Cara Dan Alasan Yang Digunakan Untuk Mendapatkan MC

Cara Dan Alasan Yang Digunakan Untuk Mendapatkan MC

Assalamualaikum semua. Bila bekerja ni ada masa semangat kerja begitu tinggi dan ada kalanya semangat untuk kerja menurun. Rasa sangat malas nak pergi kerja. Macam-macam alasan yang diberi untuk tidak datang kerja. Lagi best tu ada juga yang mengambil MC untuk tidak datang kerja.


Kalau betul-betul sakit atau tidak sihat, takpe la kalau nak ambil MC. Kalau buat-buat sakit tu yang bahaya. Tapi, doktor bukan mudah-mudah nak bagi MC kat sesiapa. Doktor mesti lagi faham dan arif sama ada seseorang itu layak untuk mendapat MC ataupun tidak.

Dalam entri kali ini aku nak kongsikan alasan-alasan umum yang sering kita gunakan untuk mendapatkan MC bila berjumpa dengan doktor.

Demam

Well, demam adalah alasan paling popular untuk mendapatkan MC. Bila korang bagi alasan demam, for sure doktor akan check suhu badan korang. Kalau betul-betul demam, suhu badan lebih 37 darjah selsius, doktor akan bagi kau ubat demam dan dengan MC sekali. Tapi kalau suhu normal tu, memang confirm menipu. Kantol la kat situ.

Tapi tak juga. Kadang doktor akan further check. Aku pernah alami dulu la. Memang aku rasa demam tapi bila check suhu badan, suhu normal je. Then doktor check tekak aku. Dia observe ada tonsel aku membengkak dan ade sikit rasheh. Jadi dapat la ubat dan MC.
Sakit Perut

Alasan sakit perut ni pun agak popular juga. Sakit perut ni samaada keracunan makanan ataupun gastrik. Biasanya keracunan makanan la. For sure bila korang bagi alasan sakit perut, doktor akan check perut korang. Doktor akan picit-picit perut. Then guna stetoskop letak dekat perut untuk dengar something la kot. Lepastu doktor tepuk-tepuk sikit perut kau. Baru la die bagi tau samaada korang sakit perut betul-betul atau tak. 

Pening Kepala

Ini juga adalah alasan yang popular untuk mendapatkan MC. Pening kepala ni agak susah nak pastikan macam mana sakitnya tu. Korang boleh je gebang tadi nak bangun tido tadi tiba-tiba pening kepala almost migrain ke kan. 

Senggugut

Sengugut ni for sure untuk orang perempuan je la. Kalau ko lelaki then jumpa doktor, cakap korang kena senggugut, memang awal-awal kena tendang keluar bilik doktor tu la. Bab sengugut ni aku tak pasti macam mana. Sebab aku tak pernah alami. Tapi aku pasti kalau betul-betul sakit doktor akan bagi korang MC. 

Itu la tadi alasan yang popular nak dapatkan MC. Walau apepun alasannya, kalau memang betul korang sakit dan tak mampu untuk datang kerja, jumpa la doktor dan minta ubat dan MC. Tapi, bagi yang buat-buat sakit tu, jujurlah dalam bekerja. Itukan sumber rezeki kita kan. Kalau dah betul-betul malas nak datang kerja, minta la cuti tolak cuti tahun.

Kalau cuti dah tak ada dan bos tak bagi cuti. Datang la kerja. Iklaskan hati. Semoga kita mendapat rezeki yang baik lagi barakah. Insyalah. 

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam

Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam

Terpesona dengan keindahan dan kecantikan seni reka bangunan yang unik, sekali pandang ianya umpama sebuah bangunan istana yang sungguh mewah. 

Siapa sangka bangunan yang indah dan tersegam indah ini rupa-rupanya ialah sebuah tandas awam.


Memetik dari kompas.com, sebuah bangunan di kawasan Wat Rong Khun atau White Temple, Chiang Rai, Thailand sangat menarik perhatian para pelancong yang datang ke sini.

Bangunan yang berwarna emas dan terdapatnya ukiran-ukiran menarik dan berseni halus di setiap tembok dengan warna yang cantik serta menggamit mata yang memandang.

Chelirm Chai merupakan insan yang telah membangunkan tandas awam yang indah ini. Menurut Chai, waktu membuang air adalah waktu di mana adanya kedamaian. Jadi demi memberi kedamaian serta keselesaan pada semua untuk membuang air, tandas awam yang cantik ini telah dibangunkan.


Tandas awam ini terdiri daripasa dua bahagian. Kiri dan kanan. Masing-masing terdapatnya tandas lelaki dan wanita.


Macam mana agaknya rasa membuang air di dalam tandas yang begitu mewah ya? Datanglah ke sini untuk merasanya. Wat Rhong Khun terletak lebih kurang 15 hingga 20 minit dari pusat bandar. Anda boleh ke sini dengan kenderaan sendiri, thuk-thuk, bas ataupun kenderaan awam.

With Love
Papaglamz

-sekian

Kredit : Travel Kompas

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Bangunan Cantik Dan Gah! Rupanya Tandas Awam" sebagai penulis jemputan.

