari Beryl's. Ni adalah jenis coklat yang terbaik dan harga agak lebih murah. Boleh juga gunakan coklat-coklat compound yang lain yang lebih bermutu tinggi. Ikut kemampuan masing-masing. Bagi aku memang niat aku belajar untuk menambah koleksi kek dalam perniagaan aku kan? Jadi aku kena fikir coklat yang aku gunakan tak lah effect sangat pada harga jualan brownies aku kan. Jadi, aku gunaka la coklat Beryl's ni.

2. Waktu memasukkan coklat

Selain pemilihan coklat yang betul, teknik mengadun coklat kedalam adunan juga penting. Untuk menghasilkan brownies yang cantik, dinasihatkan supaya korang masukkan coklat diakhir adunan. Atau boleh juga korang masukkan separuh diawal adunan. Setelah selesai memasukkan tepung, sebelum masukkan dalam loyang, masukkan coklat yang selebihnya tu tadi. 

3. Jangan over mixed

Ok ni lagi satu tip dari sifu aku. Kita jangan over mixed adunan kita. Buat brownies tak payah gunakan mixer pon. Jikalau terlebih mixed nanti akan jadi adunan kek coklat pula. Dah takda kedut-kedut borownies tu. Cukup sekadar menggunakan senduk kayu atau sudu untuk mengadun bahan-bahan supaya sebati. Kalau tak percaya cuba la.

Ok la, jom aku kongsikan pada korang semua resepi brownies. Resepi ni aku copy sepenuhnya dari resepi Kak Eny.

Resepi Brownies Kedut

Bahan-bahan 

400 gm Dark coklat Couverture atau coklat Compound, saya pakai jenama Beryl's jenis coins
150 gm mentega
170 gm gula perang - kalau guna gula castor kurangkan menjadi 150gm sahaja
4 biji telur saiz A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri, saya pakai Blue Key
30 gm serbuk koko, saya pakai jenama Beryl's
Secubit garam kasar

Cara penyediaan

Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius. Kepanasan oven mengikut jenis oven masing-masing ye. Kena familiar dengan oven sendiri la. 

Cairkan butterdan garam kasar menggunakan double boiler atau microwave. Kacau rata.

Tepung digaul bersama serbuk koko dan diayak.

Satukan telur, butter cair, gula  castor dan gula perang dalam mangkuk besar. Masukkan esen vanila. Mengunakan senduk kayu atau sudu, kacau sehingga sebati semua bahan.

Masukkan tepung diselang seli dengan coklat. Simpan sedikit coklat untuk dimasukkan akhir sekali. Kacau rata adunan.

Akhir sekali masukkan baki coklat cair dan kacau kaup 3-4 kali menggunakan sudu.

Masukkan adunan dalam loyang (Aku guna loyang 9 X 9 inchi). Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan tadi.

Masak selama 30-40 minit. Oven aku memerlukan 40 minit untuk bakar. Make sure tak terlebih bakar. Nanati brownies akan kering. 

Nak tahu brownies dah masak ke belum mudah je. Cucuk dengan kek tester atau lidi di tengah-tengah brownis dan cabut semula. Jika lidi korang terlekat adunan kek yang masih basah dan cair, ia menunjukkan kek korang belum masak. Tapi, bila korang tarik lidi korang, hanya ada sedikit gumpalan dihujung lidi, bermaksud brownies korang dah masak.

Biar sekejap brownies dalam oven yang direnggangkan pintunya dalam 10-15 minit.

Sejukkan brownies pada suhu bilik selama beberapa jam sebelum dipotong. Aku buat malam, jadi aku potong brownies esok paginya la. 

Macam mana? Mudahkan nak buat brownies ni? Jangan lupa untuk mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Hai readers. Many expats are flocking to Malaysia these days due to the affordable properties that are for sale, the ease with which foreigners can purchase landed or high rise real estate, and the beauty and climate of the country itself. Rather than trying to purchase a retirement home or vacation home in an expensive city like London or Tokyo, many world travelers who want somewhere to rest their feet are looking to places like Malaysia. Notably, apartments in Penang are highly searched by expats according to PropertyGuru. There are many undiscovered gems that the average expat doesn't know about, both in terms of actual properties as well as locales. Unlike a common tourist who may never return, though, you can go about settling into the country as either a part-time resident or a frequent visitor. If you end up there enough, it's worth purchasing property rather than renting. You may also end up in the country on business frequently and decide to put down semi-permanent roots somewhere other than a hotel. Whatever your situation is, there are many reasons to purchase property in Malaysia, and many benefits for expats. Here are a few tips on how you can get the most out of the country after buying property, even as a foreigner.