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
17 Tips Menurunkan Berat Badan. Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Wanita Ini Mampu Menurunkan Berat Badan Dari 98Kg Menjadi 57Kg

17 Tips Menurunkan Berat Badan. Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Wanita Ini Mampu Menurunkan Berat Badan Dari 98Kg Menjadi 57Kg

Assalamualaikum semua. Siapa tak nak kurus kan? Banyak cara yang boleh digunakan nak kurus. Sebenar aku pernah try nak berdiet dan menguruskan badan. Korang boleh baca cerita aku nak kurus dalam entri My Weight Loss Progress Record After 2 Month

Baru-baru ni au terbaca satu story kejayaan seorang kakak ni. Dia berjaya menurunkan berat badan dari 98Kg menjadi 57Kg dalam masa 6 bulan sahaja. Rasa sangat-sangat terinspirasi. Jom la tengok apa yang sis ni buat nak capai berat yang macam tu kan.


“Nak turun berat badan ni, first kena jaga pemakanan sebenarnya. Kemudian fizikal dan mental pun kena kuat. Kena disiplinkan diri. Dan kena tahu berapa nak capai target.

17 Tip Kembali Langsing Cara Nurul Shahira


1. Nak kurus, breakfast kena ambil, WAJIB!.

2. Tidur kena cukup.

3. Saya makan 5 ke 6 kali sehari. Tapi dalam kuantiti yang sedikit. Bukan banyak ya. So, perut kita tak adalah lapar.Tapi jangan sampai terlebih kalori ya.

4. Air manis, ais jangan ambil. Saya langsung tak sentuh.

5. Then, minum banyak air kosong. Minum 3 liter sehari.

6. Pagi selalu saya breakfast oat. Banyakkan makan buah, sayur atau sup sayur.

7. Nasi nak makan boleh je. Ambil suku, sebab nasi tu karbo. Sebaiknya ambil beras perang. Kalau kita makan banyak karbo, badan kita akan cepat besar.

So, kena kawal gula dengan karbo. 2 benda ni kalau kita tak kawal, badan akan cepat naik.
8. Kalau nak makan roti boleh, tapi jangan makan roti putih. Makan roti wholemeal sahaja.

Saya ni tak suka makan nasi, tapi saya makan roti wholemeal. Roti pun karbo, jadi saya tukar nasi kepada roti. Tapi kena ingat, jangan makan banyak roti tau.

9. Jangan ambil mee atau kuetieau sebab makanan tu berminyak.

10. Boleh makan bihun saja.

11. Makanan bergoreng, berminyak, berlemak, fasr food memang saya tak ambil.

12. Kalau ikan atau ayam, saya makan yang grill atau steam. Kalau ayam dengan ikan bergoreng ni boleh makan tapi jangan selalu.

Seelok-eloknya kurangkan. Sebaiknya ambil yang berkuah, grill atau steam.

13. Malam makan sebelum pukul 8. Kalau lapar tengah malam, minum air kosong.

14. Kena jogging atau exercise. Exercise tu tak kisah, tengok kat Youtube pun boleh. Seminggu dalam 2 ke 3 kali dah cukup.

15. Saya tak ambil apa-apa supplemen. Malam sebelum tidur saya ambil air green tea.

16. INGAT! Pastikan kita tahu berapa kalori makanan yang kita ambil setiap hari. Dan berapa kalori yang diperlukan oleh badan kita. Jangan ambil terlebih kalori ya. Penjagaan kalori tu penting.

17. Diet 80% execrise 20%, so jaga pemakanan tu penting.

Kesimpulannya:

Tak ada benda yang tak boleh kat dunia ni, semua boleh. Semua bergantung atas diri kita. Kalau kita usaha, kita akan dapat, kalau kita tak usaha, kita takkan dapat apa yang kita inginkan

Kalau saya boleh, anda pun mesti boleh. InsyaAllah. Hope, apa yang saya kongsi ni, membantu anda semua. Apa-apa boleh tanya saya.

Kalau dah berjaya kurus, bagitahu saya ya. Buatlah gambar saya ni, sebagai pembakar semangat anda.

Selamat mencuba!

Sumber/Foto : Nurul Shahira (AraaEyraa) via Mingguan Wanita

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Nikmat Dan Kelebihan Mencium Anak Dan Isteri

Nikmat Dan Kelebihan Mencium Anak Dan Isteri

Asslamualaikum semua. Nak bina keluarga bahagia ni bukanlah sesuatu yang mudah. Setiap watak dalam sesebuah keluar itu harus memiankan peranan tersendiri bagi memastikan bahtera yang dibina terus kekal bahagia. Saling berkasih sayang sesama keluarga sudah adalah resipi utama untuk membina keluarga bahagia.

Sebenarnya banyak cara nak luah rasa sayang ni. Antaranya dengan pelukan dan ciuman mesra. Cuba throwaback semula, bila last korang cium anak dan isteri korang? Kalau dah lama tak buat tu, apa kata nanti jumpa diorang cium la puas-puas ya!

Foto: Google

Sebenarnya mencium anak dan isteri ni mempunyai kelebihan tersendiri. Jom ikuti saranan daripada Ustaz Sayuthi yang juga Guru di SMA Ma’ahad Tahfiz Al-Quran Al-Abidin dan Imam di Masjid Al-Hadi, Bukit Besar, Yan, Kedah ini sewajarnya anda jadikan panduan untuk menyemarakkan kebahagiaan sesama keluarga.

Cium Anak Dapat PAHALA, Cium Suami Gugur DOSA, Cium Isteri Dapat Bahagia SELAMANYA


i) Fadhilat Cium Anak

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barang siapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di akhirat kelak.

Tahukah anda, jika dibiasakan mencium anak sendiri, sifat mendera atau membantai serta memukul anak boleh dihindarkan. Dengan wujudnya sifat suka mencium anak, hormon dan bau anak kita itu akan sebati ke dalam otak kita sekali gus mesej yang mengatakan “aku sayang anak aku” akan tersemat terus ke dalam jiwa.

Baca juga : Jangan Sia-Siakan Momen Indah Ketika Anda Bercuti. Ikuti Panduan 'Meletup' Fotografer Ini..

ii) Fadhilat Cium Suami

Bila isteri salam dan cium tangan suami, maka gugurlah dosa-dosa kecil si isteri. Restu seorang suami tu penting dalam rumah tangga. Lagipun isteri juga akan dapat pahala. Suami pun mendapat pahala juga kalau dikucup dahi isteri.

Satu lagi perkara yang ramai isteri tidak sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit sahaja isteri yang tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami dan dalam dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.

iii) Fadilat Mencium Isteri

Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sebagai satu perkara yang baik, bahkan dapat memberikan pahala kepada suami.

Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yang gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dengan keriangan. Dilihat kepada Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW di kala bersama isteri.

Kesimpulannya: Seeloknya amalkanlah budaya mencium ini ketika baru berkahwin / mendirikan rumah tangga. Kerana jika tidak diamalkan sekarang, agak kekok pula bila dah beranak-pinak nanti.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Kek Coklat Bersama Topping Rose Buttercream Buat Anak Tersayang

Kek Coklat Bersama Topping Rose Buttercream Buat Anak Tersayang

Assalamualaikum semua. Belek-belek gambar lama terjumpa gambar kek coklat yang cantik ni hasil tangan aku. Kek coklat untuk hari jadi ni aku buat khas untuk anak aku yang sulung. Biasanya kek coklat homemade yang aku buat hanya sekadar disiram dengan choclate ganche dan tabur dengan coklat rice je. Tapi kali ni aku saja buat agak berbeza. Kita letak rose buttercream atas kek tu. 


By the way, susah juga nak adjust tangan untuk buat bunga ros tu ya. Dalam banyak-banyak kuntum aku cuba buat, hanya beberapa kuntum je yang senonoh rupanya untuk aku letakkan di atas kek coklat yang aku buat ni. 

Seronok la tu dapat kek dari ayah dia.

Siapa yang follow aku di blog, fb dan instagram tentu korang tahu au ada jual kek. Rasa dah lama aku tak menjaul kek. Update pasal kek di fb dan ig pun dah kurang. Agak busy siki sekrang ni. Bila kerja shift ni. Life aku agak kelaut. Kadang nak setting otak kejap nak kerja pagi, kejap kena kerja malam, buat otak aku macam bengong dan tak boleh nak berfikir dengan waras. Insyallah satu hari nanti aku dapat addapt dengan schedule kerja yang macam ni. Amiin.

Baca juga : Resepi Butter Kek Gebu yang Mudah dan Sangat Sedap

Ok la, dalam entri ni aku nak kongsi resipi kek coklat yang biasa aku buat kat korang semua. Selamat mencuba ya!


Bahan-bahan untuk kek

2 Cawan tepung gandum / tepung kek
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder
2 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak / butter
1 cawan air suam
1 sudu teh coklat emulco (Perasa coklat)
3 biji telur gred A

Bahan-bahan topping

1/3 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan butter
1/2 cawan air suam

Cara membuatnya

Ayakkan tepung gandum, serbuk bikarbonat, baking powder dan serbuk koko.

Putar gula castor dan telur. Kemudian masukkan minyak atau butter. Kemudian masukkan telur, coklat emulco, susu cair dan air suam. Putar sehingga semua bahan sebati.

Campurkan bahan yang telah diayak ke dalam campuran yang di putar tadi sedikit demi sedikit.

Putar hingga tepung dan semua bahan sebati dengan sempurna.

Panaskan oven 180 degree celcius.

Masukkan adunan kek kedalam loyang.

Masak selama 40 minit

Untuk topping, campurkan cucu pekat, serbuk koko, butter dan air dalam periuk kecil. Panaskan atas api sambil kacau sehingga bahan tadi mendidih.

Setelah kek masak dan sejuk. Tuangkan bahan topping diatas kek. 

Untuk hiasan boleh la letakkan coklat chip ataupun coklat rice.

Sedia untuk di makan.

Mudah kan? Kalau buat betul-betul 2 jam je dah siap. Harap resepi ini membantu korang semua. 

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Resipi Ikan Masak Singgang

Resipi Ikan Masak Singgang

Assalamualaikum semua. Kalau duduk di Pantai Timur tak kenal singgang memang ta ksah ya! Kalau kat kampung aku, ikan masak singgang ni macam masak pindang gitu la. Cara masak ikan singgang pun ala-ala nak sama dengan cara ikan masak pindang. Cuma ada la sedikit perbezaan antara ikan masak singgang dengan ikan masak pindang.


Ok la, dalam entri kali ni aku nak kongsi resipi ikan masak singgang yang mudah tapi sangat marbelous. Resipi ni telah dikongsi oleh saudara Wan Luqman dalam postingnya di facebook beliau. Katanya resipi ini adalah resipi turun temurun Terengganu dari mak beliau. Wah! mesti best kan? Masak pula dengan kepala ikan tenggiri. Makan dengan budu pula tu, memang terbaik la!