5 Ways to Get the Most Out of Malaysia as an Expat

1. Find the Perfect Second Home

There's a fine line between expats looking for a place to settle down or work, versus those who are traveling around the world. However, the best place to be in is right in the middle. Purchasing property in Malaysia is the type of commitment where, although you may not be living there all year round, immersing yourself in part of the culture is a great way to really enjoy the experience of having a home there. Expat Go recommends that a good way to integrate yourself into everyday society is to learn the language. There's nothing more satisfying than being able to go out into the local community around you and speak to locals in the native tongue. Finding the perfect second home, therefore, has much to do with the surrounding area. 

2. Choosing a Locale

The first limit most people set when they're seeking a home is the price, which makes sense. However, before you go and start searching PropertyGuru Malaysia for potential properties, you'll want to choose specific areas in which you're interested. The different neighborhoods and communities throughout the country vary greatly. While some cities are very cosmopolitan and full of modernized amenities and a diverse, secular populace, there are other places that may be very foreign, especially if you're coming from the West. Regardless of where you're from, though, you need to know what type of region you're getting into. Before diving headfirst into your property search, make sure you research the cities you want to live in. Another part of your decision of what to pursue is the price point of each area. Some cities boast beautiful homes with the price tag to match, whereas other smaller towns and cities may have all the same conveniences, but come with a lower price.

Ask other expats online where they've enjoyed living. The best place to find out which communities are the most enjoyable to dwell when you're not a permanent resident is by word of mouth, like any other place in the world.

3. Decorating with a Dash of Home

One of the most enjoyable elements of purchasing a second home in another country is the decorating process. It's advisable to deck out your new digs with a touch of home as well as local culture. Malaysia has a rich history with a very distinct oeuvre, and the interior design trends to match. Due to the influx of the middle class and more spending power, modern designs and interior decorators are becoming one of the leading professions. To make a vacation home or second residence feel like a place of respite, you'll want elements that are not only comforting, but also remind you that you're in Malaysia. While you may want a Western-style bed for your own comfort if you're used to a specific type of mattress, matching your color scheme to local tastes and aesthetic is a great way to create your own personal oasis. 

Another fantastic benefit of actually owning a residence is the ability to cook your own food and enjoy having a kitchen. Regardless of what country you're staying in as an expat, cuisine is one of the most important parts of any culture. To really get the most out of your investment, the ability to experiment with Malaysian cooking and even invite guests over and entertain is the expat experience at a whole other level. While some people merely go on vacation, others are true world travelers.

4. Getting the Most for Your Money

Negotiating the price of real estate can be a challenge, but don't forget that not only is locale something that needs to be factored into the price you're willing to pay, but also size. According to Nomad Capitalist, there are many regions in Malaysia where you might be surprised to find more spacious accommodations for sale than first expected nearby to amenities such as the train station. There are also large cities that boast skyscrapers and luxury shopping districts, as well as the traditional, more provincial side.
A wise way to approach these different factors is to sit down and make an actual, written out list of priorities. For example, deciding whether a particular location is more important than having a certain amount of space is key, and will help you make a decision once you're ready to put down cash.

5. How to Enjoy Your Permanent Vacation

At the end of the property purchasing process, you'll now be left with a brand new property. The key to enjoying a so-called permanent vacation is to immerse yourself in local culture and experience a side of Malaysian society that you could never hope to if you were only there for short periods of time. Whether you stay at your new residence for only a few months out of the year and rent it out the rest of the time, or plan to retire there, being able to cook, decorate, and personalize your experience puts your travel at a whole other level. If you want to be a true jet setter and experience all the world has to offer, purchasing property in a foreign country can be more adventurous and rewarding than simply renting a vacation home. If you visit often, you'll also potentially be saving yourself money by avoiding expensive hotels or rentals.

Although purchasing property in Malaysia may seem intimidating if you've never bough real estate in another country, it's one of the best places in Asia to do so. While there are more restrictions in other neighboring countries about foreigners, Malaysia's laws aren't as strict. However, don't forget that there are still regulations about landed property and other types of real estate purchases, so you'll want to make sure to consult with a lawyer. Working with a real estate agent is also a good way to go, and for the most part, you'll probably be doing so anyway, since most developers list their properties online. As an expat, you may have traveled the world in fragments, but one of the most enriching travel experiences is being able to live in a country for longer than a mere few weeks on a short holiday.

With Love
Papaglamz

-sekian-