Resipi Ikan Tenggiri Masak Singgang


Bahan-bahan:

Foto: Wan Luqman

Ikan Tenggiri
2 biji kunyit hidup (besar ibu jari ditumbuk kasar)
Lengkuas (tumbuk kasar)
12 batang cili
Sedikit biji ketumbar
2 ulas bawang putih
3 keping asam keping
Garam
Cara memasak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan isi air sampai tenggelam.

Foto: Wan Luqman

2. Tutup periuk, biarkan mendidih dan biarkan sehingga masak.

Foto: Wan Luqman

3. Perasakan dengan sedikit garam dan gula mengikut citarasa sendiri.

Foto: Wan Luqman

4. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih. Lagi menarik jika dimakan bersama tempoyak budu, ulam-ulaman da ntelur dadar sebagai pelengkap hidangan.

Foto: Wan Luqman

Mudah je kan? Sebenarnya boleh je nak tukar ikan lain. Ikut citarasa sendiri. Semalat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian- 

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Resipi Kuah Steamboat Homemade Ala-ala Johnny's

Resipi Kuah Steamboat Homemade Ala-ala Johnny's

Assalamualaikum semua. Sekarang ni kan tengah viral orang makan odon dengan kuah buat sendiri kat rumah kan? Haa kali aku nak share resipi yang aku dapat dari Diana Aziz melalui group Masak Apa Hari Ni (MAHN) ni facebook.


Resipi Kuah Steamboat Homemade Ala-ala Johnny's


Bahan-bahan untuk kuah

2 paket pes tonyam adabi
1 paket pes tomyam asam pedas adabi
2 paket pes tomyam kung adabi
1biji bawang holland
daun limau purut
gula, garam, perasa (agak2 la ye byk mana)
air satu jug
(satukan je smua bahan)
Bahan-bahan sos penciciah

6 tangkai lada merah
4 ulas bawang putih
5 sudu besar minyak zaitun
5 sudu besar lime juice
5 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos tiram
2 sb kicap kipas udang
1/2 @ 1 cawan air
1/2 sudu besar sunquick
Daun ketumbar * racik halus
bijan digoreng tanpa minyak (sape tak suka tak yah letak ye) 
Garam dan gula secukup rasa * yang ni takde sukatan..pndai2 la korang rasa n tambah mna yg kurang ye.


Cara-cara membuat:

1. Kisar lada bersama bawang putih.

2. Masak atas dapur bersama air, minyak zaiton, ,sos ikan,lime juice @ cuka, kicap,sos tiram.

3. Masak sampai pekat then baru masuk sunquick.

4. Perasakan dengan garam n gula...kalau rasa dah okey..masukkan daun ketumbar dan bijan.. ok dh siap.. mudah kn.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Fikri Ibrahim Dan Farah Nabilah Dalam Drama Terbaru CIK REEN & ENCIK NGOK NGEK

Fikri Ibrahim Dan Farah Nabilah Dalam Drama Terbaru CIK REEN & ENCIK NGOK NGEK

Assalamualaikum semua. Buat peminat pemenang artis baru popular Farah Nabilah jangan ketinggalan untuk menonton drama terbaru lakonan beliau yang bertajuk Cik Reen & Encik Ngok Ngek. bersiaran mulai 1 Oktober 2018, setiap Isnin hingga Khamis, jam 10 malam di Astro Ria 104 dan Ria HD 123.


Dalam drama ini, Farah akan bergandingan bersama Fikri Ibrahim masing-masing memegang watak utama. Selain Farah dan Fikri, terdapat juga pelakon lain yang menjayakan drama ini.

Senarai pelakon drama Cik Reen & Encik Ngok Ngek


Farah Nabilah sebagai Azreen

Fikry Ibrahim sebagai Harris Zakuan

Scha Elinnea sebagai Izyan

Farhan Asri sebagai Iqram

Iswan Ismail sebagai Iman

Haneesya Hanee sebagai Zaza

Sinopsis Drama drama Cik Reen & Encik Ngok Ngek


Beberapa hari sebelum majlis pernikahan, Izyan dan Iqram menghilang. Semutar dua keluarga mencari, namun dua sejoli itu bagai hilang ditelan kabus. Che Embun sudah hilang daya, mahu terguling. Hajah Jawaher pula terduduk, pening kepala. Kata Haji Manaf dan Che Azhan, gantikan saja dengan pasangan lain. Nak buat macam mana, kad jemputan sudah diedar.

What?

Kahwin??

Dengan abang si Iqram, bakal adik ipar yang tiba-tiba halimunan. Dengan Harris, si ngok ngek perasan muka macam hensem sangat. (Memang dia hensem, tapi mulut macam longkang! Berlagak! Ptuiii!!!)

What the hell?

Dengan Azreen, cikgu tadika tu? Please… Abah ni nak bunuh aku ke? Mana aku nak letak muka? Tak ada class langsung. Aku nak kawin dengan Zaza tapi mereka yang kasi (sebenarnya Zaza yang tak mau lagi. Adehhh). Hoooohhhh, takkkan. Tak mungkin terjadi!

Kalau dah berkat doa orang tua, masin mulut katakan. Jadi tetap jadi. Sudahnya Harris yang bersalam dengan tok kadi, Azreen yang jadi isterinya. Selamat dah kenduri tu.

Zaza?

Bagai mahu gila, namun kerana tugasan di luar negara, tak mampu nak menghalang. Tunggulah dia pulang ke Malaysia nanti, dia akan ajar Azreen cukup-cukup. Berani dia rampas Harris!

Pengembaraan mereka mencari Izyan dan Iqram bersama rupa-rupanya mengikat emosi. Azreen mula jatuh hati. Walaupun mulut kata benci, dia tidak mampu menolak. Hatinya melekap pada Harris bak magnet. Dia tahu, dia perasan Si Rain, Rain Go Away mula berubah. Dia cuba tolak, halau jauh-jauh.

Zaza, kekasih hatinya, dia hanya cintakan Zaza, mahukan Zaza. Buat apa terus bersama dengan cikgu tadika yang serba kolot. Jumpa saja malaun berdua tu nanti, dia akan lepaskan Azreen. Abah dan ummi nak marah? Marahlah, dia terima.

“Dah ada masjid yang serba sempurna, kenapa mahu runtuhkan?”

Kereta rosak. Jumpa hantu (kot). Jumpa Inspektor Hasani dan Inspektor Khairul… Ehhh? Ni cerita Polis Evo tu ke? Bermalam di tepi jalan. Disamun mat rempit. Sesat dalam hutan, jumpa nenek kebayan. Betul ke semua ni? Harris bingung, kenapa bila di hujung perjalanan, dia tidak mampu memilih tangan mana yang mahu terus dipegang.

Selamat menonton.!

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Westlife Comeback 2018 - Keluarkan Album Baru Setelah 6 Tahun Berpecah

Westlife Comeback 2018 - Keluarkan Album Baru Setelah 6 Tahun Berpecah

Assalamualaikum semua. Siapa tak kenal Westlife kan. Boyband hujung 90an dan begitu terkenal sepanjang tahun 2000an ini memang sangat-sangat menjadi pujaan ramai. Bagi yang tak tahu, pada 2012, Westlife mengumumkan pembubaran mereka dan kini Westlife membuat comeback 2018 dengan perancangan ingin mengeluarkan album baru mereka. 

Memetik dari Express, Westlife sememangnya tidak sabar untuk mengeluarkan album comeback mereka pada tahun 2018 dan berharap agar peminat-peminat mereka masih lagi inginkan lagu-lagu yang mereka ketengakan seperti dahulu. 

Bezanya! Dulu-dulu nampak nerd je. Sekarang ni GANTENG BANGET..!!!!
Dari kiri - Kian Egan, Nicky Byrne, Mark Feehily, Shane

Pasti ramai yang tak sabar akan kemunculan mereka ni kan? Korang ingat lagi wajah-wajah ahli kumpulan Weslife yang terdiri daripada Brian McFadden, Nicky Byrne, Kian Egan, Mark Feehily, dan Shane. Untuk album comeback westlife 2018 ni salah sorang daripada anggota asal iaitu Brian tidak akan bersama atas sebab yang tertentu. Yela, mungkin Brian ada komitmen lain kan. Bukan mudah nak satukan dorang ni semua dalam satu masa kan.


Senarai lagu westlife yang best

Ok la, dalam banyak-banyak lafi westlife yang mereka keluarkan dulu, berikut senarai lagu Westlife yang memang menjadi pujaan hati aku. Dari dulu sampai sekarang aku masih lagi layan lagu-lagu ni.

Westlife - Flying without wings
Westlife - If I Let You G
Westlife - What Makes A Man
Westlife - Swear It Again
Westlife - Unbreakable
Westlife - Fool Again
Westlife - What About Now
Westlife - You Raise Me Up
Westlife - I Lay My Love on You
Westlife - My Love
Westlife - More than Words

Dan dalam list ni lagu paling berhantu bagi aku tak lain tak bukan ialah Flying without wings dengan My Love. Memang WOW! Banyak kali aku tengok video muzik diorang kat youtube. Korang pulak apa list lagu paling korang suka dari Westlife? Meh la kongsi.

Koleksi Album Westlife 1999-2010


Memetik dari Rico Blog, sejak penubuhan Weslife pada tahun 1999 sehingga pembubaran kumpulan ini pada 2012, mereka telah mengeluarkan sebanyak 11 album seperti berikut:

Album pertama : Westlife (1999)


Album ke-2 : Coast to Coast (2000)


Album ke-3 : World of Our Own (2001)


Album ke-4 : Unbreakable – The Greatest Hits Vol. 1 (2002)


Album ke-5 : Turnaround (2003)


Album ke-6 : Allow Us to Be Frank (2004)
**Bermulanya dengan 4 orang ahli


Album ke-7 : Face to Face (2005)


Album ke-8 : The Love Album (2006)


Album ke-9 : Back Home (2007)


Album ke-10 : Where We Are (2009)


Album ke-11 : Gravity (2010)


With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Petua Semulajadi Nak Hilangkan Lenguh-lenguh Dan Bisa Badan

Petua Semulajadi Nak Hilangkan Lenguh-lenguh Dan Bisa Badan

Masalah lenguh dan badan berbisa sangat-sangat mengganggu aktiviti seharian kita. Bila sakit itu datang memang tiada satu kerja pun yang kita lakukan. Bisa dan lenguh-lenguh badan berpunca daripada tubuh kita yang terlalu letih melakukan kerja seharian ataupun adanya nagin yang tidak lawas dalam badan.

Banyak cara yang kita boleh ambil untuk melegakan lenguh dan juga bisa-bisa dibadan. Jom ikuti resipi untuk menyingkirkan angin dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi ini. Insyallah jika diamalkan, ia dapat melegakan kesakitan anda. 


Petua Semulajadi Nak Hilangkan Lenguh-lenguh Dan Bisa Badan


Bahan-bahan:

Segenggam kacang hijau
21 hiris halia
Seulas bawang putih. (Biar seketul macam tu je jangan dihiris)
Cara-cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk.

2. Tambahkan 5-7 cawan air.

3. Biar didih dan kacang pecah sedikit.

4. Bila kacang sudah pecah seperti ini, tutup api. 

5. Minum air rebusan ini. Amalkan setiap hari. Insyallah berkesan.

Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Segarnya! Air Rebusan Kacang Hijau Dan Halia, Atasi Lenguh Dan Bisa Badan" sebagai penulis jemputan. 

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Tips Menggunakan Facebook Untuk Merancang Percutian Anda

Tips Menggunakan Facebook Untuk Merancang Percutian Anda

Assalamualaikum semua. Siapa tidak suka pergi bercuiti kan? Tetapi sebelum memulakan percutian, anda harus merancang terlebih dahulu percutian anda. Perancangan yang teliti akan memudahkan urusan percutian anda sama ada dari segi bajet, tempat makan dan macam-macam lagi.

Foto : Google

Kini, membuat perancangan untuk bercuti bukanlah sesuatu yang sukar. Banyak sumber yang boleh dipercayai sebagai rujukan untuk membuat rancangan percutian anda. Sumber utama tak lain dan tak bukan ialah google. Selain google, facebook juga mampu membantu anda untuk membuat perancangan percutian anda.

Jadi, jom ikuti 4 tips dan manfaatkan facebook sebagai sumber rujukan sebelum bercuti ini untuk memudahkan anda.


1. Sebagai sumber untuk merancang percutian.

Ya, facebook diakui lebih mudah untuk mencari info dalam merancang percutian. Hal ini kerana aplikasi facebook yang mempunyai kemudahan komen ataupun 'chatting' membantu untuk kita bertanyakan sesuatu pada seseorang secara terus dan cepat.
Selain itu, facebook juga dapat memberi kita info tentang tempat yang kita hendak pergi sama ada gambar, video ataupun komen-komen dari mereka yang pernah pergi ke tempat percutian itu.

2. Mendapatkan komen-komen positif atau negatif tentang sesuatu tempat.

Sebelum memulakan percutian, sudah pasti kita memerlukan beberapa review atau komentar tentang tempat itu. Dengan facebook anda boleh melihat mana-mana status dari rakan facebook anda ataupun menanyakan sendiri tentang tempat percutian yang telah rakan anda lawati. 

Selain itu, anda juga boleh memasuki mana-mana group travel di facebook. Dalam group ini sudah pasti macam-macam info anda boleh dapatkan. Anda juga boleh bertanya didalam group ini.

Baca juga : River of Life Tarikan Pelancongan Terbaru di Kuala Lumpur

3. Membuat booking.

Setelah mendapatkan beberapa info tentang tempat yang hendak anda tuju seperti hotel, restoran dan pengangkutan melalui pencarian facebook, anda juga boleh membuat booking melaui facebook.

Sebagai contoh, jika anda hendak mencari hotel, anda hanya perlu mencari nama hotel dan lokasi di ruangan cari dan anda akan dapat link atau halaman rasmi hotel tersebut dan anda boleh melakukan pesanan melalui laman tersebut.

4. Kongsikan info tentang tempat yang anda pergi.

Selain mencari info, anda juga boleh berkongsi info percutian anda dalam bentuk gambar, video atau status review tentang sesuatu tempat itu melalui facebook. Semoga dengan perkongsian anda itu akan memudah orang lain yang hendak bercuti.

Jadi,facebook bukan sahaja tempat untuk bersosial secara maya sahaja. Ia juga berguna sebagai tempat untuk mencari maklumat sebelum anda bercuti. Selamat bercuti!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Kredit info: Travel Kompas

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Bercuti Dengan Hanya Gunakan Facebook. Bagaimana?" sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya.

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Cara Mudah Dan Kreatif Simpan Duit Dalam Tabung

Cara Mudah Dan Kreatif Simpan Duit Dalam Tabung

Assalamualaikum semua. Menabung bukanlah sesuatu yang muda. Jika tak kena dengan cara nak simpan duit, sudah pasti program menabung anda tidak akan berjaya. Sebenarnya terdapat banyak teknik menabung yang mudah dan praktikal untuk dicuba. Kita boleh membaca dan meniru cara dan gaya mereka yang konsisten menyimpan. Mana tahu, salah satu daripada cara itu sesuai dengan kita.

Moment-moment memecah tabung!

Dalam entri kali ini, aku nak berkongsi dengan korang semua satu teknik mudah menyimpan duit yang aku amalkan. Masuk tahun ni, tahun kedua aku dah buat. Dengan niat au menabung untuk travel. Tahun pertama aku berjaya simpan dalam RM1300.00 dalam masa setahun. Dan tahun ni masih lagi in-progress.

Nak tahu cara mudah menabung walaupun gaji kecil? 


Cara yang aku gunakan ialah cabaran 52 minggu. Aku tahu pun dari google. Cabaran ini adalah satu pelan simpanan yang mudah dan pada aku, ianya tidak begitu membebankan. Dengan mengikuti cabaran ini, anda mampu mengumpul RM 1378.00 menjelang hujung tahun. Banyak tu kan?

Cabaran 2018 in-progress

Dalam cabaran ni anda hanya perlu menyimpan duit setiap minggu mengikut bilangan minggu dalam setahun. Sebagai contoh, pada minggu pertama tahun 2018, anda simpan RM 1.00 dan pada minggu kedua, anda perlu simpan RM2.00. Simpanan anda hanyalah seminggu sekali sahaja. Bukan hari-hari perlu masukan duit ke dalam tabung. Sehinggalah pada hujung tahun, untuk minggu ke 52, ande perlu masukkan RM52.00 pula kedalam tabung anda. 

52 weeks money challenge

Nah, table atas ni korang boleh guna untuk cabaran menyimpan duit korang. Selamat mencuba dan semoga berjaya. Kalau hujung tahun nak dapat banyak simpanan, buat tabung macam ni banyak-banyak dalam tahun tu. Kalau buat sepuluh tabung dah boleh dapat 10k hujung tahun nanti.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed

Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed

Assalamualaikum semua. Kita sesama blogger seharusnya perlu saling berkenalan dan support satu sama lain bagi memeriahkan blog yang kita miliki. Antaranya dengan blogwalking dan juga join mana-mana segmen ataupun giveaway yang rakan-rakan blogger anjurkan. Dari sini kita akan dapat saling berkenalan antara satu sama lain.

Jadi, entri kali ni aku nak ajak korang semua join Birthday giveaway by Mazuriah Mohamed yang sedang berjalan sekarang. Cepat join!

Untuk maklumat lanjut boleh klik banner di bawah ni.


Baca juga : Ini Dia 10 Sebab Kenapa Anda Perlu Pergi Travel Atau Mengembara

Khas buat Maizurah - Jumpa blog sebab giveaway ni la. Hehehe. Semoga terus berjaya dalam apa jua cabang kehidupan yang diterokai. Khasnya dalam dunia blogging. Semoga Mrs Pip kekal istiqamah berkongsi maklumat yang berguna buat semua pengikut dan pembaca blog Mrs Pip. Keep it up..!!

Jangan lupa untuk join ya. Dan bagi yang singgah di sini, dalam perkenalan dari aku sebagai admin Papaglamz.com. Jangan serik datang lagi ya!

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di FacebookTwitterInstagram serta Telegram.
GPC Kawaii Octopus Giveaway

GPC Kawaii Octopus Giveaway

Assalamualaikum semua. Kita sesama blogger seharusnya perlu saling berkenalan dan support satu sama lain bagi memeriahkan blog yang kita miliki. Antaranya dengan blogwalking dan juga join mana-mana segmen ataupun giveaway yang rakan-rakan blogger anjurkan. Dari sini kita akan dapat saling berkenalan antara satu sama lain.

Jadi, entri kali ni aku nak ajak korang semua join GPC Kawaii Octopus Giveaway yang sedang berjalan sekarang. Cepat join!

Untuk maklumat lanjut boleh klik banner di bawah ni.

Jangan lupa untuk join ya. Dan bagi yang singgah di sini, dalam perkenalan dari aku sebagai admin Papaglamz.com. Jangan serik datang lagi ya!

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
TIps Mudah Merebus Ikan Tongkol Supaya Ikan Jadi Sedap Dan Pejal Dagingnya

TIps Mudah Merebus Ikan Tongkol Supaya Ikan Jadi Sedap Dan Pejal Dagingnya

Assalamualaikum semua. Ikan tongkol masak lemak ataupun sambal makan dengan nasi dagang memang kegemaran rakyat di Pantai Timur. Untuk pengatahuan semua, sajian nasi dagang bersama ikan tongkol anda boleh nikmati seawal sarapan pagi lagi.


Namun, tahukah anda, penghasilan menu ikan tongkol yang sedap dan umph bermula dari penyediaan ikan itu sendiri. Rahsianya ikan itu perlu direbus dahulu. Nak tahu caranya? Jom lihat cara Cikgu Afy Al Habibi kongsikan cara-cara rebus ikan tongkol yang sebenar.

Cara-cara merebus ikan tongkol


Bahan-bahan

6 ekor ikan aya/tongkol saiz sederhana
Garam halus secukupnya
Hirisan halia
Hirisan lengkuas
Sedikit cuka makan
2-3 helai daun pandan

Baca juga : Resipi Ais Krim Durian Homemade Yang Ohsem. Wajib Cuba Tau.!

Cara-cara memasaknya

1. Bersihkan ikan dan toksin airnya.

2. Dalam periuk yang bersesuaian, susu 2-3 helai daun pandan sebagai alas. Fungsinya ia akan membantu membuang hanyir pada ikan.

3. Susun ikan elok di dalam periuk dalam 1 lapisan.

4. Tabur garam halus sebanayk 1 setengah sudu teh setiap lapisan.

5. Masukkan juga 3/4 sudu makan gula melaka.


6. Tambahkan hirisan lengkuas dan halia.

7. Renjiskan cuka atas ikan secara rata. Penggunaan cuka inilah rahsia kepingan ikan menjadi pejal.


8. Ulang cara yang sama untuk lapisan seterusnya. Cuma tak perlu tambahkan daun pandan lagi. Tak perlu masukkan air kerana sewaktu ikan dalam peroses rebusan, air dari ikan keluar sendiri.


9. Lapisan paling atas, letakan kepala ikan untuk elakkan ia cepat hancur.

10. Boleh buka api. Rebus ikan guna api paling perlahan dan masak kira-kira 1 jam. Pastikan tudung ditutup sewaktu merebus.

11. 10 minit sebelum tutup api, buka penutup periuk dan besarkan api sedikit. Biarkan air rebusan ikan tinggal 1/4 sahaja.


12. Setelah siap merebus, biarkan ikan sejuk sebelum diasingkan. Makin dibiar lama, ia akan menjadikan gulai ikan nanti menjadi lebih sedap.


13. Siap. Dah bolehlah masuk ke dalam gulai.


Selamat mencuba!

With Love
Papaglamz

-sekian-

Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my dengan tajuk "Tip Mudah Masak Ikan Tongkol Agar Lebih Sedap Dan Pejal Dagingnya" sebagai penulis jemputan. Jom klik untuk membacanya

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Bayi Dapat Kuning? Ini Dia Punca, Cara Merawat Dan Mengatasinya

Bayi Dapat Kuning? Ini Dia Punca, Cara Merawat Dan Mengatasinya

Assalamualaikum semua. Zaman sekarang ni jarang kita dengar bayi yang baru lahir tidak kena kuning. Anak aku yang first alhamdulillah tak kena kuning masa lahir, tetapi anak aku yang second kena pula. Tapi alhamdulillah tak terlalu tinggi dan hanya 3 hari sahaja bacaan kuningnya dan turun. Ni pun macam-macam petua dan teknik menurunkan demam kuning baby baru lahir bini aku dah cuba.

Nurse Ambil Darah Dhia Husna. Umur masa ni 4 hari

Kalau ikutkan macam-macam petua hilangkan kuning bayi yang aku dengar. Nurse cakap nak kurangkan bacaan kuning bayi minum air ni la, minum itu la. Itu belum lagi mak mertua, mak sendiri, jiran-jiran yang datang bertandang nak bagi tip dan petua tradisional turunkan demam kuning masing-masing kat kitorang. 

Apa itu penyakit kuning pada bayi?


Sebenarnya apa itu penyakit kuning pada bayi? Ok la. Ni dari bacaan aku la. Secara saintifiknya, penyakit kuning terjadi sebab ada satu chemical yang dipanggil Billirubin darah bayi kandungannya sangat tinggi. Billirubin ni macam pigmen berwarna kuning pada sel darah merah. Bila chemical ini terlampau tinggi dalam darah, akan menyebabkan kulit dan mata bayi mula menguning. Dan jika perkara ini berlarutan, akan memberi kesan pada organ hati dan mengalami jaundice.

Apakah bacaan normal jaundice bayi dan apakah bacaan yang tidak normal?


Kalau korang ke klinik kesihatan, darah bayi akan diambil, untuk buat testing di dalam makmal. Sebenarnya tahap kuning seorang bayi itu ditentukan dengan bacaan kuantiti billirubin dalam darah bayi. 

Bacaan normal jaundice bayi - Tahap bilirubin yang mencapai lebih dari 85 umol/l (5 mg/dL). Tahap bilirubin yang terlebihi sedikit masih boleh dianggap jaundice bayi yang dapat dikawal.

Bacaan jaundice bayi yang memerlukan rawatan fototerapi - Tahap bilirubin melebihi 359 umol/l (21 mg/dL).

Rawatan fototerapi akan membantu bilirubin untuk bertukar menjadi biliverdin yang lebih mesra tubuh dan senang dibuang melalui najis. Pemberian susu yang secukupnya masih penting untuk menggalakkan penyingkiran biliverdin. 

Bacaan jaundice bayi yang tidak normal - Tahap bilirubin yang melebihi 428 umol/l (25 mg/dL) dan apabila tahan bilirubin gagal dikawal dengan rawatan fototerapi.

Bayi itu akan terpaksa menjalani pemindahan darah dengan darah lain.

Baca juga : Suami Perlu Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Isteri Berpantang | Bertambah-tambah Sayang

Tips elak bacaan kuning bayi semakin tinggi


Bila dah hari-hari pergi klinik amek darah si baby, banyak la petua dan tips yang kitorang dapat untuk turunkan bacaan kuning. So, aku listkan antara tips dan petua tu di sini:

1. Ibu kena minum BLEND susu, kurma 3 bijik, kismis 7 biji.

2. Kerapkan menyusu badan. 

3. Kejut baby sekurang nye sejam-2 jam sekali bangun menyusu. 

4. Ibu elakkan makanan herba seperti akar kayu dan halia, lada hitam sebelom hilang kuning nye.

5. Aku ada mandikan anak aku dengan air herba yang aku beli dari kedai ubat cina. Kalau korang nak, pergi je kedai ubat cina cakap nak ubat mandian bayi kuning.

6. Ada juga aku cuba dengan suruh wife aku makan buah anggur hijau dan sapu sikit-sikit buah tu kat bibir baby.

Aku sedang mandikan anak aku dengan air herba

Itu je rasanya petua nak turunkan kuning bayi yang aku dengar. Aku rasa orang lain mesti ada cara tersendiri untuk turunkan bacaan kuning. Sebenarnya, nak turunkan bacaan kuning bayi, yang penting ialah kena pastikan bayi anda kencing dan berak selalu. Baru la chemical yang ada dalam darah tu terbuang dari badan. Sebab tu kena paksa bayi korang minum banyak dan jangan bagi diorang tu tidur sahaja.

With Love
Papaglamz

-sekian-

LIKE dan FOLLOW Papaglamz.com untuk update terkini di Facebook, Twitter, Instagram serta Telegram.
Papaglamz.com © . Designed by MaisarahSidi.com